Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Сосове, дресинги - сладки и солени => Темата е започната от: EVA в 16-10-2009, 15:46:36

Титла: Домашен сусамов тахан
Публикувано от: EVA в 16-10-2009, 15:46:36
Tаханът се приготвя чрез фино пасиране на сусамови зърна (бели или черни), той е изключително богат на лесноусвоим калций.
 
Продукти:
4 чаши суров небелен тахан (бял или черен)
1/4 чаша сусамово масло
шипка хималайска или морска сол (по желаниe)
 
Приготвяне:
Поставете сусама в подходящ съд и го подгответе за пасиране, като го оставите за около час във фризер или хладилна камера. Изсипете замразения сусам в блендер и го смесете с мазнината. Пасирайте сместа на максимални обороти като внимавате да не загрее над допустимите 46С (115F) (не трябва да пари на ръката). В зависимост от това колко мощен е вашият блендер, може да се наложи да повторите процедурата, като оставите семената да изстинат в хладилник. Крайният резултат трябва да е гъст и фин кремообразен тахан, който може да съхранявате за дълго време охладен в затворена кутия/контейнер. Сега вече ще можете да се наслаждавате на истинския и концентриран вкус на сусамовия тахан, с който ще имате възможността да подправите любимите си салати, сосове, десерти. Приятно готвене!
 
* Ако не Ви се намира вкъщи сусамово масло можете да го замените с ленено или бадемово масло, както и с екстра върджин студено пресован зехтин. Проблема при зехтина обаче е, че ще промени цвета и ще добави маслинов аромат.
 
* Тахановият сос идеално се комбинира с червен пипер, сол, келп (морски водорасли), пресен лук и др., което ще го превърне в отличен сос към сурови зеленчуци.
Клуб: Рецепти за зимнина

ХАРЕСАХ СИ ТАЗИ РЕЦЕПТА ОТ ЕДИН САЙТ И Я ПРЕПЕЧАТИХ. ДАНО И НА ВАС ВИ ХАРЕСА !!!
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: Вери в 16-10-2009, 20:14:01
Рецептата е от нашия сайт.  ;)
Радвам се, че ти е допаднала. :)
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: canat в 16-10-2009, 23:33:40
Дам, хубаво е да се цитира от къде са взети нещата. Все пак уважение към чуждия труд, нали?  :)
Вери и половинката й полагат много усилия за този сайт и вършат чудесна работа! :Content_14:
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: desi82 в 17-10-2009, 08:12:43
Тази рецепта няколко пъти вече я гледам и неща не ми се връзва! Не трябва ли на продукти вместо 4чаши небелен тахан да пише сусам? ::)
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: Вери в 17-10-2009, 16:14:47
 :Content_4 - emotloader:
Ами трябва да.
100 пъти съм я чела и чак сега забелязвам.
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: ronin в 22-05-2010, 18:02:07
 Обичам да експериментирам, но рядко имам необходимине материали и оборудване. Днес в супермаркета имаше тахан(винаги има), но аз си купих суров сусам. Сложих го в евтиния пасатор с който разполагам и започнах да търся какво да добавя. Зехтин екстра върджин тук(в Гърция) винаги е в наличност. Новото е, че сложин малко зехтин и с оглед на това, за какво мислех, че ще го използвам и за по лесно смилане(в пасатора), допълних малко вода. Получи се каквото очаквах. После преосмислих първоначалната идея относно предназначението на получената от мен смес и добавих мед. tooth Съотношение почти50%-50%(фифти-фифти) смес спрямо мед. :Content_14: Получи се нещо по-редко от меда, с което обаче мога да овкусявам и подслаждам почти всичко.Сол не съм слагал. Пробвах го на едни овесени ядки накиснати предварително. Само се хваля,че експериментирам не,че ви съветвам да го правите.  tooth Малко хора споделят моите вкусове. А има иедин кусур. Пнеже е нееднородно, се утаява и трябва да се разбърква преди употреба. :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: titan в 22-05-2010, 19:16:59
Пробвай сусамов тахан , мед и орехи ..аз пробвах с акациев мед защото само такъв си купувам , най-много го обичам .. е не съм ял мед почти 6-8 месеца и масло , ама с маслото ме подхлъзнаха в Германия без да искам , бяха го сложили в прецела и изгорях
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: ronin в 23-05-2010, 08:49:48
 Ще го пробвам. Беше в програмата, но за първи път вимаги слагам по-малко съставки в моите произведения, за да съм на ясно с вкусовете поотделно. :police:
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: chuchuliga в 15-06-2010, 21:51:34
Здравейте,
Ето какво правя аз със сумамовия тахан, който обожавам:
Палачинки от марули:
1-2 лъжици сусамов тахан се смесват с 2-2 с.л. лимонов сок и малко сол, добавя се 2-3 с.л. кълнове от пшеница (с по 1 - 1.5 см.). Тази смес се поставя в основата на листа от марулка и готово! Малко е ексцентрично и по принцип с тези продукти си правя салата, но така марулката се усеща мн. ясно.
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 16-06-2010, 18:47:16
Пробвай сусамов тахан , мед и орехи ..аз пробвах с акациев мед защото само такъв си купувам , най-много го обичам .. е не съм ял мед почти 6-8 месеца и масло , ама с маслото ме подхлъзнаха в Германия без да искам , бяха го сложили в прецела и изгорях


За акациевия мед има мняколко питанки. Той е бял рядък течен, не се захаросва и е първият мед ваден средата на месец май, нали така?
Купих такъв, то няма друг пресен в момента и после се светнах, че му липсва силен аромат и може да са ме прекарали с някаква глюкозофруктозна магия. На пролет пчелите ги захранват с някаква промишлена гадост, понеже цветята не са цъфнали и имам някаква идея първият мед именно акациевия да не е най-полезния.
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: Томирис в 16-06-2010, 18:51:04
Аз в нас имам един уж акациев (е, не чиста акация, май и рапица има), който е светъл и много течен - мъчение е да напълниш лъжица с него. Доста е ароматен, дори прекалено. Та се чудя да не е ароматизиран допълнително tooth
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: desi82 в 16-06-2010, 20:03:14
Аз консумирам от години само акациев мед защото не се захаросва и защото като го в слагам в чая си не му променя драстично вкуса като другите видове мед т.е не е толкова ароматен.
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: titan в 17-06-2010, 06:23:50
Не зная какъв мед сте купили , добили , но и акациевият също се захаросва, след доста време разбира се. И зависи от много неща дали ще е рядък или по-гъст. Аз купувах от един дядо по-гъст и беше изключително вкусен , а дядото ме увери,че си е абсолютно чист акациев .... попадал съм и на рядък пак с вкус , но и на шитове. Всичко около меда е относително, въпрос на късмет май или по скоро на различни обстоятелства , при които се събира и прави.
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: shofilev в 26-02-2012, 01:04:41
Темата е за тахана, ама се коментира и медът, та реших да кажа нещо, което съм чул от пчелари.
Когато чай се подслажда с мед, чаят (или друга топла течност), не трябва да е с температура над 37 градуса по Целзий. При 38 градуса медът образува канцерогенни продукти (не знам какво точно става). Ето защо кристализиралият вече мед не трябва да се втечнява на водна баня. Казаха ми, че когато се внася БГ мед в Германия, на границата от камиона се избират произволни кашони, отваря се по един буркан и се прави полеви тест, с който се цели да се установи дали медът е бил загряван над тази температура. Ако се окаже че е бил, целият камион се връща обратно. Не знам никакви подробности, но ако някой знае повече, може да сподели.
Титла: Re:Домашен сусамов тахан
Публикувано от: Dess в 26-02-2012, 01:26:31
Казаха ми, че когато се внася БГ мед в Германия, на границата от камиона се избират произволни кашони, отваря се по един буркан и се прави полеви тест, с който се цели да се установи дали медът е бил загряван над тази температура. Ако се окаже че е бил, целият камион се връща обратно. Не знам никакви подробности, но ако някой знае повече, може да сподели.
 
   Не проверяват на „границата“ състава на стоката. Рядко има гранична полиция,  за дрога. Евентуално връщане на продукта има, от фирмата получател, когато прецени  качеството. Фирмите  са  в индустриални зони, градове, пазари и т. н.т.