Форум Земя назаем

Природосъобразен стил на живот => Еко => Темата е започната от: svetlio17vt1 в 12-12-2013, 01:21:04

Титла: Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 12-12-2013, 01:21:04
Нека се обединим с Нов дух и индивидуалност,за да създадем едно кътче на нашата земя,в което със съзерцание и любов да творим!Знаем,че с минимални средства можем да си построим домове(сферични-куполни-те са най-естествените и издръжливи при стихии) в които да заживеем,създавайки начало на един нов  начин на живот,в който индивидуалността и многообразието са основни мотивации.Аз съм на 23 години,живея в Италия от 3 години.Вече посетих едно селище с еко сферични къщи където и дойде най-голямото ми вдъхновение.Хората там живеят в хармония със себе си и природата,повечето суровоядци,а иновативноста е тяхното огромно качество.Замечтах се.А после започнах и да мотивирам други хора.Нека ако има тук отговорни към себе си и природата,и вместо чакащи по касите на магазини с куп здравословна храна,да се сберем и да създадем нещо наистина истинско..Знам че има хора в България и чужбина,с които можем да направим една огромна крачка напред както относно нашето здраве,така и към нашият живот...
Аз съм живял на село.Имам опит по малко от всичко.Живях и в градове-8 години.Тогава открих разликите,осъзнавайки че това което си създава човек сам е най-доброто за самият него.Разбрах,че в града изкуствено забързаният живот е само послание-за онези които го чуват,а именно повече стрес,повече болести,многото мизерия,страхът-и това са основните неща които включват в нас безпристрастността към повечето неща в живота,грубостта ни,жаждата ни за повече.И като не постигнем повече-се разболяваме,подминавайки същественото се тровим с лекарства и пак по старому.Сляп е човек за истината пред очите си когато е погълнат от егото.А със его никой не може да бъде истински щастлив.И един ден ми писна.И си казах,че не мога да променя хората,това е божа работа,но мога да променя себе си и своят живот преди да е станало твърде късно и да бъда поредният консуматор до безкрай в една безпристрастна към отделният индивид система.Тръгнах за Италия! И мотивът е точно осъществяването на моята идея,която е не просто идея а начин на живот,в който с общи усилия можем да бъдем най-малкото пример.Не се придържам към стари идеи,селщина или някаква отделена от цивилизацията групичка твърдоглавковци,не се придържам към традиционни похвати,защото живея в настоящето,това красиво ''сега'',защото само в него има истина.Старите български къщи не са достатъчно екологични и икономични,а аз искам иновации и съвременен поглед.Вярвам в това,че мога да бъда истински щастлив,здрав и свободен ако се обединим и любовта е нашият пътеводиел,който да ни поведе през прехода на нашето съществуване към по естествен и удачен начин на живот.
Надявам се тук има други с които можем да сътворим едно райско кътче,в което да бъдем приятели и иновативни в начинанията си.Очаквам с нетърпение новите си приятели и нека разгледаме възможностите заедно и охотливо..Благодаря!
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Тихия в 12-12-2013, 09:36:30
Все повече съм впечатлен, четейки 23 годишни хора да разсъждават така. Успех приятелю!
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Ros в 12-12-2013, 11:57:20
svetlio17vt1,  :love_026:
Силно съм впечатлена от написаното, браво ! :pensif_29:
Не мога да повярвам, че си само на 23 г.,svetlio17vt1 , а  си толкова мъдър. :)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 12-12-2013, 12:06:23
Прекрасна картинка. Само не се разбра къде ще го правим това кътче - В България или в Италия?

Освен това , Светльо, силно се заинтригувах по построяването с минимални средства на ИКОНОМИЧНИ домове..
За да е икономичен един дом, той трябва отвсякъде да е отлично топлоизолиран! Естествените материали са с много висок индекс на топлопроводимост, което означава , че стените му трябва да са широки поне по един метър! Ти лично имаш ли опит в построяването на такъв  икономичен дом с "минимални средства" ? Питам сериозно и съм готов да заплатя за специализирана информация -  каква квадратура колко излиза в пари. И има ли обучени специалисти, или ще трябва аз сам да си я правя?
 Освен това, как го виждаш  - ще плащаме ли за разрешение за строеж или ще строим нелегално ? :)  Защото за много хора в БГ "минималните средства"  ще свършат още по време на  процедурата по узаконяването на този  проект..(архитект, коструктор, ВиК проектант, ЕЛпроектант, такси...  ит.н. )  Ако изобщо се стигне до узаконяване..   ;)  
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: emo75 в 12-12-2013, 12:21:14
Бате Бино, има такива къщи край Пловдив. Ходил съм да ги гледам и се поинтересувах колко струват. Едната даже беше в процес на изграждане. Двуетажно жилище с около 70 квадрата жилищна площ излиза грубо до покрив около 25 хиляди лева. При условие, че сам си я строиш и проектираш. Обзавеждането обаче си е същото като цена и при обикновените къщи. Тъй че ако не ти се живее като пустинник, за по-малко от 70 хиляди лева, няма как да направиш обитаемо жилище с всички съвременни удобства - тук в сметките влизат теракота, душове, ВиК, печки и т.н.
70 хиляди лева, или дори 50 хиляди лева, си е сериозна сума. Не става без пари, макар да е относително по-евтино.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Роми в 12-12-2013, 12:56:27
Тук има снимки, показващи отделни етапи в построяването и обзавеждането на такава куполна еко-къща:

http://planthe.blogspot.com/2012/08/diy.html

Изглежда доста специализирано строителство. По всяка вероятност, стойността на тази къщичка надхвърля петцифрена сума.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 12-12-2013, 13:51:41
Това имах предвид и аз.. :)   "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш".
Естествено , "искането" винаги е първоопределящо :)  В много случаи даже се оказва достатъчно , защото това е една нереализирана мечта!  А както знаем, " Големите цели , макар и нереализирани , са ни по-скъпи от малките , макар и осъществени"  ( Гьоте)
 А според Лакан ( в това многократно съм се убедил) , Фантазиите трябва да са нереални, защото в мига, в който получите това, което сте желали, вече не го искате. За да продължи да съществува, копнежът трябва да има нереализирана мишена . Вие имате нужда не от самият обект, а от фантазиите си по него. Ние сме щастливи само когато бленуваме за бъдещото си щастие.Затова казваме ,че ловът е най-сладък и да внимаваме какво си пожелаваме. Защото щом го получим, повече няма да го желаем. Човек живее истински само когато се бори за идеалите си
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: titan в 12-12-2013, 18:33:08
Не е чак толкова скъпо, важна е основата, тя може да се направи от камък или да се излее от бетон,или да се набият пилони и около тях да се изгради конструкция,или да се изкопае землянка, която добре да се изолира.
Варианти има няколко, въпрос на вкус и възможности ,при самостоятелно строителство на такъв тип сгради , се минават като временни постройки и строежа става лесно. Смятал съм го до ключ около 100€ на кв.метър среда цена , без цената на земята и цената за прокарване на ток и вода. Ако искаш да се шириш на 500 кв м ще си на 50000 € ,само мебелите след това ще трябва да си изработиш , но и това не е проблем:)   При по-скромни хора, 100кв жилище - 20000лв разходи за постройката. Все пак зависи от конструкцията затова казвам средна цена.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 12-12-2013, 18:39:04
Това кътче не е мое ''желание''.Това е идея! Философията не е лоша наука,но и тя сама по себе си е допринесла на човечеството.Аз не се стремя към философията,въпреки,че е нужна от части за разбирането на това какви сме като хора,от къде сме дошли и на къде отиваме.Когато бях още ученик..исках да следвам.Постепенно осъзнах,че следването не е път,а граница(или подготовка) на това човек да бъде ''стока''и/или ''роб'' с по високо качество.Но по-високо качество в монетарен свят не означава по-дибър живот!В никакъв случай!Тук в Италия виждам хора успели в живота.Виждам,че те са по-мъдри в много отношения,че са социално стабилни.Но не са щастливи!Замислям се високият стандарт на живот ли ни привлича,или смешните реклами(маниполизиращи обществата по света) създават илюзията,че имайки нещо си там по-ново,по-добро,с по-високо качество би ни довело до щастие,до радост,до здраве,до любов...Оказва се че все повече хора пропадат в собствената си психологична пропаст..И излизайки от там се превръщат в едни егоистични и жалки същества,погубвайки себе си и превръщайки се във ''фабрики за лаина'' (казваще така баба ми когато ми даваше пример за хора не работещи,без мотивация,мързеливи,не знаещи,не интересуващи се,,) !!Познавам и бедността..тя е оскърбителна.Поддадеш ли и душата си на бедност,тогава се затваря друг модел...на себеотричане,самосъжаление,не удовлетворение,безжизненост.Но от опита си в живота знам,че там където има бедност но здрав дух,щастието е неизмеримо.Радостта от живота е истинска!
Бил съм доброволец в програма за помощ на деца без родители и в неравностойни положения.Там аз видях за първи път Любовта.В неомърсените им съзнания виждам само чистота.А от тази чистота бликаше живот.Не съжаление,а живот!Давам пример с едно такова видео от Росия : http://www.youtube.com/watch?v=M9Yo4SnI1-4  .
В  Русия,Япония,Америка,Англия,Шотландия,Италия,Китай,Австралия,Холандия и още други държави  вече са създали цели селища с екологични а повечето с пасивност(еко естествени източници на енергия),отглеждайки сами храната си и живеещи с минимални пари(предимно за данъци,такси към държавата,които също са много по малки от обикновените харчове.В България също има вече построени сферични (куполни) къщи.Ето един линк към фирма която все още разучавам за качеството.
http://www.dome-tech-bg.com/
Моето село е Плевенско.Там мой познат си е направил свое съоръжание за електричество с водата от герана в двора си,без познания в тази област,но с малко повече усърдност,търпение и силна мотивация!Вече 3 години не плаща ток,утопляваики се на климатици!Възможности винаги има.Всеки от нас крие невероятен талант,а технически умения се придобиват без нуждата от 7-8 години изучаване.Най-великте учени в света нямат и начално образование.Мотивацията ги е тласкала напред!Потърсете например за един такъв съвременен човек Джак Фреско!
Споменахте и данъците,таксите при ток.вода.и прекарване и т.н.!Данъците са неизбежни!Баба ми на село плаща данък на къщата 30 лв и данък боклук 60 лв на година.Майка ми в град Велико Търново плаща 70 данак на апартамента и 130 данак боклук!В Една пасивна къща (пасивните къщи са най-добрите по отношение на екологичност,нисък данък,въобще най-най- ниско разходни са!
Аз не предлагам мой план за всичко необходимо за да направим заедно един малък проект,а кой знае..може и повече да се съберем.Аз искам да бъдем индивидуални и всеки от себе си да даде на останалите.Всеки от нас може да се интересува,както правя аз и да създадем един общ план,но индивидуален за всеки!Ако споделяме взаимно информация ще се обогатим взаимно с нови технически умения,с които на практика след това да започнем осъществяване.Не казвам,че ще е лесно,но вярвам,че можем!Знам,че ако се обединим ще имаме един по различен,нов,но истински живот.
Казахте за първобитност и нуждите на човек като мебели,уреди и т.н. !Аз нямам намерение да си правя къщичка тип горска стряха и живеейки без уют протестирайки на високите държавни такси,кофти политика на страната,и всички вредности сипещи се от някакви телевизори.Това НЕ!Но не искам и дом обсипан с купища неща,ако се замислите,поне 50 % от личните си вещи в къщата не се използват въобще,с 20% от нещата си използваме рядко.А останалите 30 % често!Разбира се за всеки е индивидуално,просто се замислете над това много дълбоко и интересно до какви изводи ще стигнете.Икономичните мебели които изискват минимални грижи са вече много варианти.Всичко е индивидуално.Но нека дам пример със себе си.Аз бих искал в моят бъдещ дом мебелите да са от типа вградени.Така нуждата от ежедневно бърсане на прах изчезва,много по комфортно е!Много по-хигиенично е!Но не искам да изглежда моят дом скучен и сив,за това има красиви пердета от естествени материали,имам крайно красиви изкусно ръчно изработени малко,но истински предмети красящи домът ми.Просторни помещения,лесно поддържащи се и удобни за нуждите ми!
Казахте ''мечтая''! Наистина не искам да приема за истина факта,че повечето от нас приемат щастието,радостта от живота,здравето и любовта като ''мечта''.В забързаното си ежедневие се стремим към по висок стандарт.Или се смиряваме над това което сме постигнали..и?Чакаме да умрем....За мен това е изкривяване на съзнанието,което води до много тежки психични и обществени промени!Не към добро!И факта е само на един прозорец разстояние!Сядали ли сте скоро в Близкия парк и наблюдавали ли сте хората!?Просто наблюдение..Опитайте..Вижте какво ще се случи.Аз видях разбързали се същества..всеки по задачи,работа,задължения и т.н.Други дълбоко умислени в своите страдания..Други глезещи се и лигавещи се човечета без морал.Други болни и обсипани с кой знае какви отчаяния..Тогава осъзнах,че това не съм аз!Че не мога да допусна това за себе си!Трябваше ми и време.И предприех стъпка по стъпка да разбера защо хората така отчаяно заблуждавайки се препускат напред...Купувайки ненужни вещи,хленчения за нетрайни стоки,безотговорно тъпчене със продукти от най нисък характер като кафета,шоколади,бързата храна въобще,прекаленото консумиране и вечното недостигане.Но системата е помислила и за това :) Когато се отчаем бягаме по дискотеки,напиваме се,слушаме всякаква музика,пушим повече(който пуши),или по хазарт,а това което лично мен все още ми лази по нервите на костите е да гледам как някой бягайки от скучното си ежедневие вторачено съсипва здравето си преди всичко пред разни компютърни игри коя от коя по яка...Тук в Италия децата забатачват до огромна степен словесна комуникация с чат,докато същевременно играят любимата си компютърна игра.Това е което живота на вън ни предлага!И факт е че на фона на глобални протести,крайно недохранване на милионите хора по света,неотговорни към себе си ние се движим в посоки които не искаме,купуваме неща които всъщност не искаме,напиваме се да забравим кофтия ден или глобата на работа,и после смачкани вършим всичко без интерес,или с нетраини интереси,което е също губене на време и енергия.
Аз знам,че за да живея пълноценно има нужда от истинска храна,в най-добрият случай създадена от мен,от чист въздух,от чиста вода,от спокойствие,от контакти със хора за които живота не е просто игра на вземания и давания,а нещо много повече.Аз виждам варианти това да бъде реалност,а не ''МЕЧТА''. И се боря всеки ден за да живея скоро като човек в естествена среда,с естествени мотиви,със своята индивидуалност и обич към хората.
Казахте покупка за жилище...Ами изчислих,че за да имам едно средностатистическо жилище в България със сегашните ми условия на труд тук в Италия и заплатата  ми ще са ми нужни 11 години за да осъществя това!!!!След което ще е нужно за да пребивавам в своя апартамент в града,да работя скучна работа за не по-малко от 700 лв на месец за да изкарвам някак си.За да плащам данъците,таксите,ток,отопление,вода,телефон,гориво ако имам кола,и каквото остане за ядене на кренвирши,рафинирано олио,хлябове с неясен произход,зеленчуци и плодове пълни с химия,за тежко хлорирана вода и т.н. ...Или ще работя по доходоносна работа..повече часове,по малко почивка..и това изтощаване системно няма да доведе до положителни последици..И всичко това ако съм сам..да подчертая..ами ако има жена,дете..тогава става още по сложно...Факт са безкрайното разделение на двойки,за които основните мотиви на практика статистически  и дълбоко вковани са парите.Неправилното разпределение води до много тежки социални проблеми.Мисля че за това няма смисъл да говорим..Светът навън буквално крещи от всеки ъгъл давайки пример за това...
Една пасивна къща за трима човека средна например от дърво със инсталиране на нужните ток вода и т.н. със таксите за строеж може да се направи за по малко от 20 000 евро...в цената е и терена от един декар земя 6 категория.Направих си сметка,груба,че са ми нужни още почти 3 години за да си позволя такъв дом.С вещите,със закупуване на земя за която сам ще се грижа,с цел някакъв доход който да бъде достатъчен,за да си нямам проблеми със държавата,а не нелегално построени пустинни къщички.Аз не искам да съм ''Пустинник''.Разбира се имам нужда от още технологични умения!За това вярвам че ще се намерят хора за които живота е нещо повече.Не фантазии и мечти И желания.А истински хора,които искат да живеят пълноценно!
Аз не съм вярващ,нито футурист, но знам,че хората сме създадени да творим,съзидавайки и с любов!
А не да погубваме бавно съзнанието и здравето си,които няма да закъснеят с обратния удар,който ще ни се върне рано или късно!Или да си се радваме на нетрайни удоволствия,които са граница на това че имаме всички еднакви способност-да творим.Защото какво творим днес?По голямо робство не само на работа,а в собствените домове(тези които имат),постоянната грижа за всичко което купуваме купуваме..изхвърляме и после пак купуваме..това просто няма край..И няма да закъснеят следствията..те вече се случват...по бедни хора..по голямо затъпяване сред децата..по песимистично настроени..мързеливи или пилеещи енергия..малки доходи..страшно болни хора,най-вече хроничните заболявания...Не е имало в света момент като сега да има на фона на всичките нови технологии и напредък в медицината такъв огромен брой от хронично болни хора по света...при който не малък процент заемат и децата...Погледнете истината на вън и ще видите че осъзнаването в нас се случва..но едни му обръщат гръб..а други действат..
споделяйте интересни мнения и информация за де обогатяваме взаимно.За мен е радост да чета всяко споделено мнение.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: emo75 в 12-12-2013, 19:10:30
За тези къщи става въпрос, край пловдивското село Храбрино са:
http://btvnews.bg/article/2008872268-Dalech_ot_gradskata_djungla_Entusiasti_si_stroyat_kashti_ot_glina.html (http://btvnews.bg/article/2008872268-Dalech_ot_gradskata_djungla_Entusiasti_si_stroyat_kashti_ot_glina.html)

Преди 2 години говорих с единия от собствениците, той ми обясни, че е нужна поне половин година за изграждане на стените, тъй като трябвало добре да слегнат и изсъхнат. Чак след това се вдига покрив и се маже. Иска се доста търпение. Те бяха си намерили глина на 7 километра от селото и с камион и багер си я докарваха, но отива огромно количество, това вдига доста разходите. Той ми обясни, че нямат намерение да се лишават от никакви удобства на цивилизацията - ток, вода, канализация, теракотени плочки, подово отопление, печки, респиратор и т.н. И затова цената набъбваше до 70 хил лв. Ако си по-непретенциозен, можеш да си живееш и в кирпичена къща, без кой знае какви удобства - както си е било едно време на село, и ако не вдигаш втори етаж, може и за 15 хиляди да завършиш някаква къщурка. Пичът беше си построил дома изцяло по чертежи в нета.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 12-12-2013, 19:24:56
Разбира се искам това да е в България!Не ото патриотизъм и меланхолия,но от факта,че красотата на родината ни е повече от възхитителна.Тук в Италия дори мога и то по лесно.Но аз искам в България!В Еленския балкан,Боженския,Троянския,и много други има невероятни места..В България има над 100 пустеещи села,продават се земя и имоти на безценица.Има необработвана от 50 години поне насам почва,което само по себе си е фактор за плодородие и и не омърсеност от химикали пестициди.Имам приятел който може да помогне много за откриване на подходящ терен.Габрово например не е малък град,и не толкова мръсен като много други.Но в околията си не далеч има пустеещи ниви,празни къщи.Намират се не малко например онзи ден намерих терен със стабилна къща дори..3 декара двор и невероятна планинска панорама..на цена от 6500 евро..А други и по скромни с по малки цени.Да не казвам смешни!Вариантите са на лице.Иска се не прекален време и не прекалено усилия а по силна мотивация..Жив и здрав да съм за себе си знам.Искам ако има други хора просто да привлека тяхното внимание..най-малкото да се замисли всеки за своята ценностна система и тази като цяло.
Не се изисква огромен труд и много пари за да се отглеждат например посеви..житни култури.Направих си сметка,че при отглеждане на Лимец около Габрово на площ от 10 декара земя при нисък добив печалбата чиста е около 5 000 лв на година.А с останалото се плащат данък на земята,комбайна,орачка,сеялка,олющване на семето.Не се иска копаене,наторяване,добавки за вредители.Чисто,но не толкова просто,иска се мотивация.Просто показвам варианти.Овошки също..не изискват много труд..а любов и ако рекла земята добра реколта..Не привличам внимание на тежки копаения и грижи.Жив пример съм как когато родителите ми се разделиха аз и майка ми поддържахме 5 декара двор.Имахме си всичко.Живеехме 4 човека със сто лева на месец и никога не сме оставали без храна..Бях на 13 години и повечето работа аз я работех,с помощ от двете ми по-малки сестри,като в същото време имах поне по 3 часа на ден за приятели,бях пълен отличник,ходих по олимпиади по математика дори и много често намирах време да помагам и на дядо с неговите лозя,овощна градина,бустан,пипери.майка ми работеше като шивачка до късно. и всичко си правехме с любов,то просто има ли любов няма умора и няма разочарование.Хората не са ни давали от съжаление.Но сме разменяли с комшии плодове,зеленчуци или орехи.Хляба сами си го правихме.Всичко може...просто хората се страхуват от село.Аз съм 100 % българин и не съм расист.Приемам хора до себе си,когато мотивацията ни е една,и приветствам други които имат желание да се запознаят с ползите предимно от еко начина на живот.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Spanaka в 12-12-2013, 20:18:18
ммм...трудна работа! Те за прословутото "еко-село" още не могат да се разберат, къде да е и по-какъв начин да е устроено, че да не е в разрез със закони и конституционни права...а над 2млн са събрали вече. Караниците са вече 2-3години. А иначе пръснати из БГ млади и еко мислещи хора колкото щеш, но да се съберат на едно място (в един т.нар. еко район - трудно).
...
А проекта няма как да си го изготвиш сам ако трябва да бъде одобрен и постройките да са законни...добрата новина е, че съм конструктор и ги правя проектите безплатно (моя дан към обществото :))...намират се тук-таме и архитекти такива
...
Бате Бино, кирпичените и сламените са с много добри изолационни показатели стига да са изпълнени с малко познания. Моята хижичка е така и съм предоволен. Кофтито е че не мога да им докажа физико-механичните и деформационни свойства (на калта и сламата) като предавам проектите, но сме му намерили цаката;)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 12-12-2013, 22:13:58
Спанака: Дай ми примерни проекти ако имаш под ръка.Благодаря ти
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Андрей в 13-12-2013, 05:56:25
svetlio17vt1, ако беше поразгледал малко повече форума, щеше да откриеш теми за "Родови имения", "Сламени къщи", "Дауншифтинг" и други. По нета също е пълно. Линкове и сам можеш да се намериш.
"мой познат си е направил свое съоръжание за електричество с водата от герана в двора си"
Е, това ми стана интересно. Как с водата произвежда електричество?
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 13-12-2013, 09:02:28
Андрей: Тези дни ще се опитам да разбера нещо повече за тази система с водата от герана..и на мен ми беше сранно..но е факт..измислил си го е някак..Обяснява ми ама преди 3 години..не е и чак толкова прост механизъм ..а според мен гениален..Щом науча по подробно веднага ще пиша..
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 13-12-2013, 23:16:42
Андрей:
Така,свързах се с този мой приятел и ми каза как действа.Купил си е климатик..вътрешното тяло съответно е в къщата и отоплява,с енергията която се създава от външното тяло прикрепено в герана,понеже подводната вода е в постоянно движение..и хващайки това движение климатика вътре работи и отоплява и разхладнява без консумацията на ток.Не е изпадал в прекалено подробности,но ми обеща като си дойда в България на зима или на пролет ще му ида на гости и ще ми обясни нагледно.А за останалите ел.уреди в къщата използва соларни панели,които са му достатъчни да захранва всичките уреди като пералня,хладилник и фризер отделно,печка,и други като сешоар,кухненски роботи.Казва че енергията е достатъчна и не им се е случвало поне до момента да има проблем или недостиг на електричество.Фактът е че съм ходил у тях и съм видял с очите си че жици никъде не са опънати,сметки за ток не идват.А здравето Много зависи от стреса,който се пречинява неминуемо със всичките бележки идващи всеки месец..с пищЯщи и ПОСТОЯННО УВЕЛИЧАВАЩИ СЕ СУМИ.(послепис:за това на определени числа от месеца не се обаждам на скъпото ми бабче,за да избегна слова от сорта: ""40 лв телефон а никъде не сме звъняли....70 лв ток...а пускаме печка и пералня 2 пъти в седмицата...две стаи-две крушки...и бойлер''После продължава: и 30 лв вода...16 кобика а е зима,не поливаме..и не се къпем всеки ден :) :) :) .....и след равносметката се почва...тез скапани политици...таз мръсна вода..и т.н. и т.н. и т.н. ...Знам,че такива слова не са във всяка къща,но в повечето..И всеки от нас със напредване на годините..полека лека..ако не навреме осъзнава тези неща и се замисля...И тогава се откриват два пътя..единият да се правим на съгласни,преструвайки се работейки за сметки и сметки и сметки...а другият е ..да намерим алтернативно решение..с което живота ни да бъде преди всичко по-спокоен..за да имаме време да творим истински неща..а не да работим извънредни всеки ден за да осигуряваме на семействата си най-доброто,а нашето присъствие практически да липсва...А присъствието на родителите е най-важното в първите стъпки на всяко дете за разбиране на света...Е,на вън обстоятелствата не са толкова добри...защото ни учат как да вървим на пред и да купуваме,и да се съгласяваме със всичко,и да си плащаме,...и пак се получава прадигмата в нас -''и чакаме да умрем'' ...тва е просто уникално.Не мога да разбера как всеки се затваря в себе си..прави си нещо си което уж му се нрави..и светът няма никакво значение..или поне когато не ни е изгодно..или ни помръзва да си размърдаме мозъчетата и да видим има ли варианти..и как да ги осъществим..Попаднах на интересни статии скоро ще ги пусна,само да се уверя че са достоверни за алтернативни неща които освен ефективни са,без предварителна остаряемост,са и достъпни за всеки от нас на достъпни цени...
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: titan в 16-12-2013, 06:16:14
Готварска печка на слънчеви панели- малко смешно ми звучи,този твой приятел със соларен парк ли е ?
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: AdiSmile в 16-12-2013, 09:28:29
...
А проекта няма как да си го изготвиш сам ако трябва да бъде одобрен и постройките да са законни...добрата новина е, че съм конструктор и ги правя проектите безплатно (моя дан към обществото :))...намират се тук-таме и архитекти такива
...
Бате Бино, кирпичените и сламените са с много добри изолационни показатели стига да са изпълнени с малко познания. Моята хижичка е така и съм предоволен. Кофтито е че не мога да им докажа физико-механичните и деформационни свойства (на калта и сламата) като предавам проектите, но сме му намерили цаката;)
Ето това ми е много интересно как сте го направили, при условие, че говорим за 9-та степен земетръс. Да не споменаваме сега след 1.януари.2014г. когато/ако действа само Еврокод.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 16-12-2013, 09:41:21
Titatn: Явно си има някакви тънкости..Които с удоволствие бих разучил,но той пък е зает-военен е..постоянни наряди и подобни..Съжалявам че за момента не мога да предоставя повече инфо..
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 16-12-2013, 09:53:54
АdiSmile: При девета степен и най новото строителство,конкретно в България би рухнало.....а да не говорим купищата ''НОВИ СТРОИТЕЛСТВА''които са уж законни с всички документи за кви паянтови сгради си говорим..Майка ми има ново строителство апартамент в Търново,една сутрин на 15 септември всички бяха стани освен мен..и нещеш ли цели 5 квадратни метра таван се срути ,като част от която върху мен...да речем бяха виновни майсторите на които плащахме...но когато падна и тавана в банята които беше направен от фирмата строяла го..тогава беше върхът...Този апартамент струваще 700 евро на квадратен метър...а сега повече..в коридорите ни почти на всеки етаж има паднал таван не по малко от 3 квадратни метра...дупки по уж мозайката по подовете..а да не говорим за покрива....два пъти ремонт..като вторият път бе се отчупил цял ъгъл на покрива от силен вятър......А ако стане едно земетресение...?Кво тогава?
На баба и дядо къщата половината е от керпич,другата половина е от тухла..Когато имаше земетресение преди 6-7 години не помня,,слабо...къщата ни с тухла се цепна...още стои незамазана цепнатината от долу до горе..а на керпичената нищоооо...Керпичената е от 1914 година...на 100 години..и ако се поддържа още и до 200 ще искара сигурно :) не знам.. но виждам фактите..,но природата си е природа..ако е писано и от стомана да имаш къща пак може да потъне в дън земя...Въпросът е принципен..В Египет керпичени къщи са остоили хиляди години..Тва е факт..В България също има керпичени къщи на повече от хиляда години...поинтересувай се..
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: AdiSmile в 16-12-2013, 10:07:41
При девета степен и най новото строителство,конкретно в България би рухнало.....
Това не е вярно. Едни сгради ще се разрушат, а други-не. Освен това най-вероятно бъркаш скалите - ти пишеш за Рихтер /за който съобщават и по телевизията/, а аз питах за МСК.

В Египет керпичени къщи са остоили хиляди години..Тва е факт..В България също има керпичени къщи на повече от хиляда години...поинтересувай се..
Интересувам се много даже. Обаче аз говорех за ЗАКОННОСТА им, а не за здравината, тъй като днешните ни норми НЕ позволяват такова строителство, най-общо казано. Та затова питах Спанака как е преодолял тази спънка.
Айде, със здраве  :love_006 - emotloader:
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 16-12-2013, 10:31:14
Светльо, когато казваш, че "таванът падна" , вероятно имаш предвид, че МАЗИЛКАТА от тавана е паднала , предполагам  tooth ,  
ДА ти кажа ,  (така и така най-вече си чешем езиците в тая тема, защото на практика тази идея няма как да се реализира, колкото и да е образцова за всички нас.. ) , та исках да ти кажа , че безкрайните ядове по апартамента на майка ти всъщност са една добра база , нещо като "подарък свише" :)  
 Тъкмо  навреме е дошло, за да разбереш нещо, в което ние ( като мен, AdiSmile, Титан и др. съфорумци, с голям опит в строителните ремонти ) , сме се убедили отдавна :) И то е : Особено ако ще се захващаш с нещо нестандартно, което трябва да се мисли, моделира и прецизира "в движение" , те чакат КАТАКЛИЗМИЧНИ КАХЪРИ  ако нямаш ТИ САМИЯТ знанията и опита! Ако разчиташ някой друг да го свърши вместо теб, и то ДОБРЕ, по-добре зарязвай всичко преди да си го почнал :)  ПРепоръчвам ти точно тази книга ( може и да си я дръпнеш отнякъде ако я има) http://www.gotoviproekti.eu/bg/%D0%94%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%B5-%D0%BE%D1%88%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82.html
преди да почнеш каквото и да е.. , а и ти гарантирам пълноценно забавление!

(http://s.rimg.info/6f475cecaec8f61d7f6e9b947d3c8480.gif) (http://smayliki.ru/smilie-112924743.html)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 16-12-2013, 17:20:57
Заемам се с четенето на книгата! :) Предполагам ще е ми е интересна.Не исках да бъда груб с горе написаното,нито да засегна някого.
За тавана..не само мазилката падна..част от плочата но много малка-т.е.един слой от около 2 сантиметра,което тогава очевидно се видя,че когато плочата е изливана,не е излята правилно,за което майка ми заведе дело.Но собственика нали е ''ГОЛЯМ ЧОВЕК'' се размина само с пълното плащане по ремонта..Нямахме шанс.Майка ми търси друго жилище изгодно,но това е друга тема.Просто жилището е на 6 години от  както се направи и Акт 16 а до момента всяка година следва ремонт по нещо.първо единият таван после другият,после на балкона външната стена,после канализацията ... Пишман ново да е та ново:)
Друго е тънкостното, полукерпичената ни къща на село  не е правена нито с архитект,нито със строителни майстори.Прадядо ми сам я е построил на 20 годишна възраст като се е оженил,а по думите на дядо ми баща му не можел една мотика да направи,но къща вековна е успял :) парадокс но факт.Две стаи и коридор.По-късно след над 20 години е узаконена..не знам как..документите съм ги гледал но нищо не се рабира..писали са с краката си на некви хвърчащи листи но важното е че е подпечатана и законна.
Дайте ми инфо как се узаконяват тези къщи.Не може да е невъзможно..И какви са вариантите да се узакони ако няма бетонна плоча за основа а нещо друго...споделяйте практика си.Какви са методите..от нулата..първо..второ..трето..
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 16-12-2013, 23:17:38
Няма проблем, Светльо , никого не си засегнал.  :whistling2 - emotloader:
По отношение  кахърният апартамент на майка ти - по-рано ако се познавахме  щяхме да ти нашепнем какво се прави в такива случаи -  договаряте и си плащате апартамента на фаза "плоча и голи стени" и всичко останало  си завършвате вие, след прецизен избор  на нужните специалисти. Което след прочитането на горната книга няма да е проблем, ще можеш да ги преценяваш за 10 мин. ( аз вече мога за 3 секунди  tooth )  А и каквото вие самите можете да свършите - напр. за лепене на тапети , боядисване , полагане на ламинат  "майстори " не са нужни при наличие на минимум умения и инструменти.)  

По "узаконяването" на подобен дом :
Мога да ти пошушна хитра маневра, а ти ще почерпиш един фреш от бреза ( като се научиш да го правиш естествено :) )  
Вместо да си скъсяваш живота  ( и бюджета  tooth )  и да узаконяваш невъзможното, най-добре прибарай за без пари из балкана някоя съборетина  като моята ( https://www.dropbox.com/s/9vj0wy7c5053v1n/IMG_2716.JPG ), която да е с изрядни документи. После я бутни и на нейно място си направи каквото си искаш! Да дойдат да доказват че си го правил ти , а не си го купил точно в същия вид .. tooth tooth  И тогава дюшеш - хем вълкът гладен, хем агнето изядено ..  tooth
Да не говорим, че на места като моето на снимката  чиновнически крак не е стъпвал сигурно от времето на съпротивата  tooth

Има обаче и друга работа , която е добре да вземеш под внимание..
Възможно е да дойдат , а и май се задават гладни години .. :Appetit_17: Ще се озлостят селските багабонти ( и особено тези  по-пигментните..  tooth )  и ще тръгнат по къщята..  И ако твоята е като моята - в радиус от 5 км да имаш само един комшия, защитата на такъв дом ще стане особено приоритетен фактор!  Иначе  да  не се изненадаш , ако когато се върнеш от бране на дренки да установиш , че някой е изцоцал със сламка зеленото ти смути , след като е проникнал през керпичената ти стена  с помощта на тесла, обикновена лъжица или друго подръчно средство.. tooth  
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: iskrena в 17-12-2013, 01:50:00
 Иначе  да  не се изненадаш , ако когато се върнеш от бране на дренки да установиш , че някой е изцоцал със сламка зеленото ти смути , след като е проникнал през керпичената ти стена  с помощта на тесла, обикновена лъжица или друго подръчно средство.. tooth  

 tooth   tooth   tooth    :Content_4 - emotloader:    :Content_4 - emotloader:     :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 17-12-2013, 02:25:41
Това е много сполучливо..
http://www.youtube.com/watch?v=9N95cdAaJmU&list=PLJ45f7OBYy2lJ4VgfVwGgLhNXXH7is13j
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да
Публикувано от: AdiSmile в 17-12-2013, 12:09:35
По "узаконяването" на подобен дом :
Мога да ти пошушна хитра маневра, а ти ще почерпиш един фреш от бреза ( като се научиш да го правиш естествено :) )  
Вместо да си скъсяваш живота  ( и бюджета  tooth )  и да узаконяваш невъзможното, най-добре прибарай за без пари из балкана някоя съборетина  като моята ( https://www.dropbox.com/s/9vj0wy7c5053v1n/IMG_2716.JPG ), която да е с изрядни документи. После я бутни и на нейно място си направи каквото си искаш! Да дойдат да доказват че си го правил ти , а не си го купил точно в същия вид .. tooth tooth  И тогава дюшеш - хем вълкът гладен, хем агнето изядено ..  tooth
Да не говорим, че на места като моето на снимката  чиновнически крак не е стъпвал сигурно от времето на съпротивата  tooth
Зависи какво пише в Нотариалния ти акт! Например ако пише "каменна постройка", а ти създадеш стоманобетонова ......   :pensif_29:

Дайте ми инфо как се узаконяват тези къщи.Не може да е невъзможно..И какви са вариантите да се узакони ако няма бетонна плоча за основа а нещо друго...споделяйте практика си.Какви са методите..от нулата..първо..второ..трето..
Узаконяването на съществуващи е трудно/невъзможно. Ако ще се правиш нова, тогава има начини:
Първо парцела ти трябва да е УПИ, т.е. не можеш да строиш в гората или на полето. В полето може барака до 35м2.
Второ трябва ти проект от проектанти с пълна проектантска правоспособност. Тук обаче идва проблем за конструктура - за керепичени къщи не може да се докаже, че отговарят на съвременните не норми. Аз затова и питах Спанака каква хватка е измислил.
Трето одобряваш го в общината и ти издават Разрешение за строеж.
Четвърто трябва да сключиш договор за изграждане със строител. Тук може и ти сам да си го изградиш, а строителя само да подпише, че той го е направил.
Дано да съм била полезна!
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 18-12-2013, 08:55:17
В моя Нотариален Акт пише: "жилищна сграда 45 кв.м. " и толкоз.. Дали е от тухла, камък или от шишарки - не се споменава  :surpris_23:
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Shine в 28-03-2014, 11:29:21
Svelio и аз от известно време съм се насочила към търсене на подходящ терен, но естествено се замислям да е в близост до повече хора с мото виждане, тоест екоселище. Естествено имам много питанки в детайлите все още. Попаднах и на този сайт http://ekoselishta.koren.bg/. Интересът ми е насочен към Троян, Елена, Новогорци.
Бате Бино наистина много хитро измъкване - явно ще имаш още един фреш от бреза и от мен, когато се науча да го правя.  ;D
Ще следя темата с внимание.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 02-04-2014, 10:05:23
shine: Ако искаш повечко информация свържи се с мен на имеил или скайп:svetlio17vt1      svetlio17vt@abv.bg
Аз лично съм се насочил към северозападна България..На лято ще карам един курс за еко строене в Белоградчик и ще се възползвам тогава от малко разглеждане на околностите...Природата там е най непокътната,намират се ефтини земи..и въобще..харесва ми :) иначе има вече никак не малко хора в България които трудно,но успешно живеят в така наречени еко среди.Мен лично ме интересуват глинени къщи,устойчивост извън системата,самозахранваща общност,пермакултура.Не отшелнически живот.От старите хора по селата може да се трупа много опит..Ще ти пусна малко линкове на това с което разполагам:
https://www.facebook.com/groups/1419296608301503/
https://www.facebook.com/groups/221757471286540/
https://www.facebook.com/groups/376822292342415/
https://www.facebook.com/groups/252946844788459/
https://www.facebook.com/groups/187941634577967/
http://www.ekoselishta.koren.bg/node/12

Ако се интересуваш може да обсъдим всичко което ти е на душа и да споделим мнения и интереси,опит и информация.Ще се радвам.. ;)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: zhivko в 28-06-2014, 07:44:55
http://www.youtube.com/watch?v=ICB8RpRkQCI
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: titan в 28-06-2014, 11:18:14
Аз също имам интерес към еко селище със себеподобни .
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: pyrron в 29-06-2014, 21:26:13
https://www.youtube.com/watch?v=N2so9hyNWxc (https://www.youtube.com/watch?v=N2so9hyNWxc)

Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Shine в 03-08-2014, 11:01:18
Доказателство, че и на голяма надморска височина може да се изгради разнообразна градина от растителни видове е дейността на Зеп Холцер. "В най-студената част на Австрия Зеп обръща представите на конвенционалното земеделие с главата на горе, като буквално успява да създаде една райска градина, пълна с тропически плодове и простираща се по стръмните му алпийски пасища."
http://zelenazemia.com/%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D0%B2-%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5/
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: peachlifter в 05-09-2014, 19:22:57
Хей, хора! Помощ малко! Много спешно трябва съвет! Трябват ми бали за строене - някой има ли опит или да знае някакво предприятие, където да има добре пресовани бали сено? Казаха ми, че пшеница и ръж, нили най-добри, а компресията трябва да е около 90кг на кубик. Някакви идеи?
(Извинявам се, че спамя, без дори да прочета всички мнения, но съм в клуб и имам една шепа жълти стотинки. Ако някои има конкретна идея може и на лично, за да не пълним темата)
Б
Л
А
Г
О
Д
А
Р
Я
!!!
 :heart_2:
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: DeNiro в 06-09-2014, 10:47:18
Хей, хора! Помощ малко! Много спешно трябва съвет! Трябват ми бали за строене - някой има ли опит или да знае някакво предприятие, където да има добре пресовани бали сено? Казаха ми, че пшеница и ръж, нили най-добри, а компресията трябва да е около 90кг на кубик. Някакви идеи?
(Извинявам се, че спамя, без дори да прочета всички мнения, но съм в клуб и имам една шепа жълти стотинки. Ако някои има конкретна идея може и на лично, за да не пълним темата)
Б
Л
А
Г
О
Д
А
Р
Я
!!!
 :heart_2:
Здравейте и от мен. Изпитвам силно любопитство свързано с идеите ви. Може ли повече да споделите за плановете си, като например: 1. Тази къща от бали върху УПИ ли ще я строите или директно на някоя китна полянка или може би в гората направо? Изобщо ще използвате ли архитектурни планове и чертежи за строежа? Електричество и вода, ще има ли и ако да, откъде и как точно? Как стои въпроса с отоплението през зимните месеци? 2. Как стои въпроса с препитанието ви? Споделяте, че сте приключили с работата с шеф и договор, но как възнамерявате да се прехранвате? Ок, ще си засеете храни от първа необходимост, но какво се случва, ако дойде градушка, порои, суша и реколтата се съсипе? Освен това, как ще плащате сметките си за отопление през зимата? 3. Във връзка с възпитанието и отглеждането на детето ви, имате ли достъп до подходяща за целта инфраструктура, като обрзователна система и здравеопазване?
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Daniella в 06-09-2014, 11:39:04
+1 ДеНиро  .. и на мен подобен тип идеи много ми допадат.  :Content_22:
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: iskrena в 06-09-2014, 12:56:53
Здравейте и от мен. Изпитвам силно любопитство свързано с идеите ви. Може ли повече да споделите за плановете си, като например: 1. Тази къща от бали върху УПИ ли ще я строите или директно на някоя китна полянка или може би в гората направо? Изобщо ще използвате ли архитектурни планове и чертежи за строежа? Електричество и вода, ще има ли и ако да, откъде и как точно? Как стои въпроса с отоплението през зимните месеци? 2. Как стои въпроса с препитанието ви? Споделяте, че сте приключили с работата с шеф и договор, но как възнамерявате да се прехранвате? Ок, ще си засеете храни от първа необходимост, но какво се случва, ако дойде градушка, порои, суша и реколтата се съсипе? Освен това, как ще плащате сметките си за отопление през зимата? 3. Във връзка с възпитанието и отглеждането на детето ви, имате ли достъп до подходяща за целта инфраструктура, като обрзователна система и здравеопазване?

хахаха, Роби, какви са тия въпроси, ве човек?
отопление през зимата, ми хората ти казват къде са, няма страшни зими там.
а образованието и здравеопазването са си направо за зарязване, така че изобщо никаква инфраструктура не им трябва на хората.
за  другите проблеми също си има решение.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: iskrena в 06-09-2014, 12:58:28
+1 ДеНиро  .. и на мен подобен тип идеи много ми допадат.  :Content_22:

аз не останах с убеждението, че на него му допадат   tooth
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Daniella в 06-09-2014, 13:10:06
+1 ДеНиро  .. и на мен подобен тип идеи много ми допадат.  :Content_22:

аз не останах с убеждението, че на него му допадат   tooth

Искрена, ама че си и тииииии!!!!!
+1 към въпросите на ДеНиро, така като АЗ ЛИЧНО се интересувам от подобен тип идеи и тяхната реализация .. ахахах  :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: DeNiro в 06-09-2014, 13:36:15
Как ли щях да съм наясно със собствените си чувства, ако я нямаше Искрена се чудя.  :Content_4 - emotloader: Идеите на тези хора ми допадат Искрена, просто съм любопитен относно реализацията! Зимата си е зима, макар и по-топла, особено за дете на година и половина. Образованието също си е образование и дори факта, че умееш да четеш и пишеш го доказва. Здравеопазването може и да си има много трески за дялкане, но няма как без една Спешна помощ например. В този смисъл много ми допадна едно сравнение на д-р Гайдурков, който дава за пример, как на определено място за хронични проблеми изпращат в източната, а за спешни в западната болница. И как например, ще изкъпеш малко дете през зимата, ако нямаш топла вода? Нека бъдем реалисти!
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: titan в 06-09-2014, 15:31:07
Не става ясно дали на канарските острови искат да правят нещо или тук в България, ако е тук зимата никак не е за подценяване, трябва си отопление, пък и пролетта , а и есента. Видно е, че хорицата нямат сериозни познания за умни къщи и земеделие и мисля ,че е крайно време да отворим тема със съвети за подобна дейност.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: iskrena в 06-09-2014, 17:29:15
много би било добре да се отвори такава тема!
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: peachlifter в 10-09-2014, 12:27:20
Здравейте всички! Много мерси за съветите!
DeNiro, наистина нямаме особени симпатии към големи инфраструктури, даже имаме големи антипатии:)
В БГ ще реализираме проекта.
А иначе, какво ще правим ако падне градушка, ако ни сполети пожар, ако вълци слезат от планината... ще видим:) Хубаво е човек да има занаят - ние имаме, ние сме художници и музиканти. Когато го закъсаме, хващам лютнята, отивам в града и за един ден изкарвам 50лв, пазарувам каквото трябва и се връщам. Сега се учим да плетем макраме, надявам се на един изоставен стан, както и да си взема грънчарско колело:) Ще взема сега един таблет, с флашка. Има сайтове за фрийленсъри, има надомни работи, сглобяване на кутии, химикалки. Хората живеят от това, дори без да гледат градина. Но от опит знам, че уличното изкуство е най-надеждно. Не съм излизал на улицата, без да се върна с необходимата сума и то след час-два. Така че... учете се да пеете или някаква акробатика в свободното време, въртене на огън, човек-статуя (много красиво, много медитивно и... мързеливо;)
Поздрави и светлина!
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: titan в 19-01-2015, 21:43:09
Друже , с просия не се гради стабилна икономика :)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 14-04-2015, 23:28:45
Това се нарича бартер-дарявам ти душевна лекота-музика.Това умея.Помагаш с каквото можеш-за да живея.Браво на тези млади ентусиасти .
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 15-04-2015, 01:42:07
След тежка година на изпитания изправен отново на крака и пълен устрем,след провеждане на бъдеща среща на форума запланувана за юли месец(подлежат на доуточняване датите),искрено се надявам да се съберем достатъчно хора и обсъдим бъдещи идеи и проекти.На мен лично такава среща ще ми е за първи път и не мога да скрия въодушевление.
Поради лични нужди първоначалната ми идея за северозапдна България като място не паства добре на бъдещата картинка.Държа да е в северна България и с не труден достъп до линия автобуси за София.
Определено се изисква една обстойна обиколка и най-добрият вариант според мен е да се организираме групичка поне от двама и да се впуснем в едно приключение.Ловешко е прекрасно място,Тетевен също.Околните им села,а има такива с ефтини земи и стари къщи не са малко. И вода не липсва макар и на малки рекички повечето.За всеки ентусиазиран...време за мислене има.Който има предложения нека сподели.
Аз вече след 3 години не просто съм убеден но за това и със това живея по сърце и душа.Еко селище в общност и взаимопомощ.Защо пък да не сме първото сполучило от опитът на не малкото в България съмишленици преживели какво ли не.....
Относно останалите в страната..Само прекрасни мисли мога да отправя към тях.Но не се вписвам в картинката им по ред лични причини-къде здравословни,къде нужда от превоз-нямам книжка и кола и нямам намерение за такива,а постоянно да си зависим не е никак удачно.При някои от тях цените за земи и имоти не са по моя джоб.При други - откъснатостта ме привлича толкова много,но съм практичен човек и залагам на което.Разбира се,нямам специфични условия :) това е най-добрият избор.Така твоето местенце само ще те намери-подходящо и за теб самият.Но ако не бе опитът на всички тези хора,потенциалните като нас могат или да се учим или да преповтаряме трудностите им.За това е нужно всеки да се вгледа и направи на-доброто решение.Има много на безопитни като мен какво да се научи.Но знам само едно нещо със сигурност-че от сам човек общност не става :) Вярвам че ще се намерим с предопределените хора и ще дадем едно ново начало.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: DeNiro в 15-04-2015, 18:15:20
Много хубави думи Светльо. Убеден съм, че ще срещнеш много съмишленици. Прекрасен избор си направил, като си се ориентирал към Ловешко и Тетевенско, защото ландшафта там е много красив. Надморската височина в региона е средна, около 400 - 600 и нагоре метра, а през региона минава пътят София - Варна, тоест има удобни връзки за пътуване с междуградски транспорт и в двете посоки.
Поздрави
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: iskrena в 16-04-2015, 00:12:23
а защо държиш да бъде в северна Бг?
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 16-04-2015, 01:21:47
Зад Балкана си е зад балкана. :) Виж,аз не съм обикалял много из България-къде по екскурзии,къде без посока,сам не малко пъти.Но не съм бил навсякъде разбира се.Знам,че пред Балкана е не по-малко прекрасно,но не е същото.Севера си е север.Балканджийски са ми корените до десето коляно със сигурност.Не искам да живея по върховете :) една средна височина е достатъчна,водата е важен фактор,глинеста почва също,не гъсто населено,не криминално въздигнало се население,без военни бази и в близост до такива,по възможност и липса на ловни дружини и от този тип,никаква или малка вероятност от арендатори,не в непосредствена близост до водни басейни като язовири,и с атрактивни цени,които всеки един бъдещ потенциален привърженик да има възможността,та и с българска заплата за кратко време да си позволи нужната земя-и всичко това се вписва на не малко места в посочените региони по-горе.В северозападна България възможностите са повече от финансова гледна точка-двойни и тройни,но мен ме засяга момента на задължителните няколко дневни излизания за по няколко дни,а и ветровете там в повечето райони не бяха добре обмислени след като посетих няколко местенца изключително привлекателни.От здравословна гледна точка не мога да си позволявам рискове,които мога да избегна.Говоря за цени защото самият аз нямам пари за ''надхарчване възможностите си''.Не съм богат и нямам 20 годишен стаж и спестявания с които да си позволявам иначе привлекателни места.Дори да можех,не търся това.Все пак живота сред природа е алтернатива на бъдещите проблеми задълбочаващи се с всеки изминал ден и ''цената'' като етикет отблъсква голяма част от не малкото съмишленици или отлага във времето реализирането на различни идеи.Под алтернатива не мога да дам по-добър пример от този на Косьо от Изворче.Макар да не го познавам лично,но внимателно следящ техният прогрес,виждам смисъл в което и фактът че с малко може да се постигне достатъчно е един уникален начин да се разбудят духовете у много и да се предприемат действия за лично и общо удовлетворение.Всеки има различни принципи на избор.И това е проблема в момента,но не мисля че ще е проблем в бъдеще когато започнат все повече хора да се присъединяват към добре разпръснатите в цялата страна ''бели братя'' :) Някои с безнадеждност лека казват,общност не се гради при липса на разединение и индивидуализъм.Но не може да не се подчертае факта,че това вълнение едвам е започнало.Основните семена са пръснати,а вятъра безпосочно разпръсква и останалите.Всички на едно място би било според мен,само лично мнение,едно удобство на недоброжелатели всячески да го разединят.Докато поотделно,но Заедно по дух и насока,силата е много по-голяма.Точно от малки общности има нужда това процъфтяващо братство.И индивидуализмът като начало за една такава е удобно средство за сближаване-един може това,друг онова...пък ръка за ръка един ще помогне с едно друг с друго,но всеки ще си знае и своето,където,както казва Жанет от Горско Косово ''не искам преди да кихна съседа да ми каже на здраве''.в смисъл да се цени личното пространство на всеки.Мисля посочените горе райони и в близост до тях има места предразполагащи за едно такова общество.Момичетата в село Ъглен са прекрасен пример как приятелски сътвориха едно райско кътче.Но никак не им е излязло ефтино под каквото аз самия разбирам.а Съответно и не достъпно за много хора в съюз и създаване на общност.А по-скоро атрактив за селски туризъм и точка на преосмисляне живота си като цяло.Което е може би и тяхната идея.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 16-04-2015, 02:52:04
След като обиколих няколко съмишленици,надявам се на лято повече, и курс за строителство с естествени материали още повече се влюбих в глината като материал и алтернатива.За цена да не говорим,че ако е се направи скромно жилище,малко,за двама човека например дори 3000 лева биха били достатъчни с минимални удобства.Ако теренът предлага глинеста почва е голям плюс от пестене.Методът птиче гнездо ме грабна.Освен най-малко трудоемко,може да бъде и изключително естетически.Бликат по света като ручеи все повече глинени къщи с различни интериори и форми.Кръглата-овална е по душата ми и към такава се стремя-поне без ъгли да е ако не е съвсем кръгла.За нашите ширини дървеното скеле е най-доброто предложение за сплотяване на връзките за издръжливост при природни бедствия.А зеленият покрив е прекрасна алтернатива за пестене на материали.И освен че може да бъде богато украсен с ниски растения и цветенца,може да се пригоди за събиране на дъждовна вода с което да се подпомага домакинството или градината.Получих имеил и във връзка с него пиша това.Човечецът без големи възможности казва-няма начин.Има.!Начин има винаги.Но той зависи от собствените ти нужди и желания,алтернативни методи и познания.Преди десет години много стар обор на село падна.На съседи.С пространство за поне 30 крави.Изградиха го отново из основи на ново.Излезе им 2000 лв.С покрив,с яденето и пиенето а на село то не липсва никак попринцип,добри приятели и здрави ръце.Само за 2 седмици.не знам колко точно човека.Но резултата е такъв че с една цветна мазилка и доизкусоряване с още мъъничко пари може да стане един доста обширен и прекрасен дом.А мебелите и домакинствените потребности според нуждите отделно.Може да е ефтино,да е здраво,и уютно.Нямам търпение да посетя и курс за естествени мазилки.,декорация,естествени бои и фино създаване на баня с крайно ниска стойност но крайно високи качества(за сравнение с една стандартна-фаянси,керамика,цимент,и т.н.).Надявам се до година,защото това лято няма да успея.Това лято сериозно ще се ориентирам на определено място и при добър късмет може и да направя покупка.А до година след обстойно планиране да започна основните неща като постоянно пребиваващ.Не очаквах наистина след изминалите 2 години че това което съм искал може да е наистина ефтино и качествено,а освен това с повече научкване и сам да си го направиш до голяма степен което е и смисъла.Не разбирам,защо на много хора им е прищракнало еко живот , в който бетонът,фаянса,многобройното количество дървен материал,печката Делонги,пералнята Уърпул и телевизор с плосък екран трябва да са неизменна част и качество на живот.В това освен че не намирам нищо ''еко'' не разбирам и смисъла му.Търсим алтернатива или местим само боклуците си от града към китното селце?
Защо хората,особено градските,ги е така страх от спокойствието и простотата на селото?А тези на село така копнеят за градският хаус?
Но ме тревожи и факта,че съмишленици има,но смели крачки малко.В което заема важна роля страхът от несигурност.Много бих се радвал ако някой има свободно време през периода втората половина на юли месец да ми бъде компания в разглеждането на различни местности за няколко дни.Най-малкото отпускащо ще е въздействието,а може и да се  зародят нови идеи и мисли.Всичко е допустимо но едно ще е сигурно-приключение ще има.Ако изяви някой такова желание нека се свърже с мен.За разноски и храна да не съм чул,или от сорта нямам 5 лева в джоба.Каквото трябва ще имам под ръка.Само превоза да си подсигуря,като имам два варианта подлежащи на доуточнение.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 16-04-2015, 10:05:55
Не знам какъв опит имаш в строителството и ремонтите , приятелю. На теория е едно, на практика - ВИНАГИ е съвсем друго  tooth Ако нямаш необходимите средства , посъбери ги и чак тогава се юрвай.
И после ще те молим специално да споделиш тук две цифри:  първата - колко си го смятал първоначално като пари и  втората- колко ти е излязло накрая .  :whistling2 - emotloader:  ( и си подготви повечко валериана и валидол  tooth , в такива случаи винаги са от полза  tooth )
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: DeNiro в 16-04-2015, 12:20:43
Аз предполагам, че ако е решил да си направи ферма до 10 дка и ще си строи сам глинена, керпичена или подобен род къща, няма да му коства кой знае какво.
Относно документацията:
"НАРЕДБА № 19 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2012 Г. ЗА СТРОИТЕЛСТВО В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ БЕЗ ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО ИМ-В сила от 06.11.2012 г.
НАРЕДБА № 19 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2012 Г. ЗА СТРОИТЕЛСТВО В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ БЕЗ ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО ИМ
В сила от 06.11.2012 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните и Министерството на регионалното развитие и благоустройството
Обн. ДВ. бр.85 от 6 Ноември 2012г.
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за застрояване в земеделските земи по смисъла на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) за случаите, в които не се променя предназначението им.

Чл. 2. (1) Без промяна на предназначението на земеделските земи в тях се разрешава застрояване с обекти, свързано с ползването им, чиито функции са съвместими с предназначението на земята, както следва:
1. при имоти с площ до 10 дка - на едноетажни селскостопански постройки за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар, в това число и помещение за обитаване в тях;
2. при имоти с площ над 10 дка - на селскостопански сгради, постройки и съоръжения за съхранение на растителна и животинска продукция и отглеждане на животни съгласно приложението, включително инженерни мрежи и съоръжения за благоустрояване на имотите и на помещения за обитаване от домакинствата на собствениците на земята и/или на лицата, които произвеждат селскостопанска продукция от съответните земеделски земи."
   Според чл. 147 от Зут пък, без инвестиционни проекти, може да се извади строително разрешение за:
Оранжерия до 200 кв.м.
Басейн до 100 куб.м.
Огради, градински и паркови елементи с височина до 2,20. В този случай не съм сигурен дали съответноят член 147 се отнася и касае изграждане на посочениете постройки и съоръжения в земеделски земи или само в УПИ(Урегулиран поземлен имот). Който има желание лесно би могъл да провери.
http://www.geoimot.com/index.php?lang=bg&faqId=41 (http://www.geoimot.com/index.php?lang=bg&faqId=41)
Изпишете в google изображения думата "greenhouse" и ще се озадачите, колко красиви оранжерии могат да бъдат изградени от дърво и стъкло например. Дали в тях, ще се отглеждат зеленчуци или палми и декоративни дръвчета, какво ще бъде тяхното разпределение и колко площ, ще заемат от общата, си е личен избор на стопанина на подобно съоръжение.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 17-04-2015, 00:07:18
Бате Бино: Според различните изисквания различна може да бъде цената.А безспорно допълнителни нужди ще има.Казах може,защото видях къщурката на Теодора от село Солник - по груба сметка-4 000 лв. Само за построяването-почти довършено е,но в тази сума влизат и надници на къде кадърни къде не толкова майстори-помагачи.Така че,ако човек пожелае,и с помощ от подръчни материали и в 1000 лв може да се вмъкне-зависи каква е идеята ти.Ако използваш Бук или дъб,със масивни греди и гредоред,можеби и 10 000 ще са малко.Но пък качеството е по-голямо.Аз не знам колко ще ми излезе,но не давам цена в която задължително трябва да се вмъкна.Просто искам да отговаря на определени изисквания които си определям и съответно да е максимално качествено с минимални средства,т.е. да се пести където може.И с най-голяма радост ще споделя живот и здраве и този момент да настъпи. :)На всеки го пожелавам от сърце -да дръзне смело да изгради свой дом.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 17-04-2015, 12:43:25
Желая ти успех от сърце , Светльо.  :Content_22: Ако имаш въпроси , обаждай се , ще те консултирам безплатно по строително-ремонтните въпроси. През годините натрупах доста познание и  практичен опит в тази област покрай обектите си. Изгонил съм десетки "майстори" , след като се  запознах  както с "майсторлъка" им, така и с неандерталското им мислене ( и излъчване . Да ме прощава Господ  tooth )  И се научих сам да си правя всичко! От бетона и замазката,  та чак до тапетите! Имам половин стая с инструменти. И много литература. У нас да си имаш работа с "майстор" е по-рисковано дори отколкото с ортодоксален доктор  tooth Хора с нисък хоризонт и ниски чела.. сигурно покрай тях са ми почнали още тогава проблемите със стомаха .. tooth tooth :pensif_29:
Ще ти трябва много валидол, сериозно ти казвам  tooth
Ако ще търсиш съвети, получавай ги  само от строителни инженери! А не от разни талибани с основно образование, речник от по десетина думи ( повечето от които -ругатни ) , с дрелки от по 25 лв.  и лъхащи на алкохол още от сутринта,  които ще те убеждават , че "досега нито една къща не ми е падала"  tooth tooth
Ако ще ползваш работна сила, наемай студенти!  ;) Познание нямат, но имат ПИПЕ, което е по-важното! И могат да слушат и да изпълняват. Познанието от теб, изпълнението от тях.И схващат какво им говориш, за разлика от онези  нехранимайковци, които пред теб казват " да" да" , а зад гърба ти си го правят както си знаят и както са го правили 30-40 години досега, най-често - погрешно  tooth  

Преди да почнеш каквото и да е , първо намери и прочети ето тази книга:  

http://www.gotoviproekti.eu/bg/%D0%94%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%B5-%D0%BE%D1%88%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82.html    

Неподготвен не се втурвай. Ще те схрускат като младо агънце , а на теб ще се насълзяват очите дори след много години , когато решиш да си пишеш мемоарите и стигнеш до главата за  строителните си преживявания  tooth
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Zloqd в 21-06-2015, 23:13:13
Не знам дали има по-подходяща тема та затова поствам тука как се строи колиба от подръчни материали без никакви инструменти от цивилизацията : http://vbox7.com/play:8fb6b14f2f (http://vbox7.com/play:8fb6b14f2f)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Андрей в 12-08-2015, 21:44:14
http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/22-germanci-se-nanesoha-v-bezliudno-rodopsko-selo-6040919
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Андрей в 04-05-2016, 20:18:56
http://beznaem.com/
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 16-05-2016, 23:14:29
Сайтът безнаем е прекрасна възможност.Особено добър като ''преходен'' вариант,а защо не и постоянно.
Аз неспирам да следя за подходящо място и в нета и като си идвам обикалям,и наистина не е никак простичко,а е и трудно по планинско да се крачи сам и да се обяздват хълмове и скрити от бога дори селца и махали. :)
И попаднах на едно такова прекрасно място.Скоро ще имам и повече информация,а дано и на есен да си имам дом.Споделен разбира се,освен законовите изисквания,вратите ще са отворени за всички.Особено за хора които желаят да споделяме заедно едно небе и една земя.Но към проекта,след като се уверя,че всичко е наред,от пролетта догодина ще се започне изграждане на един малък рай.Скромен и красив,както винаги съм си мечтал.И помощ няма да е излишна никога,в социални отношения и споделяния до огъня.Осъзнах,че е доста трудно група хора да се съберем,но вярвам и това няма да липсва.Това ще е и основният стремеж в бъдеще.Колкото повече,макар и единици места да има в страната,толкова по-голям избор имат бъдещите съседи,а те не липсват.Просто различните опитности и нужди водят до различни предпочитания и по големи изисквания.Много е трудно,дори невъзможно,на едно планинско място да се намери подходящ голям терен земя,който да се ползва от домакинства с общи възгледи и индивидуални възможности.И колкото и да е богато предлагането на подходящи имоти,за мен си остава алтернативен вариант,заедно,но поотделно.Докато все още се намират ефтини частни имоти и малки парченца земя,на места подходящи за постоянно ползване.Определено варианта ''сам'' не е изход,не е и цел.Но такива са обстоятелствата за момента.И финансите налагат по-бързи превантивни мерки,защото тенденцията за увеличаване цените на имотите постоянно расте и ще расте повече през идните години.А земята от десет декара на горе в планинско място,спокойно и с липса на огорчени хора в близост драстично и рязко намаля.За това и се насочих сам,на този етап,но никога не би било невъзможно и съседство със съмишленици.С радост ще приветствам всеки със сходни интереси и добро сърце в бъдеще.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: миа в 17-05-2016, 09:55:00
Това ми е мечтата, но ще изчакам плодовете ми  да узреят първо, за да бера, защото у дома все още нямам съмишленици, но ги подготвям, поливам, торя и топля. :Content_22:

Ето тука има други пъргави ентусиасти в действие. Много им се радвам. :Content_14: :thankyou: :peperudi:

 http://portal12.bg/Zhivotyt-na-selo-dava-svoboda-za-tova-da-realizirash-vytreshnite-si-stremezhi.p2443

Успех и на теб, Светло момче, ще ти дойдем на гости някога. ;)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 20-05-2016, 01:14:24
И аз така,още съм в процес.Но не бързам.Обмислям внимателно и въоръжен с много търпение.Стъпвам леко и внимателно изследвам.Каквато е волята на Бог,такива ще са и делата ни.А за това се изисква подход.И да изчакваме плодовете когато са узрели,а не докато са зелени,че горчат :)
Но не мога да скрия волята си и колко се усилва и утвърждава.Спирам до тук,да не каня дявола,а като станат делата реалност,ще споделям и опит и отношение. :)  :Content_22: и няма да спра да пътувам и да обменям знания и помощ.Дано се и срещнем ако е писано ;)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Андрей в 14-06-2016, 15:45:35
http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ivan-kojto-se-vyrna-na-selo-v-tyrsene-na-shtastieto-video-6054990
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: estario в 18-09-2018, 20:40:58
Ако си търсите хубаво местенце близо до София искам да ви разкажа за село Тополница (https://goo.gl/maps/PwQsFizfS8k) до Дупница. Селцето е на 50 км от София, на 5 км от автомагистрала Струма, преди Дупница. Магистралата е близо, но не се чува, защото селцето е скрито сред хълмовете.
Надморската височина е около 700 метра, климатът е планински. Там е едно от най-северните места, на които оказва влиание средиземноморския климат, нахлуващ по струма.
Около селото гората е унищожена на доста места и е заменена от забравени пасища или борови гори, но по поречието на реката има доста стари гори на Верила. Лятото на моменти е сухо, но има подземни води.
Хората в селото са дружелюбни, засега няма много млади хора. Има и хора от София, които са стегнали част от къщите. Ромски къщи няма. (Не съм расист, но е ясно какво се случва често в селата с ромски махали) Има изоставено селско училище. В селото гледат крави, има кошери.
Къщите все още са учудващо евтини, на фона на други села в района. За около 15-20 000 лева може да се намери място с около 1 декар двор и къща, достатъчно здрава, за да може да се реновира.
Със съпругата ми си взехме скоро място и лека полека го стягаме. Планираме да прекарваме по-голяма част от времето си на село. София остава място с много възможности, от което няма да се откажем, но не искаме да живеем там.
Ясно ни е, че за да се получат нещата трябва да има повече хора с вдъхновение и желание да живият и работят на село. Само ако сме заедно, можем да постигнем повече и да органицираме хубав живот на село. За да се получат нещата е нужна социална среда, хора с разнообразни умения и желание за взаимопомощ. Аз съм лекар, жена ми е кулнарна магьосница, обича да плете и има хиляди други творчески заложби.
Ако някой има интерес да се запознаем може да ми пише на dpmitev@gmail.com
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: Elia в 19-09-2018, 07:41:03
Уважаеми господине,
вече много хора , не само вашето семейство се завръщат по селата.Въпреки,че по селата тъне пълна разруха.Но градския човек иска да избяга от праха, шумотевицата и напрегнатия живот в града.Лично аз от този прах и шум в градовете чувствам страшно напрежение.Но в нашите села за жалост не се вземат никакви мерки от страна на държавата за възстановяване на съборени сгради.Не само държавните сгради като училища, читалища, но и необитаеми къщи.Къщи, в които никой не живее и не се поддържат от собственика трябва да бъдат обявени за продажба или даване под наем от общината.В нашето село има куп подобни къщи и дворове тънещи в разруха, в които се развъждат дори белки, лисици и змии.
Макар,че моето семейство реши да се захване с ремонт на читалището нещата са много трудни.Не се отпускат лесно общински пари за ремонт в български села.Отпускат се само там , където има повече избиратели / роми /.Затова българското село ако не се направи план за неговото възстановяване от държавата ще продължи да потъва в разруха.Самите общини не желаят да отпускат пари въпреки,че моята майка имаше предложение да се направи зелено училище и старчески дом от двете съборени сгради / бившо училище / в нашето село.Също така имаме и сграда, която навремето е била родилен дом, днес може да бъде също ползвана за подобна цел / лекарски, зъболекарски кабинет /.Но няма никаква подкрепа от общината за тези идеи.Имахме също така идея да се опишат всички потъващи в разруха къщи  и да се направи план какво ще се правят - ще се продават, ще се дадат под наем или ще се ползват за нещо друго.За жалост и до сега не срещаме разбиране от институциите.
А днес хората все по - често ще желаят да подишат чист въздух в някое село.Но в нашите села нещата са много зле.Бях скоро в Румъния , не видях там рухнала сграда - нито обществена, нито частна.Тази страна върви по път, който ще я изведе на добър край.
Поздрави !
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 17-03-2019, 20:54:34
С радост искам да кажа,че това лято ще си имам къща.Не много стара,с голям двор и голяма жилищна площ на прилична цена в село близко до Велико Търново.
Понеже ще си идвам от чужбина само за месец след като разпиша документите официално,ще имам няколко седмици свободни и ще имам нужда от помощник за няколко дни-почистване,разместване,повечко почивка,и без преуморяване,може и със заплащане.
Надявам се и по скоро за постоянно да си дойда.:)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: ogrizko в 18-03-2019, 15:27:13
Ами, не си я избрал на правилното място къщата ...ако беше покрай Варна сигурно щеше да ми е любопитно да се врътна, кой знае... ама до Търново чак не ми се ходи :bleh успех иначе!
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 19-03-2019, 13:58:47
Светльо, ти поддържал ли си някога къща с двор?  tooth И охранявал ли си я ? Ще има да разказваш патила.. tooth
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: svetlio17vt1 в 19-03-2019, 22:47:44
Бате Бино,живял съм 10 години на село с къща и двор 6 декара...и не е като да съм се преуморявал :)
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: iris в 30-03-2019, 22:05:54
Интересно, може би някой друг се е преуморявал? Наистина ми е интересно. Не се заяждам.
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: бате Бино в 31-03-2019, 11:00:39
 tooth
Титла: Re:Да си направим селце до/сред планината и да създадем пермакултура
Публикувано от: cherry в 02-04-2019, 18:32:49



Яяяя...тук все още имало живи хора... :Content_14: :Content_22: :Content_4 - emotloader: