Форум Земя назаем

Пречистване на духа и тялото => Гладолечение и режими => Темата е започната от: Vov в 16-01-2015, 08:55:50

Титла: Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 16-01-2015, 08:55:50
Постепенно, в хода на обсъжданията в други теми, осъзнах, че:
1. Въпросът е изключително важен.
2. Въпросът не е изчерпан, не е изяснен докрай.
3. Форумът е място за обсъждане, създаване на енергия за търсене и намиране на нови знания.
4. Всички сме заинтересувани от намиране на истината.

Рос, Лози, Бино и всички, които може би години наред практикувате сухо въздържане от храна, нека да се възползваме от прекрасната среда на форума, Здраве на Създателите му, и да се опитаме да проверим истински, доколкото ни е възможно, има ли опасности за здравето ни при сухо въздържане, ако да - какви са те, какво можем да направим за да ги избегнем.
Нямаме на разположение лаборатории, методики за изпитване и компетентни изследователи, които биха могли да извършат необходимото изследване... Но пък всеки от нас има достъп до голям брой автори, информация изобщо.
Каня всички заинтересувани да се опитаме да потърсим още информация и да споделим изводите.

Моите лични наблюдения са от началото на 90-те години, когато забелязах, че моят и на други хора ръст намалява в първите дни на лечението и се увеличава - с незначителен прираст над изходния - в процеса на захранването. И - нищо, останах си с това наблюдение, създадох си най-вероятно обяснение, неподкрепено с никакви специални изследвания на минерален състав на кости, сухожилия, междупрешленни дискове и пр.
Много по-късно прочетох с изненада, преминала във възторг, обясненията на д-р Батманджелидж. Той твърди, че при обичайното недостатъчно пиене на вода тялото тегли калциеви катийони, за да осъществява производството на енергия - част от много и сложни процеси. Още по-тъжно е, че той съобщава, че всеки завършил медицина е запознат с тези явления и процеси и в този смисъл е неморално да не насърчават пиенето на достатъчно вода от пациентите си с цел избягване на остеопороза и всички други костни заболявания, най-често, но не само, срещащи се при възрастните хора.

Скоро след като с възторг открих този форум, бях изумен, че някои практикуват сухо въздържане от храна, а и че уважавани от мен представители на руската медицинска и лечителска мисъл и практика, го препоръчват. По-късно срещнах информация от съфорумка, която изпила сок от цитрусов плод в първия ден след - примерно 5-6 дневно сухо въздържане. След това от руските сайтове видях информации за изпилени зъби, препоръки за миене на зъбите без паста...

Всеки, който е опитвал да се задълбочи в какъвто и да е здравен въпрос, е забелязъл, че нещата винаги са "хиляда" пъти по-сложни, отколкото бихме искали... Възможно е някои висши, много напреднали в духовното си и физическо развитие хора, при някакви физически и други условия, да осъществяват сухо въздържане без особени вреди за костите, или да възстановяват напълно понесените загуби, продължавайки да потребяват постигнатите ползи (пречистване) след въздържането...

Нека не забравяме, че към началото на сухо въздържане от храна, хората може да са (и обикновено са) в не най-добро здраве - в широк смисъл. Това увеличава статистически опасността от случайно натрупване на фактори и въздействия с неизвестен характер.

Досега известната ми информация и личните ми наблюдения еднозначно определят, че при сухо въздържане от храна се нанасят големи вреди на здравето, особено на размера и здравината на костите и способностите им да участват в други процеси на живия ни организъм.

Моля за вашите обсъждания.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Sha в 16-01-2015, 13:41:23
Привет, Вов.. не съм запозната със сухото гладуване и затова няма да го дискутирам, но имам една молба към теб.
Прочетох множество от коментарите ти и съм останала с впечатлението, че си наясно с повечето точки касаещи приемането на вода.
Би ли, споделил, вероятно ще се наложи нова тема..

Колко вода е нужно да пие човек на ден, спрямо теглото?
В кои случаи водата е хубаво да се смеси със сол, сода или лимон и в какви количества?
Максимални периоди за подобен тип консумиране на вода?
Приемане на вода преди, след или по време на храна - трябва ли да се съобразяваме с това?
Топлата вода, сутрин и вечер, как влияе на тялото.. и по-добра алтернатива ли е от чайчетата, например?

Знам, че ако се разровя из нета ще намеря тонове информация, но друго си е да я прочетеш от човек на когото вече си гласувал доверие.  :love_026:
Вярвам, че ако отвориш подобна тема, то тя ще бъде интересна на много хора.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Тихия в 16-01-2015, 19:41:07
Пиене на вода само по време на ядене, топла, на малки глътки между хапките. Изключение - ако ядеш течна храна, например супа. Иначе пиенето преди ядене действа отслабващо, а след ядене - напълняващо.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Sha в 16-01-2015, 19:54:25
Тихий, имам изключителен респект към всеки твой коментар.  :fluretaa:
Някои от думите ти.. си идват на мястото, при мен, след известно време, харесва ми. :)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Ros в 16-01-2015, 21:26:43
Вов, привет,

Ще се постарая накратко да изясня своята позиция по въпроса, който си задал.

Първо предисторията.
В дневника на Лози бяха отправени въпроси към теб от melon и от мен, относно твърдението ти за вредите от сухото гладуване (СГ ): http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7665.140

Цитат от поста на melon:
"Вов, към теб  имам следния въпрос: как стигна до извода, че при сухото гладуване се губи калций, защото си го споменал няколко пъти?! Това въобще не е вярно ! Ако се губи калций , то той е неорганичен и думата "губи " не е подходяща. И какво мислиш за големия брой гладуващи хора сухо в Русия и не само там? Преглеждал ли си сайта на Филонов?! Определено мисля, че грешиш за калция!  angel"

Мой цитат:
"На същото мнение съм, като melon.
Изчела съм из основи за сухото гладуване на Филонов и мисля, че подобни твърдения за калция са неоснователни."

От написаното от теб по-горе е видно, че правиш своя извод за вредите от СГ основно от:
1.личен опит от проведени водни гладувания (ВГ):
2.обясненията на д-р Батманджелидж

По т.1 - механизмите на пречистване при ВГ и СГ са много различни и да правиш извод за СГ на база опит от ВГ e некоректно;
По т.2 - няма нищо общо м/у непиенето на вода при СГ и  недостатъчното пиене на вода при режим на хранене;

За себе си съм уверена, че  грамотното прилагане на СГ може да ми бъде само полезно.
Не агитирам никого да го прилага, ако не е уверен в полезността му и ако не е добре запознат с методиката на приложение .Всеки сам решава за себе си, защото негова е отговорността за здравето му. :)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 17-01-2015, 20:36:44
Привет Рос!
Права си, всеки си има тяло, душа, дух... и сам(а) решава какво, как, кога, защо...
Тук има неща които не долавям, но споровете с думи никой не печели и нямат смисъл.
А лаборатория и компетентни изследователи нямаме... значи си оставаме на изходни позиции, ...жалко.  :flower:  :)

П.П. Не бих се поколебал да изразя публично разочарованието и смеха си от която и да е моя грешка, неинформираност или неразбиране и пр. И, да променя практиката си по даден въпрос. Независимо колко неудобно бих се чувствал и пред кого.  :pensif_29:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 17-01-2015, 20:40:44
Пиене на вода само по време на ядене, топла, на малки глътки между хапките. Изключение - ако ядеш течна храна, например супа. Иначе пиенето преди ядене действа отслабващо, а след ядене - напълняващо.

Хммм, защо? Разни експерти съветват (не задължават  ;)) да се прекрати пиенето на вода 30 минути преди хранене и 30 мин след хранене - за да не се разреждал стомашния сок...?? А и нашите (поне моите) знания подкрепят тази представа?  :surpris_22:

Но тази тема е за СГ и възможно ли е да е значително, непренебрежимо вредно?  ;)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: бате Бино в 17-01-2015, 22:56:54
Тихий, това за водата е интересно. Понеже нали не признаваш "авторитети" ,следователно това е твоя , оригинална методика?  Ако наистина има ефект, добре е да поразкажеш по-подробно , за да съобщим на научната, а и на алтернативната общност, че са се заблуждавали   :surpris_23:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Тихия в 18-01-2015, 09:14:59
Зададен беше въпрос преди, по време или след ядене да се пие вода. Отговорът не е мой, а на Аюрведа. Който иска да го приема или не. Да напомня на тези които се заблуждават, че тук не влизаме да се убеждаваме взаимно кой е по-прав от другия. Тук даваме импулс на хората да се развиват в посока осъзнаване  кои сме, къде сме и каква ни е мисията. Невъздържаните реакции са признак на голямо его. Но и това се лекува, макар трудно.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Sha в 18-01-2015, 11:33:48
Снощи тук бях поставила коментар, защо е изтрит, питам аз?
Дали защото подкрепих обратно на вашите твърдения, изключително детинска постъпка - не мога да повярвам!
Това не е управления на форум, това е диктатура!
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: бате Бино в 18-01-2015, 13:40:25
SHA , не бързай да се възпаляваш. Понеже си нова още ,  явно не си запозната,  че изброените от теб методи тук не се прилагат  ;)  ( И къде ти остана "позитивното мислене", та реши , че става въпрос за изтрит пост?  ;)    Май само се кълнем в него, а на практика сме си живи "негативисти"  tooth )
Има някакъв технически проблем, и твоят, и на Тихия постовете ми излязоха в пощата, а като цъкнах да ги видя и тук, се оказа , че ги няма.  :surpris_23: Даже помислих, че е някаква "нова мода" - да пишеш, после да си го изтриеш  и да може да се прочете само от съфорумците, които са абонирани за темата (на личните йм пощи) ( Даже и аз си пуснах моят отговор по същият начин  tooth )


Тихий, май намекваш нещо за мен?  Винаги ми е било интересно как хора ,претендиращи уж за  мъдрост, когато не могат да отговорят подобаващо, ( или просто не им се занимава.. )   винаги се измъкват от ситуацията , атакувайки  ЛИЧНОСТТА на опонентите си  , ( наричайки ги „егоцентрици” ,”комплексари”, „комунисти”  "критикари" и  т.н..  )  , вместо да приложат АРГУМЕНТ, нещо конкретно  в подкрепа на тезите си ..  
Не знам  как такъв човек може да се има за  „пораснал” , и едновременно да използва  инфантилни методи.. ( Като малкото дете, което като види, че не може да се защити с думи, почва да плюе по тези, които са го ядосали  )
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: DeNiro в 18-01-2015, 15:28:45
Прощавайте, че се намесвам, но се сетих за един виц, та си казах "Трябва да разведря атмосферата с него". Извинявам се ако сметнете, че е ни в клин, ни връкав. И така:
На международен панаир от времето на Студената война, руски специалист обяснява предимствата на волгата:
– Вижте каква красива и луксозна кола!
– А колко гори? - запитал американец от насъбралата се тълпа.
Руснакът го поглежда строго и продължава:
– Изключително меко вози! Можете да пътувате 1000км и нищо да не усетите!
– А колко гори? - обадил се отново американеца.
Руснакът си знае своето:
– Елегантен външен вид…
– А колко гори? - Потретил американеца. Руснака го погледнал гневно и на свой ред се провикнал:
– А вие защо биете негрите бе?
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Ros в 18-01-2015, 15:57:24
( Май темата стана манджа с грозде. :)  )

Привет, Вов,
Изключително дипломатичен отговор. :)

Тук има неща които не долавям ........

Не разбрах за кои неща става дума ........ :surpris_23:

........................... но споровете с думи никой не печели и нямат смисъл.

Да, но споровете са неизбежни и в случая, пределно ти е ясно.  :)

А лаборатория и компетентни изследователи нямаме...

Да, но и това си го знаел преди да отвориш темата. :)

Не, че ми се спори с теб и с когото и да е, но ми се струва, че има нещо недоизказано в отговора ти .....Поправи ме, ако греша. :) :surpris_23:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 18-01-2015, 18:26:36
Рос, и всички, които е възможно да се почувстват раздразнени от самото поставяне на обсъждане на такава тема:

Всеки с достъп до интернет е свободен да (не)чете, да (не)обсъжда, да (не)се съгласява, да (не) спори, изобщо всичко...

Обсъждането на теми във форуми може да става по много причини, но поне някои от тях са
- желание на обсъждащите да намерят бързо отговори на интересуващи ги въпроси;
- желание на обсъждащите да сверят своите знания с тези на подобномислещи, "сродни души"...;
- повече или по-малко осъзнато желание на обсъждащите да намерят трибуна, признание, уважение, обич, симпатия, съчувствие...;
- повече или по-малко осъзнато желание на обсъждащите да оказват помощ на себеподобни от чисто добродетелна гледна точка;
- множество други причини, които са тайна за мен засега;

Каквато и тема да е започната във форума, всеки може да не пише или да пише в нея, може дори да не я чете и да не се влияе от написаното.

Действително смятам, че въздържането от храна изобщо, води до медицински  и здравословно значими загуби на калций. При водно тези загуби най-вероятно са възстановими, но при сухо - не, или толкова бавно и трудно, че на практика - не. Загубата на калций се наблюдава и без това у мнозинството от населението над определена възраст. Според мен се дължи главно (но не единствено) на недостатъчното пиене на вода и общо замърсяване, имам и обширно обяснение за причините. Съвсем лесно е възможно, човек с предварително създадена някаква степен на остеопороза да проведе продължителни срокове сухо въздържане от храна, че и няколко пъти начесто, както научавам, че някои практикуват... Като знаем тези неща, според мен е недопустимо поне да не обсъдим въпроса, като спокойно изложим всички известни ни аргументи. И всички откровени любители на здравето и научаване на нови неща за него, би трябвало да се радваме на възможността за обсъждане... А всеки да си практикува както иска (малко ли лекари пушат...). :whistling2 - emotloader:

Това са само мои представи. Никой не е длъжен да ги споделя, харесва, мрази и т.н.  :flower:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: grow в 18-01-2015, 23:17:58
Моите лични наблюдения са от началото на 90-те години, когато забелязах, че моят и на други хора ръст намалява в първите дни на лечението и се увеличава - с незначителен прираст над изходния - в процеса на захранването.

   От това можем да заключим, че калция в тялото намалява и за това е движението надолу в ръстта. Ако е така, не е ли твърде осезаема разлика, то ако с такива темпове губим и наваксваме калций...?

   Като че по-логично е да се приеме, че разликата в височината е свързана с обез/водняването на тялото-мускули, клетки, прешлени, сухожилия.

Нямаме на разположение лаборатории, методики за изпитване и компетентни изследователи, които биха могли да извършат необходимото изследване...

    Има липса на надеждни лаборатории ли?

Естествено е желателно според мен ако се правят пречистващи процедури... да се следят и стойностите на електролитите най-малко.

    Като правим процедура и не следим показателите, как разбираме дали всичко е наред, с наплюнчен пръст във въздуха, позитивно мислене и вяра..?

  - каква ни е отправната точка, как узнаваме че ни има нещо или че ни няма нищо, кое ни е базата?

И - нищо, останах си с това наблюдение, създадох си най-вероятно обяснение, неподкрепено с никакви специални изследвания на минерален състав на кости, сухожилия, междупрешленни дискове и пр.

   Ако говорим за липси и излишъци на даден елемент в тялото, ми се струва наложително да бъде констатирано това наличие/движение.

   Нали ни трябва някакъв научен ориентир все пак, ако и това не сравняваме, какво всъщност правим..?


Цитат от поста на melon:
"Вов, към теб  имам следния въпрос: как стигна до извода, че при сухото гладуване се губи калций, защото си го споменал няколко пъти?!

   Ако това е истина и калция намаля при провеждане на "процедури", този калций мисля не се изпарява, за да напусне тялото не минава ли през кръвоносната система, бъбреците, и чак тогава да напуска тялото?

   Това ако е единия от пътищата на калция, неговите стойности няма ли да са завишени в кръвните проби?

   Има ли някой който е правил, водно или сухо гладуване който си е проверил стойностите на електролитите преди, по време и след процедурата, и е направил някакви констатации, заключения въз основа на тях?

Пиене на вода само по време на ядене, топла, на малки глътки между хапките. Изключение - ако ядеш течна храна, например супа. Иначе пиенето преди ядене действа отслабващо, а след ядене - напълняващо.

    Аз съм позациклил с пиенето преди и между храненията и съм заслабнал малко, май е време да обърна на 360.

   Логиката казва че пиенето по време на хранене ще разреди стомашните сокове, но ако липсва течност в процеса на хранене, с изключение на течната храна, се получава вероятно правилно храносмилане, но и движението в чревния тракт се забавя и средата се поизсушава- придвижването на ненужното се забавя.

    
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Лози в 19-01-2015, 00:47:41

Досега известната ми информация и личните ми наблюдения еднозначно определят, че при сухо въздържане от храна се нанасят големи вреди на здравето, особено на размера и здравината на костите и способностите им да участват в други процеси на живия ни организъм.

Моля за вашите обсъждания.

Vov, едно съвсем добродушно: хахааааахааааааа!

Точно при счуване на крайници др. Филонов и опита на хора, счупили кости и тяхното бързо възстановяване ПРЕПОРЪЧВАТ сух пост.

И за да не се отнема шанса на хиляди хора да опитат това изключетелно естествено природно лекарство, за Бога, хора, четете и то четете хора, които имат МНОГОГОДИШЕН опит в сухото гладуване. Руснаците имат най-дългия и най-меродавния опит в това отношение поради държавната политика и по време на соца и след това. Нямаха лобистите на високо платената фарма индустрия и трябваше да намерят начин да лекуват населението. И досега тези традиции са силни.Примери www.filonov.net, форума golodanie.su

Много впечатляващ е опита на тези хора тук, всред нас: http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1328.0

За мен, и много много други тук или във фейсбук групата просветление прочистване природолечение https://www.facebook.com/groups/473856682737681/?fref=ts сухото гладуване е по-лесно, със значително по-леки лечебни кризи, по-бързо възстановяване, по-добра ефикасност от водното.

И хора, всичко е в главата: смята се, че и Христос е постил без вода 40 дни в пустинята.

Така, че четете и преценете самите вие, но не си отнемайте възможността, защото някой си ви създава страхове.

Успех.

Де Ниро: :-) )))))) супер виц!

Успех на всички.

P.S. Ако лекарката ми има още направления за кръвни изследвания ще си направя едно следващата седмица и се надявам и калция да е включен. Ако е включен, ще го препиша тук. В случай, че не пиша вероятно не съм получила направление.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: DeNiro в 19-01-2015, 01:26:35
Нещо не ми се връзва това с намаляването на ръста и изсмукването на калций. По-скоро съм съгласен  с причината, която Grow е посочил, а именно самото обезводняване на мускули, прешлени, стави и т.н. От друга страна може би има някаква вероятност, освен мощната детоксикация, сухото гладуване да предизвиква и някакви незначителни негативни промени. Спомняте ли си случая в който съфорумец сподели за деформация на нокът в следствие на по-дълго сухо гладуване. Мисля,че и има снимков материал към въпросният пост.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 19-01-2015, 10:58:37
Приятели, самоопознаващи се съфорумци  :Content_14: :Content_14:!
Нека да внеса важно уточнение:

Вярвам, че няма човек от форума, който да се съмнява в положителните въздействия и огромни лечителски възможности на правилно прилагани сухо и мокро въздържане. Аз - не се съмнявам, виждал съм стотици случаи чел съм за още десетки хиляди.

Опитвам се да предизвикам по-внимателен поглед за цената, на която получаваме  тези положителни въздействия. Цената е важна винаги, освен когато спасяваме живот и няма други възможности.

Винаги предпочитам спокойното, бавно, с подробности обсъждане. Така става по-бързо.

Лози, да, имам такъв случай - зарастване на двете счупени кости на китката на 53 годишна жена за ВНИМАНИЕ - 12 (дванадесет) денонощия - пиене на вода. Плюс изчезване на 12-14 милиметрово твърдо полусферично костно образувание на същата ръка. :flower:
Многократно по-бързото зарастване на кости  с нищо, ама съвсем с нищо не доказва или опровергава тезата за общо обедняване на костите на калций при непиене на вода.
Никой от прочетените от мен съветски/руски автори не пише да е изследвал костна плътност или дори промяна на ръста преди, по време и след въздържане от храна - нито сухо, нито мокро.
Но, както вероятно си спомняме, Вики (Buku) описва случка със зъбите й при захранване след сухо въздържане. Вече посочих и други източници.

Значи, дори и да приемем, че моите сведения и наблюдения са недостатъчни за промяна на практиката, привържениците на сухо въздържане поне могат да се заинтересуват и по-старателно да потърсят допълнителна информация.

Изключително радостно за мен е, че както Филонов описва, дори и при сухо въздържане, е установено обективно значително нарастване количеството стволови клетки в телата на лекуващи се в края и главно след захранването.
Това наблюдение е може би най-значимото в цялата ни теория и практика. То блестящо (за мен) потвърждава и допълва наблюденията на австралийски изследователи над  едни малки и бързо живеещи червейчета: при въздържането от храна някои техни органи били изядени от организма, включително половите. При захранването в телата на червейчетата се появили стволови клетки, отишли на местата на полови органи и израсли на ново такива. По-късно започнали да се възпроизвеждат!!

Но те нямат кости. :pensif_29:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Ros в 19-01-2015, 11:15:27

И за да не се отнема шанса на хиляди хора да опитат това изключетелно естествено природно лекарство, за Бога, хора, четете и то четете хора, които имат МНОГОГОДИШЕН опит в сухото гладуване. Руснаците имат най-дългия и най-меродавния опит в това отношение поради държавната политика и по време на соца и след това. Нямаха лобистите на високо платената фарма индустрия и трябваше да намерят начин да лекуват населението. И досега тези традиции са силни.Примери www.filonov.net, форума golodanie.su
...
И хора, всичко е в главата: смята се, че и Христос е постил без вода 40 дни в пустинята.

Така, че четете и преценете самите вие, но не си отнемайте възможността, защото някой си ви създава страхове.

Подкрепям, Лози  :)  :pensif_29:

Филонов,  по професия лекар, има над 20г. опит в областта на гладолечението , в това число и сухото, подплатен с много примери от практиката му.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: grow в 19-01-2015, 12:22:37
P.S. Ако лекарката ми има още направления за кръвни изследвания ще си направя едно следващата седмица и се надявам и калция да е включен. Ако е включен, ще го препиша тук. В случай, че не пиша вероятно не съм получила направление.

   Да точно това имам предвид да се направи в предходния ми пост!

   Има ли някой който е правил, водно или сухо гладуване който си е проверил стойностите на електролитите преди, по време и след процедурата, и е направил някакви констатации, заключения въз основа на тях?

  @Лози виждам една от сериозните си в "сухите процедури", браво!

В допълнение на горното мога да кажа, че би било много-добре ако може да се пуснат изследвания на:
    Ca, Mg, Na, K  всеки от тях е по 3-4лв, т.е. не е кой знае каква сума, (което може да не е свързано непременно с наличните направления от личен лекар),
    но поне може да даде някаква картина какво се случва с тялото, на ниво клетка при въпросните очистителни процедури.

   Като пояснение електролитите могат да се изследват от кръв и от урина, и двете проби отделно имат значение за състоянието на тялото!

   Като специално за Ca може/желателно е да се провери:
освен
- общия Ca
така и:
- йонизирания Ca - съставлява около 45% от общия,
    (останалите 45% от общия Ca са вързани за белтъци, и 10% са вързани за малки '-' заредени бикарбонати, фосфати..)

    Така всеки който е привърженик на споменатите процедури може да увери 1. себе си и 2. всички останали в истинността на твърденията на този или онзи автор, без да му се налага на сляпо да им се доверява.
   
   
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Ros в 19-01-2015, 12:43:22
grow , полезна информация,  :)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Лози в 19-01-2015, 14:52:44
О, май е по-добре да се опитам да ги направя тази седмица. Ще бъда благодарна за предложение за лаборатория на лични:-)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Newly в 19-01-2015, 17:24:01
ОпОтих се докато ви изчета споровете. Рос, много си надъхана да "размажеш" Вов с опониране. Да не си юрист? Съдейки от оформлението на някои твои постове. По - спокойно.  ;D
В крайна сметка не е ли всеки свободен да прави каквото си иска и да се доверява на който си иска източник или да се позовава на който си реши опит, стига да не вреди на другите?
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Ros в 19-01-2015, 18:23:59
ОпОтих се докато ви изчета споровете. Рос, много си надъхана да "размажеш" Вов с опониране. Да не си юрист? Съдейки от оформлението на някои твои постове. По - спокойно.  ;D
      :Content_14: ............. tooth


В крайна сметка не е ли всеки свободен да прави каквото си иска и да се доверява на който си иска източник или да се позовава на който си реши опит, стига да не вреди на другите?

Newly , за справка - отговор на въпроса ти.  :)

Не агитирам никого да го прилага, ако не е уверен в полезността му и ако не е добре запознат с методиката на приложение .Всеки сам решава за себе си, защото негова е отговорността за здравето му. :)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Ros в 20-01-2015, 09:40:23
Привет,

Мисля, че трябва да се доизясня за горната си публикация, най-вече заради Vov, а и не само. :)

Щом един човек ме е разбрал напълно погрешно, значи има и други.Като се има предвид, че повече от две трети от човешката комуникация е невербална, а тук тя липсва, напълно е нормално грешно разчитане на смисъла на публикациите и никой не е застрахован за това.
От опит знам, че написаното се разчита според написаното, на база моментно настроение на четящия, а и не се взема предвид значението на емотиконките, които ориентират допълнително за това как да се тълкува определен текст.

Да си призная, доста се посмях, като прочетох написаното от Newly, като си представих как изглеждам в нейните очи - на 180 градуса от реалността. :)
За тези, които не са разбрали какво искам да кажа, с думи би прозвучало така:
Newly, браво, много ме разсмя с изказването си.


И още - уважавам всяко добронамерено мнение тук , а отделно, чувствам като много близки съмишленици някои съфорумци. :)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Newly в 20-01-2015, 09:53:40
Чудесно Рос, ти обаче правилно си разбрала моят пост. Искам само да допълня още нещо към казаното от теб. Има случаи когато емотиконките никак не кореспондират с тона на по- горе написаното. Затова иконите, ако не съвпадат с настроението на писаното, не се зачитат от читателя. Имай го предвид и ти. Някои хора ги използват за смекчаване на ефекта от думите си, което, както виждаме, не минава.
И последно да питам. Щом всички сме толкова миролюбиви, разбираме и уважаме правото на избор на всеки, свободата на словото, защо възникват такива (лично според мен) люти спорове? Все едно сме в съда.
Та, в този ред на мисли, не отговори на въпроса ми.
Поздрави  :love_026:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Ros в 20-01-2015, 10:13:16
Чудесно Рос, ти обаче правилно си разбрала моят пост. Искам само да допълня още нещо към казаното от теб. Има случаи когато емотиконките никак не кореспондират с тона на по- горе написаното. Затова иконите, ако не съвпадат с настроението на писаното, не се зачитат от читателя. Имай го предвид и ти. Някои хора ги използват за смекчаване на ефекта от думите си, което, както виждаме, не минава.
И последно да питам. Щом всички сме толкова миролюбиви, разбираме и уважаме правото на избор на всеки, свободата на словото, защо възникват такива (лично според мен) люти спорове? Все едно сме в съда.
Та, в този ред на мисли, не отговори на въпроса ми.
Поздрави  :love_026:

Newly , тонът(при липсата на невербална комуникация, както е тук във форума  ) с който читателят  "х" прочита публикацията на "у" има връзка с казаното от "у" , но си го създава  сам, на база емоционално и психологическото си състояние.
(Всичко е в ума ни, а не извън него. :) )

Ако пак не си ме разбрала, ще ти е необходимо още време за себеосъзнаване и тогава сама ще намираш отговори на въпросите си. :)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 20-01-2015, 11:58:14
Ммм-дааа. Наистина има трудности при общуването във форум. И за да намалим безполезното писане и увеличим полезното, е желателно както пишещите, така и четящите да проявяваме старание - всеки път. Да четем добросъвестно, преди да се обиждаме или да заклеймяваме - да попитаме за какво точно става дума, като пишем - да внимаваме също във всяка дума и пояснителан картинка... Да разглеждаме всичко написано от съфорумците като възможност за нов поглед, от нова посока, ново знание, ново приятелство... независимо колко сме съгласни или несъгласни.  :flower:

Малко по-трудно е винаги, постоянно да мислим логично (или поне по схемата Причина-Следствие, Причина - Действие - Следствие).
Ако се опитаме да си припомним какво си помислихме и какви точно чувства изпитахме, когато за първи път в месоядно-тестено-въглехидратно-компотно-луканково-тютюнево-алкохолното... ни съзнание някой казал "можеш да се излекуваш, като не приемаш храна ХХХ дни?  :Content_4 - emotloader:
Аз поне си спомням: помислих, че това е лъжа, подигравка, някаква измислица, то ме обижда, то ако е истина, значи аз досега съм бил глупак - да ям всички тези неща... Тоест, аз не можех да мисля разумно. Разликата от цялата ми досегашна хранителна "култура" беше толкова огромна, че се почувствах ...обиден. Защо изобщо някой ме занимава с тези глупости?...
Такова състояние е познато, случва се,  когато новата за нас теза е прекалено различна от досегашните ни знания и навици, стереотипи, представи. Ако позволим на чувствата да замъглят причинно-следствения разум, имаме трудности и във форумното и в други видове общуване.

Много бих искал ние тук да сме надраснали това ниво. Ако просто приемем примерно "Аз знам, че нищо не знам" за истина, и някой ден се появят убедителни доказателства, че хората трябва да ядем примерно сурово месо, ще изследваме подробно въпроса и ...ще започнем да го ядем! Ако си мислим, че въз основа на ей тоя опит, почерпен от ей тия авторитети и подкрепен от лични резултати, е краят на развитието по въпроса, сме загубени, нали?

И така, по въпроса за ползите и вредите от сухо въздържане от храна, докато нямаме съвсем убедителни, получени с изследователски методи, повтаряеми резултати, еднозначно показващи, че примерно калций не се губи в медицински/здравословно значими количества, би трябвало да подхождаме с изключително внимание. Още повече, че има железни доказателства за причините примерно за намаляване на ръста на възрастните хора, има и известни дори на нас, без специални усилия, няколко случая, говорещи точно за това.
Възможно е методиката да бъде развита и след въздържането да се съставят стройни програми за възстановяване на изгубения калций, за да можем да продължим да се ползваме от плодовете на такива мощни, несравними лечебни методи.  :pensif_29:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: grow в 21-01-2015, 00:29:27
grow , полезна информация,  :)
 
     Би могла да бъде такава за някой на който му е интересно, на който не му е тази информация няма  значение нито стойност :)

О, май е по-добре да се опитам да ги направя тази седмица. Ще бъда благодарна за предложение за лаборатория на лични:-)

   Ха сега де, еврибари на лаборатория  ;D
При всички положения това не е единствена истина, ако въобще е такава, още никой не е исказал мнение/становище- всички кютат, но от опит глава не боли, стига да има желание само.

Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 22-01-2015, 19:01:45
Чувал съм, че имало (??) безконтактен метод за измерване на костна плътност... Примерно ултразвук или подобно.

Понеже е възможно различни хора да имаме различна такава във всекидневния си живот, може би е добре, който има възможност, да си я мери преди въздържане от храна, 1-2 пъти по време, 1 път след края и 1 път - след 30-40 дни да речем.
(И ако има разлики, те в % ли са, с каква точно еталонна плътност я сравняваме, как ще разчетем правилно значенията... да каже някой с повече знания, ако обича).  :)

Гроу, разбира се, че е възможно част от намаляване на ръста по време на водно въздържане да се дължи на изхвърляне на излишни=вредни соли от кости, ставни хрущяли и дискове. То затова и дископатия и дори дискова херния се лекува съвсем успешно с правилно проведено въздържане... Но без специализирано, съвсем задълбочено, отлично доказано изследване, само си разсъждаваме.

Вероятно някои съфорумци са опитвали и знаят, че всеки може да си увеличи ръста и с упражнения за съсредоточаване (още наричани "медитативни", "медитации" ;D). Без каквато и да е промяна в храненето и без кой знае какви физически упражнения. Този категорично установен факт (ако някой пита "ама как, не е възможно" и пр., не смятам да отговарям, може на лс) също говори, че всеки въпрос за нашето здраве, всяко въздействие, което си мислим, че правим, е много пъти по-сложно, протичат безброй електрохимични процеси, участва съзнанието/подсъзнанието ... и следователно е добре да сме внимателно-старателни.  :flower:

Рос, отговори на всички зададени от теб към мен въпроси има във вече написаното... Нещо не ми се цитира сам себе си. Доказателство е нещо, което може да се измери от независим измервач. Фактът, че в древен Рим хиляди, или стотици хиляди хора са ползвали олово за водопроводи и съдове за готвене не означава, че оловото е добро за тях.

Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 22-01-2015, 19:03:53
За всеки случай: самото прекратяване на приемането на храна е огромно натоварване за всеки човек. Дори и у хора, отчаяни от страх за здравето си, неуспели да се излекуват по друг начин, то предизвиква нов, отделен голям страх. Най-вероятно сте чували първата реплика: "Ааа, аз няма да издържа". Страх по принцип, от неизвестното, по-късно - от физическата слабост и всички познати състояния. Това изключително натоварване предизвиква организма да използва всички налични сили, "включва "авариен режим" и така става възможно да преработи или изхвърли замърсяванията, чуждите, вредните и пр. атоми, молекули, съединения, организми и пр.
Аварийният режим означава също, че пред опасността от смърт поради липса на вода, той използва какъвто може друг вариант да замести липсата й при поддържане на живота си - доколкото е възможно. В този смисъл потребяването на калций е просто дребен въпрос, кой го е грижа за калция, нали съм жив?
Но ние не искаме само да сме излекувани, почистени и живи до края на лечението нали? Искаме да сме здрави, богати и щастливи и мнооого години след това. Ей затова обсъждам въпроса "има ли вреди..." Не да казвам или намеквам на някого колко грешно прави и пр.
Най-най-малкото, което смятам, че трябва да се направи тук във форума, е да се предупреждава всеки нов ентусиаст, че е необходимо да не претоварва костите си след сухо въздържане. Хммм, това пък как може да се изпълни... ако някой падне, бъде блъснат и пр... Друго: препоръка да си направи изследване на костна плътност преди да реши дали ще се лекува със сухо въздържане.
Знам, разбирам, че е привлекателно поради по-кратките срокове и по-лекото понасяне, но това не са достатъчни причини да не споменавам опасностите.

Иии не се изживявам като откривател на Америка.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 23-01-2015, 19:27:14
Приятели и колеги самоопознаващи се съфорумци, :love_006 - emotloader:

За моя радост, тук много уважаваме руската медицинска и лечителска мисъл. По-долу привеждам връзка към кратко филмче на световноизвестния учен Неумывакин... за водата.
Както можеше да се очаква, дори от обща култура, мозъкът ни, който потребява до 25%(!!) от кислорода, потребяван от цялото тяло, също потребява и 20-25% от водата. И всеки път, когато го оставим без вода, в мозъка умират клетки.
И за да не разбира някой нещо различно от това, което казвам и да се обясняваме безкрай: :whistling2 - emotloader:
1. Полезните въздействия от сухото въздържане от храна (т.е. и от вода), водят до значително по-бързо и по-лесно поносимо излекуване (отделно ще се опитам да изуча - до каква степен...) и подобряване на голям брой "нелечими" състояния.
2. Моят главен въпрос е докато протича 1., да не се нанасят вреди на някакви органи и системи.
3. Дори от краткото филмче на акад. Неумывакин (световно известен учен, главен лекар на космонавтите и пр.) се изяснява за мен, че без вода не е добре, дори за 3 - 6 дни, да не говорим за повече.
4. Не е уместно да приравняваме личните ("субективни") усещания към научно доказани дългосрочни състояния.

https://www.youtube.com/watch?v=eLNB3Mwl4a4

Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 23-01-2015, 19:41:22
Ако някой много се чуди: има огромна разлика в резултатите, получени от:

1. "Принудени" лечители като Пол Брег, Л. Ковачева, Станев, д-р Емилова,(ученичка (!) на Л. Ковачева), д-р Христо Иванов, в по-малка степен мен и други подобни - хора без медицинско образование, или напълно отрекли главните му постулати; лекуваме без да правим микробиологични, молекулярни, ядрено-магнитни, микроскопски ...анализи, посявки и пр.;

2. Лекари и "Биг Фарма" - търговци, за които е важно да има лекуващи се пациенти;

3. Изследователи с честност, знания, умения, желание и материална база за изследвания в най-интимните механизми на човешкото здраве - Неумывакин, Николаев, Шаталова и малко други.

Тези от 1. най-много обсъждаме постигнатите изменения в състоянието на някакви органи и системи. Но или не можем, или не желаят, да използват по-дълбоки и широки изследвания за изработване на цялостни оценки - какво точно се случва в организма при неприемане на храна (че и вода). [За изминалите 26 години само 2 пъти съм успявал да убедя да ми направят изследване на кръвта по време на въздържане...]
Такова поведение е укоримо и честните хора знаят много добре с кои случаи да не се занимават, приемаме само случаи, при които сме убедени, че няма да има изненади.

Тези от 2. - не ги обсъждам.

Най-голямо доверие заслужават информациите, знанията и препоръките, споделяни от учените от 3.

Така че, струва ми се, разбирам как е възможно Филонов и други да не са се постарали да направят изследвания примерно на костна плътност, или поне да кажат нещо за възможните изменения на мозъка...

А ето и КОГА да се пие вода, как да се дъвче...   :pensif_29:
https://www.youtube.com/watch?v=YthmjcYN3qE
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: zinaida в 23-01-2015, 20:02:48
Благодаря за клипчето , но който не разбира езика  :surpris_23:  може ли малко помощ  :fluretaa:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: grow в 23-01-2015, 21:15:27
Гроу, разбира се, че е възможно част от намаляване на ръста по време на водно въздържане да се дължи на изхвърляне на излишни=вредни соли от кости, ставни хрущяли и дискове. То затова и дископатия и дори дискова херния се лекува съвсем успешно с правилно проведено въздържане... Но без специализирано, съвсем задълбочено, отлично доказано изследване, само си разсъждаваме.

   Много добре че изхвърляме непотребни натрупвания по стави и прешлени по време на очистителни процедури, но така казано вече е съвсем различно нещо.

   Мисля обсъждането беше, че по време на сухи и водни въздържания от храна се губи калций от костите, сега се сменя същността на тезата с солевите отлагания по ставите и прешлените, смисъл различно нещо са.

   И в тази връзка излиза че намалянето в ръстта идва от загубата на тези натрупвания, обратната логика би следвало да казва че с тези отлагания по стави, кости и прешлени с времето ние всъщност увеличаваме ръстта си.

Доказателство е нещо, което може да се измери от независим измервач.

   Конкретно за Калция съм посочил официалния начин на мерене от "независим" измервач на движението и на Калция в кръвната плазма.

   Би било добре който прави очистителни процедури за да се подсигури за себе си, когато прави процедурите, да пробва да измери с де що намери методи за напускане на Калция от тялото и да поразсъждава върху резултата, ако обича вече и тука може да ги сподели.

Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: grow в 23-01-2015, 21:36:07
Най-най-малкото, което смятам, че трябва да се направи тук във форума, е да се предупреждава всеки нов ентусиаст, че е необходимо да не претоварва костите си след сухо въздържане. Хммм, това пък как може да се изпълни... ако някой падне, бъде блъснат и пр... Друго: препоръка да си направи изследване на костна плътност преди да реши дали ще се лекува със сухо въздържане.
Знам, разбирам, че е привлекателно поради по-кратките срокове и по-лекото понасяне, но това не са достатъчни причини да не споменавам опасностите.

    Това с предупреждението би могло да се изнесе в отделна тема, която да служи за осведомяване, иначе на мен ми звучи толко много време и енергоемко че...
    "Вие двамата новите: костна плътност и зъбен камък- проверка и после обратно тука.."  :D

    То всеки по отделно не можеш го предупредиш за всичко. В една тема имаше желаещи кислородна вода да вкарват във вените - макар и малко разбираш ли, направоо..  :)
    Ето и в съседната тема имат силно желание за прием на този водороден прекис по протокол, доказателства че е напълно безопасно има ли..? , хората имат всякакви желания, немож укроти всички!

Иии не се изживявам като откривател на Америка.

  Надявам се ако има нови открития с които си се сблъскал Vov, всички ще разберем!?  ;)

Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: grow в 23-01-2015, 21:59:40

Ако някой много се чуди: има огромна разлика в резултатите, получени от:

1. "Принудени" лечители като Пол Брег, Л. Ковачева, Станев, д-р Емилова,(ученичка (!) на Л. Ковачева), д-р Христо Иванов, в по-малка степен мен и други подобни - хора без медицинско образование, или напълно отрекли главните му постулати; лекуваме без да правим микробиологични, молекулярни, ядрено-магнитни, микроскопски ...анализи, посявки и пр.;

   Това с неправенето на микробиологични изследвания според мен си е като каране в мъгла- знаеш че караш по пътя и с каква скорост.., като ходене в тъмна стая- знаеш горе долу кое къде е и усещаш миризми...   ;)

Тези от 1. най-много обсъждаме постигнатите изменения в състоянието на някакви органи и системи. Но или не можем, или не желаят, да използват по-дълбоки и широки изследвания за изработване на цялостни оценки - какво точно се случва в организма при неприемане на храна (че и вода). [За изминалите 26 години само 2 пъти съм успявал да убедя да ми направят изследване на кръвта по време на въздържане...]
Такова поведение е укоримо и честните хора знаят много добре с кои случаи да не се занимават, приемаме само случаи, при които сме убедени, че няма да има изненади.

   Не е ли странно това, на мен ми е странно, руските автори не цитират или не желаят да цитират кое се изследва, кое как се установява, какво показва, и защо показва тази стойност, с кое е свързано изменението.

   Не цитират защото представят част от цялата картина, като им идеш в клиниката ще те закачат за машините и ще те тестват колко си алкален.., но това вече не струва 15лв като книгата, а малко повечко.  :)

   Там е разликата между руската и хамериканската школа, дискутираме автори и книги писани в миналия век,а в днешно време всичко е на масата , цялата информация, конкуренцията е голяма, за да предпочетеш един пред другиго трябва да ти представи нещата възможно най обективно и по правилен начин, само така ще можеш да му повериш личното си здраве.

Така че, струва ми се, разбирам как е възможно Филонов и други да не са се постарали да направят изследвания примерно на костна плътност, или поне да кажат нещо за възможните изменения на мозъка...

    Не е единственото име, но и той е разчитал на.. кой ще се поинтересува пък сега от кости и плътности.., доказателства са нужни!

Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 23-01-2015, 22:36:34
Зина, за водата... че е безценна, че недостигът е главна причина за такива скръбни състояния като Алцхаймер и Паркинсон, че само с издишваните газове в обикновен ден издишваме 1,5 л вода, да пием поне 2 л (професорът не се спира подробно на личното тегло), да не пием по-късно от 15+ минути преди хранене и 30 минути - след, а след погълнато месо - 2,5 часа... Много пъти повтаря изрази като "не яжте, пийте вода", и пр. и пр.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 23-01-2015, 23:11:25
Гроу, май пак не съм успял да се изразя ясно - писмено.
Виж сега, какво правилно си цитирал:

Гроу, разбира се, че е възможно част от намаляване на ръста по време на водно въздържане да се дължи на изхвърляне на излишни=вредни соли от кости, ставни хрущяли и дискове. То затова и дископатия и дори дискова херния се лекува съвсем успешно с правилно проведено въздържане... Но без специализирано, съвсем задълбочено, отлично доказано изследване, само си разсъждаваме.

И после, как си го разбрал:

   Много добре че изхвърляме непотребни натрупвания по стави и прешлени по време на очистителни процедури, но така казано вече е съвсем различно нещо.

   Мисля обсъждането беше, че по време на сухи и водни въздържания от храна се губи калций от костите, сега се сменя същността на тезата [/i]с солевите отлагания по ставите и прешлените, смисъл различно нещо са.
Не, не се сменя изобщо същността на тезата. Тезата е:
При въздържане от храна се губи калций от местата, където той присъства в телата ни. При въздържане на вода - по-малко и обратимо, а при сухо - много пъти повече - и необратимо или трудно, бавно обратимо. 
Това е тезата.
Премахването на прораствания на дискове и прешлени, възстановяване на храненето на ставни хрущяли, възобновяване на смазването им и пр. и пр. са следствие на мощността на метода - при правилно прилагане.

   И в тази връзка излиза че намалянето в ръстта идва от загубата на тези натрупвания, обратната логика би следвало да казва че с тези отлагания по стави, кости и прешлени с времето ние всъщност увеличаваме ръстта си.

Не, изобщо не излиза... Не е в сила логика, която разглежда само част от факторите в някаква задача... и пр. и пр.


   Би било добре който прави очистителни процедури за да се подсигури за себе си, когато прави процедурите, да пробва да измери с де що намери методи за напускане на Калция от тялото и да поразсъждава върху резултата, ако обича вече и тука може да ги сподели.
Да, също смятам, че е добре да се мерят някои неща... при някои случаи.

[То пък кой ли толкова се интересува от нашите тука тези и тълкувания... Извинете за вживяването  :thankyou: :laugh:]
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: бате Бино в 24-01-2015, 00:01:49
Гроуи, каква "американска школа по гладуване" бе приятелю (http://s17.rimg.info/36cc952332ca3e4a65d5d9fa727e90e3.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.141796.html) Там отдавна са забранени такива "недоказани научно" лечения, Шелтън лежа в затвора още преди 50 години, а сега сигурно ще го качат на електрическия стол ако сгепцат някой да лекува с глад , особено ако става въпрос за онкология..
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: grow в 24-01-2015, 00:22:27
Гроу, май пак не съм успял да се изразя ясно - писмено.
Виж сега, какво правилно си цитирал:

Гроу, разбира се, че е възможно част от намаляване на ръста по време на водно въздържане да се дължи на изхвърляне на излишни=вредни соли от кости, ставни хрущяли и дискове. То затова и дископатия и дори дискова херния се лекува съвсем успешно с правилно проведено въздържане... Но без специализирано, съвсем задълбочено, отлично доказано изследване, само си разсъждаваме.


И после, как си го разбрал:
  Много добре че изхвърляме непотребни натрупвания по стави и прешлени по време на очистителни процедури, но така казано вече е съвсем различно нещо.

   Мисля обсъждането беше, че по време на сухи и водни въздържания от храна се губи калций от костите, сега се сменя същността на тезата с солевите отлагания по ставите и прешлените, смисъл различно нещо са.
Не, не се сменя изобщо същността на тезата. Тезата е:
При въздържане от храна се губи калций от местата, където той присъства в телата ни. При въздържане на вода - по-малко и обратимо, а при сухо - много пъти повече - и необратимо или трудно, бавно обратимо.  
Това е тезата.

   Хубаво тезата е че се губи калций от частите в тялото където го има, а в постовете се дискутира живо калция в костите и дали той напуска тялото!, аз мисля че дори ти спомена за костната плътност и т.н.

   Всеки се страхува от остеопороза, не толкова от факта че ще си излекува дисковата херния или шиповете по врата.
  
Премахването на прораствания на дискове и прешлени, възстановяване на храненето на ставни хрущяли, възобновяване на смазването им и пр. и пр. са следствие на мощността на метода - при правилно прилагане.
[/color]
   И в тази връзка излиза че намалянето в ръстта идва от загубата на тези натрупвания, обратната логика би следвало да казва че с тези отлагания по стави, кости и прешлени с времето ние всъщност увеличаваме ръстта си.

Не, изобщо не излиза... Не е в сила логика, която разглежда само част от факторите в някаква задача... и пр. и пр.

  Би било добре който прави очистителни процедури за да се подсигури за себе си, когато прави процедурите, да пробва да измери с де що намери методи за напускане на Калция от тялото и да поразсъждава върху резултата, ако обича вече и тука може да ги сподели.

Да, също смятам, че е добре да се мерят някои неща... при някои случаи.

[То пък кой ли толкова се интересува от нашите тука тези и тълкувания... Извинете за вживяването  :thankyou: :laugh:]


   Публиката как кой, не се извинявай за вживяванията си, то така става вечер кат седне човек на маса, едно на здраве кажи барем  :D

Гроуи, каква "американска школа по гладуване" бе приятелю (http://s17.rimg.info/36cc952332ca3e4a65d5d9fa727e90e3.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.141796.html) Там отдавна са забранени такива "недоказани научно" лечения, Шелтън лежа в затвора още преди 50 години, а сега сигурно ще го качат на електрическия стол ако сгепцат някой да лекува с глад , особено ако става въпрос за онкология..

   Нямах предвид конкретно глада и лечението с глад, а като цяло това че има разлика в изричността на информацията която е излагана в материялите тогава и тази която е достъпна в днешно време по отношение на процесите в тялото и т.н.



Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 26-01-2015, 01:56:54
Такаааа, сега, понеже много хора, заради далеч по-кратките срокове и доста по-лесното понасяне, прекалено прибързано според мен, издевателстват над организмите си и нанасят вреди, по-долу срещнах една страница от Русия - страната с може би най-"развито" СГ.
Още не съм я изчел цялата и до тук, дори и тези автори не пишат да са мерили костна плътност преди, по време и след, но останалите неща са... няма да обсъждам:
http://truehealth.ru/suhoe-golodanie/
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 27-01-2015, 21:56:14
Колкото повече чета, научавам и осмислям леченията с въздържане от храна, толкова повече се учудвам, дори изумявам.
Като знаем, че движението на всички атоми, молекули, йони, червени, бели кръвни телца, вируси, бактерии, храна... и всичко друго в нашите тела става САМО В ТЕЧНА СРЕДА, как по дяволите си мислим, че без вода можем да се лекуваме??
Има ли някое изследване, което да показв/доказва, че след СГ имаме примерно:
- почистени стени на кръвоносни съдове;
- изчезнали прораствания на междупрешленни дискове;
- възстановени хрущяли на (тазобедрени) стави;
- трайно намалено/увеличено кръвно налягане;
- подобрено зрение;
- трайно подобрени функции на стомах, дванадесетопръстник,чер дроб/жлъчка, черва...;
- трайно изчезнали оплаквания преди/по време на месечен цикъл;
- трайно изчезнала мигрена;
- трайно изчезнала алергия (астма, сенна хрема, обриви...);
- подобрени функции на простата, яйчници, жлези...;
- и т.н. и т.н. - все неща, които лесно може да бъдат измерени и установени..?

Сгъстяването на кръвта при СГ затруднява или прекратява извеждането на боклуци от тялото.
Недостигът на вода предизвиква множество аварийни процеси - за спасяване на живота. При това се жертват безценни неща...
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: бате Бино в 27-01-2015, 23:51:59
Вова, питай в руския форум golodanie.su, там са корифеите, там е и внукът на Николаев, много е в час!
По принцип това гладуване е по-ново  и няма толкова научни изследвания и практика по болниците , както е с водното. Но школата на Щенников  съществува вече20 години , а той самият пише че гладува 40 ли 50 години ли.. не помня вече. Все трябва да има наблюдения.
Там във форума има споделени фантастични резултати - напр. ревматоиден артрит .
Но най-силният възможен ефект от тази методика ( гладуване въобще) казват ,че се получава при каскадно сухо гладуване (5 дни сухо  на 5 захранване ) , а не напр. при дълги срокове сухо,  напр. 10 - 12 дни , както нашата Вики навремето прави.  
Моя логика на база медицинската ми култура : При постепенните  и плавни "каскади"  от 1х1 , после 2х2 и т.н до 5х5 организмът ще намери начин да се напасне .И да се настрои за дните напред. Има време да се подготви!
А вече за вредите , за които пишат за сухото - вероятно те са за срокове , по-големи от 5 дни и най-вече - направени от раз! Или- за разни други модифицирани варианти - първо гладувал на вода, а после - изведнъж решил да направи още 4 -5 дни  на сухо.. Тогава шокът ще е много по-голям в сравнение с каскадното
Така че от сухо до сухо - май също има разлика, трябва да се чете внимателно.  
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 02-02-2015, 00:12:09
Да, посетих форума...
Обсъжданията приличат на нашите - има всякакви участници във форума. Цари леко (или тежко!) неподкрепен с доказателства ентусиазъм, лекомислие, надпреварване кой е по-най...гладувал, лични критики и пр.
НО, има прекрасна обширна извадка от съвременна книга на истински изследователи:
Кокосов А. Н., Луфт В. М., Ткаченко Е. И., Хорошилов И. Е.
Лечебное голодание при внутренних болезнях.


Та в нея подробно се описват показанията, противопоказанията и пр. на водно въздържане, и забележете,
1-3 дневно сухо въздържане.
Дебело се подчертава, че решението за прилагане на въздържане от храна изобщо и за сухо такова, се взема след обстоен преглед и разговор с лекар-специалист, прилага се в санаторално-болнична обстановка,... а за сухото въздържане се обяснява колко много вода се произвежда от преработването на мазнините на ...пълните(!!) хора и изобщо се разглежда само 1 до 3 денонощия.

Но не пише да са правили изследвания на костна плътност, не описват случаи на лечение на хора с предварително намалена такава, а за хора над 70 г изобщо препоръчват да не се прилага никакво въздържане...

Тоест, без да съм изучил всичко, досега не намирам доказателства, че при сухо въздържане от храна съществува методика за избягване на причиняваните вреди.
Прави впечатление и препоръката след 20+ дни някакво въздържане (или комбинация СГ-ВГ), следващо такова да се прави не по-рано от 6 месеца, а най-добре - след 1 година!
Всички единодушно приемат и препоръчват въздържане 1денонощие в седмицата, 3 ден./месец (както отдавна е написал Пол Брегг).
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Свързан в 25-02-2015, 00:53:27
И хора, всичко е в главата: смята се, че и Христос е постил без вода 40 дни в пустинята.

Жива и здрава Лози, но смятам, че сравнението е неуместно :-).
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Свързан в 25-02-2015, 01:11:30
Общо взето разбирам, че Vov е против сухото гладуване, но аз лично го почнах по здравословни причини и по препоръка на Георги Изворски който уважавам като пеосветен човек и колега.

От друга страна, аз излязох от БГ-то през 1989-та година и от 1991-ва съм в Канада и бих казал, че по някога тази медицина тука помага, но често вреди и то много, а и се стига до смърт предизвикана от нея.
Само да спомена лъчетерапията и химиотерапията като най големите вредители на човешкото здраве.

Да не говориме за докторите които лекуват рак с алтернативна медицина и как ги вкарват в затворите и ако не успеят, то ги съдят по 20+ години.

Та жива и здрава да е бялата мафия, но аз лично предпочитам да работя в противоположната насока.

Блажени са вярващите ;-).

Живи и здрави.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: бате Бино в 25-02-2015, 09:13:37
Свързан, имаш ли данни за канадски онколекари ,  на които се пречи да лекуват алтернативно?  Ще е важно да се допълни списъка от медици-"еретици". http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=4421.msg55185#msg55185
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Свързан в 26-02-2015, 12:10:04
Свързан, имаш ли данни за канадски онколекари ,  на които се пречи да лекуват алтернативно?  Ще е важно да се допълни списъка от медици-"еретици". http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=4421.msg55185#msg55185


Здрасти бате.

Не ми се занимава с това, защото тук сме в "комунизъма" ...
А аз знам какво е това защото от него съм дошъл тук  за да избягам :-))).
Тук се работи подмолно (както при нас преди перестройката).
Та, вместо да си губиме времето да си отваряме кутиите на Пандора и да си показваме тая и оная сила, аз все чакам последния момент за това и не предизвиквам никого ;-).

Иначе, дай ако обичаш списъка да видя дали ще мога да допълня нещо.
Обсъждали ли сте "германската нова медицина"?

Много е яка и много непопулярна имено поради това.

 :thankyou: :Content_22: :love_028: :Dormir_13 - emotloader:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Свързан в 26-02-2015, 12:12:36
Свързан, имаш ли данни за канадски онколекари ,  на които се пречи да лекуват алтернативно?

Такива въобще няма ...
Дори и за хирудо-терапията ни се наложи да ходим чак до България.
Тук такива клиники не съществуват.
А лекар САМО да си помисли да лекува рак алтернативно, би си загубил правото на практика в провинцията незабавно.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: бате Бино в 26-02-2015, 13:16:33
Ясно. А иначе се пъчат , че имали колежи за "алтернативна медицина"   tooth
Е списъка нали съм ти дал линк към него, засега е само пост, а по  нататък може да го обособим и като отделна тема. Някой ако има да добавя инфо, да не се стеснява  :-[ 
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 26-02-2015, 14:38:44
Имат те - колежи по ...запазване на монополното положение на досегашната медицина. Нейният идеал ми прилича да е - колкото повече лекуващи се пациенти, толкова по-добре. И който се осмели да отваря очите на слепите, горко му.
Някой да е чул през всичките 20+ години преход към светлия капитализъм от лекар, или министър на здравето, политик, планове как щели да направят нещо, да научат хората как да не се разболяват?? Не. Непрекъснота си говорят за едни пари. Непрекъснато преразпределят пари, ниски са заплатите, Здравната каса нямала пари, много пари стрували лекарствата... Единствено Реформаторският блок споменава от време на време, че би трябвало да се увеличат часовете по физическо възпитение и да се построят физкултурни салони в училища, където ги няма (!!?!) Позор.
Ясно е, че без пари не става. Но искам като давам пари, да ме научат "да ловя риба" (американизъм), а не да ми продават кило "здраве".

Което не променя въпроса с ползите и вредите от СГ.  ;)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 26-02-2015, 23:37:55
[Свързан, ако обърнеш внимание как пишат останалите хора, ще забележиш, че в една тема пишат по един текст наведнъж. И е възможно в този текст (жаргонно наричан "пост") да изразяват мнения по повече от 1 въпрос... Това е приетият подход. И в другите форуми е така...]

Отделно имам питане: какво означават знаците поместени в данните за теб там, където обичайно си  поставяме снимките?
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 27-02-2015, 13:26:58
Мхм, и аз, и аз имам трудности с общуването... като гледам, и други дами и господа в този и други форуми - също...
Но, за да стоя в някой форум, да чета и да пиша, значи имам нужда, дори потребност някаква (да науча нещо, да дам нещо, просто да срещна съмишленици...).
За това, постепенно, или пък бързо, се научавам да общувам така, че без да превъзпитавам някого, да бъда разбиран и аз да разбирам другите. Тоест, общувам по вече приетия, лесен за еднозначно разбиране начин.
Едно от приетите правила в българските форуми е, че се изразяваме на бълг. език. Цитати на други езици се превеждат непосредствено след тях. Не публикувам очевидно неразбираеми за останалите знаци, символи и пр., особено ако тези символи, знаци, букви, йероглифи, картинки и пр. може да бъдат грешно разбрани.

Но пък, никой не може да ме спре да си въздържам от храна и дори от вода - колкото преценя сам  ;) tooth
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: iskrena в 27-02-2015, 13:37:46
съгласна съм с питанката на Вовата за знаците!
лично мен много ме раздразниха като ги видях, изобщо не им се израдвах.
особено че са толкова набиващо се едри....
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 27-02-2015, 19:58:53
 :pensif_29:,  :) , :fun_096:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: ЛиР в 30-05-2015, 19:15:53
Влиза човек да чете за пълно въздържание и чете дискусии за аватари и "символи". Чудничко! ;)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 30-05-2015, 21:36:53
Ми, прочети и маааалко по-нагоре...
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 08-06-2015, 15:27:37
По темата:
Както знаем, киселинно-алкалното равновесие (=рН) на нашите организми се налага да бъде поддържано в много тесни граници около 7,4.
Как става това?
При повишаване киселинността - с алкохол, бързи въглехидрати, кафе, черен чай, консервирани храни и др., организмът ни използва калциеви йони, които неутрализират киселините и връщат равновесието към 7,4... Защо калциеви? Защото калцият отлично неутрализира киселини.
От къде ги взема тези калциеви йони?!?!
От костите... Може, разбира се, да сме погълнали и други калций съдържащи или друго съдържащи съединения, основи, които, пренесени до местата на киселините (стомах, чревен тракт, може и др.), да ги неутрализират. Но, при разпространените храни, едва ли, по-скоро  - не.

Е, при всички видове "сухо гладуване" (СГ), дори и при въздържане от храна с вода, киселинността се повишава значително. Следователно ...остеопорозата и други костни изменения са ни в кърпа вързани, а ако по начало имаме недотам здрави/плътни кости, нещата могат доста или много да се влошат...
При въздържане с вода, може относително лесно да се предприемат мерки за много силно намаляване на това вредно изменение на костите,
НО ПРИ СГ... не виждам как.

П.П. Не е вярно, че аз съм "против СГ". Просто такива знания валят отвсякъде, а това е форумът за споделяне на тези въпроси.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: DeNiro в 08-06-2015, 15:46:55
По темата:
Както знаем, киселинно-алкалното равновесие (=рН) на нашите организми се налага да бъде поддържано в много тесни граници около 7,4.
Как става това?
При повишаване киселинността - с алкохол, бързи въглехидрати, кафе, черен чай, консервирани храни и др., организмът ни използва калциеви йони, които неутрализират киселините и връщат равновесието към 7,4... Защо калциеви? Защото калцият отлично неутрализира киселини.
От къде ги взема тези калциеви йони?!?!
От костите... Може, разбира се, да сме погълнали и други калций съдържащи или друго съдържащи съединения, основи, които, пренесени до местата на киселините (стомах, чревен тракт, може и др.), да ги неутрализират. Но, при разпространените храни, едва ли, по-скоро  - не.

Е, при всички видове "сухо гладуване" (СГ), дори и при въздържане от храна с вода, киселинността се повишава значително. Следователно ...остеопорозата и други костни изменения са ни в кърпа вързани, а ако по начало имаме недотам здрави/плътни кости, нещата могат доста или много да се влошат...
При въздържане с вода, може относително лесно да се предприемат мерки за много силно намаляване на това вредно изменение на костите,
НО ПРИ СГ... не виждам как.

П.П. Не е вярно, че аз съм "против СГ". Просто такива знания валят отвсякъде, а това е форумът за споделяне на тези въпроси.
Вова, дълбоко се съмнявам, че няколко дена сухо гладуване в годината, ще нанесат щети на на костите. По твоята логика индиеца Прахлад Яни, който не е вкусвал вода от дете, трябва да е останал без кости, а в момента мисля е над 80 и това не му пречи да изминава огромни разстояния.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 08-06-2015, 18:08:58
Робърт, не е по моята логика, а само ти така твърдиш.
Няма как примерът на един случай(човек) да е (основание за) знания. Изобщо не зна(е)м той как си набавя енергия, на какви нива с какво общува и пр. и пр.

Все пак, споделянето си е добре.  :)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: бате Бино в 08-06-2015, 18:21:40
Някои уточнения по казаното от теб, Вова.
1. "Много тесните граници" за които говориш , важат  само  за кръвта. Там е от особена важност това PH да е именно такова. И затова се използват буфери, които да пазят точно тези стойности.Без оглед на каква цена.
 (В другите системи на организма  стойностите на PH могат да варират доста широко. И вредите от това са най-често дългосрочни)
2. "буферите" , които  се използват за намаляване на киселинността, не са само калцият, а и други алкални минерали - натрий, калий , магнезий. ТЕ също изпадат в недостиг.
3. В краткосрочен период някакви запаси от тези минерали има и в меките тъкани , те са винаги на разположение за "бързо реагиране". Така че не всеки път организмът ще прибягва до  костите, откъдето ще му е по-трудно да ги издърпа.
4. Не само при сухото гладуване  се повишава киселинността. При водното тя също е много мощна, знаеш какво означава понятието "ацидозна криза" .
Но въпреки това ,ако някой някъде е засякъл остеопороза при сухогладуващи, този феномен заслужава внимание и изследване, без значение от какво точно е бил предизвикан.
"Невъзможното днес става възможно утре" - К. Циолковски.  
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: emo75 в 08-06-2015, 19:39:36
Едно очевидно, но все пак -  като, че ли забравяно в очевидността си уточнение:
-всяко гладуване /водно или сухо/ има смисъл само, ако е правилно проведено и е последвано от правилно захранване; тоест гладуването е "лечебно", тъй като има краен и точно подбран срок на действие, това не е всекидневен начин на живот;
-изчерпването на запасите и "окисляването" при ацидозата са именно тези на пръв поглед "влошаващи" обстоятелства, без които операциите на "природния хирург" биха били невъзможни;
-след гладуване изчерпаните запаси минерали и витамини се възстановяват и усвояват по-пълноценно, затова твърдението за остеопорозата, при условие, че всичко е правено грамотно, ми изглеждат неоснователни.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 08-06-2015, 22:08:45
Благодаря ви Бино и Емо, за съшествените допълнения.
Искам да насоча мисленето в посока, че почти всички възрастни хора, дори без да възъдржат от храна, получават костни заболявания от всякакъв вид и род. Което означава, че ние системно се "държим" в киселата зона и неутрализиращите киселините елементи постепенно се изчерпват...
Ако към такова хранене/пиене/движение/мислене се добави и СГ, при това повече от практикуваните от руските корифеи 1-3 дни, при това през няколко месеца, най-вероятно вредите са повече от ползите - според мен.
Също съм убеден, че почти ожесточената привързаност към подхода СГ (поне на думи тук, във форума), се дължи главно на по-кратките срокове и по-"лесното" изпълнение на "очистването", а не на солидни данни, че то е по-"лечебно" от водното въздържане.
И затова обсъждам тази тема; всеки да прави каквото иска, тялото си е негово/нейно... ;)
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: emo75 в 08-06-2015, 22:50:32
Доста хора са си навредили с безразборно сухо гладуване. В книгите на Малахов има такива описани случаи. Но и там се прави уточнението, че сухото гладуване не е за всеки, но и , че с него са постигани чудеса. Трябва обаче човек да е подготвен и да знае какво прави.
Грешка е и , ако тръгнеш да гладуваш още от първия път 20 или 40 дни на водно гладуване, с идеята да се излекуваш веднъж-завинаги. Това е погрешно. Лечебният процес е много по-силен, ако гладуваш  поне 6-7 пъти годишно, макар и за значително по-кратки в началото периоди. Важно е организмът ти да привикне да гладува, да тренира как се почиства редовно от шлаките. И ПОСЛЕ  пълноценно да се възстановява.
Ако перманентно гладуваш, много по-вероятно е да се гътнеш скоропостижно, отколкото да постигнеш идеално здраве  ;D

Междудругото, една от теориите за отеопорозата е, че тя се дължи не на липса на калций, а на негова прекомерност и неправилно усвояване в организма. А именно това се регулира с гладуването.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 10-06-2015, 18:01:02
Прекомерното ядене на калций-съдържащи неща като сирене и мляко, кашкавал, са отделна причина за ненатрупване на колция в костите. Отделна причина, която не се случва по време на въздържане от храна, но може да се добави към последствията от СГ. Ако това се направи скоро след СГ, вярвам, че отрицателното действие ще е многократно усилено.  :pensif_29:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Spanaka в 19-07-2015, 13:35:02
-   Не мисля, че се губи калций по време на сух глад
-   Не съм съм съгласен с твърдението, че трябва да се пие вода по време на хранене

Когато организма е обезводнен (при цялата си условност) топи с по-бързи темпове мазнините, защото се опитва да си набави хаш2ото (Н-а го взема от тях, О-то от въздуха при вдишване). Поради тази причина „вата“ практикуващите профилактично гладуване е по-добре да го избягват за да удължат колкото се може повече курса (мисля). Аз лично (кафа) включвам сухото някъде в средата на водното. Защо? Значи, който е кафа знае, че през първите 2-3дни се свалят по 1-2кг телесно тегло на ден. Това е вода, остатъчна храна и в много малка степен стопени мазнини. Затова (и друг път съм споменавал) реално свалените килограми започват от тук нататък. На всяка калория складирания гликоген в черния дроб се падат от 2 до 4грама вода (в зависимост от конституция, сезон...). Тази вода няма нищо общо със задържането на течности при прекомерна употреба на сол, подсладители и пр. Затова много често при захранване някой казва: „уж ям само зелени салати пък качвам килограми“, а всъщност попълвайки гликогеновите си запаси - задържаме вода. И така трябва да бъде. Та...след като започна да свалям вече по 300-400гр. дневно  вмъквам безводието за 3дена (ако е лято 2). Повечко ми се вижда пракалено...не знам.

Това, че се топят мазнините по-бързо при СГ съм го чел в руски сйтове и при експерименти върху себе си мога да го потвърдя. Там пак мисля казват, че чезнат главно подкожните (беше и подробно обяснено защо). Не го отричам, но лично аз не забелязах такова нещо.
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 14-09-2015, 15:28:01
Цитат от тема:"Почистване на дебелото черво с Псилиум Хъск и Бентонит":
"По време на сухия глад токсините се изхвърлят през кожата,при дишане,чрез урината.След захранване-червата се пречистват механически.Сухия глад е най-мощния метод за детоксикация.1 сух ден се равнява на 2-3 водни дни.Чисти невероятно на психическо и ментално ниво.Има група във фейса за сух глад и там има стотици хора у нас,които го практикуват.Но сухия глад не е за доша вата,а също и за по-замърсените организми."

Бих насочил мисленето в посока: Да си представим една-единствена "мръсна" или "отровна" молекула (изобщо - лоша), която се намира в ...черния ни дроб.
Или да си представим една частица от последната свръх-безценна амброзия, погълната преди да започнем сухото гладуване (СГ).
Можем ли да сравним усилията (и резултатите) за изхвърлянето на лошата молекула и последната храна ...през кожата, урината (?!?) или с издишваните газове,  на организъм, подложен на СГ, с усилията, необходими за същото при организъм, приемащ 2,5 - 3,5 л вода на денонощие и извършващ поне 1 клизма на ден, плюс множество дихателни, двигателни, мисловни... упражнения?
Не, не можем, защото при СГ усилията са много по-големи, а резултатите ...хм, ...няма да ги измерваме обективно.
За проясняване е добре да имаме пред вид, че при клизмите, съпътстващи въздържане от храна с вода, се отделят силно смърдящи и съответно отровни топчета, далеч след 12 - 14 ден от началото на въздържането. Топчета, които отдавна не са остатъци от храна, а радостно отхвърляни натрупвания, за които червата са най-лесния път за отделяне. При това всички части на тялото отделят нечистотии, белият дроб - също...
Тезата ми продължава да бъде, че в дългосрочен план СГ нанася повече вреди отколкото ползи.
Но, разбира се, едно изразено мнение няма да повлияе на мисленето и поведението на хората, изпитали "прекрасните" лечебни въздействия от, ха, някакви си 3-5 дни СГ.
Пиша тези редове, защото от сърце вярвам, че е възможно някой като ги прочете, да се замисли и чак след това да вземе решение какво прочистване да прави.  :flower:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: kiti13 в 13-09-2017, 13:56:01
Пиене на вода само по време на ядене, топла, на малки глътки между хапките. Изключение - ако ядеш течна храна, например супа. Иначе пиенето преди ядене действа отслабващо, а след ядене - напълняващо.

Е това направо ме изуми. Нали уж се твърди, че точно по време на ядене не трябвало да се пие вода, за да не се нарушава храносмилането, поради разреждането на стомашните сокове с вода?....
Вече съм тотално (дано не безвъзвратно) объркана!!!...
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: Vov в 13-09-2017, 20:40:38
Кити, чети още, различни източници...
И по обща логика, и по препоръки от хора, които твърдят, че е изследвано, 20-30 минути преди и 80-90 минути след храна, не е добре да пием вода, чай, кафе, течности...
Според мен, ако ни се пие вода по време или незабавно след хранене, храната е била пресолена или недосдъвкана, или неподходяща, или всичко изброено.  :love_006 - emotloader:
Титла: Re:Има ли вреди при сухо въздържане от храна?
Публикувано от: бате Бино в 14-09-2017, 10:36:44
Тихия се е объркал нещо в този случай. Не се пие вода по време на хранене. А то и не ти се допива ако има една хубава салата, сочна.