Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Разни => Темата е започната от: green flower в 23-08-2011, 13:32:37

Титла: Консервиране
Публикувано от: green flower в 23-08-2011, 13:32:37
Привет, реших да започна тази тема, с мисълта за споделяне на рецепти за консервиране и запазване на максимална хранителна стойност и свежест на продуктите...Не говоря за пра`ене на компоти, сладко и луканки  :bleh, разбира се, а за методи за сушене, туршии, замразяване и др. Споделете опит в тези дейности, моля  :)
Аз бих искала съвсем скоро да си "стегна" разни неща за зимата максимално сурови и със запазена хранителна стойност, не подлагани на топлинна обработка...
Сушени плодове и зеленчуци
Кисело зеле и други
Замразяване?
Какво и как си съхранявате за зимата?  :love_026:
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: com_pot в 23-08-2011, 15:17:33
Много добра тема! И аз си го мислех наскоро, чудейки се дали не мога да използвам слънцето докато още е силно, а също и евтините зеленчуци и плодове.

Мислех дори да експериментирам този уикенд с един наниз чушки и с няколко домата. Проблемът е, че не знам на сянка, или на слънце да ги оставя и също как да ги предпазя от мухи и прах.

Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 23-08-2011, 21:26:21
Тъкмо днес обърнахме къщата с главата надолу, докато правим разни работи. Като това например:

Кисели краставички

За един буркан ( от тия компотените – 750 мл ):

краставички
2 листа от смокиня
стръкче копър
1 с.л. едра сол
¼ ч.л. хардал
вода
2 с.л. ракия

 В буркана на дъното слагаме едното листо от смокиня и стръкчето копър. Нареждаме краставичките ( корнишони ). Около половин килограм се побира в буркан. Отгоре слагаме едрата сол и хардала. Наливаме вода в буркана, колкото да покрие краставиците и слагаме другото листо от смокиня. Оставяме буркана на сенчесто и хладно място ( да не е на слънце ), като не го затваряме плътно с капачката, а само я слагаме да го покрие отгоре. Така за 3-4 дена, като през това време всеки ден разтлачкваме за малко буркана, въртим го нагоре-надолу. Като минат тези дни, го затваряме плътно и готово. Нещо такова:

(http://img217.imageshack.us/img217/9177/dsc00128small.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/217/dsc00128small.jpg/)




Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: titan в 24-08-2011, 06:43:57
А ракията за какво е , на всеки буркан пиеш по 2 супени лъжици  и като ти се замае главата значи ,че вече краставиците са достатъчно :)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 24-08-2011, 07:31:13
 :) Нещо такова.  :) Да не хабим чаши, чинии... направо отваряме буркана и две в едно.
Де да знам за какво е, предполагам да стабилизира, може и без нея.  :)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: green flower в 02-09-2011, 16:30:05
Някакви идеи за консервиране на сурови патладжани?  ;D Че се оказа, че в градинката ми има мнооого от тях  :bleh
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Theodora в 02-09-2011, 16:40:51
Аз напоследък си правя ферментирали моркови от остатъците в сокоизтисквачката. 1 буркан "стърготини"  с 1 лъжица хималайска сол и доливам вода. Става за 2 дни, но не знам дали държи много(до седмица свършва  :Content_22:) Много ми харесват като добавка в салати, а и има полезни бактерии.
Всичко може да ферментира така, въпроса е как е на вкус...
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: petia_gol в 02-09-2011, 20:05:12
Ох, патладжани...най-лесната и вкусна рецепта е тук:
http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/chuden-marinovan-patladjan/ (http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/chuden-marinovan-patladjan/)

Аз редовно си правя и дори и капризните всеядни я харесват. :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 02-09-2011, 21:16:22
И аз се сетих за тази рецепта.  :) Пробвах и стана добре, слагах патладжана за овкусяване в салата с домати и краставици. А какъв патладжан ползвате? На мен ми харесва продълговатият бяло-розов.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Люба в 03-09-2011, 10:14:24
Точно такъв патладжан че баба ми е дала много от село ползвам и аз(бяло-розов).Това наистина е пикантна вкусотия,само че аз нямах гевгир и въобще много нехайно измих соланиновата вода 2 дни ядох от този патладжан и после ми беше едно странно :P но не е зле хехе
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Svetlio в 03-09-2011, 11:29:02
Като става въпрос за консервиране, тук Джанет Свердлов си е консервирала парченца от динена кора. Разбира се, трябва да е органична, че нали се сещате в конвенционалните, какво има в кората им!? Вероятно, нищо повече от това което е и отвътре, но по-концентрирано.
И между-другото, те твърдят че динята е зеленчук!  :bleh
http://www.expansions.com/expansions-podcast-8312011-hyperspace-crazy-critters-aka-stews-zoo-melon-pickles/
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: eula в 03-09-2011, 14:42:28
Ох, патладжани...най-лесната и вкусна рецепта е тук:
http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/chuden-marinovan-patladjan/ (http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/chuden-marinovan-patladjan/)

Аз редовно си правя и дори и капризните всеядни я харесват. :whistling2 - emotloader:

Благодаря за рецептата. Непременно ще я пробвам.  :)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: green flower в 03-09-2011, 15:01:35
Аз вече я пробвам...сега се кисне в марината втори път  :thankyou: Ще споделя резултата, но изглеждат добре!!!
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Mep в 11-09-2011, 13:50:39
За патладжаните - аз ги суша, нарязани на филийки, и след това, когато реша да ги ползвам в рецепта или с тях увивам ядкови пастети или песто, например - http://rawfoodcrafting.com/?p=21 или ги накисвам за известно време в марина от лимон, зехтин и подправки и са готови за консумация. Така накиснати може да се прави и суровоядско кьополу.

За консервирането на храни - тази година добре се подготвих, но всичко стана много от самосебе си. От всякъде получавах изобилно плодове и зеленчуци и като добавим и тези, които си отглеждам сама, та беше невъзможно всичко да се изяде на момента и затова предприех съхраняването им по няколко начина. Сега фризера е пълен с кутии от плодове - малини, ягоди, смокини, праскови, сини сливи, арония...., а освен това и изсуших много неща - домати, патладжани, тиквички, смокини, сини сливи, праскови, круши... За зимата ще имам избор голям за смутита и десерти, та дори и сорбети или сурови сладоледи. Миналата година имах замразени много боровинки и тази година исках, но нещо са все над 8 лв кг и не искат да паднат, годината е бедна явно на боровинки.

Сега става зелето та ще правим и кисело зеле, но то се прави много бързо и за 5-6 дни е готово, тъй че него няма много да го мисля.

Ели, благодаря за рецептата с краставичките - ще пробвам няколко буркана. За смокиневите листа за първи път чувам - интересно звучи. Учудена съм, че няма оцет в рецептата.
com_pot, сушенето мисля, че не бива да е на пряко слънце, най-добре е, когато преминава през тях топъл въздух, но не и пряка слънчева светлина. Нанизваш чушките и ги оставяш на проветриво топло сенчесто място, а доматите - трябва им сушилня и се покриват с марля над тях.

Theodora, това е чудесна идея какво да се прави с пулпата след правенето на сок. Благодаря, ще пробвам тия дни, тъкмо сега съм интензивно на сокове и остава много нещо.

 :love_007:
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 11-09-2011, 21:30:19
За смокиневите листа за първи път чувам - интересно звучи. Учудена съм, че няма оцет в рецептата.

Пак проверих за оцета, да не бъркам, ама не - няма. Последните ги направихме с лозови листа, направо ги затворихме и в избата на хладно и тъмно. Пак може да се разтлачкват от време на време в началото.  :)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: pipilota в 12-09-2011, 10:49:12
Привет!
Изглежда доста хора сме на тази вълна  :)
Мер, би ли споделила идейката за замразените смокини- някаква предварителна обработка- белене, рязане.. За останалите плодове и зеленчуци имам опит, но смокини не съм правила така
За патладжаните също е хитро предложение, за който ги обича. 
Благодаря ти
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Даниела в 12-09-2011, 10:59:58
И аз днес си замразих няколко кутии праскови и сини сливи, другата седмица мисля да замразя малко къпини, надявам се да са вкусни после.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ros в 12-09-2011, 11:56:11
Хубава и актуална за сезона тема  :thankyou:
Аз също подготвих част от зимнината.Изсуших тиквички, сухи подправки, манатарки, праскови и много дренки/тази година ги има доста/.Домати не съм сушила до сега и нямам опит.За това, моля, да споделите как става - определен сорт ли/за червените чушки знам, че има такъв с по-тънка месна част и дебела люспа/.Важи ли това и за доматите?На слънце или сянка се сушат и колко дебели да са парчетата домати?
Ще пробвам рецептата на Ели за краставички, а може би и за други зеленчуци.За суровия патладжан.... :surpris_23:
Благодаря на всички за споделения опит при консервирането   :flowers2:
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ros в 12-09-2011, 12:32:32
Извинете, грешка - не сухи подправки, а зелени подправки!

 
 
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 12-09-2011, 12:42:01
Пробвах да суша домати аз за пръв път. Станаха. Ползвах чери доматки и едни розови месести домати, " Биволско сърце " им викат. Черитата ги цепих на половина, а другите ги рязах на еднакви парчета, суших ги на слънце. " Черешките " най ми харесват за сушене, много са сладки ( на вид, на вкус още не съм ги пробвала  :) ). А какво чудо видях скоро по телевизията, сушене на чери домати в Италия, бяха нанизани на едни големи гроздове, които висяха от тавана, красота.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ros в 12-09-2011, 12:59:17
Ели, благодаря ти!Може би ще трябва да пробвам с по-дребните доматчета - "черешки" или "чери"- и без това слънцето вече не е толкова силно.За по-месестите може би е късно?
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Mep в 12-09-2011, 21:18:36
На слънце да суша още не съм пробвала - единствено ползвам сушилня, която е на ток. Когато започна да живея в къща с двор ще започна и на слънце да суша. И аз суша предимно черита - стават много вкусни и ароматни. Иначе за смокините само ги измивам, махам дръжките и ги слагам в кутия и ги замразявам - не ги беля, защото обелката им също е вкусна и я ги ям цели. Всъщност тази година за първи път слагам смокини във фризера, но съм убедена, че ще се получат много добре - за десерти, кремчета и шейкове. Те са толкова сладки, че няма нужда да добавям допълнително мед - ще ги ползвам за подслаждане и сгъстяване на десерта.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: sis в 13-09-2011, 09:59:24
 Мер, и аз искам да попитам как замразяваш сините сливи. На половинки ли ги режеш или на по-дребни парчета и дали се разкашкват като се размразят. Безкрайно ще съм благодарна, ако споделиш някоя интересна рецепта със сини сливи.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Mep в 13-09-2011, 14:19:20
На четвъртинки ги режа, за да събера повече в кутията, като се размразят се разкашкват малко, но ги ползвам в торти и кремове, та няма много значение това. С тях става страхотен суров чийзкейк, защото са хем сладки и хем кисели, а люспата им оцветява в много приятно индиго. Нещо подобно на тази рецепта - http://www.zemianazaem.com/archives/358 - но вместо портокалов сок, слагам пасирани сини сливи. Мнооооого вкусно.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: oum le dauphin blanc в 15-09-2011, 19:30:41
Аз приготвям една много лесна сурова туршия: моркови с карфиол и целина, тиквички, краставици...почти всичко става.  За целта след като зеленчуците се подредят в бурканите се долива вода със сол (за 750 милилитров буркан 1 с.л. и малко). И това е всичко! Първите 1-2 дни бурканите се разклащат често, за да се разтвори добре солта. Ако искате туршията да стане готова по-бързо се оставят на слънце и след седмица са готови. Ако ли не се прибира на тъмно и хладно, за да изтрае до зимата.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: sis в 16-09-2011, 11:45:19


 Мер, снощи направих сладкиша. Чудесен е. Никога не бих се сетила да сменя портокала със сливи, великолепен вкус. Благодаря ти отново.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: sis в 20-09-2011, 09:11:06
  Мер, понеже за пръв път суших домати, искам да те попитам, заливаш ли ги със зехтин , за да се съхранят по-добре или само ги поставяш в стъклени буркани. Притеснявам се да не мухлясат, ако е останала макар и минимална остатъчна влага.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Diego de la Vege в 20-09-2011, 09:35:44
Споко, няма да имат време да мухлясат, ще ги изпапкаш за два дена, сушените домати със зехтин, чесън и мерудии е неустоима класика.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Mep в 20-09-2011, 22:00:29
Сушените домати ги съхранявам в книжни пликове, а те са пъхнати в найлонови торби, защото иначе се абсорбира влагата от въздуха. Но ако има остатъчна влага в доматите, трябва или да се съхраняват във фризера, или да се сложат в буркани и да се мариноват. Аз ги мариновам така - напълвам буркана до горе със сушени домати и слагам 2-3 супени лъжици ябълков оцет и зехтин до горе. Затваря се буркана и от време на време се обръща, за да може оцета да отиде навсякъде. Мнооооооого вкусни стават. Зехтина след това е идеален за салати.

На мен по-големия проблем са ми сушените плодове. Винаги хващат червеи. Явно трябва да ги държа във фризера, но пък ми се искаше да са просто в плик, сухи и без гадинки, за да мога по всяко време да си ги ползвам. А сега почти всички са хванали малки червейчета и не знам какво да ги правя. Ако някой знае да споделя :).
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ros в 21-09-2011, 08:42:12
...

На мен по-големия проблем са ми сушените плодове. Винаги хващат червеи. Явно трябва да ги държа във фризера, но пък ми се искаше да са просто в плик, сухи и без гадинки, за да мога по всяко време да си ги ползвам. А сега почти всички са хванали малки червейчета и не знам какво да ги правя. Ако някой знае да споделя :).

Мер, за да не хващат червеи, едно време майка ми ги обработваше така:
Кипва се вода , добавя се мед /примерно на 1/2 до 1л.вода - 2-3 супени лъж.мед   / правя на око, но да е като  захарен сироп на гъстота и сладост/.Вече изсушените плодове се постават в торбичка от тензух и се потапят в медения сироп за секунди и така няколко пъти.След това веднага се разстилат в/у тава/аз я покривам първо с тензух или бял памучен плат/Така дезинфекцирани плодовете изсъхват много бързо.Стават малко лепкави и допълнително подсладени от меда.Като изсъхнат  ги слагам както си посочила по-горе - в хартиени торби и после найлонови.В последно време все гледам, където може, найлоновите торбички да заменям с хартия за печене или целофан.Съхранявала съм и в платнени торбички /от памучен плат/Така бях съхранила сушени праскови миналата година. Запазиха влагата си/въпреки значителния престой в хладилника/.Предполагам, че е от меда.Той има свойството, да запазва влагата на продуктите, в които се влага.
Разбира се има и друг начин за предварителна дезинфекция на вече изсушените плодове.
Слагат се в дишаща материя - памучен плат, хартия и се оставят за една седмица във фризер.После се прехвърлят в хладилник, а зимата  може някъде на студено, проветриво и тъмно място.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 28-09-2011, 19:03:57
Прибрах се аз от село със сушените домати / там баба ми ми помага с тази задача  :) / и сложих една част в буркан със зехтин и оцет. Разклатих го и какво да видя – микроскопични неща като червейчета заплуваха, малко бяха, ама... Сега ще пробвам с тези, които суших вкъщи. Понеже сме с южно изложение ги суших вътре в стаите близо до прозорците, през по-голямата част от деня напича, то и на терасата има място, обаче въздухът е много влажен и няма лесно съхнене, най-много да си останат, както са били откъснати.  tooth На село в двора определено е по-приятно. А във фурна не съм пробвала. Та такива случки с първите ми опити за сушене на домати.  :)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: rima в 29-09-2011, 10:31:55
Мер, тези червейчета по сушените плодове, майка ми ги маха с пепелена вода - от печка на дърва или от огън пепелта, която остава като изгорят дървата. Разтваря се във вода и се обливат плодовете, после се сушат отново. Ще я питам пак, някъде да не бъркам, но мисля, че точно така беше.
Става и като превантивна мярка, после би трябвало да не хващат ;)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 04-10-2011, 21:35:51
Малко опити за туршия в красиви есенни цветове:
- в първия буркан: ред от камби, карфиол, моркови, коренът ( главата ) на кервиз ( целина ) и пак камби. Смесваме 1 с.л. захар и 1 с.л. сол, като ги разпределяме по малко между редовете зеленчуци. Между тях слагаме и нарязани листа от кервиз. След това 3 с.л. ябълков оцет и доливаме с вода. Слагаме капачката, обръщаме няколко пъти нагоре-надолу буркана и го оставяме на тъмно и хладно.
- във втория буркан – пак същото, но зеленчуците са разбъркани / не на редове / и добавих и зеле, и чесън малко.
- в третия буркан – зеле и моркови, от линка, който даде Цветето. http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1921.360 Мерси, Цвете!  :flower: Между другото много е вкусно, за два дена стана, сигурно защото е топло времето още.
Тези неща ги правя за първи път, реших да поекспериментирам, да видим какво ще излезе. Така че не пробвайте в къщи, да не отнеса някой буркан после...  ;)

(http://img819.imageshack.us/img819/9031/dsc00343small.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/819/dsc00343small.jpg/)

Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: com_pot в 05-10-2011, 15:35:04
Имам въпрос - нещо полезно и хранително остава ли в туршиите след толкова оцет и сол? Никога не съм правила, но се изкушавам да сложа един-два буркана, че ме съблазнихте :-))
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 05-10-2011, 20:30:47
Компотче, ако туршията ти е солена, можеш да я изкиснеш малко във вода преди да я ядеш. Аз само туршия рядко ям, добавям я в пресни салати, например правя салата от повече домати, малко червени чушки и карфиол, зехтин и слагам малко кисело зеле вместо сол, а и в буркана с киселото зеле солта е съвсем малко, просто се поръсва леко, докато се мачка.Туршия ми се дояжда най-вече като хване студ, не знам защо така. А иначе туршийките са си източник на пробиотици.  :)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ели в 13-11-2011, 19:28:29
Камбите в туршиите по-горе омекнали ( че и се разлигавили едни такива  :surpris_23: ), но другите работи около тях добре са се получили,  така че – без камби. И какви съм ги писала по-горе – рядко ям само туршия... явно онзи ден ми е бил от редките, бурканът с киселото зеле го усети.  ;)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: mmimoza в 08-10-2012, 11:09:32
Здравейте,
иска ми се да подновя тази интересна за мен сега темичка относно консервирането и по-точно,правенето на туршия :)
Нямам желание да слагам захар в бурканите, някой има ли опит с какво може да се замести или ако не се сложи,какъв е вкусът на туршииките ?  :Confus_3:

И някой слагал ли е хималайска сол,защото не консумирам отдавна готварска сол,а пък понякога в салатите си като престоят малко,виждам че на дъното са се утаили малки неразтворими розови кристалчета и затова се чудех в буркана ако сложа дали ще е подходящо .. :Confus_34:

Много благодаря на всички,които биха споделили опит  :thankyou:
Дано получа някой отговорче до утре и да успея да направя хубави трушиики :)
Хубав ден на всички!
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: eleonorad в 08-10-2012, 13:56:02
Ами то мойто едва ли води туршия!Опуках чорбаджийски чушлета и ги сложих в буркан с винтова капачка,доста плътно наредени,сложих още хималайска сол,зърна черен пипер,дафинов лист и долях догоре с хубав зехтин.Това нещо си го държах един месец в хладилника - станало е супер,около седмица си хапвам по малко и буркана - пак в хладилника.Чушките си стоят свежи и хрупкави,дали ще издържи по-дълго - не знам.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Spanaka в 08-10-2012, 20:56:26
Няма да помогна много...
обикновено за зимата правя три неща:
1. лютеница
2. доматен сок без семки
3. кисело зеле
 Първото и второто не виждат нито сол, нито захар. Бързо заминават...до празниците или хайде и малко след това и... ги няма. Много държа домата да е сладък, мек и воднист! На зелето по супена лъжица сол на зелка, а после при ядене пада голямо плакнене (е ще кажете, че и киселичкото заминава ама няма как :)) Когато е готово го пресичам и стопирам не с химия, а с лимони изцедени вътре (учудвал съм се колко малко хора знаят за това трикче)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ros в 08-10-2012, 22:31:13
И някой слагал ли е хималайска сол,защото не консумирам отдавна готварска сол,а пък понякога в салатите си като престоят малко,виждам че на дъното са се утаили малки неразтворими розови кристалчета и затова се чудех в буркана ако сложа дали ще е подходящо .. :Confus_34:

Направих туршия от динчета с хималайска сол ,  пробвах ги - всичко е наред.


..... Когато е готово го пресичам и стопирам не с химия, а с лимони изцедени вътре (учудвал съм се колко малко хора знаят за това трикче)

Спанак, това е много добра идея.Би ли посочил  какво количество  лимонов сок слагаш на колко литров съд със зеле?
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Spanaka в 09-10-2012, 20:47:10
..... Когато е готово го пресичам и стопирам не с химия, а с лимони изцедени вътре (учудвал съм се колко малко хора знаят за това трикче)

Спанак, това е много добра идея.Би ли посочил  какво количество  лимонов сок слагаш на колко литров съд със зеле?

   Много сложен въпрос ми задаваш  ???
Всеки път и аз се чудя колко? Спрямо килограмите зеле ли...литрите на бидона ли...литрите на водата която е сложена след като са натъпкани зелките ли...или функция на всичките тия :Confus_3:. Да не говорим, че и лимоните не са еднакво кисели всеки път:)
   Затова изцъцквам няколко лимона и като ида да претакам пак и процеса не се е стопирал турна още малко и тъй...
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ros в 09-10-2012, 21:03:13
   Затова изцъцквам няколко лимона и като ида да претакам пак и процеса не се е стопирал турна още малко и тъй...

Благодаря, Спанак, ясно  :)
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Виолета в 10-10-2012, 12:41:27
Аз използвам хималайска или сива сол, каквато имам в момента.
Вместо захар сложих мед, нали не минава топлинна обработка. Всъщност само веднъж съм правила зимнина - кисели краставички и станаха хубави. Сега за втори път направих освен краставички и туршия. Станаха много бързо, не че съм искала,де, ама като е топло. Всъщност краставичките още не сме пробвали. За първи път използвах смокинови листа.
И малко страничен въпрос: чудя се от два дена (от както е станала туршията,де) за ястия към които върви туршия, ама не мога да се сетя. Мъжът ми подхвърля: "Пържоли." (на майтап) и все пак ме подсети за бял боб. Ама друго въобще не ми идва на ума. Да имате някакви идеи?
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ros в 10-10-2012, 15:43:19
............... Да имате някакви идеи?

Да, на първо място бял боб, леща, задушени на пара картофи, хумус от нахут .......
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: shofilev в 11-10-2012, 02:52:01
Печени във фурната картофи, след това полети със зехтин, наръсени в червен пипер и каквото ти харесва друго... А ако изпечеш и малко червено цвекло, става още по-вкусно.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Виолета в 12-10-2012, 11:02:01
Благодаря ви за идеите! Чак ми се приядоха картофи сега.
Титла: Re:Консервиране
Публикувано от: Ros в 12-10-2012, 11:10:43
Благодаря ви за идеите! Чак ми се приядоха картофи сега.

Печени, по рецептата на shofilev,  са по-вкусни  :Content_22: