Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: hdeshev в 05-12-2012, 00:57:45Титла: Психотропни растения
Публикувано от: hdeshev в 05-12-2012, 00:57:45
Разговорът по темата с дрогите започна тук (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=6989.msg60579#msg60579) и придоби известност. Предлагам да го продължим в тази тема.

Ще се опитам да резюмирам:

1. Кастанеда хвали пейота.
2. Оказва се, че той и разни други субстанции могат да предизвикат духовни преживявания допринасящи към личностното израстване.
3. Но я има и тъмната страна на същите субстанции.
4. Определени хора сме настроени скептично.

Аз съм много бос в тая област и не съм чел за изграждащите действия на тези вещества. За прочутата аяхуска пък научих от този форум съвсем скоро. Ще се радвам да науча повече.

Предлагам и друг аспект на дискусията. Много от растенията, от които се синтезират въпросните вещества са доста лековити. Пак ще спомена статиите на Natural News за лечебните свойства на веселия коноп, с който някои хора даже са се отървали от рак (не с пушене и парти консумация, разбира се).


Титла: Re:Наркоманска тема
Публикувано от: ivan ianev в 05-12-2012, 09:24:24
Ама и ти измисли едно заглавие... tooth tooth tooth :Confus_3:


Титла: Re:Наркоманска тема
Публикувано от: Theodora в 05-12-2012, 09:47:33
Вземи я прекръсти на "психотропни растения" или нещо подобно. Темата няма нищо общо с наркоманските истории.  :surpris_22:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: hdeshev в 05-12-2012, 10:33:27
Готово -- преименувах я. Тюх! Мислех, че ще ви хареса шегата.  tooth


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: бате Бино в 05-12-2012, 10:42:29
Сега някой ще каже - защо пък само "растения"  tooth

Аз мисля , че за тази тема трябва да питаме Мер. Да не стане както навремето ( за което и тогава предупредих :) ) да накацат отнейде странни насекоми , привлечени единствено от тази тема и после да се чудим как да ги отпъдим..
А има и друго - Мер дава интервюта за списания, канят я по семинари. Ще вземе някой по-наблюдателен ( но и злонамерен) да я попита публично -  какво общо има здравето с психотропните субстанции , намеквайки , че едва ли не тук работата ни е да ги рекламираме..   
Та тогава стана весело..  tooth 


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Кюна в 05-12-2012, 10:57:03
Знам много малко по темата и имам опит само с тютюнева вода при ребърдинг практика. Като въпросната вода се прави от чист, ферментирал тютюн накиснат във вода поне за два часа (може да се направи с пура, но не и с обикновена цигара, там начина на обработка на тютюна е различен и неприемлив). "Смъркаш" я и усещаш как ти отива направо в мозъка.  tooth Доста отровно усещане междувпрочем. И няма нищо общо с пушенето на тютюнева цигара (имам кратък опит като пушач).

Когато науча повече, ще споделям. Темата ми е интересна и всъщност докато не опитах аз самата никога не съм разглеждала психотроните вещества от гледна точка на "лекуващи душата", а само като наркомански изпълнения. Изглежда и тази монета си има няколко страни. :)


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: violetblossom в 05-12-2012, 11:12:25
Какво да кажа аз. Канабисът даже за пушене може би е ОК, но чистият, а не торен и напояван с някакви химии. Нямам добър опит с такъв.
Аз съм в търсене на нещо, което да ме отпуска добре, защото съм много напрегната и тревожна и това ми скапва всичко. Сега пия антидепресивен чай и мисля че ми се отразява добре.
Имаше някакъв индиански чай, само от Холандия могъл да се поръча, действал подобно на LSD. Шаманите го използвали, за да изпадат в транс. Пила съм, ама не усетих никакъв ефект.
А като психотропен ефект най-добре ми се отразява алкохолът, ама пък си остава вероятността от зависимост.
Аз съм доста слабо волева и ми се иска да открия нещо, което да ме "вдига", така да се каже, ама едва ли съществува такова растение, към което да не се пристрастяваш. :(
Кюна, това да не е енфие?


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Кюна в 05-12-2012, 12:02:22
Защо търсиш нещо външно, което да те "вдига"?  :surpris_23: ???

Не знам, може и енфие да се нарича. Както казах, знам малко и тепърва ще разчепквам тези неща. (в момента съм концентрирана върху "растения, които хранят тялото")


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 05-12-2012, 12:03:54
Аз не подкрепям "отпускащите" субстанции, въпреки че ми се случва да пия алкохол 1-2 пъти месечно. Това си е моя ниска адаптивност, слабост и нищо друго. Няма смисъл да се оправдавам зад натоварено ежедневие и така нататък ...

Психеделиците са нещо съвсем друго - или инструмент, който да ти отвори очите еднократно и от там нататък да продължиш без тях, или просто да не се започва. При тях не се търси отпускане или бягане от реалността - напротив. Те те изправят лице в лице точно с това от което най-много те е страх, най-ниските ти слабости и желания от които дори те е срам. И докато си "там" имаш чувството, че ще прекараш вечността с тях, затова когато се "върнеш", единствената идея в главата ти е да направиш всичко възможно да ги преодолееш и може би затова си тук. Както казах, ако не вземеш достатъчно, тогава изпитваш приятното усещане, че си едно със всичко около теб, че си вълна, че всичко диша...бла бла, което е много хубаво, но не и градивно.
Има и други странични ефекти от звимането на тези субстанции, като декалциране на епифизата - органът на който приписват всички "параспособности". Какво я калцира и на кой му е удобно да сме тъпо стадо, е много обширна тема, която замесва и световната конспирация, драмите с флуора, храната и т.н.
Също стимулират производството на ДМТ (молекулата на духа) - халюциноген, произвеждан естествено в хипофизата  :sorcerer - emotloader: .
Друг интересен факт е, защо имаме 2 очи. Винаги ми е било смешно обяснението - имаме 2 очи защото е важен орган...Що нямаме 2 сърца тогава... Имаме 2 очи, защото приемаме различна информация със всяко по отделно. Както знаем, ние не виждаме с очите, само приемаме с тях. Образа се формира в задната част на мозъка. Въпроса е, че сме научени да не четем информацията от всяко око по отделно, а приемаме директно компресирания образ от 2-те. Да, обаче има информация между двете "снимки" които "снимат" нашите очи по отделно, може би цяло едно измерение, а може и повече. Та психеделиците ти помагат да разделиш двата образа, които очите ти приемат.  :whistling2 - emotloader: Кастанеда също предлага метод, но без да знаеш какво търсиш, за мен е леко безполезно...


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Кюна в 05-12-2012, 12:05:49
Сега се порових да видя какво е енфие. Не, това което аз описах не е енфие. Изсмъркваш само водата, не самия тютюн. И целта е да ти отиде в синусите, за разлика от енфието.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: бате Бино в 05-12-2012, 12:27:49
violetblossom ,бих бил много радостен  да успея да те убедя , че в борбата със стреса единственият най-ефективен( и достатъчно приятен )  твой вариант е спортът! Всичко друго е привидно и измамно. Аргументът е банален , но непробиваем : Самата ФИЗИОЛОГИЧНА идея на стреса през милионите години  е една -  да отключи ФИЗИЧЕСКА РЕАКЦИЯ !  ДА се изразходи с физическо действие. Когато от храстите изскочи звяр, да го набиеш ако прецениш ,че можеш или да избягаш.  
При стрес ВСЕКИ  и ВИНАГИ усеща този прилив на енергия! Тя е точно затова! А не е  за да си замълчим , както съветват някои "авторитети"  и така стресът бавно да се натрупва в нас и да ни убива! И понеже обществените норми не толерират  ФИЗИЧЕСКА разправа ,  стресът успешно се тушира и неутрализира във фитнеса или някъде по подобен начин. Установено е , че даже тренирайки, се презапасяваш със своего вида "ресурс" за поемане на бъдещи дози стрес! Тоест - има и  профилактично действие!
 В някои японски предприятия ( бях чел)  това прекрасно се разбира и използва :   в обедната почивка работникът слиза в специално помещение, където има гумени фигури на неговите началници и една здрава тояга  tooth.  С тая тояга работникът  Ко Ши Ям и колегата му Кот Щеш Яж  започват да млатят своите "началници"  и след половин час са вече като "преродени"   tooth (Забележете , не ги псуват например, а ги БИЯТ :) , всъщност.. вероятно в комбинация  tooth)

Преди десетина години заедно с двама съдружника сключвахме сделка за голяма сума. Преговорите бяха наистина "инфарктни" . Купувачът беше супер нагъл и безочлив.  Последният ден, преди окончатеното "стискане на ръце"  се отвори пролука от два часа - за размисъл. Напечено, адреналинът изтича от ушите ти.  Кой как се справи със стреса в тази ситуация? Когато се върнах при двамата съдружници, заварих четири пепелника ,пълни с цигари и празна бутилка алкохол.
А аз къде ходих ли? :)  Ходих да направя 15 обиколки на стадион "Спартак"  :Content_22:
Да ,съгласен съм, вероятно има и други източни или западни  специализирани техники за "заобиколно " справяне с проблема, но  те са трудно усвоими и  не носят всичките онези бонуси, които идват от спорта!  (А те са поне 21 , както смятам да разкажа в някой следващ пост :) )


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Кюна в 05-12-2012, 12:38:29
Аз като голям нефен на спорта да си кажа, че откакто започнах да правя упражнения всеки ден и да изляза на разходка когато се ядосам нещата значително се подобриха. В дните, в които се "затворя" вкъщи и пропусна да си направя сутрешните упражнения... яхвам метлата яко!  :Confus_3:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 05-12-2012, 12:40:43
За спорта подкрепям с 3 ръце. Аз без спорт ставам непоносима не само за околните, но и за себе си tooth


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Shine в 05-12-2012, 14:06:51
От опит го знам това и отново подкрепям бате Бино - май ми стана навик.  :) След раждането на първото ми дете, мъжът ми замина за няколко месеца в друг град, детето трябваше да тръгне според свекървата на ясли, за да се социализира, а и имах още куп тревоги на главата си. Почти бях на ръба на депресия. Тогава 2002г. нямаше така достъпна информация. Една сутрин гледах по БТВ здравната рубрика и там "случайно" стана въпрос, че редовните физически упражнения водели до преодоляване на депресията. Ами точно това ми трябваше! Започнах да тренирам по минимум два часа на ден, всеки ден. Спортът ме изпълни с енергия и за мой интерес - с радост! А и имаше друг "страничен ефект" - тялото ми стана по-изваяно, отколкото когато бях девойка! Така че и аз гласувам за редовното спортуване.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: salvaje в 05-12-2012, 23:54:53
Тази психотропна тема се оказа повече от неуоловима, обособиха е като самостоятелна а пък то разговора се отече към спорта.  tooth

Докато тренирате, стремите ли се да си контролирате по някакъв начин мисълта си и колко успешно? Аз например, все се хващам че почвам да мисля за някакви работи които са ми се случили през деня и това трябва да го огранича ако искам да изкарам максимален ефект от упражненията ми.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 06-12-2012, 10:12:43
Кардиото предразполага към медитативни състояния - възползвай се. Аз например не мога да медитирам статично.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: salvaje в 06-12-2012, 22:54:28
Аз пък немога нито статично, нито динамично да медитирам :) Но аз не говорих и чак за медитация а просто концентриране на мисълта върху изпълняваното упражнение. Бях преглеждал една книга за индийска борба, от която много ми хареса мисълта че всички упражнения трябва да се изпълняват с абсолютна концентрация и дават за пример, че работата на полския работник е свързана с постоянно физическо напрягане, но той не става невороятно силен, защото през това време мисли за жена си, децата си или всичко останало но не и за движенията които извършва.
Не съм голям фен на кардиото, но правя две упражнения които биха могли да минат и за кардио може би :) и наистина точно на тях се стремя да се концентрирам. А на другите като набиране и подобни, то няма време за концентрация, нито пък за разсейване де... :)


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: salvaje в 06-12-2012, 22:57:25
Сега като си прочетах коментара, осъзнах колко абсурдно звучи като казвам че неговоря за медитация а пък в същото време цитирам книга на тема индийска борба  tooth


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 07-12-2012, 09:33:23
Опитай се да идентифицираш чувството когато гледаш свещ, изследвайки пламъка. Може да ти помогне. :)


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Люба в 07-12-2012, 17:00:47
Много пъти ми е идвало да отворя тема за психеделиците,но все си казвах ей това че наистина всеки чете тука и някви гъби,салвии,лсд не биха отивали никак на форума.
Но ей,ние само ще ги обсъждаме! ;D

Пък аз за пръв път разбирам че милата ни хипофиза се калцирала.Интересно.Не съм чела много даже май никак за физическия израз на бездействието и.

Има една теория че хората са започнали да творят след първите трипове с гъби.
Четох една книга за психотерапия с LSD.

Знаете ли че човек се ражда с рецептори за THC(едно от активните вещества в марихуаната) в мозъка?Ражда се така!Тва е нз....мога много да говоря потемата за свещените растения.
 ..


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: hdeshev в 08-12-2012, 00:13:07
Тъкмо ми попадна статия (http://collapsereport.com/2012/10/10/spain-study-confirms-hemp-oil-cures-cancer-without-side-effects/) (англ.), която разказва за лекуване на рак с конопено масло.

Доколкото разбрах става дума за испански учени, които са успели да унищожат нелечими мозъчни тумори у лабораторни плъхове, като са ги инжектирали с THC. Казва се, че освен THC има и други лековити съставки в конопеното масло.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 08-12-2012, 10:49:30
Люба, по повода за това кога сме започнали да творим - има теория, според която причината за нашата еволюция като цяло е тръгнала от психотропните. Ето едно много любимо клипче по въпроса -
 
http://www.youtube.com/watch?v=jSH6ofHbeUwТитла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: бате Бино в 08-12-2012, 11:32:58
 Тита, рядко съм се натъквал на човек с по-отблъскващо излъчване от този на клипа. Такъв, дори да ме убеждава , че небето е синьо, пак ще се усъмня. Пуу, откъде  го отворих и аз , пу, пу..  отивам да си лея куршум.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 08-12-2012, 18:18:42
Ааа, аз пък много му се кефя. Той и Карлин са ми любимци  tooth


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Люба в 09-12-2012, 12:24:00
Супер е забавен :DЕ не изглежда като фотомодел,но ще му простим-не може във всичко да си най-добър

Интересно ми беше да науча че еднo време(преди комунизма)по селата са пушели коноп,"гръсти"и си е било съвсем нормално check this http://konopa.hit.bg/page7.html
hdeshev странно,защото поне доскоро се смяташе че в конопеното масло има нищожно количество thc.Те преди години в щатите точно на раково болни им разрешиха официално :police:да пушат.Но само в някои щати,де.
promena.org  O0


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Люба в 09-12-2012, 12:58:10
 (http://www.picvalley.net/u/1983/12465569281089047541355049567XlZuIuPKeC1f9ZElrwwT.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1983/12465569281089047541355049567XlZuIuPKeC1f9ZElrwwT.JPG)

Алекс Грей :heart_2: велик художник вдъхновен от ентеогените
много ме радва духчето на гъбката :D

Но все пак свещените растения не са за всеки просто защото сме различни.Трябва да нямаш страх от това което е отвъд.Дълго време сигурно няколко живота да си умирал от скука търсейки чувството за абсолютна истина.Може да не  ти издържи системата(примерно да усещаш че си нарязан на кубчета).Някак това е като пряк,трънлив път.Докато се съвземеш от камарата с осъзнавания които са те заринали си в шок.
Целта на духовните практики е същата и с тях е по-полека и плавно,без сътресения.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 09-12-2012, 18:07:05
Alex Grey ми е любимец!!!


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Кюна в 10-12-2012, 13:11:22
Аз случайно попаднах на книгата "Храната на боговете" на Терънс Маккена. Оказа се, че е посветена точно на психотропните вещества. Не знам кога и с каква цел съм я сваляла (може дори да е било "случайно" подведена от заглавието), но сега я чета. Ще споделям после впечатления. tooth


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 10-12-2012, 14:01:08
Mда...Маккена е супер, аз му имам аудио книгите и преди си ги слушах на работа


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: violetblossom в 18-12-2012, 07:35:09
А може би всичко биохимия. Не е свързано с психотропи, но се сещам за Св. Франциск, единственият случай на стигма, който Църквата е признала. Та обяснението е, че вследствие на продължителен пост мозъкът му не се е хранил добре и това е довело до халюцинации.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Кюна в 18-12-2012, 10:58:58
Ами биохимия си е, да. Но тя се влияе от много неща.
Има много хора, които могат да достигнат до състояние на разширено съзнание без психеделици. Например чрез пост, хипервентилация, самохипноза, шамански напеви, интензивен спорт... На практика всичко може да ни повлияе на биохимията - цвят, мирис, телесно докосване....


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 18-12-2012, 22:35:31
дам...холотропното дишане си е чисто хипервентилиране


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: divineflow в 26-01-2013, 15:20:30
Ох.. не успях да пратя навреме романа, който изписах по темата, която си е важна.:) Сега ме мързи да пиша пак, ама то и без това с празни приказки нищо не става.. Не разбирам много каква е идеята на темата, дали любопитство, разкази по преживяно или евентуалните ползи/вреди. Книгите на Кастанеда и Терънс Маккена са прекрасно разтоварващо четиво, но все пак са художествена литература и утопична пропаганда. Ако някой се интересува от сериозна информация, може да се поинтересува от работата на David Nichols (има доста статии и видео материали) и непредубедените, че само това, което расте от Земята, може да бъде полезно и на Alex Shulgin (в смисъл такъв той изследвания с растения не прави). Viel Spaß!  :peperudi:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 28-01-2013, 11:21:25
Не бих казала, че Маккена е художествена литература...Не знам до колко съм предубедена, но извлек ли е(още по-лошо - синтетика), не го толерирам.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: divineflow в 28-01-2013, 22:00:58
Така е. И с право не го. Жалко само за ниската популярност на татула.  :Appetit_17: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: hdeshev в 31-01-2013, 13:24:03
Пускам един линк, който се завъртя по новинарските сайтове днес (англ.):

Giving up the Green Bitch: Reflections on Cannabis, Ayahuasca and the mystery of plant teachers (http://www.grahamhancock.com/forum/HancockG3.php)

Подхождам със силно недоверие и смесени чувства, но все пак явно халюцинациите силно разтърсват човешката душа и това може да доведе до положителни ефекти. В случая, авторът е осъзнал, че пуши прекалено много канабис и прекалено тормози жена си е спрял да прави така. Е, как преди това не е осъзнавал, че пушене на канабис по цял ден без прекъсване май е прекалено много, е друга тема.  tooth

Чудя се дали друг тип шок не би имал същия ефект. Върти ми се из главата нещо като "ваканция" сред природата с една мотика в ръката и инструкции "Ей го полето. Действай!".


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: salvaje в 31-01-2013, 14:58:22
Чудя се дали друг тип шок не би имал същия ефект. Върти ми се из главата нещо като "ваканция" сред природата с една мотика в ръката и инструкции "Ей го полето. Действай!".

Напълно е възможно да има подобен ефект. Преди време са организирали такива "ваканции" на Белене с цел духовно израстване и достигане на духовни прозрения.  tooth


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 04-02-2013, 12:24:45
Тревоманите не ги уважавам...нищо лично. За мен психотропните имат позитивен ефект само ако е еднократно, ударна доза и то за да те хвърлят "зад борда". Така или иначе ти "там" нямаш работа, познанието няма да ти направи живота тук по-лесен, но пък може да те насочи именно към "тук" по неповторим начин. Ако ти става ежедневие, със сигурност не е на добре и е бягане от реалността. Иначе за мотиката не знам, но холотропното дишане е май-най ефективния естествен метод. При мен обаче не действа...заболя ме корема от 2 часа нон-стоп дишане и нищо...  :surpris_23:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Zloqd в 26-01-2014, 01:17:37
Малко да посъживя темата с последните събития.
В някои щати легализираха марихуаната - увериха се, че ползите от конопа са повече отколкото евентуалната вреда. В някои европейски страни също.
За сметка на това в България се прие абсурден закон според който ако някой притежава една цигара марихуана става подсъдим. То отдалече се вижда, че работата е нагласена и някой иска да контролира продажбите тука, защото в този закон не се споменава нищо за обикновените цигари - дори и за притежание на мастърбокс няма да осъдят някой, въпреки, че тютюнджията вреди на повече хора, защото като отива да пуши си търси компания (което ги прави не само активни, но и пасивни пушачи), а тревомана гледа да се скрие да не му изпушат тревата.
Намерих запис на предаването "Искрено и лично" по темата - http://vbox7.com/play:eb245b778a (http://vbox7.com/play:eb245b778a)
Държавната служителка се оправда с това, че марихуаната водела до пристрастяване.
Аз като се замисля - за моите скромни 40 години броят на бившите и все още живи тютюнджии (т.е. такива които са ги спрели не поради спиране на дишането и другите жизнени функции) които познавам е колкото пръстите на едната ми ръка


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: бате Бино в 26-01-2014, 14:28:46
Злоядев, сложна е материята, приятелю.. За щатите - със сигурност не ползата , а нещо друго е било водещо при вземане на решението за легализация :) Вече и пеленачетата трябва да знаят, че правителствата навсякъде  са корумпирани до последната молекула на тъканите си! И въвеждат само това , за което някой им плати най-много! (прочетете тази статия, извънредно важна е!! Мисля даже да я пусна в отделна тема: http://www.otizvora.com/2014/01/5979/ )

Другият аспект на "дилемата "марихуана : Сама по себе си тя може да не е вредна, но да предразположи пушещите я към търсене на още по-силни въздействия и така да скочат наистина при ужасяващите сентетики и прочие там субстанции, които деградират личността за нула време!  
Това е лошото на пристрастяващите/въздействащите храни и растения : трудно се удържа на ниски дози! tooth
Почти няма човек, който да пуши по 2 цигари на ден или да пийва само по една чаша вино или само 30гр ракийка..и то "отвреме на време" ! :) ( Аз също си знам, че една чаша кафе на ден няма да навреди на нищо, обаче в един момент взеха да стават две, че даже исках и трета .. и в един момент отсяках: до тук бях с кафето!  :whistling2 - emotloader:)


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: taurus в 13-03-2014, 21:54:52
Кое растение/вещество/метод е с най-малък риск от "фал" , не говоря са пристрастяване, не съм такъв. :weight_lift:
Иска ми се да надникна отвъд да науча нещо или поне да почуствам, тук (сега) ми е доста неинтересно... миналото повече ме влече. :sorcerer - emotloader:

Една приятелка ме възпря от тези желания, защото можело да изгубиш ума си (за аяхуаска си говорехме). Тук имаше тема за ДМТ ако не се лъжа.
Не съм чел почти нищо по темата, но вие какво мислите - кои са безобидните методи?

За начало, ако можете да препоръчате литература по въпроса, спомнахте "Храната на боговете" на Маккена- ще я дръпна. "ДМТ" също ми се търкаля някъде на листа...
Свялям ДМТ и Other Worlds / Други светове (2004)  ;D

ПП: Сега се сетих и за осъзнатото сънуване - е също добър метод за изследване... но така и не съм се захванал да работя над него    :-\

ПП2:
Слагам тук и другите 2 теми:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=2745.0
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=2982.0Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: бате Бино в 13-03-2014, 22:14:54
Тръсиш си белята май, приятелю  tooth Ще се хлъзнеш по някой наклон, дето после ще се чудиш как да додрапаш обратно  tooth  Помисли в тази насока - след като ти е скучно без "субстанции" , то най-вероятно в един момент ще ги почнеш. За известно време ще бъдеш доволен, но после пак ще ти доскучее дори и с тях.. Въпросът е - какво ще правиш, след като вече няма да са ти интересни  нито  субстанции нито  разни специални методики? Тогава с какво ще се стимулираш.. :surpris_23:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: salvaje в 13-03-2014, 22:28:13
Няма бързи и безобидни методи.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: ribkata в 14-03-2014, 11:13:00
малко спам ще изглежда, но къде остана стария добър секс, интересен стимулант, почти безобиден и абсолютно безконкурентен начин за пребиваване в други измерения


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Тихия в 14-03-2014, 16:07:15
Е, сега ще караш момчето и да се влюби. Ухажването е старомодно. Влюбването - непривично скучно. То секс без любов е като да ближеш захар през стъкло. Тъжна история.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Рика в 14-03-2014, 16:31:59
и аз съм с 2 ръце за спорта и най-вече йога практиките  :love_028:
 и медитация-дали ще е копане в градината или гледане  в безкрая ,риболов или слушане на музика-всеки си избира ,но полза има и то голяма  :weight_lift:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: ribkata в 14-03-2014, 18:42:35
Е, сега ще караш момчето и да се влюби. Ухажването е старомодно. Влюбването - непривично скучно. То секс без любов е като да ближеш захар през стъкло. Тъжна история.

точно с много любов имах предвид. Нали иска пътуване в себе си и в други светове :)
идеята е секс с много любов, или любов с многокачествен секс, тантра разни ако например му се иска
Ти имаш интересно разбиране за скучно! скучно е на скучните хора, аз мисля да съм доста старомодна, защото през ден се влюбвам в разни неща, хора, места, случки, жестове, музики, мисли и състояния
 


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: salvaje в 14-03-2014, 23:13:04
Май секса не е от най-лесните начини за пребиваване в други измерения...но поне пък прави настоящето по-интересно от миналото.  ;D

аз мисля да съм доста старомодна, защото през ден се влюбвам в разни неща, хора, места, случки, жестове, музики, мисли и състояния

Аз май всеки ден.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Тихия в 15-03-2014, 05:10:53
Старомодните сме на изчезване. Какви времена дойдоха? Днес влюбването по-скоро е трансгресия. Азис е еталона в съвременната "любов". Това е резултатът при откъсването на човек от неговата същност и превръщането му в консумиращо същество, пребиваващо предимно в мола. Все пак, има надежда и тя ни очаква във всеки от нас.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Люба в 15-03-2014, 10:22:59
Преди да започна да пуша трева на 18 години усещах в себе си желание да го направя дори се чудех какво ми става-в обкръжението ми нямаше никой употребяващ,дори нямах от къде да си намеря.По нататък,в продължение на около 5 години имах желание да пробвам абсолютно всичко каквото намеря от любопитство-хероин,амфетамини,екстази,сироп за кашлица от който се надрусваш.Така и правех-опитах от всичко.Не ми харесаха тези изкуствени наркотици,те не дават нищо.След това реших да изследвам света на ентеогените-психотропните растения-ето те ми отвориха очите за много неща,те ми показаха какво съм Аз,колко е прекрасен животът,дори красивата драма на проблемите ни,помогнаха ми да се свържа със света,да общувам телепатично с детето си дори.Към днешна дата съм казала една голямо Благодаря на шаманските растения и вече искам да работя със съзнанието си без "патерици".Ентеогените са необходими ако човек е много "затворен" за да се разчупи малко и да започне процесът на себеопознаване,достигане до прозрения,връзка с Източника и т.н.
*ентеоген-пораждащ Божественото.
*шаманските растения бяха Салвия дивинорум,Псилоцибе семиланцеата(гъби) и една не-растение,но отново мощен ентеоген-LSD.
Не задължавам никой с мнението си,аз съм човек,който не се връща назад,но всеки е различен :kisss:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Theodora в 18-03-2014, 04:34:13
Aяхуаска. И гъби става, но няма място за сравнение :)
Ще наднкнеш, но ако не си готов, ще започнеш да изоставаш физически от духовната си "част", което може да има доста разрушителни последствия. Неприятните моменти в живота ни са признак на "дисхармония" между двете и ако ги раздалечиш допълнително става по-зле, така че внимавай.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Shine в 23-07-2014, 09:25:38
Малко да поизтупам темата от прахта. Който желае може да подкрепи Европейската инициатива за регулиране на конопа. Ако седем страни или 1 000 000 граждани подкрепят инициативата, тя трябва да бъде разгледана от Европейския парламент и ЕК. За България са необходими 13 500 граждани, които да я подкрепят.
Ето и линк към петицията: http://www.konop.bg/article/294/evropejska-grajdanska-iniciativa-za-vseobshto-legalizirane-na-kanabisa-v-es
 ;)


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Boris в 31-10-2015, 03:09:56
Здравейте на всички...

Интересно, че това май е първият ми пост във вашият форум и каква по-добра тема, за да се отбележа и аз тука.

По този въпрос мога да изпиша половин книга, но хората вече са написали цели.

И дори цяла библиотека да се изчете по темата, няма да се разбере дори една стотна от това, което се разбира, чрез директното преживяване.

Ще се опитам да бъда кратък, защото виждам, че умеете да използвате интернет и вече сте осведомени за теорията по въпроса. Но практиката говори друго... знам, че някой от вас имат практика с тия неща.

Теорията ви е ясна. Има безвредни вещества, които може да се използват безопасно (поне за физическото тяло) Това е Айахуаска, Пейота, Псилоцибиновите гъби и едни лиани, които съдържат LSA. Те са физически безопасни – почти нулева токсинация.

От друга страна Ибога, Татул, Мухоморка могат да причинят вреда на организма, чрез директното химично въздействие на молекулите, защото са токсични или нервопаралитични и може да ти спре сърцето примерно.

Всички останали психотропни растения за които може да се сетите, няма да ви вкарат в медитация. Като Канабиса има стотици. Някой спомена Кастанеда. Той има един термин “Растения на Силата”. Да, Канабиса, Тютюна, Кафето, Какаото и десетки други, са растения на силата. (няколко стотин са растенията на силата)Тяхната употреба дава определен вид физическа или психична сила на човека. Успокоява го, стимулира го – все е сила. Когато си нервен, да се успокоиш е сила. Когато си ленив, да се активираш е сила.

Има само 7 познати растения в съвременният свят, които могат да се нарекат “Растения Учители”. Тези растения не дават сила в класическия смисъл на думата.

Всъщност точно обратното. След като започне ефекта им ще се чувствате физически и психически смазани…Буквално ще ви направят на нищо. Те ще ви покажат абсолютният минус на вашата личност… пълната нула на вашето битие. Цялата ви представа за това колко прекрасни същества сте, ще бъде разбита на пух и прах, за да бъде заменена от нещо тотално непонятно и неразбираемо, което сякаш тихо ти шепне “Вие хората, нищо не знаете… ”

В изучаването си на тази материя говорих с много хора. Някой от тях шамани, други опитни практикуващи… а повечето просто наркомани, които си слагат етикети на духовност.

Каква е разликата, може да се обясни много простичко, но да се разбере е трудно.

Например в тия “психедилични” среди има един термин познат като “бед трип”. Това означава неприятно преживяване. Интересно е да се отбележи, че за шаманите няма такова понятие като “бед трип”, за тях всичко е част от процеса.

Това е така, защото когато шамана взема такава билка, той не се интересува от това дали ще има приятни или неприятни преживявания. Той има ЦЕЛ и дали ще стигне по-лесният или по-трудният път до ЦЕЛТА си, за него НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.

Онова, което правят хората с тия растения е същото като онова което правят хората с Йога.
Повечето хора си мислят, че целта на Йога е да бъдем здрави. Всъщност физическото здраве е просто страничен ефект на Йога практиките.

По същият начин виденията , т.н. Халюцинации (съветвам ви преди да мислите, че знаете какво значи тая дума, да проверите речника по Психология) … Тези видения, който се случват от употребата на халюциногенните билки са просто страничен ефект.

Растенията Учители не са лекарства за тялото. Вярно, те помагат на някои състояния.
Например Айахуаска лекува депресии. Ибога лекува наркомании. Пейота лекува др. проблеми, Гъбите (псилоцибе) лекуват мигрена и клъстърно главоболие, Мухоморката лекува рак и цял списък с физиологични и психични неразположения, Татула е изключително силен антибиотик, лапите с листа от Татул ефективно премахват ставните и ревматични болки, а директната му консумация е била средство срещу пневмонии във времената преди да се открият антибиотиците…

Тези ефекти върху здравето, както и виденията са просто странични ефекти на лекарството.

Не мога да давам акъл на никой, всеки си има. Но е хубаво да не се вярва на всичко.
Да много хора вземат тия неща и нямат проблеми. Но и много хора имат проблеми
Дори с така рекламираната Айахуаска, къде унищожиха шаманизма в Южна Америка за да направят нарко туризъм и да вземат парите на хората.

Шамана дава на пациента да пие Айахуаска за да го лекува? Хахахаха
Що за глупости са това…

За тези, които не са запознати, ще обясня.

Айахуаска шаманизма работи на следният принцип. Шамана пие Айахуаска и когато е в нужното състояние на съзнанието, пациента застава пред него. Под въздействието на Айахуаска , добре тренирания шаман може правилно да разчете виденията и да разбере заболяването на пациента, както и необходимата диета и билки за ефективното лечение. Пациента пие други билки, назначени от шамана.

В Айахуаска шаманизма пациента никога не е пил Айахуаска. Това което виждате сега да се случва Икуйтос и др. региони на Перу не е шаманизъм. Това е нарко-туризъм. Преди 30 години някъде тръгна една нео-хипарска вълна и масово западняците започнаха да се изливат в бедните страни на Южна Америка и да предлагат пари за да някой да им сипе нещо, с което да направят главата. Това са хора ловци на видения…

Шамана не е ловец на видения. Той е лекар… и като добър лекар назначава индивидуално лечение на всеки пациент. За това му помага Айахуаска… но пациента няма смисъл да пие тази отвара, защото той не е шаман и нищо няма да разбере.

О , да… хората си мислят, че са разбрали като видят всички тези възхитителни цветове и получат онова дълбоко разбиране. Само, че нищо не са разбрали…. Защото шамана стои в изолация месеци наред и редовно пие огромни дози Айахуаска, преди да може да се нарече Шаман. Ако някой от нас бъде поставен в такава ситуация, ще търси телефона си за да се обади на спешна помощ. А шамана минава през това нощ след нощ. Гладува, стой в изолация – месеци наред. 2 години за да станеш добър шаман.


Всъщност обучението на шамана става в изолация. Разбирате ли какво значи това? Шамана пие сам за да стане шаман. Няма друг шаман да го води в преживяването.

Това да пиеш с някой друг, който да те води е пълна илюзия с която промиват мозъка на туристите за да им вземат парите…

Шамана се учи сам, насаме с Айахуаска. Когато е готов, той вече може да използва ефекта на билката за да ВИЖДА как да лекува пациента. Пациента пази диетата, която вие сте чели в интернет. Но това е диета, която пази човек, който НЕ пие Айахуаска. Шамана, който пие пази далеч по-строга диета, която няма да намерите в никой интернет сайт, презентиращ пряк път към просветлението…

Същото важи и за Пейота и за Ибога и за Мухоморката и за Гъбите и за лианите с ЛСА.
Те са били използвани само от шаманите. Шамана чрез правилната и отговорната употреба на тия билки е получавал знания как да лекува хората от своята общност.
Не само това, но той получава и морални знания. Затова шамана е бил не просто лечител, но и духовен водач на племето си… той не се занимава с други неща.
племето се грижи за неговата прехрана, защото самата практика с тия растения изисква пълна отдаденост… иначе си говорим за друсане и за нищо повече.

Това, че някой е видял Бог, Дявол, Извънземни и т.н. Това са илюзии…
Не че няма такива неща. Но е илюзия, защото обикновения човек не може да извлече пряка полза от тези видения. Тъй като ползата от тия видения, няма нищо общо с онова, което обикновения човек разбира под полза.

Човек си мисли, че след грандиозните преживявания е променен. Казват хората на сутринта, аз вече не съм същият човек. Да, вярно е… около 1-2 седмици ще си по-добър. Но след това ще си пак същият… обещавам ти го ! Ако човек не предприеме директни усилия в това внимание за да се промени, няма извънземна или земна сила, която да направи тази промяна вместо него…

Каква е целта? Терапия? Да се успокоява човек… да тези билки имат такъв ефект.
могат да ви успокоят в дългосрочен план, също както могат да ви обезпокоят за дълго време напред. Не защото сте объркали нещо. Защото билката сама решава дали ще си спокоен този път или ще си неспокоен Това е процес… минава се през физическа сила и през физическа слабост, минава се през покой и през неспокойство.

Това е процес… едното не може да дойде без другото. Онова , което наркоманите наричат “бед трип” е онази нежелана част от процеса, когато вземаш едно лекарство, само заради страничните му ефекти…
За шаманите “бед трипа” е средство да се изправят срещу слабостите и страховете си, за да придобият сила. За шаманите “бед трипа” са пречистващите огньове, които изгарят боклука им и ги правят чисти…

Това, което прави шамана по време на това преживяване е да пробие воала на виденията. Така че дали този воал е с цветя и рози или е грозен и болезнен, за шамана и в двата случая е еднакво илюзоренШамана търси онова що се намира отвъд воала на халюцинациите.

Затова той следва много сериозна дисциплина на физическо и психическо ниво. За да може да не бъде пометен от виденията, а да отстои… да ги приеме, да спре да се бори с тях, а да осъзнае, че това са просто илюзии… но отвъд тези илюзии, стои нещо истинско, което само добре трениран шаман може да види/усети.

За обикновения човек преживяването е в халюцинациите, затова той казва хубаво преживяване, лошо преживяване.

Трудно да се разбере каква точно е работата на шамана и по какъв начин този шаман се различава от онзи, който просто е решил да направи главата…

Не е въпроса в това дали ще пазите диети, дали ще палите свещи и ще се молите на Бог.
Не е въпроса в това, колко духовни се изживявате докато вземате Айахуаска, Пейот или др. Въпроса е в един вид особена психична нетренираност, каквато никой от нас не притежава. Може би тези, които се занимават с истинска и дълбока медитация – може би само те… но само най-опитните от тях. Тъй като медитацията е състояние на съзнанието и много от “медитиращите” всъщност влизат само в междинното състояние.
И по тоя въпрос цари едно невежество. Всъщност принципа на медитацията и шаманизма е един и същ. Има една китайска поговорка по тоя въпрос:

”Хората, които търсят знание са колкото космите на бивола. Тези, които го намират – колкото рогата му”

Умът минава през три етапа, преди да влезе в медитация.
Първият етап е мисловната тишина – покоя…
Вторият етап е емоционалната възбуда – прозренията…
Третият етап е отварянето на умът – халюцинациите…
Чак след това - четвъртият етап е медитация – там няма халюцинации, съвсем друг тип преживяване е истинската медитация.


Растенията на Силата(които са няколко стотин) ви вкарват до 2-ят етап… с леки наклонности към третият (халюцинациите).

Растенията Учители(които са 7) ви вкарват до 3-ят етап – света на виденията – халюцинациите. Дали ще влезете в медитация с Растението Учител зависи само от вас.
Не от дозата ;)

Медитацията настъпва тогава, когато човек успее да премине и през третият етап.
В четвъртият етап човек няма точно видения, а има по-скоро едно цялостно, пълно усещане… сякаш има не 5 а 500 сетива и всяко от сетивата му потвърждава информацията получена от другите. Медитацията не е като да имаш видения…
Това е директно преживяване от невероятен характер и няма дрога или техника или метод, които може да ви вкара в медитация.

Има само помощни средства за да се стигне до 3-я етап (виденията), но от там вие сами се вкарвате в медитация. С вашето намерение, с вашето лично усилие… (усилие не е точната дума, трябваше да кажа без-усилие, но това звучи сякаш вдигаш краката и се оставяш – а то никак не е така.)

Целта на Растенията на Силата е най-вероятно да помагат на болните.
Те дават сила. Ако си невротик, ще пиеш маточина, ако си ленив, ще пиеш ефедра.
Нали така?

А целта на Растенията Учители е друга. Тяхната цел е да ви вкарат в медитация.
Но за да стане това, шамана преминава месеци обучение в изолация.

Така, че тука някви дето са седнали да ми се правят на шамани, само защото ходили на екскурзия в Перу и дават на невежите люде някви отвари и после като хората имат религиозни преживявания и казват, ау… тоя наистина е шаман. С извинение, но без да излъжа ви казвам, че аз мога да направя същото… защото не го прави това “шамана”. Растението го прави. Но човек като няма опит и си мисли, че само-провъзгласилия се шаман има някаква роля в преживяването му.

Тези растения са опасни най-вече за психиката на човек. Може да ви вкарат в дългосрочно разстройство на личността. Имам познати, да не кажа приятели в Южна Америка и от първа ръка са ми казвали колко хора са изпушили хард диска от иначе толкова безвредната Айахуаска. От планинарските си походи знам, че и с безвредните гъбки бая хора са лежали по психиатрични клиники, докато ги възстановят.

И вие ще кажете, че сигурно те са сбъркали нещо. Ами не… Не са. Всъщност шамана също минава през тия неща. Просто той е обучен какво да прави и е предупреден за това. Пак ви казвам, за шамана не съществува понятие като “бед трип”. Те го наричат изчистващ процес. Както като гладуваме ни става лошо, докато излиза токсина, така и като емоционалният токсин излиза – пак ни става лошо – само че по друг начин лошо.

Шамана може да е седмици наред в невротична криза или страхова невроза, но ще си стои в колибата, ще си пие билките, ще гладува и ще мълчи… както външно, така и вътрешно – ще мълчи и ще търпи, защото знае какво прави и знае какво се случва с него.

А западният човек не знае какво прави с тия билки и не знае какво му се случва като ги взема. Толкова е просто!


Съветвам ви, ако решите да използвате такива неща. Да отделите години подготовка, преди да го направите. Четете, посещавайте курсове по медитация, научете се да се лишавате не само от храна, но и от всички възможни удоволствия и забавления, които имате… Диетата на шамана е равносилна на диетата на светеца. Той яде само леща и ориз и пие вода. Нищо друго… не само като храна, като цяло – нищо друго.
Няма секс, няма разговори, няма развлечения, няма забавления. Тишина, леща, ориз и вода… и пак тишина. В изолация…

 И когато дойде момента да правите такова нещо, гледайте да сте сами. Да няма “шамани”.
 Опа… май току що казах точно обратното на всичко онова, което пише по интернет статиите, за ролята на шамана в преживяването. Ако щете ми вярвайте, но тва са бабини девитини. Шамана няма роля в преживяването… да, песните му въздействат, както и всяка друга музика по време на такова свръх сетивно състояние. Това не е роля.
Ролята е ваша, Шамана е билката. И ако вие не сте готови, в най-добрият случай тази билка ще ви причини такива видения, че никога повече няма да я докоснете.
Казвам в най-добрият случай…

Трябва да добавя и че има много трикове как да се подтисне "бед трипа" . Шаманите го правят това с определени песни, които държат съзнанието ви в приятно състояние и не позволяват на билката да ви потопи на дълбокото. Интересно защо не пеят песните на старите шамани, които ще вкарат хората в такова състояние, че описанията на Ада ще им се сторят като разходка в парка.

Друг трик е да се взема малко - малки дози. С такива трикове се манипулират туристите, отишли на лов за видения. Защото критерият за добро и лошо на западния човек винаги се препокрива с критерия му за приятно и неприятно...

Е, нашата работа по физическа детоксикация най-малкото трябва да ни е показала, че понякога най-добрите неща за нас са силно неприятни.

Може би звуча малко по-заплашително отколкото ми се иска. Но съм ужасен от това, че в България навлязоха някакви хора, псевдо-шамани и вземат на хората по 100лв за Айахуаска церемония, като реалната цена на всичките им разходи е не повече от 25лв за човек.

Питам защо той взема още 75лв отгоре? За да ме пази ? От какво ? Как?

Знам отговорите на тия въпроси, но разбирате ли, че това са отговори за невежият.
Човек къде знае за к’во иде рече, никога няма да се върже на такива врели некипели.

И някой каза тука, беше много прав. Внимавайте, да не стане така, някой да си помисли, че тези психотропни билки са част от природното лечение, което е презентирано от вашият сайт. Защото това са различни видове медицина и имат коренно различни механизми на работа.

Например шамана трябва да е много физически здрав, за да може да лиши тялото си от качествена храна за дълъг период от време. Болен човек не бива да прави това. От друга страна пък човек, който не се лишава, не бива да прави шаманизъм… И се получава малко антагонизъм тука.

Психотропните билки наистина имат изключителни терапевтични и очистителни свойства. Но това е страничен ефект, също като халюцинациите - и те са страничен ефект… а да вземаш лекарство заради страничните му ефекти е меко казано… неразумно!!!

Адекватен въпрос ще, след като физическото и психично лечение са странични ефекти на лекарството, тогава какви са основните ефекти, какво лекарство е това, какво лекува?

Отговора е простичък.

Лекува невежество. Ама не онова невежество, къде човек си мисли, че знае нещо, защото го е наизустил. Ами емоционалното, сетивно невежество се лекува с тия билки.

Ако човек вземе правилно някое Растение Учител, той ще има редица от неприятни преживявания, показващи му неговите собствени грешки… ако ще и още 100 пъти да вземе тая билка, грешките няма да се изправят. Човек трябва се поучи от преживяването и да направи нужните промени в живота си – тогава ще има полза от лекарството. Тоест ползата е, че човек научава как да живее правилно… но това само по себе си никаква полза не е, ако човека не приложи наученото на практика.

Това лекарство работи така. То ти показва какво да направиш с живота си…
Как да се храниш, как да мислиш, как да говориш, какво да правиш, най-вече какво ДА НЕ правиш… и доста често това влиза в разрез с обществено приетите неща.
Например хората мислят за нормални някой неща, но тия билки казват, че не са нормални, че са грешки…

Човек не е склонен да приеме това лесно, защото всичките му близки ще кажат, абе я стига се втелява, живей си живота… Те няма как да знаят, защото са невежи. Може да са професори с 180IQ и пак да са невежи по тия въпроси. По най-важните въпроси…

Всъщност всички сме невежи. И аз, и други, които имат опитност. Невежи сме.
Защото знаем факти. А истинското знание не е в помненето на факти, а в чувстването им, в усещането им. Сами се сещате, че ако това невежество се махне от раз и човек остане в това състояние – той ще се побърка. Умът му ще бъде атакуват от толкова сетивна информация, че всички психо-аналитици ще са единодушни за този човек – тежка шизофрения.

Има едно заболяване познато като  HPPD. Това е специфично заболяване, което се развива вследствие на системната употреба на халюциногенни субстанции. Няма друга причина. Всеки с HPPD има минало от системна употреба на халюциногени. Няма регистриран случай на HPPD , без преди това човека да е употребявал халюциногени

 Когато обяснили симптомите на HPPD пред шаманите, ония отвърнали така:
”Е, то значи ние всички сме болни… ние всички го имаме това ” и се усмихнали, разбирайки невежеството на съвременната психология…

Нашето общество не е обучено как да се справи с проблема на разширяващото се съзнание и неговите изисквания.
В джунглата и планината е едно, но тук е друго.
Като започнеш да повръщаш от шума на колите и да имаш световъртеж от електро-магнитните излъчвания на технологиите ни… Разбираш, че нещо не е наред…
Когато започнеш да усещаш тъмната страна на хората, си склонен да станеш осъдителен. А това не е шаманско…

Тази притъпена сетивност, която наричам невежество ни предпазва от усещането и осъзнаването на толкова шокиращи неща, че биха побъркали и най-силните характери…

Има и още нещо. Шамана преминава обучение, но не всеки преминал това обучение, може да стане шаман. Както има талант за пеене, свирене, танцуване.. .така има и талант за шаманизма. Само някой, рядко срещани хора, биха могли да влязат в “психичното заболяване” HPPD и да извлекат сила от това, вместо да страдат и да полудеят… Шаманите са хора, които практикуват докато не получат онова, което психологията нарича HPPD. Шамана се избира много трудно. Не на всеки се разрешава това обучение… и не всеки избран успява.

Системната употреба на тия растения, ще ви вкара в HPPD, рано или късно, защото това е целта на самата медицина… Просто ние не разбираме какво е това нещо и ако то ни се случи, ще търсим помощ от специалист, който също нищо не разбира от тая работа и крайният резултат е , че ще трябва да се живее на хапчета, които да подтискат мозъчните фунцкии, за да може този човек да бъде “нормален”.

Пак ви напомням. Шаманите не ходят да копаят, те не ходят за лов. Тяхната работа е да поддържат една контролирана лудост, която им позволява достъп до непознати за нас информационни полета. Шамана не е неадвакватен, той може да си сготви, да си почисти, да си изпере… Но ако го пуснеш в нашето общество, да работи от 8 до 5, при шум, стрес, заобиколен от мрачни и егоцентрични хора – тогава дори самият шаман ще има проблеми с изострената си сетивност…  

Изострената сетивност не може да се притъпи. Има наркотици, легални дроги.. но те я притъпяват само временно, докато трае ефекта на хапчето.

Разширеното съзнание не може да се свие… случи ли се веднъж това, няма връщане назад.

Йога е разработила система как да се случи това, поетапно…

Шаманизма е система как да се случи това от раз.

Тоест, в Йога ви трябват към 3 години практика, докато разберете за какво иде реч и станете готови да правите техники за медитация. Ако някой ви дава техники за медитация , без да ви тренира на огъвания и дихателни упражнения – значи тоя е шарлатанин. Да си го знаете… без да обиждам никого, ама тия са мн модни в БГ ;)
В България цари пълно невежество по много въпроси, мисля, че това поне е ясно.

След тия 3 години практика в Йога, придобили пълното разбиране за работата, вие може да се посветите и в рамките на около 6 месеца (ако сте безупречни) , ще започнете да влизате в медитация… в началото много за кратко, за секунди. После за минути…
Около 5-10 години, в зависимост колко смели и безупречни сте били, са нужни преди да се научите да правите това, което шамана може да направи просто като изпие една Айахуаска…

Разбирате, че този пряк път си има цена. Всъщност има едно количество болка и страх, което всеки човек трябва да изживее, преди да разшири съзнанието си.
И човек има избор. Дали малко по-малко или всичко на куп.

Само, че да не забравяме, че шаманите са хора от племена, те нямат много боклук в себе си. Нямат прах, нямат лъжи… те от малки са възпитани на морален и честен живот.
Ние сме малко по-различни… и ако тая каша дето сме я дробили години наред ни се изсипе на куп, шанса да полудеем е много реален !

Някой хора са умирали от това… не от отровата в растението, не от химикала.
Хора са умирали от напълно безвредни растения. Самият ефект ги е убивал…
Това са единични случай, нали… Но пък за полудяването, не са единични…

Хубаво е да се говори по тия въпроси, хубаво е науката да изследва тия растения.
Но когато говорим за нещо, което хората са правили от хиляди години, нека не подценяваме опита им… Защото това е традиция, която се предава от жив човек на жив човек вече над 5-6 хил години. Също като Йога… Това е древно знание.

Всъщност колонизаторите са унищожили целият Айахуаска шаманизъм и цялото знание на древните шамани…
Единственото, което е оцеляло през инквизициите са самите растения. Но това, което древните са постигнали с тия растения е било унищожени. Цели библиотеки изгорени, шаманите избити… Цели цивилизации – изравнени с земята.  

В интерес на истината и в Южна Америка е имало Йога. Йога не е източно учение. Просто на Изток необятната планина Хималай е позволила да се съхрани това, което в Америките е било тотално унищожено.

Сами си правете изводите дали наистина знаем за какво иде реч и има ли откъде да знаем…  или май само си мислим, че знаем ;)

Растенията Учители са го показали на почти всеки, дръзнал да се докосне до тази медицина. Казали са така:

 “Вие хората сте примати, още нищо не знаете…”


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Shangrila в 31-10-2015, 13:17:30
Изключително интересна статия..
Благодаря Ви!
:flowers2:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: sis в 31-10-2015, 16:45:19
Благодаря много, Борис! Много задълбочено и интересно поднесено.


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Boris в 01-11-2015, 23:31:03
Е, щом ви е интересно, ще кажа още нещо.

Всички велики цивилизации на древността са използвали тези неща.
Ако тръгна сега като тия със символите и знаците, може да влезем в много шантави води и вече наистина ще трябва да пишем книги.

Дори наши традиционни или религиозни празници са присъствали и в древността, но честването им е включвало приема на халюциногенни отвари.

Това може да ви е интересно. Знаете ли вещиците защо летят на метли? Така наречените "вещици" са мажели дървени сопи с паста от Татул или Беладона(същото е). И когато танцуват голи с тия прътове, втриват в кожата си изключително мощно психотропно вещество, което създава усещането, че летиш...

Тези неща са вдъхновили както пещерни рисунки, така и огромни архитектурни творения. Психотропните растения са изрисували културата на човека в степен, каквато трудно ще си представите. По-скоро няма да повярвате … ;)

Всяка религия загатва по един или друг начин, че пророците са обучавали учениците си като са им давали нещо специално за ядене или пиене. Всеки разумен човек извън догмите може да се досети, но не е нужно... Има далеч по-неопровержими сведения от просто догадки и символики.

Това, че мухоморката е най-популярната гъба е ясно, но защо? Това че цялата Южно Американска култура рисува това, което ще видите във виденията си, ако изпиете от техните отвари е малко странно, нали...?
Ако пиете от африканските отвари, ще видите африканските мотиви от техните носии и традиции.
 
Това няма да е просто ваше внушение. Когато хората в древността са имали възможност да видят движението на енергията, те са отдавали огромен, дълбок почит към това нещо и са го интегрирали в начина си на живот, в културата си, в традициите...

Древните са правили това по празници. Няколко пъти в годината са пиели и обикновените хора. Или примерно са пушели от лулата на шамана, къде само Бог знае какво има в тая лула...

Но, тия хора не са били на лов за видения. Те са го правили от дълбоки религиозни подбуди.
Разликата между нас и тях е огромна. Уверявам ви искрено, че нашите духовни търсения са с размера на джудже сравнение с тяхното уважение към духовността. Това са цивилизации, които е трябвало да си сложат от ония соц. табелки и да пише "Образцова Цивилизация"

Иначе тая работа с билките е ставала така:
Шаманът им е казвал на тоя ден, духовете така и така, затуй ще пиете с мене, да може да е добра сеитбата примерно, или да е успешен лова, или да се зачене здраво дете например и т.н.

Във всеки случай не са правили това от скука. Имали са по-добри напитки за забавление. Разни ферментирали отвари с билки всеки народ е имал, да вдигне градуса малко. Но като са приемали Растения Учители са били изключително организирани и сериозни.

Шаманът винаги е използвал повод, преди да даде това на обикновения човек. Както сега като има повод пием алкохол. Алкохола се прави от бактерия, така че пак е живо. Но е растение на силата, не е учител. Дава сила, ама после взема – както повечето растения на силата.

Растенията Учители приети по ритуален път работят на обратен принцип. Те първо вземат. После дават… Затова няма как да приемате Растение Учител с лекотата с която пиете алкохол. Но ако сте отгледани в семейства със запазени традиции, лесно ще разберете какво значи да приемеш отварата по ритуален път... Това дето му викат някой , да си табиатчия... Това е всъщност правилният начин и за храненето и за пиенето на вода, но по тоя въпрос вече има достатъчно обяснения.

Хората винаги са вземали растенията учители по ритуален път, имайки някаква обща или индивидуална цел. Отивайки при шамана, те имат техни си пътешествия, но шамана ги води натам, чрез внушението, което им е направил. Ритуалът всъщност има за цел да направи дълбоко подсъзнателно внушение, което да е активно по време на преживяване, в което ти си губиш и малкото здрав разум.

Например индианците и тибетците имат едни такива въжета къде опъват от навързани шалове с различни цветове. Това всъщност е за да се направи енергийна преграда. Прави се кръг и церемонията се изпълнява в кръга. Умът си внушава, че е защитен и дори да стане страшно и напечено, това внушение остава активно.

Древните са знаели тези неща.

Вярно е, че имат т.н. групови халюцинации. Това съществува и е феномен, който не може да се обясни рационално. Вярно е, че се виждат различни разумни същества, които не винаги може да отговарят на нашите представи за “живо същество”. Но те комуникират с човек, а някой от тях са и емоционални. Общо взето всичко реагира по невероятен начин, като живо е… Те са го наричали духове или са му казвали Бог, в зависимост от виденията. Но реално това може да е всичко. Думите като ангели, демони, рай, ад в нашата религия може да придобият съвсем друго значение и представа, след като човек се сблъска с директно преживяване от такъв характер...

Вярно е, че  може да има опасност в тия пътешествия. Ако там наистина има живот – значи има и хищници.

Това, което не е вярно е, че древните са се друсали масово с разни отвари и като някви хипари, разбираш ли, са си измисляли истории и си рисували рисунки.
Съвсем няма как да е вярно, тъй като безотговорни и недисциплинирани хора не могат да създадат такива огромни пирамиди и архитектурни творения, които смайват света до ден днешен…

Древните са знаели какво правят и обикновения човек не е имал нужда да взема тия растения, защото това е било интегрирано в културата му, в бита му, в начина му на живот и мислене…
Шаманът е бил с голямо политическо влияние като духовен водач. Всички са се консултирали до него, а той до “духовете”, като преди това влиза в транс – с билка или без.

Това е начинът по които помага шаманът. Като прави мост между световете. Това е ролята на тези 7 билки, да помогнат на шаманите, а те от своя страна да помогнат на хората…

Ето в Тибет например понеже е съхранено това до ден днешен, може да видите оракулите какво правят. Как се обличат, как се свири, това е огромна церемония и не се прави безцелно. Така хората намират изчезнали неща, решават политически проблеми, получават духовни напътствия – чрез шамана. В Тибет е същото… не случайно си приличат дори външно тези народи, индианците и тибетците.

Един учител по Йога ми каза веднъж, че Силата наказва тези, които търсят знание от любопитство. Не знам дали е така, но това е много актуално за Растенията Учители ;)

Да, може обикновения човек да взема тези растения, но не може да го прави от любопитство. Това е все едно да правиш операция, защото ти е любопитно как изглежда сърцето на човек.


Казах да няма “шаман”, но това важи за хора с опит, които знаят как действат тия неща.

Ако човек е неопитен, задължително трябва да има някой с него, за да осигури чисто физическата му безопасност. Ако ви е за първи път, никога не правете такова нещо сами. А дори да не сте, винаги бъдете в абсолютно безопасна и изолирана среда.

Иначе може да стане реален бед трип. Много хора са пострадали заради неадекватното си поведение под въздействието на упойващи вещества. А тия неща за които говорим тук не са като наркотиците...
МНОГО ПО-СИЛНИ СА!!!

 Човек не може да си играе с огъня, без да се опари рано или късно. Длъжен съм да кажа, че риска е огромен с тия билки и не рекламирам тая работа. За тялото не са толкова вредни, но за психиката има риск… а като умът излезе от строя, тялото лесно вече може да пострада.

Има далеч по-безопасни методи за да се постигне същото нещо. Древните народи успоредно са практикували и другите методи. Не всички, но по-големите цивилизации са имали учения подобни на източните…
Тоест комбинации от мисловни, физически и дихателни упражнения+принципи за дисциплиниран начин на живот.

Легендата за Майте гласи по тоя въпрос, че когато са започнали размириците и е свършил "златният век", шаманите са забранили употребата на тия отвари и са казали да се правят само техники, подобни на тези, които може да видите в йога или тай чи.
Направилите са това, защото открили опасност в това да се живее в неспокойно общество и да се употребяват халюциногенни растения…


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Boris в 02-11-2015, 00:23:30
Адекватният отговор на подобен въпрос, какво общо имат тия растения с природо-лечението е простичък -
Нищо!

Да, идват от природата, но те имат съвсем друга цел...
Нямат нищо общо с темата на сайта и форума!
Даже от изненада, че има такава тема тук, се почувствах вдъхновен да се обадя ;)

Живи, здрави... и умната !


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: Shangrila в 02-11-2015, 21:57:11
Борис, благодаря за продължението на първият Ви пост!
Никога не съм се интересувала от психотропни растения, но написаното от вас е наистина изключително интересно и съм сигурна, че ще помогне на мнозина преди да посегнат към подобен тип растение. Дано!

Инак понаучих нещичко и аз, то не е и нещичко ами толкова много синтезирана информация, че ми се наложи на няколко пъти да препрочитам написаното .. ахаха
Честно казано до сега бях убедена, че всичко което се прави и случва сред тези общества и прочие духовни личности е базирано само на духовно/ментално издигане + контрол на сетивата.
Историята за вещиците направо ме изуми... до сега вярвах, че прочетеното за тях е литературна измислица.. а то.

Човек се учи докато е жив..

Поздрави!
:love_026:


Титла: Re:Психотропни растения
Публикувано от: taurus в 08-03-2016, 00:28:40
Имаме едно наргиле под ръка... Та се чудех за нещо по-безобидно и леко - за отпускане? Не говорим за баш напушване (канабис), а нещо по-слабо. Между напиване и напушване да кажем ::)
Много теъдно се отпускам с компания, а алкохола не е много полезен, а и омръзва.

Пп. Не пуша нищо по принцип.