Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: черен гарван в 22-03-2012, 09:55:23Титла: новата вълна - прилепски грип - проклятието на батман
Публикувано от: черен гарван в 22-03-2012, 09:55:23
Тази година прилепски грип?


Този вирус се характеризира с леки до средно тежки симптоми. В България няма регистрирани случаи
Новини

След птичия грип и свинския вирус тази година на дневен ред е прилепският грип.

В България, обаче, няма регистрирани случаи на този вирус. Това каза пред агенция "Фокус" доц. Павел Теохаров, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Този вирус се характеризира с леки до средно тежки симптоми, далеч по-леки от тези, които са при така наречения "свински вирус", тъй като тогава имаше и смъртни случаи, каза Теохаров.


Запитан какво представлява този грип, доц. Павел Теохаров обясни, че това са животински грипни вируси и е важно да не попада в човешката популация.

"Някои животински видове са "смесителен съд" за рекомбинация на генома на грипните вируси, защото например свинете се заразяват както с типично човешки, така и със собствени свински и птичи грипни вируси и там се образува една рекомбинация на гените, така че се появяват нововъзникнали щамове с характеристиките на тези, от които са ги придобили първоначално", каза Теохаров.

Това е един от начините за формиране на непрекъснато мутиращи грипни вируси, които като преминат в човешката популация вече стават човешки и не е правилно да ги наричаме "свински", защото сам по себе си той носи генетичен материал от човешки, свински и птичи грипни вируси. Тази пролет се очакват обичайните за сезона вируси, повишена заболеваемост с вируси от ентеровирусната група, инфекции, които се предават по воден път с вирусен произход, някои кърлежопреносими инфекции.

Хората по-трудно да се предпазят от тези инфекции, които се предават чрез инфектирана храна и вода - норовирусните, ротавирусните и бактериалните, каза Теохаров. Децата са по-уязвими, което се дължи на това, че те се събират на по-големи групи с оглед на масови почивки в детски лагери, например. "Там има възможност за възникване на епидемии, каквито е имало и миналата година по Черноморието".

Доц. Теохаров съветва да се спазва висока лична хигиена и да се яде разнообразна, витаминозна и калорична храна, за да се поддържа имунната система в добро състояние.


Титла: Re:новата вълна - прилепски грип - проклятието на батман
Публикувано от: Kalia в 22-03-2012, 11:18:37
А какво да разбирам под калорична храна?


Титла: Re:новата вълна - прилепски грип - проклятието на батман
Публикувано от: бате Бино в 22-03-2012, 12:32:55
  Гарванчо , това не е чак за "нова тема". Най пасва за "чесалката" :)


Титла: Re:новата вълна - прилепски грип - проклятието на батман
Публикувано от: черен гарван в 22-03-2012, 12:53:35
бате Бино, честно казано и аз се чудех къде да го пусна материала ....обаче новината е свръхважна, да може хората отсега да се запасяват с лекарства и да се подготвени за най-новия и екстравагантен вид грип  tooth tooth tooth

Kalia, яж повече силно месо - свинско най-вече, повече мляко, яйца, кашкавал, сирене... и няма да имаш проблеми с прилепския грип  :pensif_29:


Титла: Re:новата вълна - прилепски грип - проклятието на батман
Публикувано от: Kalia в 22-03-2012, 13:02:03
Ami az samo tova si hapvam tooth