Форум Земя назаем
Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: com_pot в 16-08-2012, 13:52:53
-
Привет, банда!
Гледам напоследък, че продават на път и под път плодове от бъз. А никога в живота си не съм опитвала и не знам нито вкуса му, нито какво може да се прави с него и в какви дози. Така че подминавам продавачите, ама ме гложди любопитство.
Чета в BB Team, че има доста хубави характеристики като калций, витамин А и желязо.
Я кажете сега какъв ви е опитът с това нещо и как ми препоръчвате да го сефтосам :-))
Предварително благодаря! :-))
-
Ми аз като видя узрял, мисля да си понабера...но не съм опитвала tooth
-
За бъз ли става дума или за бъзак (тревистия бъз - Sambucus ebulus, наричан още бъзе, бъзуняк и др.). По принцип се използват и двата вида при анемия, за подсилване на имунната система и най-вече като антираково средство. Сироп от бъзак е широко използван в народната медицина за борба с рака - опитно доказан във времето. Виж тук: http://www.blitz.bg/article/9576 (http://www.blitz.bg/article/9576).
Бъзакът (предполагам и дървесния бъз) имат силно слабително действие - могат да се използват и при запек.
Трябва да се уточни, че се берат само добре узрелите плодчета (с черно-лилав цвят) - неузрелите (червеникави и други) съдържат отровни вещества в немалки количества, затова да се внимава какво се бере и използва.
-
:kisss: Здрасти...който няма какво да яде...да яде пасти!!!(Закачка)
Това са два вида - дърво, бъз, на който се консумират цветовете напролет за сок, сироп и изсушени за чай.
И храст- бъзе, бъзак на който се консумират плодовете за сок, сироп, сладко и изсушен за чай - има го по аптеките.
....повече на https://www.google.bg
-
Мерси на всички за отговорите!
Вчера си взех 250 грама за проба. Направих си около шепа зърна бъзак на смути с две нектарини и стана супер на вкус. Обаче сега чак прочетох, че трябва да се консумира в съвсем малки дози, на зрънца, а не на шепи като мен, понеже става токсично.
Както и да е. Опасно нещо си е!
Останалото количество от вчера го минах през сокоизтисквачката и го смесих с мед. Мисля да си капвам по няколко капки от тинктурата през следващите дни. Ако спра да пиша, значи ... ми е видял сметката ;-)))
-
Да, можеш да си направиш и тинктура от бъзак в спирт, ама по-добре е с мед на сироп - най-често сироп се ползва. Само че не става просто да го смесиш и изядеш - виж в самия сайт "Земя на заем": http://www.zemianazaem.com/archives/407/comment-page-1#comment-33278 (http://www.zemianazaem.com/archives/407/comment-page-1#comment-33278)
-
Сиропът е хубав, но е необходимо голямо количество мед.Аз си суша плодчетата - много бързо става.
-
Да, много мед отива наистина, но пък става много приятно нещо, при това с голям здравословен ефект. Имам и сушени плодчета, ама досега не съм ги ползвал :).
-
Когато бяхме малки майка ни правеше сладко от бъзак - ред плодчета, ред захар. Докато майка се усети сестра ми доста беше свършила буркана. Нищо не се случи. Въпреки всичко, когато си вземам и аз не прекалявам - половин чаена лъжичка - на мен специално ми действа като кафе, защото аз кафе не пия. В общи линии сутрин докато направя всички процедури - жабурене с кокосово масло, пиене на топла вода, тодикамп, зехтин, ленено масло, смляно ленено семе, черен бъз, пчелен прашец през определено време и то дошло време за обяд. ;D Определено не се чувствам гладна. Аз си суша и плодчета и си правя такова сладко и ги редувам през зимата.