Форум Земя назаем
Суровоядство => Рецепти => Напитки - смутита, фрешове, енергийни сокчета... => Темата е започната от: zinaida в 16-05-2015, 15:25:20
-
Малко предистория....
Имам си много шипки. Когато бяха току що набрани си правех от тях сурова напитка от шипка, обаче с времето естествено поизсъхнаха доста и пред мен остана въпроса как да извлека максимално ползите от тази наша суперхрана ( без да ги варя , разрушавайки термонестабилното витамин Ц в тях)
И така към рецептата:
Слагам 2 шепи шипки в стъклена кана , пълня с вода , оставям на слънце ( под нея оставям рисунката на дъщеря ми във форма на сърце с нарисувани думички Любов , Благодарност, Доброта и т.н. позитивни нещица, ) .
( не ми де смейте за последното , но нали водата променя структурата си при позитивни думи и звуци)
И така след 2-3 дни, напитката е придобила чудесни органолептични качества т.е. Вкусна е . Въпросът е , дали е полезна този вид ферментация , защото не съм сигурна. Дали тази ферментирала напитка от шипка е полезна ?
Как мислите ?
-
Не съм точно във въпроса ти , но искам да споделя, че шипките могат дори и така , сухички да си се пият сурови - як пасатор ги наситнява, заливат се с вода и за няколко часа си пускат сочеца. Става супер, аз точно така правя. Преценил съм, че това май е най-евтиният начин да си набавяме добър вит.С - на есен един ден бране и.. има после за цяла година. :surpris_23:
А ти , дори да залагаш на ферментацията, също можеш да ги наситниш и във всички случаи ще имаш повече витамин, сравни двата варианта, то ще си покаже .
-
Ех благодаря Бино.
Пробвах по твоят начин е определено е по-сполучив.
:thankyou: