Форум Земя назаем

Суровоядство => Здравословно хранене => Темата е започната от: titan в 22-11-2009, 11:02:59

Титла: Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 22-11-2009, 11:02:59
Няколко пъти покълвам пшеница според всички правила получени от форуми и прочетени в нета и книгите и получавам на външен вид хубави зърна с 1-2 мм кълнчета.КОгато ги ям обаче не мога да ги сдъвча добре , всичко става като дъвка и няма разграждане. И при вас ли е така или просто попадам на някаква кофти пшеница ?
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 22-11-2009, 18:22:55
Според мен сорта пшеница, който си използвал не е бил сполучлив. Не ми се е случвало подобно нещо.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: vladi в 23-11-2009, 15:59:37
Деси, може и да си права. На мен ми се е случвало описаното от titan, но ако дъвча наистина продължително (Мер е споменала 99 пъти в статията), то 'дъвката' се разгражда.

titan, опитай да дъвчиш по-дълго или да оставиш пшеницата още малко да покълне - омеква.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Андрей в 24-11-2009, 08:54:28
Правил съм си дъвка от пшеница като малък.
Ако дъвкането е проблем сложи мед и малко други семена и ядки.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: beelee в 24-11-2009, 14:47:59
Аз си направих по-голямо количество и не можах да го изям наведнъж. Забелязах, че със всеки следващ ден зърната стават все по-сочни и млечни. Остави ги да станат поне 5 см - мега вкусни са :)
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 25-11-2009, 23:18:32
ОК , благодаря ви за съветите , ще експериментирам другата седмица и ще се отчета пред вас :))
Иначе ми се изкриви ченето от дъвчене и имах чувството ,че колкото повече дъвча, толкова по-еластична става тая пшеница. Имам съмнението ,че е стара реколта , на повече от година или година и половина.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: инката1988 в 04-01-2010, 18:12:20
Аз дъвча докато стане на дъвка и доколкокото съм разбрала това е пшеничената кашичка или мляко
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 06-01-2010, 11:29:47
Много хора и във форума и на йогата се оплакват, че се изморяват от многото дъвкане на зърнените(пшеница, ечемик, ръж). Това само може да ни говори за навиците ни - всички сме свикнали без особено дъвкане да преглъщаме храната, и когато се наложи да се храним нормално, ни става трудно. Дъвкателна култура ни трябва на всички. Преди 10-на години една лекарка ми обясняваше как повечето стомашно-чревни проблеми на българина идват именно от липсата на дъвкане. Гризваме с резците и гълтаме. А те зъбите за какво са ни tooth
Изнежили сме си и тях....повечето семена би трябвало да можем да ги сдъвкваме дори и без да сме ги киснали във вода. Замислете се над това :pensif_29:
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Mep в 07-01-2010, 00:28:17
Нормално е да стане на дъвка. Всичкото жито така става, не е от сорта. Подходящо е да се яде с нещо друго, за да се избегне този ефект. Ако не правим житния режим, тогава може да включваме кълновете в салати или в десерти или хлебчета, може да я пасираме с други подправки или да си правим мляко от жито и ядки. В салата много добре става. Съчетава се добре и с покълнали слънчогледови семки. Заедно с тях мисля, че не се получава ефекта дъвка при сдъвкване. Но Петко е много прав за умората на повечето хора от продължителното дъвкане.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: бате Бино в 28-01-2010, 22:23:27
Абе като чели наистина има разлика при преглъщането на различни партиди кълнове. Най-точно казано -  при някои преглъщането е по-малко трудно.  Сигурно ако е старо  и недобре съхранявано..  И аз съм имал случаи - и сто пъти да го дъвчиш , не можеш го преглътна - става една сплъстена топка.  При овеса обаче е доста по-лесно.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Antares в 28-01-2010, 22:53:21
Досега не съм имала проблеми с продължителното дъвкане и с преглъщането на пшенични, ръжени и елдени кълнове - самостоятелно или добавени към салати. Но в нета съм срещала доста коментари по този повод и някъде бяха споменали, че е заради глутена, доколкото помня.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 06-02-2010, 17:15:44
Досега не съм имала проблеми с продължителното дъвкане и с преглъщането на пшенични, ръжени и елдени кълнове - самостоятелно или добавени към салати. Но в нета съм срещала доста коментари по този повод и някъде бяха споменали, че е заради глутена, доколкото помня.

Е какво ? Да търся пшеница за покълване с по нисък глутенов индекс  на опаковката ли  :laugh:
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 06-02-2010, 17:50:18
Няма пшеница без глутен. Аз вчера я ядох покълнала в съчетание с мед и орехи и се дъвчеше много добре. Ваобще не става на дъвка.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 06-02-2010, 18:16:05
:) Значи просто има значение реколтата и сорта  :) А ти Деси82 млечни храни ядеш ли ?
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 06-02-2010, 18:38:56
Ами 2-3 пъти в месеца консумирам по 50гр.оригинална гръцка фета /смес от козе и овче мляко/в салата. Много я обичам. А също така и 2-3пъти в месеца дребни скаридки и сьомга. Аз не съм веган. Останалата част от менюто е сурова.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: ribkata в 06-02-2010, 19:12:52
без глутен е елдата (тя не е пшеничено семейство), но аз още не съм пробвала домашно покълнала
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 07-02-2010, 10:04:57
Ами 2-3 пъти в месеца консумирам по 50гр.оригинална гръцка фета /смес от козе и овче мляко/в салата. Много я обичам. А също така и 2-3пъти в месеца дребни скаридки и сьомга. Аз не съм веган. Останалата част от менюто е сурова.

Значи не си вегетарианка щом ядеш риба и ракообразни :)

без глутен е елдата (тя не е пшеничено семейство), но аз още не съм пробвала домашно покълнала

Елдата ми е неприятна на вкус , чел съм, че има превъзходни хранителни качества :)
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 07-02-2010, 12:18:49
Ами да поне за сега не съм вегетариантка макар, че 95% от менюто ми е сурова растителна храна.
Относно елдата-тя не е зърнена култура, без глутен е и има превъзходни качества. Аз от почти 1година я използвам в покълнал вид и си правя сурови хлебчета. На мен много ми харесва.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Вери в 07-02-2010, 17:12:37
Все съм мислила елдата, че е зърнена култура. :)

Но ето какво прочетох:
от семейство Лападови; някои видове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от семейство Житни.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Antares в 09-02-2010, 10:59:01
На мен елдата ми е много вкусна. С нея (а и с всякакви покълнали житни) си правя варианти на салата табуле. Безглутенови освен елдата са просо, киноа, ориз, амарант, сигурно и други има. Вчера за пръв път опитах покълнала киноа и също много ми допадна.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: zoyian в 15-03-2010, 19:57:58
Искам да попитам за житните кълнове, аз наскоро се опитах да си направя, поставих ги в една широка купа и ги поддържах постоянно мокри, но освен, че за 24 часа не покълнаха се вмирисаха на кисело, нормално ли е да миришат на кисело? На едно място четох, че ги поставят в термос и за 24 часа вече са покълнали, термоса добра идея ли е, или пък чела съм и за хавлиена кърпа... ??? Моля за съвет!
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Вери в 15-03-2010, 20:20:05
Да не би да си купила грухана пшеница?
Зрънцето трябва да е цяло, за да покълне.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 15-03-2010, 23:52:17
Оня ден взех някаква немска пшеница , продадоха ми я за лимец , накиснах я 24 часа и току що махнаха водата , сложил съм я влажна и ще видим утре , вдругиден какво ще излезе , дано не е дъвка :))
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 16-03-2010, 20:46:17
Оня ден взех някаква немска пшеница , продадоха ми я за лимец , накиснах я 24 часа и току що махнаха водата , сложил съм я влажна и ще видим утре , вдругиден какво ще излезе , дано не е дъвка :))

Ще чакам за резултата. Вносните семена при мен не покълват.  Често се навъртам около пазара за смески
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: zoyian в 23-03-2010, 12:11:20
Цитат
Да не би да си купила грухана пшеница?
Зрънцето трябва да е цяло, за да покълне.

Ами да грухана е, не зная какво означава това, но явно е обработена и затова не става, ще потърся друга. Благодаря!
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 23-03-2010, 16:26:22
При мен немската БИО НЕ покълна , отзад на етикета пише лимец
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Svetlio в 23-03-2010, 16:32:00
В едно от нашите "здравословни филмчета" казаха,че всички семена и ядки които се изнасят или внасят от САЩ,са обработени с някакъв газ,под предлог да не се внасяли чужди вредни бактерии или нещо такова :surpris_23:!Да не би и при тези да е така?
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 23-03-2010, 16:38:07
Нямам идея , но при половината от пакетчето покълнаха 20 тина зърна , а при другата половина нищо :)
може и аз да греша някъде , не е изключено ,много се напивам от тая бананова бира ...
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: benato в 23-03-2010, 16:39:21
Тук се ражда най хубавата пшеница в света.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Вери в 24-03-2010, 01:59:07
Светльо, не всичко био от Щатите е облъчено. Нашите бадеми са от там и покълват.
Всъщност аз досега съм имала проблем само с овеса, не знам от къде е. Но като цяло се стремим да са местни канадски продуктите.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 07-04-2010, 16:12:24
Тук се ражда най хубавата пшеница в света.
Хора, вижте какво ви пише Бенато!
За пшеница само от България можем да говорим. Другото е несериозно :)
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Вери в 07-04-2010, 18:42:38
Да, ама аз не съм в България. :)

Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 08-04-2010, 19:14:23
Тук се ражда най хубавата пшеница в света.
Хора, вижте какво ви пише Бенато!
За пшеница само от България можем да говорим. Другото е несериозно :)
Въобще тази, която е по магазинната мрежа българска ли е?
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 08-04-2010, 21:59:51
Да, ама аз не съм в България. :)


Вери, това беше към другите. Просто някои вместо да си купят от жито, което расте около тях, предпочитат да пише Made in USA или Made in Germany. А ако има и надпис BIO, наша пшеница никогаш няма да купят tooth tooth
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 08-04-2010, 22:01:53
Тук се ражда най хубавата пшеница в света.
Хора, вижте какво ви пише Бенато!
За пшеница само от България можем да говорим. Другото е несериозно :)
Въобще тази, която е по магазинната мрежа българска ли е?
За 0,86 лв едва ли ще е внос tooth
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Даниела в 08-04-2010, 22:07:50
аха, а лимеца, който видях последно беше 4 лв :surpris_22:
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 08-04-2010, 22:35:20
Тоя дето не покълна, немския ?
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 09-04-2010, 07:24:53
Лимецът си покълва, само че по-бавно от пшеницата, заради твърдата обвивка. Аз лично го предпочитам като вкус.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 09-04-2010, 07:31:43
и какво ? чакаш 2 седмици да покълне ли ?
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 09-04-2010, 07:36:09
и какво ? чакаш 2 седмици да покълне ли ?
Не, 2-3 дни, но кълнчетата са доста по-малки от тези на пшеницата.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 09-04-2010, 07:53:26
А чели ли сте, че много суровояди избягват пшеницита и повечето зърнени заради глутена? А също така пишат, че хората ваобще не трябва да ядат зърнени-те били само за птичките.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 09-04-2010, 08:05:07
А чели ли сте, че много суровояди избягват пшеницита и повечето зърнени заради глутена? А също така пишат, че хората ваобще не трябва да ядат зърнени-те били само за птичките.
Доста лоши неща съм чела за глутена като цяло, въпреки това съм яла т.н. "житно месо" (сейтан), което е 100% глутен. Нищо не ми стана;) Като всеки протеин с него не бива да се прекалява, но чак пък да се изключи умерената употреба на всички зърнени е глупост. Имат толкова много други полезни съставки. Древните сортове като лимеца и камута са със сравнително ниско съдържание на глутен.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 09-04-2010, 08:16:00
Ами наблягат на безглутиновите зърнени, ако ядат такива- просо, киноа, амарант и елда, която всъщност не е зърнена култура. Оризът също е безглутенов.
И според мен умерената употреба не би навредила, но като цяло глутена бил силен алерген и го избягват. Използват само житната трева за сок.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Вери в 09-04-2010, 10:24:20
Глутенът не е толкова концентриран при покълване.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 09-04-2010, 12:56:46
Глутенът не е толкова концентриран при покълване.

Не е само глутенът. При покълване зърнените концентрират силна отрова за да отблъснат гризачи, плесен и други видове застрашаващи младото растение. Животинското тяло се изтощава в опитите да противодейства на токсините в пшеничния зародиш. Пшеничният зародиш е шампион по отрова.  Има достатъчно късметлии, които се разминават безнаказано и да се благодарят на късмета си спрямо останалите индивиди.
Няма универсална храна....    


Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 09-04-2010, 15:37:11
Глутенът не е толкова концентриран при покълване.

Не е само глутенът. При покълване зърнените концентрират силна отрова за да отблъснат гризачи, плесен и други видове застрашаващи младото растение. Животинското тяло се изтощава в опитите да противодейства на токсините в пшеничния зародиш. Пшеничният зародиш е шампион по отрова.  Има достатъчно късметлии, които се разминават безнаказано и да се благодарят на късмета си спрямо останалите индивиди.
Няма универсална храна....    



:Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 09-04-2010, 15:47:49
Ами наблягат на безглутиновите зърнени, ако ядат такива- просо, киноа, амарант и елда, която всъщност не е зърнена култура. Оризът също е безглутенов.
И според мен умерената употреба не би навредила, но като цяло глутена бил силен алерген и го избягват. Използват само житната трева за сок.
Така е, алерген е. Но нека си зададем въпроса "Какво би ни направило алергични въобще?" Отговорът, който ми бе даден от познат доктор и след това аз попроверих тук-там е: "Слабата имунна система!"
Медът и пчелните продукти са най-силните естествени алегрени. Обаче са невероятно полезни. Колкото си по-интоксикиран, толкова повече суровата натурална храна ти се струва като отрова - получават подуване на стомах, черва, газове, алергии.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 09-04-2010, 16:32:18
Цитат
Така е, алерген е. Но нека си зададем въпроса "Какво би ни направило алергични въобще?" Отговорът, който ми бе даден от познат доктор и след това аз попроверих тук-там е: "Слабата имунна система!"
Именно. Аз като "алергичен" човек го потвърждавам. Като дете ме тестваха всяка година и имам доста силно изразени алергии към домашен прах, котка, а понякога и към акари, библиотечен прах и куче. Тогава си се скъсвах да боледувам. Сега нито едно от изброените неща не ми причинява каквато и да е била реакция. Не съм чистофайница, котката ми спи на възглавницата, имам книги до леглото си. Има хора, които изведнъж получават алергии към абсолютно всичко. Това е резултат от силен стрес, съпроводен с отслабване на имунната система, подсилено от средата в която живеем и храната която поемаме.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 09-04-2010, 17:41:14
Цитат от книгата The raw secrets:
“All true natural hygienists are opposed to grain products. These include bread, pasta,
rice, flour, cookies and crackers. It seems very difficult for most people to understand this
subject, because unconsciously they refuse to abandon the habit of eating bread and other
grain products. ‘It is the very foundation of civilization,’ they say. Those who call
themselves natural hygienists and still promote bread, even whole wheat, are not true
hygienists. They don’t understand that nature doesn’t produce bread, that grains are
meant to be eaten by birds, which are granivores (eaters of grains) and that humans are
frugivores (eaters of fruit and green leaves).
“There are many reasons why grains are not suitable for humans. Among the most valid
are those taken from the science of biology — and consequently, are the same types of
arguments that vegetarians use to condemn meat eating.
“A chart of comparative anatomy reveals that humans have none of the characteristics of
the carnivore. They do not have appropriate teeth to bite the prey, nor an adequate liver to
neutralize all the toxins, and so on. Vegetarians can easily understand that humans are not
carnivores. But what I say is that humans are not granivores either. We are not
biologically designed to eat grains. For every class of animal on the planet, nature has
provided certain categories of foods for them. Any deviation from that will create all
sorts of problems — disease, cancer, etc.
“A machine that is supposed to function well with a certain type of oil will not function
as well with a different type of oil. It will clog up and break down. This is the major
argument against grains. All other ‘scientific’ arguments are only in the details.
“Nature has provided a special type of food for fish, another type of food for cows and
something entirely different for bears. And for us, nature provides us with our natural
foods: fruits and vegetables. Nature is not chaotic. Every species eats the food it was
designed to eat. If horses started eating meat and lions started grazing with the cow, it
would be the end of everything!
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 09-04-2010, 17:45:04
“Bread and grains, whole or not, are extremely deficient in minerals compared to fruits
and greens. They are lacking in alkaline minerals such as calcium. Indeed, they are some
of the most acid forming of all foods. Our physiology is not designed to handle the
digestion of grains. The ptyalin enzyme in our mouth can only handle small amount of
starch found in roots and some fruits.
Species that are granivores, like some types of birds, have a special organ called the
gizzard. What is a gizzard? It’s a sort of second stomach that permits certain types of
birds to grind hard seeds in order to digest them. With this type of strong stomach, they
can even pulverize little rocks in no time. In fact, they swallow rocks to help grind grain.
Even metal needles swallowed by some young birds are broken into pieces and
eliminated with no apparent damage.
“Have you ever seen chickens and other types of fowl eating rocks, nails and other hard
and indigestible things? At that moment, you probably asked yourself, why are these
animals eating these useless and harmful things? Have they gone mad? Or are they
following their instinct? They are simply introducing hard things into their gizzard to
help grind the hard seeds that they just ate.
“Birds and fowl have no teeth. That’s why they have to swallow whole seeds. But since
they need to digest them, nature provides them with a perfect grinding machine attached
to their stomach. Small rocks when eaten serve as millstones.
“But humans are much different. They do not have a gizzard. They cannot grind hard
seeds like grains or legumes. This is one reason these foods are not meant for us.
“Now someone will say that we can replace the gizzard with a millstone constructed by
humans, and cook the grains to soften them and render them easy to chew and digest.
That’s what we’ve been doing for several thousands of years. But this does not solve the
problem.
“The digestive tract of humans and of all frugivorous animals is too long for the efficient
digestion of heavy starches. These foods stay there for too long and thus have a tendency
to ferment. Grains are natural foods for birds and fowl, but not for humans. We are not
equipped with a gizzard and other physiological designs in order to process grains
properly.
“Furthermore, humans cannot eat and enjoy these foods in their natural state. They are
simply not foods we are biologically meant to eat. Our natural foods are fruits and green
leaves.
Here is Albert Mosséri’s list of diseases caused by grains and bread, based on his decades
of helping thousands of ill people back to health.
Diseases and Conditions Caused or Aggravated by Bread and Grain Consumption
by Albert Mossé ri
• Common cold
• Flu
• Sinusitis
• Bronchitis
• Pneumonia
• Colitis
• Asthma
• Allergies
• Diabetes
• Arthritis
• Arteriosclerosis
• Heart attacks
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 09-04-2010, 17:55:51
Цитат
that humans are
frugivores (eaters of fruit and green leaves).
Искам доказателства за горното твърдение! Сигурна съм, че ще се намерят и 50 антитези, които да твърдят, че сме създадени да ядем точно обратното. Всичките ще звучат еднакво научно и убедително. Както с вечния въпрос хищник или тревопасно е човека...
Че сегашният хляб не е полезен, то се знае, но се замислете колко хилядолетия човечеството е оцеляло в благодарение на житните култури. Историята го е показала - където има земеделие, там има и цивилизация.

Цитат
Diseases and Conditions Caused or Aggravated by Bread and Grain Consumption
by Albert Mossé ri
• Common cold
• Flu
• Sinusitis
• Bronchitis
• Pneumonia
• Colitis
• Asthma
• Allergies
• Diabetes
• Arthritis
• Arteriosclerosis
• Heart attacks
Горните заболявания не се ли прiписват и на животинските продукти? Някои диетолози, пък, спорят относно полезността на плодовете и ги обвиняват в покачването на кръвната захар.

Цитат
“Nature has provided a special type of food for fish, another type of food for cows and
something entirely different for bears. And for us, nature provides us with our natural
foods: fruits and vegetables. Nature is not chaotic. Every species eats the food it was
designed to eat. If horses started eating meat and lions started grazing with the cow, it
would be the end of everything!
И въпреки това, ние сме хора, тоест отделен вид. И въпреки това има растения хищници, а растенията уж са създадени да фотосинтезират. Яденето на плът им помага да поддържат фотосинтезата си в определени условия на живот. Има доста интересна статия в NG за тях. Същото е и с нас - приспособяваме се. Най-съвършения режим на хранене несъмнено е слънцеядството, само че много отдавна сме изгубили тези си сетива.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Вери в 09-04-2010, 18:39:13
По принцип в суровоядството има не знам си колко течения. Всеки нещо отрича. :)
А относно глутена- чела съм също така, че има пристрасяване, от което е хубаво също да се откажем. Но тук не става дума за покълнали семенца.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Val в 09-04-2010, 22:00:09
Лелееее, и при нас  ли има течения?  tooth Трябва да се самоопределим в коя категория т.е. към кое течение принадлежим.. Майтапя се, де. Важното е да се чувстваме добре!
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 09-04-2010, 23:39:09

Цитат
Така е, алерген е. Но нека си зададем въпроса "Какво би ни направило алергични въобще?" Отговорът, който ми бе даден от познат доктор и след това аз попроверих тук-там е: "Слабата имунна система!"
Медът и пчелните продукти са най-силните естествени алегрени. Обаче са невероятно полезни. Колкото си по-интоксикиран, толкова повече суровата натурална храна ти се струва като отрова - получават подуване на стомах, черва, газове, алергии.

експерт по алергиите ли си станал или така казва Рашко ?


Бъди информативен ако обичаш с емотиконки не си полезен.
Къде набърка пчелните продукти наравно с токсичния пшеничен зародиш. Мед от пшеница ли си намерил ?

Зърнените култури не представляват интерес за медоносната пчела, опрашват се от вятъра.
Алергиите по често са от свръх силна имунна система нападаща повече от необходимото.
Алергията към мед е алергия към полени. Попаднал прашец от алергичния полен прави и меда причинител на алергията. И за разлика от токсичната пшеница системно изтощаваща ендоктинната система и водеща до оглупяване и инволюция. От меда и прашеца ще се разминем с кихане и сополи.

Китайците никак не са малко като численост,  и не докосват скъпоценното ти житце!

Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 10-04-2010, 05:50:36
Кви китайци бе, мен :Content_4 - emotloader: Аз го вземам от село. Пшеницата си е 100% българска. Е, да, тази дето е органик и е внос, може да е всякаква.

Аз по-добре да чета и да се смея, отколкото да влизам в полемики с такива разбирачи.
Странно как изведнъж половината неща, писани миналата година, сега новите членове на форума идват и ги анатемосват. Наистина интересно :Content_14:
Щастливецът(Алеко) казваше - "Пази Боже сляпо да прогледа!" :love_028:

Пшеничният зародиш бил токсичен...а всъщност месцето знаеш ли, че е адски полезно...млекцето също...лекуват и прочистват организма...гарантират дълголетие и качествен живот :Content_14: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 10-04-2010, 07:24:43
Всъщност, въздухът е една от най-големите отрови за човешкия организъм. ;)
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 10-04-2010, 07:35:23
Един път да сме на едно мнение с Ортодоксален. Аз не твърдя, че е токсична пшеницата, а повдигнах въпроса, защото в суровоядските сайтове наистина избягват глутеновите зърнени, дори и покълнали. Използват само пшеничната трева за сок. Не знам доколко е достоверна тази информация, но ми се стори интересно да я обсъдим. Дори си мисля, че има още много теми свързани със суровоядството, които не сме засегнали. Но всичко с времето си. Нали затова е форума да обсъждаме нещата погледнати от няколко страни. Ако беше толкова просто и елементарно, защо тогава да се хабим и пишем. Аз наистина избягвам специално пшеницата. За една година да съм яла 2 пъти покълнала. От една година наблягам на елдата. А преди да премина на суров хляб консумирах немски хляб с ръжен шрот. Може би, защото бях чела информация за кръвните групи и започнах да я избягвам. Може и да се заблуждавам, но това не пречи да обсъдим тази информация.
Томирис, сега да не искаш да ти преразкажа цялата книга. Някъде имаше линк за нея. Направо ако искаш я прегледай.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 10-04-2010, 07:37:33
Eто го линка с книгата:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=107.20
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 10-04-2010, 07:47:40
Eто го линка с книгата:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=107.20
Мерси, въпросите ми бяха по-скоро риторични, не към теб. Само авторът знае отговорите.
Аз по кръвните групи, пък трябва да избягвам точно елда. Имам някои резерви към тази теория, обяснила съм в други теми защо.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 10-04-2010, 08:55:01
Един път да сме на едно мнение с Ортодоксален. Аз не твърдя, че е токсична пшеницата, а повдигнах въпроса, защото в суровоядските сайтове наистина избягват глутеновите зърнени, дори и покълнали. Използват само пшеничната трева за сок. Не знам доколко е достоверна тази информация, но ми се стори интересно да я обсъдим. Дори си мисля, че има още много теми свързани със суровоядството, които не сме засегнали. Но всичко с времето си. Нали затова е форума да обсъждаме нещата погледнати от няколко страни. Ако беше толкова просто и елементарно, защо тогава да се хабим и пишем. Аз наистина избягвам специално пшеницата. За една година да съм яла 2 пъти покълнала. От една година наблягам на елдата. А преди да премина на суров хляб консумирах немски хляб с ръжен шрот. Може би, защото бях чела информация за кръвните групи и започнах да я избягвам. Може и да се заблуждавам, но това не пречи да обсъдим тази информация.
Томирис, сега да не искаш да ти преразкажа цялата книга. Някъде имаше линк за нея. Направо ако искаш я прегледай.
Деси, аз не съм против да се избягва, щом има опасност. Но опасността идва, че хора, които не се прочистват, а са суровоядци, им се случват какви ли не чудеса. Избиват разни пъпки, започват някои болки и т.н. Това е така, защото суровоядството изчиства организма. Но повечето токсини не излизат съвсем сами ;D Напластяват се по различните органи и тук идва нашата адекватна намеса - прочистване. Ако решим да не се изчистваме и в същото време продължаваме да сме си суровоядци(поне 80%), тогава ще ни се случват странни неща. Няма как :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 10-04-2010, 09:48:40
Един път да сме на едно мнение с Ортодоксален. Аз не твърдя, че е токсична пшеницата, а повдигнах въпроса, защото в суровоядските сайтове наистина избягват глутеновите зърнени, дори и покълнали. Използват само пшеничната трева за сок. Не знам доколко е достоверна тази информация, но ми се стори интересно да я обсъдим. Дори си мисля, че има още много теми свързани със суровоядството, които не сме засегнали. Но всичко с времето си. Нали затова е форума да обсъждаме нещата погледнати от няколко страни. Ако беше толкова просто и елементарно, защо тогава да се хабим и пишем. Аз наистина избягвам специално пшеницата. За една година да съм яла 2 пъти покълнала. От една година наблягам на елдата. А преди да премина на суров хляб консумирах немски хляб с ръжен шрот. Може би, защото бях чела информация за кръвните групи и започнах да я избягвам. Може и да се заблуждавам, но това не пречи да обсъдим тази информация.
Томирис, сега да не искаш да ти преразкажа цялата книга. Някъде имаше линк за нея. Направо ако искаш я прегледай.

Всеки път сме на едно и също мнение и нашето мнение е повлияно от светилата  в науката. Това не пречи по никакъв начин да четем и да разбираме и друго мислещите.
Нямаше да поставя под съмнение пшеницата ако беше само заклеймяването и от нобеловия лауреат Бари Сиърс, след него най известният ендокринолог, гледащ директно в червата на хората с камера, как се възпаляват от пшеница, и как нищо не им става от киноа, амарант и ориз.
Получава се че за да получим малко полезни неща от житото ( триптофан и витамин Е/Б) плащаме с възпаление което не се вижда и не е бурно  при всички но го има. Адамо пък е открил, че пшеницата пипа в метаболизма, прекратява изгарянето на ..
Имах малко работа и затова паузирах
...Прекратява изгарянето на въглехидрати и те се трупат като подкожна тлъстина. При вкарване на пшеница от изгаряне на ъглехидрати клетките превключват на изгаряне на мастни киселини а въглехидратите в кръвта се складират като мастни депа под команда на инсулина.

Интересно е да се спомене и друг факт. Преди години богатото на витамин Е масло от пшеничен зародиш се употребяваше масово в козметиката. Потребители забелязали чести необясними обриви от кремове за мазане със съдържание на масло от зародиш.  Традицията да се прави бял хляб и булгур с отстранен зародиш може би не е лишено от смисъл.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 10-04-2010, 10:00:11
на кое ?
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 10-04-2010, 10:08:52
http://www.powerofmeat.com/
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 10-04-2010, 10:17:13
Това какво общо има с темата, поредната платена глупост , такива колко съм ги чел
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Томирис в 10-04-2010, 10:40:18
Това какво общо има с темата, поредната платена глупост , такива колко съм ги чел
Няма общо, но разни "научни" доказателства за ползите и вредите от всяка храна могат да се намерят. От нас зависи кое ще ни се стори по-удобно за да му повярваме.

Никой не казва да се тъпчем като пилета с пшеница, не знам дали и някой от този форум яде само зърнени. Прекалената консумация на каквото и да било е вредна.
И един цитат, които харесвам:

Цитат
Отровата, погубваща слабите натури, е храна за силния и той дори не я нарича отрова
Ницше
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Вери в 10-04-2010, 18:36:55
Не знам...ние онзи ден гледахме видео с един доста възрастен суровоядец. Не помня име, тъй като напоследък минава през очите ми и ръцете ми доста материал. Ще питам по-късно мъжа ми. Та той правеше разни блатове, крекери и сурови хлябове от накиснати за 12 часа камут, лимец и пшеница.
Една друга суровядка / в книгата и за рецепти / също използва пшеничните култури.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 10-04-2010, 22:31:39
Не знам...ние онзи ден гледахме видео с един доста възрастен суровоядец. Не помня име, тъй като напоследък минава през очите ми и ръцете ми доста материал. Ще питам по-късно мъжа ми. Та той правеше разни блатове, крекери и сурови хлябове от накиснати за 12 часа камут, лимец и пшеница.
Една друга суровядка / в книгата и за рецепти / също използва пшеничните култури.

Лимец, спелт го дават като предпочитан продукт, нанася минимална или никаква вреда а ползата от витамини и минерали е налице. Не попадам на кълняем лимец, имах две неуспешни покупки ( немски от Слънце-Луна / Български от Билкария ).
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 10-04-2010, 22:52:24
Вери, то който мине на месце и млекце започва да хули пшеницата tooth tooth tooth
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Angie в 10-04-2010, 23:07:17
Аз за лимеца се допитах до..археолози (не че нещо, но проверих при тях дали наистина точно това е типа пшеница, който се открива при разкопки и май-май така се оказа). Та съвета, който получих беше- Садово. Там има институт по растителни генетични ресурси, и ако искам да си закупя за посев, дасе обурна към този институт. Не съм го направила, все още, но някой ако си няма друга работа, може да го провери, до Пловдив е.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 11-04-2010, 02:46:55
Вери, то който мине на месце и млекце започва да хули пшеницата tooth tooth tooth

Бари Сиърс не е обявил хранителния си режим, японеца набива киноа с водорасли.
Твърде самоуверен си в убежденията, материята е доста хлъзгава и променлива.
Аз съм пас, причина ( безполезен опит за спор ) не вярвам ти или аз да си променим позицията в близко бъдеще.
Аз получавам дивиденти като не ям пшеница, ти ги получаваш като я ядеш. След като и двамата сме на далавера вложи някаква крилата фраза и да оставим инерцията да закачи и други мнения.  :Content_4 - emotloader:

Бих пил сурово мляко от коза при спазване на екстремни дори невъзможни условия. Козата трябва да посещава спа център всеки ден, за вимето и да се грижи козметик ( обмазване и разтриване  със студено пресован зехтин, и хранителен режим на козата според кръвната и група  с добавка на пет вида водорасли от различни краища на света ). Пропуснах да и се пуска класическа музика докато пасе а при доене джаз. Да и бъде давана само хималайска сол за близане, да бъде къпана в изворна вода загрявана на слънце, честотно наелектризирана със сребърни електроди.  До нощното и шкафче да има бутилка  Блек Рам и сурови лешници..... и да бъде заплодена от  подивял  Йога в някоя  горичка с пещеричка ...



Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 11-04-2010, 06:01:31
Ахахахахахахахаххаах   tooth  tooth  tooth  tooth  tooth
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 11-04-2010, 07:42:55
Ортодоксален, направо ме разби с тази козичка! И аз няма да откажа такова обгрижване! :D
Пропусна да споменеш и друг привърженик на тезата, че зърнените храни не се отнасят към естественото хранене на човека - Шелтън. Той също е против живатинските храни. /това специално за Петко го казвам/
Има много известни суровояди, които не консумират зърнени-Фредерик Пато, Грахам и т.н. Тук ваобще не става въпрос за замяна на зърнени с животински продукти. От една година чета много литература за суровоядството и ако не ми беше направило впечатление нямаше ваобще да повдигна въпроса. Сега тук не става въпрос съвсем да се изключат, а да се консумират умерено и за предпочитане безглутенови.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 11-04-2010, 07:48:29
Знаех си,че жените искате да ви се масажират виметата и да ви запложда подивял йога  tooth  tooth   tooth
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 11-04-2010, 07:55:31
Е не точно.  :DНо спа център, слънце и водорасли няма да откажа.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 11-04-2010, 08:54:58
Абе ясни сте ми вие , след СПА-то , слънцето и водораслите ще поискате друго обгрижване  tooth  tooth  tooth
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 11-04-2010, 14:22:41
Ортодоксален, направо ме разби с тази козичка! И аз няма да откажа такова обгрижване! :D
Пропусна да споменеш и друг привърженик на тезата, че зърнените храни не се отнасят към естественото хранене на човека - Шелтън. Той също е против живатинските храни. /това специално за Петко го казвам/
Има много известни суровояди, които не консумират зърнени-Фредерик Пато, Грахам и т.н. Тук ваобще не става въпрос за замяна на зърнени с животински продукти. От една година чета много литература за суровоядството и ако не ми беше направило впечатление нямаше ваобще да повдигна въпроса. Сега тук не става въпрос съвсем да се изключат, а да се консумират умерено и за предпочитане безглутенови.
Забравих да спомена нещо наистина много важно. Всички примери, които давате са с американци, англичани, французи и т.н. В родните страни на тези хора пшеницата е ГМО. Дори някъде да имат чиста, то тя няма общо с нашата, която засега освен чиста от ГМО, е дори най-добрия сорт. Така че на тяхно място и аз бих се изказал, че пшеницата носи вреда.
Другият аспект, ако забелязахте е, че на запад не се пропагандира прочистването, както се прави на изток(Русия, Украйна). Причината е, че като говориш за клизми и разни чревни остъргвания, трудно ще направиш бизнес. И не само, че не е подходящо от маркетингова гледна точка, а вече твои фенове биха се отдръпнали като прочетат за някоя друга клизма. А истината е, че е почти невъзможно да бъдеш суровоядец и да не се чистиш :)
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Petko в 11-04-2010, 14:28:11
Вери, то който мине на месце и млекце започва да хули пшеницата tooth tooth tooth

Бари Сиърс не е обявил хранителния си режим, японеца набива киноа с водорасли.
Твърде самоуверен си в убежденията, материята е доста хлъзгава и променлива.
Аз съм пас, причина ( безполезен опит за спор ) не вярвам ти или аз да си променим позицията в близко бъдеще.
Аз получавам дивиденти като не ям пшеница, ти ги получаваш като я ядеш. След като и двамата сме на далавера вложи някаква крилата фраза и да оставим инерцията да закачи и други мнения.  :Content_4 - emotloader:

Бих пил сурово мляко от коза при спазване на екстремни дори невъзможни условия. Козата трябва да посещава спа център всеки ден, за вимето и да се грижи козметик ( обмазване и разтриване  със студено пресован зехтин, и хранителен режим на козата според кръвната и група  с добавка на пет вида водорасли от различни краища на света ). Пропуснах да и се пуска класическа музика докато пасе а при доене джаз. Да и бъде давана само хималайска сол за близане, да бъде къпана в изворна вода загрявана на слънце, честотно наелектризирана със сребърни електроди.  До нощното и шкафче да има бутилка  Блек Рам и сурови лешници..... и да бъде заплодена от  подивял  Йога в някоя  горичка с пещеричка ...




Да, прав си.
Още един аспект изпускаме...споменавали сме го някъде из форума...храненето да е ориентирано спрямо географската област.
Така, както е естествено японецът да си хапва водорасли, руснакът елда, американецът киноа, така и българинът си хапва пшеница.
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: ribkata в 11-04-2010, 15:36:50
доколкото знам при нас, тоест в България, хляб и хлебни се правеха с брашна от мека пшеница, нали?

В Италия от древни времена ползват много твърда пшеница. за макаронените изделия е традиция и закон от 60те на миналия век (мека само за  хляб и сладкиши). за всички видове паста (общо нарицателно за макаронените изделия) се работи само твърда пшеница - знам че разликата не е малка, сортовете са генетично различни (едната има 14 хромозома а другата 21), имат различен състав (твърдата е по богата на протеини), мелят се на  различен вид мелници... меката пшеница е с по светли и чупливи зърна, лесно се мели, докато твърдата е по златиста и като стъклена и не се рони никак.
аз като дете обичах само на дядо ми хляба, мешеше брашната, след него просто не открих друг да ми хареса.
а тук сега понякогя си правя домашен хляб с брашна от твърда пшеница, ръж и трици, розмарин. Но после си реших че ако реално сравня между хляб дето втасва час и половина два е се пече час и половина и все с нещо друго се яде и макароните дето стават за 3 минути и с 3 4 сурови домата и зехтин се приемат като вечеря и пълнят народа у дома с радост - е то май домашен хляб ще има рядко  ;)
освен това реших да видя целия производствен процес на  макаронените, ами много е здрав, не се обработва над 40 градуса, няма втасване, мешат с вода, бъркат, режат с бронзови ножове и сушат от 24 до 70 часа.. а за разлика от брашното за хляб това не е смачквано като се мели, а се "реже" зърното. 
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: desi82 в 12-04-2010, 07:11:35
 Петко това вече звучи убедително! :)
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: mariiina в 28-05-2010, 13:17:46
 :kisss:Деца, в моята градина има феномен- поникна пшеница от един 60-годишен кирпич /НЕ ПИЧ/!Ще го снимами ще го пусна у фейса.И ще се опитам да събера семенца за нов посев!!!!
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: titan в 29-05-2010, 07:55:15
WOW
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Деси в 22-01-2011, 15:12:09
Има цели книги изписани за ползите от кълновете и специално от покълналата пшеница...казват,че дори лекува какви ли не болести...тъкмо си мислех ,че съм открила панацеята на суровоядството ,а "направо ме бутнахте от хълма" с тази кофти информация за житото и въобще зърнените...и сега какво да правя......  :surpris_23:  :surpris_25:
Титла: Re:Помогнете с покълнала пшеница
Публикувано от: Вери в 22-01-2011, 18:52:54
Ще слушаш себе си.