Форум Земя назаем

Природосъобразен стил на живот => Биоземеделие => Темата е започната от: Kavezu в 27-03-2015, 19:37:59

Титла: Ферментация на билки и създаване на микроорганизми в тях
Публикувано от: Kavezu в 27-03-2015, 19:37:59
Здравейте,
Имам намерение да направя разтвор от ефективни микроорганизми в съчетание с билки. Този разтвор ще използвам в пчеларство, като добавка към захарен сироп при пчелите и за директно пръскане върху рамките на кошера. Такъв разтвор може да се ползва и за много други неща в зависимост от билките в него. Ще посоча една примерна рецепта за мнения и корекция:
1. Литър вода
2. 1/4 от буркан с билки по избор
3. 3 супени лъжици нерафинирана захар
4. Една чаена чаша суроватка от кисело мляко или лъжица сметана.
Билките се запарват с 1 литър вода и се оставят да престоят 10 минути, след което се прецеждат. Добавя се захарта, която се разбърква до разтваряне. След като разтворът изстине се добавя суроватката или сметаната. Оставя се на тъмно и топло място с марля отгоре. След 3 дни разтворът трябва да е готов.
Това, което ме притеснява е дали ще се получи нещо и ще има такива микроорганизми в него.
Благодаря предварително за мненията и препоръките!
Титла: Re:Ферментация на билки и създаване на микроорганизми в тях
Публикувано от: iskrena в 28-03-2015, 01:08:28
отскоро ли се занимаваш с пчеларство?
Титла: Re:Ферментация на билки и създаване на микроорганизми в тях
Публикувано от: Kavezu в 28-03-2015, 12:19:25
Нека да не разводняваме темата, а да пишем за ЕМ и ферменти на билки тук. Ще отговоря в ЛС.
Титла: Re: Ферментация на билки и създаване на микроорганизми в тях
Публикувано от: Tommy в 01-09-2021, 21:30:16
Ферментацията става поне за седмица и то при подходяща температура! За три дни не вярвам.
Титла: Re: Ферментация на билки и създаване на микроорганизми в тях
Публикувано от: iris в 18-09-2021, 18:15:54
Виж темата Ферменти по Болотов. Може да ти е от полза
Мисля, че билките не трябва да се запарват, а да се киснат.