Форум Земя назаем

Природосъобразен стил на живот => Натурална грижа за тялото => Темата е започната от: hdeshev в 20-08-2011, 21:49:39

Титла: Клечки за уши
Публикувано от: hdeshev в 20-08-2011, 21:49:39
...
Аз лично НЕ бих разчитала или закупила каквото и да е от т.нар.Био магазини...дори и клечки за уши. tooth

Малко встрани бягам от темата, но с клечките за уши трябва да се внимава. Малко разрових преди година (че ми дойде подобен проблем на главата) и открих, че дори производителите им не смеят да ги препоръчат официално. Лекарите казват да не се ползват, защото с тях само натъпкваш ушната кал навътре, тя се спича и се получава тапа, която няма махане. Неприятно положение. После идват промивки и прочее забавления.  :pensif_29:
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: natalia в 21-08-2011, 00:50:35
Ами че без клечки как става номера??  :D  :D
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: titan в 21-08-2011, 06:32:56
С клечките човек трябва да усвои техника. За да натъпчеш всичко навътре трябва поне половин година да не си си чистил ушите, а между нас няма такива, нали ? или бъркам ?
Наталия , и без клечки става номера ама друг път ще ти обясня  tooth
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: hdeshev в 21-08-2011, 14:28:36
То тънкият момент е, че малко по малко се натъпква и в един момент запушва напълно. За първи път чух за подобен проблем от познат, който си чисти ушите по-често от веднъж на половин година.  :D

Това, което се препоръчва е да се почиства само външната част на ухото. Има едни клечки "за бебета", които са нарочно така направени, че да не можеш да ги напъхаш по-навътре. Може би с тях ще стане номерът за начинаещи. И с нормални клечки може, но техниката е важна и е добре да се избягва бъркането навътре.

Теорията е, че при нормално работещо ухо (без възпаления или затлачвания), в процеса на дъвкане ушната кал се избутва навън и там вече можеш да я "хванеш" безопасно.
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: titan в 21-08-2011, 20:44:00
Може би си прав Ице , аз всеки ден правя едно упражнение за слуха -> суздавам вакуум в ушите с дланите на ръцете и рязки дърпам по 8 пъти сутрин и 8 вечер. Държи ме във форма :))
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: hdeshev в 21-08-2011, 21:08:58
Интересно упражнение. За справяне с ушната кал ли се прави или за нещо друго? Я кажи как се казва или дай линк за него, че да прочета повече.
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: titan в 21-08-2011, 23:41:47
не зная как се казва, научих го от курсовете на Норбеков и ми върши чудесна работа, както и всички останали упражнения , особено ако ги правя  tooth  tooth  tooth
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: sunflowerman в 24-08-2011, 09:25:51
Може би си прав Ице , аз всеки ден правя едно упражнение за слуха -> суздавам вакуум в ушите с дланите на ръцете и рязки дърпам по 8 пъти сутрин и 8 вечер. Държи ме във форма :))

Ако го направиш 9 пъти и вече не е по Норбеков проблем ли е ?   Трябва да прочета негова книга но уви тук в Германия  не е намерил пласмент. Обикновено поддържат форма с халба бира и плато с бекон, а като излязат от спа басейна изпълняват описаното упражнение но не знаят че било по Норбеков :)
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: titan в 24-08-2011, 12:07:09
За розовите прасета ли ми говориш ???  Те освен с кутрето , на което има дълъг нокът, с друго не си бъркат в ушите , нещо грешиш.  tooth  tooth  tooth

упражнението вероятно е от йога , разпространено по сегашните узбекски земи в древни времена и човека е видял ,че работи и го пляснал с другите работещи упражнения , а книгата я има в спиралата . Дърпай си я от там
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: Vov в 31-10-2014, 23:23:59
Почвам да мисля, че при хора, занимавали се доста време със своето здраве, спортуващи, хранещи се горе-долу правилно, периодично почистващи се, не би трябвало да има(ме) проблеми с ушите (външно, средно, вътрешно...).
А се оказа, че има проблеми. Особено леководолази и гмуркачи - масово страдат от сърбежи, възпаления, дори разранявания на външното ухо.
Според мен познатото явление "труднозарастващи рани" се дължи на скритата, но висока мъдрост на нашите организми: когато има лесен начин да се изхвърлят боклуци, те се изхвърлят, стига да има подходящо място. В общия случай това са всички лигавици. При системно и продължително мокрене на външното ухо, или при "простудно възпаление" на същото, от там почват да се изхвърлят излишъци (боклуци) ...докато ги има. Т.е., изглежда организмът ни не позволява на кожата да заздравее,(засъхне, втвърди...) и постоянно ползва мястото като кошче за боклук - с всички досадни или неприятни последици и придружаващи явления...

Преди да сме постигнали "съвършенна чистота на тялото" много възможен изход, случай може да станат Шуслеровите соли: има достатъчно разяснения в мрежата относно коя сол или кои соли подпомагат еди какви си процеси, явления, оздравявания...

А упражненията с притискане дланите към ушите и рязкото им раздалечаване , показвано от акад. Норбеков и други автори, са отлична гимнастика за ушния нерв...
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: TheEconomist в 13-08-2017, 16:30:20
Дам и аз четох,че клечките за уши повече пречат от колкото да помагат.
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: elenatrifonova в 01-05-2018, 11:51:19
А какво мислите за спрейовете за уши, дали са по-добрият вариант?
Титла: Re:Клечки за уши
Публикувано от: Vov в 26-08-2018, 21:41:02
Когато имах упорити сърбежи, опитах спрей, никакво изменение.
Сега, още малко за клечките.
Обикновено прибягваме към тях при сърбеж по--навътре в ушния канал.
Ако нямаме възможност да отидем на ушен лекар, може и да направим следното:
1. Купувам си 1 флаконче 1% салицилов спирт от аптеката.
2. Измивам си отлично ръцете с много сапун и ги изтривам с нова, чиста, гладена кърпа.
3. Вземам чиста клечка за зъби.
4. Навлажнявам леко върха на клечката с език.
5. Откъсвам МАЛКО памук от затворен пакет.
6. Внимателно и стегнато намотавам памука на върха на клечката, така, че 3-4 мм от намотания памук да стърчат напред, извън върха на клечката.
7. Топвам 1 път за 1 секунда клечката с памука в салициловия разтвор.
8. Нежно започвам да забърсвам стената на външния ушен канал, все по-навътре, преодолявайки желанието да "остържа" до здраво...
9. След 2-3 обиколки на канала свалям памучето от клечката, слагам ново и повтарям. При втория опит може нежно да допрем тъпанчето, нищо лошо няма да му се случи.
10. Край за днес. След малко салициловият разтвор ще изсъхне и сърбежите ще намалеят.
11. Записвам се при ушен лекар. Той ще започне със същия разтвор, но в зависимост от състоянието ще включи (или не) още 1 - 2 мазила иии готово. След 2-3 дни няма сърбежи, всичко е в ред.

За довеждане на ушите до пълна форма, си е необходимо цялостно очистване по известния метод.