Форум Земя назаем

Суровоядство => Дневници => Темата е започната от: Лози в 25-01-2014, 23:25:33

Титла: Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 25-01-2014, 23:25:33
Започнах гладуване на вода на 3.01.14 и го прекъснах на 10.01.14 както бях решила. За разлика от предишно 7 дневно гладуване това беше съпроводено от много мускулни болки, повръщане на 3 и 4 ден и слабост.

Четейки в този форум открих обяснения за тези признаци: 1. не бях направила адекватна подготовка, т.е. не бях минала само на плодове и зеленчуци, не бях гладувала един ден и след това захранване както предишния път. 2. бях взела парацетамол дълго време, тъй като бях болна. В момента на разболяването трябваше да спра да ям, а не да вземам медикаменти. 3. имах цикъл, когато започнах. 4. не взех очистително и клизма си направих едва на третия ден, след което се почувствах много по-добре.

Много съм благодарня на окуражаването на хората от този форум, които имат повече опит с гладуванията. Това ми помогна да не прекъсна 7 дневното гладуване преждевременно. Отслабнах с около 3 кг.

Захранването направих по Пол Брег(прекрасно мина). Следващата седмица бях само на плодове, зеленчуци, кълнове, сирене от кашу, хляб от кълнове(суров, изсушен при около 45 градуса). След 1 семица още един ден и половина бях на вода.

Следващата седмица също суровоядство. Опитах много рецепти на Мими Кърк(youtube) други суровояди кулинари. Имах много енергия, бягах на пътечката и в планината. След втората суровояда седмица днес съм на сухо гладуване, т.е. без храна и вода. Чувствам се прекрасно. Приготвих сурова храна за съпруг ми и въобще не изпитах глад. Бяме следобед на гости, вечерта на веджи ресторант със съфорумци. Все още имам много енергия и се чувствам прекрасно.

Стискам палци на всички. Гладуването наистина ми помага много при някои дребни заболявания, които си влачех от предишните месеци, когато бяхме престанали за няколко месеца да се храним със сурови плодове, зеленчуци и кълнове.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 28-01-2014, 00:19:05
Прекъснах сухото гладуване на 2 ден, тъй като в къщи мъж ми беше крайно обезпокоен и ми омръзна да слушам какви вреди нанасяло то. Към края на 2 ден имах сухота в устата и това беше всичко. Целия ден бях на курс по медитация Випасана(мълчание от 9 сутринта до 17 часа следобед и медитиране с малки почивки). Много леко го понесох и бях изпълнена с енергия. Надявам се следващия път да успея поне два пълни дни и на третия да се захраня.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 10-02-2014, 23:25:09
третото сухо кратко гладуване минава прекрасно, 9.02 и 10.02. Предишните дни пътувахме от БГ за Берлин с кола, спирайки за по две пренощувания в Тимишоара и Прага. В Прага открихме прекрасен суровояден ресторант. Иска ми се да се върна пак там: вълшебен. По пътя бях приготвила сурово суши, супа(сурова), хляб(суров), дипове, сурова майнеза, кетчуп, горчица, салати, плодове и пресата за цитрусови плодове, която се включва с един адаптер към запалката на колата. Прекрасно пътуване беше.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 09-03-2014, 21:20:39
Започнах пак едно кратко гладуване: на 7.03 бях на чай и вода, на 8 и 9 сух глад. Все още се чувствам добре. На 9 може би малки по-слаба от вчера. Още не съм решила кога да го прекъсна. Смятам да попрочета пак Филонов и другите съратници тук във форума :-)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 12-04-2014, 15:02:22
Започнах отново гладуване на 10.04.14 като този ден, 11.04. и днес съм на сухо гладуване. Първите три дни минават добре, без никакво чувство за глад или за жажда. Прекрасно. Единствено чувството за слабост е увеличено на третия ден. Въпреки това засадих 5 храста малини и къпини в градината. Имам засилено течение и устата ми доста понамирисва. Явно очистителните процеси са набрали темп.

Трябва да отбележа тук, че гладувах всяка седмица 1 ден на сухо и това месеци наред. От януари до април в къщи сме се хранили само със сурови неща, вкл. суров хляб, сирене от кашу, супи до 43 градуса затоплени, спагети от тиквички и сос от сушени и пресни домати, лазаня от тиквички. Предполагам, че този път тялото ми е по-добре подготвено отколкото миналия път. Ах да, правихме и един път седмично изключения: нещо като гала вечеря или обяд с приятели в ресторант, тогава пак храната беше предимно веган и сурова, но не винаги сурова. Пием си и по нещо алкохолно на тези вечери(веднъж прекалих).

Интересно колко дни ще издържа на сухо преди да мина на водното гладуване.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 13-04-2014, 20:21:06
Издържах точно три дни на сухо гладуване. Психиката е голямо нещо, бях си наумила в началото три дни сухо и 7 на водно. После си помислих, че мога и повече, но го прекъснах на 4 ден(днес) с дестилирана вода. Тялото няма нужда от много вода. За целия ден 1 литър е достатъчен. Интересно е как се саморегулира организма.

Ацидозна криза имах снощи и до днес около 17 часа, тоест на 3тия срещу четвъртия ден. Телата ни са невероятни: изпитах всички болки от едно старо заболяване отпреди 23 години. Буквално същите. Този път не се изплаших, тъй като бях прочела, че болките от предишни заболявания се проявяват преди болестта да излезе окончателно от тялото. Ахх, така се надявам. Когато бях на 22 спах през нощта на плажа на дясната си страна, беше съпроводено с много стрес, наистина много и дни преди това психическо и физическо изтощение. Завърши с неврологични болки по цялата дясна страна, а лявата беше безчувствена. Продължи около година, болници, силни лекарства и т.н.

Оттогава се опитвам да водя здравословен начин на живот и тези болки не се бяха появявали в тази силна степен както снощи и при предишното гладуване. При предишното водно гладуване не бяха така осезаеми.

След като почнах да пия вода днес, направих и клизма с иригатор, с вода с ябълков оцет(малко) и сок от цвекло(прочетах го като пречистващо средство тук във форума, срещу паразити). Изведнъж болките изчезнаха. Излезоха сумати малки твърди остатъци въпреки че преди глаудването взех английска сол.

След сън от само 3 часа заради болките потренирах, работих в градината и движението успокояваше болките. Това означава, че посредством движението отровите излизат по-лесно.

Надявам се следващите 6 дни да минат добре.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: съншине :3 в 14-04-2014, 09:53:44
Лози, следя дневника ти с интерес :Content_14: Радвам се, че виждам все повече хора да поемат отговорността за собственото си здраве! Успех и смело напред :kisss:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 14-04-2014, 23:59:48
Много благодаря Съншине :)
Продължавам да си проследявам гладуването тук, за да не забравя какво се случва, а и може да е полезно за другите. И така днес е 5 ден, от които 3 сухо и 2 водно гладуване. На 4 тия ден сутринта езика ми почти нямаше облагане, но затова пък си изживявах ацидозната криза, което е добър признак, че тялото ми лекува това отдавнашно заболяване, което имах преди 23 години.
В края на 4 ден кризата отмина, през цялото време се движих, тренирах и работих. Днес на 5тия ден забелязах, че езика ми е пак обложен и имам болки в гърлото. Последните два дни, тъй като минах на вода си правех клизми с вода, малко ябълков оцет и сок от цвекло, тъй като четах, че действа противопаразитно. Изумителното в случая е, че след 5 дни гладуване още излизат неща и то доста. Явно човешкия организъм е доста замърсен и би трябвало да гладуваме доста редовно. Пол Брег препоръчва 4 по-дълги гладувания годишно(от 7 до 10 дни) и ежеседмични еднодневни гладувания. Така че смятам да го спазвам. Това ми е второто гладуване за тази година. Следва късно лято(надявам се, ако не сме на море) и късна есен или зима.
Забелязах, че когато се движа токсините в тялото ми излизат някак си и се чувствам значително по-добре. Първите пъти кой знае защо(а, да: самосъжаление) бях свела движението до минимум. После прочетох тук на няколко места, че е препоръчително човек да се движи: и наистина, в пъти по-добре е.
Мисля че самосъжалението и погрешното мнение, че правим някаква жертва са може би причина за прекъсване на гладуването. Аз напоследък си се радвам(както и мъж ми, който също гладува) когато ни предстои гладуване. Човек опознава състоянието на тялото си е много работоспособен, е, ако се движи. Предишния път не беше така за мен.
И така, успех на всички. Утре с радост ще мина пак за 1 ден на сух глад, после следват 2 на вода, пак 1 ден сух и следващия ден пак дестилирана вода и в 18 часа начало на захранване по Пол Брег.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 15-04-2014, 23:41:20
6ти ден: този ден е сухо гладуване след 3 дни сухо, 2 на дестилирана вода, и сега сухо, следват още два на дестилирана вода, 1 на сухо, 1 водно и в края захранване по Пол Брег.

Направи ми впечатление, че днес имах усещане, описано вече някъде тук във форума: временно заглъхване и си чувах гласа някак си странно. Хм, радвам се, че и аз мога да споделя това усещане.

Единственото, което не усетих е топлината в тялото. Чувствах само, че имам нужда от чист въздух и прекарах много време навън, в градината. Филонов пише, че температурата е признак, че тялото се лекува. Интересно от колко гладувания имам още нужда докато и аз изпитам тази топлина.

Пак се движих много днес-около 5 или 6 часа прекарах в градината. Днес изпитвам жажда за разлика от първите три дни. На какво ли се дължи?
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 17-04-2014, 00:44:29
7 ден гладуване на дестилирана вода. Ама наистина върши чудеса това гладуване(особенно сухото от предишните дни). Имам аменорея и кистозни яйчници. Нямах менструация от 6 февруари и ми дойде. Ура!

Днес с мъж ми постигнахме консенсус да гладуваме още два дни и в петък вечерта да започнем със захранването на Пол Брег.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 18-04-2014, 00:08:03
8 ми ден от смесеното сухо-водно гладуване: имах малка ацидозна криза сутринта. Предната вечер заспах около три и се събудих в 8 часа и точно тогава почнаха силни болки пак по нервите на десния крак. Легнах си, спах до 13 часа и всичко изчезна като по чудо. Явно втората криза е по-кратка.

Бях чела, че първата криза е между 3 и 5 ден, а втората между 7 и 9 мисля. Аз явно се вписвам доста точно в тези рамки. Малко ме е яд, че последните два дни освен обичайните от 25 години йога упражнения за около 20 мин не тренирах на пътечката. Но за сметка на това имах доста екшън тези дни в подготовката към хранене: приготвяне на 5 вида кълнове, пазаруване в Гимел, био щанда на Хит и онлайн от Моравско село, изсушаване на едни нещастни зеленчучета останали в хладилника(направих чипс), накисване на слънчоглед и ленено семе за кракерите, посрещане, изпращане на майки и лели за Германия...екшън. Във всеки случай рецептата е глад и много непременно движение. Това произвежда някак си енергия.

В суровоядството трябва доста да се планира кога какво ще готви човек, за да се накисват разни неща 1 ден по-рано и после евентуално да се сушат други още 12 часа. Но пък ефекта е зашеметяващ.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 18-04-2014, 12:37:39
9 ден от сухо-водното ми гладуване. Снощи заспах в 3 и се събудих в 9. Чувствам се прекрасно. Е, езикът ми е все още обложен, така че може би щеше да е добре да продължа още мъничко, но обещах на мъжо, който гладува с мен да почнем днес в 18 часа със захранването: по 4 обелени домата, кипнати за минутка, т.е. ще бъдат полусурови, чесън, маалко ябълков оцет. Всичко това по Пол Брег. При него захранването почва вечер, а не сутринта на следващия ден.

Получихме си био поръчката от Моравско село(големи симпатяги) и съм на седмото небе. Дано и много много други съфорумци се чувстват така добре както и аз.

Винаги ще си провеждам гладуванията с много движение. Този път гафовете ми май не бяха много. Човек се учи от опита и грешките си ;)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 18-04-2014, 14:07:19
Лози, здравей! :)
Дневничето ти е много приятно  и полезно. :)
Харесва ми упоритостта и постоянството ти, гаранция за успех по пътя  към желания резултат. :love_026:
И аз ти го пожелавам. :)



Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 21-04-2014, 00:20:13
Много благодаря, Ros!

И кратко резюме на захранването: след доматите(кипнати само и обелени) и малко чесън вечерта на 9 ден, на 10 ден дойде ред на две салати по Пол Брег, както и на домашно дехидрирани кракери от ленено семе, намазани с чесън. Салатите бяха от зеле, моркови, цвекло и целина и поляти с лимон, една на обед и една вечер. Пол Брег препоръчва силно препечен чер хляб, натрит с чесън, но тъй като не ядем хляб от магазина в къщи, а си го приготвяме суров, направих крекери.

На 11 ден, днес, включихме и различни плодове и вечер пак салата със зеле, моркови и целина, полята с лимон и крекерите(малко).

През тези дни продължаваха очистителните процеси, почувствах се изведнъж уморена сякаш храносмилането отнемаше цялата енергия. Обложен език. До тоалетна отидах едва на 3 тия ден от захранването. Мъж ми си ходеше всеки ден от захранването до тоалетната, както и по време на гладуването: невероятно! Той взе само английска сол в началото на гладуването и след това си ходеше редовно до тоалетна. Аз правех клизми с иригатора по време на влажното гладуване и се чудя дали перисталтиката ми не се измързеливи малко. Както и да е, сега всичко е наред.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 24-04-2014, 20:46:48
И наистина ми се иска да потвърдя наблюденията и на другите съгладуващи съфорумци: след всяко гладуване, тялото става все по-мъдро, приближавайки се до първоначалната си форма.

Важното е да свикна да не го замърсявам и отравям пак. Е, не фанатизирано, но пък ми се иска да запазя тази чувствителност. Вчера се видях с бивши съученици в един ресторант в София, където се пуши. Преди това гладуване не бях забелязвала, че понасям толкова зле вторичния дим от цигарите. Тази сутрин се събудих с прегракнал глас и виене на свят, сякаш самата аз бях пушила.

И втора промяна след това гладуване: не мога да пия алкохол. Ура! Опитах глътка червено вино(много добро, май от най-добрите, които имаха) и не можах да изпия втора глътка. Много ми харесва този ефект.

Това всичко се случи след като от почти седмица се храня норамално(тоест суровоядство). Бях забелязала всъщност и преди, че когато не правим изключения(т.е. не излизаме с приятели по веган ресторанти), а се храним само сурово, не мога да пия алкохол. Сега усещането е още по-осезаемо.

И не на последно място се пречиствам и духовно. Направи ми впечатление, че разговори от сорта на " всеки, който е различен няма право да съществува" ме правят тъжна някак си. Повече от преди.

Надявам се всички тези феномени да останат в живота ми.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Iggiberry в 24-04-2014, 22:24:41
Лози, видях, че пишеш, че си гладувала на дестилирана вода. От къде си я набавяш?
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 28-04-2014, 21:02:40
Има я в някои аптеки: например аптеката на Левски в близост до Граф Игнатиев.(тоест когато се тръгне от Графа по посока на НДК е от лявата страна.).
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 28-07-2014, 20:58:59
Започнах(на 27.07.) третото си за годината по-дълго гладуване.  Смятам да правя 4 пъти годишно по-дълги гладувания, т.е. от по 7-8 до 10 дневни. Мисля зимното да го направя 10-дневно.

Досега, от януари 2014, се опитвам да имам един път седмично ден на сух глад. Тази прекрасна традиция, обаче, беше прекръсната през последните 3 седмици. Отиването на море някак си ме разхайти.

Днес ми е втори ден на сух глад. Спи ми се постоянно. Вчера спах дълго време и днес също. Днес поне успях да бягам 20 мин. на тренажора. Не успях с интелектуалните ми задачки, но се надявам на по-добър ден утре. Ах да в началото на гладуването направих клизма от хладка вода и сок от ряпя. Някъде тук четах, че сок от ряпа изчиства паразитите.

Съпруг ми ми прави компания след дълги дискусии. Той си е измислил напоследък, че глада му стресирал организма. А в неговия случай това съвсем не е така, защото ние си гладуваме двамата редовно, по-дълго и по-кратко и сме суровояди. Понякога правим малки веган изключения, но се опитваме да ядем рядко готвена храна. Той обаче има здравословни проблеми е много много важно точно сега да гладува. Така че, добре че се съгласи.

Пожелавам успех на всички, които гладуват по това време.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Тихия в 29-07-2014, 07:55:59
Бягането, особено в такова състояние, според мен е неуместно. Вместо да ползва енергията за прочистване, тялото ти трябва да я разхищава за бягане. Сок от моркови, особено сега когато са пресни, е прекрасно средство против паразити.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 29-07-2014, 20:29:38
Да го бях прочела по-рано! Наистина усещам, че това с бягането си беше неуместно и прекалено. Повече не! Много благодаря, Тихия. И я, това със сока от моркови не го знаех, благодаря!

Днес ми е третия ден от сухото гладуване. Имах киселини в стомаха и в момента някак си всичко ме боли. По-уморена съм от друг път. Имам болки в гърба и главоболие. Май не трябваше да се изтощавам с бягане вчера 20 минути на пътечката. Много си падам по крайностите, ей. И докога ли. Иска ми се да намеря накрая равновесието в себе си. Май ми трябват още много дни Випассана медитация. Което ми напомня, че днес не можах да медитирам добре. Еххх търпение.

Смятам утре да пия дестилирана вода и да продължа с водно гладуване, като пак го редувам след 2 дни със сухо до 3 или 4 август(водим преговори с мъж ми). Току що тая лакомия :-) ми поднесе изненада, че концепцията му вече не било да гладува, щял бил да правел диети цял живот и концепцията му вече не включвало суровоядството. Той качи много килограми, защото се разхайти, яде и други неща и сега гладолечението и суровоядството му виновни! Направо съм бясна! Как може човек да не чете и да дрънка глупости. Е, той твърди, че чете.

Пожелавам на всички по хубави дни от този моя и успех.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 03-08-2014, 00:06:14
Имах криза на третия срещу четвъртия ден след сухото гладуване, мускулни болкии по цялото тяло. Петия ден премина горе-долу добре, но вечерта на същия ден започнаха много силни болки в кръста. Наложи се грейка с топла вода. Спах около 4 часа. Интересното е, че след като мъж ми ме разтри ми мина временно вскичко. Тоест токсините, които отделя тялото ми явно се изхвърлят в кръвта и това причинява всички тези проблеми.

Забелязвам, че на мъж ми, с когото заедно гладуваме му няма НИЩО. И всеки път е така. Може би малко главоболие. Тоест явно съм боледувала и тровила тялото си много повече от него.

6-ти ден: пак силни мускулни болки и много силни в кръста. Дърпане в задната част на бедрата, когато правя рало(една асана). Отидох на масаж, временно отпусна и вечерта пак силни болки. Сухота в носа. Силно вагинално течение. Задъхване, не мога добре да дишам през носа. Предадох се и си купих пластир поне за кръста и успях поне да заспа. Стъпалата са ми много студени.

7-ми ден. Няма мускулни болки, сухотата в носа остава, много е дразнещо. Вагиналното течение продължава. Направих си разходка с кучето. Движението подобрява състоянието ми. В момента, в който легна започват болките в кръста.

Постигнахме консенсус да гладуваме до 4 август. Вечерта на 4-ти ще се захраним по Пол Брег(почва се с 4 био домата обелени, кипнати, чесън във водата, малко ябълков оцет и зехтин). Това са 9 дни гладуване за мен(3 сухо и 6 на вода) и 8 дни водно гладуване за мъжа ми, който явно няма никакви кризи. Прекрасно! Успех на всички.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Тихия в 03-08-2014, 08:12:10
Прекрасно е, че практикуваш йога, въпреки, че тази практика не одобрява крайностите, като гладуването например. Тя проповядва умереност във всичко.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 03-08-2014, 22:39:00
Амии напротив. Точно благодарение на йога започнах да гладувам от 21 годишна възраст, но не толкова дълго. Йога практиката препоръчва гладуване 4 дни от месеца или наведнъж или по един ден седмично :-). Поздрави.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 03-08-2014, 22:47:07
Забравих да напиша в 6ти ден, че вечерта ми стана толкова студено, че видимо треперех. Трябваше да си направя грейка с топла вода.

8ми ден. Ясно защо са били болките в кръста: идвал е периодът ми, с който вечно имам някакви проблеми напоследък, обикновенно аменорея. Хомеопатията не винаги ми е помагала в това отношение. Надявам се след това гладуване да се орегулират нещата. При предишния път имаше подобрение. Интересно кога ли ще е трайно :-). Иначе кръста още си ме наболява.

Иначе умерено усещане за малко слабост и по-малко задъхване от обикновенно. Работих в градината доста време и направих сурови кракери от ленено семе, бадеми, орехи, слънчоглед, кориандър, босилек, кимион, лук, соев сос. Ядките и лененото семе бяха накиснати около 6-7 часа, и измити след това заради ензимните инхибитори. Всички съставки са био и сега кракерите са в дехидратора. Това и подготовката за 3 ден от захранването по Пол Брег. Те ще ни заместят препечения до изсушаване хляб:-) Успех на всички тук.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 04-08-2014, 16:18:14
9-ти ден. Чувствам се прекрасно. Много лека и с енергия. След малко прекъсваме гладуването с кипнати био домати. Днес сутринта дойде и поръчката от Моравско село. Успех на всички гладуващи и кандидат-гладуващи. До скоро.  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 07-10-2014, 21:12:30
И така започнах четвъртото за годината гладуване. Ех, че хубаво. И всяко гладуване протича различно.
Днес е втори ден сухо гладуване.
Вчера, първия ден, се чувствах доста слаба и то заради заболяването ми, което си го имам от години и се бе развихрило, защото в Гърция зарязахме с мъжо суровоядството и прекалихме с хляб и други вкусотии, е, без месо.
Днес, 2 ден сухо, малко ми светна пред очите. След една разходка с кучето пак се уморих и заспах за малко. Имах изхождане сутринта, което показа, как съм се била задръстила последните дни. Когато мина на водно гладуване ще почна с клизмите. Последния път ги правих с иригатор и се бях изчистила страхотно.
Имам и болки ниско долу в корема.
Интересно как ще мине утрешния ден. Още не съм решила точно колко дни ще бъде съхото и колко водното гладуване и дали ще ги редувам както друг път.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 08-10-2014, 16:22:29
3 ти ден сухо гладуване. Изпитвам слабост и никакви болки освен рано сутринта съвсем леко ниско долу в корема ме заболя нещо.

Имахме майстори и се наложи двете килерчета изцяло да изнесем и пак преподредим. Направих си и кратка разходка с Пипи. Навън ръмеше леко и имах чувството, че кожата ми поема влагата. Страхотно усещане. Не ми е студено този път, а напротив имам нужда от приятния хлад, който идва отвън. Въздуха в Бистрица на 1000 метра надморска височина е така или иначе чист, но сега с дъжда и гладуването го усещам още по-осезателно. Наистина сме благословени да живеем на това място.

Мъж ми днес пита кога идват обикновено кризите, защото му ставам вече странна. Обикновенно се оплаквам от някакви болки от втория-третия ден нататък. Засега изпитвам само слабост и не мога да медитирам добре. Мислите в главата ми се вихрят по странен начин и не успях нито вчера, нито днес да ги успокоя. При йога асаните всичко си е наред.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 09-10-2014, 10:42:09
4 ден. Днес рано сутринта пих дестилирана вода, защото се надявах, че ще ми помогме. Пак на 3 с/у 4 ден се появи оздравителна криза и то около 5 сутринта. Имах мускулни болки и някакво неспокойствие. Започнах да правя физически упражнения през ноща, които малко облекчиха състоянието ми. Опитах се да медитирам и си мислех за вода през цялото време, така че пак пих вода на 4 ден. Някак си не успявам да прехвърля границата на 3 дни сух глад.

След това си взех вана, направих си клизма и естествено излезе много, защото преди да почна гладуването не бях взела английска сол. Е, сега се чувствам слаба. Успях да приготвя храна(сурови неща, плодове, салата) за съпруг ми, който реши този път да не ми прави компания(жалко, има повече нужда и от мен), а ще се включи само на финала.
 
Иска ми се по-безоблачно да минат следващите 5 дни. Успех на всички.

Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 09-10-2014, 13:14:22
Лози, привет! :love_026:

Някак си не успявам да прехвърля границата на 3 дни сух глад.

Е, и три дни сух глад/равностойни на 7-9 дни глад на вода/ не са малко. :)
И аз не правя клизми преди и след сух глад, но и аз гладувам за 1-3 дни.Четох, че за такъв срок не са необходими клизми, но може би не са и излишни . :surpris_23:
Аз, по принцип не обичам да ги правя.

Успех и на теб, Лози! :Content_22:  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 11-10-2014, 18:31:05
Благодаря, Рос. Да бе, все не успявам да я прекрача тая граница от 3 дни сух глад. И аз не ги обичам клизмите, но забелязах, че в момента, в който почвам да пия вода, болките ми се засилват и когато направя клизма настъпва облекчение. Ако бях останала на сух глад, нямаше да правя нищо.

Е, сега продължавам с хронологията на събитията, за да не ги забравя. Тия дневници са много полезно нещо :)

На 4 ден пих сутринта в 7 часа дестилирана вода, около литър и нещо и после цял ден никаква вода. Тялото ми не го искаше.

На 5 ден реших пак да опитам сух глад, но не стана. Реших по-скоро да се вслушам в тялото си и пих към обед около литър вода и след това нищо. Направих си пак клизма. През нощта имах много силни болки в левия крак, обусловени от старото ми заболяване. Според мен за да го излекувам трабва да гладувам минимум 10-11 дни комбинирано сухо и водно гладуване. Някак си го усещах. Мъж ми ме масира дълго време и токсините се поразкараха и успях да заспа. И както винаги ми се случва при гладувания ми дойде отново. Това е добре имайки предвид аменореята ми от една страна, от друга, обаче, се чувствам още по-слаба. Бях малко на слънце и позаспах.

Днес е 6 ден от 3 дни сухо и 3 дни на вода гладуване. Пак чувствам болки в левия крак и леко главоболие. Слабостта се е увеличила. И интересно и на 6 ден имам много ама много обложен език. Как съм се тровила в Гърция с тия нашите изключения от правилото на суровоядството си личи сега. Оффф. При други гладувания към 5-6 ден езика ми почва да се прочиства, сега не. И днес си направих клизма. Чувствам се пак доста слаба, но излезах на разходка с кучето. Предполагам, че слабостта се дължи основно на факта, че снощи заспах към 3 и се събудих от болки в 5 часа.

И пак успех на всички тук.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 11-10-2014, 20:06:32
Благодаря, Рос. Да бе, все не успявам да я прекрача тая граница от 3 дни сух глад. И аз не ги обичам клизмите, но забелязах, че в момента, в който почвам да пия вода, болките ми се засилват и когато направя клизма настъпва облекчение. Ако бях останала на сух глад, нямаше да правя нищо.

Е, сега продължавам с хронологията на събитията, за да не ги забравя. Тия дневници са много полезно нещо :)

На 4 ден пих сутринта в 7 часа дестилирана вода, около литър и нещо и после цял ден никаква вода. Тялото ми не го искаше.

На 5 ден реших пак да опитам сух глад, но не стана. Реших по-скоро да се вслушам в тялото си и пих към обед около литър вода и след това нищо. Направих си пак клизма. През нощта имах много силни болки в левия крак, обусловени от старото ми заболяване. Според мен за да го излекувам трабва да гладувам минимум 10-11 дни комбинирано сухо и водно гладуване. Някак си го усещах. Мъж ми ме масира дълго време и токсините се поразкараха и успях да заспа. И както винаги ми се случва при гладувания ми дойде отново. Това е добре имайки предвид аменореята ми от една страна, от друга, обаче, се чувствам още по-слаба. Бях малко на слънце и позаспах.

Днес е 6 ден от 3 дни сухо и 3 дни на вода гладуване. Пак чувствам болки в левия крак и леко главоболие. Локализирах болката, точно в лявата тазобедрена става. Както ми каза един български остеопат, живеещ в Линц, Австрия ще си имам проблеми с лявата тазобедрена става. Болката отива надолу по крака оттам. Слабостта се е увеличила. И интересно и на 6 ден имам много ама много обложен език. Как съм се тровила в Гърция с тия нашите изключения от правилото на суровоядството си личи сега. Оффф. При други гладувания към 5-6 ден езика ми почва да се прочиства, сега не. И днес си направих клизма. Чувствам се пак доста слаба, но излезах на разходка с кучето. Предполагам, че слабостта се дължи основно на факта, че снощи заспах към 3 и се събудих от болки в 5 часа.

И пак успех на всички тук.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 12-10-2014, 21:13:17
7 ден: носът ми е пресъхнал много от 2-3 дни и е доста мъчително преживяване. Предполагам, че тялото лекува хроничния ми сух ринит, който имам от 19 годишна.

Без ежедневни клизми не става, опитах се да пропусна днес, но започнаха болки в крайниците.

Слабостта се дължи и на факта, че заспах късно.
Мисля, че все пак като цяло понасям това гладуване по-добре от предишните.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Nelli в 13-10-2014, 19:28:42
Здравей, Лози, на една възраст сме и ми е важно да те питам знаеш ли каква конституция си/по Аюрведа/, за да си обясня някои моменти в гладуванията ти.
 И още нещо - това захранване по Брег сте си го избрали или е следствие от проби? Струва ми се, че при захранване с такива неща тялото се затруднява с процеса на чистене, който си върви и при захранването, затова се изисква постепенност и прочие. Дори  може да стане връщане назад в болестта. Може би, при твоята упоритост и постоянство, това  да е от причините да нямаш оздравяване на проблемните си места. Предположения мои, може би ти си знаеш най-добре. Поздрави и успех, радвам се на целеустремеността ти!
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 13-10-2014, 22:03:49
Много благодаря, Нели. Ами аз усещам тялото си доста добре и знам, че години наред съм злоупотребявала с тялото и с психиката си. На 21 години си причиних много сериозно заболяване и около 1 година бях на обезболяващи и в инвалидна количка. Тялото помни всичко. Малко хора от тези, които познавам са злоупотребявали така с тялото си. Отне ми още около година-две, за да проходя нормално. Лекарите смятаха, че шанса да остана в инвалидна количка бе 60%. Преди и след това вземах много антибиотици заради 5-6 годишно гнойни ангини, следваха и други стресови ситуации, съпроводени с много пушене. Е, сега не пуша от няколко години, спортувам и се храня преди всичко със сурови неща. Но всички тези неща не минават просто с няколко гладувания. Освен това аз ги прави по 7-8 и сега 9 дни. Навсякъде пише, че на 10 ден и след него има втора очистителна криза. Надявам се януари да стигна до тази граница 10-11 дни. Всеки лекува различна неща, при мен са много отдавна и трябва време и търпение. Иначе се чувствам превъзходно винаги без изключени със захранването на Пол Брег. Освен това той самия е бил много здрав човек, лекар и има милиони последователи по целия свят. Няма нужда да откривам топлата вода отново. Още повече, че както писах усещам тялото си много добре, може би, защото правя йога от 25 години(започнах точно по време на това заболяване) и това помага да усещаш как се чувстваш. Поздрави и успех във всички начинания ;)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 13-10-2014, 22:14:35
8 ден от смесеното ми гладуване. Интересното е, че и този път съм посъбрала доста токсини. Езикът ми е обложен от втория ден до сега. Едва днес започнах да се чувствам по-енергична и приготвих сместа за суровите крекери, които можем да ядем от 2 ден на захранването, намазани с чесън. Пол Брег препоръчва пълнозърнест хляб, но крекерите от бадеми, слънчоглед, златно ленено семе, лук, чушка, сушени домати, босилек, кориандър, малко соев сос, малко кимион и малко смлян кориандър са къде къде по-добър вариант от препечения пълнозърнест хляб. Току що ги сложих в дехидратора при 45 градуса(до тези градуси не се убиват ензимите). Преди това всички ядки бяха киснати около 6-7 часа и щателно промити. Отсега им се радваме.

Доставката на био плодове и зеленчуци от Моравско село пристигна благополучно, така че утре в 17,30 ще изядем първата доматена супичка. Е супичка е пресилено, защото обелените домати само се кипват в дестилирана вода и се дръпват от котлона, прибавя се мъничко ябълков оцет, мъничко зехтин и чесън. Падат се по3-4 домата на човек. Това е винаги най-вкусното нещо на света след дни гладуване. И винаги го понасяме с мъж ми прекрасно, който между другото на времето имаше панкреатит, аз се заинатих и го убедих да не слуша никой лекар, а мина първо на глад и след това на пълно суровоядство, придружено от мнооого сокове и смутита. И ето 2 година ни помен от болки. Да не говорим, че захарта му от 9 еденици падна на 5,5 тогава. Сега трябва да е по-малко всъщност. Трябва да си прави пак изследвания ей така от любопитство. Та извода е: суровоядство+глад е наистина панацея.
Успех на всички тук :peperudi: :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 14-10-2014, 12:15:09
Лози, гордост за форума е да споделяш именно в него :)
Така както те чета, научният ти подход , съчетан с регулярна практика след време може да те изведе дори и по-далеч от Пол Брег, не се подценявай. Той не е бил лекар ( не че това е голям проблем, защото дори и 5 професури да имаш, не си ли запознат с конкретна методика, няма и как да се възползваш от нея :) ) , но смущаващото с него е това, че след като са фалшифицирали възрастта му , може и други неща от битието му да не са истина..  ;)  
 Но главното  ти ( и наше ) предимство е , че живеем в по-ново време , когато тази методика е вече достатъчно добре проучена , при това и НАУЧНО и ПРАКТИЧНО, и от множество съвестни медици ( и практици! ) най-вече в Русия,( като проф Николаев, проф Кокосов и мн. други,) , както и от пламенни ентусиасти ( от golodanie.su ) и има къде да си сверяваме часовниците.  
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 14-10-2014, 19:54:45
Аууу, сериозно ли не е бил лекар? Пише го в книгата му, която имам. Тц тц тц. Мерси много за инфото. Така безпрекословно му вярвах. Сега ще си намеря изброените от теб автори, дори и на руски не ще да е проблем. Много благодаря за препоръката :flowers2:

Иначе си чета редовно Филонов и Малахов.

Хубава вечер и аз продължавам по-долу с доклада си, за да не забравя нещо.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 14-10-2014, 20:08:17
9 ден. По-доброто състояние започна от 8 ден вечерта и продължи и на 9тия. Когато си направих, обаче, поредната клизма пак излезе нещо много черно и парченца фекалии. Тоест този път съм била значително по-замърсена от предишния път, когато на 9 ден си излезе просто малко по-мътна вода от тази, която бях вкарала в тялото си. И най-хубавото е, че се досетих защо сега е така. За първи път с мъж ми не правихме обичайните 36 часови гладувания всяка седмица. От последното гладуване приключило на 4.08(ако ме не лъже паметта) до сега така се бяхме разхайтили, макар и повечето време на сурови храни, че престанахме да си правим тези гладувания веднъж седмично. И ето резултата.

Констатирах интересен феномен този път, за разлика от всички други гладувания: от 4-5 дни кантара закова на 50 кг и не мръдна и не мръдна надолу. Години наред бях 49 кг, после през последните 3 години качих до 55 кг(гадост >:() и при гладуванията свалях до 48 горе-долу. Сега не. Може би се дължи на факта, че четах една интересна статия за слънцеядството тук и реших да опитам всеки ден по няколко секунди. Може би тялото ми се е хранило така. Не знам. Във всеки случай е странно да не мръдне човек 4-5 дни от тази цифра.

Днес се захранихме с органични обелени домати, кипнати в дестилирана вода с малко чесън и след това добавих малко зехтин и ябълков оцет. Тялото ми понесе добре както винаги тази своеобразна супичка.

Утре предстоят две зелево-морковни салати, една сутрин и една вечер преди 18 часа) с малко крекери, които са готови(ура), намазани с чесън.

Вдругиден сутринта включваме плодове, на обед салата, вечер по-богат салата, в която има бяло зеле, червено зеле, стрък целина, чушка, краставица, морков, цвекло и кълнове от люцерна. До петък трябва да са позеленели. Правя ги в машината на един българин, който живее близо до Търново и от 2 години системата работи безупречно. Покълват и пускат зелени поници, които подстригвам и слагам в салатата.

Успех на всички тук.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 14-10-2014, 22:46:08
Лози, няма причина да си смъкваш доверието от Брег, нищо , че не е лекар. То и още по-великият от него Норман Уокър  също не е лекар, обаче е истински гуру в натуропатията , доказвайки със себе си а и с многобройните си постижения с пациенти ,  че и на 99 можеш да си в добро здраве и добра форма. ( Тоя наистина е живял поне 99, проучвал съм го  tooth Даже според някои източници е живял 113 , според други -103, но не по-малко от 99! и до последно е в супер форма )
  Просто можеш да дообогатиш с натрупаното от тяхно време до наши дни.
Тази тема нали я знаеш:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7394.msg65208#msg65208
Руснаците много напреднаха , защото не им се пречи в това отношение , както се пречи в Сащ и Европа. (умни глави има навсякъде, въпросът е да не им се пречи )
Кокосов води следдипломната квалификация на лекарите , а Николаев е ясен, той е "новият" пионер в гладолечението , защитил първата дисертация още през 1976. Но неговите книги са по-скоро надъхващи , отколкото изобилстващи с "тънкости"..
Щом четеш руски, най-добре преглеждай форума golodanie.su . Там пише редовно ( 12300 поста ), и е огромен авторитет внукът на проф. Николаев , който е там с ник anyk99   Много е в час това момче, само неговите постове да четеш - стига ти! Страшен е.  
 
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 15-10-2014, 21:13:16
Много ценна информация!!! Безкрайно благодаря!  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 31-10-2014, 16:56:56
Интересно явление се получи този път в края на гладуването. След като ми дойде в последните дни, периодът ми продължи този път около 10 дни "нормално" и след това много изобилно следващите 5-7 дни. Подозирам, че кистите, които имах са били отмити. Смятам да го проверя идната седмица.

Обмяната на веществата се е нормализирала и не качвам вече толкова рязко както преди. Е, гледам и да се движа, но пък ям много. И от плодове в огромни количества се дебелее  ;D

Човешкото тяло явно има неподозирани възможности за самовъзстановяване. Трябва ми само още търпение, защото когато човек години наред е злоупотребявал(не ям месо от 25 години, но ядях много готвено и др. неща) му трябва и време за лекуване. А и повечето болести се причиняват от негативните мисли така или иначе.

Оказва се, че комбинацията от сухо гладуване и на вода е най-добрата за мен.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 16-11-2014, 23:03:49
16.11.14 настинах за първи път от две години насам май. Мисля, че в Германия прекалихме с нездравословна и готвена храна. Може би има и друго обяснение, не знам. Във всеки случай след 1 ден сух глад имам значително подобрение. Окуражена от това на 2 ден ядох, макар и полезни сурови неща, но тялото ми почна да храносмила вместо да се лекува. Утре имам среща и трябва май да присъствам, но от вдругиден почвам пак сух глад. И този път никакви лекарства. Преди 2 години парацетамола ми излезе през носа при едно последващо гладуване. Така че сега ще изчакам, колкото и да ми е неприятно заради хрема, главоболие, температура и болки в крайниците.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 17-11-2014, 20:57:56
След еднодневното сухо гладуване се почувствах добре. В момента, в който ядох започна истинската криза: почти не мигнах от болки в крайниците, много силна хрема и силни болки в гърлото. Днес взех солен разтвор за носа и малко хомеопатия. Смятам или от утре или от вдруги ден да почна пак да гладувам макар и само за 2-3 дни. Голямото гладуване сме насрочили за януари.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 18-11-2014, 20:04:00
Днес гладувам сухо. Ако бях продължила след първия ден сега да съм здрава. След като попрочетох тук за настинките намерението ми се затвърди съвсем. Вчера опитах и рецепта от приятел лекар за лекуване на хрема:капки от сок от лук. Боли ужасно, но слузта започва да изтича.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 18-11-2014, 23:40:34
Цикълът ми, разбира се, пак се появи. Не е добре при гладуване, но нямам избор, не ми се влачи с тази настинка(температура, главоболие, силна хрема) още дълго. Е, поне нямам аменорея. Явно при последните гладувания са се поорегулирали нещата с цикъла.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 19-11-2014, 22:15:28
19.11.14 втори ден сухо гладуване без прекъсване. Чувствам се значително по-добре. Единственото по-странно нещо е, че цикълът ми е ужасно обилен, както и при предишния път. Странно.
Смятам утре да пия дестилирана вода и може би да се захраня. Ще реша утре. Може и да реша да остана само на дестилирана вода и вдругиден, на 21.11.14 да се захраня. Ще послушам тялото си.

Започвам да ожаднявам, или по-скоро чувствам устата си доста пресъхнала. Надявам се да издъжа до утре сутринта.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 20-11-2014, 14:24:48
Лози, вярвам, че незабавно е добре да си направиш сокове:
-сутринта - от плодове, напр. ябълки. Малки количества, 1 чаша, незабавно пиене - на малки глътки, с премляскване...
След 1 час - пак.
- след обяд - от зеленчуци, същата методика...
Количества - по твоя преценка.
Желая ти успех! :Cherries :Appetit_4:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 20-11-2014, 17:33:49
Благодаря! Наистина го направих сока. Сега чакам зеленчуците! Страхотна интуиция, Вов, или/и знание. Интуицията е всъщност знание. Имах нужда. Тези малко дни гладуване ме вдигнаха на крака и сока днес беше правилното решение. Все още подсмърчам и се чувствам слаба, но вече не толкова болна.

Как стигна до този извод? Наистина беше добре. Поздрави.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Тихия в 21-11-2014, 07:39:45
Интуицията е нищо повече от проявление на духа.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 21-11-2014, 09:23:28
Лози, лозинка,
Не знам дали четеш останалите теми в този форум...
Според наученото и изпитано на собствен гръб от мен, при недостиг на вода в тялото биха се случили няколко ужасни неща (според други, възможоно е и някои полезни неща да се случат). За да попречи на ужасните неща - пукане на кръвоносни съдове и много други - мъдрият ни организъм предприема спешни, аварийни действия. При всички спешни, аварийни действия, постиганият положителен резултат е на много висока цена. В случая с непиене на вода най-малкото, но достатъчно тъжно нещо е, силно увеличеният разход на калций от костите ни... Друга, парадоксална на пръв поглед проява, е необичайно продължителен месечен цикъл, причиняващ много повече вреди, отколкото ползи.
И т.н... Не бих правил и не препоръчвам т.нар. "сухо гладуване" на никого, освен в мнооого крайни, специални случаи, и то за малко.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Elia в 21-11-2014, 12:59:38
Прав си Вов, сухото гладуване може да е много опасно при заболявания на бъбреците и не само, затова при всички гладувания аз искам благословия от свещеник.Те могат да изцеляват, но и да вредят.Така при едно гладуване на вода през пролетта получих силни киселини, имам язва.Имах чувството ,че ще умра.Сега , когато правя дори някакъв пост строго на плодове или на сокове или смутита искам да ме благословят за поста.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 21-11-2014, 13:52:11
Ели , от гладуването ли се появи язвата?   :surpris_23: Че нали язва се лекува точно с гладуване, имам двама приятели, които са се отървали от язва точно по този начин - 15-20 дни на вода. ( на Анжела даже й беше кървяща, имаше назначена операция за следващият ден :) )

А днес бай Митю  (от когото купувам петмез и други домашни благинки,) ми разказа как се излекувал от язва на дванайсетопръстника . Това е било преди повече от 20 г. така че , явно наистина се е излекувал  ,след като не е имал оплакване от тогава tooth
Един месец ял само варени охлюви в бульон от лапат.  :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: навигатор в 21-11-2014, 19:25:32
Един месец ял само варени охлюви в бульон от лапат.  :surpris_23:

Бате Бино, аз от моята баба го знам това, но в още по-хард вариант. Да се ядат сурови охлюви. Не, не се шегувам!!! И за стомашна язва помагало.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Евгени в 21-11-2014, 20:33:36
Да уточним, навигаторче - става въпрос за голи охлюви. Щото иначе знае ли се кой какви варианти ще измисли... А може подобен опит да се окаже полезен и за желаещите да се сдобият със стомашни течности за измерване на Ph-то - това на вниманието на бате Бино.

P.S.
Желаещите могат спокойно да гълтат. Засега няма регистрирана организация за защита правата на охлювите.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: zinaida в 21-11-2014, 21:03:20
Моята баба също събираше и ядеше голи охлюви срещу язва. Консумираше страшно много мляко, от домашно отглеждани в сърцето на Родопите крави ( като дете винаги са ми я давали   за пример , че заради това имала бяла и опъната кожа). За съжаление си отиде от този свят твърде рано ( на 55 години ) буквално за 2-3седмици( преди 20 години медицината не даде диагноза , но се говореше за Рак на панкреаса. )
Другата ми баба ( живееща
и хранеща се при същите условия , и мноого мляко ) и до ден днешен ( на 75 г е вече ) не спира да работи по ниви и ливади.
 Извинявам се Лози , че така нахълтвам в дневничето ти.
Имаш поздравления от мен за куража да се самоопознаваш  :thankyou:
Просто исках да споделя факти. За причинно-следствена връзка мога само да гадая....
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 22-11-2014, 01:44:25
О, Зинаида, намесвай се. Чета с удоволствие и научавам много :-) Само за млякото не съм много много съгласна. Когато го пиех и консумирах млечни продукти усещах реакциите на тялото си и те не бяха добри. Една впечатляваща статия, освен задръжките ми по отношение на тормоза над животните при добиването му, е http://zdravjivot.org/8402/%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

Иначе, майка ми е на 73 е също много активен човек, за съжаление не веган. Този тип хора, ако не пият мляко биха минали лесно границата на 100 години.

Мисля си, че най-важния фактор, за да живее човек дълго и да не се разболява са мислите, или по-скоро спокойствието. Там, където има крайни емоции, хората умират бързо, а хората при които цари цял живот спокойстивие просто не се разболяват. Най-добрата ми приятелка не живее особено здравословно, майка й, също не е веган, но и двете почти никога не са били болни и не са вземали лекарства. По-възрастната жена е над 70 и не помисля и за лекарства за кръвно или каквото и да било друго лекарство. Дъщеря й е лекарка.

Така че, явно, ако овладеем духа си и тялото си, имаме добри шансове да бъдем здрави и щастиливи. В този дух  лека нощ и успех на всички тук.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 16-12-2014, 10:09:57
Приятели, нали никой не забравя да се сети  ;), че храната на охлювите от спомените на баби и дядовци е била доста различна от храната на сега живеещите охлюви...
Ако нямам специална ферма, с доказано чиста земя и растения, от които се хранят "лечебните" охлюви, не бих се осмелил да ги ползвам...
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 17-12-2014, 14:24:58
Лози, поздрави за последователността и упоритостта ти в гладуването. Възхищавам се на устремеността ти също. Не каза доша си, според аюрведа. Споменаваш за килограмите ти, че са около 50, но на какъв ръст?
Сподели с кутрето как минават разходките :)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 17-12-2014, 17:31:57
http://zdravjivot.org/8402/%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/
.......
Така че, явно, ако овладеем духа си и тялото си, имаме добри шансове да бъдем здрави и щастиливи.
   :Content_14:

Браво Лози! Ако някой има съмнения относно млякото, добре е да прочете интервюто показано от Лози...
Единствено ме интересува да прочета някое истинско, не лъжливо изследване за киселото мляко... макар, че не очаквам кой знае какво и от него.

Ако мааалко разширим и задълбочим обсъждането, според мен има значителна разлика между случай когато на натровен с нещо човек му се даде чаша мляко, и всекидневното приемане на огромни, както се оказва, количества от мляко и млечни съставки в най-различна форма. Ако човек би умрял от някаква погълната отрова и наоколо има само мляко и трябва да се действа бързо, разбира се, че е добре да изпие 1-2 чаши мляко. Всекидневният прием е друго нещо.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 18-12-2014, 16:20:16
Шок и ужас! Още не съм дочела статията и ми става зле. Някои неща не ми се струват достоверни, но по - същественото от посланието е истина, според мен.
А това с лекарството, което се прави от урина на бременни кобили, откровено ме отврати. Какво ли друго изтърпяваме, без да знаем?
А как обичам млекце... Тонове сигурно съм изпила.  :o
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 18-12-2014, 22:54:36
Дааа, нали обсъждахме нашите зависимости... Струва ми се, че човек може да се "направи" зависим от каквото и да е, включително храна, дори и към мляко... Става в най-ранното ни детство, когато нищо не можем да направим. След това няма значение дали и колко е вредно, промяната на навици е много трудна - по обичайните начини.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 22-12-2014, 00:09:18
Не знам точно какъв тип съм според аюрведа. Висока съм 168 и тежа между 53(когато имам късмет) и 56(когато ям късно и попреяждам).

Млякото от бадеми е прекрасно: 1 чаша бадеми се киснат в буркан със студена вода през нощта. На следващия ден се измиват обилно, за да се премахнат следите от ензимни инхибитори, слагат се в блендера с 2 или 3 чаши изворна вода(все не успявам да си набавя и използвам чешмяна), ванилия, 2 фурми. Смила се всичко ситно и се прецежда. Течноста е прекрасно бадемово мляко. Издъжа в хладилника до 5 дни. С остатъка от бадемите и фурмите правя един хубав десерт. Ако нямам време го замразявам в камерата и после го използвам. Успех :-)

Да си запиша тук, за да не забравя, че последните две седмици успяваме в къщи да гладуваме 1 ден седмично. Само преди 3 седмици се поразхайтихме. С нетърпение си чакаме гладуването през януари.

Поздрави на всички и прекрасна вечер.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Тихия в 22-12-2014, 08:55:08
То ако по ръст и килограми се определяше. Майсторлъка е да се определи с какво съотношение на енергиите си се родила и към него да се стремиш. Това го могат само големите майстори, а те по нашите земи не виреят.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 22-12-2014, 08:59:04
Лози , ако обичаш да бъдеш така любезна да дадеш рецепта за този сладкиш , дето приготвяш от остатъка от бадемите?
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 22-12-2014, 10:39:05
Веднага ще пробвам бадемовото мляко. Правих си по едно време конопено, което доста ми хареса, но се чудих после какво да правя с остатъка, мъчих се да го ям, но нещо май ми стана тежко. Та от тогава не съм си правила. Предполагам по тая причина. Щото ми е жал да хвърлям гъстото, което остава. То май не става за още веднъж да се употреби, нали?  ::)

И аз искам да започна редовно по веднъж седмично да гладувам, но... все отлагам началото.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 02-01-2015, 23:16:39
Бате Бино, ето: изваждам от камерата остатъка от бадемите, смесвам го с още 2-3 фурми, които предварително съм накиснала 15 мин в топла вода, след това нарязала на дребно. Добавям кокосова мазнина и цялата смес я поставям в миксер с въртящ се нож или в блендера, за да се смеси още по-добре. Сместта я разпределям във формички за сладкиши като я оформям с ръце по стените така, че да остане вътре, по средата на всяка формичка място за пълнеж, където го изливам и след това оставям всичко в хладилника. И после се консумира.

Пълнеж: 2 чаши горски плодове(може и други като киви или праскови), може и замразени, 1/2 чаша сок от агаве(има го по повечето здравословни магазини, във Варна, в центъра има един много симпатичен био магазин:-), сока от половин лимон, 1 чаена лъжичка прах от айриш мос(прах от едно червено водорасло, което има свойства, подобни на желатин), може да се замени с агар-агар, само че на мен не ми харесва толкова. и 1 лъжица слъчогледов лецитин(в БГ има соев предимно, така че може да се замени). 2/3 от горските плодове заедно с останалите съставки слагам в блендера и смилам. Напълвам в бадемовото тесто, а най-отгоре разпределям другата 1/3 горски плодове цели. Става абсолютна приказка.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 02-01-2015, 23:21:20
Newly, веднъж да почне човек е трудното. После се чувстваш толкова добре, че постепенно го превръщаш в навик и чакаш с нетърпение това усещане на лекота и оптимизъм.

Тихия, още не съм стигнала до там. Интересна мисъл.

За хрониката тук да отбележа, че започваме с мъж ми на 4.1.2015 първото за 2015 гладуване от общо 4, които възнамерявам пак да проведа и тази година. Нямам търпение пак да опознавам тялото си. Всеки път е различно в зависимост не само от това, което съм яла и пила, а и от онова, което съм мислила.

Успех на всички тук.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 04-01-2015, 00:51:41
Тази вечер вземаме английска сол и утре, 4.1.15 е първия ден от гладуването ни: за мъж ми на вода, за мен сухо. Този път се надявам да мина границата на трите дни сух глад. Целта ми е 5 дни сух глад и 6 дни на вода. Интересно ще успея ли този път  ;) Успех на всички гладуващи в момента.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 04-01-2015, 15:14:15
Желая ти успех, Лози!  :) :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 04-01-2015, 15:20:32
Успех и от мен.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 04-01-2015, 18:57:37
Много ви благодаря, Рос и Де Ниро:-)

Първи ден минава спокойно без вода. Сутринта подейства английската сол. Разходха в снега в с кучето.

Хубава вечер на всички.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 05-01-2015, 17:38:44
Как върват нещата при вас Лози? Аз лично не съм привърженик на очистителни преди гладуване. Само след денонощие сух глад, оргазнизма сам си изкарва всичко, освен това някак си страничните ефекти протичат по-плавно. Иначе невероятен глад приижда от раз след подобно очистване, като че ли.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: mak в 05-01-2015, 18:13:36
Извинявам се за намесата, но тъкмо обратното Де Ниро. Колкото по-добре се изчистиш предварително, толкова по-бързо гладът напълно отминава и самия процес на лечебно гладуване е по-лек. Идеята с очистителните е именно да се мине на вътрешно, ендогенно хранене при което няма чувство за глад. Друг е въпроса,  че процедурите по очистване не са приятни по принцип, но все пак имат край. Нека Лози каже. И между другото, поздравления за упоритостта на Лози и съпруга й. :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 05-01-2015, 18:44:37
Благодаря на мак и Де Ниро. Всъщност при сух глад не се препоръчват очистителни процедури. Този път реших просто да експериментирам.

Миналия път не взех очистително преди сухия глад и когато минах на вода си правех редовно клизми, защото ми ставаше по-добре от тях. Кризите и болките се облекчаваха.

Що се отнася до глада: при водно гладуване би трябвало да се вземе очистително и наистина мъж ми усеща значително по-малко глад от друг път, когато не е вземал очистително в началото.

При сухото гладуване нямам никакво усещане за глад и с очистителното и без него. Просто ми се искаше да видя как е.

Втори ден сух глад: понасям го като че ли по-леко от всеки предишен път. Абсолютно никаква жажда, усещането в устната кухина също не е толкова неприятно както друг път. Разходих се с кучето: е усещам малко слабост, която може да се дължи на късното ми лягане, тъй като четох до 2 в руския портал golodanie.su. Карането на колата, което си припомням пак след години ми достави огромно удоволствие днес. Бях по-концентрирана от преди. При сутрешната ежедневна медитация имах повече проблеми, както се получава обикновенно при гладуване: по-трудно се концентрирам, идват повече мисли на повърхността и имам по-малко търпение.

Успех на всички и хубава вечер.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 05-01-2015, 19:25:36
Браво Лози. И аз се движа един ден след теб в сухото.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 05-01-2015, 20:59:20
O, De Niro, успех! Стискам ти палци. Колко дни искаш да направиш?

Заради хронологията: крайниците ми са мааалко по-студени. На мъж ми, който е 2 ден водно са му ледено студени. Аз понасям по-лесно засега глада, той е малко по-слаб и по-раздразнителен :-) Иначе всичко е нормално.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: kati_na в 05-01-2015, 21:37:01
Успех и от мен, Лози. Много по-лесно е гладуването, когато си имаш съмишленик и правите нещата заедно. А като килограми следите ли се?
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 05-01-2015, 21:49:06
Ами не съм планувал брой дни Лози. Може би до утре сутрин, не знам. Забелязал съм, че когато се мотивирам да изкарам определен брой дни и никога не ми се получава да издържа планувнаият срок. Започнах съвсем спонтанно това сухо гладуване и така и ще приключа, предполагам още утре.
Поздрави
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 05-01-2015, 23:22:30
Желая ви успех, Лози и Де Ниро, надявам се, че поне не си миете зъбите с паста и първите ви сокове няма да съдържат никакви киселини...  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 05-01-2015, 23:34:56
Много благодаря, Вов!

От сухо смятам да мина на водно гладуване някъде към 6 ден, ако успея, и някъде към 10-11 ден(освен ако мъж ми не настоява да приключим по-рано) да започна захранване по Пол Брег. Досега винаги е минавало добре и след комбинирани гладувания.
Иначе пастата ни за зъби е хомеопатична: Билка.

Поздрави и хубава вечер.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 05-01-2015, 23:49:50
Благодаря много кати_на. Абе този път забравих да се претегля в началото. Предполагам, че съм била около 54 кг, днес бях 52,5, т.е. за 2 дни около 1,5 кг по-малко.
Поздрави.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 06-01-2015, 01:03:05
Хм, 6 дена сухо си е един доста проличен период. Аз не бих и могъл да мечтая за повече от 2 дни, в смисъл, че не ми се е получавало май никога. Подобно начинание при мен винаги свършва с ускорен пулс последван от чаша вода. Иронията е в това, че пулсът ми се нормализира непосредствено с поглъщането на водата, тоест всичко опира до страхове и нагласи, но това е положението. Хубавото при сухият глад е че апетита липсва изцяло. Винаги ми е било много по-трудно психически да устоявам на гладът по време на водно гладуване. В това отношение сухото е направо приказка. В момента се чувствам отпаднал малко, но твърдо мотивиран да продължа напред.
Поздрави
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 06-01-2015, 16:56:56
Давай Де Ниро, въобще не е тежко. На мен ми става винаги по-зле когато от сухо минавам на водно гладуване. Процесите при сухото са по-бързи и по-безболезнени. Номерът е да се издържи сухотата и човек да има смелост да продължи. Досега въпреки всичко съм успявала само 3 дни. Сега смятам да опитам 5 на сухо и 6 на водно(евентуално, както писах може да се наложи заради мъж ми да приключим по-рано, защото хич не го виждам как ще си прави сам захранването по Пол Брег).

Днес е 3 ден сухо гладуване и се чувствам много добре. 51 кг, т.е. 1 кг по-малко. Преди около 4 години нормалното ми тегло беше 49 или 50 кг, така че не става нищо необичайно. Спах дълбоко и дълго, излезнахме с кучето на разходка и тъй като валеше сняг кожата ми започна да попива тази влага. Реших да почистя снега в един голям участък между входната врата и вратата на гаража. Невероятен прилив на енергия имах в продължение на около 1,5 часа, предполагам поради снега.

Започвам да усещам едва днес липсата на вода. Имам все още слюнка в устата, която компенсира жаждата. Днес започна едно по-интензивно слюноотделяне, слюнката е по-гъста, отделям и секрети(храчки) бели. Започна по-интензивно вагинално течение. Предполагам, че нещо се изчиства. Имах проблеми в тази област.

Въпреки прилива на енергия, огромното количество изчистен сняг, почистването на парния котел и зареждането с 5 чувала пелети, все пак усещам някаква слабост в мускулите.

Надявам се този път да гладувам на сухо повече от обичайните 3 дни.

Успех на всички.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 06-01-2015, 17:14:19
Браво на теб Лози. Завиждам ти най-благородно. Аз получиих някаква криза. Нещата малко се поуспокоиха след изхождане и чаша вода, но реших да не рискувам и прекъснах дотук.
Поздрави :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 06-01-2015, 17:29:43
Благодаря. Е, това с третия ден го успявах и преди някак си. Може би беше по-трудно преди, с гладуванията нещата стават по-лесни.

Със сигурност се чувстваш по-добре отпреди гладуването, така че 2 си играят роля. Продължаваш ли на водно? Поздрави  :peperudi: :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 06-01-2015, 17:51:29
Ами не, късно е вече. Хапнах една ябълка, орехи и сега и на един портокал съм се наканил. Иде ми да го изям с корите  :D
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 06-01-2015, 18:53:53
E. все хубави неща. Когато човек е готов, тогава и прави такива гладувания. Така че като му дойде времето, успех.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 07-01-2015, 18:11:02
4ти прекрасен ден сухо гладуване. Учудвам се от това, че този път го понасям изключително леко и се замислих защо. Така или иначе сухото гладуване си се понася по-лесно от водното, но този път е учудващо лесно и откъм липса на жажда. Мисля, че причините са:
1. двете предишни седмици гладувахме по един път седмично
2. не съм вземала никакви лекарстви почти една година, вкл. и аспирин, може би и по-дълъг срок от време
3. миналата година направих 4 гладувания от по 7-8 дни.
4. освен че сме веган, сме и суровояди. Понякога правим малки изключения, когато особено много ни се прияде топъл фасул или леща или любимите спагети с чесън и зехтин на мъж ми, тогава излизаме на ресторант.
5. храним се предимно с био продукти и поради убеждението ни, че е по-добре да се лишим от нещо друго, но че е важно да подкрепяме био производителите. Мисля, че това е единственото бъдеще на планетата. Замърсяването с пестициди води до огромни проблеми за здравето ни и се натрупва в почвата. Фуража за животни води пък до изсичане на горите, и до парниковия ефект на планетата. Освен всичко друго тези продукти са и много вкусни. Тук в планината не мога да отгледам много неща и затова си и поръчваме или купуваме от такива производители.

Физиологическото ми състояние на 4 ден СГ е: по-гъста слюнка, изглежда като пяна, толкова е бяла. Обложен език от през всичките 4 дни. 50 кг. Никаква слабост, може би съвсем малко при изкачване на стълби. Почти не изпитвам жажда. За първи път от началото днес имам малко болки в кръста и гърба. Почват да се лекуват местата, които имат нужда от това. Вагиналното течение е намаляло. За първи път почнах да хълцам мъничко, но това премина бързо. Движих се много: разходка с кучето, чистене в къщи, чистене на парното и пълненето му с чували пелети, йога упражнения, с колата спряхме в планината и малко се поразходихме до едно място с изворна вода и взехме за мъж ми. Пак голямо удоволствие ми достави шофирането в това състояние. Спах непробудно и дълго и тази нощ. А, да: уринирах по-често миналата вечер и през нощта. Дължи се, предполагам на ендогенната(вътрешна) вода, която тялото ми произвежда от складираните мазнини. И слабите хора имат такива. Това е по-чиста вода от внасяната отвън вода. Друга причина е и 1,5 часа, които вчера прекарах навън чистейки снега докато валеше сняг. Кожата ми е започнала да пие от влагата и снега. Интересно явление във всеки случай.

Огромно удоволствие ми доставя всяко излизане навън, защото кожата започва да смуче тази влага. Прекрасно е и усещането за чистотата на въздуха. Безкрайно съм благодарна, че живея на село и то е в планината на 1000 метра надморска височина.

Успех на всички.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: evas в 07-01-2015, 18:40:39
Здравей и аз съм на сухо гладуване.Разбрах, че по лесно го понасям от водното.Днес ми е 3 ден.Ще се опитам да направя пет.Миналия месец гладувах 4 дена сухо,но на 4тия през нощта ми беше доста трудно и се захраних на 5тия сутринта.Засега съм решила всеки месец да гладувам сухо като увеличавам с един ден докато успея да премахна проблемите , които имам. Наистина е вярно,че всеки следващ път гладуването се понася по леко и при мен е така.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Тихия в 07-01-2015, 20:19:03
Поздравления за волята, но бих искал да ти обърна внимание на нещо. Като ти гледам снимката, имаш силно изразена вата в момента. Яденето на само веганска храна, особено сурова, е престъпление за вата доша, особено през зимата. Имам позната с близки до твоите характеристики, която се разболя в преследване на това "съвършенство". Най-трудна за контрол е тази енергия. Крайното сухо гладуване според мен, е приемливо само при болестно състояние. Търсенето на хармония изключва крайните стедства. Ако искаш да научиш повече по темата, си купи някоя книга на Васант Лад.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 08-01-2015, 00:06:05
Много благодаря, Тихия.
Веган съм и по убеждения и заради това, че се чувствам по-добре. Всеки път през последните 25 години, когато съм включвала сирене и яйца съм се чувствала зле, като натровена, и съм се разболявала. То тялото си казва само. А сега съвсем сериозно: и за миг не мога да си представя, че има суровоядец, който да боледува. Тези, които познавам и за които съм чела са се информирали мнооого подробно, както и ние с мъж ми от английски и немски източници преди всичко за евентуалните опасности при суровоядството и ако човек балансира добре между плодове(най-голямата част), зеленчуци(на второ място), кълнове от люцерна, сусам, камут, боб, малко соя, много леща белуга, малко нахут и др. и ядки, винаги изкиснати една нощ във вода заради ензимните инхибитори, билки, то няма как това да е опасно.

Със суровоядство излекувахме панкреатита на мъж ми само за 1 месец и захарта му от 12 падна на 5. От 2 години няма и помен от предишните му болезнени кризи. Естествено продължаваме и да гладуваме.

Поздрави.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 08-01-2015, 00:12:07
evas ама страхотно! Много благодаря, че пишеш тук. Имаш ли дневник. Това е ценен опит за всички тук, а си е и вдъхновение. Беше страхотно да намеря тук темата за сухото гладуване и когато я изчетох разбрах, че няма нищо страшно и че всичко е постижимо.

При мен последните пъти все стигах до третия ден и на четвъртия рано сутринта пиех вече вода. Днес ми е четвърти ден, а, почнал е петия. И аз така като теб, нещо почват да ми идват грешни мисли вече за вода, въпреки, че обективно нямам причина да прекъсна сега сухото гладуване, тъй като се чувствам добре и чааак такава голяма жажда не изпитвам. Само малодушие ме гони и волята нещо ме напуска. Ще се видя и аз какво решение ще взема накрая.

От всичко изчетено досега стигам до извода, че 5 ден при сухите гладувания е един своеобразен предел за лечението на разни заболявания и всъщност много ми се иска да го постигна.

Желая ти успех!

Тук ще поствам един линк към пречистване да не го забравя: http://www.dar-center.com/article/?article=668

Иначе физически съм все още ок ако не броим малките болчици тук и там. Не ми се мисли какво ще се правя после на водното гладуването след 5 или не дай Боже след 4 ден сухо.

Успех на всички.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 08-01-2015, 09:46:30
Лози, здравей :love_026:
Възхитително и вдъхновяващо е написаното в твоя дневник! :thankyou:

След всичко споделено и подкрепено с факти, вярвам, че си намерила своята формула за баланс и хармония, включващи доброто здраве.  :love_028:
(А когато фактите говорят и боговете мълчат.  :) )

Продължавай в същия дух, желая ти много успех! :)

П.С. evas, поздравления и много успех!
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: evas в 08-01-2015, 12:38:43
Ще използвам да пиша тук и за моето гладуване как протича,а и да се подкрепяме.Снощи мога да кажа,че не можах да спя,може би малко от към 3.30 до 7.30 и то с няколко будения.До тогава не успях да заспя.И снощи за първи път изпитах и вътрешния огън,всичко в мен гореше,а предните дни ми беше студено даже.Предното гладуване това горене беше 4тия ден през нощта,сега третия.Продължавам надявам се успешно 5 дни.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 08-01-2015, 20:16:44
Много благодаря, Рос! Твоите постове ми бяха много интересни и вдъхновяващи и тогава повярвах, че няма невъзможни неща. Така че думите ти значат много за мен.

Евас, супер идея. Много ми е интерсно, защото при мен е по-различно. Дръж се! Някак си мисля, че ще успееш.

В нощта на 4 с/у 5 ден, т.е. снощи имах криза: мускулни болки в гърба и кръста. И пих дестилирана и изворна вода и то много :-(. Знаех си прекрасно, че болките при водното гладуване ще се засилят и пак направих. Това с волята нещо не проработи. Е, поне този път минах границата на 3-те дни, която преди не успявах да прескоча. След водата болките се засилиха, носът ми пресъхна до такава степен, че потече кръв при опитите ми да го издухам. Много неприятно чувство. Започнах да усещам болки и в лявата тазобедрена става. Там имам проблем от години, който се надявам да елиминирам при някое от гладуванията ми. Мъж ми понася цялото гладуване както винаги по-добре и се чудехме защо. Един възможен отговор е, че като дете ме тъпчеха с антибиотици за щяло и нещяло и аз не познавах до 18-19 годишната си възраст въобще друг метод на лечение. Той почти не е вземал лекарства. Пол Брег пише, че години след като е почнал да гладува изхвърля живака, който се е съдържал в едно лекарство, което са му давали като дете. Така че може би това е случая с мен. А и аз повече злоупотребявам с мислите и емоциите: гневя се по-често от мъж ми, по-лесно реагирам на всякакви външни дразнители:-(

И така тази нощ освен близо 1 литър вода си взех и гореща вана, за да мога да облекча болките и да заспя. Не помогна. След това си направих клизма с иригатора и взех топъл термофор в леглото, та някъде около 5-6 часа успях да заспя. Тъй като не бях спала добре днешния ден беше непълноценен, малка разходка с кучето и следобедна дрямка. Е, все пак си направих обичайните йога упражнения и няколко коремни преси. Когато човек се движи и токсините се понасят по лесно. Носът ми още ми създава проблеми и се моля тази нощ да мине по-леко.

Успех на всички!
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 08-01-2015, 22:36:17
Ама вие как пък точно в най-големия студ избрахте да гладувате  tooth Това си е жив героизъм.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 09-01-2015, 00:06:24
:-) еми принципа е всеки сезон да се гладува. Мъж ми, обаче, днес заяви, че повече няма да го прави през зимата, защото мръзнел. На мен ми е добре. Чувствам се добре и при разходките. Днес беше -10 градуса през деня в Бистрица, понасям го безпроблемно.

А термофора го слагах на кръста си, там, където болките са най-силни. Не че ми беше студено :-)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 09-01-2015, 00:54:43
В нощта на 4 с/у 5 ден, т.е. снощи имах криза: мускулни болки в гърба и кръста. И пих дестилирана и изворна вода и то много....
...И така тази нощ освен близо 1 литър вода си взех и гореща вана, за да мога да облекча болките и да заспя. Не помогна. След това си направих клизма с иригатора...
Хм, добре, Лози, така и така не ви е грижа за отрицателните действия на СГ, поне като почнете да пиете вода, не може ли по-постепенно? Знам точно какво означава да "нямам удържане", но силно пожелавам на теб и другите, прилагащи този "подход": а пожалете ги малко тия органи и системи...
Не ми се струва естествено от пълно въздържане от вода, да изпия "много"...
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Тихия в 09-01-2015, 07:51:19
Мъжът ти понася по-лесно гладуванията, защото явно не е вата. За зимата ти писах, че е неприемливо. Колкото до целта на гладуванията. Преди три дни, сега четири, после пет и ... Ако го правиш ей така, за да постигнеш някакъв рубеж, значи го правиш заради егото си. Иначе го правиш за да победиш някакво сериозно болестно състояние. Третият път е, да преминеш към бретарианство. Ти прецени къде се намираш.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: evas в 09-01-2015, 13:16:20
На мен днес ми е 5 ден сухо и утре приключвам.Снощи спах малко повече от предната нощ,но пак се будих.Физически ако сравня водното и сухото гладуваме-при сухото имам повече енергия.Чувствам се добре,единствения проблем е жаждата...на мен от днес са ми много напукани и сухи устните направо се цепят и тече кръв -предполагам от студа навън, защото ми се налага да излизам по малко.Като цяло ръцете и краката са студени и ми е студено през цялото време с изключение на третия ден през нощта.
  Аз правя гладуванията заради здравословен проблем, не просто така.Мечтая си за едно дълго 20 дневно водно, за да реша проблема си,но нямам възможност,защото след 10тия ден трябва да се лежи.Затова правя по кратки и сухи,защото са по ефективни,а и са ми по лесни.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 09-01-2015, 13:30:33
На мен днес ми е 5 ден сухо и утре приключвам.Снощи спах малко повече от предната нощ,но пак се будих.Физически ако сравня водното и сухото гладуваме-при сухото имам повече енергия.Чувствам се добре,единствения проблем е жаждата...на мен от днес са ми много напукани и сухи устните направо се цепят и тече кръв -предполагам от студа навън, защото ми се налага да излизам по малко.Като цяло ръцете и краката са студени и ми е студено през цялото време с изключение на третия ден през нощта.
  Аз правя гладуванията заради здравословен проблем, не просто така.Мечтая си за едно дълго 20 дневно водно, за да реша проблема си,но нямам възможност,защото след 10тия ден трябва да се лежи.Затова правя по кратки и сухи,защото са по ефективни,а и са ми по лесни.
Браво за волята и вътрешната ти сила, като цяло. Надявам се усилията ти да бъдат възнаградени и да решиш здравословните си проблеми скоро. Ще чакаме добри новини.
Поздрави  :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 09-01-2015, 14:07:06
Evas браво! Възхищавам ти се. Нали един ден сухо се равнява на 2 дни водно, така че искрено се надявам да си разрешиш проблема.

Тихия, благодаря за мнението ти. Както писах по-горе за мен гладуванията във всеки сезон са прекрасни и повече от приемливи. Да, сигурно и Пол Брег е гладувал заради егото си. За нас това е начин на живот. Съвсем отделно е и факта, че имам здравословен проблем от години и друг от последните 2 години, които някак си не успявам да излекувам с тези 7-8 дневни гладувания и със сухото гладуване се надявам и аз да съкратя малко сроковете. Но май евас е права, че трябва да се отдели повече време. Предполагам при едно 21 дневно гладуване се разрешават нещата.

Вов, да, голям гаф, не успях да се контролирам. И предишния път беше така. Е, нищо не ми стана, но не може да е полезно изгълтването на толкова вода.

Хронологията: 6 ден, 49 кг. Спах на пресекулки, нямах толкова болки както предишната нощ, мъчи ме много сухотата в носа и кръвотечението от носа, защото се опитвам да го издухам. Имах и болки в кръста и то само в легнало положение. Опитах се да се подвижа повече днес, направих си и клизмата за деня и след ежедневните йога упражнения се чувствам по-добре. Все пак вагиналното течение продължава. Дразнещо. Кога ли ще изчезне най-накрая. Предполагам след по-дълго гладуване.

Успех на всички! Евас, дръж се:-)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 09-01-2015, 17:55:26
Ох, как го правите това гладуване! Браво на всички вас. Чета ви за вдъхновение  ;D
Поздрави от мен!
Лози, би ли споделяла повече кога, с какво и колко се храниш. Интересно ми е. Как се захранваш?
Де Ниро, отрази ли си в дневника твоя глад? Ей сега отивам да проверя :)

Сега като си показахте лицата се чувствам, все едно сме се запознали дори.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 09-01-2015, 20:13:57
Ох, как го правите това гладуване! Браво на всички вас. Чета ви за вдъхновение  ;D
Поздрави от мен!
Лози, би ли споделяла повече кога, с какво и колко се храниш. Интересно ми е. Как се захранваш?
Де Ниро, отрази ли си в дневника твоя глад? Ей сега отивам да проверя :)

Сега като си показахте лицата се чувствам, все едно сме се запознали дори.
Мерси за интереса, но се опасявам, че само, ще си загубиш времето с моят дневник :). Нещо се излагам пред самият себе си напоследък с тези краткотрайни гладувания, но колкото - толкова.
Поздрави
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 09-01-2015, 22:05:28
специално за Тихия:-) ето: http://zdravjivot.org/17469/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

Newly, винаги досега сме се захранвали по Пол Брег. Сега, когато ще сме гладували 9 дни, ще се захраним в понеделник около 18 часа първо с био домати на пара, вторник пак около 18 часа: био-домати на пара(по 3-4 на човек)+чесън+мааалко ябълков оцет и малко зехтин, сряда: сутрин салата със зеле, моркови и цвекло, полята с половин портокал или лимон. Ако човек е гладен може след салатата да изяде малко зелени зеленчуци на пара и белени домати, със зеленчуците може да се изяде и 1-2 филийки пълнозърнест хляб, намазан с чесън и малко зехтин. Хляба го заменям със сурови кракери, които приготвям в дехидратор до 45 градуса и те са от бадеми, ленено семе и други съставки. Вечерта в сряда има салта от зеле, моркови. целина и авокадо, полята с половин портокал или лимон. Често човек не е гладен след салатата, но ако е, тогава може да изяде 2 или 3 задушени зеленчука като броколи, зелен фасул, моркови, грах, бамя, тиква и др. Четвъртък сутринта се ядат вече за първи път плодове: банан, ананас, папая, грозде, портокал, грейпрут и ябълка: по избор от тези плодове. На обяд има салата от зеле, моркови и целина с малко чеснов препечен хляб. Вечерта обаче е истинския празник: здравословната салата на Брег, мъж ми чака този ден само заради тази салата. Ето рецептата: 2 стърка целина, 1 чушка със семките, 1/2 краставица, 1 настърган морков, 1 глава настъргано сурово червено цвекло, 1 чаша зелено зеле, 1/2 чаши червено зеле, 1/2 чаши кълнове от люцерна или от слънчоглед, 2 пресни стръка лук с перата, 1 настъргана ряпа, 1 узряло авокадо, 3 средно големи домата. Това са 3 до 5 порции. Приготвям и дресинг по Пол Брег: 1/2 чаши ябълков оцен, 2 чаши мед(заменям го с агаве сок, защото е веган), 1/3 соев сос(Брег пише течни аминокиселини, но не ги намирам в БГ), 1-2 скилидки чесън(пресован), 1/3 чаша зехтин, 1 супена лъжица свежи подправки или сухи такива(френски или италиански микс). Успех.

А за това какво обикновенно ям, виж на 5 страница 2 поста по темата:-)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 09-01-2015, 22:51:49
Горещо умолявам зехтина и всякакви мазнотии да се отложат поне до 5тия ден на захранването.
Пък и защо не започнете с току що изцеден сок от целина, червено цвекло, морков, 1 (една) скилитка чесън - общо 100 грама, разредени със 100 грама (може и милилитра  ;))вода? Бавно, на малки глътки, с дъвчене и примляскване...
През цялото време на захранването да затваряте очи и да насочвате цялото внимание към езика, небцето и стомаха. И да усетите - искат ли я тая храна или - не? Вместо очите и спомените, мислите, да предизвикват неудържима лакомия...
Същевременно неотклонно да увеличавате физическите натоварвания - в идеалния случай - на ръба на мускулна треска... :weight_lift:
И пр. и пр.... извинете за намесата.  :)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 10-01-2015, 00:51:37
О, не се извинявайте: много ще се замисля над предложението и ще го обсъдя с мъж ми:-)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Тихия в 10-01-2015, 08:44:49
Благодаря за препратката.
"Учителят не беше за продължителен пост. Само при някои боледувания Той предписваше пост, но по Негово указание. Той даде едно просто правило, което ползваше приятелите години наред. Той нареди всяка седмица да има един малък пост."
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 10-01-2015, 20:11:05
Обикновенно е препоръчвал, обаче, сухо гладуване от 10 дни с предварителна подготовка от 1-ви месец 1 ден сух глад, 2-ри месец 2 дни сух глад и така до десетия. Пише го в същата статия. Интересно защо ли не си цитирал точно тази част. Не те разбирам, Тихия. Но явно държиш да бъдеш прав. Ок. Бъди си. Аз смятам да си слушам тялото и да правя това, което е добре за мен. Апропо при руснаците сухото гладуване е съвсем нормално ако съдя po форума им golodanie.su и други източници. Хубава вечер
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 10-01-2015, 20:23:22
Вов, погледнахме от всички страни вариантите за захранване. Попрочетох и други източници. И обясненията на Пол Брег, Шелдън, Георги Костов(за 2014 има 62 дни сухо гладуване и 62 дни на вода) ми допадат най-много. А те са, че с твърда храна се задейства перисталтиката на червата, която е била в покой. Влакната на зеленчуците играят голяма роля.

И всъщност най-добрият аргумент в полза на захранването по Пол Брег е опита ни от вече 9 гладувания от по 7 до 9 дни: прекрасно се чувстваме при това захранване без никакъв дискомфорт. В нито един от случаите. Тук съм чела доста проблеми при разни други захранвания със сокове и решихме да не рискуваме с това. Въпреки, че съм любопитна натура, този път се съгласих в полза на изпитаното.

Хронология: 7-ми ден. Прекрасно спах, без събуждания и много дълго. Самочувствието ми е прекрасно, никакви болки. Сухотата в носа ми вече е поносима и всъщност почти изчезнала. Надявам се да се отърва от този хроничен сух ринит, който влача от 26 години. Пак си направих дневната клизма. Единственото ново явление за това гладуване(имах го и в предишни) е лекото задъхване когато се качвам по стълби. Това е нормално, някъде тук четах, че токсините се изчистват и през белите дробове. Така че, не се притеснявам.

След малко започвам да правя крекерите от бадеми(изкиснати цяла нощ), слънчоглед(киснал няколко часа), светло ленено семе(също няколко часа във вода), сушени домати, босилек, кориандър и др. и ще ги оставя в дехидратора за през ноща. Кълновете от люцерна са в машината за кълнове(български изобретател близо до Търново, да е жив и здрав), и за първи път експериментирам с кълнове от кресон в тавичка с постелен лигнин и върху семенцата още един пласт. Постоянно навлажнявам.

Успех на всички и до утре. :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 10-01-2015, 23:17:18
Разбира се, Лози, че всеки е свободен да избира най-доброто за себе си - обобщавайки целия наличен опит, най-вече - личния...  :Appetit_17:
Моето предложение подсигурява категорично, че няма да се шашардиса никой орган, който случайно не е в най-добро състояние към началото на захранването. И е най-най-нежното, за което се сещам - от гледна точка на стомах, чер дроб(жлъчка), дванайсетопръстник, тънки черва... След това (след един-три часа), в зависимост от усещанията, самочувствието, общото състояние, някои измерени показатели и пр., плавно или по-стръмно добавям нови и по-въздействащи зеленчуци, а още по-след това - и плодове.
Различните хора възвръщат работоспособност на органи и системи с различна скорост и Пол Брег е от тези, които след множество разнообразни мерки и въздействия върху тялото си е достигнал душевно-физическо състояние, позволяващо му по-бързо захранване. Но, аз повече се грижа за хора с нулев опит, които може би четат тук. Никога не е излишно, нито опасно, захранването да се разтегли, забави. Обратното може да е смъртоносно. И като знам какъв нетърпелив и устремен бях, и като наблюдавам изобщо всички млади хора...  :pensif_29:
Весело възстановяване!  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 11-01-2015, 00:24:32
Благодаря Вов:-) Пол Брег включва плодове едва на 4 тия ден от захранването. Мъж ми нямаше никакъв опит с гладуването, когато за първи път се захранихме така и се почуства отлично. За това и не иска да ескпериментира(за разлика от мен:-)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 11-01-2015, 16:45:34
На мен днес ми е 5 ден сухо и утре приключвам.Снощи спах малко повече от предната нощ,но пак се будих.Физически ако сравня водното и сухото гладуваме-при сухото имам повече енергия.Чувствам се добре,единствения проблем е жаждата...на мен от днес са ми много напукани и сухи устните направо се цепят и тече кръв -предполагам от студа навън, защото ми се налага да излизам по малко.Като цяло ръцете и краката са студени и ми е студено през цялото време с изключение на третия ден през нощта.
  Аз правя гладуванията заради здравословен проблем, не просто така.Мечтая си за едно дълго 20 дневно водно, за да реша проблема си,но нямам възможност,защото след 10тия ден трябва да се лежи.Затова правя по кратки и сухи,защото са по ефективни,а и са ми по лесни.
Как върви гладуването Евас? Ровейки се из стари постове в темата за сухото гладуване, случайно попаднах на пост в който споделяш, че имаш проблем с очите. Любопитен съм дали този проблем се повлия, като цяло от гладолеченията ти?
Поздрави
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 11-01-2015, 22:11:03
Да, и аз се присъединявам към Де Ниро. Как си Евас, всичко нормално ли приключи?

8-ми ден: добре спах, 48,5 кг, движих се достатъчно, задъхването поотмина. Забелязах нещо интересно: вчера за първи път си направих уринова клизма, както е описана от Мер(т.е. първо с вода и след това с урина) и не излезе нещо кой знае какво, но днес след клизмата бях безкрайно учудена да видя, че излезе една почти черна маса. Мисля, че уриновите клизми действително отлюспват остатъците по червата, което не е възможно при нормалните клизми. Мисля си, че е забавен ефект от вчерашната клизма, но не съм сигурна.

Мъж ми имаше днес също една мини криза с болки в гърба.

Утре предстои захранване с по 3-4  обелени и задушени био домати.

Хубава вечер и успех на всички.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: evas в 12-01-2015, 09:31:19
Аз приключих събота.Първо започнах да пия вода.И вечерта към 5 реших да включа сок - 100гр беше разреден с вода - от ябълка, цвекло и магданоз.След това започнаха ужасни киселини.Точно заради киселините избягвам водното гладуване, защото ноември като правих от 5тия ден имах ужасни и прекъснах на седмия.При сухото нямам такива.Вчера реших заради киселините, че няма да пия повече сокове и продължавам с зеленчуци - сутринта изядох половин домат,наобяд -половин ябълка,вечерта -салата от магданоз с половин домат и чесън - но сложих и малко зехтин и ябълков оцет.Киселини пак имах от следобеда,но много по малко и от време на време като вечерта почти изчезнаха.
Искам съвет как да захранвам след сухо гладуване-след като със сокове няма да стане.Предния месец ,когато сухото беше 4 дена, нямах пък никакви такива проблеми.
  С очите промяна няма.Но аз сега искам да преборя няколко други проблеми - един от които е главоболие няколко пъти в месеца продължаващо по няколко дни само в лявата половина на главата и ме болят и врата и гърба горе от ляво докато е главоболието и още няколко други проблема имам.Другия месец пак ще гладувам.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 12-01-2015, 13:25:18
Еха, браво Евас! Знаех си, че ще издържиш. Мдаа, мисля, че соковете са концентрирана храна и дори разредени с вода се усвояват мигновено от тялото. Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че захранването със зеленчуци на пара първо, а после и натурални е най-удачно(мисля, че плодовете предизвикват киселини). Георги Костов гладува много често по 5 и 7 дни без вода. Ето линк към фейсбук групата му, там можеш направо да си зададеш въпроса: https://www.facebook.com/groups/473856682737681/625030717620276/?notif_t=group_activity
Той е на 50 години, а изглежда на 30 и е много ерудиран човек. После тук виж в раздел гладуване, подраздел сухо гладуване  http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1328.0 опита на ВИКИ и на другите и можеш да им пишеш на лични, защото ако човек пише в раздела не се получават съобщения, а на лични идват веднага на имейла. Лунното момиче е превъзходен съветник, също, но тя май не минава вече насам. Може би на лични.

Хронология: 9 ден, 48 кг, т.е. само 0,5 по-малко от вчера, което си е ок. Интересното е, че езика ми е по-обложен от вчера, странно. Установих, че чистенето не е от уриновата клизма, а от тази с малко ябълков оцет вътре, защото и днес излезе някаква черна маса с твърди парченца. Продължавам да се учудвам от тялото си. Спах само 3-4 часа и се чувствам много уморена. Довечера около 18 часа предстои изяждането на 3-4 задушени на пара и обелени органични домата. Ще им добавя чесън, малко соев сос(няколко капки), ябълков оцет и една лъжица зехтин.

Апропо за зехтина: когато е малко е ок. Една жена имаше проблем с дефекацията, сподели го тук във форума: тя успява да се изхожда 2 дни след захранване, но изпражненията й са много сухи и това я обезпокояваше. Продължава така няколко дни, почти седмица. Накрая някой от съфорумците я посъветва да прибави към храната си зехтин и при следващото захранване да го включи по-бързо. Тъй като и ние вече 9 пъти го включваме при първото захранване и се чувстваме прекрасно, го препоръчвам и аз. А плодовете са чак за 4 ден от 10 дневното гладуване или 3 ден от 7 дневното гладуване. Дотогава човек е минал през сумати салатки от прясно зеле, моркови и други.

Успех на всички.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 12-01-2015, 16:30:24
.И вечерта към 5 реших да включа сок - 100гр беше разреден с вода - от ябълка, цвекло и магданоз..... - сутринта изядох половин домат,наобяд -половин ябълка,вечерта -салата от магданоз с половин домат и чесън - но сложих и малко зехтин и ябълков оцет.

Добре де, защо ябълка, оцет, чесън, домат... това са все кисели/остри неща...
Не може ли отначало сок от морков, зелени салати, целина, малко цвекло, краставица, зеле, карфиол, дори ряпа и пр. А от втория - третия ден да следват киселите...?

Тук вероятно е мястото да споменем следното:
Замърсяванията (дори само) в телата ни, натрупваме с десетилетия - атом по атом, молекула по молекула, съединение по съединение... Тези чужди за клетките ни неща се вграждат "дълбоко" и здраво във всякакви органи и тъкани. Постепенно, плавно, затрудняват, забавят жизнените ни процеси и т.н.
И сега ние, хоп, с едно очистително въздържане от 5 - 10 -12 дни, ще ги изхвърлим?... За съжаление не се получава. Замърсяванията в няколко трилиона (!!!) клетки не може да бъдат изхвърлени или изядени за толкова кратки срокове. От древните източници и от сегашните наблюдения се знае, че ако някой достатъчно много иска да се почисти - цялостно - му трябва повече време. После вече, с променено мислене, хранене, пиене, дишане, физическа дейност... може да поддържа повече или по-малко това очистено състояние.
Съществуват достатъчно ясни критерии кога трябва да се прекрати продължителното въздържане, за да не настъпят отрицателни изменения.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 12-01-2015, 19:44:06
Вов, зеленчуците са алкални, плодовете са по-силни, точно те имат и киселини и фруктоза. Точно ябълковия оцет намалява киселинноста на организма(виж статии по темата в интернет). Например" Ябълковият оцет балансира цялостната вътрешна система на организма. Тялото постоянно се стреми да постигне баланс. Ябълковият оцет позволява на организма да поддържа здравословно алкално ниво на pH. Изследване показва, че завишени киселинни нива (понижено pH) води до липса на енергия и по-висок риск от инфекция." взето оттук http://revita.bg/15280/zdrave-i-krasota/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82/

Днес е първата ни храна: задушени домати, по 4 на човек, чесън, зехтин, ябълков оцет и малко соев сос. Ядохме ги бавно, задържайки всяка хапка в устата си. Прекрасно е усещането след това. Утре вечер същото.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 12-01-2015, 20:29:23
Лози, ябълковият оцет хххх... на кой точно стомах?

Не очаквам да ми омръзне да повтарям: твърдо съм убеден, че сухото въздържане има недопустимо (за мен) силни отрицателни въздействия върху някои (или множество) организми. Заедно с полезните въздействия.
То при въздържане на вода се започва със зеленчуци, та как да сложа оцет след сухо? За мен не е добра идея, но всеки си има право на мнение, становище и действия.
Съвсем друго е ползването на ябълков оцет във всекидневния ни живот. Има много случаи, в които сутрин си правя вода с такъв оцет и сода за хляб, силно го препоръчвам при продължително пребиваване в морето при гмуркане/подводен лов, които траят с часове и т.н...
А тук говорим за отдавнашни оплаквания от "киселини" в стомаха.
Весела вечер на всички!  :) :angel: :love_028:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: donna в 12-01-2015, 23:13:55
Здравей Лози,  извинявай че се намесвам. Разгледах снимки на Георги Костов. За мен този човек има вече проблеми с калция, така че Vov в това отношение е много прав.

Има един човек, който е изкарал 14 дни сухо гладуване в Атлантическия океан - преминават го за 40 дни без храна, но под лекарско наблюдение , гладувал е 54 дни на вода, изминал е 800 км в пустинята с 2,5 кг храна и 8 л. вода - последните 3 дни е изкарал без вода и храна; оживял е в иранската камера на смърта; бил е ухапан от най-отровната змия на света, защото е проявил момент на страх пред нея, но оживява и на следващия ден  продължава да върви...Никога през живота си не е боледувал и не е приемал лекарства. Работил е в руските спец-части. По Discovery Channel е създаден  филм за него. Но той знае как правилно да се захранва.

Целта му е да докаже, че човешкият организъм е с много големи, безгранични възможности и човек, изпаднал в екстремални условия, не бива да се плаши и може да оживее. Но обръща внимание и на духовното, всичко постига след отслужени молебени в манастир и благословия на свещеник, иначе казва би бил загубен.

Не знам на какво мнение си, но ако човек има идол, мисля че би трябвало да е той. Това е Голтис. Човек с голяма буква, не само заради своите постижения, но и заради изключителната нравственост. Много смирен човек.

Както пишат - Голтис е човек - легенда.

http://goltis.info/
http://goltis.info/golodanie.html   -   тук е частичка от филма в Атлантика.

Ще се радвам ако и на теб ти хареса :).
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 12-01-2015, 23:29:07
Здравей Лози,  извинявай че се намесвам. Разгледах снимки на Георги Костов. За мен този човек има вече проблеми с калция, така че Vov в това отношение е много прав.

Има един човек, който е изкарал 14 дни сухо гладуване в Атлантическия океан - преминават го за 40 дни без храна, но под лекарско наблюдение , гладувал е 54 дни на вода, изминал е 800 км в пустинята с 2,5 кг храна и 8 л. вода - последните 3 дни е изкарал без вода и храна; оживял е в иранската камера на смърта; бил е ухапан от най-отровната змия на света, защото е проявил момент на страх пред нея, но оживява и на следващия ден  продължава да върви...Никога през живота си не е боледувал и не е приемал лекарства. Работил е в руските спец-части. По Discovery Channel е създаден  филм за него.

Целта му е да докаже, че човешкият организъм е с много големи, безгранични възможности и човек, изпаднал в екстремални условия, не бива да се плаши и може да оживее. Но обръща внимание и на духовното, всичко постига след отслужени молебени в манастир и благословия на свещеник, иначе казва би бил загубен.

Не знам на какво мнение си, но ако човек има идол, мисля че би трябвало да е той. Това е Голтис. Човек с голяма буква, не само заради своите постижения, но и заради изключителната нравственост. Много смирен човек.

Както пишат - Голтис е човек - легенда.

http://goltis.info/
http://goltis.info/golodanie.html   -   тук е частичка от филма в Атлантика.

Ще се радвам ако и на теб ти хареса :).
Аз не разбрах, кой е Георги Костов и в каква връзка ги споменаваш с въпросният Голтис? То че човешкият организъм има по-големи възможности от общоприетите сред обществото е ясно.
Не знам защо, но аз лично не бих могъл да имам идоли. Ако човек уважава някоя друга личност повече от себе си, то това не означава ли автоматично, че на практика не уважава достатъчно себе си?
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: donna в 12-01-2015, 23:55:39
Имах в предвид пример, който е по-напред от другите в сухото гладуване, DeNiro.

Ако така като теб отричаме всичко и всички, то по тази логика трябва да отречем и личностите на Левски, Христо Ботев, Пасий Хилендарски, Васил Друмев...Ако не се стремим да подражаваме на тях и не са наши идоли, ние сме загубени като нация, като народ. Но това не означава, че не уважаваме достатъчно себе си, нали :)?
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 12-01-2015, 23:56:11
Чак пък идоли, хахаха. Открих го преди 3-4 дни и му се възхищавам за това, което прави за себе си и другите. Невероятно е и как изглежда. Не ми се е случвало често да видя човек на 50 години, който изглежда на 30. Освен това той има опит в сухото гладуване и това би било полезно за Евас. Отговорих й на въпроса. Идоли хахаха.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 12-01-2015, 23:59:21
Дона, ама не е така, и предлагам да не намесваш Ботев и Левски. А и те са били водачи, а не идоли. И в Библията го пише човек да няма идоли. Наистина ми става смешно, извини ме. И аз като Де Ниро смятам, че слабите хора тендират към идолопоклонничество :-)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: donna в 13-01-2015, 00:02:41
Права си за мен Лози, признавам че съм мнооого слаб човек :).
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 13-01-2015, 00:05:18
Дона, аз просто не разбрах, кой е Георги Костов. Сега Виждам, че Лози е споменала името му по-рано в друг пост. Можеше така да ми отговориш. Както и да е. А за идолите всеки сам си преценя. Да, аз нямам идоли! За мен Ботев и Левски са герои от историята на България, различно е!
Поздрави
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 13-01-2015, 09:05:28
Еех, то така си върви - форумното общуване: някой нещо написал, искайки да каже нещо, друг го прочел забързано, разбрал го от своята камбанария, и, с присъщия ни ентусиазъм, подкрепен от това, че няма кой да ни прекъсва, жестикулира и пр., почва да разгромява...

Точният израз беше "...ако човек има идол..."... :angel:

Продължавам да смятам, че бихме имали повече ползи, ако при обсъждане на идеи, мисли, методики, билки, храни и т.н. и т.н. се съсредоточаваме на тях, а не на личността на автора и неговите личностни качества, предпочитания, слабости...  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 13-01-2015, 09:36:27
Ха, дали някой прегледа страницата на "Голтис"?

Може да забележите поне 2 неща на първо четене при препоръките за сухо гладуване:

- "– Зубы чистим без пасты;" - зъбите да се мият без паста (!) ЗАЩО ЛИ?
- "Корректный вход в голодание, который может усилить эффект от всего голодания и сделать его менее болезненным – подобен описанным выше этапам выхода из голодания, только применяемым в обратном порядке.

То есть: за 11 дней до начала 3-дневного сухого голодания желательно отказаться от мяса, за 10 – от птицы, за 9 – от рыбы, за 8 – от куриных яиц и морепродуктов, за 6 – от творога, бобовых, сметаны и так далее…
" = "Правилното влизане в гладуване, което може да увеличи ползите от цялото гладуване и да го направи по-малко болезнено, е подобен на описаните по-горе етапи на излизане от гладуване, но използван в обратен ред.
Т.е. на 11 ден до началото спираме месото, 10 дни - птици и т.н..."

Има огромна разлика в целия процес на лечебно въздържане от храна, в зависимост от прилагането на всички (толкова времеемки, знам) малки стъпки, мисловни усилия и упражнения, неходене на работа през по-голямата част от времето и пр. и пр.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: donna в 13-01-2015, 11:24:16
Vov, ти успяваш винаги много точно да стигнеш до същността на нещата, харесва ми, че мислиш. Може би си един от малкото хора, които - за мен - притежават мъдрост! Бих се радвала един ден, когато и да е, да се запозная с теб :)!

Лози, извинявай за спама :love_006 - emotloader:.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 13-01-2015, 18:49:47
Чакай, чакай, Дона,
Мъдростта е много високо понятие... Не се изживявам така...
Опитвам се да научавам неща, разбирам, че неизвестното е много повече от известното за мен, дори в такава отделна област като здравето ни.

Обсъжданията във форуми се случват защото са ни потребни, защото нямаме достатъчен брой събеседници-съмишленици всред роднини и приятели, а и защото има техническа възможност за това.
Без да се замислим, пренасяме навиците си от личното общуване на живо към общуванията в мрежата... а е необходима малко различна култура.

Първото нещо е като пишем, да внимаваме какво читателите ще разберат от това, което ние си мислим, че казваме.
Второто - като четем, да сме достатъчно внимателни в текста, а ако имаме съмнения - да питаме, вместо да се противопоставяме, силни изрази, нови изяснявания и пр.
Трето - и т.н. и т.н.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: donna в 13-01-2015, 20:01:45
Vov, харесва ми достойния ти отговор, което още веднъж ми показва, че не съм сгрешила в преценката си за теб! Както казват тук, където живея - моите комплименти!!

Лози, аз повече няма да пиша тук, това което според мен трябваше да ти напиша, вчера го направих. От известно време следях дневника ти и ми направиха впечатление сериозни грешки, които правиш  със здравето си. И тъй като понякога виждам с години напред развитието на нещата, се опитах да ти обърна внимание, за да не страдаш. Защото сърцето ме боли, когато виждам как някои погубват здравето си поради незнание или ред други причини... Много е трудно понякога неговото възстановяване.
За съжаление постът ми беше разбран погрешно и с присмех. Сигурно вината е моя, иначе ти не би реагирала така.
Показах ти път, който аз вярвам, че е правилен. Ако и ти мислиш така, следвай го. Моята съвест от тук нататък е спокойна, защото съм подала ръка на човек в беда. А дали ти ще я поемеш, това е право на избор. Поздрави
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Sha в 13-01-2015, 20:40:59
Дона, много те харесвам да знаеш!
Мненията ни съвпадат по множество въпроси и по информация и по наблюденията върху дадени хора.
Радвам се, че не се повлия от някои мнения също така..
Благороден човек си, запази се такава!  :fluretaa:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 13-01-2015, 20:48:38
Аз мисля, че Лози си е супер. Суровоядка е, прави от раз дълги сухи гладувания, последвани от водни. Сериозна воля се иска за подобни начинания. Иначе откъм критики, напътствия и съвети всеки може да го докара, фактите са важни.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 13-01-2015, 21:38:35
Вов, не си прав за бързото четене, много внимателно прочетох първото изказване на Дона. Напротив, тя смята, че да имаш идоли е добре и дава пример с Ботев и Левски, като ги нарича точно идоли, които трябва да бъдат следвани, но за съжаление нямаше доблестта след твоето изказване да те поправи. Интересно. Да, присъщо е за слабите хора. Цитат от Дона: "Ако така като теб отричаме всичко и всички, то по тази логика трябва да отречем и личностите на Левски, Христо Ботев, Пасий Хилендарски, Васил Друмев...Ако не се стремим да подражаваме на тях и не са наши идоли, ние сме загубени като нация, като народ. Но това не означава, че не уважаваме достатъчно себе си, нали Smiley?"

Вов: ябълковия оцет създава алкална среда, а не киселинна. Никога досега не сме имали проблем с това захранване, напротив. И аз сериозно смятам Пол Брег за авторитет в сферата на гладуването, което той самият практикува цял живот. Досега нито един негов съвет не е бил излишен. Не мога да кажа същото за Шелдън.

Благодаря, Де Ниро :-)

Хронология: 10 ден пак на доматена супа и то вечерта. Прекрасно се чувстваме и двамата. Утре следват две салати: едната със зеле, моркови и цвекло полята с половин лимон или портокал, последвана ако човек иска от зеленчуци на пара и то зелени като къдраво зеле, зеле, листа от цвекло или синап. Могат да бъдат придружени от препечен до изсушаване хляб, намазан и от двете страни с чесън и от едната със зехтин(в нашия случай кракери от семена, дехидрирани до 45 градуса). Цялото това пиршество е сутринта, естествено след изпиване на добро количество гореща вода. През деня пием дестилирана вода. Вечерта следва салата от зеле, моркови, целина и авокадо, полята с половин лимон или портокал. После ако човек още е гладен следват задушени на пара зеленчуци като зелен фасул, грах, бамя, тиква(по избор или микс) и същите тези филийки изсушен хляб със зехтин и чесън.

Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 15-01-2015, 00:05:51
Да, Лози, добре...
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 15-01-2015, 00:34:56
Най-накрая се добутах до писане в дневника след полунощ. Освен готвенето за захранването "готвих" и за следващите дни, което означава промиване на голямо количество кълнове от камут(за суровата пица) и елда(за пак суровия киш с пълнеж от спанак и авокадо). Следва десерт от замразените и размразени сега бадемовите остатъци от млякото. Добре че ми доставя удоволствие да приготвям този тип храна.

И третият ден от захранването си беше прекрасен. Човек усеща буквално как тялото усвоява храната и я превръща в енергия. Това един от ефектите, които много обичам при гладуването: да усещаш първичното предназначение на храната-да храни тялото и да му дава енергия.

Интересно защо все има хора, които критикуват другите заради грешки без да обърнат внимание на своите. Имам предвид Дона, която критикува и мен и тъй като правя захранването по Пол Брег, косвено и него, Георги Костов бил имал недостиг на калции(личало му по лицето). Явно само тя знае истината и сигурно гладува редовно, написала е много книги по въпроса и ръководи няколко клиники по гладолечение. Интересно. Мдаа, явно така е устроен света.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 15-01-2015, 11:32:50
Лози , ако може един въпрос? Защо избра да гладуваш точно по Брег, а не например - по Ю. Николаев?
Запозна се с всички гладолечители и прецени , че от всички Брег е най-компетентен?  Или просто той беше първият , който ти попадна пред погледа?  ( както с онази статийка, в която се твърди , че ябълковият оцет алкализирвал..    ;D )
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: melon в 15-01-2015, 13:50:33
Лози , поздравления за успешно проведеното  гладуване !   Донна, не разбрах точно в какво се състои критиката ти към Лози, още повече че даваш за пример човек който  гладува в доста по-големи срокове както сухо, така и на вода? Ако е само захранването, ок. Смятам, че захранването не е без значение, но толкова да се влиза пък в подробности.. !?!. Всеки си чувства и преценя според усещанията си и това е най-правилното за него, според пола, възрастта и т.н.      Вов, към теб  имам следния въпрос: как стигна до извода, че при сухото гладуване се губи калций, защото си го споменал няколко пъти?! Това въобще не е вярно ! Ако се губи калций , то той е неорганичен и думата "губи " не е подходяща. И какво мислиш за големия брой гладуващи хора сухо в Русия и не само там? Преглеждал ли си сайта на Филонов?! Определено мисля, че грешиш за калция!  :angel:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: cherry в 15-01-2015, 13:57:07
Здравейте,приятели,
чета ви отдавна и гледам,че тук полемиката е доста нажежена...
Аз лично нямам дългогодишен опит в гладуването, но все пак мога да споделя и моя опит.Миналата година правих 3 малко по-дълги водни гладувания (като включвах в тях и сухи дни).Имам наблюдения,обаче за хора около мен,които се занимават също с гладуване.Да се спори кое е най-доброто-дали по Брег,Малахов,Филонов и пр. е най-малкото смешно.За един човек най-доброто е едно,а за друг-коренно противоположното.Всичко е строго индивидуално. Да споделя и моите наблюдения...доша вата по Аюрведа-гладува 1 ден седмично,сухо.Захранва се на втория ден след обяд. Храни се вегетариански,но задължително с топли храни (особено зимата) и малко млечни.Повече от 2 дни да се убие не може да направи-направо колабира.Пречистването при тях е изключително бързо,поради много бързото протичане на процесите в организма им,бърз метаболизъм.От 3 години не е кихнала дори,а е на 50 години. Доша пита-гладува по-дълго без проблем.Токсините започват да излизат още на 2,3-ия ден. Горе долу бърз метаболизъм и по-лесно пречистване.Лесно захранване.Доша капха (моя милост ;D) - гладувам без проблем,но захранването-мама миа(аз бях жената със запека,която Лози спомена).5 дни не може да се задвижи локомотива.За мен е добър вариант суровоядството(е не че го спазвам де :)).Метаболизма ми е бавен и трудно се задвижва.За капха са дългите гладувания.
А колкото до нападките към Лози-за нея гладуването и захранването по Пол Брег е най-доброто.Така,че не виждам поводи за критика.Не съм забелязала лично тя да агитира някого да гладува по същата методика.
И конкретно - днес ми е 10-ти воден ден.Този път гладуването протече доста по-трудно-силни болки в гръбначния стълб,в черния дроб (изхвърлих камъни),а също и черна жлъч-предполагам от жлъчката.От утре ще се захранвам със зеленчукови сокове,2-ия ден-салата от моркови,зеле,цвекло,ряпа,3-ия+плодове,4-ия +варен картоф,здушени зеленчуци,5-ия +пълнозърнест хляб.Не смятам първите 5 дни да включвам сол и мазнини.
Поздрави! :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 15-01-2015, 14:16:00
Лози, привет  :)

И третият ден от захранването си беше прекрасен. Човек усеща буквално как тялото усвоява храната и я превръща в енергия. Това един от ефектите, които много обичам при гладуването: да усещаш първичното предназначение на храната-да храни тялото и да му дава енергия.

Радвам се, че гладуването ти върви много успешно.
Така е, когато човек знае какво иска,постига го грамотно и с много постоянство.

Даа, не бива да забравяме, че всичко е много индивидуално и всеки има своя "рецепта" , в случая за гладуване.

Поздравявам те, Лози и те подкрепям . :love_026:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 15-01-2015, 14:23:31
   Вов, към теб  имам следния въпрос: как стигна до извода, че при сухото гладуване се губи калций, защото си го споменал няколко пъти?! Това въобще не е вярно ! Ако се губи калций , то той е неорганичен и думата "губи " не е подходяща. И какво мислиш за големия брой гладуващи хора сухо в Русия и не само там? Преглеждал ли си сайта на Филонов?! Определено мисля, че грешиш за калция!  :angel:

На същото мнение съм, като melon.
Изчела съм из основи за сухото гладуване на Филонов и мисля, че подобни твърдения за калция са неоснователни.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 15-01-2015, 14:25:18
cherry , какви "нападки" , какви "критики" ,бе душо, ти се привиждат  tooth По-спокойно , по-ведро гледайте на изказванията, нали уж всички сте за 100%  "позитивното мислене", а  някои само негативи  "откриват"  tooth  tooth

ЗА donna  - не знам кого е "критикувала"..  аз лично видях в нея една чиста душица, която просто би искала да бъде в услуга ( и то от сърце )  но не успя горката да подбере точната дума ( написа "идоли" , вместо "герои"..  ;) )  за което я завъртяха на шиш  tooth
А за мен - просто зададох въпрос - какви са критериите за избор на методика  :surpris_23: , а на теб ти се привидя теленце под вола  tooth  
( Естествено, гордеем се с Лози, но защо и да не я попитаме все нещо между ръкоплясканията  ? :surpris_23: )
И после " въпросите никога не са неудобни. Такива са само понякога отговорите "  ;)

Между другото, видях , че си запозната с различните методики за гладуване и казваш, че за едни - една методика е добра , а за други - друга.
Наистина ми е важно , затова моля да ми кажеш - за кои Малахов е добър и за кои - Брег?  
И защо за едните Малахов не е добър , а за другите - Брег?  
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: melon в 15-01-2015, 14:56:39
Бате Бино, имах предвид написаното от Донна на 13.01.2015 относно Лози : "От известно време следях дневника ти и ми направиха впечатление сериозни грешки, които правиш  със здравето си. И тъй като понякога виждам с години напред развитието на нещата, се опитах да ти обърна внимание, за да не страдаш."
Исках просто да уточни за какво става дума! А относно намеренията й, че са от сърце съм съгласен, но това не оправдава некомпетентността . Да не забравяме, че и родителите правят всичко от сърце за децата си, но в много случаи грешат !  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: cherry в 15-01-2015, 15:43:47
Здравей, бате Бино
аз най-вероятно търся под вола теле, но ти пък недей да тръсиш игла в купа сено... :whistling2 - emotloader:
Не съм чак толкова голям спец,просто споделих опит.И Малахов и Пол Брег са провеждали водни гладувания,доколкото съм запозната.Тук разлика не виждам.Малахов препоръчва излизането от 10-дневно водно гладуване да става по следния начин:първо се сдъвква една коричка хляб,натрита с чесън и се изплюва.Това е за извеждането навън на токсините от устната кухина.След това той препоръчва да се изпие 200 грама кисело мляко.По техните ширини пият кефир.Киселия вкус стимулира храносмилането,а и той припомня,че гладуващия е със стомах като на новородено в момента и затова е необходимо да се захрани с мляко.След това се пие сок от моркови.На 2-ия ден препоръчва салата от зеле и моркови+зеленчукови сокове.Може да се включи и супа от пшеничен зародиш.На третия-плод,салати,малко хляб от пшеничен зародиш.Следващия ден-пълнозърнеста каша(без масло!).През следващите 3-4 дни храненето е същото,а след това се прибавят ядки и масла.За захранването на Пол Брег Лози е написала достатъчно.Има разлика в захранването,но пък това най-вероятно е съобразено с географската ширина,както и със сезона.Колкото до дошите и гладуването-споделих лично видян опит,нищо повече. :-X
А Дона лично на мен доста ми е помогнала,за което съм й безкрайно благодарна. :flower:
И...бате Бино,защо ми се струва,че ти си само теоретик(трябва да ти се признае,че имаш огромни познания),отколкото практик в гладолечението(това е само закачка)... :bleh :bleh :bleh :bleh :bleh
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 15-01-2015, 16:16:36
Благодаря Лози, че сподели така подробно за захранването ви. Не ти ли липсва сготвена топла храница понякога? Салатките са супер, но сурова супа... не знаех, че има и такова нещо. Всичко, което описваш звучи доста вкусно. Отнема ли ти много време приготвянето на храната? И как точно хляба го намазваш с чесън? Счукан ли е чесъна?
За кога планираш следващо гладуване?
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: cherry в 15-01-2015, 16:56:47
Да допълня-за кои е Малахов и за кои Брег не знам.Но според мен гладуването трябва да е съобразено с личната конституция.Вата гладуват по-малко дни,но процесите на пречистване при тях са много по-интензивни.1 ден при вата се равнява на 3 за капха.Захранването им също протича бързо.За капха се препоръчват дългите гладувания.И суровоядството.Та...само това мога да споделя от скромните ми познания.
Поздрави.Бъдете здрави!
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 15-01-2015, 18:03:39
Вов, към теб  имам следния въпрос: как стигна до извода, че при сухото гладуване се губи калций, защото си го споменал няколко пъти?! Това въобще не е вярно ! Ако се губи калций , то той е неорганичен и думата "губи " не е подходяща. И какво мислиш за големия брой гладуващи хора сухо в Русия и не само там? Преглеждал ли си сайта на Филонов?! Определено мисля, че грешиш за калция!  :angel:

Мелън, за мое най-най-голямо съжаление, е вярно. Не съм стигнал до извод, а повярвах на д-р Батманджелидж, на "легендата Голтис", на няколко разказа от изпълнители на сухо въздържане от храна - в България и още някъде... Дори Голтис и Малахов примерно, не споменават да са правили специални изследвания относно калция при сухо... Това, че дадена заблуда е повтаряна много пъти от много хора, не я прави по-малко заблуда...

Някой спомня ли си какво е най-често срещаното изменение при старите хора - в сравнение с младите? Намаляване на ръста и сбръчкване на кожата. Защо? Защото пият малко вода и течности изобщо. А какво става, ако ги накараме насила да пият повече вода? Нищо не става, пробвал съм. Те, много възрастните, че и не много възрастните, не могат да приемат мисълта, че такова просто нещо като вода, може (и е могло, още отдавна) да реши техния свръхсложен и много важен здравословен проблем. А дори и да увеличат малко приемането на вода, тя не може да проникне през запушените стени на клетките им и отива главно "на къс път"...

То дори при въздържане от храна с пиене на много вода се губи калций (това съм го мерил лично), та какво остава без вода. :weight_lift:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 15-01-2015, 18:33:51
Моля повечето от нас за малко внимание. :flower:

Ние общуваме тук, защото не ни достига това общуване във всекидневието ни.  :Content_14:
Прекрасно е, че имаме възможност да обсъждаме тези въпроси в този формат.
Прекрасно е, че написаното от Лози   :flower: води до такова разширяване на обсъжданите въпроси.
Никой не желае изостряне на тона до степен някой да напусне форума (което се случва...).
Съвсем лесно е възможно никой да не е съгласен с никой, но ТОНЪТ на общуване да бъде добронамерен и без личностни оценки.
С нито една моя дума не задължавам (естествено) никого да прави неща, които смята, че не трябва да прави.
 Няма драма, всички сме добронамерени, всеки ден научаваме по нещо ново, подобряваме здравето си, вървим по Пътя си, учим се непрекъснато, не се колебаем да се променяме при необходимост, включително десетилетни навици и пр. и пр.  :flower: :fluretaa: :love_026: :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 15-01-2015, 18:46:49
То дори при въздържане от храна с пиене на много вода се губи калций (това съм го мерил лично), та какво остава без вода. :weight_lift:

Vov,съвсем различни са механизмите на пречистване на организма при водно и сухо гладуване, т.е. тръгваш от грешно основание за извода си. :)


Съвсем лесно е възможно никой да не е съгласен с никой, но ТОНЪТ на общуване да бъде добронамерен и без личностни оценки.

Тук те подкрепям напълно. :Content_14:

Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 15-01-2015, 21:17:10
cherry, решил съм да ставам и практик , та затова питам  :-[
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 15-01-2015, 22:25:20
Я виж ти каква дискусия се е заформила  :)

Скъпи Бате Бино, никой никого не върти на шиш. Несъгласието с това, човек да има някакви си идоли не означава, че някой върти чистата душица на шиш. Имах предвид ето това изказване:
Ако така като теб отричаме всичко и всички, то по тази логика трябва да отречем и личностите на Левски, Христо Ботев, Пасий Хилендарски, Васил Друмев...Ако не се стремим да подражаваме на тях и не са наши идоли, ние сме загубени като нация, като народ. Но това не означава, че не уважаваме достатъчно себе си, нали :)?
Интересно ми беше също така тази компетента госпожа на базата на кой опит преценява, че правя толкова много и опасни грешки. Че правя, правя, и от тях се уча, опасни досега не са били, обаче. Затова и попитах дамата дали ръководи клиника по гладолечение, дали е издавала книги и точно какъв личен опит има в гладуването. Мълчание засега. И в Библията го пише:" Първо извади сламката от своето око преди да се захванеш да вадиш гредата от окото на ближния."(без претенции за прецизност на цитата).

Newly, да има много хубави рецепти за суровоядни супички. Любимата ми е една с кокосова вода, шитаке, лимонова трева, сок от лимети, мизо, спанак и зелен лук, която се загрява до 45 градуса, за да останат ензимите. Обелвам скилидка чесън и започвам да търкам повърхността на кракера(в моя случай) иначе филийкат хляб трябва да е препечена до изсушаване. Няколко дни готвя доста усилено и понеже храната се запазва в хладилника(например дехидрираното тесто от пица 5 дни, блата на киша-3, бадемовото мляко-до 5 дни) мога да планирам. Тези дни малко прекалих с всичко наведнъж. Е, отнема време, да, но човек може да се организира и разпредели оптимално времето, ако иска. Винаги има решение;-) Опитвам се да гладувам сезонно, т.е. 4 пъти в годината и още не съм планирала следващата дата. Предполагам някъде през април.

Хронология: последен прекрасен ден на захранване, 4-ти. Днес можехме да ядем плодове, което е прекрасно усещане, енергийната напитка на Брег, едно смути от банан, боровинки, сок от мандарини, мъъъничко кълнове от камут и слънчоглед=абсолютна амброзия. Вечерта-салатата на Брег. Вкусовите ми рецептори са станали много чисти и чувствителни както при децата предполагам в началото преди да почнат родителите да ги тъпчат с храни, които възбуждат небцето отколкото. Което ми напомня, че наскоро четох, че готвената храна се възприема от организма като чуждо тяло. Е, ние се разхайтваме понякога и правим изключения за леща и фасул.

Хубава вечер на всички и до следващото гладуване.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 15-01-2015, 22:42:58
Ей, cherry, поздравления! И камъни изхвърляш дори, страхотно! Успешно захранване.

Много благодаря,Ros :flowers2:

Бате Бино: захранване: да бе, защо наистина всеки се бърка и дава съвети. Имала съм наистина нужда от съвети и съм питала и съм получавала помощ и информация и от теб. Но това не е случая. Не ми харесва захранването при руснаците, защото често е с кефир или рибен бульон, а аз съм веган. Между другото е леко обидно предположението, че някой се захранва по един какъв си начин, защото това е първото попаднало му под ръка четиво.

И за да приключим с тази тема: КОГАТО ЧОВЕК ИМА ДОБЪР РЕЗУЛТАТ ОТ НЯКАКЪВ ТИП ЗАХРАНВАНЕ ВЕЧЕ 9 ПЪТИ, НЯМА ПРИЧИНА ДА ГО ПРОМЕНЯ ОСВЕН ОТ ЛЮБОПИТСТВО ДА ОПИТА НЕЩО ДРУГО.

Е, надявам се, че с това тази дискусия тук е приключила. Сигурна съм, че във форума някъде има тема захранване, моля желаещите да дискутират да продължат там. Както вече писах, аз засега, слава Богу нямам проблеми със захранването. Хубава вечер пак.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 15-01-2015, 23:50:12
Лози, благодаря за отговора. Разбирам, изборът ти е бил с акцент  захранването , та затова..
  То не всички руснаци са по кефира и бульонитое баче, то толкова много народ са там гладолечители.., освен Малахов има още   Войтович, Кочеренко, Столешников, Курдюмов, Андреев, Николаев, Бореев, Суворин, Щенников, Лавров..
Но да , разбира се , няма нужда от промяна на нещо, което работи добре. И аз съм на твоето мнение.
Да ти кажа, някъде бях чел , (и май че е вярно:) ), че можеш да захраниш с каквото и да е , стига  да е съвсем постепенно. ( То затова и с кефир става , и с плодов сок, и с доматен.. ) Не препоръчвам да се изпробва, но аз бях правил едно 3 дневно сухо и после чудесно се захраних с едни шоколадови вафли от ЛИДЛ (http://s20.rimg.info/b01d52c7256f8939e45b0836a544837f.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.173398.html) ( Малко на принципа: "Млад си само докато продължаваш да правиш глупости"  tooth ) Та  тогава дори с моя проблемен стомах не усетих никакви нередности. Захраних се "като по вода"  tooth

А за "четивото" , не се сърди, изходих от линка ти за оцета. ( Много е слаба статията, направо е "жълта" :) , приписани са му свойства , които той няма, да не говорим, че ябълковият оцет ПОДКИСЕЛЯВА , а не алкализира  ;)  Целители като  Болотов  и Генади Гарбузов го препоръчват при подкиселяване. Името на Болотов е достатъчно респектиращо за да нямаме никакви съмнения )

А след като се имаш за  "позитивно мислеща" , приеми го не като обида , а като подарък "свише"  :angel: който има най-вече възпитателна цел.
 Имам предвид - колкото и да се стараем да напишем , да сътворим нещо голямо, грандиозно .. оставим ли някое мъничко слабо местенце, нещо недоизкусурено, някаква дребна неточност ..  - и  прас! Точно там ни изцакват (http://s19.rimg.info
/410193bec97d18e4418c1adb079125b7.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.169308.html) ,  Много е несправедливо, но поне ни учи да внимаваме за "слаби места". :) ( Навремето точно така ме изцакаха при защитата на дипломната ми работа за балансовата печалба. Бях се подготвил като факир, можех даже аз да изпитвам доцента  tooth, обаче бях вкарал  едни няколко изречения ,една спорна теза, която не ми беше много ясна. ( да ме пита някой.. ) И доцента взе да ми прелиства  80те страници , и  да вземе да му падне погледа точно върху този малък абзац  :o, аз се замотах  естествено и накрая вмето 6 имах 4  tooth )  
Е говорим си , трябва да има и поразчупване , да не е само за глад и клизми  tooth


 
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: cherry в 16-01-2015, 11:27:33
В момента пия сок от моркови,целина и червено цвекло и се чувствам най-щастливия човек на земята. :sorcerer - emotloader: Може би и аз ще си направя дневник,за да споделям как върви битката с артрозата и невралгията.Засега е 1:0 за мен... :Cherries
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 16-01-2015, 18:31:56
В момента пия сок от моркови,целина и червено цвекло и се чувствам най-щастливия човек на земята. :sorcerer - emotloader: Може би и аз ще си направя дневник,за да споделям как върви битката с артрозата и невралгията.Засега е 1:0 за мен... :Cherries
:Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 17-01-2015, 00:58:55
Много се радвам, cherry! Да, тези дневничета са много полезни, защото човек вижда с времето как намаляват лечебните кризи при всяко следващо гладуване. При мен има изключения: когато сглупя да взема медикамент и тогава кризите са по-големи. Един цял живот човек се е тровил  с храна(твърде много напр.), нечист въздух, гневни мисли и др. и отнема време докато се попоизчисти.

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ: много много е полезен: възстановява PH на организма и не причинява киселинност! "Apple cider vinegar will help maintain your pH balance either upward or downward whichever is needed. Let me explain ... " взето от тук http://www.vinegar-home-remedies.com/ph-balance.html, движете се надолу по статията.
"9. Apple cider vinegar will balance your entire inner body system.

The body constantly strives to achieve a state of equilibrium. Apple cider vinegar helps the body maintain a healthy alkaline pH level. Research shows that higher acid levels (lower pH level) leads to a lack of energy and higher incidences of infection. Hence, my desire to sip some a few times a day for a natural boost of energy." взето от тук: http://www.mindbodygreen.com/0-5875/15-Reasons-to-Use-Apple-Cider-Vinegar-Every-Day.html

Какво е рН на ябълковия оцет?
Както вероятно вече знаете, ябълков оцет е киселинен. Тъй като това е естествен продукт, неговото рН може да варира малко. Обикновено рН на ябълков оцет е около 4,50 до 4,75. Въпреки че започва като киселина, Натуралният оцет има  мощен алкализиращ ефект върху тялото. рН в тялото е много важно, и е от съществено значение за оптимално здраве. взето от тук http://lidiq.com/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5/

Така че въобще не причинява каквато и да била киселинност в организма.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 17-01-2015, 01:12:00
Този път нещо като мини лечебна криза настъпи по време на гладуването ми с нерва на десния крак. Бях на 20 години, когато се разболях сериозно и дясната страна на тялото ми бе засегната. Болестта още не е излезнала от тялото ми окончантелно. Особенно засегнат е един нерв(по-скоро коренчетата по продължението на този нерв). Та се появи пак това нещо. Явно ще ми трябват наистина тези редовни прочиствания и търпение.

Храна: през последните дни след захранването успях да направя освен крекерите, изсушени до 45 град., суровата пица, суров пай от елда с пълнеж от броколи и авокадо, десерта от бадево тесто и сос от диви плодове, с кокосово олио,  и всички съпътстващи салати още и сирене от кашу, сурова горчица и сурова майонеза. За утре има и полуготова салата(трябва да престои в хладилника 1 нощ) от броколи, кълнове от слънчоглед и люцерна(=алфа-алфа), червен лук, стафиди и сос от изкиснато кашу, лимон, ябълков оцет, зехтин, малко сок от агаве, 1 скилидка чесън, малко хималайска сол и 1 шалота(мъничко лукче), всичко смляно в блендер.

Закуските ни тези дни след захранването се състоят от смутита и кълнове от камут и елда, примесени с годжи бери, стафиди, изкиснати орехи, канела и настъргани корички от лимон(био). Утре трябва да добавя и ябълка.

Хубава вечер на всички.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: titan в 17-01-2015, 11:02:08
Докато ядете крекери, хляб, корички , тесто , винаги ще имате интоксикация и облагания. Явно още не можете да проумеете каква измама е хляба и колко много хора участват в нея. Не казвам,че не е вкусен, напротив , обожавам го, но пък как ми вреди , а и не само на мен :)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 17-01-2015, 13:08:36
titan, дори пълнозърнестият ли?
Рядко си купувам от Jovan содена питка. Напоследък нещо я развалиха, та вече не ми е вкусна и тя. последния път нямаше и си купих от  BreadLand пълнозърнеста питка. Беше разкошна, докато беше топла и прясна, после стана доста жилава. Направих експеримент и я оставих отвита, за да видя кога ще се вкорави. Искам да ви кажа, че стоя мека 2 дни, а я имах още поне 1-2 дни преди това. Т.е трайност минимум седмица. Ми за мен има и други неща добавени в нея, освен стандартните продукти за направата й. Навремето хляба, Добруджа или бял, които купувахме от хлебарниците, се втвърдяваше за няколко часа, че и по малко дори.След няколко дни мухлясваше. А сега всичко има толкова голяма трайност.  :o
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: titan в 17-01-2015, 14:29:30
Няма значение какъв е , какво полезно нещо може да има в продукт минал 300 градусова термична обработка ? Има ли биологично активни в-ва, ензими, витамини ???
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 17-01-2015, 18:41:52
Лози, всеки си подбира източниците на информация на база собственото "наработено" до момента  ;)
Някои цитират в-к Уикенд, други -форуми за мобилни апарати, трети - пасторът от Евангелистката църква..
А масата като цяло не могат да надмогнат "официалните версии" и всичко извън тях е "конспирация"   tooth
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 17-01-2015, 20:22:46
Лози, супер си,  ;),
Сегааа, понеже въпросът с ябълковия оцет се обсъжда след моето отрицателно питане, нека да не забравяме следното:

- в държавата САЩ има цял щат (Вермонт), къдено хората и техните домашни крави, кучета и др. боледуват изразено по-малко от средното за страната, живеят по-дълго и пр.
- те всяка година си правят в огромни бъчви и изпиват (хора и животни) по стотин литра ябълков оцет.
- ползата от ябълковия оцет е добре и широко известна, особено в нашите среди.

Но нито в посочените от теб статии, нито другаде съм срещал препоръки да се потребява яб. оцет на втория ден от специално захранване след въздържане от храна.
Нито утвърждаването, че той започвал като киселина (по-точно 2 киселини), но после алкализирал нещо си, звучи доказателствено , точно никак.

Тоест, разграничаваме отлично използването на посочените (яб. оцет, домат, чесън...) във всекидневното, обичайно хранене, от захранване, а ако захранваме стомах, който преди това е подавал сигнали... извинявай, струва ми се дори малко неудобно да обсъждаме въпроса.  :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 19-01-2015, 00:59:01
Виж Пол Брег, Вов, той го препоръчва. Посочените статии не засягат гладуването въобще, така че няма как да пише за захранване вътре, както и ти сам прекрасно знаеш. Така, че това не може да бъде аргумент за абсолютно нищо.

А на всичко отгоре и въпросът, който трябваше да бъде изяснен в случая засягаше PH на организма след прием на ябълков оцет.

Бате Бино, ама като котката и падането на гръб, нали? Която и статия да погледне човек в интернет и даде PH и ябълков оцет ще получи в над 95 % от случаите резулатата, че този оцет не причинява киселинност в тялото освен ако средата не е твърде алкална. Тогава я регулира. И това да принизяваш 95% от всички източници в интернет до в-к Уикенд е най-малкото манипулативно за широката публика. Не на това ниво дискусия и не в този дневник, моля.

Хубава вечер.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 19-01-2015, 01:03:44
Титан: я виж по-нагоре в писанията ми какви крекери ям: изсушени до 45 градуса в сушилня и направени от био златисто ленено семе, изкиснати бадеми цяла нощ във вода и измити заради инхибиторите, сушени домати, 30 мин във вода и др. подобни съставки. Пол Брег препоръчва препечен до изсушаване пълнозърнест хляб, който лично аз си го замени с тези кракери.

Ама, моля ви, четете по-внимателно преди да правите изказвания от сорта:" ако ядете разни кракери ще се натровите"!
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 19-01-2015, 12:47:32
Лози, ами тогава да ти заключим темата , да си пишеш само ти в нея?  :surpris_23: След като поставяш  "ограничителни условия "  за останалите съфорумци.. ?  :surpris_23:  tooth

Ти знаеш ли за "сагата" със спанака? Дето имал десет пъти повече желязо ..Десетки години във всички справочници!,  вкл. научни !  дават, че съдържа десет пъти повече желязо , в сравнение от другите зеленолистни ?  ;) В един момент някой си ( вероятно зевзек като мен  tooth ) решил да направи анализ . И какво да види?  :surpris_23: Няма такова нещо!  Желязото било колкото при всички останали зарзавати! ( е  плюс-минус.. )   tooth
Върнали се назад и установили, че ставало въпрос за преместена по невнимание с един знак запетая  tooth

Не знам колко си се ровила в интернет, но мога да се обзаложа , че аз - много повече  tooth ( щото иначе щеше да го забележиш и ти .. :) )  И винаги откривам, че една и също тема се копира от 50 сайта и още от 40 блога..  tooth   Та и затова "източниците" са 95 %  tooth
(Да ти кажа, сериозно, така е дори в научната литература! Едни  и същи данни могат да се озоват в 99 дисертации..Майка ми нали е била и преподавател по физиотерапия, разказвала ми е такива куриози  tooth )
 Но може и пък и ти да си права...  :surpris_23:  , аз само да кажа , че за мен Болотов струва повече от разни 95 % копи-пейстовци   tooth . А също и Гарбузов, а и Надежда Семенова ( при нея в центровете й оцетът се използва като подкиселяващ агент в клизмите. )  Това са хора освен натуропати - също и практици с дългогодишна практика.
Разбирам, че те възалявам , но се надявам поне да ти помагам да не спираш с търсенето  на истината  :love_028:
Самият оцет е дреболия, мани го , другото е важното  , че си герой като цяло  :kisss: ( ама ще ме накараш да го тествам лично тоя оцет - ще се нагълтам с него и после с PH - метъра веднага ще ти кажа дали алкализира или подкиселява  :whistling2 - emotloader: )
 
 
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: cherry в 19-01-2015, 14:21:14
Я веднага всеки да си извади източниците на светло за една бърза справка tooth
Аз пък изобщо не консумирам оцет,само натурален лимон или сока му.И също-храните ми са български,според сезона.Но...да си дойдем на думата-4-ти ден захранване-салатки,плодове,включих картофи.Довечера ще правя кл. с мляко и масло.Страх ме е пак да не се получи запек,защото снощи направих последната кл. за това гладуване.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: titan в 19-01-2015, 16:06:08
Това с дехидратирането, за мен лично, е абсолютна глупост, но вие си знаете най-добре. В нормална , а не екстремна среда е добре водата да си е в храната. Може би твоите крекери са по-читави , не зная, но за мен това не е храна :)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 19-01-2015, 16:39:58
Пфуй, много дълги постове бате Бино. Голям смях пада в последния. Направи си тест на РН след употребата на ябълков оцет, че и аз имам противоречиви четива по въпроса. И не знам вече на какво да вярвам.
Чери, кл=клизма ли? С мляко и масло?  :surpris_22: Що е това?
Постоянно ме изумявате:) Много сте сладки  :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: cherry в 19-01-2015, 16:49:47
Клизма е,да,по Малахов.Против запек... :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 19-01-2015, 17:21:47
: изсушени до 45 градуса в сушилня и направени от био златисто ленено семе, изкиснати бадеми цяла нощ във вода и измити заради инхибиторите, сушени домати, 30 мин във вода и др. подобни съставки.
:Content_14: :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Тихия в 19-01-2015, 20:56:56
Клизма с масло например се препоръчва за хора с изострена вата. Дебелото черво е слабото им място. То трябва да се омазнява вътрешно и тази клизма върши прекрасна работа. Не става обаче с какво да е масло. Но това е друга тема.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 19-01-2015, 20:58:12
Днес, 19.01.15 ми е пак ден за сух пост. Вчера имаше отклонение от суровоядното ни хранене, т.нар. изключение: спагети с чесън и зехтин. Вероятно на 25.01 е следващия ни ежеседмичен ден глад.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: iskrena в 20-01-2015, 00:59:35
хаха, Лози, много бързо се вкиселяваш, бе човек, явно повечко оцетец за алкализиране на средата ти трябва!   tooth
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 20-01-2015, 10:04:46
Лози, ако правилно съм разбрала:
- Гладувате (с мъжа ти) един ден всяка седмица
- Суровоядци сте, не знам на колко %, но доста, съдейки по споделеното меню
- Гладувате всеки сезон, т.е 4 пъти годишно.
А как си избираш дните за глад?

Тихия, мерси, че поясни за мен. Ти с какво си правиш клизма?
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: zinaida в 20-01-2015, 11:30:54
Няма значение какъв е , какво полезно нещо може да има в продукт минал 300 градусова термична обработка ? Има ли биологично активни в-ва, ензими, витамини ???

това ме провокира да постна тук едно изказване , което се надявам да обсъдим (коипрано е от друг форум) :

Много силен аргумент в очите на хората, които през времето са ме убеждавали разпалено в ползите подобен тип хранене - суровоядство, веганство и т.н, е че суровата храна е полезна, обработената топлинно не е. Защото й се били губели витамините и всички полезности при топлинната обработка. Един вид човек яде само пълнеж без хранителна стойност.

Храната се яде не само заради витамините в нея, нали?
На пьрво място сред полезностите са т.нар. макронутриенти - белтьчини, мазнини, вьглехидрати. Топлинната обработка в много случаи дори благоприятства тяхното усвояване. Наистина, някои по-неустойчиви мазнини, главно от растителен произход тьрпят неблагоприятни промени при загряване, но пьк повечето от животински произход са стабилни и не променят структурата си и при високи температури.
Заблуда е, че всички витамини са термолабилни и се унищожават при високи температури.Всьщност такива са няколко от тях и те спокойно могат да се набавят от сурови зеленчуци и плодове, защото все пак никой не яде изцяло топлинно обработена храна. Аз например авокадо сготвено никога не сьм яла. Ето една табличка за устойчивостта на витамините :
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml

Растителните храни всьщност губят много по-голяма част от витамините и другите , сьдьржащи се в тях биологично активни вещества, когато престояват с дни, било по време на транспорт, по щандовете, или в хладилника.
Ценните вещества от някои храни се усвояват дори в пьти по-добре, когато са термично обработени, отколкото в сурово сьстояние ( пример - каротена в морковите, ликопена в доматите и т.н.).
Друга сьставка са микроелементите -  те сьщо не се променят под вьздействие на високи температури.

Та в този смисьл, според мен е много пресилено да се каже, че сготвената храна била вредна и отровна.

И едно мнение на Крис Кресьр по този вьпрос ( цитирам го от книгата му ""Your Personal Paleo Code"").....


 
А всъщност темата я пуснах аз самата ето тук
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=817549.0;topicrefid=20 - на който му се чете
 , за да чуя и други гледни точки (не ме плюйте моля за това ) 

извинявам се на Лози , че го пиша в нейният дневник, но ми се стори най-подходящо да е тук , именно защото Лози за мен е пример за всичко положително , което носи суровоядството и исках от нейната гледна точка , през нейният поглед да разнищим всички какво се случва всъщност....
Ако прецениш Лози , ще махна поста си  :love_026:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 20-01-2015, 12:39:27
Слабоват автор си ни представила , Зинаидка  :-\  
НЕ ние него да коментираме , а той  да идва при нас и да чете - за да знае!  :Content_22:

1. Важното в една храна на първо място са ФЕРМЕНТИТЕ ;) , които да й осигурят "самосмилане",  в следствие на което храната бързо  да премине, без да ангажира голям ресурс от страна на организма ( да товари бъбреци и дроб )  , да образува по-малко отпадни вещества.
2. От варена храна организмът не може да си произведе недостигащото!  ( напр. "незаменимите" аминокиселини, вит. В12 , вит. С дори! ) Докато от сурова - МОЖЕ.  ;)
3. Животинските мазнини  не се променят, но какво става с белтъка  ?  ;)  Става в пъти по-трудноусвояем! (денатуриран) И товари! ( бъбреците най-вече )
4. Готвенето  подкиселява храната! ( и организма ) Суровото краве мляко е алкално. Свариш ли го - става киселинно . ;)


Е, има все някакви проблясъци авторът - някои зеленчуци наистина може и да се задушат - заради целулозата .
 Затова , ако трябва да го оценяваме, според мен една тройка минус ( 3- ) е съвсем справедлива оценка.  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 20-01-2015, 13:06:24
Мале , душко, прегледах темата  и в "мамата " ...
Това в бгмама да четеш  сериозни теми.. наистина си е супер полезно, дори и  ... здравословно!  Това е гаранция за смях със сълзи,  за тотална релаксация , жива терапия, направо се подмладявам там , честно (http://s16.rimg.info/5908e5042ba6737b93fc717d2f4aabd4.gif) (http://smayliki.ru/smilie-931396551.html)
Не знам защо още никой не се е сетил  да включи в справочниците още една методика в раздела "алтернативна Медицина" - четене на бгмама ! (http://s8.rimg.info/f83566858dee5b317376ee8f6778ee64.gif) (http://smayliki.ru/smilie-660117543.html)
Да им предадеш хиляди благодарности от мен ( от нас )  :thankyou:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: cherry в 20-01-2015, 14:22:38
Аз съм на мнение,че суровоядството не за доша вата по Аюрведа.Особено през зимата при нашите географски ширини.Без топлите храни вата няма откъде да получи огъня на питта.
И по същество-прясното мляко и маслото си останаха непокътнати, защото системата се раздвижи сама.Чувствам се прекрасно.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 20-01-2015, 14:28:54
Нищо лошо не искам да кажа за бгмама-та. Аз също съм фен и чета и пиша във форума. Но при толкова обсъждане, когато се избистрят уж нещата се започва с едни вече детайли, доуточняване, доизкусуряване, че и чак видоизменяне накрая. Но при толкова голяма аудитория, няма как да е по друг начин.
Бате Бино, благодаря за горния стегнат пост, беше ми много информативен  :-*
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 20-01-2015, 15:12:26
Моля,  Newly :flowers2:  За тези няколко изречения са отишли десетки хиляди часове четене и умуване. Искаме ли , вложим ли - все ще има плодче..  :)

Не съм казал, че "мамата" е лош, просто той е  своеобразен начин на живот tooth
Веднъж издирвах координати на пинсионираната педиатърка д-р Пенева ( май че така й беше името )
Търся - намирам в мамата , че някой търси същото, пуснал тема. Някой друг му отговаря , че лекарката май не била добре и не приемала.. После следващият
- " Ау, горкичката, дано се оправи , много е мила, толкова да ни е помогнала.. "  ,  
-  "Ама наистина ли ? "    и така .. , прочетох всичките към 60 отговора по темата , но координатите на лекарката така и не видях  tooth
  
Чери ,говорим  за суровата храна, а не за суровото хранене  ;)  Там вече  си има някои особености  ;)
Основното от които е, че всички , които не са били доволни от него, просто ПАК не са били запознати  ;) tooth  Че за да преминеш изцяло на суровоядство  ти трябва плавен преход от поне 8 години. ( На Вадим Зеланд са трябвали 10 )
 НА ниво клетъчна памет организмът помни и се съобразява с това , което е поемал последните 8 години.
 Та така, повечето сме наясно , че за всяко нещо си има тънкости,  въпросът е как по-бързо да стигнем до тях  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 20-01-2015, 15:48:50
Сериозно нещо е бгмама. Ако и от автофорума са изразили същото мнение, значи няма две мнения по въпроса. Ако пък случайно в изготвянето на становището са участвали Дулева и Байкова, направо бих преминал само на топлинно-обработена храна. За по-сигурно, ще подгрявам и плодовете и зеленчуците, а за най-сигурен топлинен ефект, бих използвл микровълновата  tooth
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 20-01-2015, 19:31:51
...
1. Важното в една храна на първо място са ФЕРМЕНТИТЕ ;) , които да й осигурят "самосмилане",  в следствие на което храната бързо  да премине, без да ангажира голям ресурс от страна на организма ( да товари бъбреци и дроб )  , да образува по-малко отпадни вещества.
2. От варена храна организмът не може да си произведе недостигащото!  ( напр. "незаменимите" аминокиселини, вит. В12 , вит. С дори! ) Докато от сурова - МОЖЕ.  ;)
3. Животинските мазнини  не се променят, но какво става с белтъка  ?  ;)  Става в пъти по-трудноусвояем! (денатуриран) И товари! ( бъбреците най-вече )
4. Готвенето  подкиселява храната! ( и организма ) Суровото краве мляко е алкално. Свариш ли го - става киселинно . ;)


Е, има все някакви проблясъци авторът - някои зеленчуци наистина може и да се задушат - заради целулозата .  ...

 :Content_14: :Content_14: :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 20-01-2015, 20:35:32
Не разбирам какво имаш предвид:
хаха, Лози, много бързо се вкиселяваш, бе човек, явно повечко оцетец за алкализиране на средата ти трябва!   tooth

Смятам, че е важно за хората да знаят истината за това колко е полезен ябълковия оцет. Нито една статия не беше дадена като пример за "противоречива" информация. Смятам егото на хората, които държат винаги да са прави за по-маловажно от истинските ползи на този форум. Те бяха и са много за мен. Но информацията трябва да е достоверна и основана на факти, а не на многословни изказвания.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 20-01-2015, 20:40:44
Лози, ако правилно съм разбрала:
- Гладувате (с мъжа ти) един ден всяка седмица
- Суровоядци сте, не знам на колко %, но доста, съдейки по споделеното меню
- Гладувате всеки сезон, т.е 4 пъти годишно.
А как си избираш дните за глад?

Тихия, мерси, че поясни за мен. Ти с какво си правиш клизма?

Един ден седмично при едно хранене обикновено правим изключение от суровите храни. Първата година не правехме това изключение. Е, и сега може би не е всяка седмица, но се случва. Седмичните дни за глад ги избра мъж ми, защото на него му е най-удобно в неделя. Този път имахме ангажимент и затова гладувах по изключение в понеделник. Преди, когато живеех сама също гладувах 1 път седмично(правя го от около 25-26 години), и тогава го правех в зависимост от това как усещам тялото си. Сезонните гладувания ги правим според пътуванията и служебните ангажименти, които имаме.

Предполагам един ден ще започна да внимавам кога е екадаши и кога деня на двете тръби, което несъмнено е по-разумния вариант. Още не сме стигнали до там.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 20-01-2015, 20:41:27
Сериозно нещо е бгмама. Ако и от автофорума са изразили същото мнение, значи няма две мнения по въпроса. Ако пък случайно в изготвянето на становището са участвали Дулева и Байкова, направо бих преминал само на топлинно-обработена храна. За по-сигурно, ще подгрявам и плодовете и зеленчуците, а за най-сигурен топлинен ефект, бих използвл микровълновата  tooth

 :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: iskrena в 21-01-2015, 00:13:21
много ми хареса "спама" ти за "егото", Боби!    tooth
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 21-01-2015, 11:33:31
Лози , ти май пак не разбра - тук обсъждаме PH-то на оцета , а не ползата му  ;)
По ползата спорове няма. ( Аз всеки ден пия по две чаши с оцет вода и медец   :essen:)


Ама вие с Тихия с това вашето " заради его" много ме веселите ..Това явно е някакъв дежурен коз , някакъв спасителен пояс  във всяка дискусия  . Вместо аргумент по темата - лепва му се на човека  щампата "ГОЛЯМО ЕГО" и  дискусията е приключена.. tooth

 Разсъжденията си ( за които се изказа Искрена ) преместих тук, според мен има какво да се осмисли  
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7302.msg73491#msg73491
Нека тук да си остане акцентът към действията на Лози, които определено са за похвала. ( Да говорим можем мнозина, но да действат могат само малцина  ;) Една от които е Лози. )
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: zinaida в 21-01-2015, 15:34:06
За Его-то ясно , има си тема за него.
Аз да си продължа с моят спам : в крайна сметка кои зеленчуци е по-добре да се ядат сурови, и кои задължително готвени?

Ако прецените преместет и моите въпроси другаде, но все пак ми се иска (тайно се надявам ) да разнищим по-навътре темата....

А че Бг Мама не може да бъде авторитет, то е ясно.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 21-01-2015, 23:59:09
Бате Бино, ти май пак не разбра: тук става въпрос точно за PH то на оцета. В една от статиите беше описано съвсем подробно, отделно, че и аз го цитирах: ако PH то на организма е алкално, което е много рядък случай, то ябълковия оцет го регулира, същото става и в обратна посока: при по-висока киселинност, то ябълковия оцет регулира PH то в посока основност.

Предлагам ти да отвориш нова тема, тъй като тази дискусия явно живо те интересува, така ще могат и повече интересуващи се да се включат.

Ние ядем ВСИЧКИ зеленчуци сурови. Освен когато решим съзнателно да правим изключение и излизаме с приятели. От боба и лещата стават прекрасни кълнове и от тях могат да се приготвят суровоядни ястия като чили без месо например(с авокадо, кориандър, сос от сушени и свежи домати с чили, моркови, лук и т.н.) От сладки картофи правя сурови спагети, които заливам с доматен сос(пак суров) и т.н. Могат да се правят супички пак от кълнове и да се загряват до 45 градуса. От броколито става страхотна салата със сос от кашу(изкиснато цяла нощ) и т.н.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 22-01-2015, 14:27:28
Хм, Лози и всички интересуващи се,
Според мен отделното обсъждане на ябълковия оцет започна след като изразих силни съмнения в полезността му при потребление в първите дни на захранване, точно при човек със стомашни проблеми.

Предполагам, никой не забравя, че желаното от всички излекуване в дълбоко здравословния, или медицински смисъл, при (правилно) въздържане от храна, настъпва плааавно постепенно в края на захранването и след него.
Бляскавите ни организми, (създадени по Образ и Подобие...) увеличават значително производството на здрави стволови клетки, които тепърва биват превозени до увредените места (колко гениално, а?) и там "поправят", доизграждат и пр. каквото има за оправяне.  :pensif_29:
Следователно към началото на захранването няма да има полза от нищо силно-действащо включително всякакви концентрирани(изцедени) мазнини, топлинно обработени белтъци, сол, алкохол, бързи въглехидрати... сигурно има и още.
Две супени лъжици истинско козе/краве кисело мляко (с лактоба... булгарикус) добре разбъркани в 250-300 милилитра вода, изпити на малки глътки, непрекъснато за 10-тина минути след 3-5 ден на захранване, се смята, че подпомага завъждането на добрите бактерии в червата ни

[Това са само мои разсъждения, основаващи се на ръководени, наблюдавани и прочетени от мен невероятно добри и отлични резултати на излекуване на много тежки страдания. Да не се приемат за ръководство, налагане на мнение или подобни.] :flower:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 22-01-2015, 23:39:11
Дискусията започна с изразяване на съмнения в предложението на Пол Брег. Тъй като смятам, че той има повече успехи по отношение на гладолечението И на захранването от теб, Вов(прости ми) това първо и второ тъй като вече 9-10 пъти правим с мъж ми захранването след 7-9 дневно гладуване точно така: първия път домати задушени и ябълков оцет и зехтин и малко чесън И се чувстваме прекрасно, то ябълковия оцет на първия ден както препоръчан от Пол Брег и от моя личен многократен опит е ПРЕКРАСНО средство при захранването.

Тъй като по убеждение съм веган, не само по здравословни причини, а и защото смятам, че е противно измъчването на животни с цел пиене на кърмата им, предназначена за техните малки, а не за нас, никога не бих и сънувала да препоръчам тук, в страниците на този дневник мляко. Вов, препоръчвам нова тема!

И не обяснявай, ако обичаш точно пък тук, че млякото и млечните продукти, които предизвикват киселини в организма и са канцерогенно образуващи, биха били полезни по какъвто и да било начин, моля.

Един от най-значимите филми на нашето време: http://filmisub.com/dokumentalni/3778-cowspiracy-the-sustainability-secret-kravokonspiraciya-istinata-za-zhivotnovadstvoto-2014.html#tabs-4

и тук: http://www.zemianazaem.com/archives/65

И за Бога, не се тровете с мляко и млечни продукти.

Днес научих и нещо ново по отношение на PH на тялото. Колкото и алкални храни да консумира човек, киселинността се увеличава, когато човек е ядосан, има негативни емоции или стрес. Вижте предаването в края на тази статия(лакмусовите лентички) http://www.svoizbor.com/2014/02/how-my-mother-was-healed-from-cancer/
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: iskrena в 23-01-2015, 00:30:29


Днес научих и нещо ново по отношение на PH на тялото. Колкото и алкални храни да консумира човек, киселинността се увеличава, когато човек е ядосан, има негативни емоции или стрес.

е, ок, ама ако пък  консумира, на връх стреса, и киселинни храни много тогава нещата хептен може да не са ... сини / не розови /  :)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Elia в 23-01-2015, 09:54:33
Мисля, че не трябва в никакъв случай да се спекулира с употребата на един или друг продукт.Пол Брег е правил гладувания, но доколкото знам от неговите книги, които имам клизми не е правил.Е аз изпробвах няколко пъти по този начин, но нямах добри резултати.
За доматите - те образуват различни видове камъни, когато са топлинно обработени.Причина са за киселини при гастрити, язви, рак на стомаха.
За млякото - хората го пиеха сурово, току що издоено и бяха здрави.Така го пиеше баба ми цял живот и правеше сирене от сурово мляко.В много райони на света хората се изхранват с мляко, пият го сурово, нямат много плодове и зеленчуци / пустинни области /.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 23-01-2015, 10:26:53
За тези домати трябва да пускаме отделна тема за изясняване на истината :)
Явно са противоречива храна  :-\
 Първо, че са плод , пък ги водят зеленчук  tooth, после според  Неумивакин било точно обратното - сурови правели проблеми заради оксаловата киселина..И трябвало да се консумират само термичнообработени.
А според Китайската Медицина - въобще не са добра храна , защото били "ин"..  :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Elia в 23-01-2015, 12:41:56
За доматите съм сигурна.Не употребявам въобще термично обработени домати, защото получавам киселини и болки в стомаха.Имам познати, които вече починаха от рак на стомаха, но при употреба на готвени домати изпадаха в толкова силни болки и се стигаше до болница.Когато са сурови доматите трябва да са естествено много добре узрели.Ако узряват в оранжерия и се берат зеленкави предизвикват много силни болки в стомаха и червата при заболявания.Има също домати, които ги берат зелени и ги потапят в някакъв разтвор.Те след това за една нощ узряват.
Ние си отглеждаме домашни, добре узрели , месести и с тънка ципа домати и при консумация нямам проблеми.Но ако ползвам купешки с твърда ципа, недобре узрели болките са страшни.
Поздрави !
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Elia в 23-01-2015, 12:50:25
Оксаловата киселина във всички сурови продукти е органична, а в топлинно обработени става неорганична.Поради тази причина спанака, доматите и други зелении могат термично обработени да ни предизвикат сериозни проблеми.Спомням си на времето дядо ми, който при котсумация на готвен спанак щеще да умре от спукване на язва.Термично - обработената оксалова киселина образува най - трудно разграждащите се оксалатни камъни в бъбреците.
Поздрави !
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 23-01-2015, 13:10:15
Днес научих и нещо ново по отношение на PH на тялото. Колкото и алкални храни да консумира човек, киселинността се увеличава, когато човек е ядосан, има негативни емоции или стрес. Вижте предаването в края на тази статия(лакмусовите лентички) http://www.svoizbor.com/2014/02/how-my-mother-was-healed-from-cancer/

Много важно уточнение . :)
Лози, благодаря ти за линка! :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: zinaida в 23-01-2015, 14:38:13
И аз благодаря за уточненията  относно готвените и сурови зеленчуци (плодове). Точно това имах предвид да разкажете кои точно и защо е по-добре да се консумират по единият или другият начин
 :thankyou:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 23-01-2015, 16:24:21
Elia , и аз от сто години съм знаел същото за доматите, обаче нещо ме смущава в казаното от Неумивакин и Китайската.. ще си направя допълнителни проучвания  :whistling2 - emotloader:

Лози, ти, както  и мнозинството представителки от твоя пол, си надарена да можеш  да четеш едно, а да разбираш друго  tooth .  СЪМНЕНИЯ по Брег не съм изразявал, просто  попитах - защо точно  Брег е предпочетен, а не Николаев, Малахов, Войтович, Шелтън, или Столешников.. :surpris_23:
Да не вземеш сега пак да се засягаш.., това не е обида , а си е "психология на пола" :) , напълно нормално си е . .
Понеже и в говоренето жените обикновено казват едно, а имат предвид друго,  съответно и когато тълкуват  текстове е същото - тълкува се не буквално , ("по мъжки") , а "по женски" , търси се винаги подтекста   :)
Затова се налагат и множеството последващи изяснявания, особено когато в дискусията присъстват мъже  :love_007: Ама не че се оплаквам, все някога ще се изясним  :D Тъкмо по-дълго ще си общуваме
      (http://s19.rimg.info/429e243e48abe13a3f9d2180a93bd1c8.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.168841.html)
 
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 23-01-2015, 20:09:41
Това не е вярно, че не изразяваш съмнения по отношение на Пол Брег: ти започна дълга дискусия, твърдейки, че ябълковия оцет, препоръчан от Пол Брег при захранването не бил полезен точно при захранването, защото причинявал киселинност в организма, което също не е вярно.

Не не се обиждам, защото намирам за смешно да се разделят половете по това какво четат и какво разбират. Това не са полово определящи белези. В нашия случай, ако човек прочете твоите постове тук, които са сравнително разсеяни, без да следват една логична линия и са изпъстрени с емотикони, и моите, които обикновенно са отговори на конкретни въпроси, придружени с факти и имат определена логическа постройка, то човек би стигнал до обратния извод, т.е. че мъжете са многословни, емоционални, разсеяни и се опитват да избегнат конкретна дискусия. Както виждаш подобни генерализация са абсурдни. Не споменавам сексизма въобще, само абсурда на подобно изказване.

А че отделно пита защо  Пол Брег, а не някой друг, пита, също. Бях вече писала, че след 9-10 пъти успешно и много приятно захранване по Пол Брег, няма придчина да сменям метода, освен от любопитство.

Друга причина е (пиша го отново и почва да ми омръзва) е, че съм веган и повечето от руснаците препоръчват кефир или някакви млечни субпродукти или пък рибен бульон. Смятам консумацията на мляко и млечни продукти за крайно нездравословна идея, защото са канцерогенно образуващи, а и защото са продукти на жестокостта към животните.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 23-01-2015, 20:19:29
Елия, много интересна инфо! Благодаря. Да, Пол Брег не препоръчва клизми. Не го възприемам като гуру, а като човек, който ме вдъхновява и е измислил прекрасна система за захранване. Правя всеки ден клизми по време на гладуване. Така болките, когато ги имам се облекчават.

Зинаида: тоест за втори път същия отговор: суровите зеленчуци са най-добрия вариант.

Рос, с удоволствие. Това ме накара доста да се позамисля и потвърждава наблюденията ми: най-добрата ми приятелка и майка й се хранят сравнително нездравословно и откакто ги помня НЕ боледуват. И двете са много много спокойни и ведри личности. Не е ген, защото брата, който има доста стресираща работа и огромни отговорности, за съжаление, боледува:-( Така че всичко се контролира от главата.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: iskrena в 23-01-2015, 21:24:28


Лози, ти, както  и мнозинството представителки от твоя пол, си надарена да можеш  да четеш едно, а да разбираш друго  tooth .  
Понеже и в говоренето жените обикновено казват едно, а имат предвид друго,  съответно и когато тълкуват  текстове е същото - тълкува се не буквално , ("по мъжки") , а "по женски" , търси се винаги подтекста   :)

 

е, Боби, какво се оказва сега - че аз съм мъж ли?   :surpris_23:     tooth
щото, аз каквото говоря, това и мисля, а също - тълкувам текстовете съвсем буквално!

пс - ааа, извинявай, сега видях, че си писал "мнозинството", а не - "всички"..... ех, голяма точност!   ;D
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 23-01-2015, 22:20:11
 ;D ;D ;D Или пък много бързо четем и като не чуваме интонация и паузи, които да насочат вниманието на читателя, може да се разбере нещо различно... :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 23-01-2015, 23:50:34
 Лози , и аз като Вовата се уморих , душко, да разяснявам всяка моя мисъл по няколко пъти.. и да установя  ,че пак не е разбрана правилно  tooth  Просто не можех да допусна, че съществува човек, който да не разбира какво искам да кажа, но явно и такъв се намери в твое лице :)  Както и да го кажа - все е неясно  tooth ( А когато не ти е ясно , наистина е възможно да ти звучи "разсеяно " , съгласен съм   ;D )
 Поредното , което не си разбрала правилно  е,  че по оцета аз коментирах единствено неговото pH ! Все едно съм химик. Без никаква връзка с това , кой го препоръчва и за какво..  ( Ти просто пак намери някакви подтекстове  :) )   
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: iskrena в 24-01-2015, 19:54:23
съжалявам, че се налага да го кажа, но човек, който трудно разбира нещата явно хич не е на правия път...
Лози, има нещо дълбоко сбъркано в мирогледа ти явно!
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 24-01-2015, 21:04:09
На твое място Лози не бих обръщал внимание на провокациите на Искрена. С времето се свиква с умозаключенията и.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Лози в 25-01-2015, 00:30:34
хахахааа, благодаря, Де Ниро. Въобще не я вземам на сериозно, тъй като на други места четах скандалжийските й опити. Много благодаря наистина за препоръката.

Така, писанията в този дневник вместо да служат за конкретна информация, да бъдат от полза за мен и евентуално за други в този форум, които са тук не за да се намират на седянка, а защото се интересуват от гладолечение, как протича то при различните хора и от суровоядство, започна да се разводнява и да се превръща в сапунена опера.

Моля, всеки, който няма с какво конкретно и КОНСТРУКТИВНО да допринесе към опита, споделен в този дневник по отношение на гладолечение или суровоядство, да се оттегли.

Имате си дневници, има и възможност за отваряне на нови теми, ако ви се разговяря помежду си на каквито и да било други теми този форум предоставя явно добра възможност за това.

Моята лична идея да започна този дневник бе да си водя записки, за да знам кога и колко съм гладувала, да проследя лечебните кризи и евентуално този опит да бъде полезен и за други хора, тръгнали по този път.

За съжаление, на места този опит е изцяло разводнен от неконструктивни спорове, изместване на темата и изжиявяване на някакви егоцентрични тенденции.

Така че: ако не можете да допринесете с наистина полезна информация, не пречете като разводнявате информацията тук

Благодаря предварително.

Хронология: утре е ежеседмичния ни ден на глад: за мъж ми на вода, за мен сух. Надявам се да не се разхайтваме повече, както стана преди около половин година и да продължим независимо от пътуванията ни по един ден(обикновено неделя) да не се храним плюс 4 те ни сезонни гладувания в годината, както и суровоядния ни начин на хранене с малки изключения. Мисля, че щастието е дисциплина на ума и тялото. По ума ми е по-трудно да работя;-)

П.П. Толкова неприятно ми става напоследък да преглеждам писанията тук, че се замислям да престана да поддържам дневник тук, което намирам за много жалко, всъщност, защото първоначалната идея е добра: човек да проследява състоянието си и в същото време и други да профитират от това.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 25-01-2015, 10:34:19
Значи , Лози ,твърдиш , че това , което ТИ пишеш, е винаги конструктивно и полезно , а това, което ДРУГИТЕ пишат - е неконструктивно, размито, и егоцентрично?
Не знам другите какво мислят, но за мен точно това е  ЕГО !  В чист вид.   ;) ;)

Аз за 5 години колко пъти съм си позволил да квалифицирам нечий коментар?  Да го категоризирам?  ;)

А не се ли замисли, защо тук САМО ТИ имаш такива оплаквания?  ;) (Има доста други "дневници" във форума..)
Нещо не ти ли минава през ум, че причината може да е и в теб?   ;)
  
Докато продължаваш да нападаш ЛИЧНОСТТА ,  няма как да е по друг начин съжалявам  :-\
 Твоята "защита" на досадни за теб въпроси ( или критики) , не е да дадеш аргумент , а веднага ДА НАПАДНЕШ ЛИЧНОСТТА     - donna била слаба , Титан не четял внимателно, Искрена не вземаш насериозно(била скандалджийка , ама някъде другаде.. tooth ), аз съм бил егоцентричен, размит , неконструктивен , безполезен .. Vov  и той нещо не бил наясно..

Ти какво очакваш - да обиждаш другите ,  а те да си траят или да напускат кротко като donna ? Не знам дали такова поведение трябва да се поощрява, според мен не е възпитателно ..
Понеже пак вероятно няма да ме разбереш, ще ти го кажа като на 13 годишна :
Има какво да кажеш и то е много ценно! ( за което постоянно те хваля! И ще те хваля, въпреки че ме понаплювваш честичко :) )  Но НАЧИНЪТ ти на общуване обижда другите!  Говорим за две различни неща!!

И още по темата за любимото ти "его " -
Точно  ЕГО е  да очакваш само овации и да се възпаляваш на въпроси и на забележки!   ;)
 Точно Его е да караш другите  да си отиват ( защото ти пречат да става така , както го искаш ) , вместо да им дадеш правото да се защитят. Те също имат достойнство..

 А след като постоянно те дразнят разни "егоцентрици" и "скандалджии" - има лесно - направи си блог, затворен за коментари .   :surpris_23:  Или пък го разреши само за овации  :Content_14:

Че се сетих сега за един  познат фитнесинструктор и триатлонец - питам го "Иво, защо не пишеш по форуми, ти си доста компетентен?"
 -" Във форуми? Как да пиша .. след като не мога да ги набия  :-\  "     tooth
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 25-01-2015, 11:42:56
Бино, не си прав в оценката си за личността на Лози!

Моля, говори само от свое име в заключенията си.!
/"... Но НАЧИНЪТ ти на общуване обижда другите!.../

Казвам кратко и ясно моето лично мнение .
Знам, че, ако решиш да ме обориш, ще извадиш от девет кладенеца вода, за да докажеш правотата си . :)


Който иска да разбере, що за човек е Лози - да прочете публикациите й.

За мен тя е изключително добронамерена, позитивна и открита.
Информацията, която публикува в дневника си е ценна и би била полезна  за четящите, непредубедени. :)

Намирам реакциите й за абсолютно правилни и адекватни на написаното в дневника й. :Content_14:




Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: cherry в 25-01-2015, 11:46:09
Лози,не спирай да пишеш тук.Много хора могат да почерпят опит от теб
Аз съм един от тях.Поздрави.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 25-01-2015, 13:44:10
Е , добре ROS , извинявай, че не конкретизирах , че обидените сме donna (която напусна т емата ) и аз.  А  употребих думата  "другите"  :-[  
Когато теб и Чери ви засегне някой ,  тогава съм сигурен , че ще ме разберете :)
А сега е ясно - "на чужд гръб и 100 тояги  са малко"  :)

Разбира се , че инфото от Лози е ценно , но какво пречи  да е ценно , без да има обидени ?  :surpris_23:
 Не може ли да има диалог, без  постоянно да те нападат , че си бил такъв и онакъв.. ?

 
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Ros в 25-01-2015, 14:25:20
Е , добре ROS , извинявай, че не конкретизирах , че обидените сме donna (която напусна т емата ) и аз.  А  употребих думата  "другите"  :-[ 

Бино, радвам се, че реагираш адекватно, като интелигентен човек, какъвто съм убедена, че си. :)

.........но какво пречи  да е ценно , без да има обидени ?  :surpris_23:

Ами Егото..........., какво друго?  :)
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: бате Бино в 25-01-2015, 14:48:29
  Аа, тук не е вече само его, Рос.. не е точното понятие..  
Тук става вече въпрос за инстинкти, за защитни реакции.. Да обидиш някой и той да ти се усмихва,( или да иска още да го обиждаш)  нали се сещаш , ОТ КОИ  трябва да е този някой..  tooth
Не случайно (и безспорно!) най-голямото его имат .. децата!  ;) Абсолютни егоисти без никакво състрадание и съпричастност. ( Само който не е имал деца би пробвал да оспори :) ) Интересно, защо ли е така? Защо го е допуснала природата?  ;) Защото това е естествена защитна реакция с-у външния свят! За да им помогне да оцелеят , без да обременяват все още крехката си психика!  ;)  

Аз също искам Лози да си пише, да споделя ценен опит.  Оттеглям се , и без това имам много друго за постване. Ако Лози иска, да посочи кои постове не й харесват, ще ги махнем, за да остане това , което е важно за нея.  :kisss: ( естествено ,ако и другите, чиито постове ще бъдат изтрити, да нямат против )
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Vov в 25-01-2015, 18:34:20
...Мисля, че щастието е дисциплина на ума и тялото. По ума ми е по-трудно да работя;-)...
... първоначалната идея е добра: човек да проследява състоянието си и в същото време и други да профитират от това.
:Content_14: :Content_14: :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: iskrena в 25-01-2015, 19:15:04

 Не може ли да има диалог, без  постоянно да те нападат , че си бил такъв и онакъв.. ?


може, Боби, може, стига "егото" ти да не е голямо!   tooth
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 26-01-2015, 13:35:20
Хайде и аз да доомажа нещата със следния апел: Стига сте пълнили дневника на Лози с неща.... не по смисълът му, моля.
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: DeNiro в 01-02-2015, 12:55:12
Как върви детокса при теб и спругът ти Лози? Нищо не споделяш тези дни :pensif_29:! Надявам се, че не си взела и ти решение да ни напуснеш!? Ще чакаме новини от теб! 
Поздрави
Титла: Re:Дневник на Лози
Публикувано от: Newly в 03-02-2015, 10:21:38
Човек не може и не бива толкова бързо да се оттегля от важните за него, и други хора, неща! Нали Лози?