Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Хляб, сухари, крекери, бисквитки... => Темата е започната от: vladi в 18-11-2009, 13:05:29

Титла: Лесни крекери
Публикувано от: vladi в 18-11-2009, 13:05:29
Станаха любими на малката ми дъщеричка! Стои пред фурната и ги гледа през прозорчето.  :essen:

2 ч.ч. тиквено семе (накиснато)
2 ч.ч. слънчоглед (накиснато)
2 к.ч. сусам
2-3 с.л. зехтин
1/2-1 к.ч. вода (последния път не сложих, защото ядките бяха поели доста при накисването)
2 ч.л. чубрица
сол

Харесвам ги с едри късчета, но за да не се задави детето, бъркам в купата на робота до почти гладка консистенция.
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Keit в 18-02-2010, 16:42:19
Колко време се сушат? :surpris_23:
Имам желание да ги направя, но за първи път ще правя крекери и ако има още някоя тънкост моля да споделиш. :love_006 - emotloader:
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Keit в 20-02-2010, 15:23:23
Вече ги направих. Вкусът им е чудесен. Другият път ще поработя над формата.
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Лейла в 25-03-2010, 18:53:06
Да не отварям нова тема, че става въпрос пак за едни много сни кракери (мързеливи) ще пиша тук.

маслинена паста (аз си я купувам от кауфланд от витрината) към 200- 250 грама може би, и кутийка с ленено брашно 200 гр. това го замесих и разстлах на хартия, трябва да кажа че много бързо се изсушиха.
Аз си ги слагам като крутони отгоре на салатката, но са адски вкусни и така.
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: titan в 25-03-2010, 20:05:43
Потекоха лигите
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: vladi в 12-04-2010, 09:31:02
Keit, съжалявам, че не ти отговорих своевременно. :love_026: И се радвам, че крекерите са ти харесали.

Нямам определено време, обикновено 4-5 часа от едната страна и после от другата до желаната твърдост. Предпочитам да суша на слънце, като първо минавам през фурна за 4-6 часа да се захванат и после местя от изток на запад до залез слънце  :D

Лейла, едни приятели са големи фенове на тази маслинена паста, ще взема да им пусна рецептата ти.  :) На мен ми е соленка и нещо изкуствено усещам в нея.
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Keit в 12-04-2010, 14:01:22
Добре, че идва лято :laugh:И аз ще пробвам да суша на терасата.
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: malina в 12-06-2011, 14:26:35
Аз си правя пастата сама- обезсолявам маслините в топла вода и ги пасирам. Идеята за тези кркери е супер!
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Azalea в 08-09-2011, 21:41:43
Аз си правя пастата сама- обезсолявам маслините в топла вода и ги пасирам. Идеята за тези кркери е супер!
Здравейте! Опитах се да направя крекери от маслинена паста и киноа, но нещо не се получиха:( Някак си се разпадат и детето не може да ги хване спокойно с два пръста. Суших ги във фурна, малко по-ускорено. Ако няма слънце как ги сушите?
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Mep в 11-09-2011, 13:55:02
За да не се разпадат им трябва нещо спойващо - това е лененото семе, смляно на брашно, то прави тестото по-лепкаво и по-сплотено, така че когато вече се изсуши остават цели крекери, не толкова лесно трошими.
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: savina в 22-09-2011, 22:11:50
Други лесни крекери,ме вдъхновиха от житния режим  ^-^
 покълнала пшеница и смляна
 малко мед и меласа
 пасирана ябълка
 канела
 орехи смлени финно на брашно/да не са накиснати/
в дехидрататора до желана хрупкавост,стават вкусни и нежни  :Appetit_17:
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Bunnie в 29-09-2011, 14:52:29
а може ли крекерите да се сушат фъф фурната? понеже нямам дехидрататор?
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Mep в 21-10-2011, 21:20:37
В началото ги сушах във фурна и ако имаш такава, която поддържа ниски температури - става. Най-добре е да ги разполагаш директно върху хартия за печене, която слагаш на решетката. Така ще се изсушат по-бързо.
Савина, готин вариант на крекери си измислила за житния режим  :Content_14:
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: tindi4ka в 09-03-2012, 13:55:58
Здравейте,

Ето това са мойте първи крекери. Взети са идеи от няколко рецепти. Общо взето си мисля, че крекерите стават с почти всичко стига да имат нещо спойващо, в случая лен.

Орехи - накиснати и после смлени
Сл. семки - накиснати и смлени
Елда - едната част накисната, друга съвсем малка не, за да дръпне от влагата на тестото
Лен - едната част смляна и накисната, а друга малка само накисната за разкош
Маслини смлени, количеството на вкус
Риган, босилек и сол на вкус

Разстила се много тънко върху хартия за печене. Суши се (в моя случай) около 20 часа общо във фурна на 40-50 градуса и от време на време ги изкарвах и ги слагах под климатика върху сушилника за дрехи.
Станаха много хрупкави и са истинска енергийна бомба. Аз понеже не съм изцяло суроядна, ги ядох с намазано отгоре сирене крема и поръсено с кълнове (каквито имаше - репичка и броколи).

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1978737563626.57296.1698751527&type=3#!/photo.php?fbid=1978740723705&set=a.1978737563626.57296.1698751527&type=3&theater
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Ира в 03-06-2012, 13:38:43
здравейте и от мен,един новобранец който има много въпроси,но ще я карам по-полека,първо благодаря за чудесната рецепта,и за тази прекрасна атмосфера която се е създала тук от закачки,но и полезна информация и съвети ,каквато се надявам и аз скоро да споделя(рецептичка за вкусотийка),защото съм голям чревоугодник и обичам да експериментирам в кухнята.Та да попитам като за начало,разгледах много рецепти и бих искала да опитам да приготвя нещо,обаче навсякъде чета ядки(накиснати),а за непросветените като мен не става ясно колко трябва да се киснат,покълнали ли трябва да са или някои се киснат просто за да омекнат,простете невежеството ми,но до сега не съм покълнвала нищо и не знам дори как изглежда и как би трябвало,ще съм благодарна да споделите,как точно се прави,както вече забелязах това май изисква доста време,и тъй като имам свободно време,и въоръжена със повечето необходими уреди и продукти съм готова за пристъпване в действие,моля пишете по-скоро та да успея да хапна утре поне :Content_4 - emotloader: :essen:
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: nortifox в 07-08-2012, 12:47:15
Ира пробвай от тези няма да съжаляваш.
Крекери на НИКИ
- 250гр. фини ове :Content_14: :Content_14:сени ядки – не се мели
- 3с.л. ленено семе - мели се
- 3с.л. тиквено семе белено - мели се
- 3с.л. елда - мели се
- 3с.л. слънчогледови семки белени - мели се
- сусам – слага се цял
- 20 бр.маслини без костилката - блендера
- 1-2 скилидки чесън - блендера
- малко лук - блендера
- 3 с.л.зехтин – блендера
- 1бр.средно голям морков - блендера
- малка стиска магданоз или копър - блендера
- щипка ч.пипер,меродия,ч.пипер,сол на вкус и др. - блендера
- сок от 1/2 лимон - блендера
- 1ч.л.мед – блендера
- вода колкото поеме – аз слагам към 150гр.в блендера и ако трябва
добавям още като се смесват всички продукти 
Омесват се всички продукти до получаване на гъсто тесто,което се растила на тънко върху хартия за печене ,която е намазана с мазнина и са суши или във фурната под 50 градуса,или дехидратора, а може и на слънце.
Вкусът е уникален ,в къщи дъщеря ми и съпругата си хрупат от тях и не искат да чуят за хляб от магазина.Викат ми Ники крекера….
БОН АПЕТИ……  :Content_14: :Content_14: :pensif_29: :pensif_29:
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: Ира в 17-01-2013, 20:15:23
Хе,хе браво Ники,ще опитам,доста подробно описание,МЕРСИ за което :)
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: sis в 23-01-2013, 12:40:01

   Благодаря на Ники за вкусната рецепта. Пробвах я много е вкусна, дори и преди да се суши става за ядене. Единствената трудност, че ми лепеше доста сместта и малко трудно я разстлах.
Титла: протеинови блокчета
Публикувано от: taurus в 12-01-2017, 17:33:55
Търся идеи как да оползотворя по-скоро над 2кг грахов протеин (85%), който беше годен до средата на 2016.
С блендера май няма да стане, понеже го предобрих последния път, а и отнема всеки път време за миене и ставаше с банан основно.
С вода и други течности е труден за поглъщане, остава ти стържещо усещане по гърлото (при другите растителни така ли е?).

 Варианта е да ползвам печката (не искам да са сурови) на ниски градуси (50-80) да направя барчета, но с какво да ги замеся? Солени или сладки?
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: iris в 12-01-2017, 20:32:30
taurus, мисля, че идеята за протеинови блокчета с грахово брашно не е добра, защото граховото брашно според разни нутриционисти сладки :) не е добре да се яде сурово. Друга възможност е да го ферментираш и да приготвиш нещо от ферментиралия материал.

Тук има идея за сирене.
http://upladdy.com/bg/pages/1666108

Друг вариант за ферментация - да направиш кисело млеко от граховото брашно.
Разреждаш с малко студена вода брашното, после добавяш топла вода и закваска за кисело мляко, завиваш съдовете и оставяш на топло най-малко 10 - 12 часа. Не съм правила точно такова кисело мляко, но съм правила кисело млеко от орехи по този начин. Може да стане рядко, затова го сгъсти с чия или друго. Подправи го по желание -  за сладкиши - мед, за дресинг за зелена салата - лимон, чесън, олио.

Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: iris в 12-01-2017, 23:28:50
Друг вариант за ферментация - да направиш кисело млеко от граховото брашно.
Разреждаш с малко студена вода брашното, после добавяш топла вода и закваска за кисело мляко, завиваш съдовете и оставяш на топло най-малко 10 - 12 часа. Не съм правила точно такова кисело мляко, но съм правила кисело млеко от орехи по този начин. Може да стане рядко, затова го сгъсти с чия или друго. Подправи го по желание -  за сладкиши - мед, за дресинг за зелена салата - лимон, чесън, олио.
Като се замислих, по-добре не я пробвай тази рецепта, тъй като граховото брашно, ферментирало или не, е сурово. Верно, че съм срещала твърдения, че при ферментация се неутрализират някои отрови, но знам ли кои и доколко? Японците правят тофуто, като загряват соята до 80-90 градуса, не разчитат на температура 30-40 градуса, както е при тази рецепта, която е подходяща за орехово кисело мляко от накиснати орехи. 
Титла: Re:Лесни крекери
Публикувано от: КамиБош в 08-01-2018, 14:03:24
здравейте! имам въпрос относно брашната от семена.  трябва ли да се правят от покълнали семена?