Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Темата е започната от: Mia в 11-04-2014, 07:23:10

Титла: Уред за кисело мляко
Публикувано от: Mia в 11-04-2014, 07:23:10
Здравейте, купих си уред за кисело мляко и пробвах да направя с него ядково мляко от бадеми...но нищо не се получи... ???
 :surpris_25:

Моля за помощ и съвети!  :fluretaa:
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: crocus в 11-04-2014, 15:38:54
Присъединявам се към питането. Правих два опита с различни закваски, слагам го вечер, на сутринта след средно 8-12 ч, намирам двете фази течни и разслоени. Използвах различни ядки двата пъти - бадеми и кашу. За съжаление не се получава. Използвам инструкторите от сайта на Джинджър Кукиис по тази рецепта http://thegingercookies.blogspot.com/2013/04/blog-post_9.html . Единствено не добавям соевия йогурт. Без него няма ли шанс да бъде получена гъстата кремообразна консистенция ?
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: бате Бино в 11-04-2014, 17:21:45
А защо е нужен всъщност уредът? Ние си правим и без него  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: crocus в 11-04-2014, 17:32:09
Уреда поддържа порстоянна температура 42-43 градуса. Не че няма да стане и бурканите да се повият в одеало или да се вкарат на предварително загрята до 45-50  градуса и изключена фурна с отворена врата. Бабите на село нали така го правят.
Нещо това ядково мляко не ще да става и масово хората се разочароват  :surpris_23:
Използвам закваска Бoлгари и Генесис закупени от Зоя. В какво съотношение ядки:вода приготвяте течната фаза? 1 към 3 я приготвям аз. Да не би да е по-рядко от нужното?
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: бате Бино в 11-04-2014, 18:08:19
Аа, вие за кисело ядково мляко питате.. :)  А каква е идеята тогава ядковото мляко да е "кисело"?  При кравето мляко има смисъл, защото се насища с бактерии , но по-важното е , че казеина и млечната захар биват преработени от тях и стават мааалко по-лесно усвояеми, в сравнение с обикновеното "прясно". Но тук целта е да получим допълнителна полезна  "кисела" флора и от ядковото мляко ли ?   
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: Mia в 11-04-2014, 20:24:47
Аа, вие за кисело ядково мляко питате.. :)  А каква е идеята тогава ядковото мляко да е "кисело"?  При кравето мляко има смисъл, защото се насища с бактерии , но по-важното е , че казеина и млечната захар биват преработени от тях и стават мааалко по-лесно усвояеми, в сравнение с обикновеното "прясно". Но тук целта е да получим допълнителна полезна  "кисела" флора и от ядковото мляко ли ?   
Целта е да се получи кисело мляко от ядки с полезна пробиотична закваска. :Content_22:
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: Mia в 11-04-2014, 20:28:33
Уреда поддържа порстоянна температура 42-43 градуса. Не че няма да стане и бурканите да се повият в одеало или да се вкарат на предварително загрята до 45-50  градуса и изключена фурна с отворена врата. Бабите на село нали така го правят.
Нещо това ядково мляко не ще да става и масово хората се разочароват  :surpris_23:
Използвам закваска Бoлгари и Генесис закупени от Зоя. В какво съотношение ядки:вода приготвяте течната фаза? 1 към 3 я приготвям аз. Да не би да е по-рядко от нужното?
Уредът е ей такъв:
http://technika.bg/product/8959/ured-za-kiselo-mlyako-ariete-85-yogurella.html

Има степени, но не не мога да разбера на коя степен какво мляко може да се прави.

А вашето ядково мляко става ли гъсто като киселото?
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: crocus в 17-04-2014, 16:39:06
Не, Aumi, гъстотата се утаява най-отгоре, а водата остава отдолу. В една статия прочетох, че това било млякото. Съвета е да минеш и обереш с лъжицата кремообразния пласт.  tooth Преди два дни попаднах на по-читава рецепта, но нямам ядки у дома и не е изпробвана. Съвета е да се добавят 8-10 г захар докато се блендират ядките с водата. Причината да не се сгъстява млякото според автора била в липсата на храна за бактериите и липсата на ферментация. Затова добавят захар. Ще пробвам тези дни.
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: Mia в 17-04-2014, 18:18:26
Не, Aumi, гъстотата се утаява най-отгоре, а водата остава отдолу. В една статия прочетох, че това било млякото. Съвета е да минеш и обереш с лъжицата кремообразния пласт.  tooth Преди два дни попаднах на по-читава рецепта, но нямам ядки у дома и не е изпробвана. Съвета е да се добавят 8-10 г захар докато се блендират ядките с водата. Причината да не се сгъстява млякото според автора била в липсата на храна за бактериите и липсата на ферментация. Затова добавят захар. Ще пробвам тези дни.

А аз да ви се похваля, успях да си направя кисело мляко от соя.
 ;D   :kisss:

Ето и рецептата:

1 ч.ч. соя се накисва за една нощ. На сутринта се изплаква и се поставя в блендера като се добавят около 4 ч.ч. вода.
Пуска се на макс. скорост за няколко минути. Прецежда се и се поставя в тенджера на котлона за няколко минути като се бърка непрекъснато. Добавят се щипка захар и щипка хималайска сол.
Дърпа се от котлона да изстине до около 45-46 градуса или пробвате с малкия пръст   :love_007:. През това време вземате едно саше пробиотична закваска "Болгари" и я разбърквате добре в малко от полученото мляко.
Сипвате я в млякото и разбърквате добре. После го изсипвате в бурканчета и ги поставяте за пет-шест часа в уреда.

Следващия път ще пробвам с мляко от бадеми.  :fluretaa:
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: granorana в 04-06-2014, 09:28:24
Това ми изглежда много интересно, мисля да го опитам :)
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: feliks в 05-06-2014, 17:03:32
Аа, вие за кисело ядково мляко питате.. :)  А каква е идеята тогава ядковото мляко да е "кисело"?  При кравето мляко има смисъл, защото се насища с бактерии , но по-важното е , че казеина и млечната захар биват преработени от тях и стават мааалко по-лесно усвояеми, в сравнение с обикновеното "прясно". Но тук целта е да получим допълнителна полезна  "кисела" флора и от ядковото мляко ли ?    

Извинявам се, но кравешкото мляко трябва да е най-най-последният избор, ако ще е животинско млякото/млечния продукт.

Казеина в кравето мляко - A1 бета казеин е въпросния пакостник. Независимо дали е с най-българските бацили, опасността остава. Включително и като сирене било то зряло или презряло-образно казано.

По-добре козе или овче мляко да се подквася.
Титла: Re:Уред за кисело мляко
Публикувано от: bioagro в 26-08-2014, 20:41:51
Извинявам се, но кравешкото мляко трябва да е най-най-последният избор, ако ще е животинско млякото/млечния продукт.

Не мога да разбера дилемата :surpris_23:
Ако държите да няма животинско(краве) мляко просто си купете първото което ви попадне от някои магазин с етикет "краве кисело мляко". 100% ГАРАНЦИЯ - НЯМА НИТО КАПКА  :Confus_3: :Content_4 - emotloader:

За сирене пип "млечен деликатес" е долу горе същото, ама да не се отклонявам от темета