Форум Земя назаем

Суровоядство => Здравословно хранене => Темата е започната от: vesselin777 в 14-07-2012, 12:28:39

Титла: диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 14-07-2012, 12:28:39
 Здравейте ! На вчерашната среща с част от "форумните лъвове" възникна идеята да отворим такава тема. Аз от известно време насам всеки ден включвам в менюто си диви зеленолистни, ама наистина всеки. Основно коприва, глухарче, куча лобода, лапад, киселец, щир (амарант), всякакъв вид трева от семейство житни (това ми е любимия сок), широколист жиловлек, бял равнец и т.н.
 Предимствата: БЕЗПЛАТНИ са, не са хибридизирани от човек, имат до три пъти по-дълъг корен от култивираните, съответно имат достъп до повече минерали, генетично са по-силни, борят се със същите замърсители както нас, защото буквално са наши "съседи" и т.н. и т.н.
 Предимствата може да се каже са неизброими и според мен е хубаво да са неразделна част от менюто на суровоядстващите. Ще се радвам тази тема да предизвика интерес и да споделим опита си при брането и приготвянето им.  :peperudi: :Content_22:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: bpa в 14-07-2012, 15:40:33
евала за бързата реакция :)
 :flowers2:
(букет от коприва, лапад и киселец)
:)
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: green flower в 14-07-2012, 19:54:23
Ей, че хубава темааа  :Content_14: Аз, за срам, бих могла да консумирам повече диворастящи зелении, отколкото го правя в момента...но да се оправдая, че до сега бях "зомбирана" и от скоро "се отварям" повече  :thankyou:
Та, какво хапваме вкъщи:
-коприва (моята царица  :love_007:) - прясна в салати, на пастети, сосове и смутита, сушена в пастети и смутита, също и като готвя на другаря я слагам (който, да го похваля, все по-рядко яде готвено и откакто напуснахме работа, се е оградил с книгите ми за хранене и е станал като някоя енциклопедия по темите за прочистването на дебелото черво, смутитата, алкално-киселинния баланс  :pensif_29:) и пр.
-лапад (царо  O0) - основно в салати, в смутита съм пробвала и не ми допада, само по едно листенце...
-глухарче - в салати, рядко в смутита и сокове, веднъж си докарах голямо изпразване на червата  tooth
-тученица - на салати, смутита и сокове
-киселец - рядко  - салати и сокове
-левурда - като си ходя при бащата - в салати
От диворастящи билки ползвам за чайове и подправки риган, мащерка, шипка, маточина, бял равнец, бяло подъбиче, жълт кантарион... Вкъщи си имам и посадени мента, маточина и салвия.
Имам и купешки диви като амарант и житни, които покълвам (напоследък по-рядко, защото от бая време карам на домати, краставици, тиквички, праскови и кайсии  :peperudi:).
Веско, как консумираш амаранта, живовлека и равнеца?
О, пропуснах - посадила съм си и синя жлъчка в двора, ама я имам и диворастяща, ще я пробвам по-нататък...
Някой да каже нещо за черния оман?
Ще следя темата с интерес. Вие вървим към една още по-голяма промяна в живота и искаме да се "откъсваме от капитализма"  ;D, та така...
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 14-07-2012, 21:03:33
E сега тъкмо да се похваля с вечерното си супер смути  tooth Тук се киснат в кислородната вода

Тученица, живовляк, лайка, коприва, глухарче, бял равнец, листа от къпина иии май имаше и други неща, но не помня вече  :Confus_3:

За моя изненада, стана супер вкусно!  :surpris_22:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 14-07-2012, 21:42:21
Ще ме извините за спама, обаче наснимах някои растения, които ми се сториха или познати, или поне интересни, та който ги знае, да каже какви са
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 14-07-2012, 21:42:57
.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 16-07-2012, 18:24:12
 Цвети, амаранта и жиловлека ги консумирам основно на смути . Щира го слагам в огромни количества като си варя ориз или просо, накрая-само колкото да се попари леко.
 Белия равнец го слагам почти във всички манджи като подправка. Малко е горчив, така че не знам дали ще ти се хареса много, но според мен е царя на билките.

 
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 16-07-2012, 18:34:53
 Theodora, ти какво направи  :surpris_22: ! Карай по-кротко със смесването на дивите! Така по-лесно ще хванеш ако не ти понася някое. Нали ти обясних, че заради алкалоидите в тях е хубаво да се въртят на около една седмица, за да не се натрупват в организма, така че е хубаво да използваш разнообразни растения, но не всички наведнъж  :pensif_29:. Внимавай с количеството от листата на къпините, защото съдържат огромно количество танини, които при предозиране буквално изстъргват стомашната стена.

 Относно снимките :
 Втората - почти съм сигурен, че е див джоджен.
 Третата - 100% е компасна салата. Това е прародителя на всички марули и всичките видове зеле. Хората от него са я култивирали. Доста е горчива, познава се по четинестата петура отзад на листа. Пуска доста "мляко" като се откъсне. Ядлива е, но ти препоръчвам по-младите листа и то не като основно зеленолистно в смутито. Примерно като допълнение към млади листа глухарче. Така става приятно горчивичко и доста пречистващо смути.

  :peperudi: :Content_22:


Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 16-07-2012, 22:28:29
Aз пак експериментирам със себе си и от 2 дни съм на "диви" смутита + огромните количества плодове... tooth Основно живовляк, тученица, бяла лобода и амарант. Пробвах див морков и репей(горчи и не ме кефи). За сега нямам оплаквания, продължавам да си тренирам всеки ден и съм жива... Като имам повечко време ще им направя снимки със описани полезните вещества  O0 Мисля, че си намерих ново хоби  :sorcerer - emotloader:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Ros в 18-07-2012, 09:15:16
Присъединявам се към мненията за ползата от консумация на диворастящи  заради споменатите
предимства:

...
 Предимствата: БЕЗПЛАТНИ са, не са хибридизирани от човек, имат до три пъти по-дълъг корен от култивираните, съответно имат достъп до повече минерали, генетично са по-силни, борят се със същите замърсители както нас, защото буквално са наши "съседи" и т.н. и т.н.......................

От зеленолистните ползвам най-много коприва, а останалите в по-малки количества.
Харесвам сладко-горчивия вкус и за това си приготвям стрит бял равнец, магарешки бодил , салвия и др./но разделно-само от едното/ с мед.В последно време консумирам и диви череши/също доста горчиви/.Чела съм за полезността на горчивия вкус, а още повече и ми е приятен.

Намирам темата за много полезна, с информацията за  неизползвани от мен до сега растения.
За това благодаря, на споделящете своя опит/вкл. експерименти/! :Content_22:

Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: purelove в 19-07-2012, 20:59:57
коприва, див керевиз, лапад, тученица, амарант, живолек, свирчина (предимно плода, листата са канцерогенни), листа от шипка, лайка, бял равнец .. предимно като добавка към сокове
Това със смутитата - не го мога .. Идва ми в повече- като чиста проява на мазохизъм  :surpris_23:   tooth tooth
Respect, Theodora :love_006 - emotloader:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Zloqd в 19-07-2012, 21:48:16
Кучетата като ги заболи стомаха пасат определен вид тревица да се оправят, но не съм чувал да го правят самоцелно. Аз бих пробвал с такива неща само по системата "клин клин избива". От диворастящите единствено тученицата си я хапвам без необходимост дори ми харесва повече от магданоза, защото е по-крехка и няма толкова влакна. Копривата е другото диворастящо от което всяка пролет си правя салати и понякога от глухарче.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 20-07-2012, 15:00:59
дивия керевиз чета, че имал отровен двойник...някой да знае по какво се разпознава ?  :Confus_34:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: purelove в 20-07-2012, 16:43:24
двойникът се нарича бучиниш -отровен плевел,; можеш да ги различиш по цвета на листата - на дивия керевиз са обагрени в ярко "ливадно" зелено, имат приятен аромат, стеблото е се разклонява ниско и не става много високо.. , докато на двойника -сивеят, имат мъх под листната петура, черна главичка в края на стеблото (грудка), стеблото е право, високо и рядко се разклонява - откъм листата, не от стеблото.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: shofilev в 20-07-2012, 23:10:32
В Русия използват петнистия бучиниш за лечение на рак, именно защото е отровен.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 21-07-2012, 09:53:25
purelove, мерси много!   :flowers2:
Разликата между лекарство и отрова, в повечето случаи, е в количеството...  :pensif_29:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 21-07-2012, 20:58:43
Кучетата като ги заболи стомаха пасат определен вид тревица да се оправят, но не съм чувал да го правят самоцелно. Аз бих пробвал с такива неща само по системата "клин клин избива". От диворастящите единствено тученицата си я хапвам без необходимост дори ми харесва повече от магданоза, защото е по-крехка и няма толкова влакна. Копривата е другото диворастящо от което всяка пролет си правя салати и понякога от глухарче.
Zloqd, отново един от "странните" ти коментари. Ти знаеш ли каква е разликата между храносмилателната ти система и тази на хищниците ? Примера, който използваш е меко казано неуместен.

 Ето тук е моята любима презентация относно диворастящите зеленолистни. Момчето е доста земно и звучи много достъпно. Не е отнесен като майка си, пък и изглежда доста здрав.

 http://www.youtube.com/watch?v=cqHRxr4a2-o

 Надявам се, че ще ви е полезна. В крайна сметка Сергей е с над 10-годишен опит.  :pensif_29:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Zloqd в 21-07-2012, 21:24:31
В такъв случай ще ми бъде интересно какво ще стане ако някой реши да хапне млечка или да я използва за смути. Козата като представител на вегетарианците обожава това растение, но нашият стомах не е с няколко дяла като на преживните
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 21-07-2012, 21:42:59
 Хайде сега пък отидохме при тревопасните  :Content_14: !
 Честно казано ми е много интересно как пшеничната трева в този форум, че и по здравословните магазини е на невероятна почит, при положение че всичката трева от семейство житни е ядлива. Да, всички открити над 400 вида, но нали расте до оградата и е безплатна......... нема бизнес там  tooth ! По-добре да си даваме парите за хексаплоидния и вариант, хибридизиран от човек, при това със съвсем различна цел - по-голямо зърно и по-удобно при жънене стъбло.
 Точно поради причината, че не се имам за тревопасно, ЦЕДЯ зеленолистните с прекалено много фибри като тревата. Както преди това, мисля че споменах, на воля си въртя на смути от "по-софт" растенията като глухарче, коприва, живовляк, щир, куча лобода, киселец, тученица, понякога детелина, но и тя е доста "фиброзна" като тревата.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: rima в 26-07-2012, 09:14:43
Започнах и аз със смутитата  :Content_22:
Вчерашното беше с обикновен домашен магданоз, лимон, 3 круши и малко мед. За днес си събрах  листа на жълт кантарион, див джоджен, равнец, малина, живовляк, малко коприва и детелина...и едно като подбел, което подлежи на допълнително проучване. Търсих лобода, врабчи чревца и тученица, но на Алеко нямаше нищо от тях, нито малко по надолу...
Още не ми се върти ръчната сокоизстисквачка, гледам я скептично с всичките приставчици към нея...и ги меля в блендера...засега с фибрите. По литър на ден е добре  :peperudi:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: rima в 26-07-2012, 10:30:59
този път махнах фибрите...с тензух :Confus_3:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 26-07-2012, 22:28:26
 Добре си направила, Рима! И аз често се оправям с подръчни средства. Нямам сокоизстисквачка, подходяща за зеленолистни и въртя в блендера и претривам през цедка.
 Само да уточня нещо - има диви растения като глухарчето, кучата лобода и тученицата, които може ядеш в големи количества и такива като белия равнец и кантариона, с които трябва да се внимава, защото са доста силни. Аз си ги слагам като подправка в салатите и манджите и само колкото за аромат към зелените смутита. Да не вземеш да си навъртиш смути с 15-20 стръка равнец или мащерка! Те не са за наяждане, по-скоро са билки.
 Тученица и куча лобода трудно ще намериш на Витоша. Те обичат цивилизацията. Растат основно като плевели по градините. Има ги и по ливадите. От моя опит мога да споделя, че освен тревата, другите софт растения трудно оцеляват в по-дивите екосистеми. Странно, но с повечето "плевели", като че ли природата ни ги поднася прекрасна храна на тепсия, а ние се борим с тях  :Confus_3: . Знам, че с подобно изказване бих вбесил почти всеки "научен капацитет", а и тук си ги имаме достатъчно, но какво да направя, това мисля - това казвам. Знам какво пише в учебниците по екология. Имам си ги тухлите вкъщи.
 От това, което си набрала само живовлека, копривата и детелината могат да се консумират в големи количества. Копривата не бива да е цъфнала. Живовлека вече е доста жилав, така че хубаво го смилай.



 От това, коета
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: rima в 26-07-2012, 22:54:32
Vesso, smutito stana mnooogo vkusno :)
Malko mi dojalq za fibrite, che se setih v posledniq moment, sled kato dobavih i plodove da gi mahna, no jivovleka naistina beshe jilav, a drugite, makar i bez stebla, napraviha neshto kato strujki...za bilkite se setih, che trqbva da se vnimava. Te i ne bqha mnogo, osnovno listata ot malina i vkusa naistina me udivi :) obiknovenata treva, tazi deto moje da se sviri na neq, tq li e? Imashe q v izobilie i zashto ne nabrah...za utre imam magdanoz i lista ot celina ot pazara, ako ne izmislq neshto v dobavka.
Shte zapochna skoro s mashinkata da cedq soka. Neznam tolkova trudno li e da se napravi blender s keramichen noj!
Latinicata ne e umishleno...
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: rima в 26-07-2012, 23:17:52
troskota sushto e edin polezen plevel za kakvo li ne  :pensif_29:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 27-07-2012, 06:53:11
Аз съм очарована от тученицата! Стана ми абсолютния фаворит. Прави смутито  кремообразно и сладко дори без плодове. Също и глухарчето не горчи с нея, а щира губи типично тревистия си вкус  :Content_22:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: sis в 27-07-2012, 11:34:41
  Тученицата на салата е малко слузеста, но в смути с пъпеш и малко мед е разкошна.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: rima в 13-08-2012, 14:49:33
Намерих най-после тученица, лобода и щир и точно с пъпеш, мед и лимон ги пия от 3 дни :)
Иначе, от както започнах, не съм спирала смутитата, вече около 3 седмици по литър на ден. Чувствам се супер :)

Постепенно мисля да намалявам плодовете, ще видим дали ще е успешно, че така ми е много вкусно  :Appetit_17:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 13-08-2012, 15:56:34
Maхни меда, другото си е ок  tooth
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Spanaka в 13-08-2012, 20:19:58
Тя Тите е с конституция "вятър", така че щом не е алергична малко медец не би и навредил!
Рима поправи ме ако обичаш, защото не съм голям разбирач, но не си ли стопроцентова "вата"?
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: rima в 13-08-2012, 21:50:57
Ами аз се определям като пита-вата, колкото и невероятно да звучи за тези, които са ме виждали. С един тест, ще се изясни някой ден.  :whistling2 - emotloader:
Сладкото иначе, ще го намалявам от меда, то е ясно. Особено, ако плодовете са достатъчно сладки, никакъв проблем не е  :Confus_3:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 14-08-2012, 07:00:10
Аз съм на мнение, че меда е прекалено сложен за разпознаване и съответно разграждане от организма, за да се смесва с каквото и да е...  :surpris_23:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: purelove в 14-08-2012, 21:39:07
А как стои при вас въпросът със семената от диви плодове и треви  :) Ценители ли сте на семената от хвойна, магарешки бодил, семена от различните видове диви ябълки, круши, шипки и пр. Какво сте опитвали?  :whistling2 - emotloader:

P.S. Медът e концентрат от слънчеви лъчи, които ни дават енергия и дълголетие :) Аз също съм любителка на "чистите" смутита, ни не виждам защо да не се добави мед в тях ... ( А и по-добре с мед, отколкото никакви, поради вкусова нетърпимост.. )
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Spanaka в 15-08-2012, 06:01:10
P.S. Медът e концентрат от слънчеви лъчи, които ни дават енергия и дълголетие...
...излишна хиперактивност, алергии и висок холестерол (от лошия)! Меда си е храна за пчелите и нека да им я оставим! Трудно ще бъда убеден, че въглехидрат с гликемичен индекс над 90единици ще е полезен за мен! Плюс това хората алергични към мед са повече отколкото към мляко. На практика всички имат непоносимост към него, но не всеки го усеща. Абсолютно противопоказен е при онкоболни, диабетици, ССЗ, всъщност при всякакви болести. Само здравия човек може да яде пчелен мед, което за какво ви говори? Има няколко положителни качества, но те са пренебрежими спрямо вредните! Едно от тях е, че е единствената храна, която не се разваля. Второ, че навремето в близкоизточния свят са ги раздавали на жените по харемите за да си подслаждат живота и да се борят с отегчението ... пък и за по големи дупета... tooth. За друго не се сещам
   Ватите може да си хапват от време на време по лъжичка-две при спад на всеобщия им тонус, но хора тип Кафа или около Кафа да бягат надалеч от медеца :)
   П.С. Съвсем по друг начин стои въпроса с прополиса, пчелния пращец...
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 15-08-2012, 07:50:54
"Изследователите са забелязали, че при добавка на незначително количество мед антибактериалните свойства на кислородната вода се увеличават три хиляди пъти! Интересно е тази находка да се провери при инфекциозноболните."
 
източник:http://www.dar-center.com/article/?article=477

Това е причината аз да ям по една лъжица сутрин, след кислородната вода. Високият гликемичен индекс е най-малкото зло. Е, ако трябва да избираме зелено смути с мед или без смути изобщо...по-добре с мед, но положителният ефект няма да е така силен. Аз не мисля, че меда е нещо лошо, дори напротив - мисля, че е лекарство - концентрирана бомба от какво ли не, но да се използва просто като подсладител е глупаво. Има и други варианти - ако добавиш 2-3 пресни фурми дори може да ти накърти от сладко  tooth

Аз семена си събирам от сега,мисля да ги покълвам зимата  O0
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Даниела в 15-08-2012, 11:38:16
Аз пък си ям мед, и хич не ме е грижа  tooth това е единственото сладко нещо, което си позволявам, смесено с ядки и тахан  :Appetit_17: и не искам да изпадам в крайности ...Все пак меда е по-добър от шоколада
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: rima в 16-08-2012, 10:11:59
Махнах меда, някак естествено си стана и да, по-леко е за усвояване, повече зелено слагам в смутито и е още по свежо  като въздействие  :peperudi:

Веско, ще споделиш ли някоя рецепта за зърнени с диворастящи :)
Ще изкушавам хора свикнали да мислят, че няма какво да се яде, освен ако не е от предаванията на Ути Бъчваров  tooth и да не експериментирам като начало :)
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 16-08-2012, 12:35:40
 Аз, честно да си призная с диви семена не съм имал много вземане-даване.  Знам, че изкласила коприва не е хубаво да се яде, заради натрупалата се оксалова киселина в нея. Със сигурност има доста данни за натровени прасета, хранени с изкласил щир или коприва. Честно казано ме интересуват най-вече листата, плодовете и корените на дивите растения,но не знам, може да е грешка :surpris_23:. Гледал съм видео, в което Сергей Бутенко обяснява, че в семената на лапада има повече омега 3 отколкото в лененото семе, но никога не съм ги пробвал. Попадал ми е и клип на някакъв американски "натуралист", който си правеше брашно от семена на дива житна трева.
 Доста семена съм изял под формата на капини, шипки и т.н., но колко от тях съм сдъвквал и колко съм усвоил е съвсем друг въпрос .

 Меда и аз отдавна не го консумирам. Като започнах със суровоядството дойде етап, когато го усетих, че е доста тежък за усвояване и доста ми товари храносмилателната система. Може би Тита е права, че само на гладно и малко количество помага. Помня, че веднъж се наядох с кълнове и мед за вечеря и не можах да заспя до 3 часа през нощта, но де това да беше единствената дивотия, която съм вършил в началото....... tooth
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: ivan ianev в 05-12-2012, 10:09:19
В двора ми расте една „билка”, от която няма отърване. Става въпрос за троскот. Някой консумира ли го и как? Пробвал съм вкуса – неутрален, на нищо не прилича, просто трева. Някой знае ли дали може да е вреден в по-големи количества. Изобщо който има опит нека да сподели. :surpris_23:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: titan в 06-12-2012, 08:03:47
Шаталова пише за троскота, полезен е , но не помня в какви количества, прави се сок от него.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 07-12-2012, 00:59:02
Тази трева е от семейство Житни. От това семейство всичките над 400 вида са ядливи. Аз бих се възползвал от прясно изцеден сок на драго сърце  ;) !
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 07-12-2012, 13:53:10
 В тоя ред на мисли - навсякъде по магазините виждам "котешка трева" в секторите за домашни любимци, която съм почти 100% сигурен, че е трева от обикновена пшеница. Брей к'ви балъци се тези котки, да ядат житна трева  ;D .
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: eula в 15-12-2012, 22:09:39
Наръчник на Бушкрафтъра: Полезни български растения (http://xenos-bushcraft.com/blog/2010/05/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/)  :Cherries

Има доста полезна информация в синтезиран вид.  ;)
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 15-12-2012, 22:52:28
 Този наръчник съм го свалял. Много е добър, има супер качествени снимки, но е наблегнато на функцията на повечето растения като билки, не като храна.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: eula в 16-12-2012, 00:21:04
Този наръчник съм го свалял. Много е добър, има супер качествени снимки, но е наблегнато на функцията на повечето растения като билки, не като храна.

Свали го пак, може би си копнал някаква по-стара версия. Автора изрично подчертава, че е махнал информацията за употребата на растенията като билки и акцента е върху употребата им като храна за оцеляване или друга полезна употреба на конкретното растение - цитирам: "Пропуснах приложението на всяко растение като билка, защото чувствително щеше да увеличи обема на наръчника, а предполагам по-ценен ще е ако е възможно най-малък, като му се запази при това и възможно най-голяма изчерпателност."
Аз го прегледах отново и мисля, че ще свърши добра работа на тези, които търсят ядливи диворастящи видове. А снимките /рисунките/ наистина си ги бива.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 16-12-2012, 10:54:09
 :Content_14: мерсиии
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: violetblossom в 16-12-2012, 19:34:22
А как ги миете - бързо, удобно и ефикасно? Например руколата ми отнема 10-15 мин под течащата вода само за една връзка, а ръцете ми се напуква жестоко. Тученицата няма какво да говорим, дали някое животинче не я е минерализирало преди това... Какъв е методът с кислородната вода?
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Theodora в 16-12-2012, 20:07:35
Една капачка 30% разтвор в голяма купа с вода. Валерус лаб предлагат
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 17-12-2012, 16:29:41
Този наръчник съм го свалял. Много е добър, има супер качествени снимки, но е наблегнато на функцията на повечето растения като билки, не като храна.

Свали го пак, може би си копнал някаква по-стара версия. Автора изрично подчертава, че е махнал информацията за употребата на растенията като билки и акцента е върху употребата им като храна за оцеляване или друга полезна употреба на конкретното растение - цитирам: "Пропуснах приложението на всяко растение като билка, защото чувствително щеше да увеличи обема на наръчника, а предполагам по-ценен ще е ако е възможно най-малък, като му се запази при това и възможно най-голяма изчерпателност."
Аз го прегледах отново и мисля, че ще свърши добра работа на тези, които търсят ядливи диворастящи видове. А снимките /рисунките/ наистина си ги бива.
Предполагам, че си прав, май се изказах неподготвен, просто имам наръчник създаден от същия този пич, но е далеч по малък като обем.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: green flower в 11-03-2013, 17:36:48
Да възродим темата с идването на пролетта  :flowers2:?
Мен ме гони брутален глад за зелено! Но пусто ботаническите ми познания, за срам на това, че уж съм биолог  :whistling2 - emotloader: :Confus_3:, граничат с нулата!!!
Чудя се няколко неща:
-дали всичкият лапад става за ядене? Защото нали единият бил с остри листа, другият с тъпи, че единият горчал и не знам още какво... Аз преди бухах всякакви листа, имахме и от двата "вида", ама не прекалявах. По мои наблюдения, като станеха по-големи листата, наистина нагарчаха, но го отдавах на възрастта на растението, а не на вида.
-пробвали ли сте врабчови листа? Градината ни е пълна с тях, четох, че ставали за кльопане... Сега съм малко по-предпазлива заради бебока, че да не би някоя трева да е противопоказна при бременност.
-поникнаха и малки листенца киселец и живовляк - давам им още някой ден и ги почвам, а глухарчето вече съвсем си е перфектно - младо и крехко.
-левурда - тука не съм срещала по гората...тя май обича по-високи и хладни места, поне по моя край расте в букови гори на хладно?
-коприва - имам зад къщата, но точно върху нея изтича водата от мръсната вода и не ми се ще да я пробвам  :o Ще обикалям някъде по деретата да търся или из селото.
-казвайте какво друго има сега дето става за манджане  :essen:
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Люба в 11-03-2013, 23:15:18
(http://www.picvalley.net/u/1992/71898874521453471481363036305dRGhjVIc6alkjvJBTDNe.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1992/71898874521453471481363036305dRGhjVIc6alkjvJBTDNe.JPG)
viola odorata

Мен много ме привличат,но може само по-мъничко,или поне така четох за чая от тях(вчера и онзи ден ядох по 10-20 цветчета)
В тоя дух-вие ядете ли цветя и какви?
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: aichryson в 12-03-2013, 01:19:53
Тъй като във всеки край на България растенията имат различни имена,ще напиша само латинските наименования,мисля, че така няма да се греши. Всички упоменати се ядливи!
1.Papaver rhoeas
2.Lastuca serriola
3.Cichorium intibus
4.Eruca sativa
5.Scolymushispanicus
6.Allium sativum
7.Asparagus
8.Solanum nigrum
9.Taraxacum officinale
10.Urtica dioica
11.Asphodelus aestivus
12.Cardus marianus
13.Rapanus paphanistrum
14.Daucus carota
15.Tamus communi16.Sinapis alba
16.Helminthotheca echioides
17.Cynara cardunculus
18.Urospermum picroides
19.Portulaca oleracia
20.Amaranth
21.Souchus oleraceus
22.Calendula officinalis
23.Erodium cicutarium
24.Tordylium apulum
25.Rumex
26.Foeniculum vulgare
27.Malva sp.
28.Borago officinalis
29.Scandix pectin veneris
30.Oxalys acetosella
31.Oxalys pes-carpaе
32.Carlina acanthhifolia All. /корен/

     Естествено не всички видове растат навсякъде, списъка може да бъде много дълъг... 
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: aichryson в 12-03-2013, 01:29:02
Ядат се цветовете на латинката, акацията и  розата.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Zloqd в 29-07-2013, 20:18:12
Появи се в електронен вариант книгата “Полезни български растения”. Ето откъде да я свалите: http://xenos-bushcraft.com/blog/2013/07/xenos-plants-guide-ebook/ (http://xenos-bushcraft.com/blog/2013/07/xenos-plants-guide-ebook/). Аз си я свалих в pdf вариант.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: la douce в 03-03-2014, 10:25:25
За миенето /и на мен това ми е проблем/ някой не е ли пробвал в миялната машина?

Като малка майка ми беше показала, че семенцата от мака в градината могат да се хапват.. tooth
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: vesselin777 в 28-09-2014, 15:13:18
тук съм направил клипче с растенията, които използвам почти всекидневно:

https://www.youtube.com/watch?v=JCNVBusQYr0
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Elia в 28-11-2014, 16:13:56
Използвам дивите растения основно в зелени пюрета, салати, студени супи и смутита.Много са приятни на вкус някои от тях,може да се експериментира.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: donna в 05-06-2015, 19:12:50
Здравейте,

наскоро попаднах на една интересна статия. Може да представлява интерес и за други, затова исках да я споделя тук.

Разказва се за една руска лечителка с билки, вече на 90 години /в статията на 86-87 г./, Елена Зайцева. По време на войната, когато много хора наоколо са умирали от глад, в тяхното семейство се е оцелявало с ядене на бурените от полето, от корените са правили хляб и са били винаги бодри и здрави. Майка й е лекувала с треви смъртно ранените войници, болните... После тя започва да се занимава с билки, лекувала е министри...Сега обучава дори на тази възраст лекари, монаси и миряни в църквите и манастирите. Изглежда много добре за годините си, без очила, доста добре физически.  Казва, че човек е стар едва след 100 години  :) /т.е. до тогава може да живее пълноценен живот/. За годините си е много добре не само физически, но и интелектуално. На тези години  е носила сама 30 кг чували с билки от полето... И сестрите й са достигнали тази възраст. Когато е писана статията, едната й сестра е била 97 годишна...

Съвет на Елена Зайцева за хората, които имат двор, лозе или нива - в тях растат тревите, които са полезни за възстановяване на здравето им. Във всеки двор растат ралични билки, бурени. И по това, което има в двора, човек може да разбере от какво е болен и да се лекува.

В едно от филмчетата  в youtube говори за прочистване от паразити /глисти/...

Прави впечатление, че в моменти на всеобщо страдание, ако човек не се затвори егоистично в себе си, а сподели последния залък с нуждаещите се, не остава гладен...

Статията е на руски, доста е голяма. Аз я четох вече няколко пъти и винаги ми е интересна и откривам нещо, на което преди това не съм обърнала внимание. За тези, които имат желанието и търпението да я прочетат -

http://www.srnrem.info/2012/04/25/monastirskaya-travnica/

Така, както си правим сега срещи тук и там, може би и благодарение на съветите на Елена Зайцева ще можем един ден да си направим среща на 100-годишните :). Ако пък тогава успеем да се разпознаем и да проведем смислен разговор, ще е чудесно :).

Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Георгиии в 16-10-2015, 14:33:58
През есента и зимата могат ли да се ядат на салата листа от глухарчета? Сега е октомври и гледам че си растат.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Elia в 16-10-2015, 15:19:17
Да,
могат да се ядат, даже и цяла зима ако си извадите и засеете от корените.
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: iskrena в 16-10-2015, 19:51:52
a къде ги засявате?
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: Elia в 19-10-2015, 13:56:40
Засявам ги в малък парник, може и сандъчета.Но трябва добре да се прихванат и да се извади целият, неповреден корен.Полезни са за костите, черния дроб и въобще много заболявания лекуват корените, а и листата на глухарчето.
Поздрави !
Титла: Re:диворастящи ядливи растения
Публикувано от: iskrena в 19-10-2015, 21:31:57
благодаря ти, Ели!   :flower: