Форум Земя назаем

Суровоядство => Здравословно хранене => Темата е започната от: hdeshev в 18-03-2011, 15:59:35

Титла: Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 18-03-2011, 15:59:35
Тези дни реших и аз, като мъжете, да се пробвам с едни водорасли. Речено-сторено -- виртуално награбих спирулина и келп на прах от zoya.bg. След един ден опити не мога да реша кое от двете е по-гадно, но и двете имат невъобразимо гнусен вкус. Сигурно са много полезни!   :surpris_25:

Та, приемам всякакви идеи за по-лесно и по-малко гадно приемане на "жабуняка". Дотук опитах да разтварям във вода, сок от грейпфрут, вода със сок от лимон и мед. Последното е сякаш най-поносимо, но е и най-голяма играчка.

Чудя се дали ще е по-добре, ако опъна едни магистралки и ги изсмъркам.  ;D
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: benato в 18-03-2011, 16:06:55
Ице,аз също не мога да ги понасям и не употребявам. :surpris_25: tooth
Пробвай в смути,банан,киви и така.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: marulka в 18-03-2011, 16:10:09
и аз не употребявам, но винаги съм си мислела, че гадостите трябва да се гълтат на екс за да се усеща минимално време вкусът им, защо ти трябва да ги разтваряш в цяла чаша със сок, така си прецакваш цялото сокче?

тва с магистралките май е най-добрата идея всъщност :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 18-03-2011, 16:37:18
Току що имах почти задоволителен резултат. Ето и алгоритъма:

1) Разреждаме сока на един лимон в чаша вода.
2) Разделяме водата на 2 като отсипваме половината в друга чаша.
3) В първата чаша забъркваме спирулината и келпа. Няма нужда да пием 2 различни гадости поотделно, нали?
4) Изпиваме първата чаша.
5) Изпиваме втората чаша, за да потушим гадния вкус и тревожните мисли за риби и земноводни.

Забелязах, че ако ползвам метална лъжица за разбъркване на спирулината, всичко полепва по лъжицата и трудно се изкъртва от там. С пластмасова лъжичка (откраднах една останала от детето) няма такива проблеми.

Малко заприличах на млад алхимик с тези опити. Само ми липсва някоя колба или мензура в кухнята.  :o
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ели в 18-03-2011, 18:56:24

Чудя се дали ще е по-добре, ако опъна едни магистралки и ги изсмъркам.  ;D
  tooth 

Ако все пак това го пробваш, сподели дали по става така.   :D
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 18-03-2011, 19:00:52
Спирулина и келп никога не съм пила с вода или плодов сок.
Спирулина може да сложа в зеления си сок, да поръся салата, да сложа в ядково мляко, да овалям ядково-зеленчукови топчета, да я добавя в шоколад.
С келп най-често поръсвам салата или слама в ядков пастет.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 18-03-2011, 19:16:20
Вери, звучиш притеснително - сякаш вкусът на водораслите ти харесва.  :whistling2 - emotloader:

Иначе благодаря за идеята. Ще пробвам да сложа в салата или пастет. Като има мазно, лимон и сол, може да става за ядене. Не съм много почитател на смутитата - няколко пъти пробвах да забъркам нещо с банан и някакви зелени листа и все гадно се получава.  :surpris_23:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: marulka в 18-03-2011, 19:26:41
еми пробвай без банан тогава, той си е гаден по принцип :) и аз не съм особено почитателка на смутитата, но ябълка, магданоз, лимонов сок и зехтин много ми хареса
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 18-03-2011, 19:31:37
Вери, звучиш притеснително - сякаш вкусът на водораслите ти харесва.  :whistling2 - emotloader:
:Content_4 - emotloader:
Дааа, харесва ми, така е.

Аз смути също рядко правя. Повече зелени сокчета.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Zloqd в 18-03-2011, 23:10:56
На мен нещо ми зеленяса шишето в което си съхранявам водата за пиене, въпреки, че преди всяко наливане го измивам доста енергично. Аз си знам колко водорасли съм изгълтал  tooth . Скоро ще го сменям със стъклен 3 литров буркан да мога да бъркам в него да го мия.
Предплагам, че водораслите скоро няма да са годни за употреба - не се знае колко радиоактивен материал могат да натрупат, а тези облаци от електроцентралите минават над океана.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 18-03-2011, 23:47:09
Ще си отглеждаме вкъщи водорасли. Колко му е.  ;)
Иначе за в бъдеще за нищо няма да имаме 100% гаранция колко ще е годно за употреба.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: marulka в 18-03-2011, 23:50:18
то да е само във водораслите проблема, радиацията е навсякъде... ма ние сме калени от Чернобил, тогава нали сме били в информационно затъмнение и не сме и знаели дори, та сме си хапвали на воля всичко... сега поне си знаем :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 19-03-2011, 00:04:32
Така е. Навремето никаква превенция не предприехме в нашето семейство.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: amazonian в 19-03-2011, 00:09:31
Аз досега вземах спирулина на таблетки - никакъв проблем с аден вкус и пр.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 19-03-2011, 01:07:13
Аз досега вземах спирулина на таблетки - никакъв проблем с аден вкус и пр.

Случайно си открила топлата вода.
Кратко и ясно:
Спирулината има сладък и приятен вкус. Това обаче се случва ако я купите на таблетки BIO ORGANIC от доказал се производител. като всяка храна богата на мазнини има свойството да грънясва за около месец. Това не се случва ако е в таблетирана форма, запечатана в бурканче и с влагоуловител вътре.
Прашеца който се продава в ZOYA е от гнусни найлонови торби прах 2о кила с фоб цена 16 долара килото. Тази смрад е на минимум 6 месеца и всичко полезно в нея е окислено, заради голямата контактна повърхност на праха. таблетката има в пъти по малка оксидация. Освен това когато поръчват водорасли, шефчетата от реномираните марки имат критерий за вкуса а той се дирижира от вида на водата и вида на торовете, които ще се изтръскат във водата.
Има една партида спирулина от която ще си оближете пръстите от кеф, стига да я намерите. Много хора знаят и е out of stock .
http://www.planetaryherbals.com/products/GP1964/
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: desi82 в 19-03-2011, 09:29:24
Аз досега вземах спирулина на таблетки - никакъв проблем с аден вкус и пр.

 И аз така правя от години и гадния вкус въобще не ме притеснява. И аз от кое време разправям налява и надясно, че така е по-добре и не си развалям вкуса на храната. Също съм съгласна, че тези насипни стоки с неизвестен произход от Зоя са доста съмнителни. И друг път съм споделяла, но никой не ме слуша.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 19-03-2011, 11:01:17
Така, аз съм пил спирулина на таблетки и си имаше същия "интересен" дъх. Ползата от таблетките е, че просто гълташ бързо и не усещаш вкуса. Исках да си взема водорасли на прах, защото исках да е по-малко преработвана, както и да не е слепвана с вещества, които не искам да поглъщам, за да стои на красиви хапченца.

Сещам се как да проверя дали има по-хубава спирулина от тази, която продават Зоя.бг - просто трябва да намеря някой друг да продава такава на прах и да сравня вкусовете. Някой да е ползвал друга и да иска да ме упъти?

Писах и на Зоя.бг за информация за произхода и съхраняването на спирулината, като им пратих и тази тема. Надявам се да ми отговорят на пощата или да постнат директно тук.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 19-03-2011, 11:09:43
...
ма ние сме калени от Чернобил, тогава нали сме били в информационно затъмнение и не сме и знаели дори, та сме си хапвали на воля всичко... сега поне си знаем :)

1986-та година щях да почвам първи клас и си спомням как баща ми беше намерил гайгеров брояч и мереше всичко наоколо. Някои неща ги избягвахме, ако машинката отчетеше нещо, което не харесваше на баща ми. Тогава живеехме в гр. Гоце Делчев и там като че ли нямаше много радиация (по-далече, зад поне 2 планини и т.н.). Лятото бяхме на село при баба ми (близо до Варна) и там нещата бяха чувствително по-зле.

И въпреки това не сме взимали някакви други мерки. Чувам сега за пиене на йод и какво ли още не. Такива неща не са се знаели по онова време.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 19-03-2011, 11:34:39
Вкусната спирулина е и  с по висока цена. При таблетиране на спирулина не се ползват никакви лепкави свързващи агенти. Поне при био органик е така. Спирулината е достатъчно мазна и няма нужда от друго за да се образува таблетка.  Оксидацията и е само по повърхността.


Представете си токущо начупени Български бадеми какъв вкус имат и съответно 2 годишни калифорнийски грънясали и плесенясали .

С хлорелата е същото. Хубавата е много скъпа и спрях да я купувам а евтината не мога да я издържа на вкус и я спрях.  А на афата хубавото е в малките количества дневна доза. Около грам за ден дава усещане за релаксация .
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 19-03-2011, 11:44:16
Вкусната спирулина е и  с по висока цена.
...

Орто, тук даваш лъч надежда. Откъде да си поръчам вкусна спирулина за сравнение? Като за експеримент, ще дам и повече пари. Само че искам да не е на таблетки, за да мога да усетя вкуса.

Към хлорелата съм малко подозрителен откакто прочетох, че в естественото си състояние не може да се оползотвори защото клетъчната й стена била неразбиваема. Имало специален процес за разбиването на стената, за да стане водораслото годно за консумация. Това на мен малко ми бяга встрани от дефиницията за естествена храна.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 19-03-2011, 12:51:55
Стела от Зоя.бг ми отговори доста бързо и доста изчерпателно. Изпрати ми сертификата (http://dl.dropbox.com/u/1838958/Organic-Certificate-2011-02.pdf) за био произхода на спирулината и лабораторен анализ (http://dl.dropbox.com/u/1838958/LAB-Spirulina.pdf) за съдържанието й. Също така ме увери, че тя и колегите й консумират същата спирулина, което за мен е по-важно от сертификата. Само не разбрах защо тя самата не публикува мнение във форума - ако се дискутираше мой продукт, щях да съм се развихрил досега.

В заключение нещата ми изглеждат напълно наред.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: pipilota в 19-03-2011, 13:41:36
Някой опитвал ли е тази спирулина? http://cgi.ebay.co.uk/1kg-Organic-Spirulina-Powder-PREMIUM-ITEM-1kg-/380323588550?pt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&hash=item588d0d69c6
Аз купих на прах и на таблетки. И понеже съм си любопитна, натроших 1 таблетка на праах и какво се оказа- вкусът е абсолютно идентичен. Тъй че за всеки вкус има по нещо, зависи как ти е приятно да я приемаш.
Орто, като казваш че спирулината гранясва, може ли според тебе да се съхранява в хладилник,като ядките?!?Поне на етикета пише -"Store in a cool dry place" .
Преди време ползвах тази и също беше добра на вкус, наистина леко сладнее  http://dnk.bg/index.php?id=11
Ей този лиций също е хубав, едър и чист http://dnk.bg/index.php?id=14, ама и цената си му я бива 6лв. за 100гр.,  дойде ми в повечко. :)
Титла: От Зоя БГ
Публикувано от: rokoso в 19-03-2011, 14:02:21
Здравейте,

видях тази тема във форума, защото hristo.deshev ни изпрати връзка към нея и молба за повече информация. Надявам се Стела да е изпратила Био сертификат и лабораторен анализ на спирулината и хлорелата, които ще поставим и тук:

http://www.zoya.bg/custom-images/Organic-Certificate-2011-02.pdf (http://www.zoya.bg/custom-images/Organic-Certificate-2011-02.pdf)
http://www.zoya.bg/custom-images/LAB-Spirulina.pdf (http://www.zoya.bg/custom-images/LAB-Spirulina.pdf)
http://www.zoya.bg/custom-images/LAB-Chlorella.pdf (http://www.zoya.bg/custom-images/LAB-Chlorella.pdf)

Нямах намерение да пиша дълго съобщение, тъй като ми се струват пошли писания с рекламен характер, в които някой възхвалява своите продуктите. Заради това ще напиша какво значат лично супер храните за мен и в частност тези, които ние продаваме.

За мен те са начин на живот от както ги опитах преди повече от година. Аз и всички ние ядем всеки ден супер храни и сме писали нявсякъде за причините да изберем именно доставчик на супер храни, сертифицирани от Soil Association. Те се пакетират в Англия и пристигат при нас със срокове на годност на партидите (обикновено 10-12 месеца) и естествено био сертификат и лабораторен анализ.
Относно вкусът - няма Спирулина или Хлорела със сладък вкус, това е първото нещо, което всеки забелязва. При таблетките е същото, но там имаш предимството да ги глътнеш бързо и да не го усетиш. Въпрос на личен избор е, защото пък там има спойващи елементи, а и таблетките са доста по-скъпи. Аз лично предпочитам прах - по истинско и вкусно ми е да си направя шейк за закуска със супер храни, от колкото да гълтам таблетки. Взимал съм си преди време таблетки, нарпимер от Златната Ябълка когато пътувам някъде, а сега ще си взема на Rainforest Foods, за да не нося прахове. И те имат типичния спирулинов вкус.

Лично аз от повече от година си правя 2 вида закуска почти всеки ден (понякога за разнообразие закусвам друго):
Шейк със спирулина или мака:
 - В блендер слагам оризово или овесено мляко (взимам си био мляко на Joya), един банан, лъжичка спирулина, лъжичка мака (маката може и в отделен шейк, ако съм решил да не взимам спирулина този ден)и около 1-2 супени лъжици конопен протеин. Понякога слагам орехи, за да ми е по-плътно. Спирулината изобщо не се усеща - или поне аз не я усещам.
 - Ако се чувствам по-гладен и имам нужда да задоволя усещането за пълност в стомаха, си правя закуска с овесени ядки в купа, заляти с овсената или оризова напитка, нарязвам банан, слагам орехи или бадеми и отново си слагам спирулина и конопен протеин или мака и конопен протеин. Разбърквам го добре и .... се усещам пълен с енергия до късно (това разбира се важи за мен).

Така направени, тези закуски са достатъчно сладки, но ако понякога просто ти се яде нещо по сладко - аз слагам Агаве (знам за гликемичния индекс и че то не е решение за хора с проблеми с кръвната захар).
Надявам се да съм бил полезен с тези мои интерпретации на рецепти.

Ако някой има нужда от допълнителна информация или просто иска да попита нещо, с радост ще отговоря.
Ето моят адрес: rossen@zoya.bg
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: desi82 в 19-03-2011, 15:42:04
Рокосо, благодаря за предоставената информация! Може и да е от полза на някой. Ние всички сме убедени, или почти всички в полезните свойства на водораслите. Но все пак има нещо, което ме притеснява. Този сертификат за органичност принадлежи на Ever Trust т.е. фирмата, която пакетира и доставя стоката, а продукта е произведен в Китай. Според мен би трябвало сертификата да е на фирмата производител, да е посочен града и адреса. Също така пакетираната стока би трябвало да е с етикет на фирмата-производител, а не на фирмата-доставчик. Поне аз така си ги обяснявам нещата. Може и да бъркам, но това е моята логика. Ще се радвам ако ме оборите, защото вашата насипната спирулина е наистина изгодна. Но аз въпреки това се съмнявам!
Ицо, пробвала съм спирулина на таблетки на Златна ябълка. На мен специално ми е много вкусна и сладка и си я смучех като бонбони. Единствения й недостатък е че доста скъпа, но ако имах възможност бих си купувала само нея. Сега я редувам с една друга. И тази спирулина на таблетки няма спойващи вещества. Спирулина естествено се слепва много добре!
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: rokoso в 19-03-2011, 16:51:09
Здравей Деси,

има логика в мислите ти, и аз преди време също съм си задавал този въпрос. Нещата със сертифицирането седят по следния начин:

Когато един доставчик (като Evertrust) се сертифицира наред с всичко останало, той предоставя на Soil Assoiciation всички документи и сертификати на доставчиците си (или производителите, от които купува). Те са сертифицирани от своя страна или Evertrust сертифицира регионите на производство или земеделие. След приключване на сертификацията, част от което е проверка на сертификатите на прозиводителите и призхода, на продуките на Evertrust вече се постявят етикети с логото на Soil Association (в случая наши, одобрени от Evertrust с логото на Soil Association и след съгласуване). Поради това всички продукти на Evertrust са сертифицирани от Soil Association, независимо от произхода им - Мака е от Перу, Спирулината и Годжи Бери са от Китай, Хавайската спирулина - от Хаваи, конопените семена са от Румъния и.т.н. Поставя се сертификата на пакетиращата компания и нейният сертифициращ орган се грижи да следи произхода и сертиикатите на суровините, които са използвани

Идеята е, че Soil Association е с изключително строги изисквания и правила за сертификация и ние, изхождайки от нашата практика и опит, му се доверяваме.

Всякакви други хипотези, разбира се, могат да бъдат изказвани и важат с пълна сила както за нашите продукти, така и за всички био продукти на пазара и опират до простия въпрос:

"Вярвам ли на Био продуктите или сертификатите или смятам, че зад тях може да стои измама?"

и в частност:
"Вярвам ли на Био продуктите или сертификатите на Soil Association или смятам, че зад тях може да стои измама?"

It's that simple.

P.S. Удивлява ме как си смучеш спирулината като бонбони - до сега не съм срещнал човек, склонен да се разхожда с позеленели зъби и език :)

Ако нещо друго те интересува, с радост ще отговоря.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 19-03-2011, 17:04:34
Аз малко ще върна темата в оригиналната посока - сутринта опитах да метна в блендера спирулина с магданоз и лимонов сок с бледата надежда, че магданозът ще помогне на лимона и ще маскират вкуса на спирулината. Нищо подобно! Даже стана по-гъсто и трудно за преглъщане.

Почвам да свиквам по системата с двете чаши и почти не ми пречи. Даже нямам нужда от лимон вече и мога само с вода да си пия зеленото вълшебство.  tooth tooth
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: renka в 19-03-2011, 17:27:20
И на мен спирулината ми е доста неприятна на вкус и пробвах какво ли не да се опитам да оползотворя вече купеното количество ..
та засега това ми е най-малко неприятното - дресинг за салата, който като е леко пикантен и водорасления вкус става почти приятен  ;D

Пробвала съм този вариант:
Dressing
¨        1 Medium Avocado, Apx. ½ cup
¨        1 medium clove garlic, peeled
¨        1 Tbsp Spirulina, Powder
¨        1 cup water
¨        ¼ cup raw apple cider vinegar or Lime Juice
¨        6 drops liquid stevia or 1 tsp agave syrup
¨        1 tbsp ground cumin
¨        1 tsp oregano
¨        1 tsp paprika
¨        1 tsp Himalayan salt crystals
¨        1/8 tsp ground cayenne
¨        ¼ tsp black pepper

http://greenivore.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48:sprout-salad-with-spicy-spirulina-dressing&catid=43:green-diet-course&Itemid=54 (http://greenivore.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48:sprout-salad-with-spicy-spirulina-dressing&catid=43:green-diet-course&Itemid=54)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: stela.p в 19-03-2011, 17:51:56
Искам да добавя, че ние като всички вас в стремежа си да намерим по-чиста храна,  решихме да продаваме точно тези водорасли, заради нормалната цена, сертифакционния органи и заради това, че са от EU.  Ние не сме корпорация алчна за пари, която е готова на всичко, за да продава вкл. и евтини водораслови продукти. Ние сме малък магазин изграден с помощта на много приятели, които също консумират въпросните продукти.  Избрали сме за внос Англия, защото там има сертификационен орган наречен Soil Association (както е написал и Росен в горния пост) и защото за мен те са с най-добра репутация в Европа. В нета намирам добри американски супер храни и уважам USDA като един от най-сериозните сертификационни органи в света, но за съжаление са малко далече. За сега сме избрали да работим с продукти от Англия. В тази страна се намират водорасли предимно в стъкло, пластмасова или найлонови опаковки (който не бих нарекла точно "гнусни" както е направил Орто в по-горен пост, чиито постнати продукти между другото също са в пластамаса). Намерим ли такива, с биоразградими опаковки, хартиени или в стъклени бурканин и на прилични цени ще ви ги представим и се надявам това да е скоро.
За таблетките. Въпреки, че спирулината има добри слепващи свойства, както пише и Д.Улф непрекъснато попадам на каспули и таблетки с магнезиев стереат или скорбяла. Тъй като аз самата избягвам да консумирам подобен тип таблетки съм си обещала да не продавам такива и в магазина. С Росен винаги сме обсъждали темата за таблетките и още от начало решихме, че ще консумираме и продаваме единствено супер храни. Добавките с разни пълнители не са ни страст.. Силика, Магнезиум Стереат и Скорбялата, които съм виждала в спирулинови таблетки не са ми приоритет, нито пък считам за храна. А намирам такива в нета на любимата фирма на активен участник в този форум.

ПС:Не ме блазни идеята, да влизам във форуми и да "плюя" по стар български обичай други фирми, лица и продукти. Нито като собсвеник на магазин, нито като консуматор. Никога не се изказвам по форуми, ако не съм сигурна поне едно 80-90 %. За това бих помолила Орто преди да използва определния като "гнусни" да дойде да се запознае с нас, да види и помирише, пробва водораслите и след това да използва силни изрази и думи. Бих го почерпила със сурови сладки и шейк с въпросната спирулина, за да видим как ще му се отрази:)

Стела

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: desi82 в 19-03-2011, 17:57:10
Rokoso, благодаря за изчерпателния отговор! Обяснението ти звучи логично! :) Аз по принцип съм редовен потребител на магазина ви и в никакъв случай не се опитвам да ви правя антиреклама. Просто този въпрос с биосертификата на насипните биостоки ми беше неясен. А това със смученето на таблетките спирулина беше малко пресилено. Просто исках да кажа, че наистина са вкусни. Естествено, че се оглеждам преди да изляза от вкъщи.  ;D
И оше един въпрос - Защо вече не прелагате пакетирано във вакумна опаковка белено конопено семе (по 100грама) на фирма Canah?
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: desi82 в 19-03-2011, 18:03:52
Аз пък видях, че предлагате спирулина и хлорела на таблетки.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: stela.p в 19-03-2011, 18:32:46
Да, имаме таблетки от вчера на Rainforest и на Санатур и те са без пълнители.

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: marulka в 19-03-2011, 23:56:59
Предплагам, че водораслите скоро няма да са годни за употреба - не се знае колко радиоактивен материал могат да натрупат, а тези облаци от електроцентралите минават над океана.

Пък преди малко една известна суровоядка пусна във фейса инфо, че морските зеленчуци били спомагали на организма в борбата срещу радиацията. И понеже беше дала линк към определена фирма, от която да се купуват, се чудя дали някой си прави реклама за сметка на трагедията на японците или наистина е вярно?!
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 20-03-2011, 02:04:05
Пък преди малко една известна суровоядка пусна във фейса инфо, че морските зеленчуци били спомагали на организма в борбата срещу радиацията.
Да, така е.
Не знам коя е тази известна суровоядка, не съм аз.  :D
Но бас ловя, че тя следи или Мат Монарк или Кевин Джани или Улф. ;)

За УСДА не ги знам колко са сериозни щом сертифицират облъчени бадеми като био.
Аз съм в Канада и повечето био храни са с техен сертификат. Често предпочитам местното призводство пред УСДА храната. Най ми е хубаво като видя Кебекарския знак за био и еко, но по-малко се случва.

Спирулината ми е на прах, хлорелата на таблетки. На мен също не ми се нрави да гълтам таблетки, но трябваше да се действа бързо преди почти 2 месеца. Сега съм си набелязала една на прах.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: lilka в 20-03-2011, 08:58:27


ПС:Не ме блазни идеята, да влизам във форуми и да "плюя" по стар български обичай други фирми, лица и продукти. Нито като собсвеник на магазин, нито като консуматор. Никога не се изказвам по форуми, ако не съм сигурна поне едно 80-90 %. За това бих помолила Орто преди да използва определния като "гнусни" да дойде да се запознае с нас, да види и помирише, пробва водораслите и след това да използва силни изрази и думи. Бих го почерпила със сурови сладки и шейк с въпросната спирулина, за да видим как ще му се отрази:)

Стела


[/quote]


Стела, точно това ми хареса в теб като гледах предаването с професора по бтв. Че не се спусна да спориш с него, като взе да обеснява колко е вредно да си вегетарианец....Аз също мисля, че споровете са излишни! Страничния ефект от веганството е спокойствието  :kisss:
Много уважам създателите на Зоя и им се кефя много!
И не се притеснявам да препоръчвам на клиентите си сайта им, независимо, че са "конкуренция".

Сега за спирулината: Ползвам в момента китайска спирулина, преди да се реша да я ползвам извиках една позната, която се занимава с радиестезия и замерихме спирулина на прах, която е био и китайската.
Резултата беше изненадващ: китайската беше с по-висока стойност на излъчване, ако мога да се изразя така. Цвета на биото беше много по-наситено зелен, аромата много дълбок и силен в сравнение с китайската и не очаквах този резултат.
По същото време имах  пакетчета от "Зоя": чия, какао на зърна, а от магазина на Земя на заем: какао на прах, и мсм и на всички продукти качеството на излъчване беше над 90% като стойност, което за мен е повече от достатъчно да си ги употребявам и без сертификат!

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: lilka в 20-03-2011, 09:04:17
Някой опитвал ли е тази спирулина? http://cgi.ebay.co.uk/1kg-Organic-Spirulina-Powder-PREMIUM-ITEM-1kg-/380323588550?pt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&hash=item588d0d69c6
Аз купих на прах и на таблетки. И понеже съм си любопитна, натроших 1 таблетка на праах и какво се оказа- вкусът е абсолютно идентичен. Тъй че за всеки вкус има по нещо, зависи как ти е приятно да я приемаш.
Орто, като казваш че спирулината гранясва, може ли според тебе да се съхранява в хладилник,като ядките?!?Поне на етикета пише -"Store in a cool dry place" .
Преди време ползвах тази и също беше добра на вкус, наистина леко сладнее  http://dnk.bg/index.php?id=11
Ей този лиций също е хубав, едър и чист http://dnk.bg/index.php?id=14, ама и цената си му я бива 6лв.
Някой опитвал ли е тази спирулина? http://cgi.ebay.co.uk/1kg-Organic-Spirulina-Powder-PREMIUM-ITEM-1kg-/380323588550?pt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&hash=item588d0d69c6


От този търговец сме си взели пшенични филизи, какаова паста, мсм.
Всичко, което сме си взели е много добро като качество, на много добра цена!
Човека е коректен и доставката пристигна изненадващо бързо!
Смятам и занапред да ползва услугите му!
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: lilka в 20-03-2011, 09:14:22
Христо, да си дойдем на думата за пиенете на водорасли на прах!
В началото като почнах да пия спирулина на прах и на мен вкуса не ми хареса много...
В смути е много добре. Вчера си направих следната комбинация: ананас,банан,листа спанак, листа киселец, магданоз, пшенични филизи на прах, спирулина, хлорела, малко хрян, тахан, и чия
стана чудна напитка.
Спирулината в комбинация с хлорела, разтворени в малко топла вода съм пила за вечеря, прилича ми топла супичка и е много приятно!
Учудват ме коментарите за спирулината, която сладни  :surpris_23: никога не съм усещала спирулина да сладни. Пшеничните филизи сладнят, но водораслите...
Вкуса се възпитава. Като упорстваш в пиенето на водорасли на прах и смутита няма да усетиш как ще ти станат вкусни.
Спирулината много пасва разбита с банан и малко вода.
А снощи си я поръсих на салатата от морков и цвекло.
 :thankyou: приятен ден
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 20-03-2011, 09:45:20
Еми на мен пшеничната трева не ми е приятна, а водораслите- да, без значение какви.
Верно вкуса се възпитава, но по вкус и цветь товарищи неть. ;)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 20-03-2011, 11:02:57
Христо, да си дойдем на думата за пиенете на водорасли на прах!
В началото като почнах да пия спирулина на прах и на мен вкуса не ми хареса много...

...

Вкуса се възпитава. Като упорстваш в пиенето на водорасли на прах и смутита няма да усетиш как ще ти станат вкусни.
...

Лилка, здравей и благодаря за идеите. Май се повъзпитах и вече издържам на гадния вкус. Смутита не обичам - гледам ти рецептата в онази другата тема и виждам, че и твоите смутита стават като моите. Не мога да се накарам да харесам някаква разпенена зелена смес.  :surpris_22:

Голямата тайна при пиенето на коктейла спирулина + келп за мен дотук е да разтворя жабуняка в малко вода (половин чаша) и да го изпия на екс, като внимавам да не вдишвам точно в този момент. Изненадах се, че вкусът е почти поносим (и наистина леко сладни). Гадното нещо е миризмата.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Petko в 20-03-2011, 23:14:01
Защо на тези вкусотии им придавате грозно звучене :surpris_23: Жабуняк и т.н.
Ице, ето ти рецепта за нещо супер вкусно:
- 3 банана
- връзка магданоз
- 1 с.л. спирулина(или хлорела)
- 1 с.л. какао(или рожков)
- 1 ч.л. келп

Блендираш на максимални обороти и си готов :essen: :essen: :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
Може и в бонбони да се добавя. Става супер!
Всяко нещо си има начин на приготвяне. Можеш ли пшеницата да я ядеш, докато е на класа на нивата. Трябва да се ожъне, олющи, накисне... Спирулината и хлорелата са гадни на мирис, но в подходящо смути или добавени, както Вери спомена, в салатки, бонбонки, стават супер :essen: :Appetit_17:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 20-03-2011, 23:21:04
Аз току-що си схрусках таблетките хлорела, 6 на брой. Досега ги гълтах направо. Много е вкусна даже.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: benato в 21-03-2011, 08:12:50
Ако нещо ти е супер противно,няма как да ти донесе полза. ;)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: amazonian в 21-03-2011, 15:38:37
Аз досега вземах спирулина на таблетки - никакъв проблем с аден вкус и пр.

Случайно си открила топлата вода.
Кратко и ясно:
Спирулината има сладък и приятен вкус. Това обаче се случва ако я купите на таблетки BIO ORGANIC от доказал се производител. като всяка храна богата на мазнини има свойството да грънясва за около месец. Това не се случва ако е в таблетирана форма, запечатана в бурканче и с влагоуловител вътре.
Прашеца който се продава в ZOYA е от гнусни найлонови торби прах 2о кила с фоб цена 16 долара килото. Тази смрад е на минимум 6 месеца и всичко полезно в нея е окислено, заради голямата контактна повърхност на праха. таблетката има в пъти по малка оксидация. Освен това когато поръчват водорасли, шефчетата от реномираните марки имат критерий за вкуса а той се дирижира от вида на водата и вида на торовете, които ще се изтръскат във водата.
Има една партида спирулина от която ще си оближете пръстите от кеф, стига да я намерите. Много хора знаят и е out of stock .
http://www.planetaryherbals.com/products/GP1964/


Благодаря ти, а също и на Деси, тъкмо си мислех да поръчам на прах за разнообразие, сега ще си го спестя!!!

Таблеткете, които пия, нямат лош вкус или аромат, но един път в най-горещото лято бяха придобили гадна миризма, не бях съобразила да ги сложа в хладилник. Така че разбирам, как се влошават вкусовите качества. Не са и скъпи. Само дето са малко големички и трусно се преглъщат, но това епреодолимо. Вземам ги от тук : http://www.tnt-21.com/index.php?lang=bg&page=246&title=%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8 (http://www.tnt-21.com/index.php?lang=bg&page=246&title=%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 23-03-2011, 12:28:47
"Всяко чудо за 3 дни" или по-скоро обратното - "Всяка гадост за 3 дни". Вече си пия спирулинката и келпа с вода три пъти на ден и хич не ми пречи.

Забелязах, че сутрин в тоалетната произвеждам по-тъмен, често почти зелен "материал".  :Content_14:  :Content_14: :Content_14: При вас така ли е?
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: vesselin777 в 23-03-2011, 16:13:12
И при мен се получава подобен ефект, когато не съм приемал водорасли повече от две седмици и после започна всеки ден. Този ефект обаче бързо отшумява. Нямам логично обяснение. Може би просто свиквам с цвета  tooth, може би ми регулират хр. система и започвам да усвоявам хлорофила по-добре :surpris_23:.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: divineflow в 23-03-2011, 17:02:56
Май има нещо такова...

Аз пия на капсулки и са ми екстра. Добре се чувствам :Content_22:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: lilka в 24-03-2011, 08:13:49
 :flowers2: браво Ице! Знаех си аз, че така ще стане и точно това имах предвид, че вкуса се възпитава  :pensif_29: А иначе тези дни в смутито си слагам малко канела, леле няма такава вкусотия. Като си намеря ванила смятам и с нея да пробвам. Правя си ароматерапия  :Content_22:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 24-03-2011, 11:38:21
Днес детето ме гледа как бъркам и пия зелената магия и ми вика "Тати, защо изпи всичко?". Питах го дали иска и той каза "да".

Доволен-доволен (ей сега ще видиш ти  ;D) му забърках малко спирулина и го оставих да я пробва. Помириса я и се отказа без да я опита. Подозирам, че прекалено много ме е слушал, че е гадна. Май трябва да си мълча за такива работи друг път.

Така и така я бях забъркал онази спирулина - взех и я изпих. Не бях сложил келп и вкусът ми се стори почти приятен.  :essen: Изводът - келпът е по-гаден от спирулината.  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Даниела в 24-03-2011, 14:57:54
 tooth сладурче ...и аз нямам никакво желание да пия такива неща, просто не обичам да ям нещо което ми е гадно на вкус  ;D
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: homo futurus в 06-04-2011, 14:38:50
Пробвайте следното
Един банан, едно киви, 7 фурми от пресните - Всичко пасирате - СМУТИ и добавяте лъжица спирулина на прах.
Спирулината удивително, но не се усеща.
За първи път имам усещането че ям храна а не блатна кал.  tooth :essen: :weight_lift:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 06-04-2011, 14:40:44
Банан и 7 фурми на един път- и после жените обичали сладичкото. ;)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: homo futurus в 06-04-2011, 14:54:01
Аз и по едно авокадо си хапвам цяло със сусамов тахан и салатка висчко подправено със малко зехтин.  :essen:
Сега съм в период на захранване и ям доста калорични храни безпроблемно - това за ВАТА е идеално. Стига да не е ного голямо количество наведнъж.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 06-04-2011, 14:56:02
Аз също обичам мазничкото, но авокадо с тахан не бих смесила. В салата като има авокадо слагам и зехтин.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: homo futurus в 06-04-2011, 15:12:21
Опитах на на лична да не спамираме темата за водораслите ма нещо не стана.
наистина зехтина много и подхожда
много ми харесва и със слънчогледово олио - вкуса на слъчогледа много добре си пасва с авокадото.
Не си ли пробвала със сусамов тахан става уникално.
в 12:00 хапнах :
Каша 300мл. ( пасирана покълнала пшеница, 1 суп.л. накиснато ленено семе, 1ч.л.цветен прашец, 1суп.л. сусамов тахан, накиснатти орехи, накиснати кедрови ядки + 2ч.л. Пробиотик )
и в 15:00 вече бях ама много гладен
затова прибягвам до подобни калорични бомби иначе трябва да ям на час като бебетата
дай някакви други идеи за салатка с авокадо  ти как най я обичаш
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 06-04-2011, 15:33:52
Личните ги спрях умишлено. ;)

Пробвала съм авокадо и тахан заедно, но изобщо не ми хареса. Става много тежко. А аз съм човек, който обича и авокадо и тахан и какво ли още не богато на мазнини. По-добре да не казвам колко авокадо мога да изям на ден без да почувствам дискомфорт. :)

С авокадо правя гуакамоле. Слагам в зелените супи, където обикновено има спанак, домат, лук, чесън...вчера имаше и дулсе.
Слагам в салати където винаги има различни неща. Зелена салата с бобови и авокадо или водорасли и авокадо. Или с разни поници. Правя шоколад с авокадо и разни кремчета.

Преди и аз бързо огладнявах. И аз бих хапнала в 15ч след такова засищащо ядене в 12ч.
Но от 2 месеца и нещо това не се случва. Не знам на какво се дължи. Миналата седмица ядох накисната чиа, накиснати лешници, коноп, мака, кокосово масло, малко стевия. След това изкарах 3 часа на танци манци без прекъсване и още не бях гладна.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: homo futurus в 06-04-2011, 15:39:07
MMM Мерси много за свежите идейки.
Ще се пробва  :essen:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Вери в 06-04-2011, 15:44:33
Пробвай на крем авокадо, банан, спирулина.
Ето хем съм по темата за водораслите. :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: homo futurus в 06-04-2011, 15:52:35
Задължително ще го пробвам  :essen: :Appetit_4:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: amazonian в 16-05-2011, 01:39:56
А този вариант как го преценявате?
http://nwa.rfi.bg/produkti-kompanii-nwa-bulgaria/nature-vita/ (http://nwa.rfi.bg/produkti-kompanii-nwa-bulgaria/nature-vita/)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Mep в 18-05-2011, 18:13:26
От келпа слагам само щипка в някое смути или пастетче, че иначе много силен вкус и мирис на престояли загнили водорасли има. Спирулината ми е по-поносима (от нея изяждам по една две супени лъжици с връх), тя много ми върви в сок от портокал и лимон, в пастет от слънчоглед и авокадо, в солен крем от авокадо, лимон и зелени подправки. И за АФАта по същия начин, но само малка доза, че е много силна. Определено водораслите мога да ги пия с кеф само с лимонов сок и малко портокалов.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 19-06-2011, 21:28:11
Искам да добавя, че ние като всички вас в стремежа си да намерим по-чиста храна,  решихме да продаваме точно тези водорасли, заради нормалната цена, сертифакционния органи и заради това, че са от EU.  Ние не сме корпорация алчна за пари, която е готова на всичко, за да продава вкл. и евтини водораслови продукти. Ние сме малък магазин изграден с помощта на много приятели, които също консумират въпросните продукти.  Избрали сме за внос Англия, защото там има сертификационен орган наречен Soil Association (както е написал и Росен в горния пост) и защото за мен те са с най-добра репутация в Европа. В нета намирам добри американски супер храни и уважам USDA като един от най-сериозните сертификационни органи в света, но за съжаление са малко далече. За сега сме избрали да работим с продукти от Англия. В тази страна се намират водорасли предимно в стъкло, пластмасова или найлонови опаковки (който не бих нарекла точно "гнусни" както е направил Орто в по-горен пост, чиито постнати продукти между другото също са в пластамаса). Намерим ли такива, с биоразградими опаковки, хартиени или в стъклени бурканин и на прилични цени ще ви ги представим и се надявам това да е скоро.
За таблетките. Въпреки, че спирулината има добри слепващи свойства, както пише и Д.Улф непрекъснато попадам на каспули и таблетки с магнезиев стереат или скорбяла. Тъй като аз самата избягвам да консумирам подобен тип таблетки съм си обещала да не продавам такива и в магазина. С Росен винаги сме обсъждали темата за таблетките и още от начало решихме, че ще консумираме и продаваме единствено супер храни. Добавките с разни пълнители не са ни страст.. Силика, Магнезиум Стереат и Скорбялата, които съм виждала в спирулинови таблетки не са ми приоритет, нито пък считам за храна. А намирам такива в нета на любимата фирма на активен участник в този форум.

ПС:Не ме блазни идеята, да влизам във форуми и да "плюя" по стар български обичай други фирми, лица и продукти. Нито като собсвеник на магазин, нито като консуматор. Никога не се изказвам по форуми, ако не съм сигурна поне едно 80-90 %. За това бих помолила Орто преди да използва определния като "гнусни" да дойде да се запознае с нас, да види и помирише, пробва водораслите и след това да използва силни изрази и думи. Бих го почерпила със сурови сладки и шейк с въпросната спирулина, за да видим как ще му се отрази:)

Стела



[Дешев: изчистих поста, за да оставя само частта по темата с водораслите.]

До Stela - няма как сертифициращия орган да гарантира каквото и да било.  Мнението ми за водораслите предлагани от вас, си е мое мнение изградено на база опит. Опитах ги и сравнени с голяма част от купените от Япония и Канада, вашите не са вкусни, нито полезни, нито с някакъв изразен ефект. На същото менние са много жени ваши клиентки изразили мнение в BG MAMA. Те няма  да повторят.
Относно магнезиевия стеарат, той присъства във всеки прах който продавате. Не е задължително да се  пише на етикета. И освен това производителите на хранителни добавки стигат до извод, че точно ефекта от него е силно положителен и дори брашно да капсулират, слагайки магнезиев стеарат и силициев двуокис, телата попълват запаса си с него, и се чувстват добре. Силиция и Магнезия са добри минерали.
Спирулината която вземам от Planetary herbal  e вкусна, сладка и светкавично освежаваща заради неокислените гама линоленова и витамини. А за хлорелата , Японската в специалния и щам  CVE (Chlorella Vulgaris extract) derived from Chlorella Vulgaris CK-5 strain, е  може би най-силния балсам за храносмилателната система.  Няма как в здравословен магазин от България да се купи продукт отговарящ на заглавието си. Продаваните стоки в БГ са окислени, стари и със съмнителен произход. Като почнете да цедите масла в магазина ( от коноп и иглика ) може и да тръгна да ви уважавам. Не мислете че имам нещо против вас, схемата е валидна за всеки пръкнал се продавач в БГ. Прикрива се  много от информацията и главно кога нещо е полезно и кога не.  
Окислените водорасли са вредни и то много. На гранясването се дължи противния вкус и миризма. Няма как да се запази свежестта на прах повече от месец.  Няма и как същия прах да се опази от плесен и афла.  насипните ви какаови зърна са буквално смъртоносни. За това нямате вина !  Не може да се опазят продуктите незаразени. Супер храни друг път.    Супер храната е на друго място при Прайс
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Fruit в 20-06-2011, 09:46:40
Темата е доста интересна и важна и за мен.Интересуваме мнението ви и за водораслите на Aqua Source.(Извинявам се ако сте писали и не сам го видяла)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: vesselin777 в 20-06-2011, 23:43:14
 Точно с какво ти стана интересна? Надявам се не с последния, изпълнен с бисери  пост.
Вече няма какво да си кажа с Ортодоксалния, но Ви моля всички тук да си отворите очите. Този човек не влиза  тук за да ни помогне, а да ни се подиграе. Ето в момента е засегнал пряко мой приятел, който с нищо не му е виновен за това, че като яде сурова растителна храна, пърди като кон. Напълно съм съгласен с Христо, че просто трябва да го игнорираме. Вече положението наистина отива към трагикомедия. Само да ви отворя, ако някой не се е светнал - силициевия диоксид, които слагат като пълнеж в таблетките, не е нищо друго освен стрито на прах стъкло. Стъклото е почти изцяло химически инертно. Именно за това в химическите лаборатории всички колби са стъклени. Слагат го като пълнител, стрито на прах, защото така ви продават по-голяма таблетка с по-малко активна съставка, а стъклото минава и си заминава. Как точно тялото извлича  силиций от неорганичния SiO2 акъла не ми го ражда  :Confus_3:. И това е само един от многото бисери, с които просто вече нямам нерви да се занимавам. 
 
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Fruit в 21-06-2011, 09:48:25
Vesselin, просто помолих за мнението ви за водораслите от тази фирма.Деси споменаваше някъде че е взимала
някои неща от тях.Не сам в BG ,а искам да съм подготвена като се прибера лятото да сам наясно  от къде да си купя.
Хора различни е имало винаги и ще има винаги.Ти вярвай в твоят положителен заряд и пропускай това ,което
не ти харесва просто да си отмине. Само от чистото тяло излизат чисти и красиви слова.
Хубав ден  :peperudi: :Content_22: и прекрасно настроение за всички !

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ros в 21-06-2011, 09:59:06
Привет на всички! :love_026:
Включвам се, но ще изразя мое принципно мнение, а не само за водораслите.
Ясно ми е колко хора няма да се съгласят с мен, но всеки има право на мнение и също сам да достигне до истината, каквото и да му струва това.Далеч съм от мисълта да давам акъл на някого.
Според мен, водораслите , а и не само, могат да бъдат заменени с друго растение/ и изобщо продукт/, расло в България..А, ако и сами си го приготвим, отпадат напълно основателните съмнения относно качеството/много често обратно пропорционално на цената/........ и т. н...... и т. н.
Целта ми бе да споделя лично мнение и ако мога, макар и малко, да скъся пътя  до вашата истина.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Даниела в 21-06-2011, 11:57:59
Да, съгласна съм Рос, и аз не ползвам никакви добавки;)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: vesselin777 в 21-06-2011, 17:19:41
 Appl4e, благодаря ти за хубавия и смислен пост. Сега като се замисля, съжалявам за снощното ми изказване. Точно затова бях спрял за известно време да пиша тук, а само чета вашите коментари и ми беше достатъчно.

 Даниелче,Ros, сигурно сте прави. Склонен съм да се съглася с всичко, което казвате. По някой път обременяването с много информация вреди на реалния поглед върху нещата. Аз като знам колко съм изчел за тая пуста спирулина,и то от какви ли не източници........... Факт е, че ще продължавам да я ЯМ отвеме-навреме (водораслите са храна, а не добавка), най-малкото защото цианобактериите са в основата на хранителната верига на планетата, а както знаем от извора се пие най-добре. Другата причина е, че винаги съм изпитвал влечение към Древния свят и мистиката, с която са забулени вече изчезналите цивилизации, а като знам, че според някои източници, индианските народи, обитавали определени географски ширини, са използвали спирулината за храна хилядолетия наред....... Иначе не очаквам чудодейни ефекти от консумирането и, нито пък смятам че може да се сравни с току-що откъснат от градината копър, магданоз или спанак. Това са истински суперхрани според мен.
 
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 22-06-2011, 07:27:38
 Веско, че какво му имаше на поста ти ? Просто малко по-емоционален. Избрал си да го напишеш в съответния момент и така се е получило :) в друг момент ще е друго, то е ясно .  
Затова пък ще разберем какво мислиш в различните моменти ! :)
Знаем от статистиката - колкото извадката е по-голяма , толкова е по-достоверно изследването :)
Виждам такава тенденция у някои хора ( не само тук ) тенденциозно да се стараят да заобикалят негативните емоции  и негативните явления...
Е, няма как винаги да ги заобиколиш :) Понякога се налага да ги сбориш . :)  
(Имунната система така ли прави - като види някой бацил да го заобикаля..:) ? )
Особено, ако ти идва отвътре да го направиш!  Иначе какво - да го потискаш изкуствено ? Или да чакаш да ти отмине и тогава да се изкажеш, когато вече меракът ти е изчезнал ..   Така тръгваш срещу себе си..
Не може всички да се унифицираме и да се изказваме по един и същи начин. Ще се обезличим. Нека да има емоция, нека да има пикантерийка , нека да има цветност, идентичност, характер..  различни сме .  
Ние не пишем тук учебник ,че да внимаваме да го стерилизираме откъм емоция.  (А емоцията  си е с различен знак , не винаги е само хубава.)  Ще се изсушим, а не бива  :)
Излезте на улицата ( но айде да не е летния сезон ) и се вгледайте как са облечени хората. Ще установите , че 50% са изцяло в черно (или много тъмно) а към 85% от тях задължително имат нещо черно по себе си я панталон, я палто..
Влезте в първия Адидас магазин и разгледайте дрехите и маратонките - 90% са или черни или бели! Цвят ? Тук таме някое остро жълто или индигово синьо..
(Не знам дали е умишлено, на времето не беше така)
Ето , наший Ортогонален (като се абстрахираме от това ,че пише остро и неуважително ) как е колоритен и със свой си стил :) . Изглежда само аз съм общувал  с него лично ( при това няколко пъти ,нали сме в един град)  и трябва да ви уверя ,че в разговор е съвсем различен , комуникацията , поне за мен , е съвсем прилична , даже приятна  . Обаче като грабне тази клавиатура и все едно друг човек става.. не знам защо го прави , и на мен ми е интересно. ( Да не би пък да съм се  срещал с друг човек..? :) )
 
Хуморът не е задължително осмиване, дискредитиране и уронване на нечие достойнство. Има начини да се пошегуваш без да нараняваш.

Веско , ти не се придържай много към тъч линията. :)  
Ти като спреш да пишеш, други като поспрат  и какво ще остане от форума? Всеки иска да чете нещо полезно и интересно , ама нали някой трябва да го създаде? Или поне да го придърпа от някъде  :)
Форумът - това сме ние.
Наблюдавам последните 2-3 седмици - почти никой не пуска интересна тема, да сподели някои разсъждения, нещо  задълбочено , нещо прочетено... Най-много да зададе въпросче - " Докторът ми препоръча .... вие какво мислите? "  или " Една много близка приятелка има такава и такава болест, какво ще я посъветвате.. "  :)
Всеки влиза, поглежда има ли нещо ново,  вижда няколко вяли коментара , засъхналите теми изобщо не ги бута , направи едно кръгче за 2 минути и отива да си гледа работата :)
( Аз лично съм подготвил супер интересни теми, за повечето от които дори няма никаква информация на български! , обаче не достига време ,чакат ред.. един пост за да стане добър си иска времето - час, два .. колкото трябва. Всеки по половин статийка да сложи ,  и  ще живнат нещата. :)
Не че и така не става, аз не се оплаквам, ама просто си приказваме приятелски .. :)    

По темата за водораслите на прах. :)
Защо ли ми напомнят за "натурални сокове на прах" -  реклама от ранните години на прехода. :)
Сегашната епоха  е такава, че комерсът е издигнат в култ. А моралът е наврян в миша  дупка. Затова да се питаме един друг какво има в тая или онази капсулка май няма голям смисъл. :) 
И все пак светлина в тунела има!
Защото, както е казал Станислав Лец, - " Преизпълнен съм с оптимизъм. Човечеството надви моралните закони , защо да не се справи и с физическите ? " :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Fruit в 22-06-2011, 12:15:15
Абсолютно съм ЗА всеки да е свободен да изказва мнението си.Да го приемеш или не  е твое лично решение.Това решение те прави различен също и в това е уникалността.Как виждаш света е твое решение също.
Ако някой е настроен да вижда само и повече тъмното то със сигурност ще забелязва много хора облечени в тъмно.Ама няма лошо и в това,те просто се харесват или имат нужда да изглеждат така.Ако в един магазин се продават черни маратонки,то със сигурност има друг препълнен с цветни.Изборът е твой без да имаш нужда от коментар.

Това с "интересните теми" е доста относително.Ако в даден момент някой има нужда от "супер тема",то не би трябвало да омаловажава другият човек,който в този момент може да има болен близък и тяхната интересна тема е да намерят лек за проблема им.
Аз например попитах нещо и не получих отговор дори от рода"нямам инфо" или "не съм сигурен" и т. н.Хубаво е да се пускат"супер теми "и аз лично благодаря на всичките ,които правят тези усилия да търсят,превеждат информация,но понякога простите неща и жестове струват ПОВЕЧЕ.

Веско,напълно съм съгласна с последните ти две изречения.Супер храна може да е и всичко ,което ти си си произвел и на което си му дал достатъчно любов. :heart_2: :Content_22:

Отново хубав ден и хубав заряд на всички за да можем да виждаме повече цветно в нашият живот. :peperudi:  :flower:

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: vesselin777 в 22-06-2011, 13:18:25
 И понеже темата е за водораслите, а аз имам съвсем леееко самочувствие, че назнайвам какво общо взето се предлага на българския биопазар, ще ви припоръчам тази спирулина http://www.goldenapple-bg.net/goldenapple/eShop.aspx?page=product&id=31 . В България най-вероятно няма по-качествена, но и цената и никак не е от най-приемливите. 
 Този техен симбиотичен продукт няма аналог в целия свят, но все още не съм го пробвал http://www.goldenapple-bg.net/goldenapple/index.aspx?page=goldenstempower .
 Като алтернатива смятам, че хавайската спирулина на Зоя не не никак лоша, но и тя е доста по-скъпа от китайския и вариант.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Veso в 22-06-2011, 13:23:24

Аз например попитах нещо и не получих отговор дори от рода"нямам инфо" или "не съм сигурен" и т. н.Хубаво е да се пускат"супер теми "и аз лично благодаря на всичките ,които правят тези усилия да търсят,превеждат информация,но понякога простите неща и жестове струват ПОВЕЧЕ.


Appl4e, аз мисля , че липсата на отговори на въпроса ти би могла да се изтълкува точно като "нямам инфо" или "не съм сигурен" . Все пак, ако всеки, който трябва да напише пост, че няма инфо ще се позадръсти темата само с такива мнения и затова е по-добре да се даде възможност на тези, които имат какво да кажат. Единственото впечетление, което аз имам за AquaSource е че са много скъпи и затова не съм опитал нищо от техните продукти.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Mariya в 22-06-2011, 13:55:54
Аз съм ползвала доста от продуктите на AquaSource,доволна съм ,продължавам да ги приемам даже.Но пък не съм пробвала на друга фирма,така че нямам база за сравнение :peperudi:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Veso в 22-06-2011, 14:05:57

Наблюдавам последните 2-3 седмици - почти никой не пуска интересна тема, да сподели някои разсъждения, нещо  задълбочено , нещо прочетено... Най-много да зададе въпросче - " Докторът ми препоръча .... вие какво мислите? "  или " Една много близка приятелка има такава и такава болест, какво ще я посъветвате.. "  :)
Всеки влиза, поглежда има ли нещо ново,  вижда няколко вяли коментара , засъхналите теми изобщо не ги бута , направи едно кръгче за 2 минути и отива да си гледа работата :)
( Аз лично съм подготвил супер интересни теми, за повечето от които дори няма никаква информация на български! , обаче не достига време ,чакат ред.. един пост за да стане добър си иска времето - час, два .. колкото трябва. Всеки по половин статийка да сложи ,  и  ще живнат нещата. :)
Не че и така не става, аз не се оплаквам, ама просто си приказваме приятелски .. :)    


Бате Бино, виж как периода, който си посочил съвпада с това :

И най-вече точки 1 и 2. http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=607.0
"Допълнителни правила за ползване на форума, влизащи в сила от 29 май 2011 година:

1. Модераторите и админите са винаги прави. Действията им са подбудени не от лично отношение към някого, а за благото на форума и добрия тон.
2. Този форум е за суровоядство, методи за пречисване на тялото и самолечение, здравословен и природосъобразен начин на живот. Теми и коментари, отдалечени от основната идея на форума, ще биват изтривани. "

Форума си е неин и тя си е в пълното право да определя правилата. А ние ще ги спазваме доколкото можем. Но не бива да се очаква, че това няма да има последствия като спад на активността на потребителите. Все пак колкото и да е богата темата за здравословния начин на живот тя си има своите граници.
Лично аз намалих активността си, защото неискам да попадам отново в епицентъра на размириците, които станаха преди месец с изтрити постове и заключени теми. Пък и така ми остава повечко време да си чета уроците.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Fruit в 22-06-2011, 17:35:27
Благодаря ви Веселин и Мария
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 22-06-2011, 19:26:43
Веско ,аз не те имах за човек, дето лесно се плаши :) , па било то и от виртуални размирици :)
Какво толкова, и мен ме триха достатъчно , вече съм го забравил отдавна .( Защото тогава още си казах, каквото имах да казвам :) .  с Марулка няколко дълги писъмца на лични сме разменили докато се успокои. А и аз доста се постарах , докато се изяснят гледните точки )  Някои хора са по-чувствителни, по-раними , то си е природа .
 Но сега няма такава опасност, затова можеш смело да влезеш пак в строя :) 

Аз лично мисля ,че е съвпадение това с допълнителните правила . Ще си покаже. Но каквото и да е , дисциплина е необходима винаги и навсякъде , където има струпване на хора.  Мер ги пусна тези "допълнителните"  след многобройни молби и оплаквания от съфорумци, както знаеш - цели две години нямаше никакви "устави" и "кодекси " ,само едната добра воля.  Такъв либерален форум едва ли има някъде . Ако надзърнеш в други сериозни форуми , ще видиш какви прецизни и подробни разпоредби има към кадрите.  (Никого няма да търпят в Ланчия форума, който плюе по италианските коли, нали ? Или в "конспиративния" форум, ако настоява  ,че няма НЛО или Световен Заговор..а тук го  търпят.. :)  Нали веге морал, добро сърце ... :)  )

 Е, модераторите и те са хора , значи и те могат да сбъркат. Човешко е да се греши , просто трябва да се внимава гумата да не се изтрива преди молива :)
 
Здравословните теми не би трябвало да се  изчерпват , те край нямат, по-скоро ентусиазмът към тях :)  ( Той ентусиазмът , без значение към какво ,  не е един и същ във времето ,както знаем :) ) 
Но като се замислим , влизаме тук най-вече да се обогатим с нещо и да пообщуваме, едва ли някой ще влиза всеки ден по няколко пъти само да види дали някой не е попитал нещо , че да види дали няма да може да му отговори.
Тъжното е , че напускат наши хора. Верно, други пристигат, но защо да има напускащи ?  Всяка раздяла е някак си тъжна .
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: vesselin777 в 22-06-2011, 21:01:40
Аз съм ползвала доста от продуктите на AquaSource,доволна съм ,продължавам да ги приемам даже.Но пък не съм пробвала на друга фирма,така че нямам база за сравнение :peperudi:
Да сравняваш спирулината на AquaSourse с тази на Rainforest или на Златна ябълка е като да сравняваш портокалов сок Queens с прясно изцеден фреш от портокали. При AS почти всичко е магнезиев стеарат и силициев двуокис. Те дори и на цвят не я докарват спирулината. Така излиза най-скъпа тяхната, защото на практика ти продават само идеята за спирулина. На Зелените дни на щанда на Златна ябълка човека беше изложил таблетка на AS и тяхна. Просто ме изби на смях .   
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: uko в 23-06-2011, 01:07:19
Appl4e,
аз вече доста години ползвам водорасли на AS. Честно казано съм много доволен, не само от водораслите. Аз също съм се замислял неведнъж дали те са най-доброто, но и аз, като Мария, нямам база за сравнение. Виждам малко злобни коментари за фирмата и честно казано съм леко изненадан.

Така че личният ми съвет е да пробваш. Най-много съм взимал комбинация от АФА, Спирулина и люцерна.

Относно Златна ябълка - знаем кой седи отгоре, нали ;)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 23-06-2011, 05:56:34
(Постът ми е към всички, които се разпознават като"и ние сме май в това число"
...  :)

Добре бе , драги дами и джентълмени , моля да ми обясните като на шест годишен , какво значи  ДОВОЛЕН СЪМ ОТ ПРОДУКТА "Х" ??  
За мен в това има толкова смисъл, колкото и в "Подкрепям Македония за НАТО".. :)

1. Какво би могло да бъде "доволството " от един хранителен продукт?? (истински или в капсулка)
Изцеряване? Повлияване? Тонус? Ами тонус дават доста субстанции...   Доволен, понеже не съм недоволен.. ?
Ами доволни ли сте от употребата на чесън?  Това е продукт уникален, сигурно 200 пъти повече от капсулката с нещо си..  (с него и чума са лекували в миналото)
Ами на магданоз? А прясна коприва? По-долу са от капсулките ли?

2. Добре , да допуснем ,че си имате начин да прецените конкретния продукт. Как преценявате , че от друг продукт няма да сте по-"доволни"?  
Ако си карал цял живот Москвич и се качиш на Голф - ще си доволен я, как няма да си. Обаче ако си карал Лексус и слезеш на Голф - дали ще си доволен пак?

Дайте малко по-сериозно, дори и по форумите за мобилни апарати дечицата уточняват : "Доволен съм от този, защото свири силно, а другия пък има добра камера.."

Юко, не всяко отрицателно мнение означава злоба :)  
Освен това Весо дава аргументи, а ти - не. :)
( На твое място бих ценял човека с аргументите. Пък дори и да е злобен :) )  

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: desi82 в 23-06-2011, 12:25:50
Темата е доста интересна и важна и за мен.Интересуваме мнението ви и за водораслите на Aqua Source.(Извинявам се ако сте писали и не сам го видяла)

Апълче, аз съм ползвала почти всички продукти на аквасорс и то доста дълго. Помогнаха ми в момент в който бях доста отчаянар но най-вече натуралния им прогестеронов крем. Пила съм и водораслите и есенц.мастни киселини. Но след почти 3 години употреба спрях крема както и другите продуки. Просто този МЛМ ме дразни. Изпробвах спирулината на няколко фирми - на Балев био, на Now, на Златна Ябълка. Последната е най-качествена. Сега съм на Рейнфорест. Много хора ме попитаха коя пия в момнта като написах статия за спирулина в моя блог, но аз нарочно не споменах за да не им правя реклама. Аз съм абсолютно за приемането й в определени периоди и особено лятото, защото предпазва вътрешно от слънчеви изгаряния. Но всеки сам си преценява. Не бих си купила насипната спирулина. На таблетки без спойващи вещества ми е най-удобна. :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Fruit в 23-06-2011, 16:16:31
 Благодаря ти Деси :flowers2:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: vesselin777 в 23-06-2011, 17:45:41
 Напълно съм съгласен с Деси. Да не говорим, че МЛМ и мен винаги ме е дразнел. Затова спрях да купувам и пробиотиците на Дафлорн. Просто ми е много тромаво и задължаващо.
 Ико, ти пък къде видя злоба ? И наистина какво означава доволен съм от водораслите? Това кой седи отгоре или отдолу на една фирма не е коректно да коментирам, така че коментирам просто продукта, който съм опитвал. В случая, неговите качества са неоспорими.
 И наистина, какво означава доволен съм от водораслите ? Аз мога да кажа, че като приемам по около 5-10 гр спирулина на ден, плюс мака през този период, се чувствам много по-енергичен, възстановявам по-бързо след физически натоварвания и даже при правилно хранене са случва да кача някое килце мускулна маса. Това обаче го правя само есента и зимата. Сега при толкова свежи зеленолистни и плодове е пълна безмислица да се занимавам с разни лиофилизирани "суперхрани".
 
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Mariya в 24-06-2011, 12:44:36
аз кога съм сравнила,veseline 777 че не мога да се сетя.
Бат Бино ,какво да направя че не съм се качвала на москвич а директно на Mercedes.... :Content_4 - emotloader: ;D
Да прав си че не дадох аргументи, за което моля да ми бъде изтрит поста от модераторите,както и беше излишно veselin 777 да копира моя пост
Мир и любов ,няма да пиша излишно повече  :peperudi: :peperudi:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Лейла в 24-06-2011, 13:09:41
Off topic.

Според мен отлива от форума се случва всяко лято, нищо друго не е причината. Ако пък има сърдити рано или късно се завръщат:)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 24-06-2011, 13:43:12
Доста вероятно , Лейла, а така и трябва да бъде , не е приятно постоянно да си сърдит :)  
( А пък изобщо ако не се разсърдиш на нищо, започва да става подозрително..:) дали пък вече не си в рая ? :) )

Марийче , чудесно се шегуваш. Какви изтривания те гонят , пиши си колкото искаш .
( "излишно" е една от субективните категории :) )  
Прекрасно е че си се озовала направо в Мерцедеса . Де и другите да можехме..
 (Надявам се само да не се разсърдиш ако видиш 20 годишна Ланчия Дедра да те изпревари светкавично  , все пак изпреварвам с голямо уважение , а понякога и поздравявам :) )  
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: uko в 25-06-2011, 16:54:44
ей, ей, спокойно, хора.

бате Бино - не съм имал предвид конкретно някой с мненията "против АС", казах го принципно. Напълно уважавам, когато някой има точни факти, които да сподели. За съжаление не съм си правил никакви изследвания пред повече от 10-те години, в които пия водорасли, за да мога и аз да имам нещо конкретно, освен "Много съм доволен." Виждаш, че съм писал, че нямам база за сравнение с други продукти, така че смятам, че е нормално да съветвам човекът, който пита дали да ползва продукта, от който аз съм доволен. Никъде не съм писал "Не ползвай фирмата "х", нали? Не съм професионалист в биологията или химията, за да давам точни обяснения, говоря единствено от личен опит, което, предлолагам всеки ще потвърди, е най-важното и силно доказателство.
веселин777 - да кажа и на тебе - говорех по принцип - не специално за теб. Кое точно не разбираш с израза "Доволен съм от...." ? Естествено, че става въпрос за цялостното физическо и психическо състояние. Нямам никакви проблеми със ставането сутрин в 8 часа, когато си лягам 2 през нощта. Работата ми е свързана с психическо натоварване - почти няма колега, който да не се оплакава всеки ден от главоболие, отпадналост, сънливост и т.н. - аз такива проблеми нямам. Не боледувам. Отскоро спортувам много по-малко, тъй като ми откраднаха велосипеда - сега съм пълен с енергия и се чудя как да я изразходвам във времето, което имам. Надявам се, че сега е малко по-ясно на какво се дължи доброто ми мнение.
А, да - това го постигам с половината от 10 гр на ден Суперхрани.

Мир и любов и от мен   :Appetit_4:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Fruit в 25-06-2011, 22:58:51
uko,благодаря от мен.Аз наистина ценя съвет и мнение основано на личен опит.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Алексче в 28-06-2011, 17:47:56
Чували ли сте нещо за високо съдържание на живак и други метали в спирулината?
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: uko в 28-06-2011, 20:27:48
appl4e,
радвам се, че съм помогнал.  ;D

Алексче - аз съм чувал и за АФА-та такива истории. За съжаление няма как да знам дали са истина....:(
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 28-06-2011, 21:04:27
Чували ли сте нещо за високо съдържание на живак и други метали в спирулината?

За високо не съм чувал. Но ми направи впечатление в лабораторния анализ (http://dl.dropbox.com/u/1838958/LAB-Spirulina.pdf) на спирулината на Зоя, че се намира живачец вътре, макар и в допустимите норми. Погледни Hg (живак), че е  0.016ppm (от допустими до 0.05ppm). ppm (http://www.engineeringtoolbox.com/ppm-d_1039.html) на мен ми е непозната мярка и сега я изгуглих. Ако разбирам правилно, излиза, че, като си купиш 1 килограм спирулина, живакът вътре ще е 0.016 милиграма. Хем изглежда незначително малко, хем знам, че живакът е турбоотровен и хич не ти трябва много от него.  :surpris_23:

Отделно в анализа споменават, че има олово и арсен. Пак в норма...

P.S. Попаднах на страшен сайт с менделеевата таблица! http://www.ptable.com/ (http://www.ptable.com/)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 28-06-2011, 21:35:18
Vesselin, просто помолих за мнението ви за водораслите от тази фирма.Деси споменаваше някъде че е взимала
някои неща от тях.Не сам в BG ,а искам да съм подготвена като се прибера лятото да сам наясно  от къде да си купя.
Хора различни е имало винаги и ще има винаги.Ти вярвай в твоят положителен заряд и пропускай това ,което
не ти харесва просто да си отмине. Само от чистото тяло излизат чисти и красиви слова.
Хубав ден  :peperudi: :Content_22: и прекрасно настроение за всички !



Продуктите на Аквасорс са хубави. Ако не те притеснява цената, не изпитвай никакви угризения, качеството е върха.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 28-06-2011, 21:41:45
Appl4e, благодаря ти за хубавия и смислен пост. Сега като се замисля, съжалявам за снощното ми изказване. Точно затова бях спрял за известно време да пиша тук, а само чета вашите коментари и ми беше достатъчно.

 Даниелче,Ros, сигурно сте прави. Склонен съм да се съглася с всичко, което казвате. По някой път обременяването с много информация вреди на реалния поглед върху нещата. Аз като знам колко съм изчел за тая пуста спирулина,и то от какви ли не източници........... Факт е, че ще продължавам да я ЯМ отвеме-навреме (водораслите са храна, а не добавка), най-малкото защото цианобактериите са в основата на хранителната верига на планетата, а както знаем от извора се пие най-добре. Другата причина е, че винаги съм изпитвал влечение към Древния свят и мистиката, с която са забулени вече изчезналите цивилизации, а като знам, че според някои източници, индианските народи, обитавали определени географски ширини, са използвали спирулината за храна хилядолетия наред....... Иначе не очаквам чудодейни ефекти от консумирането и, нито пък смятам че може да се сравни с току-що откъснат от градината копър, магданоз или спанак. Това са истински суперхрани според мен.
 


Понеже споменаваш индианците, те са хапвали спирулина според рекламата в интернет за спирулина.
Извън рекламата  индианското чеверме  се вписва добре сред индианските колиби.
Сега си на гребена на вълната откъм естрогенови спанаци, магданози или друга зеленилка, която старателно си разкарвал от чинията само преди 10 години.   Ъъъ щом според  теб са супер, папкай.


И понеже темата е за водораслите, а аз имам съвсем леееко самочувствие, че назнайвам какво общо взето се предлага на българския биопазар, ще ви припоръчам тази спирулина http://www.goldenapple-bg.net/goldenapple/eShop.aspx?page=product&id=31 . В България най-вероятно няма по-качествена, но и цената и никак не е от най-приемливите. 
 Този техен симбиотичен продукт няма аналог в целия свят, но все още не съм го пробвал http://www.goldenapple-bg.net/goldenapple/index.aspx?page=goldenstempower .
 Като алтернатива смятам, че хавайската спирулина на Зоя не не никак лоша, но и тя е доста по-скъпа от китайския и вариант.

Приятел просто няма как да се класираш.  Пламен Бараков  и неговата любима представляват "Златната Ябълка"   Едва ли си чел безинтересната им рекламна книга и преувеличенията на Продавача на водорасли Кристиян Драпо.   Едва ли знаеш че в началото пламен е бил дистрибутор на Аквасорс и се е отцепил.   Тоест бях на едно езеро и се изходих в него а ти си се запътил към него да се ичипкаш вътре.
И най-важното : Няма как да смяташ, след като не си изградил статистика. 
Градивната критика към която призова страстно триещия постовете ми е:
- Продуктите в ЗОЯ  са под всякаква критика. Купуват се не от източника а от Англия за да се заобиколят главоболията с митата и транспорта.  Тоест трета ръка прекупвачество и пълна анонимност на произхода. Не така стоят нещата в Златна Ябълка.
Всичко , което е изолирано и не е смесица от много неща  е добро.
Цената всеки сам преценява дали го устройва а качеството е ОК. 
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: desi82 в 29-06-2011, 01:18:02
Спомних си че преди известно време също обсъждахме прословутите продути на Аквасорс. Ето линкче:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=954.0
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 01-12-2011, 16:44:22
Здравейте, с интерес изчетох написаното дотук по темата за водораслите
до момента (1месец) съм употребявал АФА, и съм доволен от ефекта и, но Спирулината мисля е доста по добра, още повече, че за АФА се твърди, че води до пристрастяване и последващи странични ефекти !
Както и да е, въпроса ми е за Спирулината - открих в един сайт http://www.superfooddirect.com/products-shop/hawaiian-blue-green-spirulina-pacifica-tablets-eu2/ (http://www.superfooddirect.com/products-shop/hawaiian-blue-green-spirulina-pacifica-tablets-eu2/)  хавайска такава на  цена £77.90 за килограм или 2080 таблетки

та питанката ми е, някой ползвал ли е на тази фирма продукти - отзиви, и цената - заслужава ли си упражнението с доставка от чужбина( доставката е безплатна )!

Поздрави
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: lilka в 06-12-2011, 09:17:31
Здравей, аз съм чела, че Хавайската спирулина е с най-добро качество.
И щом доставката е безплатна, значи си струва!
Аз съм пазарувала от ибей, ако успея да ти пусна линк, ще го направя.
 :peperudi:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: lilka в 06-12-2011, 09:28:33
Пак съм аз!  O0
Ето го линкчето:
 http://www.ebay.co.uk/itm/UK-Soil-Association-Certified-Organic-Spirulina-Powder-1kg-/380391446417?pt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&hash=item589118d791
спирулината не е хавайска, но поне е органик има и публикувани тестове.
Търговеца е точен пазарувала съм от него няколко пъти.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 06-12-2011, 09:33:54
lilka, благодаря ти
току що  - преди да ти видя линка си поръчах 2000 и кусур капсули хавайски водорасли :)
на прах - никакъв шанс да пия жабурняк - на капсули най-добре гълташ и заминава

да видим какво ще ги правя тези количества де:):):)
да не се превърна в зелено човече :)

поздрави

п.с
м/у временно доста четох за афата
много си е добро това водорасло и лично аз определено се чувствам много тонизиран от него  плюс много физическа енергия и сила във фитнес залата
когато забравя да го пия не усещам липсата му, което  май не е признак за пристрастяване

както и да е ще си ги допия и после ще мина за спирулина ;)
а може и да ги комбинирам
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 06-12-2011, 10:08:06
Може да прилича на жабурняк, но на мен фреша не ми е вкусен вече без лъжица хлорела или спирулина... :essen:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Faline в 06-12-2011, 18:06:36
И аз вече свикнах на спирулината, особено на смути с плод, а сега почнах да пия и хлорела - само с вода (!), мирише на тиня малко, но си я пия с кеф  ;D
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 07-12-2011, 09:43:02
На мен с вода са ми много гадни, обаче с банан или пък с ябълки така да се връзват...  :essen:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 07-12-2011, 11:25:16
Добър ден
преди малко глътнах 3 капсули афа и след няма и минути се почувствах като след много силно кафе !
Лошо няма, ама почвам да се чудя - дали в тези капсули има само афа или и други химически добавки !!!
Та в тази връзка се чудя - дали измежду форумците тук има някой химик или лаборант който да направи изследване на тези субстанции :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 07-12-2011, 15:56:41
Плацебото е голяма сила  tooth
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: grow в 08-12-2011, 21:04:03
Плацебото е голяма сила  tooth

В него е ключа,много го търсят,а него никъде го няма  ;)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: mak в 09-12-2011, 01:01:09
Не знам дали е само плацебо ефекта. Опитах ги и аз, като забелязах същия прилив на енергия. Това, което беше доста странно е, че след няколко часа почувствах силна умора и ми се доспа изведнъж. Поразрових се малко за водораслите и намерих ето това:

"A. flos-aquae also produces hepatotoxins and neurotoxins. Some of these are carcinogenic.6b  Others are acutely lethal. The LD50 of one hepatotoxin, microcystin-LR is a mere 50 µg/kg, compared to cyanide's LD50 of 10,000 µg/kg.7 Neurotoxins produced by A. flos-aquae include neosaxitoxin and anatoxin.8 Anatoxin is a chemical cousin to cocaine. Anatoxins may be the reason why people eating blue-green algae sometimes feel energized. Some people also describe being addicted to blue-green algae."

оттук http://www.tldp.com/issue/167/algae.html .

Ако съдържат действително химикал, с ефект близък до кокаин, то това обяснява нещата, дори и с пристарстяването.  Само за инфо. Всеки сам си решава...
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ros в 09-12-2011, 08:43:17
 Re:Водорасли на прах - как?
« Отговор #63 -: 21-06-2011, 09:59:06 » Цитат 

--------------------------------------------------------------------------------
Привет на всички!
Включвам се, но ще изразя мое принципно мнение, а не само за водораслите.
Ясно ми е колко хора няма да се съгласят с мен, но всеки има право на мнение и също сам да достигне до истината, каквото и да му струва това.Далеч съм от мисълта да давам акъл на някого.
Според мен, водораслите , а и не само, могат да бъдат заменени с друго растение/ и изобщо продукт/, расло в България..А, ако и сами си го приготвим, отпадат напълно основателните съмнения относно качеството/много често обратно пропорционално на цената/........ и т. н...... и т. н.
Целта ми бе да споделя лично мнение и ако мога, макар и малко, да скъся пътя  до вашата истина.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 09-12-2011, 08:57:31
Не знам дали е само плацебо ефекта. Опитах ги и аз, като забелязах същия прилив на енергия. Това, което беше доста странно е, че след няколко часа почувствах силна умора и ми се доспа изведнъж. Поразрових се малко за водораслите и намерих ето това:

"A. flos-aquae also produces hepatotoxins and neurotoxins. Some of these are carcinogenic.6b  Others are acutely lethal. The LD50 of one hepatotoxin, microcystin-LR is a mere 50 µg/kg, compared to cyanide's LD50 of 10,000 µg/kg.7 Neurotoxins produced by A. flos-aquae include neosaxitoxin and anatoxin.8 Anatoxin is a chemical cousin to cocaine. Anatoxins may be the reason why people eating blue-green algae sometimes feel energized. Some people also describe being addicted to blue-green algae."

оттук http://www.tldp.com/issue/167/algae.html .

Ако съдържат действително химикал, с ефект близък до кокаин, то това обяснява нещата, дори и с пристарстяването.  Само за инфо. Всеки сам си решава...

та в тази връзка
аз пак да попитам :

има ли химици тъдява да направим изследване ?
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 10-12-2011, 01:12:54
 Макче,  да напомня , че съгласно изискванията на форума  се очаква да направиш и преводче на материалчето , което си ни предоставил на английски. Пък и не е чак толкова обемно :)
(  Все пак голяма част от хората се чувстват така , както и ти би се почувствал , ако ти постнат текст на немски или холандски :) )

Вик, нали затова образуваме гънки с годините.. За да  не ни се налага да вършим неща, за които ще вложим много , а ще получим малко :)
Каквото и да се открие при евентуален анализ, то ще е някакъв вид стимулиращо вещество. Или естествено или допълнително мушнато там, за да може потребителите да реагират точно  по този начин - "щом дава енергия - значи е добро за мен!" :)  И да купуват, да купуват...
То както го описваш, това чудо е по-силно от редбула. Силно стимулиращите съставки не са добри за редовна употреба - първо ,че не можеш да разпознаеш физиологичната умора и работиш  " на червено" и второ - имаш нужда скоро да вдигнеш дозичката,  защото организма винаги вдига толеранса.
  Естествено , за епизодични случаи , когато се налага  да си в тонус ( например - тъщата има рожден ден)  няма проблем . :)


Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 10-12-2011, 09:48:18
¨Не яжте водорасли, щото имат анатоксин¨, ми звучи като "не яжте плодове и зеленчуци, щото имат нитрати"... Можете, обаче, спокойно да си хапвате Мак Доналдс  tooth
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 10-12-2011, 12:30:08
 Теодорче , ти пак отърва сюжетната линия :)  
Идеята е , че най-вероятно се добавят тонизиращи съставки, за да те накарат да купиш. Тоест - налице е шмекерлък. ( Както почти във всеки бизнес)
А кой може да гарантира ,че този шмекерлък се изчерпва само с това.. :)  Възможни са и допълнителни разминавания между етикета и истинското съдържание на продукта.(което е многократно установявано при случайни проверки, има официална статистика по въпроса)
 Свидетели сме  на тотален , повсеместен спад на морала   на всички равнища. Така е и оттатък океана, и отсам.  Новите ни "братя" прокараха и при тях си,  и тук култа към парите, без значение начина на придобиването им.
Затова все повече трябва да сме нащрек за продукти в капсулки и кутийки.
 Както казва Роси, имаме си и у нас всичко необходимо  за да сме здрави и щастливи.
Оглеждайки се постоянно за все нови и нови екзотични храни и хран. добавки, ще заприличаме на човека, който в стремежа си за  по-голямо удобство  постоянно разчепквал вълната на дюшека си , докато накрая така го изтънил , че си легнал на твърдо :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: mak в 11-12-2011, 07:16:06
Извинявам се за липсата на превод, мисля че ме разбрахте все пак, но да се поправя  :)
Не казвам не яжте, а само имайте предвид, че :
"Синьозелените водорасли също произвеждат хепатотоксини и невротоксини.Някои от тях са канцерогени. Други са силно смъртоносни. Смъртоносната доза на един от най-известните хепатотоксини на синьозелените водорасли - микроцистин LR e 50 микрограма на килограм телесно тегло, сравнена с тази на цианкалия от 10 000 микрограма/кг. Невротоксинитe, произвеждани от синьозелените водорасли включват неозакситоксин и анатоксин.Анатоксинът е химикал, братовчед на кокаина. Може би анатоксините са причината, поради която хората се чувстват понякога енергични. Някои хора също описват, че са пристрастени към синьо-зелените водорасли."

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 11-12-2011, 10:26:44
Така е вече добре  :)
Всъщност , това е ценна информация. Тя доказва , че хората искат задължително да усетят ефекта, при това - веднага :)  Тогава вярват. Затова и кафето без кофеин не е на почит :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: bpa в 11-12-2011, 11:44:43
Извинявам се за липсата на превод, мисля че ме разбрахте все пак, но да се поправя  :)
Не казвам не яжте, а само имайте предвид, че :
"Синьозелените водорасли също произвеждат хепатотоксини и невротоксини.Някои от тях са канцерогени. Други са силно смъртоносни. Смъртоносната доза на един от най-известните хепатотоксини на синьозелените водорасли - микроцистин LR e 50 микрограма на килограм телесно тегло, сравнена с тази на цианкалия от 10 000 микрограма/кг. Невротоксинитe, произвеждани от синьозелените водорасли включват неозакситоксин и анатоксин.Анатоксинът е химикал, братовчед на кокаина. Може би анатоксините са причината, поради която хората се чувстват понякога енергични. Някои хора също описват, че са пристрастени към синьо-зелените водорасли."



Знаех си аз, че не трябва да ям такива неща  :Confus_3: :Confus_3:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Ros в 11-12-2011, 12:25:05
Знаех си аз, че не трябва да ям такива неща  :Confus_3: :Confus_3:

 :pensif_29: .................Надявам се, че не се шегуваш?!/Дори и да се шегуваш, пак е добре-поне имаш чувсво за хумор/ ....  :whistling2 - emotloader:

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: grow в 11-12-2011, 22:23:51
Аз съм за да се прибавят в дневния режим,трябва да се експериментира,но и да се ползват на периоди все пак са добавка.Ефекта им е по-силен особено ако има контраст с по-ниско енергийна диета.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 12-12-2011, 16:49:54
Е аз да се похваля
тъкмо ми дойде от великото кралство поръчката на 2080 таблетки хавайска спирулина кило и нещо пресована зеленилка  :)
вече изпих 2х3 броя
ей са ще видим кон боб яде ли :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 12-12-2011, 18:18:04
Аз съм твърдо с 2 ръце за спирулина и хлорела (афа не съм опитвала). Нищо друго не успя да ми върне цикъла, така че за мен са си незаменими.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 20-12-2011, 08:56:17
Здравейте отново

едно бързо питане
какъв е цвета на разтворената във вода спирулина на прах

защото вчера експериментирах с хапче спирулина да го разтворя във вода
първо отне му часове само да омекне и вече 24 часа не се е разтворило напълно
и второ цвета е наситено изумрудено син !
леко съм притеснен :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 20-12-2011, 10:30:10
Ами има сини отенъци, но чак пък сини...  :surpris_23:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 20-12-2011, 11:28:04
Те за това иде реч

(http://img690.imageshack.us/img690/5593/image0379.jpg)
(http://img402.imageshack.us/img402/4129/image0380z.jpg)
(http://img13.imageshack.us/img13/5439/image0381r.jpg)

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: com_pot в 20-12-2011, 11:46:59
Извинявам се, ама какво е това хапче? Не е капсула, а таблетка, така ли? На коя фирма е?

Изглежда ми ок цвета, но е твърде блудкаво. Може би защото аз ползвах спирулина на прах. Нейният цвят бе същия като в тези снимки тук -

http://www.zemianazaem.com/archives/296

Можеш ли да снимаш етикета от опаковката на твоите хапчета спирулина, където са изброени използваните помощни вещества?
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 21-12-2011, 09:00:14
Ето снимана кутията

(http://img705.imageshack.us/img705/7442/dscn14761.jpg)

(http://img825.imageshack.us/img825/600/dscn14771.jpg)

(http://img412.imageshack.us/img412/4272/dscn14781.jpg)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 21-12-2011, 09:59:55
Е това не е синьо  tooth Според мен са си наред, просто 1 капсула е малко. На ден се пият по 1/3 лъжици
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 21-12-2011, 10:35:21
Е това не е синьо  tooth Според мен са си наред, просто 1 капсула е малко. На ден се пият по 1/3 лъжици

надписите ли ? :) :) :)

абе в чашата си е синьо та знае ли се
оставил съм я да видя дали нещо ще се утаи,  и после като изветрее водата какво ще остана на дъното :)
освен това съм изпратил мостри от афа и спирулина на един човек работещ с енергии и прочие да си каже мнението за тия субстанции :)

дотогава "с риск за здравето"  пия по 3 хапа сутрин и толкова следобед вместо кафе :)
даже давам на малкия по един хап сутрин - зелената сила на Бен 10  я наричаме :)

поздрави :)

п.с.
това разтвореното в чашата как вони на жабуняк   не ми се мисля как го пиете на прах
брррр

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Easy friend в 21-12-2011, 23:52:06
Много мнения за спирулината, много нещо, а и бих казал много негативизъм. Малко закъснявам с коментара си, но се доверявам на zoya.bg и съм с положително отношение към магазина, още от появата му (лична гледна точка). Хората са публикували лабораторен анализ на спирулината и произхода, представили са се с имената си, не с анонимни прякори и застават зад продуктите. Пък и май не малко хора ги познават лично. Само че не - имало живак (макар и в норма ). Първо били в наилонови торби от третия свят, а после избягвало се митото и се прекупувало. На ortodoksalen_anorektik надали някой обръща внимание. Има си определение за такива писатели, а именно "хейтър".

Ето и извадка от Urban Dictionry:
1. Hater
<A person that simply cannot be happy for another person's success. So rather than be happy they make a point of exposing a flaw in that person.>

В превод:
<Човек, който не би могъл да се зарадва на успеха на друг. Вместо това ще изказвал мнение, с което излага недостатък в другия>

А за другите марки, за които се пише в Земя на заем:
Чудех се кога ще видим техен лабораторен анализ тук (Златната ябълка и Аквасорс )? И да видим там дали има живак или не.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 22-12-2011, 10:45:34
Easy friend, напълно подкрепям!

 Много хейтърство за продукти, които едва ли са ползвали достатъчно дълго (ако изобщо са ги ползвали), за да усетят ефект. Пък и някои хора няма какво да усетят, понеже нямат кой знае какъв проблем  :whistling2 - emotloader: Аз, обаче, имах и го реших с хлорела и спирулина. Тук може би трябва да се обърна към веганките с липсващ цикъл, особено тези с нулева кръвна група - водорасли му е майката :)

Относно zoya.bg - водораслите си ги взимам само от там,и то само насипни. Другите наистина ми се виждат съмнителни.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 22-12-2011, 17:03:20
ха добърден на подкрепящите :)  ( ама да видим и какво точно подкрепват :) )
ЛЕСЕН ПРИЯТЕЛЮ, а за кое няма много мнения ? Ти сещаш ли се ? Защото аз не се сещам .. :)
Думата "негативизъм " тук според мен не стои на място  ;)
Излагането на неудобни факти  не е негативизъм. Думата има малко по-друго значение.( субективна категория- изразява  нещо субективно - лична интерпретация на факт, психологична или емоционална настройка , позиция  и т.н. )
 Интересно , за ГМОто и ваксините също ли ще кажеш , че има твърде много "негативизъм".. :) :)
Значи понякога негативизмът е добър май? :) А друг път - лош. :)
Малко са нещата на този свят , дето са само добри или само лоши.
Затова във философията се говори за "дуалистичната природа" на всичко около нас..

Нали и затова са форумите -  да се изговорят плюсовете и минусите и да си решим на кого да вярваме.
Ортодоксалният  не беше точно хейтър, защото имаше доста продукти , които той подкрепяше силно, почти фанатично. ( ти си съвсем пресен и не си му чел постовете, но ние ги четем задълбочено, все пак той е феномен, дали добър или лош..но той си имаше също своите почитатели, така че - ДОРИ и на него  обръщаха внимание. :) )  
 Според мен той беше повече циник с безпардонен език , отколкото хейтър. Обаче посочи ми колко от съфорумците успяват да са така цветни, наситени , провокативни, със собствено и независимо! присъствие и ярък наелектризиращ стил ? Това поне не може да му се отрече. Ето - пак доказваме ,че  ДОРИ и той не е само лош :)  

А по отношение на лабораторните анализи..
Тук често се прокрадват  простодушни хорица с чисти сърца , които вярват безусловно в тази утопия.
(Вярват, защото не знаят горките ..)
 Има толкова тонове  литература за подменени "научни" изследвания и лабораторни анализи. Че не е за вярване.
При това - те касаят ЛЕКАРСТВАТА! Които са на съвсем друг ( много по-строг! ) режим от добавките.
Огромен брой лекарства се изтеглят тихомълком от пазара, заради нанесени  непоправими вреди върху телата и психиките на хората , които са им повярвали.  Е как така , нали уж са били задълбочено изследвани преди да ги спуснат .. :) ?
Печалната истина е , че ако  лекарствата се контролират поне донякъде, то  добавките просто НЕ СЕ КОНТРОЛИРАТ! И това е известно отдавна. Може да има лабораторен анализ на определена партида, ама дали и следващата ще е същата?  И после - кой е финансирал този "анализ" ?  :)
Колко интересно - 90% от финансираните от правителството изследвания демонизират ( заслужено) аспартама. А 90%  от финансираните от самите фирми-производителки изследвания го оправдават..
Е, кой е сбъркал като е казал-"Който плаща, той поръчва музиката" :)
Вече не може да се вярва дори и на учените. Понятието "учен" вече не е синоним на "честен и морален" ( разбира се , не значи че всички са такива , но как да ги разпознаем?..:) :) )  ( Наскоро , нали по глобалното "затопляне"  лъсна всичката им нечистоплътност, когато им хакнаха личните кореспонденции.. :) )
Ако изобщо някога е имало морал в бизнеса, то това е било НЯКОГА. Сега такова животно - просто няма. И добре - почти никъде го няма.
Може ЗОЯ да са прекрасни хора, обаче аз си залагам и двете уши , че ако се окаже по някакъв начин ,че в закупената от тях голяма пратка спирулина  има някакъв (да го наречем ) порок ,за който обикновеният потребител НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕ, (но и няма да му навреди!!)   те няма да изхвърлят тази пратка в морето! А ще си я продадат най-невъзмутимо. Ако някой каже ,че би постъпил по друг начин , значи никога не е правил бизнес.  Друг вариант просто няма . Това са правилата на бизнеса! (Пак казвам - там морал не  можем да очакваме. Тази категория не е заложена дори в ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН. И аз бих постъпил така , ако от това зависи ипотеката на къщата ми или съществуването на семейството ми.
Не искаш да срещнеш мечка? Тогава не ходиш в гората ! :)

Водораслите може да са хубави, може да са лоши , акцентът ми не е там. Акцентът е ,че няма никаква гаранция , че  това , което е написано и се рекламира, Е ТАКА.   И най-често етикетът не отговаря на истината! ( Правени са държавнофинансирани проучвания из американския пазар на добавки - 85% от кутийките и капсулките НЕ ОТГОВАРЯТ на написаното на етикета- или изобщо липсва активната съставка, или са донадени допълнителни ( небезобидни ) съставки, които да СЪЗДАДАТ впечатлението , че продуктът " работи", Е как така, нали уж се контролират ? :)
 .( Цитирам  д-р Марк Хаймън , "Ултраметаболизъм" )

Възможно е спирулината да е прекрасна. Най-добрата на света. Но дали след 5 мес. тя ще е същата? Дали ако се смени собственикът на фирмата, или ако го закъсат финансово и е въпрос на оцеляване, пак ще слагат "лабораторнодобрата" , ако има начин да пъхнат друго,за  да си намалят разхода и да  отърват фалита?  
 Ами ако се появи нов мощен играч на пазара, който е назначил сомалийци , изнесъл си производството в Чад, намерил начин да скрие данъци или прочие.. като с това си е смъкнал разходите до минимум? Инвестира яко в рекламата на неговата нова спирулина , която пуска с 46% по евтино? Няма ли това  да наруши равновесието и да попромени добрите маниери  на "коректния" произведител, който ще се принуди да направи и той някои компромиси в качествто за да оцелее?  ;)
(Преди време аудиофилските списания бяха собственост на аудиофили, които уважаваха честното спортсменство ,аудиото  беше чест за тях и  можеше да им се вярва. После обаче списанията бяха купени от обикновени търговци, за които  спортсментсвото е последна грижа.. И започнаха да публикуват тестове, в които победителите са тези, които си плащаха. Това се разбра и вече на тези списания се гледа с "едно наум" от познавачите. )
Така е почти навсякъде.
 Оня ден научих нещо интересно за коректната наша фирма "Б---о". Човек, който е работил там , разказа, че в тахана не всичкото масло е "таханово".. :)  Една част се изземвало и на негово място добавяли друго, по-евтино. После разбърквали.
Не знам , не съм бил там, и аз като нашия приятел " се доверявам" обаче :)

Та така де, след всичко това  на езика на повечето им е -" А ти какво предлагаш? " :)
Аз не казвам, че тази или друга добавка не "действа"  . Но е възможно да има и други алтернативи, които да действат СЪЩО ТАКА ДОБРЕ, но на много по-ниска цена?  ;)
Има и още нещо - нали вече доказаха , че водата поемала емоциите и енергията от хора и пространство?   ( Съществува целебен метод, при който на прясно разтопена вода се говори и се моли  за изцеряване. После се отпива. Познавам жена , която така лекува детето си)
Та щом водата подслонява чужда енергетика,  защо това да не го правят и добавките?  Извлечени от езерото от кой знае кой беден, нещастен (болен) човечец, обработени в цех, където витае страха на работника от евентуално уволнение заради рецесията, качени на кораба попили мъката на моряците по родните им места, разтоварени транспортирани и складирани от хора с още по-неясна вибрация, разпространени , съхранявани и предлагани от хищни, комерсиални търговци на едро при НЯКАКВИ атмосферни условия, прекупени на две -три ръце търговци на дребно .. и пр.
 Ще кажете пак - ама тези неща се контролират. Да, сигурно. Блажени били вярващите..Видяхме как се контролират по американските кланици...( Не само аз , но и закоравял отцеубиец би ревнал на глас при тези кадри )
Но добре , какво е останало в капсулката от първоначалния живец? От първоначалната идея на природата?
И как е съхранен този живец в капсулка с трайност 2 години?

Да , знам, железният аргумент е - " Но при мен помогнаха и аз им вярвам" . Съгласен съм, но ако нещо се окаже още по-добро на много по-малка цена?
(Има хора , които чертаят един кръст на стената, молят се от душа и оздравяват, доказано е многократно. Да им напомним ли , че са можели да си купят хлорела? :) )

Този месец имах честта да посетя в София един от изключителните хора  - лечителят-билкар  Владимир Бошнаков. Този човек официално е обявил ,че лекува безплатно и по цял ден приема пациенти. На такъв човек може да се вярва. Поговорихме надълго.( За моя радост , аз също успях да го заинтригувам с някои информации по темата за биорезонансното тестуване и въздействие.)
Този ел инженер сега е на 83. Казва ( и му личи) ,че никога не е бил толкова здрав, както сега. А на 70 са му открили едновременно 1.Мозъчно-съдова непроходимост с припадъци.   2. Сърдечна недостатъчност + исхемична болест.   3. Рак на простатата.  
След като 7 мес. трима дипломирани ( то не върви да ги наречеш доктори :) )  са го тровили с лекарства и едва не е умрял, зарязал всичко "хуманно" и наблегнал здраво на билките.  
За няколко месеца успял да ликвидира всичката патология.  (Интересно , не чух да е приемал спирулини, хлорели, годжи-бери, муира пуама, извлек от катуаба,  пасифлора или чай от лапачо..:) )
Само наши билки , растящи наоколо.

Та на въпроса - "какво аз употребявам".. :)
Не мога  и не искам да го доказвам , но има два продукта , чиито прием прави всички останали опаковани, изсушени и хидролизирани добавки просто излишни .
- Сурови , свежи, оплодени  пъдпъдъчи яйца , от гледани с обич "нетунинговани" птички + черупките им( подходящо обработени)
- Кълнови и поници от наоколо "събрани" ( що годе ) био семенца.
  В тези продукти има всичко , което трябва на организма за да си произведе някое ( евентуално) липсващо елементче.
 ( Да, обичат да ни будалкат, че някои от тях трябвало да се добавят "отвън" , като например незаменимите амино..  Ама се разбра , че организмът сам си ги произвежда "дори" и тях :)
Освен това, яйцата и кълновете са  необременени с паразитни "чужди" енергии и вибрации. Пътят им от родното до лобното им място е кратък. Свежи са и пълни с живот.
 А за усилване на профилактичния ефект в посока лечебен ,може да се добави веднага някоя билчица , откъсната с благодарност  (и собственоръчно)   на  някоя полянка.

Което не значи , че ако си направя утре и аз такъв магазин ( то само аз май нямам още :) )  няма да продавам и аз хлорела и афа. :)
Ще бъда принуден да продавам и продукти, в които "не чак толкова вярвам" , за да мога да продам малкото , в които наистина вярвам.  ;)
В противен случай фалирам светкавично  и дори това , в което вярвам, няма да достигне до адресанта си . :)

И какво , не е ли вероятно и прекрасните хора от ЗОЯ  и др. подобни  коректни фирми да подхождат по същия начин ?  ;)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 22-12-2011, 17:43:39
Като говорим за достъпност, най-недостъпното нещо, за което се сещам в момента, са оплодени/обичани/био/т.н. пъдпъдъчи яйца... Нямам възможност да си ги гледам, така че, ако купувам пак гаранцията ми е никаква...
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: bpa в 22-12-2011, 18:42:16
Като говорим за достъпност, най-недостъпното нещо, за което се сещам в момента, са оплодени/обичани/био/т.н. пъдпъдъчи яйца... Нямам възможност да си ги гледам, така че, ако купувам пак гаранцията ми е никаква...

Разбира се, когато не ги гледаш лично, гаранция няма никога, затова понякога правиш компромис, като се доверяваш на хора, на които според теб може да се има доверие. Така направих и аз, като се доверих на Бате Бино и си купувам от същия производител, от когото купува и той. Яйцата ги получавам с куриер, и съм много доволен  :essen:  :thankyou:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 22-12-2011, 21:42:00
 Да. Ако искаш нещо достатъчно силно ,ще намериш начин да го реализираш. Иначе - оправдания биха могли да се намерят поне 999 на брой. :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: sis в 22-12-2011, 22:40:38
 
  Бате Бино, отдавна не бях чела толкова стойностно мнение в този форум. Благодаря ти за отделеното време и споделения опит. Напълно съм съгласна с теб,  че билките съдържат всичко в себе си и енергията и микроелементите. Да, доста по-трудоемко е да запарваш, вариш, отколкото да глътнеш чудодейната добавка. Пък и трябва натрупване 1-2 месеца постоянство при пиенето на билката.
Светът е пълен с реклама и човек се поддава, никой не рекламира копривата както спирулината.
Прекрасно си описал начина, по който най-вероятно достигат до нас различните водорасли.Страшно уважавам хора като теб, които поглеждат от различни ъгли на света и споделят честно какво мислят. Затова на мен също ми липсва Ортодоксален, вярно беше  понякога грубо циничен, но много зрънца истина
прозираха в изказванията му.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 23-12-2011, 11:06:48
Благодаря , Сиси.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 23-12-2011, 11:53:17
Харесва ми идеята да отскоча до Хаваите и да опитам полов фреш със прясна спирулина...  :essen:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Vik в 23-12-2011, 13:11:22
Харесва ми идеята да отскоча до Хаваите и да опитам полов фреш със прясна спирулина...  :essen:

ъъъъ

какво е полов фреш ???
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: bpa в 23-12-2011, 13:55:47
Харесва ми идеята да отскоча до Хаваите и да опитам полов фреш със прясна спирулина...  :essen:

ъъъъ

какво е полов фреш ???

сигурно някакъв нов афродизиак  :surpris_23:  :whistling2 - emotloader:  :Confus_3:  ::)  :o  :surpris_23:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Theodora в 23-12-2011, 16:13:21
E те това е издънка !  tooth Искала съм да напиша ПЛОДОВ!  :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: grow в 24-12-2011, 01:29:06
Theodora@ Теди тия полови фрешове за закуска са най-вървежни  :P
Бате Бино@ бате Бино доста напоителен коментар няколко поста по-нагоре  :Content_14:.И аз съм скептичен за произхода,съхранението и отностно намеренията на търговците като цяло,особено ако иде реч за добавки,но пък за това всеки си преценява за себе си.
За Ортодоксалният не бях срещал напоследък толкова положително отношение към него,явно е че липсва на мнозина,жалко е че системата казва Не.Аз не успях да го хвана в действие но наред с арогантния и спонтанен стил,поне моите наблюдения виждат чист реализъм в изказванията му.
На мен ми е интересно ако не те затруднява да разкажеш още подробности от срещата ти с този билкар Бошнаков.Какво го е вдъхновило него,как е стигнал до крепко здраве,и дали 6ят тибетец не е замесен тука случайно :P
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: getready в 27-12-2011, 16:20:15
Здравейте! Преди месец си взех спирулина (био) на прах и си я забърквам на шейк с банан почти всеки ден. На опаковката, както и в доста сайтове, пише, че препоръчителната дневна доза е от 1 до 5 грама.

Поразрових се още малко и намерих няколко сайта, в които пише, че на практика можеш да приемаш колкото искаш спирулина, защото тя е храна, а не лекарство.

Какво мислтие вие? Какво сте чели и как приемате спирулината?

Цитат от http://www.chlorellafactor.com/chlorella-spirulina-30.html

Цитат

Цитат
Spirulina
Disease-fighting dose: 20 grams / day
Maintenance dose: 10 grams / day
Athlete dose: as much as 60 grams / day
Upper limit: there is no upper limit. You can eat spirulina like food. If you eat "too much," you will simply get full.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: com_pot в 27-12-2011, 22:32:05
Теб какво те притеснява - да не се окаже, че си пил дълго време спирулина, а на края да се окаже, че ефектът е никакъв, защото количествата са били прекалено малки?

Според мен няма такъв вариант. Колкото - толкова. Тялото ти ще оцени жеста, че му разнообразяваш менюто с хранителни вещества. И сам ще си го усетиш, ако не е ок така и ти трябва повече.

А оптималната доза всеки си я усеща, особено пък щом вземаш спирулина на прах, а не на таблетки. На мен лично две чаени лъжици на ден са ми предостатъчни.

Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: getready в 28-12-2011, 20:07:42
Мисълта ми е, че си взех спирулината основно с идеята да имам източних на белтък в храната си, а тези препоръчителни 5 грама на ден ми се струват изключително малко. Просто се чудих ако ги надвишавам, дали няма да е вредно. За преяждане трудно може да се говори, понеже бих казал, че имам доста голям апетит.

И предвид, че тренирам редовно, дали 20-30 грама (2-3 супени лъжици) на ден ще са ми добре?

На кратко: възможно ли е ако превиша дневната доза от опаковката (1-5г) и започна да приемам толкова, колкото прочетох тук-там (30+ г) да е вредно? Това ме интересува. Страничните ефекти, като позеленяване на крайния продукт далеч не ме притесняват  ;D
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: shofilev в 15-02-2012, 00:39:29
Както и АФА, спирулина съдържа вещества, активиращи различните функции на организма и които го карат да работи на по-високи обороти. В този смисъл може да се направи аналогия с двигателя на колата - ако постоянно го пришпорваш на високи обороти, той ще дава повече от себе си, но и по-бързо ще отиде за скраб. :)
Понеже вече започнах с аналогията между АФА и спирулина (все пак и двете са синьо-зелени водорасли), ще споделя какво научих от д-р Дияна Стоянова (в момента е детски хирург в "Токуда болница"), която е един от лекарите с най-голям опит в прилагането на АФА в България (повече от 6000 пациенти за около 13 год.). Та тя ми обясни, че от опит е установила как АФА действа на пациентите и приказките за големи дози са продиктувани само и единствено от комерсиални подбуди и не почиват на научни и медицински аргументи, ако се използват с цел лечение (подобряване на здравето). Дори обратното - при много хора големите дози оказват негативен ефект по гореспоменатата причина. Ето и един пример, с който тя подкрепи това твърдение: при жена, вземала по-висока от обичайната доза от 1 гр. дневно, месечният цикъл е започнал да идва на две седмици, а не веднъж в месеца, както е нормално. Отделно, че при по-големи дози, вземани продължително време, се получава и нещо като пристрастяване, което не е за предпочитане.
Личното ми мнение е, че водораслите не би трябвало да се използват с цел основен източник на протеини или енергия - това би следвало да бъде традиционната храна. Те биха могли да бъдат допълнение към нея, но в разумни граници.
Аз вземам АФА от есента, като в началото не бях ориентиран за дневното количество и вземах доста по-високи дози от това, което е трябвало - ефектът беше, че около осем часа след приема им, чувствах умора и сънливост. По съвет на д-р Стоянова ги спрях изцяло за известно време и след това ги вземах по 1 гр. дневно. И то дори само когато усещах, че се разболявам - в тези случаи ефектът беше наистина поразителен - за часове или на другия ден най-късно (ако ги вземех при първи симптоми). Сега ги вземам ежедневно с профилактична цел - да не се разболея от циркулиращите в момента вируси.
Ежедневно високите дози карат организма да се чувства зависим от тяхното стимулиращо действие - това го сподели и един съфорумец от Варна - когато спрял приемът им (по 3 суп. лъжици дневно в комбинация с още толкова спирулина и хлорела) се почувствал много дискомфортно (а вероятно е понижил и спортните си резултати). И тъй като до момента няма направени достатъчно задълбочени изследвания как се отразавя по-продължителен прием на големи дози водорасли върху здравето на съвременния човек, то може би най-добре е да не се прекалява с количества над утвърдените като допустими.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: kokolqja в 11-01-2013, 18:39:08
От къде си купувате АФА?
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: shofilev в 13-01-2013, 02:02:21
Варианти - много. Най-евтино излиза от чужбина, особено ако твой познат живее там и ти ги изпрати. Така се спестява мито и други надценки на вносителите. Иначе по-лесно е да си ги купиш от някой, който ги внася, но е и по-скъпо. Аз първоначално купувах от "Аквасорс" (имам дистрибуторски договор, който подписах само за мои лични нужди), но след това започнах да купувам от "Дива енерджи" http://www.diva-energy.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/e3-afa/cena-e3afa (http://www.diva-energy.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/e3-afa/cena-e3afa) - голямата опаковка излиза с около 20% по-евтино от тази на "Аквасорс" и то по дистрибуторска цена.
При сушените водорасли е много важен процесът на сушене. При неправилно сушене няма никаква полза от тях. Това означава, че трябва да се обръща внимание на фирмата производител, не само на вносителя. ;)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: hdeshev в 30-08-2013, 05:35:44
Тъкмо го написах в един от дневниците и си мисля, че и тук му е мястото.

След споменаване от shofilev опитах спирулина и хлорела на таблетки от Rainforest Foods (има ги в зоя.бг). Оказаха се наистина вкусни и вкусът прилича на този на суровите тиквени семки. Даже често почнах да сдъвквам таблетките, защото почнаха да ми харесват.

Какъв е изводът? Или спирулината на прах е некачествена или нещо друго подобрява вкуса на тази от таблетките.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Тошко в 12-10-2013, 10:10:53
Привет, аз пробвах също спирулина и хлорела на таблетки от Rainforest Foods от Зоя.бг и след като стигнах
до същия извод ги оставих.
Към бате Бино,
как може да се познае най-лесно оплоденото от не оплоденото пъдпъдъчи яйде ?
Какви са начините да се приготви здравословна храна от яйцата, и как се процедира със черупките ?
Предполагам че и на други им е интересно да пробват.
Аз лично намерих тук около Пловдивско се продават такива яйца, но искам да попитам също преди да започна да приемам такива, има ли вероятност дори и пъдпъдъците да не са гледани в най-добрите условия да пипна нещо от яйцата им? :Appetit_17: ...  или няма никаква опасност специално за тях, въпреки това което изчетох и се образовах, че нямало опасност, предвид здравата им обвивка под черупката и високата темп. от 42 градуса на пъдпъдъците.

Поздрави  :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: azure7o в 06-11-2013, 23:21:48
Здравейте ,
 
Регистрирах се в този форум , главно заради тази тема ( не съм вегетарианец , тук май не ги харесвате много , но както и да е  ) , та може и да съм "месоядна тухлена глава "  :Content_4 - emotloader: , но искам да се храня здравословно.
Напоследък се стремя да не ям толкова соя ( освен , ако не е от о.Окинава ( не съм виждал такава  ;D ))
Търсех си витамини , но мултивитамин без соя не мога да намеря , чух случайно от един приятел за водорасло " Спирулина ". Прочетох в интернет за него и бях изумен какво съм изпускал до сега.
Искам да ви попитам мога ли да смеся примерно Спирулина 250гр , Хлорела 250гр с Конопен протеин - 500гр на ден да пия по 20-30гр.
Отделно мисля да си взема и годжи бери , но не знам каква е разликата между годжи бери и тибетско годжи бери ( мисля да ям по 10гр + водораслите ).
Също така си мисля да си взема и мака на прах или корен от мака на прах , ако ми кажете разликата ще съм ви много благодарен!
Последно: какво рибено масло да пия или да си остана на добавената гмо соя към моето рибено масло
( омега 3) и остана калций, магнезий ,цинк и витамините и минералите които ги няма във водораслите (b17,К1 фосфор , селен и др ... ).
На пръв поглед групата от витамини B ми се струва , че е навсякаде , дали няма да предозирам (на 19год. съм , ако това има някакво значение ) ?
За сега мисля това да са ми мултивитамините , поне докато не отида да живея на о.Окинава.  :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: shofilev в 06-11-2013, 23:56:50
Водораслите не трябва да се вземат по много на ден - 30 гр. с конопен протеин означава не по-малко от 20 гр. чисти водорасли. Това е твърде висока доза. Нормалната дневна доза за тези водорасли е друга. За спирулина - 2-3 грама, за хлорела може малко повече. Другото в дългосрочен аспект ще доведе до проблеми.
Има мака стрит корен на прах и екстракт от корен мака - разликата е голяма, попрочети допълнително по въпроса.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: route в 14-11-2013, 18:41:37
Изключително вкусна комбинация са направили от ноу фуудс - смесили са двата вида келп за ок 5 долара. Ама там. Този на Зоя ряпа да яде.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: azure7o в 03-12-2013, 03:47:03
Благодаря за отговора , но все пак не ми става ясно как мога да заместя мулти витамин добавка с водорасли на прах или други естествени източници, които мога да ги пия/ям успоредно с нормално хранене ...
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Iveta в 11-11-2014, 01:02:39
"Та щом водата подслонява чужда енергетика,  защо това да не го правят и добавките?  Извлечени от езерото от кой знае кой беден, нещастен (болен) човечец, обработени в цех, където витае страха на работника от евентуално уволнение заради рецесията, качени на кораба попили мъката на моряците по родните им места, разтоварени транспортирани и складирани от хора с още по-неясна вибрация, разпространени , съхранявани и предлагани от хищни, комерсиални търговци на едро при НЯКАКВИ атмосферни условия, прекупени на две -три ръце търговци на дребно .. и пр. "
Според мен само водата (като жива) може да поеме енергия, а в случая се касае за сушени водорасли, които би трябвало да не съдържат вода в себе си (от там  и дългият сок на годност), т.е. не би трябвало да е налице негатив.
И искам да попитам бате Бино, понеже вече на няколко места чета за черупките от пъдпъдъчи яйца, как трябва да се консумират?
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 11-11-2014, 10:02:13
Ивета , веднага отговарям :)  ( То е споменавано доста пъти, но и форумът е вече голям и става все по-трудно :) )
За черупките има две рецепти , които се предлагат от Натуралната Медицина - 1. или да се изгълтва по една лъжичка смлени сухи черупки ( пъдпъдъчи, кокоши ) от време на време. или 2. Да си направим калций в лесноусвоима форма. Смлени черупки се заливат с лимонов сок и се оставят за една нощ. Става реакция, калцият преминава в сока в една от най-усвоимите си форми - калциев цитрат.  После се изпива сокчето . А може да се хапне и това, което е останало от черупките след реакцията с лимоновия сок. Не е много приятно на вкус обаче. Така че ,  избор има в случая :)

Една съфорумка беше много доволна преди време от калциевия цитрат. И разказа в някоя от темите, че методът действа здраво, и то - доказано. Беше тествала стойностите на калция "преди и след"  и беше във възторг.
 
Сега,  с калция има обаче неприятна подробност  :-\   Физиолозите казват, че след определена възраст  той не може да се вгражда в костите ( които са едно сигурно депо за него ) и когато е в недостиг, организмът си гребва именно от тях , заради което  те "остеопозират" , стават крехки.  И  добре е да има в тях, за да има и какво да остане ,след "гребването", което неминуемо ще се случва с възрастта.  ;)
Затова , от  "Позитивно мислене" има яка нужда в случая - тоест - че медиците са сгрешили , а ние сме прави в надеждата си , че  можем да го вградим в костите си  и след 20те си години :)  
Но както и лозето си иска и молитвата и мотиката , така и нашата "мотика " в случая е  физическото натоварване. Без него организмът няма как да натрупа голям калций на места, където от него няма голяма нужда.  :surpris_23:
Тук движещ е вездесъщият инстинкт за самосъхранение - тялото гледа да си пази костите здрави. Обаче то това го преценява според потребността от здравина  ;) При машинопистката тя е една, при селската труженичка- друга.  
Физ натоварвания имат и друго предимство - те пазят ставите от отлагания на същият този калций, към който така силно се стремим.  
 

    
 
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Iveta в 11-11-2014, 10:15:06
Благодаря за отговора, бате Бино!  :fluretaa:
А как трябва да преценим колко често е това от време на време? И друг въпрос ми изникна - черупките от варени или сурови яйца? Преди време бях прочела една книжка за калция и там (не помня вече, но сигурно така е пишело) използвах черупките на кокоши яйца, сварени. Проблемът е, че почистването на бялата ципа под черупката става много трудно и отнема много време. И май това бе причината да прекратя опитите си.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: zinaida в 11-11-2014, 21:28:07
Понеже прекарвам свободните си минути в четене на коментарите на Бате Бино ( че за мен е като енциклопедия )  тук е обяснявал подробно :

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=212.msg15698#msg15698
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Iveta в 11-11-2014, 21:50:37
Понеже прекарвам свободните си минути в четене на коментарите на Бате Бино ( че за мен е като енциклопедия )  тук е обяснявал подробно :

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=212.msg15698#msg15698

Благодаря! И аз доста неща изчетох, но това не бях :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: бате Бино в 11-11-2014, 23:06:40
Благодаря за оценката , драги дами  :kisss: Неудобно ми е, че ви ангажирам от времето с многобройните си постове  (http://s19.rimg.info/38f3021d914caa4f35253b645fb73e12.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.164795.html) да бях писал по-малко , щях и аз по-лесно да си намирам някои текстове, до които опирам понякога.   :Confus_3:

Ивета , разтоварвам те и от това бреме , ще черпиш един сайдер като дойдеш лятос на морето  tooth
- няма как да преценим дори ориентировъчно дозата нито на калция , нито на нищо, което влиза в нас като витамин , минерал или цяр.. Това са стотици вещества с милиарди взаимодействия помежду си .. само организмът си знае от кое -колко  и в кой момент. ( в по-долният пост след цитираният от Зинаида съм дал по-подробно мнение по въпроса )  Ако не му пречим, той ще се отърве от излишъка и ще си произведе сам необходимото, дори това да е невъзможно според науката . Ето , уж без белтъчини човек не можел да живее, но някои учени "игноранти" ( като акад. Уголев) доказаха, че може,  tooth  Просто защото "незаменимите"  се образуват в нас , както от зеленолистните , така и от азота , затова на местната индустрия и наетите от нея "експерти" - много поздрави  tooth След като някои племена не употребяват почти никакви белтъчини , а са живи и здрави дълги години , значи има обяснение, просто трябва да се намери :) Но затова се налага да допуснеш невъзможното , иначе никога няма да направиш откритие  ;)
Същото е и с вит.В12 ,а вероятно и с много други вещества, просто е въпрос на време "невъзможното днес да стане възможно утре" :)  
Прочетохте ли днес ? Родилка оживява след 45 минутна липса на пулс! Без никакви нарушения! http://www.vesti.bg/sviat/rodilka-ocelia-sled-45-minuti-bez-puls-6027139 И как е възможно?  Явно има още много да се учи..

Бялата ципа при мен не се почиства  - изсъхват и после всичко правя на прах в кафемелачката . Така не я виждам и не ме дразни :)  Дали от варени или от сурови?  Срещал съм и двата варианта, не знам.. аз съм  мързелив за някои неща и не си правя труд да варя. Но като се замисля, по-стерилно е да са сварени или поне изчистени със спирт още като яйца.      
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: Iveta в 12-11-2014, 14:53:04
Бате Бино, аз и зиме съм край морето :) (въпреки, че вятъра не ми понася...)
Може би тази енциклопедия дето си я "носиш" би могла да се систематизира и на хартиен преносител :) Благодаря за отговора, ще пробвам и с варени и със сурови, скоро.
А историята с тази родилка - кара ме да вярвам, че няма невъзможни неща. Само дето такива чудеса са по-скоро изключениа, а не правило, не можем да чакаме на тях (макар, че...). Доколкото разбирам от статията - в тази ситуация никой няма съзнателна заслуга за случилото се... :)
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: zinaida в 13-11-2014, 17:36:18
Ооо аз с такова внимание чета всичко изписано , и без да преувелича ни най- малко ,мога да заявя , че най-ценната информация във форума е именно в постовете на Бино.
Честно за си призная ( дано с това не обидя някои от другите съфорумци) , но когато пусна тема със запитване ( като например тази за плесени и мухъл последно ) тайно се надявам да се включи именно Бино , защото се доверявам на неговите знания и опит. Не че не мога да попитам направо на ЛС конкретно него, но нали все пак сме във форум. Отговорите на мой въпрос , могат да заинтересуват и другиго.
Така де ....лирична вметка, целяща единствено да засвидетелсвта  респект  !
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: veli_li в 09-01-2015, 21:20:01
С нисък химоглобин в комбинация с ниско кръвно съм и реших да си помогна със вземането на Спирулина,но от толкова спорове не разбрах от къде да си взема? Някой може ли да бъде така добър да помогне.
Титла: Re:Водорасли на прах - как?
Публикувано от: taurus в 26-01-2017, 21:49:06
Варианти - много. Най-евтино излиза от чужбина, особено ако твой познат живее там и ти ги изпрати. Така се спестява мито и други надценки на вносителите. Иначе по-лесно е да си ги купиш от някой, който ги внася, но е и по-скъпо. Аз първоначално купувах от "Аквасорс" (имам дистрибуторски договор, който подписах само за мои лични нужди), но след това започнах да купувам от "Дива енерджи" http://www.diva-energy.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/e3-afa/cena-e3afa (http://www.diva-energy.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/e3-afa/cena-e3afa) - голямата опаковка излиза с около 20% по-евтино от тази на "Аквасорс" и то по дистрибуторска цена.
При сушените водорасли е много важен процесът на сушене. При неправилно сушене няма никаква полза от тях. Това означава, че трябва да се обръща внимание на фирмата производител, не само на вносителя. ;)
В наши дни - кои са добрите оферти, вече има и чужбински сайтове, с доста добри цени.

Тук за спирулина сте препратили в началото на темата...
http://www.planetaryherbals.com/products/GP1964/

  И то дори само когато усещах, че се разболявам - в тези случаи ефектът беше наистина поразителен - за часове или на другия ден най-късно (ако ги вземех при първи симптоми). Сега ги вземам ежедневно с профилактична цел - да не се разболея от циркулиращите в момента вируси.
Освен за тонус, енергия ... искам и в такива периоди на вируси навън - да ги взимам. Каква е нормалната доза, за проф-ка? Интересуват ме спирулина и АФА  :)

Тук са от БГ, но цените май са като в Аквасорс с отстъката:
E3 AFA
Хлорела
Спирулина
http://www.diva-energy.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/e3-afa/cena-e3afa
Изключително вкусна комбинация са направили от ноу фуудс - смесили са двата вида келп за ок 5 долара. Ама там. Този на Зоя ряпа да яде.
Как се казва?