Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: e4o_me4o в 13-02-2015, 09:52:42

Титла: Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: e4o_me4o в 13-02-2015, 09:52:42
Здравейте, някой може ли да сподели опита си лентичките за измерването на PH на урината и на слюнката. Доколко са адекватни и верни? Значи ли това, че ако ми е киселинна урината, имам кисела среда в организма и обратно, ако ми е алкална урината, значи съм ОК? Съмнявам се в тях, заради един парадокс - човек провеждал разтоварване на сокове в продължение на 10 дни е с киселинен резултат от лентичката, а човек ял месо, хляб, туршии и т.н, почти без плодове и зеленчуци - с алкален. Това са моите наблюдение, затова моля за вашето обяснение. Благодаря!
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: бате Бино в 13-02-2015, 10:27:18
Ечо , в случая не е въпрос на точност или неточност на лентичките. Те са си точни. Въпросът е в интерпретацията на показанията им. Но за целта трябва да се прочете малко медицинска литература - за образуването на урината и от какво зависи нейното PH. /пример -  алкална урина може да се дължи и на болни бъбреци /   
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Iveta в 13-02-2015, 12:28:20
Има логика...не бях се замисляла. Ако в урината се отделят калциеви соли те дават алкално PH, така мисля поне.
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Tzi-Bo в 13-02-2015, 15:55:38
Много интересен въпрос, нека се уточним - урината и слюнката са крайни продукти и те индиректно показват алкално киселинното равновесие на оганизмът. Колко ти показват тест лентичките ?
 Като си била 10 дни на сокове, възможно ли е да си започнала да чистиш наслоени кисели шлаки, защото киселото се разтваря в алкална среда .........
 Имаш ли високо кръвно, правила ли си си скоро ренгенови снимки
При един особен тип хипертония е възможно да има кисела урина и при хиперфункция на паращитовидните жлези - тогава на ренгенова снимка се вижда ранна и тежка остеопороза.
 Ако си изложена на стрес също организма вкиселява средата.....
 Хрането с много протеини /повече от 0,8-1,0 гр./кг./ може също да вкисели организма ......
 Причини 1001 ..... :peperudi:
Ако наистина си хронично кисела може да си направила камъни в жлъчката и бъбреците - това е хубаво да се провери, въпреки, че от Бате Бино зная, че един от типовете бъбречни камъни /фосфатни/ се получават при алкализиране...
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: e4o_me4o в 13-02-2015, 18:14:52
С нормално към ниско кръвно съм, никакъв стрес нямам, не ям месо и се старая да се храня що-годе здравословно. Когато и да съм се тествала досега все е между 5.5 и 7, била съм на сокове, на суровоядство, сега на житен режим и вече се ядосах. Същото е и при децата. А за алкалните показания - човека е с хипертония от 30г.
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: бате Бино в 13-02-2015, 18:57:11
Тези лентички са майтап работа по принцип, те са през 0.5 и за точност не може да се говори. Само за приблизителност. За точно измерване е необходим ph метър, най-евтините са 35 лв. За 50 лв има точен. Едни лентички в БиоБалев видях за 24 лв. ,Според мен е нерентабилно с тях, по-добре с машинарийка.
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: grow в 13-02-2015, 21:31:34
Не е ли по нормално pH на урината да е леко киселинно, все пак е отпаден продукт.
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: e4o_me4o в 13-02-2015, 23:39:41
Grow и на мен това ми беше чуденката :surpris_22: Едно за успокоение, друго за разяснение. Кръвта може да е алкална, но урината киселинна. Даже Малахов дали не говореше някъде, че като се ползва урина за пиене се подкиселява организма и точно това го прочиствало  :Confus_3:
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Tzi-Bo в 14-02-2015, 18:24:58
За нормални стойности на урината се приемат от pH от 5,0 до 8,0 ...
Всички знаем, че неутралното рН е 7,0
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Vov в 14-02-2015, 18:29:15
7,4
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Tzi-Bo в 14-02-2015, 20:30:39
Да мерси за коректива - нашето тяло е с рН 7,34-7,46...
Малко по-алкално от неутралността ....
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: grow в 15-02-2015, 11:43:18
Grow и на мен това ми беше чуденката :surpris_22: Едно за успокоение, друго за разяснение. Кръвта може да е алкална, но урината киселинна. Даже Малахов дали не говореше някъде, че като се ползва урина за пиене се подкиселява организма и точно това го прочиствало  :Confus_3:

    Щом тялото си я поддържа в тесни граници кръвта (около 7.35 - 7.45), което е леко алкално, значи следователно това е нормалното. Официално за норма е прието мисля 7.4, а с движението в каква посока (по-алкално или по-киселинно) на pH на кръвта предполагам може да се съди за моментното състояние (алкалоза или ацидоза).
    Тялото е изградено от киселини, защо някои автори призовават да се алкализираме превантивно и обезателно не става ясно.

Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: бате Бино в 15-02-2015, 18:01:07
Урината е в по-широки граници, не е като кръвта - да е фиксирана, Вова .  ;)
И РН-то й   се влияе от какво сме яли. / Затова не е добър показател за ориентация, защото не е постоянен / Ако се нагърмиш с бахур и урината ти  е кисела, напр. 5.5 , това не значи , че имаш проблем. Ако искаш да си я видиш алкална - ядеш 3 дни само диня и готово.  :surpris_23:

Гроуи, ние бяхме обсъждали някъде преди време точно това - в различните органи има различно РН, и ако не е така - горко ни..  

еталон:
 
Слюнка pH 7,4 — 8,0
Стомашен сок pH 1,0 – 1,5
Панкреатичен сок pH 7,5 – 9,0
Сок тънко черво  pH 7,0 – 7,2
Сок дебело черво pH 8,0 – 9,2

Например в стомаха трябва да е максимално кисело за да има пълно  смилане на белтъците! Има ли проблем в това отношение, животинските термообработени белтъци / които така и така не са наша видова храна / остават несмлени и пътуват нататък , докато се озоват в алкалното дебело черво и започва яко гниене и самоотравяне.
Докато  ако в слюнката стане кисело - тогава почва да се руши емайла на зъбите.
 Но най-важно е какво е РН то в течностните среди в организма , в междуклетъчни пространства , в самата клетка..  там се осъществяват милиарди  химични реакции - по доставяне на полезни вещества, кислород,  по отнемане на отпадните продукти от обмяната..
А там не можем да измерим какво е РН то  :-\  
Само по урината не можем да се ориентираме какво се случва и на други места в тялото.
 
И без нобелови лауреати да ни го доказват, тялото само си показва , че не му е добре да е "кисело"  - то постоянно изразходва алкалните си резерви  / калий, калций, натрий, магнезий/  за да връща баланса!  И ако за организма беше безразлично  дали ще е кисел или алкален , нямаше да съществува остеопорозата  :surpris_23:   ;)
Калция щеше да си стои  по костите  и зъбите , без да се изземва от тях за да  се бори с киселинноста ,предизвикана например от голяма консумация на мляко и месо .. / най-много остеопороза - в държавите пиещи най-много мляко! /
Така  че , учените и нобеловите лауреати са едно добро малко допълнение към нашите собствени способности за наблюдение   и анализ   ;D          
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Vov в 15-02-2015, 18:49:33
Браво Бино, внесе светлина.
Моето уточнение е, че средно за тялото кръв, лимфа... са приели за правилна стойността 7,4.
А е много ясно, че различните органи, при попадане на различни храни, течности и газове, си имат свои стойности.  :) Също и че урината, пак в резултат на различни храни и пр. + усилията на организма ни да не се състарява много бързо, може да има широк диапазон от стойности. :love_006 - emotloader:
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Tzi-Bo в 15-02-2015, 21:48:59
Неумивакин е разработил проста система с която твърди, че нормализира рН на отделните органи - асае се определена дихателна техника....
 Другото което ми идва на ум е че урината може да е кисела при пикочна инфекция ....
 Сега ще си позволя да ангажирам важето внимание с една от последните теории за остеопорозата, която срещанах и ме заинтригува....
 Според аюрведа млякото е свещенна храна - пречиства финните ни нива и осъщесвява толкова важната за нас връзка със Земята /защото кравата е синвол на земята/... Проблемът с остеопорозата и вкиселяването е още по-дълбок - черния дроб на съвременния човек е натоварен /знаем защо/, а повишеният прием на белтъчини допълнително затормозява черния ни дроб и той не може да поддържа адекватно алкално-киселинното равновесие. Така ацидозата води до изтегляне на калция от костите и зъбите.
 Искам да кажа, че за човек с балансиран черен дроб приема на млечни продукти не е толкава вреден. Ако черният дроб е затормозен млякото влиае негативно поради високото съдържание на белтъчини...  :love_028:
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: grow в 15-02-2015, 22:12:57

Tzi-Bo@
   "Проблемът с остеопорозата и вкиселяването е още по-дълбок - черния дроб на съвременния човек е натоварен /знаем защо/, а повишеният прием на белтъчини допълнително затормозява черния ни дроб и той не може да поддържа адекватно алкално-киселинното равновесие. Така ацидозата води до изтегляне на калция от костите и зъбите."
    Същото нещо е в сила и когато се приемат повече от необходимото въглехидрати- дроба пак ще е претоварен, но не белтъчините са непременно причината.


бате Бино@
   Спомням си как, имаше такава дискусия... и пак същите бяха дискутиращите май  tooth
Това което е казано и тогава и сега се вписва в официалната информация която е известна по въпроса за pH на кръвта и това в отделните части на тялото/органи.
   Проблема е там, че стойностите на pH в стомаха, ако бяха такива каквито се предполага че трябва да са(т.е. достатъчно киселинно), щеше да има много по-малко оплакващи се от стомашен дискомфорт и последващите усложнения от неправилното/непълно храносмилане/усвояване на храните.

   В тази връзка не белтъчините (животински, растителни, термично обработени или не) са проблем като такъв,
а невъзможността на тялото да се справи адекватно с процес с който би трябвало да няма затруднения, тъкмо заради разлика в pH от оптималното.

Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: бате Бино в 16-02-2015, 00:14:31
  Tzi-Bo, това словосъчетание  "балансиран черен дроб" да не вземеш да го изтърсиш на някой лекар, ще има да те гъбарка после няколко години tooth 
  Вредата от млякото далеч не се изчерпва само с окисляването..Дори това му е най-малкия кусур  :Appetit_4:
Прочети темата ми  "аюрведа май греши за млякото" за да се запознаеш  с останалите му многобройни и много по-сериозни вреди. А пък ти сам ще се сетиш, че Аюрведа не е имала предвид магазинското мляко  - киселинообразуващ, мъртъв продукт, пълен с мутирали хидрогенирани мазнини и свободни радикали . 
   
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Tzi-Bo в 16-02-2015, 13:22:17
Слава богу тук никой доктор не ме е чул, така че съм спокоен за гъбаркането.
Под балнсиран черен дроб разиам, не само пречистен, но и в енергиино равновесие...
 Когато говорим за прясно мляко аз имам предвид закупено то село от крава.   :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Iveta в 19-02-2015, 11:32:00
 "Проблема е там, че стойностите на pH в стомаха, ако бяха такива каквито се предполага че трябва да са(т.е. достатъчно киселинно), щеше да има много по-малко оплакващи се от стомашен дискомфорт и последващите усложнения от неправилното/непълно храносмилане/усвояване на храните.

   В тази връзка не белтъчините (животински, растителни, термично обработени или не) са проблем като такъв,
а невъзможността на тялото да се справи адекватно с процес с който би трябвало да няма затруднения, тъкмо заради разлика в pH от оптималното."

Как да увеличим киселинността в стомаха, тогава? И как да сме сигурни, че не е достатъчно "кисело" там, освен чрез изследване? Знам, че при повечето хора PH - то в стомаха не е достатъчно кисело, но има и изключения.
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: бате Бино в 19-02-2015, 12:18:29
Iveta, е нали същото и аз казах я .. tooth
Само че най-главното е друго - дори и при оптимална киселинност на стомаха, пак не може да се постигне оптимално смилане на животинският белтък. Става , но с компромиси, с натоварване на системите, вкл имунната. / прочети темата ми за млякото, същото важи и за месото . Млякото е "течно месо". /  
При повечето хора организмът успява да компенсира, но само до време..
Стане ли на години - животинският белтък вече е отрова за него!  Храносмилателната функция рязко отслабва при възрастните!  / има много добри лекции в ютуб за храненето след 40те. Например на натуралната лекарка  и физиолог  д-р Олга Бутакова http://coralclub.ovo.bg/index/koja_e_olga_butakova/0-68
https://www.youtube.com/watch?v=p5gf3WqjXD0 /
 Което и доказва , че животинският белтък  / особено термообработен! / не е храната на хомосапиенс. Колкото и да се мъчат да ни убедят някои "запознати" )
Ако една храна е естествена за нас,  трябва да можем да я разграждаме добре  през   целия ни живот , а не само докато сме млади..  ;

А термичната обработка на белтъците е от най-голямо значение в случая!
Правени са многобройни опити, като се почне още от д-р Потинджър и неговите котки.  
 Теленца хранени с варено мляко - разболяват се , не растат или направо УМИРАТ. Хищници хранени с печено месо - умират! Спомням си , че като дете много се чудех защо не трябвало да храним гълъбите и врабчетата с милинки или трохи от хляб , било вредно за тях.. :surpris_23: Сега вече знам - защото не са в сурово състояние и затова им вредят.
Може да се каже , че сурово мляко и сурово месо  нямат почти нищо общо със термичнообработените такива. Има цели общности в Америка , които набиват само сурово месо и били в завидно здраве.
Същото важи за кафето, какаото, ядките  и куп още храни - в сурово състояние са добри , в печено - не са.  




  
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: grow в 19-02-2015, 18:32:17

Iveta@ Отговора на такъв въпрос е тема на търсене в цял един живот от даден човек, има такива начини разбира се, и кога pH в стомаха е достатъчно ниско съм сигурен че всеки може да познае - когато липсват оплаквания.

 бате Бино@ Може да се обърне внимание на такава гледна точка!
Май по-добре е да сме адаптивни, т.е. в различните периоди от жизнения цикъл да търсим и използваме тези храни които най-малко ни товарят, използваме ги пълноценно(храносмилане, усвояване), но пък и са оптимално заредени с нутриенти.
 
      "..Ако една храна е естествена за нас,  трябва да можем да я разграждаме добре  през   целия ни живот , а не само докато сме млади.."

  Звучи добре, но ми се струва че ако дадена храна я храносмиламе, усвояваме добре но тя не е "силна" храна, т.е. не е достатъчно заредена с тези така важни амини, ще сме принудени да консумираме огромни количества от по "слаба" храна, дори и тогава не е ясно дали ще можем да си набавим нужното за тялото.
Май нямаме голям избор..  ???
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: бате Бино в 19-02-2015, 20:12:40
Гроуи, за наша всеобща радост, нещата с белтъците не стоят така проблемно, както си го предположил.
Митът за високобелтъчната храна отдавна го развенчаха.
Галина Шаталова направи смешна Медицинската общност , доказвайки със себе си , както и с хранени по нейната система хора - само с по 10-15 грама белтък на ден / това са точно шепичка орехи! за цял ден! /  С такова хранене спечелиха няколко маратона   / 500 км за седмица през лоши терени !! /  Срещу професионални спортисти , хранене "балансирано" и "калорично"   tooth 
Шаталова почина на 95 почти до последно супер активна! Хранеше се точно по този начин - 10 гр белтъчини на ден!   ПРочети нейната книжка "Целебно хранене",струва си.
Ти си пропуснал вероятно когато съм споменавал , че т.нар. "незаменими" аминокиселини се образуват в нашето тяло от симбиозни бактерии. Нужна е само сурова храна - целулоза. Но и чисто черво  :pensif_29:
Те се образуват даже и от още един източник - от азота във въздуха, благодарение на азотофиксиращи бацили..
Така че , белтъците не ги мисли , те са ни най-малкият проблем  tooth
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: grow в 19-02-2015, 21:55:44

Току що свалих и трите и книги, на руски са но какво пък, мисля да прегледам това целебно хранене най-после , все го отлагам   ::) Ако на някой му се чети на руски да  :whistling2 - emotloader:
   Чудно ми е след като тялото е близо около 50% белтък, как може да се живее дълго с доста малко белтъчини в менюто. Вярно не са от най-калоричните храни но са важни.

  За Азот щом иде реч на едно мнение сме!
Предполагам, естесвено не знам със сигурност, но ако работи този механизъм за усвояване на азота от въздуха и правенето на всичкия набор от аминокиселини нужни на тялото, това трябва да става при супер чист организъм, организъм който е занемарил общоприетия маниер на хранене и е на съвсем друго ниво на съществуване!, тъй си мисля :)

   Да видим след като прегледам книжата, дали ще ми се промени мирогледа, дано, и аз да науча нещо ново, че отдаван все едно и също си знам :), иначе не приказвам за високо белтъчна храна, а за достатъчно белтъчна че да няма недостиг в тялото.
   Но сподели ако ли не белтъците, кое е проблема който ни тежи?

Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Ros в 20-02-2015, 11:27:19
Привет  :)
Бихте ли ми подсказали, от къде мога да си изтегля книгата на д-р Галина Шаталова - "Целебно хранене", че не я откривам ?
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: zinaida в 20-02-2015, 11:28:23
И аз питах в друга тема, ама май я няма (безплатно де) .  :Content_22:
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: grow в 20-02-2015, 12:44:34

Пуснах линк за сваляне в библиотеката, обаче е на руски език, за който не му е проблем  ;)
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=107.20

Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: Ros в 20-02-2015, 13:51:52
Благодаря, grow, но ми излиза - несъществуващ файл . :)
Титла: Re:Алкално-киселинния баланс
Публикувано от: grow в 20-02-2015, 14:41:47
Явно иска регистрация, пуснал съм линка отново!  :)