Форум Земя назаем
Суровоядство => Рецепти => Напитки - смутита, фрешове, енергийни сокчета... => Темата е започната от: бате Бино в 05-07-2009, 12:19:18
-
Здравейте. Предполагам,че знаете за какво става дума - продават го в големите маркети, наред със соевото. Много е вкусно и полезно, но ми идва скъпо -5.70 лв за литър. (Това е продукт,който лично аз мога да употребявам по няколко пъти на ден. )
Някой може ли да сподели изпитана рецепта ? Ще почерпя .
-
Ето една примерна рецепта за мляко от суров ориз (това в магазините е от сварен ориз):
*1 чаша ориз (пълнозърнест), хубаво измит и накиснат за една нощ във вода
*3-4 чаши вода
и ако желаем може да добавим нещо от:
*подсладител по наш избор (мед, фурми, кленов сироп, банан...)
*разни овкусителни от типа на канела, ванилия на пръчица, джинджифил, кардамом, какао, рошково брашно.....
След като накиснем ориза, отцеждаме го и го поставяме в блендера, сипваме водата и добавяме другите неща. Блендираме няколко минути и прецеждаме през тензух или цедка.
Пила съм оризово мляко от кутия и не ми допадна, но сега ще пробвам да си направя сама. Това е стандартна рецепта за оризово мляко. Ако някой знае друга да казва :).
Ако не допада на някой тази сурова рецепта, може да свари ориза.
-
Явно други рецепти няма да постъпят :(
Благодаря на Мер и на Вери.
-
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.4130.html
-
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/
тук слагам бозата, не е сурова, но е супер.
-
Страшен съм. Напипах технологията за любимото ми оризово мляко.
Изпивам по 2 литра на ден. Нямам никакъв дискомфорт, Цял литър влиза като два лева в гъдулка :)
Икономисвам значителни финансови средства, като не си го купувам от магазина по 4 лв. литъра. :)
Обаче без загряване не става. Оризът не може да се "отпусне" така , както бадемът.
Първо с обикновена кафемелачка стривам (доколкото може) сухия кафяв ориз. Заливам го с гореща вода и толкоз - оставям го да поеме. След един час вече е набъбнал и готов за обработка с пасатора. Добавя се сол, мед , какао и др. на вкус. На дъното остава минимално количество , което не може
да се разтвори съвсем, но не е фатално, може да се "доусвои" с лъжичка накрая.
Може да се прави по-рядко, по-гъсто, и даже като какаов крем.
Особено радващото е ,че струва стотинки. :peperudi:
Освен това мога да дам мнение дали и доколко е необходимо да си смениш пасатора с блендер. (Понеже и аз се чудех доскоро)
Направихме научен опит при кака Дарби - тя има блендер 700w , аз отидох с пасатор пак 700w. Правихме оризово и бадемово мляко. Както и предполагах - разликата е минимална. В полза на блендера естествено. Но не повече от 15-20%.
Мое заключение : Ако имате добър и мощен пасатор и не ви тежи "ръчният" му режим на работа, не си струва инвестицията от 250 лв минимум за блендер, който на всичко отгоре е огромен , каната на добрите модели е стъклена и доста тежка, и си иска пространството, докато пасатора си стои закрепен на стената.
Е, ако семейството е голямо и потребява славно, тогава - блендер.
-
По същия начин се приготвя и бадемовото .само дето водата е студена и си остава 100% суров продукт. (Важният момент- накисва се вече стрит бадемов прах , а не целите бадеми .По-трудно се наситняват цали бадеми отколкото прахообразна маса.)
Но не може да се изпие същото количество както при оризовото. Идва тежичко и ти се счува, че порцелановия кон те зове :)
-
Освен това мога да дам мнение дали и доколко е необходимо да си смениш пасатора с блендер. (Понеже и аз се чудех доскоро)
Информация тъкмо навреме :) От месеци умувам на кой от двата уреда да заложа. Бате Бино, би ли си споделил марката и модела? Прерових набързо форума, но никъде не си се похвалил.
Може да измъдря и още въпроси, но те ще са в темата "Блендери".
-
Благодаря, много за рецептата. Бате Бино , какъв сорт кафяв ориз си купуваш? Другото ми питане е от 1 ч.ч. ориз ли получаваш 2л. оризово мляко.
-
Развам се , че и вие ще се насладите.
- Аз в момента ползвам ориз на фирмата PANINO . Това е китайски ориз, фирмата го пакетира. Намира се в Метро и в Пикадили. И всякакъв друг ще стане, но е добре да е очистен. Че някои сортове са с разни люспи и ще се пречкат . То като се вгледаш в самия ориз и се вижда.
- Ами , Сиси , май май такова е съотношението , но не съм го засичал точно. Но е рентабилно много, ще се убедиш. Кафевият увеличава обема си доста. А зависи и колко концентрирано ще го харесаш. Аз лично го правя по-наситено отколкото се продава в магазина.
memoria, моят пасатор е Braun и се оказа 600w. В магазина максимално са до 750 гледам моделите. Колкото по-мощен , по-добре. По-малко ще се озорва и ще си запази оборотите, което всъщност е важното за да е ефективен. Понеже оборотите не ги пише, остава да се избира по мощност. Аз съм ги пробвал един по един и съм засичал субективно като натисна копчето доколко ще ми "ритне" ръката. Защото повече "ритане" значи по-голям въртящ момент.
- И другото важно е също формата и размера на ножчето. Ще забележиш , че някои представляват само една пластинка, а други са едни такива с по-сложна формма, с по-голяма площ и по-заострени на пипане. Сещаш се кои ще са по-ефективни :)
И трябва да е марка ,при все че марките вече не са това , което бяха..
Все пак -Браун, Филипс евентуално..
Но пак най-добре сама да се убедиш, ако имаш познати, да направите пробата . Аз дори и да звуча убедително, винаги препоръчвам и "личното убеждение" . ТО е още по-добро :)
Кафемелачката също трябва да е яка. Аз един път я препълних моята с цели бадеми , тя се озори и й се откачи перчицата. Добре ,че отскоро имам много специално лепило ( Pasco fix , 10гр. струва 38 лв, обаче си заслужава) ) и с него я заздравих пак.
Ако ще се мелят цели бадеми , да се накланя първоначално мелачката , за да не попадат целите бадеми под перката и да заяде. Че тогава ако перката е здрава и не се отлепи, натоварването ще понесе електромоторът, което значи - ще изгори.
Но ако се спазва това, мисля , че няма проблем.
-
Непременно ще опитам, да си разнообразя менюто, до сега оризово мляко не съм правила и не купувам готово :love_026:
-
...
Важният момент- накисва се вече стрит бадемов прах , а не целите бадеми .По-трудно се наситняват цали бадеми отколкото прахообразна маса.
...
Това ли била голямата тайна. :sorcerer - emotloader: И аз ще пробвам и оризово и бадемово мляко.
-
:peperudi: :peperudi:ЕЕЕ,супер сте-бате Бино,благодаря,че даде идеята за оризовото мляко! :flowers2:Честно казано,за мой срам,до сега не бях чувала за него.Но ще се възползвам от чудесните ти съвети и ще докладвам!Иначе днес се заредих и с бадеми и ще си направя и бадемово такова-за него вече знам tooth
-
Мерси за подробностите! Естествено ще продължа с проучванията (случвало се е и по половин година да преглеждам техники, но поне смятам да карам с тях до пенсия). В случая просто се зарадвах на мнение, вследствие от проведен опит, и то безпристрастен, че и от много точен човек:)
Иначе аз още дълго има да чета за всевъзможни блендери-пасатори, кафемелачки-мини резачки, сухи резачки-мокри резачки... Добре, че не е спешно:)
За кафемелачката, четох как преди две години си възнамерявал да тръгнеш с две шепи семена по магазините да ти ги смилат пробно на място. Минаха ли безпроблемно опитите, някаква продаваческа съпротива?
-
Да, обаче ако бадемите ги смелите в кафемелачката преди да направите млякото в пасатора, инхибиторите остават в бадемите. А инхибиторите се премахват след накисване за 8 часа и изплакване. Освен това този процес става двоен. Един път мелиш в кафемелачка, а след това и пасираш с пасатор. С пасатор става хубав шейк ако се използва суров тахан, бадемово мус или мус от други ядки. Правила съм такива и наистина е бързо, а напитката става гладка като консистенция. Останалите неща ги правих с пасатор. От 5 месеца имам кухненски робот с блендер и мога да кажа, че напарво се родих. Има огромна разлика между пасатор и кухненски робот, но аз правя доста неща. Ако си правите само мляко и начина на Бате Бино става макар, че е малко тромав като изпълнение т.е изисква се предварително смилане на ядките.
Освен това, според мен бадемовото мляко е много по-пълноценен продукт от оризовото и освен това е сурово т.е. има ензими. И още нещо с моя блендер не се налага да прецеждам бадемовото мляко, защото става идеално като консистенция, а пък и аз в повечето случаи го правя на шейк или на таратор.
-
Щях щях,( аз много ги нервирам продавачите, защото не обичат да им се задават въпроси ) обаче се сетих, че точно в случая с кафемелачката нямаш алтернатива - те са три моделчета , аз взех най-мощната. Викам си, тая ако не стане и другите няма да станат, но колкото , толкова. Следващото ниво е вече професионална машина за 600 лв.
Най интересното е че каменна сол, ленено семе , бадеми .. ги мели по-ситно от самото кафе.
-
Е да , Деси , ако слагаш вече моркови, праз ,алабаш и други по-твърди работи - да.
Но както има разлика между блендер и пасатор, има разлика и м-у пасатор и пасатор , нали не си забравила? :)
Ако се хвана , ще си направя пасатор , по-добър от всеки блендер. Купувам си ножче за блендер и го слагам на един 3000w мотор, пъхам го в пасатора и гледай чудо. Всичко е въпрос на мощност и ножче. Блендерът всъщност е обърнат на обратно пасатор.
Съгласен съм, че блендерът е вече по-горното ниво на пасатора . Нарочно пасаторите са ги спрели до едно ниво, за да може да си купиш И блендер.
(Точно както е с фотоапаратите и видеокамерите - фотоапаратът прави по-лоши клипове , а видеокамерата - по-лоши снимки. Нарочно е. Не че не могат да направят един уред , който да се справя и с двата режима , но нали трябва да се купува мъжката . )
-
(Точно както е с фотоапаратите и видеокамерите - фотоапаратът прави по-лоши клипове , а видеокамерата - по-лоши снимки. Нарочно е. Не че не могат да направят един уред , който да се справя и с двата режима , но нали трябва да се купува мъжката . )
Тц, не е така. ;)
Хай дефинишън фотоапарати отдавна са навлезли и по нищо не остъпват на камерата. Единственото ограничение беше продължителността на клипчето, но и там вече е овладяно положението.
Иначе Деси е права за бадемовото мляко. Съгласна съм.
-
Моя блендер е 1000вата и е 100лева. :laugh: Но пак трябва да се прецежда бадемовото мляко. За да е финно. :Appetit_17:
-
Вери, точно по технически въпроси трябва предпазливо да се спори с технически грамотни индивиди от мъжки пол. :)
Вземи си най-добрия апарат , вземи и добра камера и лично обаче ! си направи пробата и гледай на добър телевизор. Наблегни и на бързо движещи се обекти. Не сравнявай данни. Данните са за недостатъчно подготвената аудитория. ( Можеш да се пробваш и във фотографските форуми :) )
Не се хващайте. Това е една от здравите манипулации на корпорациите: Да цитират една от характеристиките на уреда, а за другите 10, които са много по-определящи- да си мълчат. Така 90% от хората вярват че един апарат с 12 мегапиксела ще направи по-добра снимка от един с 3 мпиксела. Това е същото като да вярваш, че най-добрата рисунка ще нарисува това дете, на което са дали повече моливи :)
-
Вери, точно по технически въпроси трябва предпазливо да се спори с технически грамотни индивиди от мъжки пол. :)
:Content_4 - emotloader:
Аз не споря. ;) А пиша каквото знам от мъжкия пол вкъщи, който смея да твърдя е доста технически грамотен.
А има жени, които са много по-технически грамотни от мъжете. ;)
-
Ето какво предложи мъжкият пол вкъщи, като се има предвид, че и нашето "гюле" далеч не е от най-най и има още какво да се желае :
http://www.youtube.com/watch?v=eQLwdD9BstY&feature=related
Отделно от това на суровата среща идваше телевизия, която си снимаше директно с Канон ЕОС 1Д Марк 3 или 4 (това не помнел), и филмчето се излъчваше директно по местните новини. И не говорим за малка телевизийка с недостиг в бюджета. Наистина техниката толкова бързо напредва, че човек само пари да има. Това е и било според Милен причината Канон да ограничат снимането на клипчета до 12 минути, защото иначе кой ще се навие да даде 200-300 или повече парички за видео камера след като има техниката в къщи.
Както и да е де, идеята не е да спорим кой крив, кой прав, а да си сверим часовниците :)
Марулче, не трий, моля те. ;) Това трябваше да е в друга тема, а не в оризовото мляко.
-
Тъкмо направих първата партида от оризовото мляко по метода на бате Бино. Стана страхотно! :Appetit_17: :essen:
Сложих 1 чаша ориз и вода като за 2 литра мляко. Стана една идея по-гъсто отколкото би било идеално (като за мен). Следващият път ще сложа малко по-малко ориз.
Мисля си, че с повече мелене и киснене млякото може и да стане със студена вода. Ще опитам някой път.
-
Супер, Ице. Ти като си направиш готово количество ориз , после можеш да си го напасваш с количеството вода както си искаш. (съотношение м-у две съставки)
ПРи мен със студена не стана, киснах го 3 дни. ( но ти може да уцелиш някой друг пиниз :) )
-
Благодарско за рецептата! :flowers2:
Взех си кафяв ориз и ще пробвам утре. Мога ли обаче да смеля ориза в блендера, защото нямам кафемелачка и с какво да прецедя сместта (предполагам с нещо по-плътно)?
-
Петя, на сухо няма да можеш да го смелиш в блендера. И без да е смлян или надробен пак ще стане, но вероятно ще му трябва повече време за да омекне. И да не забравиш - трябва гореща ( до кипване ) вода.
Ако държиш да прецеждаш, с обикновено сито може, но то и ситата са с различна плътност, трябва да видиш кое ще пасне.
Ако не го прецедиш няма да те дразни чак толкова. Слагаш го във висок и тесен съд например ,На дъното се утаява едно известно количество, почваш да пиеш, а като стигнеш до него ще решиш какво да го правиш :)
Аз лично го сдъвквам и изяждам като завършек на някакъв ритуал :)
-
Бате Бино, благодаря за бьрзия отговор. Току що изпих пьрвата чаша оризово мляко и сьм много доволна! Оризьт стоя 2 часа накиснат и блендирах с 2 л. мед. Остатакьт ще хапнем с канела, напомня ми мляко с ориз. :essen:
-
Ако се добави повечко какао и се направи по-гъстичко, става супершейк. Идеално за десерт, анулира потребността от похапване на шоколад. (Която всички в някаква степен имаме :) )
ОТ видовете какао ,дето са по магазините (не био) съм си харесал едно полско, с вятърна мелница на кутията. То голям избор няма,(както при кафетата) някой ако е намерил по-добро, да казва.
-
Първо с обикновена кафемелачка стривам (доколкото може) сухия кафяв ориз.
Ей това се чудя - като смелим ориза,след това изплаква ли се и тогава да се накисва,или се залива направо с вода? ::)Не трябва ли да се измива ориза?
-
Е би трябвало да се измие , но нали знаеш , ние мъжете понякога ги пропускаме тези хигиенични "подробности" :)
Но не бива , кой знае с какви ръце са ги пипали оттатък братята китайци .
-
Хи-хи,точно това си помислих и аз-с какви ли ръце са го пипали ориза,а дали пък с ръце tooth
С две думи,като го смеля в кафемелачката,ще го изплакна хубаво и тогава ще го накисна.
И аз ще действам с пасатор 600 вата,може би ще си добавя и канела накрая...абе да го направя и ще се хваля,защото много съблазнително ми звучи.
-
Е добре де, аз ли нещо не съм в ред или трябва да се накисне ориза за 8 часа преди да се прави каквото и да е с него. И какъв е смисъла първо да смелиш сухия ориз в кафемелачката и след това да го изплакваш и после да го блендираш. Не виждам логика в това. Първо ориза трябва да се накисне, след това да се изплакне хубаво и чак след това да се блендира и да се прави мляко. Нали трябва да се премахнат инхибиторите, а това става само чрез накисване. И тези неща сме ги обсъждали доста пъти във форума. Поправете ме ако греша. ???
-
Ми не, не грешиш, Деси.
Точно така, както описваш ти, го правим вече 3 пъти. Никой не позна (домашни и гости), че има ориз вътре, а той беше близо 1 чаша. Децата се влюбиха в това мляко, а те понякога проявяват претенции.
-
Вери, мерси за потвърждението! :) То по този начин трябва да се действа с всички ядки и семена. Аз имам пълн. басмати ориз. Дали ще се получи хубаво мляко и аз да пробвам?
-
Деска,аз също съм за накисването,но приех начина на бате Бино,поради простата причина,че нямам блендер.А не ми се иска да го смеля сух и веднага да го залея с гореща вода,без всякакво измиване.Другото което е,няма как да го смеля в кафемелачката,ако е мокър.
Незнам,всъщност,мога да пробвам и да го накисна за 8 часа и после направо с пасатора-дали ще стане ???Ами ,то с пробване става-ще експериментирам всякакви варианти.
-
Аз мился, че това е по-добър вариант. Първо го накисни, след това го изплакни и го пасирай с малко вода в началото. Не слагай цялото количество вода наведнъж. Аз така правя и с блендера. Първо разбивам накиснатите ядки с малко вода колкото да ги покрие, след това добавям още вода, доразбивам и няма нужда да прецеждам. Това е моя трик. ;)
-
Вери, мерси за потвърждението! :) То по този начин трябва да се действа с всички ядки и семена. Аз имам пълн. басмати ориз. Дали ще се получи хубаво мляко и аз да пробвам?
Трябва, но понякога и ние не го правим накисването с ядките. Но или хубаво ги изплакваме, ако много се бърза или ги накисваме поне за час.
Ние веднъж правихме с червен ориз (май императорси го водят) и 2 пъти с пълнозърнест.
-
Благодаря ви момичета :flowers2:
Вери,между другото и аз си мислех-каква ли напитка би се получила с императорския ориз?!Най-малкото ще е с красив лилаво-розов цвят :)
-
Благодаря ви момичета :flowers2:
Вери,между другото , аз си мислех-каква ли напитка би се получила с императорския ориз?!Най-малкото ще е с красив лилаво-розов цвят :)
-
Аз ще пробвам оризово мляко с пълнозърнест басмати! :)
-
Тъкмо пийвам 100% сурово оризово мляко и даже мисля, че на вкус е по-добро от това, което направих миналия път. :Appetit_17: :Appetit_17:
А ето и как стана при мен:
- Блендерът ми събира 1.5 л. така че намалих количеството ориз - сложих половин чаена чаша.
- Накиснах ориза за около ден и половина. От около половин чаша се понаду до 3/4 чаша. Даже и омекна - можех със зъби да го сдъвча. Този път се сетих и да го измия! :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
- По съвета на Деси сложих ориза на дъното на блендера със съвсем малко вода и го смлях там.
- Добавих още вода и го повъртях още малко.
- Сложих сол и мед - на вкус.
Горното стига за оризовото мляко. Аз го опитах и ми се стори добре, но сякаш малко безвкусно (оризово мляко все пак - не е мешана скара). И тук се сетих за нещо, което Деси май беше споменавала - тахан. Сложих лъжица и половина сусамов тахан и повъртях сместа още малко в блендера. Стана страшна работа! :essen:
Бате Бино, така като гледам възможните разлики в моята и твоята постановка са или вида на блендера/пасатора или просто самият ориз. Аз залагам на второто. Моят ориз е някакъв супер обикновен кафяв ориз - грабнал съм го от някой магазин (сигурно Хит или Пикадили) и даже не помня точно кога и къде.
-
Важното е че тръгна процедурата , Ице. В "готварството" всичко е от значение. (както и почти навсякъде..:) ) , цяло изкуство. Не се удава на всеки , не навсякъде ,където ни гощават , е вкусно, нали? :) Не че не се стараят хората , ама..
Сега предстои вторият етап обаче :) . Да подберем ( както ти си успял) с какво да го доувкосим още повече. Оригинално в кутиите гледам, че всички производители добавят малко слънчогледово масло. То се и усеща на вкус и е приятно. Обаче аз като добавих шафран не стана. Ванилийка също няма да е лошо. И така де, ще си споделяяме.
-
Наздраве с оризово мляко! :Appetit_17:
Така ,както си четях във форумчето,се сетих че имам един накиснат пълнозърнест басмати от 2-3дена в хладилника.Станах и на бърза ръка,без много да го изкусурявам,го залях първо с малко вода,сложих мед,сол,малко ванилия,канела,няколко парченца звездовиден анасон/много обичам/и го врътнах с пасатора.След това долях останалата вода-и готово.За 1мин.работа.Водата беше само топла,съответно остана на дъното по-вечето ориз,ситен като грис.Него го накиснах отново и ще бъде за следващата порция.Тогава сигурно ще добавя какао,а може и малко кокосово и/или какаово масло.
Ми,да,както казва бате Бино-ще споделяме!
-
Ти си напреднала ехеее.:)
-
Ти си напреднала ехеее.:)
Ехе,я,дори може да те почерпя една чаша от моето оризово мляко,поради две причини-първо,че научих от теб за рецептата и второ,но не с по-малко значение/!/съм се захванала да прочета "някаквите си" около 900,че май и по-вече твои коментара тук във форума,от които научавам доооста неща :pensif_29: :fluretaa: много интересно,разбираемо и образно описваш всичко, с каквото се захванеш бате Бино!
-
Благодаря, Линдоринка. Удоволствието е взаимно. Как беше оня девиз, дето не успяхме да го доживеем реализиран .. - "От всеки според възможностите, на всеки според потребностите" :)
-
Удоволствието е взаимно.
Да,взаимно е и понеже можем да говорим за него,то е удоволствие! ^-^
И за да се придържам към темата,да те попитам бате Бино-Бамбино, ;)ти оризовото мляко го пиеш не много сладко-нали?!И сутрин консумираш ли от него,или само в следобедните часове?
-
Днес си направих оризово мляко, не е зле резултата :Appetit_17:
(http://media.snimka.bg/8834/023922555.jpg?r=0)
накиснах за повече от 24 часа кафяв ориз, измивах го няколко пъти....в блендера първо го смлях с малко вода, добавих мед и ванилия и още вода...пия го без да прецеждам, така ми харесва ;D
-
Изглежда привлекателно :Appetit_17: ! :love_026:
-
Че даже си го и снимала! :) За достоверност :)
Даниелче , ти от истинската ванилия ли ползваш? Откъде може да се вземе читава такава?
Аз да кажа , че почти всеки ден пийвам по едно - или оризово или бадемово. (И съм много доволен, особенно ако изчисля колко съм икономисал, като не съм ги купувал от Балев например :) )
Нелошо става и с този съвсем черния ориз. Дава още по-характерен вкус.
Бадемовото обаче има едно уникално предимство: направено по-гъстичко може да те засити успешно, ако се сетиш, че си гладен, но излизаш и нямаш никакво време за ядене. Аз си държа стрити на прах бадеми в една кутия и като се наложи -само отсипвам, добавям сол, медец, пасатор и целият процес - приготовление+изпиване отнема по-малко от минута! (към 500мл.) Това си е своеобразен рекорд за най-бързо здравословно ядене (че и прясно приготвено )
(А може би и за най-бързо въобще)
-
и даже го е снимала на фона на тема от форума tooth :Content_4 - emotloader:
-
Даже съм го снимала върху същата тема от форума, няма друг начин Pti tooth
Бате Бино, и аз почти всеки ден пия някакво мляко, фаворитът ми е сусама на мене :Content_22:
Но е по-добре да накисваш първо ядките във вода за една нощ, и тогава да ги блендираш на мляко.
-
Оризовото мляко не ви ли е някак брашняно на усещане докато го пиете? Все едно пия брашно разбъркано във вода.
-
Мер, при мен стана леко брашняно първия път - бях сложил повече ориз. После намалих количеството и стана добре. Не съм правил отдавна, че не ми се е завъртал кафяв ориз вкъщи, но ако почна да експериментирам пак по темата, ще доложа.