Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: com_pot в 11-10-2012, 12:28:53

Титла: Вкусът на маслото от ленено семе
Публикувано от: com_pot в 11-10-2012, 12:28:53
Здравейте на всички!

Онези от вас, които са го опитвали, да ви питам - нормално ли е вкусът на маслото (олиото) от ленено семе да е леко горчив? Купих си от Германия наскоро едно от био магазин и днес го кусах за пръв път, но малко се изумих от леко нагарчащия вкус.  Дали не съм си купила някакъв боклук?

Благодаря предварително за отговорите ви :-))
Титла: Re:Вкусът на маслото от ленено семе
Публикувано от: eleonorad в 11-10-2012, 13:18:51
Здравейте!

Миналата година доста си хапвах ленено олио/на Балчо/ - не беше точно горчиво,но доста натрапчиво като миризма и вкус.Сега предпочитам натрошено ленено семе.Ако това ти помага с нещо...
Титла: Re:Вкусът на маслото от ленено семе
Публикувано от: Theodora в 11-10-2012, 14:13:19
Ъгх...аз си мислех, че то по-гадно няма как да стане, но явно има...На мен не ми звучи нормално, а и не знам защо съм предубедена към продуктите на високоразвитите страни...Това нищо не значи де...може да е от сорта   :surpris_23:
Титла: Re:Вкусът на маслото от ленено семе
Публикувано от: shofilev в 11-10-2012, 23:46:16
Аз преди си бях купил също немско и също леко нагарчаше - от български биомагазин го купих. Като цяло вкусът му не е нещо приятно, но ако се налага, може и да се яде ;D НА немските биокаши за бебета пише да се добавя масло от рапица - съдържа също омега 3 (по принцип), но доколко реално ги има в магазинската продукция, не знам.
Аз лично предпочитам омега киселините да си набавям от качествено рибено масло или конопено семе. Ако става дума за рибено масло, трябва да има предвид, че само свободно живеещите риби имат омега киселини - тези от развъдниците ги хранят с ГМО царевица и други такива фуражи, в които няма омега киселини. А рибите не могат сами да си ги синтезират - те ги натрупват от хранителната верига, но само при естествено хранене.
Титла: Re:Вкусът на маслото от ленено семе
Публикувано от: com_pot в 12-10-2012, 09:12:44
Благодаря ви за отговорите!

Вкусът на моето олио не е гаден, но е нагарчащ, което ме наведе на мисълта, че нещо може да не е съвсем наред. Като цяло се долавят доста аромати в това олио, по-силничко е от всичко, което съм кусвала. Но може и да ми се е изнежило небцето от толкова био зехтин напоследък :-))
Титла: Re:Вкусът на маслото от ленено семе
Публикувано от: kir40 в 28-05-2013, 14:50:40
Аз ползвам това http://www.barleansbg.com/flax.html
много е приятно на вкус нито е горчиво нито е натрапчиво