Форум Земя назаем
Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: Jackie в 06-02-2013, 15:36:58
-
Здравейте на всички!
Нова съм във форума и изобщо по темата за здравословно хранене. Започнах да се интересувам от него след многобройни вече болести и болежки. С течение на годините се убедих, че медицината не помага, а "прикрива или притъпява" проблема и реших да се обърна към природата. Наскоро ми попаднаха интересни четива по въпроса и оттам се запалих. Както казах, новак съм по въпроса, но със силно желание за бързо наваксване ;) Бих се радвала да споделите Вашия опит за това, кое е сурово в България? Наскоро четох, че доста от храните, предлагани по биомагазините като сурови, реално са преминали някакъв вид обработка. Подобно нещо четох в една статия или беше коментар в интернет за фурмите и кашуто... имате ли инфо по въпроса?
J.
-
Ядките са дехидрирани, понякога и с гадна химия...т.е. все едно сушени плодове и изобщо не са толкова полезни, колкото се твърди. Накисването помага естествено, но никога не могат да се сравняват с пресните. Най-добре да си имаш сигурен дилър tooth Също прахообразните неща (какао, водорасли и тн ) не са най-сурови май, но тук не съм сигурна. От пресните фурми, уважавам само зелените кутии, другите са с добавена захар и какво ли не.
-
Привет,
кашуто със сигурност е обработено термично, защото това, което продават, е обелено. Поради тази причина голяма част от полезните му вещества са отишли на кино.
За сушените плодове имам огромни съмнения, че всъщност са печени и накиснати преди това в някакви неща, за да не хващат червейчета.
Фурмите ги киснат в захар, доколкото съм чувала. Аз ползвам тези иранските, в зелените кутии на Маryam. Те са пресни, качествени и на доста добра цена.
-
Веднъж попитах арабите на Женския пазар колко издържат фурмите в зелените кутии (между другото казаха ми, че са наистина най-добрите). Отговорът беше, че в хладилник (без замразяване) издържат до една година.
-
Според мен дори тези зелените са обработени със захар и/или нещо друго. Иначе няма начин да са толкова сладки и да издържат дълго.
Тъй като много обичам фурми реших сама да си суша на слънце. На вкус се оказаха доста различни от купешките, което ми навява мисли, че са обработвани.
Относно суровите неща от някое пазарче ще си намериш плодове и зеленчуци. Ядки не е много добре да взимаш от магазин. Суров сусамов тахан знам на Тръндеви и един гръцки, но той и доста по-скъп, а на вкус не усетих разлика.
-
Според мен дори тези зелените са обработени със захар и/или нещо друго. Иначе няма начин да са толкова сладки и да издържат дълго.
Тъй като много обичам фурми реших сама да си суша на слънце. На вкус се оказаха доста различни от купешките, което ми навява мисли, че са обработвани.
Имам същите подозрения.
AdiSmile, от къде си купуваш пресни фурми?
-
Според мен дори тези зелените са обработени със захар и/или нещо друго. Иначе няма начин да са толкова сладки и да издържат дълго.
Тъй като много обичам фурми реших сама да си суша на слънце. На вкус се оказаха доста различни от купешките, което ми навява мисли, че са обработвани.
Имам същите подозрения.
AdiSmile, от къде си купуваш пресни фурми?
Не си купувам. Имам познати, които отглеждат в България и те ми дават, да са ми живи и здрави :Content_22:
-
Късметлийка... :-\
-
Благодаря ви за поплезното инфо! Но той тестът за това, кое е сурово и кое не, не е ли ясен...поне за тези продукти, при които е възможно - ако има ядка, семка, костилка и "прокара" или покълне, значи е сурово..така бодяхме явокадо преди време в пръст и то за дни ставаше по половин метър, с фурма не съм пробвала :Content_22:
-
Възможно е да са обработени фурмите в зелените кутии - я със захарен разтвор, а с някой химикал. Обаче, ако се измият с топла вода, люспата им се обелва и остатъците от обработката намаляват. А за мен лично така са и по-вкусни, особено ако ги използваш за сурови бонбони с ядки или за бананов крем с авокадо. :Appetit_4:
-
Благодаря ви за поплезното инфо! Но той тестът за това, кое е сурово и кое не, не е ли ясен...поне за тези продукти, при които е възможно - ако има ядка, семка, костилка и "прокара" или покълне, значи е сурово..така бодяхме явокадо преди време в пръст и то за дни ставаше по половин метър, с фурма не съм пробвала :Content_22:
Здравей, какво точно имаш предвид за авокадото ?
-
Имах предвид това, че при плодовете и зеленчуците с ядки в тях или костилка, ако тя успее да покълне, значи плодът е бил суров и необработен и това е един добър тест за това, дали растението е сурово. Костилката или ядката на авокадото (не знам при него как е добре да се нарича) много бързо расте, ако се забоде в пръст и става на интересно дръвче. Успявала съм и семенца на сушени годжи бери да посаждам и те "тръгват", само за експеримента де, което показва, че са сушени на щадящи температури. Много е неприятен фактът, че не се изписва на опаковките на сушените плодове, по какъв начин са ги сушили.