Форум Земя назаем
Суровоядство => Рецепти => Разни => Темата е започната от: ДарбиМак в 05-11-2009, 11:08:31
-
Някой знае ли как се яде това чудо ???
Имам в двора :peperudi:
изглеждат прекрасно :kisss:
-
Като нормални ябълки :) Аз съм яла като малка и наскоро в Израел, там са малки, сочни и много сладки, нищо общо със спомена от детството ми. Ако са добре узрели - давай смело :)
-
Как да разбера дали са добре узрели ??? Оранжеви са
-
По това време не вярвам да има ставащи за ядене райски ябълки.
Ние си поръчваме от Сандански 1 голям кашон добре узрели- абс. твърди са. С времето някои омекват и когато цялата ябълка е омекнала, може да се яде. Иначе има риск вътре да има ужасно стипчиви участъци, които да отблъснат с вкуса си.
Годната за ядене райска ябълка е : много тежка, прозрачна, адски мека и нежна - ципичката лесно се разкъсва. Когато купуваме от пазара, си носим кутии или щайги. Не се пръскат, затова често ги ядем направо така, немити, с лъжица... При разрез е 100% мека.
Ако не ви се чака, може да се сложи във фризер за 1 денонощие и като се извади на стайна темп. омеква. Но вкусът не е същия. (използвам метода за омекване на стипчиви парчета)
-
Аз един път си взех и на вкус изобщо не ми допадна, така я и изхвърлих на никой не хареса, повече не съм и взимала.
-
Райската ябълка наистина е райска, стига да е узряла. Ако не е, е способна да ти развали настроението. :)
-
Абсолютно!
На цвят са наситено оранжеви, като небе при залез ;) Предполагам по-светлите не са доузрели
-
Благодаря за инфото :Content_22: Моите явно не са узрели защото са твърди. Ще ги почакам. Обаче на дървото лида ги оставя да зреят или да ги откъсна и така да доузреят ???
-
Darby, баба ми ги прибираше горе-долу по това време на годината. Нареждаше 5-6 по рафтовете в кухнята, за да омекват, а другите държеше на хладно в зимника. Помня, че към края на декември съм опитвала, но определено не ми допаднаха на вкус - бяха сладки без да са сочни, сама консистенция ми бе неприятна.
-
За това ли говорите бе хора http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.agrobiostim.com/foto/foto_technologies/ovoshni/raiska_abl_diospiros_kaki_6.gif&imgrefurl=http://www.agrobiostim.com/bulgaria/pades_bg/technologies_bg/fruit_bg/persinmon_bg.htm&h=171&w=224&sz=30&tbnid=I6wnJKkUoFcMyM:&tbnh=82&tbnw=108&prev=/images%3Fq%3D%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B9%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25B0%2B%25D1%258F%25D0%25B1%25D1%258A%25D0%25BB%25D0%25BA%25D0%25B0&hl=en&usg=__pztL3msJUCnKrWgISPLzJ7xYqbM=&ei=_-kES5bRC42ZkQXmqIS2Cw&sa=X&oi=image_result&resnum=5&ct=image&ved=0CBcQ9QEwBA ?!
Тук(Южна Корея) на това му викат "ГАМ". Има 2 вида - твърди и меки. Меките са покрити с много нежна ципа. Тя се маха на ръка и се ядът. Много сладки и меки са. Твърдите са с консистенцията на дюля да речем. Също са сладки, но малко по твърди като парафин.
Започват да ги продават по пазарите към края на септември та чак до декември.
На мен са ми любими и двата вида. Хапвам си ги редовно. Ако не са ви харесали, то вероятно не знаете как да ги ядете.
-
Да, да, Андрей, за това говорим. :)
Ами не знам, опитах както и когато бабчето предложи. Сладки и меки си бяха - би трябвало всичко да им е наред. Може да търся асоциация с ябълката и затова да недолюбвам райската!
-
Е, определено нямат нищо общо с ябълките. На английски ги превеждат като вид слива.
Но това не е толкова важно. Мен ме кефят :essen: Но аз принципно обичам всички плодове :flowers2:
Това, което ме изненадва е, че то имало такива ябълки в България, а аз не съм виждал. Даже, в началото, когато дойдох тук дълго време ги гледах по магазините, но не се престрашавах да пробвам. Чак, когато жена ми (тогава приятелката) ме почерпи разбрах, че стават за ядене и направо се влюбих в тях :heart_2:.
-
Андрей, ама ти ще ме накараш да си купя и да ги опитам отново! :)
Вчера избирах ряпа за сироп на сина ми, че нещо кашля и на много места видях цели касетки с райска ябълка. Четох статията на Keit, ще взема да им дам втори шанс. ;)
-
Андрей, ама ти ще ме накараш да си купя и да ги опитам отново! :)
Вчера избирах ряпа за сироп на сина ми, че нещо кашля и на много места видях цели касетки с райска ябълка. Четох статията на Keit, ще взема да им дам втори шанс. ;)
Е, всеки вкус е различен. Както споменах аз си падам по плодовете. Може би навик от детството на село.
Жена ми ме бъзика, че съм бил "Fruit killer" :Appetit_4:
Пробвай меките. Те са по-вкусни. Добре е да са добре узрели - тъмно оранжеви, почти червени. Освен това може да се прови и "сладолед" от тях. Замразяват се в камерата и...това е. Аз не съм го пробвал.
-
Вкъщи райските ябълки ги ядем само аз и бебчо/10 м/. На другите не им харесва стипчивия вкус. Корите си ги изсушавам и си ги варя на чай, смесени с коприва и мента.
-
Не им ли дойде сезона на тея райски ябълки? Чакам ги отминалата есен :essen: Някой да е виждал някъде?
-
Мисля,че при нас в България идват доста по-късно,според мен чак през ноември :surpris_25: Аз също много ги обичам.Ям ги така:слагам ябълката в чиния с дръжката надолу,разрязвам я на 4 и греба с лъжичката...
-
Не им ли дойде сезона на тея райски ябълки? Чакам ги отминалата есен :essen: Някой да е виждал някъде?
Много бързаш, Чадо :)
Наистина се берат някъде през ноември :)
-
E...поне едно хубаво нещо на есента :-\
-
E...поне едно хубаво нещо на есента :-\
Ти сериозно ли ?! :o
Есента е прекрасен сезон...няма я жегата, а има огромно изобилие от плодове и зеленчуци, дори и райските ябълки почват по това време :)
А в гората (планината) е невероятно красиво... :heart_2:
-
Aз обичам 40 градуса на сянка и море
-
:Content_22: и аз така, есента е пълна с много меланхолия, и хич не я обичам ..
Много ги обичам райските ябълки, и аз нямам търпение вече :essen:
-
Приятели!
Днес си купих първите райски ябълки - от пазара в Младост 1,София.3.50 лв. килото.С нетърпение чакам да омекне първата... :)
-
От поне 10 дена ги има на пазара на Красно село, и такива по 3.50, и такива по 4.50 - значително по-червени...
но аз пък чакам да дойдат по-евтините и по-червените :pensif_29:
Приятели!
Днес си купих първите райски ябълки - от пазара в Младост 1,София.3.50 лв. килото.С нетърпение чакам да омекне първата... :)
-
Ох, наслюнчих се от дискусията ви. И аз ги чакам ябълчиците ... още повече, че пролетта си посях две и са ми се хванали растат като луди. Още са в саксийки, бебета, сега есента малко им пожълтяха листенцата, но мисля, че като се стопли временцето пак ще тръгнат. Един ден ще бера собствени райски ябълки. Ще видите вие :-))
-
На Ситняково са по 5 >:( Но пък са много узрели и червени... :essen:
-
На Ситняково са по 5 >:( Но пък са много узрели и червени... :essen:
Мдам, такива са цените в по-"екзотичните" квартали :whistling2 - emotloader: :surpris_23: :bleh
com_pot - ще стане от теб голям и крупен земевладелец, усещам...ще трябва като се видим следващия път да ме научиш от кой край се държи мотиката :)
-
аз посадих черимои tooth смо да тръгнат и ще има трампа
-
Лев и петдесет намерих райски ябълки, български, суперски, ама още зреят вкъщи, подредени и излъскани в панера :-))) Чакам ги с проточени лиги :-)))