Форум Земя назаем
Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: stanimirius в 29-01-2013, 10:38:25
-
Прехваленото годжи бери се среща почти навсякъде в България край черни пътища и в селата по старите къщи ползвано за жив плет Поправете ме ако греша
-
Прехваленото годжи бери се среща почти навсякъде в България край черни пътища и в селата по старите къщи ползвано за жив плет Поправете ме ако греша
И аз съм на същото мнение.На село имахме жив плет, храстовидно растение със същите червени плодчета. :)
-
Това е друго растение - кисел трън, ето, вижте това http://www.bilkitebg.eu/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BD-berberis-vulgaris-l/
-
Всъщност става дума за две различни категории храсти с общо приложение - предимно защитна или декоративна функция в цветна градина.Отглеждах доскоро годжи бери у дома, което завърза. Опитвала съм плодовете и на двете растения в сурово(не изсушено) състояние. Няма аналог във вкусовете. Тези на живия плет имат неприятен стипчиво-горчив вкус и четох, че не са ядливи. Има доста растения с приложение на жив плет, едно от които е и пиракантата. Плодчетата и са също червено-оранжеви.
Може и аз нещо да не съм разбрала :surpris_23:
-
Пиракантата / Pyracantha coccinea/ е със малки кръгли плодчета, а киселият трън /Berberis vulgaris L./ e със продълговати червени стипчиви плодчета. Според мен точно киселият трън, се бърка със годжи бери. Годжи бери вирее и в България, стига да се закали и запази разсада.
-
Не не става въпрос нито за Пиракантата нито за киселият трън уверявам ви че външният вид на това за което говоря е 1 към 1 със снимките на годжито а както описват вкусът му и той е същият
-
Всъщност сега не мога но през лятото и през есента ще направя снимки и ще ви ги покажа