Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: cherry в 09-06-2014, 06:32:59

Титла: Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: cherry в 09-06-2014, 06:32:59
Здравейте,приятели :peperudi:,
напоследък в нета се разпостраняват доста статии, за това,че вегетарианците страдат от недостиг на едни или други вещества, вследствие на това, че не консумират месо. Най-масовите твърдения са недостига на витамин В12 и болестите,произтичащи от този недостиг. Твърди се също така, че вегетарианците не са много здрави, в сравнение с месоядните. :surpris_22:
В този ред на мисли реших да пусна една тема за това как се храним. Какви храни консумираме, имаме ли някакви здравословни проблеми или недостиг на жизненоважни елементи в организма?
Знаем,че вегетарианство, при което се набляга на въглехидратни храни като хляб,бял ориз,картофи,банички :surpris_23: и т.н.е много вредно и наистина би било заплаха за доброто здраве.
Аз например също се бях поувлякла :-[ по въглехидратните храни и вследствие на това,получих някои "болежки". Хубавото е, че навреме проведох няколко курса на гладолечение и всичко си дойде на мястото.
И така...който иска да сподели - в какво се състои неговото дневно (в момента-лятно) меню или менюто му въобще като цяло - въглехидрати, белтъци, мазнини-% на тези храни в менюто,% на сурови плодове и зеленчуци и т.н. :Content_22:


Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: съншине :3 в 09-06-2014, 06:50:00
 Няма храни, които естествено да съдържат витамин В12 – нито животинските, нито растителните. Този витамин (В12) е микроб/бактерия и се произвежда от микроорганизмите. Така че ето го и отговора: не е необходимо да консумирате животински продукти, за да си набавите витамин В12, а само да поддържате добра чревна хигиена и здраве. Бактериите, които живеят в червата ни, произвеждат В12, който след това се абсорбира през храносмилателния тракт. Това обаче не може да се случи, ако стомашно-чревният тракт не е благоприятна среда за растежа и размножението на добрата микрофлора (пробиотиците). Или ако е запушен с гъст, утаечен слой неусвоени протеини от месо, млечни продукти и глутено-съдържащи продукти като пшеницата.

"Витамин В12 всъщност идва от микроби, развиващи се в консумираните от нас храни, те ще бъдат убити, когато продуктите са термично приготвени или подложени на микровълново влияние. По този начин човек, консумиращ варено месо и/или ултра пастьоризирани млечни продукти, на практика ще консумира много по-малко B12 от веганите, употребяващи сурова и екологично чиста храна. В този случай консумацията на въпросния витамин в по-големи дози е неизбежна!"

Не знам.. преди се успокоявах с това, но наскоро видях Дуриандер (последовател на 811) да инжектира на хора витамин Б12. :surpris_22: Иначе и аз сега съм на ненормално количество въглехидрати, тъй че ще си трая.  tooth
Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: Тихия в 09-06-2014, 11:52:18
Чери, прекаленото анализиране разболява, защото е функция на ума. Просто живей и слушай тялото и интуицията си.
Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: ribkata в 09-06-2014, 13:12:35
здравей  :)

аз не бих давала толкова значение на статиите за липси на витамин В12 или подобни. Във фейса един веге от 25 години си поста пълно подробно изследване и всичко му беше супер...как и от къде?
Според мен няма перфектна формула за хранене, всеки сам трябва да се ориентира и да намери своята почти перфектна за етапа, а и всеки избор има по някой минус.
Според мен ако разнообразяваш достатъчно с кълнове, с пресни и местни плодове и зелении, все от сезона, ако имаш някое и друго бобово, ядки и чисти мазнини, няма как да се получат сериозни проблеми.
Аз включвам риба, яйца, домашно мое кисело мляко.
За липсите - от както се помня имам липса на желязо. Не мислех че е проблем и де факто си живеех блестящо и с този "дефект", както и с ниското кръвно и ниско ниво захари и липиди. Не може някак лекар да ме убеди че с пиене на хапченца трябва да "оправям" едно или друго, само защото някой е решил че има някаква нужда, при положение че съм здрава и се чувствам здрава.
 но все пак след първата бременност доста се изостри тази липса на желязо и ме заплашиха пак че трябва да взимам мерки (добавки на таблетти или инжекции), но тогава си я оправих сама с ядене на натурално желязо (ябълки и пирони, има я рецептата и при димков).
Трай си, хапвай с удоволствие, но ако не си съвсем уверена намери вариант сама за себе си с какво да интегрираш.
Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: cherry в 10-06-2014, 09:55:45
През този сезон наблягам повече на плодовете - например череши в момента  :Cherries
Също - салати и то с "тонове":домати,марули,краставици,картофи,тиквички,зеле,копър,магданоз,спанак,коприва...
Бобови и ядки не консумирам. Също и мазнини,с изключение на ГХИ.
Малко в повече мед обаче и пълнозърнест хляб... :Confus_3:
Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: zhivko в 10-06-2014, 15:53:53
Здравейте,приятели :peperudi:,
напоследък в нета се разпостраняват доста статии, за това,че вегетарианците страдат от недостиг на едни или други вещества, вследствие на това, че не консумират месо. Най-масовите твърдения са недостига на витамин В12 и болестите,произтичащи от този недостиг. Твърди се също така, че вегетарианците не са много здрави, в сравнение с месоядните. :surpris_22:
В този ред на мисли реших да пусна една тема за това как се храним. Какви храни консумираме, имаме ли някакви здравословни проблеми или недостиг на жизненоважни елементи в организма?
Знаем,че вегетарианство, при което се набляга на въглехидратни храни като хляб,бял ориз,картофи,банички :surpris_23: и т.н.е много вредно и наистина би било заплаха за доброто здраве.
Аз например също се бях поувлякла :-[ по въглехидратните храни и вследствие на това,получих някои "болежки". Хубавото е, че навреме проведох няколко курса на гладолечение и всичко си дойде на мястото.
И така...който иска да сподели - в какво се състои неговото дневно (в момента-лятно) меню или менюто му въобще като цяло - въглехидрати, белтъци, мазнини-% на тези храни в менюто,% на сурови плодове и зеленчуци и т.н. :Content_22:


Разпространява се това,за което са им платили :)

Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: purelove в 16-06-2014, 14:34:12
Проблема с витамин Б12 е глобален и се проявавя не само при веганите, вегетарианците. Месоядните също страдат от недоимък на витамина. Дотук с позитивизма на анти Б12 прогнозите  tooth
Ох, аз си вложих цялата имунна система що имах да проуча "производството" му в организмаи се подлагах на едно ужасно болезнено иследване. Става дума за биосия на тъканен материал. Не си го причинявайте, освен ако не сте мазохисти.
Моите наблюдения са , че ниските стойности на Б12 в организма не  се получават от липсата на месо и млечни в диетата , а от замърсена и нефункционираща чревна микрофлора. Бактериите в червата се делят на "добри" и "лоши". Докато "добрите" обаче са естествена защита за организма и осигуряват необходимия баланс, "лошите" от своя страна виреят в подкислена среда и атакуват организма. Колкото един организъм генерира по-висок процент киселини покрай грешни хранителни навици, толкова по-отслабено е здравето на чревната стена, толкова по незначителна е адсорбцията на полезните ензими, микроелементи, витамини, толкова по-нисък е коефицента на обратното всмукване в чревната лигавица и преноса до клетката. Нашият имунитет не е програмиран и не може да разграничава едните от другите и обикновенно се наблюдава снижен имунен праг и отговор, при хора които имат повече "лоши" бактерии. А лошите бактерии се размножават най-много, когато в организма има огромни наслагвания от субстанции, вследствие на някогашен прием на антибиотици. Т.е. пил си антибиотици,медикаменти, чревния ти тракт е затлачен - бактериите виреят и образуват колонии. Подкислен ти е организма - делигираш им надмощие и безсмъртие. Другия фактор - хапвали сте повечко рафинирани и боклукчави храни през годините, тестени изделия с жива мая, месо, черен дроб, всякакви набукхатели и консерванти , маскирани в храната, зачислява дела на "лошите" бактерии. Тук проблема е следния - тялото е свикнало да приема витамина отвън с месото, респективно спира да го синтезира/произвежда. В най-добрия случай синтезата не е подтисната, но ограничена до минимум. Сериозния дисбаланс води до маласорбция на витамина и не само. През този период "добрите" бактерии пак го синтезират/секретират, просто резорбцията е отслабена. Човешкият организъм има способността да синтесира сам всички витамини, но само когато е изпълнено едно условие - да е чист колон, а не затлачен колона; да е нормализиране естествената чревна флора; да се извеждат регулярно токсините. Така функционира здравия организъм. В 99% от случаите болестите се дължат на хроничен запек и лоша хигиена на колона. За да се възстонови чревната флора, трябва да алкализираме телата си. Да промием вътрешностите, за да възстановим баланса. Повечето вегани допускат следната грешка - минават директно към новия тип хранене и несправедливо критикуват безмесната диета. Значи няма такова нещо като дифицит произтичащ вследствие на отказа от меса и млечни.Значи първо трябва да започнем с радикална детоксикация !! Като казвам радикална - значи гладолечение. Никакви сокчета, плодове, смутита и глупости. При плодуването НЕ СЕ АКТИВИРА ПРОЦЕСА НА АВТОЛИЗА. И така се запазва отслабената до минимум биосинтеза, вследствие ниската степен на обновление на клетката и ниския % тъканно обновление. Това, че сте на веган храна, не е гарант че ще повишите нивата на б12, а и другите проблеми ще изчезнат. Затова преди да преминем към новия режим на хранене както аз мисля че е правилно, трябва първо да изчистим дома. 2-3-4 курса на гладолечение, колкото трябва, взависимост какви са били злоупотребите през годините. Ниските нива на B12 уверявам ви, не са толкова сериозен бич. Изявата при авитаминоза е анемия, главоболие, нисък мускулен тонус, атипичен механизъм на работа на черния дроб, характерни за един куп заболявания. Не вярвайте на разни чичковци с каскети, които си рекламират добавките. За Канзъс говоря. Хранете се с естествени храни., не с добавки. Синтетичния б12 няма да ви реши проблема.
Моят Б12 от преди две седмици  е 583  pmol/L. при норма (150-615).  На съпруга ми  до преди 3 години 130-180  pmol/L. Нямаше абсолютно никакви прояви на дефицитна норма. Той не гладува на вода. Прави само сокови разтоварвания за по 50-90 дни. Соковия режим не реши проблема. Храната: малко плодове, много зеленчуци и почти никакви семена и ядки. Преди половин година някъде вдигна висока температура и направи сух пост. Тогава му хареса и усети, че без вода се чувства по-добре. По принцип никога не е постявял лечебния ефект на глада под въпрос, но никога не беше правил сух пост. Ентусиазира се и сам реши беа з аз да го "натискам" да гладува. Направи схемата на каскадното гладуване на Лавровой. Стигна до 4-4 и захрани със сурова храна. Спря картофите и броколи на пара окончателно. След 90 дни суровоядтсво някъде се изследва и неговият Б12 беше 314 pmol/L. Витамините от Б групата са водоразтворими и термонеустойчиви. Това обяснява защо са ниски нивата при хора, използващи топлинна обработка. Това е моят опит с витамина.

 
Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: purelove в 16-06-2014, 14:39:42
Някой би ли споделил как разбра всъщност, че симптомите му се дължат точно на дефицит на Б12? Имам приятели, чийто нива се движат около 100-116 и си живеят нормално. Нали  сте запознати с препоръките на СЗО от средата на миналия век? Нормата беше 80 pmol/L. Сега как драстично "се разшири" ? Надушвам "златна мина" отново на усмихнати автори с каскетчета  tooth tooth
Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: feliks в 16-06-2014, 22:00:21
Абсолютно споделям това, че е абсурдно витамин Б12 да се приема синтетичен, на хапчета или на инжекции.
Титла: Re:Споделете своето МЕНЮ
Публикувано от: no_vaccines в 02-05-2017, 14:32:17
Извинявам се, че вдигам забравена тема, но месната индустрия и фармафията не споделят мнението ти ;)

Абсолютно споделям това, че е абсурдно витамин Б12 да се приема синтетичен, на хапчета или на инжекции.