Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: Svetlio в 29-05-2009, 08:53:51

Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Svetlio в 29-05-2009, 08:53:51
Има хиляди пътища,към храма на здравето!Просто хроничните болници не желаят да ги видят,защото не желаят да променят навиците си.Мързи ги и са слаби.
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: radosti в 29-05-2009, 12:03:41
Всеки върви по своя път...Не мисля, че трябва да сме остри към чуждите слабости  ::) Не всички хора мога да освободят съзнанието си от матрицата, която от от най-ранна възраст им втълпява, че така е правилно да се яде и че болестите са нормално явление :-\  Важното е, че хората, които започват да търсят истината и се интересуват все повече от здрвавословното хранене, ставаме все повече  :) Извинявам се, ако звуча малко проповедно, но моите най-добри приятелки се оплакват от разни заболявания още от сега, ядат нездравословно и продължават в този кръг, който след години може да стане и по-порочен  ::) Опитвам се да им говоря, да им обяснявам, доколкото мога и ме слушат ::), но по-скоро  май  само привидно се съгласяват с мен или въобще отричат...Не мога да ги съдя, въпреки че ми е болно за тях...Надявам се, че с личния ми пример, след време, сами ще  осъзнаят, че това е единственият начин към Здраве и Пълноценен живот...
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Svetlio в 29-05-2009, 13:03:39
Radosti напълно си права!Аз не критикувам никого,просто такава е истината,без значение дали я приемат или не.Аз също имам своите слабости и знам какво ми коства да ги преудолявам.При мен ситуацията с приятелите е същата.Повечето са в клуб 100(кила).Разбира се с обичайните болести.Отдавна съм се отказал да им говоря,как да бъдат по-здрави.За тях,ако няма няколко пържоли(примерно) на масата,значи няма нищо за ядене.Има един принцип който се опитвам да спазвам,да давам помощ когато ми я искат,иначе си трая,защото го приемат като налагане на моят начин на хранене и живот въобще.И това е за храненето...ами ако започна да им говоря за системата на Норбеков,за силата на подсъзнанието!?Знам едно - когато са готови да приемат тази информация,те ще го направят.
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: radosti в 29-05-2009, 13:59:22
Знам едно - когато са готови да приемат тази информация,те ще го направят.

Svetlo, и аз съм на това мнение :), но от време на време им говоря, вметвам, споменавам, че всичко идва от храната, защото искам да знам, че поне знаят/ са чували тази информация :) А когато са готови, както ти казваш,  те сами ще започнат да питат, да се интересуват и да търсят  :)
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Mep в 29-05-2009, 14:54:20
Радости, Светльо, много е хубаво, че информирате и споделяте с приятели този начина на живот...
Винаги е добре да си казваме това, в което вярваме (не нападателно, а по-скоро информативно). Например, преди да пусна сайта, бях убеждавана от приятели да не го правя и да не споменавам на никого за пречистванията и суровоядството и този начин на живот. Добре, че слушах само себе си. Ако мълчим и пазим тайните за себе си, как ще се промени света към по-добро. Естествено в началото винаги има насмешки, но по-късно на хората започва да им мига една лампичка в мозъка :), но както и вие казвате - когато са готови.
Един любим цитат от Анастасия:
"Съществувам за тези, за които съществувам."
И така е с нашия сайт и форум - съществува за тези, за които съществува :) .... и ще се намери от тези, които са готови за всичко това :)
.... но не се отказвайте да споделяте....
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: radosti в 29-05-2009, 15:07:25
Мер, добре, че не си се отказала :-*  Забелязох, че покрай вас, съм станала по -силна в това отношение :)- да не приемам вътрешно насмешките, учудването, критиката и опитите за вразумяване ;D Даже напротив, осъзнавам, че в сравнение с някои от вас, съм абсолютно начинаеща ( говоря не само за прочиствания, клизми и т.н) и това ме кара някакси да се чувствам по-добре психически, и да не обръщам внимание на коментарите на околните  :) Дори понякога ми е забавно, да споделям какво и как ям, и да гледам тяхните реакции, забавлявам се и със съвети от типа "Защо се мъчиш" :) Благодаря на всички ви :)
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Svetlio в 29-05-2009, 15:48:36
"Защо се мъчиш?"...хаха...те го приемат така,все едно е някакво наказание и ние се мъчим едва ли не. ;D Или..."добре де,ами какво ядеш?"Мисля си и за отделеното време.Като се върнат от работа се почва едно пържене,печене,рязане и отидоха поне 2 часа.А колко е лесно,бързо и вкусно да си направиш нещо здравословно за хапване и после да си гледаш кефа(без да ти е тежко).
А споделянето го правя с хората от нашият клуб на Норбеков,когато стане дума.Те са много отворени към новите неща и за мен е удоволствие.Де да беше така и с приятелите ми.
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 29-05-2009, 23:40:20
И аз ще си кажа, като се отвори приказка за това с кой какво споделяме.
Работих една година в един голям хотел в Пловдив(някои от вас се сещат кой) ;D Работих на служебния вход и във фоайето като охрана(аз охрана - голям майтап :D ). Това е мястото през което минава целия персонал. В моя случай става дума за 140 души. Хора, които все се спират при теб, говориш с тях, в стола се храните заедно...из хотела пак се засичате. Пък и 12 часа не са малко време. Естествено в моята смяна са 30-на души от целия персонал. 2 месеца се храних с тях в служебния стол...няма да ви казвам какво се ядеше...никой не ядеше всъщност - всеки се тъпчеше като за последно, понеже беше безплатно и имаше всичко, но почти нищо в суров вид. Първо, второ, трето...десерти винаги по няколко вида - шоколадови мусове, сладоледи, баклави, торти...В резултат на това нямаше служител без шкембе. Представете си даже и аз с шкембе 8) ...хах...яко плюскане падаше...След ядене обикновено хотела замираше - на всички ни се спеше :D ...аз даже и прав спях няколко пъти, когато се налагаше да съм на пост. Та, 2 месеца се храних така и изведнъж открих Рашко(инструкторът ми по йога...ако някой още не знае)...аз се оказа, че съм го търсил 2 години, ама тва е друга тема. Започнах редовно с йогата и след един разговор с него си смених и хранителния режим тотално. Спрях да се храня в стола. Почнаха хората да ме питат кво става. Аз си носех ядене. Колегите ми знаеха какво ям и защо. Мълвата се разнесе, че аз вече не се храня като тях. Подпитваха ме. Аз им обяснявах...някои разбираха...други не. Някои ме посещаваха да видят каква е новата храна с която се храня...обяснявах, давах им да опитат...много от тях признаха, че и те биха искали отчасти само да се хранят така - ядки, кълнове, плодове, зеленчуци...ама без свинско не им се връзваше цялата картинка :D Почти всичко съм носил там за ядене. Всички ми викаха Йогата, Йоги, по-рядко Петко. Приемах всичко с усмивка, и така 8 месеца. Нямах проблем с тоя начин на живот, въпреки, че малко хора ме разбираха там. Сега вече не работя там, напуснах. Причините нямат общо с моите занимания, а по-скоро с мислълта ми за по-добро бъдеще, ако ме разбирате. Понякога признавам си ми е било и леко смешно как приемат думите ми за голямата енергия в кълновете, или за тоталния релакс, в който съм по 24 часа в денонощието. Отвреме навреме ми правиха забележки за тва, че съм отслабнал и колко добре съм бил преди, а сега...Но тва е важното - да не ви пука. Иначе, ако се оставите да ви вкара някой в рамки - КРАЙ , дотам ще сте. :)
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Svetlio в 30-05-2009, 08:17:20
Няма по-голямо доказателство за това че си здрав,от това болният да ти каже че не си наред!
Това,че не им се връзват нещата без месо е вярно.Трябва им парче свинско,за да пребутат шепата ягодки,които ядат и без това рядко :DЗнаете ли,аз се дразня,не от слабостите на хората,защото всеки има такива,всички ние също,а от тяхната неинформираност!Неможе в това време на толкова лесен достъп до всяка информация,която ни е необходима,да има толкова невежи.Как може,все още да има хора,които да твърдят,че месото е силна храна ???Че трябва да се пие по 2,3 чаши мляко всеки ден за здрави кости ???И когато чуеш това от някоя реклама бива,ама да го слушаш от "специалисти" по хранене и диететика,това вече е безобразие.Тук визирам директно една жена - дц-т Байкова.Тази,като я видя някъде и както казват шопите,ми идва до и откина певеца.Вярно е,че такива като нея са с промити мозъци от годините обучение в школите на официалната медицина,но това не ги извинява за вредата която нанасят!
Изходът за мен е един.Човек трабва да търси,много да чете и не на последно място,да слуша интуицията си.
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: vasilena в 30-05-2009, 09:07:15
И аз мисля,че това е неинформираността на обществото по въпростите свързани с храненето е ОГРОМЕН проблем.......ситуацията е много зле,за рекламирането на "здравословни" храни просто няма какво да говорим.По лошото е ,че от ден на ден нещата отиват към по зле.Масата от хората нямат и ни най-малко понятие какво си причиняват,скоро моя позната ми каза,че майка ѝ,която е мед.сестра ,ѝ  споделила,че все по-често се случвало 7-10 годишни деца да идват с вискоко кръвно!!!!!!!!.Сега,ако масата от хората прочетат какво си говорим тук....просто ще ни обявят за луди :(,без да осъзнават,че всъшност тяхното е лудост,а нашето-здрав разсъдък!....Не знам,хубаво ще е ,ако можем да дадем по някакъв начин гласност на тези неща,на здравословните навици и начин на хранене....Аз не се притеснявам да отстоявам убежденията си(и друг път съм го казвала)..... :-X
 ;)
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: жмуц в 30-05-2009, 14:28:12
Колко много сте прави и двамата.. Аз съм само втори курс, но още от сега ни пълнят главата с глупости и по-тъжното е, че изобщо не търпят да им се противопоставяш.. Но според мен хората все още 'не са готови'. Някак си не осъзнават зависимостта на здравето от храната. Ако ти пука с какво си храниш, то задължително трябва да си на диета за отслабване.Пък и какво да му мислиш.. пържи си картофките в мас, че са по-вкусни..  вече и без това има достатъчно хапчета за високо кръвно..  :-X Подготвят ни 6 години, за да може накрая да изписваме хапчета :-\
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: radosti в 30-05-2009, 14:35:20
Подготвят ни 6 години, за да може накрая да изписваме хапчета :-\

Така е, защото тъжната истина е, че подготвят лекарите, не да лекуват и помагат на хората, а да обслужват търговските интереси на фармацефтичните коорпорации.  :-X
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: vasilena в 30-05-2009, 14:55:22
Мале,мале,какво да ви говоря....преди малко се отворихме на тема хранене и аз се опитах да разясня на брат ми,че е кофти(здравословно) да се държиш като кофа за боклук,т.е. да ядеш всичко.Даже поспорихме малко,май не ми се изсмяха открито само,защто бързо пощурявам.Направо се почувствах като леко луда едва ли не.Жмуц е права,че хората не са готови.....това не е много хубаво,но то си е за тях,това наистина не е за всеки >:(.То по-добре този форум да стане апокрифен ;D ;D,да не вземат да ни издирят по снимките и да ни изтезават и измъчват като н'якви еретици ;D ;D ;D.
 ;)
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 30-05-2009, 15:02:56
Мен няколко пъти ми бяха казали, че сега като се разболея от това гладуване(а аз нито един ден в живота си не съм гладувал...ям по 6 пъти на ден) ще ми дойде пак акъла на мястото си. Някои хора и камъни са готови на хвърлят по такива като нас. Аз затова само на най-близки споделям напоследък. :)
Титла: Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: jj в 30-05-2009, 15:58:09
Представа си нямате колко ви се радвам  ::)
знам че и много други хора го правят без да се включват.
щастлива съм,че всички тук сме именно българи-защо ли??!!
Мер е мн.права,че трябва да споделяме.Това което споделим,за нас може да е незначително,за друг-животоспасяващо.Хубаво е че сме различни,за да е интересно.Хубаво е всеки да има различни знания и идеи,от всеки научаваме по нещо.Всички трябва да имате самочуствието,че сте тръгнали по този път.Изисква се много сила за това.И всички се възхищават именно на силните хора,тези които "дръзват"да се противопоставят на идеите на масата...а всички вие точно това правите-евааала!!! ;D

от край време в бг слушаме една и съща плоча-"кога ще ги стигнем"...американците ли не бяха и какви ли не други...Всичко в нашата държава винаги като че ли е било насочено към достигане на "западен" и т.н. начин на живот.Масата от хора са обезверени,тъжни,леко агресивни,в често търсене на негативите,като цяло ми се струва че в момента алчноста и простотията са на мода...е да,стигнахме ги  :'( Уви...
Това,което ще узнаят един ден хората в бг е,че богатството което се намира в нашата държава го няма никъде...водата,природата,храната-тази естествената...и пак се връщам към водата-има нещо в нашата вода,което го няма другаде...не знам какво е,но няма друга вода от която да съм чуствала толкова живот и енергия...
Виждам че всички по света се стремят към естествения начин на живот,към природата,хубава вода,въздух,естествено хранене.....никакви пари и вещи не могат да заместят това...човечеството като цяло е мутирало,отчаяно-навсякъде...
на много малко местенца по света може да се видят здрави,усмихнати хора,щастливи от това което живота им дава.на тези места има живот-природа,хубава вода.
Ние се стремим към това което те имат-а те към това което ние :)
Та,какво е нужно на всички-капчица надежда. Този сайт е голяма капка надежда в морето.
Откакто започнах да споделям за идеите в този сайт,всеки с които съм говорила е искал подробно да им разкажа.колко е хубаво нали???????!!!!!!!!!!  ;D  ;D  ;D обичам виииииииии
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: kriss в 04-07-2009, 16:38:20
Сещам се за историята с "лудия" и "нормалните " - само кадето не завършва хубаво.
  Имало едно време народ който живеел безгрижно и щастливо , всичко си имали . Носели се само легенди за това как един ден водата им ще пресъхне и като се появи пак - който пие от нея ще полудее. Само един човек си пазел в делви вода и като пресъхнала имал с какво да утолява жаждата си , когато потекла водата всички пили от нея и полудели , този който пиел от делвите останал здравомислещ , но всички го мислели за луд. Минало време - на човека му омръзнало да е лудия и накрая пил от изворната вода . Всички си помислили, че се е излекувал от лудостта си .
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: mariiina в 09-07-2009, 11:39:28
 >:( То първо не беше лесно с нас- т.е. с всеки от нас по отделно...и на мен ми е трудно да ме гледат със загадъчно-ехидно-подценяваща усмивки, ама това си е техен проблем!Аз се чувствам по-млада, по-свежа, по-лека /не е това, което си мислите :-[/ по-подвижна, пъргава...
В общуването с другите се опитвам да съм по-внимателна, търпелива за съжаление никак дипломатична- все пак съм Стрелец- "право куме в оки".Който е готов-зрял разбира от половин дума, за други и тълковния речник да изприказваш - все тая!
    ВСЯКО НЕЩО В ТОЧНОТО ВРЕМЕ НА ТОЧНОТО МЯСТО!!!
Няма по добро нещо от ПРИМЕРА!!!ДУМИТЕ МИНАВАТ- ЗАМИНАВАТ, ДЕЛАТА ОСТАВАТ!!!
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: бате Бино в 25-07-2009, 12:22:00
Jaki, страшен пост си пуснала,чак сега го четох, но пък няколко пъти :)  ,поздравявам те. (Направо елитен ! )  :)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: krum в 01-10-2009, 11:03:46
Az rabotia sutrin v edna pekarna (distributor na zakuski)molia vi se ne me bite prosto prehrana :D.Vsiaka sutrin otivam na rabota s palna 4anta s plodove iabalki,banani i dr.Edna kolejka (pravi bani4kite) mi vika ti si kato jena.I az i vikam shto,tia mi vika mi shtoto iadesh plodove :Content_4 - emotloader:.I az i otgovorih kato ia popitah ti za maj li se imash i tia mi via mi ne shto i az i kazvam mi shtoto iadesh po 3 banici na zakuska.Tia jenata opredelia pola sporet hranata .A  moita priatelka rodninite kato me vidiat i mi vikat ti oshte li si na dieta.Tolkova mi e umraznalo da se obiasniavam 4e daje ne  im obrashtam vnimanie,stanalo mi e bolna tema az kakvo iam i ne iam za tova mal4a si i tva e.Vsiaka sutrin mi se polaga po edna pica no poneje ne ia iam az si ia vzimam i kato vidia kloshari bezdomni hora ili niakoe ku4e kotka i ima ia davam.Az kato im kazah te vikat 4e ne sam dobre.Badete zdravi usmihnati i energi4ni.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: mariiina в 01-10-2009, 15:17:46
Az rabotia sutrin v edna pekarna (distributor na zakuski)molia vi se ne me bite prosto prehrana :D.Vsiaka sutrin otivam na rabota s palna 4anta s plodove iabalki,banani i dr.Edna kolejka (pravi bani4kite) mi vika ti si kato jena.I az i vikam shto,tia mi vika mi shtoto iadesh plodove :Content_4 - emotloader:.I az i otgovorih kato ia popitah ti za maj li se imash i tia mi via mi ne shto i az i kazvam mi shtoto iadesh po 3 banici na zakuska.Tia jenata opredelia pola sporet hranata .A  moita priatelka rodninite kato me vidiat i mi vikat ti oshte li si na dieta.Tolkova mi e umraznalo da se obiasniavam 4e daje ne  im obrashtam vnimanie,stanalo mi e bolna tema az kakvo iam i ne iam za tova mal4a si i tva e.Vsiaka sutrin mi se polaga po edna pica no poneje ne ia iam az si ia vzimam i kato vidia kloshari bezdomni hora ili niakoe ku4e kotka i ima ia davam.Az kato im kazah te vikat 4e ne sam dobre.Badete zdravi usmihnati i energi4ni.
:kisss:Не си го слагай на сърце...ако на човек не му е дошло времето да узрее- не може да узрее!!!И ние, някога... бяхме като тях ..нали...от там идем всички!!!А кой до къде ще я докара - вече си е лична работа и ...отговорност!!! :heart_2:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 02-10-2009, 04:45:35
Круме, ти си пример за непоколебимост...всеки ден се опитват да те съблазнят...отказваш се от безплатна храна, но ти устояваш. Браво!
Реакцията на клошарите ме разсмя много...така си го написал :D :D :D
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Radula в 03-10-2009, 02:56:32
Vsiaka sutrin mi se polaga po edna pica no poneje ne ia iam az si ia vzimam i kato vidia kloshari bezdomni hora ili niakoe ku4e kotka i ima ia davam.Az kato im kazah te vikat 4e ne sam dobre.
Поздравления!! Прекрасен си!!  :Content_22:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Mep в 03-10-2009, 22:24:59
Цитат
Vsiaka sutrin otivam na rabota s palna 4anta s plodove iabalki,banani i dr.Edna kolejka (pravi bani4kite) mi vika ti si kato jena.I az i vikam shto,tia mi vika mi shtoto iadesh plodove Content_4 - emotloader.I az i otgovorih kato ia popitah ti za maj li se imash i tia mi via mi ne shto i az i kazvam mi shtoto iadesh po 3 banici na zakuska.

Много ме разсмя. Възхищавам се на такива хора.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: krum в 17-10-2009, 20:21:53
Цитат
Vsiaka sutrin otivam na rabota s palna 4anta s plodove iabalki,banani i dr.Edna kolejka (pravi bani4kite) mi vika ti si kato jena.I az i vikam shto,tia mi vika mi shtoto iadesh plodove Content_4 - emotloader.I az i otgovorih kato ia popitah ti za maj li se imash i tia mi via mi ne shto i az i kazvam mi shtoto iadesh po 3 banici na zakuska.

Много ме разсмя. Възхищавам се на такива хора.
Niama da im mal4a.Az si milia 4e vseki edin 4ovek iska da jive zdravoslovno no prosto ni se drazniat poneje niamat tazi volia i jelanie za izrastvane i useshtane na sveta.Za tova iash iabalki i se radvai na jivota  :laugh:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: desi82 в 18-10-2009, 07:59:25
И аз мисля, че хората около нас говорят по този злобен начин, защото нямат воля да се хранят здравословно. Управителката в последния хотел, в който работех ми каза, че такива хора като мен, които спозвали диети си имали диагноза. А аз и казвам, че това се нарича здравословен начин на живат. След това ми каза, че точно затова ми се възхищава ама имало толкова вкусни неща, от които съм се лишавала. А то ваобще не е така. Аз ям само нещар които са ми вкусни. Но такива хора колкото и да ги убеждаваш с личен пример те просто нямат воляр защото са чревоугодници.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 18-10-2009, 08:34:36
Да, нямат воля, защото не са готови още. Може да им се случи след години, но може да е и в друг живот. От много неща зависи...може би най-вече от кармата :)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Eternal bliss в 18-10-2009, 09:48:35
Цитат
Да, нямат воля, защото не са готови още. Може да им се случи след години, но може да е и в друг живот. От много неща зависи...може би най-вече от кармата Smiley

Петко, и аз мисля по същия начин !!
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: krum в 18-10-2009, 11:22:30
 :Content_14:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: krum в 18-10-2009, 11:32:22
Управителката в последния хотел, в който работех ми каза, че такива хора като мен, които спозвали диети си имали диагноза.Az ako biah shtiah da i kaja 4e neinata diagnoza e SVINIA. :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: desi82 в 18-10-2009, 12:09:03
И на мен ми беше на върха на езика да й кажа нещо подобно! :DНо нали съм си дипломатична и трябва да проявявам търпение към клиентите и хората /работя като рецепционист/ реших да не влизам в конфликти. Като цяло ги избягвам защото се натоварвам психически.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Angie в 18-10-2009, 16:03:20
Вие ме изумявате. За 30 години толкова рядко ми се е случвало да влизам в пререкание с някой за начина, по който се храня! А през комунистическо време никой и дума не е обелвал за това. Но и аз никога никой не съм се опитвала да убеждавам. Също така не мисля, че хората които ядат месо или не се хранят здравословно, са по-малко хора от мен. Например повечето ми приятели ядат месо, пушат, консумират алкохол, но някои от тях са се посвелити на чисти и достойни за пример каузи, че моето вегетарианство има много по-малък общ ефект, от това, което правят те, поне според мен. Просто на някои им трябва време да узреят за едни неща, на други- за други неща.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: canat в 18-10-2009, 18:36:44
на някои им трябва време да узреят за едни неща, на други- за други неща.
Angie, :Content_14:  :fluretaa:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: ДарбиМак в 18-10-2009, 20:21:03
Не бих обидила хора, които се подиграват на начина ми на живот и хранене. Всъщност не бих обидила никого за нищо. Всеки има право да живее и говори каквото си иска. Аз не общувам с хора, които ми се подиграват или се опитвт да ме унижават. Но пък и никога не се чувствам обидена или унизена от хора, които не са ми на сърце. Освен това естествено, че ще има различни хора. Ами как ще се разбере, че сме ние сме добрите  като ги няма лошите   :love_028:   
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: zigzag в 18-10-2009, 21:49:15
Един мъдър човек(няма да спомена името му)каза:"Злото е нееволюирало добро"
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: бате Бино в 19-10-2009, 00:30:15
Нещо се обърка бе ,Зигзаг, ( или пък мъдрият да се е объркал преди теб.. ). Няма смисъл в казаното.
 Смислено е обратното:
" Доброто е еволюирало зло" . Иначе какво  -доброто трябва да  еволюира до зло?  Ще обръщаме посоката на еволюцията ли ? :)  Нямаме правомощията за това :)

Бате Бино също е мъдър, не го гледай , че е гол на плажа.. :)

Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Svetlio в 19-10-2009, 08:05:05
Според мен има смисъл,а именно,че когато злото еволюира,се трансформира в добро.Мисля,че и двамата казвате едно и също :Content_4 - emotloader: :Confus_3:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 19-10-2009, 08:27:04
Да, zigzag е прав, бате Бино също. Но просто се има предвид, че злото не е толкова лошо, защото еволюирайки става добро, а доброто може и по начало да си е добро...що трябва да е било зло в началото ;D :D :D
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: zigzag в 19-10-2009, 09:12:05
Не разбирате добре смисъла на "Злото е нееволюирало добро".
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 19-10-2009, 10:03:51
Не разбирате добре смисъла на "Злото е нееволюирало добро".
Тогава ни обясни ;D ;)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: бате Бино в 19-10-2009, 10:18:18
И аз се чудя, защо само аз го разбирам :)
Светльо, изобщо не е едно и също ,а е точно противоположно! Смисълът на двете е съвсем различен.  :)
Айде пак да се задълбочим и да го разясним като за втори клас.
 Чисто граматично. Философски - някой друг път...

Зигзаг  казва: "Злото е нееволюирало добро."  
Кое е нееволюирало?  -Доброто. !

Какво е еволюция?  -  Прогресивно развитие- към по -добро , към по-съвършено ( най-общо казано)  
  
Значи ако нещо отива към  по-лошо, към по-несъвършенно, тогава това не е еволюция нали?  Не може еволюцията да е в две посоки - и напред и назад.

 Щом доброто е нееволюирало , към какво може то да еволюира, по смисъла на еволюцията?  Ами само към още по-добро , защото ако е към по-зло ( тоест в обратна посока) това вече не е еволюция ( излиза извън смисъла на думата "еволюция")
  С други думи - ако доброто реши да еволюира, то няма да има нищо общо със злото. НО И ДА НЕ ЕВОЛЮИРА, то ПАК няма нищо общо със злото, в така построеното изречение  . И двете думи - "добро"   и "зло" няма как да присъстват в ТАКА построеното изречение на Зигзаг .  ( или на който там го е построил..)  Получава се НОНСЕНС - липса на смисъл. Излиза се извън граматичния смисъл на думите.
 ( подобно на "дървено желязо" ,   "квадратурата на кръглата маса" .. "евреин-миньор" и прочие)
И еволюирало и нееволюирало, доброто няма причинно-следствена връзка със злото в ТАКА построеното изречение.

Ако се използва вместо думата " еволюирало"  ,думата  "трансформирано" , тогава вече е друго. Защото "трансформацията " няма посока, каквато има еволюцията. Нещо може да се трасформира  както  в по-добро ,така и  в по-зло.
Но и тогава не би имало кой знае какъв смисъл : " Злото е трансформирано добро" Тоест - било е добро, но е станало лошо. ( Иванчо беше добро момче, но щом взе да пуши и да се боцка - стана лошо момче)  

Още малко по граматиката , че за да се отървем  от капана на   нонсенса..

Изречения ,построени по този начин , не трябва да променят смисъла си ,ако се разменят подлога  и определението към него.
Пример :    "Поршето е нереализирана мечта"- "Нереализирана мечта е Порше"
                   " Петко  е мъж за пример"  - "Мъж за пример е Петко"  
                  "Човек е еволюирала маймуна"  - "Еволюирала маймуна е човек"
                  ....................................................
  Разбира се отлично ,какво се има предвид,нали ?

Какво става когато разменим местата  на подлога и определението в нашия случай?
   " Нееволюирало добро е зло"     ??   Е ,какъв е смисълът?  
 Абсолютно същият ,като  " Нееволюирал човек е маймуна" .      И да е еволюирал и да не е , той пак си е по-висша категория от маймуната и няма да става маймуна пак.( да се връща назад)  Към какво повече да еволюира човек.? Във всеки случай - не към маймуна.
Правилното  е " Човек е еволюирала маймуна" ,защото маймуната е тази,която еволюира до човек, а не обратното . Или най-много : "Мутрата е нееволюирала маймуна"
Маймуната е тази ,която решава да еволюира или не. Така изреченията имат смисъл.
Същото е и с доброто и злото . Злото еволюира до доброто. Доброто НЕ еволюира до злото. Може да се "трансформира" , но не и да "еволюира" .

Сега по-ясно ли е или да се опитам да го обясня малко по-подробно ?  :) :)
              





 
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 19-10-2009, 10:41:27
Бате Бино, истината е малко по-друга. Зиг-заг каза, че го е чул от някакъв мъдрец. Аз го чух от Рашко...с една разлика. Правилният вариант е "Няма зло, има нееволюирало добро". Страданията не са зло, а път към самоосвобождение, път към светлината ;)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: бате Бино в 19-10-2009, 10:54:06
Няма смисъл и това, Петко. Просто на български език няма смисъл. Поетично и философски -може би да , впечатлява ,..  но не е добър български! Ако на някакъв друг език има - моля. Вероятно е буквален превод от чужд език и затова НЕ ЗВУЧИ СМИСЛЕНО!
 За "страданията.... "  това е вече съвсем друго,там не спорим.  
Аз се имам за достатъчно грамотен, но има и специалисти по български език ,можем винаги да ги питаме. Съвсем друго ,смислено звучащо е   : "Няма зло а само все още нееволюирало зло".
Ако някой иска - готов съм на бас. Ще го изясним най-сетне :)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Angie в 19-10-2009, 11:21:47
Идеята на "злото е нееволюирало добро" според както аз го разбирам е, че дори и злото може да бъде обърнато към добро. Така ли го разбирате и вие?  Предполагам, че да, или нещо в този смисъл. Но ще ви кажа защо съм съгласна с бате Бино: ако злото е нееволюирало добро, това предполага, че еволюиралото добро в началото на еволюцията си е било зло, или нещо подобно на злото, или недоразвито добро. А как може доброто да е недоразвито? Има ли въобще такова добро?! Или пък- доброто в началото на еволюцията си е било..зло. А сега де! Бате Бино е прав. На този мъдрец нещо това изречение или не му се е получило, или е било извадено от контекста си (което според ме е най-вероятно). И така вместо нещо правилно като конструкция и като предаване на смисъл, се е получило нещо, което звучи внушително, но е безсмислица. Освен ако, разбира се, автора не е изходил от идеята, че по начало всичко е зло, но някои зла еволюират към добро. Благодаря ти, бате Бино. Често казано, ако не беше поставил така въпроса, нямаше да ми направи впечатление :(
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: бате Бино в 19-10-2009, 11:38:35
Разбира се, Анджи ,( И Петко)
Че и ние го разбираме така, смисълът е ясен , посланието е прекрасно! Просто не е казано вярно. Някой е опитал да го облече така,че да звучи красиво, като сентенция. Усилието е похвално, защото иначе би звучало сухо и незапомнящо се. Трябва да се примирим, случаят е същият както при  превод на поезия от чужд език :  Ако е преведено точно - се губи от красотата .   Ако е красиво - не е точно ..    :)  
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: zigzag в 19-10-2009, 15:03:44
Петко е прав,"Няма зло, има нееволюирало добро" е правилно.Аз не бях изцяло точен.Тази мисъл е на Ваклуш Толев.Ние живеем в дуалистичен свят.В нашите понятия съществува добро-зло.В божественото няма разделение,всичко е в единство.Всичко е едно неделимо цяло.Адам,изгонен от рая,познава добро и зло.Проявлението на зло е нееволюирало добро в единството си.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 19-10-2009, 15:29:46
Моите уважения, бате Бино, но не търси смисъл в постройката на изречението и недей тълкувай в тази логическа(техническа) плоскост. Въобще не се интересувам тук конкретно дали е на правилен български или не. Решението на задачката я дава zigzag в горния пост. Добро - зло - те са в единство. Едно и също нещо са.
1. Губиш единствения си дом на комар и оставаш на улицата...и си мислиш, че това е зло. Но именно така се мобилизираш, правиш бизнес и ставаш заможен и успял - добро или зло?
2. Печелиш много пари от тотото, но не си щастлив. - добро ли е или зло?
3. Ядеш свинско със зеле и ти е адски добре...и си мислиш, че това е добро....но ставаш суровоядец и разбираш кое е добро и че това предишното е било зло ;)
4. Имаш жена, деца, верни приятели...финансово си стабилен...но си нещастен...напускаш жена си и децата си и се усамотяваш някъде - я кажи кое е добро и кое зло?
5. ...

Смятах да дам и 5-ти пример, но той би разбунил прекалено много духовете.
Бате Бино, Анджи, няма добро и зло. Всичко е в абсолютен космичен баланс! Доброто и злото са само в нашите глави :love_028:

П.П. 5-тият пример щеше да е за смъртта, но си сложих автоцензура ;D
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Angie в 19-10-2009, 16:04:18
Петко, много хубави примери даваш. Напомят ми за приказката за китаеца, не знам дали сте я чували. Но иначе отиваш много далеч и ми преписваш (поне на мен), неща които не съм казала, или разтълкуваш това, което съм написала, със смисъл който въобще не е вложен. Фразата не беше правилна. Точка. Няма какво да се търси под вола теле. Тук мисля, че сме се събрали интелигентни хора, и няма нужда да се поучаваме.
Зигзаг, много ненадейно ти ми припомни за Ваклуш Толев . Виждах го като ученичка, идваха с един негов близък ученик в Пазарджик, и ученика му сам идваше да ни види и да си говорим.. Ти си по-просторно запознат с неговата мисъл или просто знаеш тази негова фраза? И добре че намери правилната фраза! ;)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 19-10-2009, 16:24:09
 ;D Добре. Няма да спорим. За всеки истината е различна :)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: бате Бино в 19-10-2009, 17:59:06
Ето къде бил ключа от баракатааа   ... значи Ваклуш го е казал. Така може. :)   Знам, че е уникален човек, но.. кълна се в светлото чело на Дева Мария, в тази страна има не повече от  една шепа хора , които могат да асимилират  изцяло това ,което той казва. Стилът му е толкова висок и сложен,че  посланията му достигат до една миниатюрна част от аудиторията. ( Аз лично ,признавам си,почти нищо не схващам. )  
Като земна зодия, търся смисъла на нещата и съм на мнението на Малахов - ако искаш да те чуят И РАЗБЕРАТ , изразявай се простичко. Затова Малахов е толкова популярен- защото идеите му са достигнали до много хора. (Дори да не са негови, той ги популяризира.Ако не беше той ,кой знае кога щяха да достигнат до нас. ) А Ваклуш го знаят  да кажем 1000 човека, от които болшинството - вероятно само за авторитет.

То щом злото и доброто са в единство- значи всичко е в единство ? Нали така? Добре, в единство са. И какво от това?    

Ето първия пример на Петко:  Приятелю Петко, ти познаваш ли лично заклет комарджия? (за да си проиграеш дома, ти трябва да си такъв)   Само по себи си това е лошо - хазарта.
Без значение дали ще те тласне към към мобилизиране или не. Такъв човек ,дори и да направи бизнес ( което е малко вероятно) той ПАК ще проиграе всичко,което е спечелилДОРИ с кървава пот на челото. Това е ужасяващо болестно състояние, по-силно от всяка дрога. Кошмар за семейството, за децата. Значи - лошото си е лошо.

А мобилизирването към труд  е добро. Но защо трябва да се разглежда на фона на лошото? ( хазарта)

Според мен  трябва да са ясни посланията - това е добро , а онова е лошо . (Това за единството е подводен камък, мани..)
  Защото ИНАЧЕ СТАВА ОПАСНО - не си сигурен че трябва да правиш  ДОБРО, защото то би могло да се окаже ЗЛО ..
   И обратното- да не се притесняваме ,че правим ЗЛО ,защото то било в единство с доброто и в този смисъл не е толкова зло.
.
    Здравословното хранене и живот е добре , нездравословното не е . Точка .Как биха влезли помежду си в някаква взаимовръзка в определена ситуация - нас не трябва да ни засяга , защото ще се размие посланието и самата идея.

Ето ,подкрепям с пример :  Идва американски продуцент и харесва Петко за роля в касов филм. ( Да кажем, че Петко не държи да става звезда ,но му трябват пари за ядки и за кола с турбокомпресор )  И му казва : Супер подходящ си , но трябва да качиш 20 кила за ролята. Зарежи си вегетарианството и йогата- мини на месо половин година и т.н. Петко е пред дилема, но избира да си остане веган и отказва.  Вероятно повечето хора ще кажат ,че това е ЗЛО, че той е постъпил по този начин . Няма значение. Други ще кажат ,че е ДОБРО.   ( Ето го единството ,за което казвате) Няма значение кой какво ще каже ,важното е че САМО ПО СЕБЕ СИ това ,което той прави ( и с което дава пример и на нас)  е добро БЕЗ ДА ТРЯБВА ДА Е ВЪВ ВРЪЗКА с всяка една ситуация,в която ТО БИ МОГЛО да  бъде  оспорено.  
 Нещата трябва да се разглеждат в по-тесен аспект .Точно както и го правим в нашия сайт. Като станем философи ,тогава ще се развихрим ..
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 19-10-2009, 21:55:23
Според мен  трябва да са ясни посланията - това е добро , а онова е лошо . (Това за единството е подводен камък, мани..)
  Защото ИНАЧЕ СТАВА ОПАСНО - не си сигурен че трябва да правиш  ДОБРО, защото то би могло да се окаже ЗЛО ..
Бате Бино, да е ясно кое е добро и кое зло...тва е както когато възпитаваме децата и ги вкарваме в рамки още от малки...постоянно някой обикаля след тях и им казва това е лошо, онова лошо...
Няма смисъл от много мислене и разтягане на локуми. Няма такъв филм да не си сигурен че трябва да правиш  ДОБРО, защото то би могло да се окаже ЗЛО...Практики трябват много, теория малко. Като почнат практиките и грам няма да се чудиш кое какво. Просто ще знаеш кое и как ;)
Древните мъдреци - и китайци и индийци и японци, да не мислиш, че се изразяват ясно и разбираемо. Но за да ги тълкуваш трябва постоянна практика. А след мнооого години практика вече ще имаш възможност и да си поговориш с тях, но това е друга тема ;D :angel: :love_028:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Angie в 19-10-2009, 22:29:41
Петко нещо по късни доби си се размечтал :)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: бате Бино в 20-10-2009, 00:11:51
Стана хубава дискусия ,макар и с малко участници и аз съм доволен и не съжалявам ,че инвестирах толкова време в нея.  Ние  понеже бързахме и не дочакахме другите ,по-после и други философи могат да се включат и да дадат мнения, също ценни.  Според мен темата за доброто и злото не е маловажна. Вероятно затова е и вечна.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 20-10-2009, 04:31:28
Петко нещо по късни доби си се размечтал :)
Къде са тея мечти? :surpris_23: ;D
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Angie в 20-10-2009, 08:32:49
Разговорите с древните мъдреци имах предвид ;)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 20-10-2009, 08:42:47
хах, да. Далеч съм от такива контакти още ;D ;D ;D
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: zigzag в 20-10-2009, 09:00:54
И аз съм доволен,че побъбрихме.Харесват ми всички мнения.И ако искате да продължим с гимнастиката,да обсъдим доброто,за злото е ясно,че не се приема.Колко е важно за нас да правим добро и да срещаме добро.Докъде можем да стигнем правейки добро?Дали ни издига и усъвършенства или също ни ограничава в рамки.Какво ни носи като социална единица в организирано общество и не пречи ли да постигнем свобода?
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: бате Бино в 20-10-2009, 09:51:52
За това трябва още един цял форум, човече, това е глобална тема, а и ти си я поставил така  вещо  и многопластово..
Аз тоя път ще съм последен, че вече усещам ,как ще се срасна с тоя компютър .:)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: mariiina в 20-10-2009, 10:02:04
 :kisss:Леле, окъсняххххххх...И баба  ще се изкаже по въпросът...
Хай да ви чуя...кое е зло, кое наричаме зло???Чекамммм
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Angie в 20-10-2009, 10:09:25
бабче, ти ще се изкажеш ли по въпроса или ще издаваш присъди накрая :)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Petko в 20-10-2009, 10:20:25
Колко е важно за нас да правим добро и да срещаме добро.Докъде можем да стигнем правейки добро?Дали ни издига и усъвършенства или също ни ограничава в рамки.Какво ни носи като социална единица в организирано общество и не пречи ли да постигнем свобода?
С риск да стана досаден ще се повторя. Отговорите на тези въпроси ще дойдат сами, когато навлезеш в практиката...редовната практика :pensif_29: ;) :)
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: mariiina в 20-10-2009, 13:24:48
бабче, ти ще се изкажеш ли по въпроса или ще издаваш присъди накрая :)
:kisss:Цъ,цъ,цъ, бабите са затова бе дете- да хокат младите, пък младите ако имат уши ша чуят...И аз бях млада и мен са ме хокали...
  А сега ,сериозната, не знам защо изказванията ми имат такъв изглед,- засягащ, аз от никого и от нища не се засягам и си мииисля, че и мненията ми нямат такава цел...ама май греша...Та задавайки въпроса за злото ми се иска да разчепкаме темата, защото е мооооооого важна и изясняването и ще ни проясни мирогледите...
Тъй като всеки от нас вижда, чувства, възприема света по своя си УНИКАЛЕН начин,би ми се искало да прочета и различните мнения за страха/злото/ по моя разбиране си е страх...от непознатото, различното...Нали след като минем във втори клас си казваме...леле,колко лесно беше в първи клас...
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Angie в 20-10-2009, 13:58:35
Аз не помня кога (ако някога) съм си задавала въпроса "това добро ли е или е лошо". Тези неща някак интуитивно ги знам, или родителите ми много добре са ме възпитали. Но виж, да избера от две неща кое е по-добро, ми е трудно понякога :) И крадеца не знае, че прави нещо лошо. Ето пример: един българин в чужбина препитаващ се с кражби от домовете на хората разправял на мои познати, че му е много кофти че краде някои неща, защото вижда, че те имат за собствениците не само материална стойност. И всяка вечер се извинявал в молитвите си, че краде, и се благодарял, че не го хващат. Има разлика, и тя може да бъде много голяма, между обществено приетото за зло/добро, и лично изживяното. И понеже в обществото темата за злото и доброто е тема за морала, морала е нещо, което се развива. И виж ти, оказва се, че малцинство са хората, развили морала си в най-висока форма.. 
А дали злото е страх, и от чия гледна точна е така, не мисля, че съм достатъчно, ако въобще съм, компетентна да разглеждам. После, моят личен опит на кого може да помогне? Или опита на другите (гореспоменатия крадец), освен да разсмее някого, на кого може да послужи? Морала ни вече се е изградил докъдето е могъл. Малко са тези, които си развиват морала през целия живот.
Иначе  моята баба много обича, не да хока, но да дава акъл, все едно ми е в обувките и знае къде ме стиска, или все едно, че тя може да живее моя живот по-добре от мен. Но ако аз на нея се опитам да дам акъл, ще се разфучи, ще се разплаче и няма да говори няколко дена.  :angel:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: benato в 20-10-2009, 14:49:50
Тя баба ти не е изолиран случай ;D ;D ;D ;D
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: canat в 20-10-2009, 15:35:24
Аз мисля, че доброто води към добро. Поне от личен опит. Естествено трябва да знаеш как да го направиш, да е смислено добро и да води към друго добро. Малко като в шаха - всяко действие да е целенасочено (ако може да е премислено с няколко хода напред), за да води към успех.

Тук хората много помагат. Но, не помагат за нищо (нямам предвид изгодата). Помагат ти ако видят, че имаш желание за работа и усъвършенстване. Т.е. искат да видят плодовете на тяхната помощ. Искат тя да има смисъл и за тях и за теб. Това ги прави щастливи.
Това за мен е добро. Правилно добро.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: canat в 20-10-2009, 15:45:12
Докъде можем да стигнем правейки добро?Дали ни издига и усъвършенства или също ни ограничава в рамки.
не пречи ли да постигнем свобода?
zigzag, как може доброто да те ограничи в рамки и да ни пречи да постигнем свобода??

Тук има едно неписано правило - щом малко си стъпиш на крака да започнеш да помагаш на другите. Функционира! (и тук нямам предвид роднините, а непознати хора, т.е. истинска спонтанна помощ)
Въпреки, че ги наричате "изгнилите и ограничени американци", мисля че има много какво да научим от тях.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: mariiina в 21-10-2009, 08:24:31
 :kisss:МММММ дааааааа, интересно, интересно се получи.. за крадеца, бабите и морала...Аз обаче съм УБЕДЕНА, че човешкият ин-ди-вид се развива/независимо дали го разбира или не разбира/ до последния си дъх...Дали аз бих си останала на вчерашното старо мнение по един и същи въпрос, ако днес въпросът се е развил, усъвършенствал...и какво ще ми е полезното ако не се променя...
   Мое дълбоко убеждение е , че живота тече, развива се... и ние сме длъжни да го следваме със същите темпове...иначе ,какво ще се получи и се получава???
Чакам отговорите ви...
   
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: zigzag в 21-10-2009, 14:39:32
Проблеми с нета,ще пиша по-късно.Не съм избягал.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: canat в 21-10-2009, 15:20:35
mariiina, права си, ако не се развиваш - изоставаш или изгниваш.
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: Angie в 21-10-2009, 16:39:53
Аз много внимателно бих ползвала думата "развитие", особено  "личностно развитие". Не заради друго, но защото понякога за някои хора ние отстрани можем да си мислим, че те не се развиват, че стоят на едно място. Обаче това е според нашата мяра, според това какво ние разбираме под развитие и очакваме като такова. Същото важи и за нас- ние си мислим, че се развиваме, а все се намира някой- обикновенно близък, който ни познава, или пък шефа :) и ни посочва в какво не сме се развили. А на мен ми се струва, че критиката по отношение на развитието е права. Тъй че, за развитие на какво, в каква сфера говорим  :fun_096:
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: stavrev в 21-10-2009, 16:56:09
Много си права Анджи,
това е субективна категория, няма отправна система,начин за количествено измерение , обективна характеристика...
Относно хората които ни познават и оценяват нашата еволюция,мисля,че и те самите се променят и много зависи от гледната им точка пречупена през призмата на индивидуалните характеристики.
Всеки се променя с времето и преживяното, променя се и ценностната система,респективно и оценката..
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: zigzag в 21-10-2009, 18:49:37
Развитието или еволюцията се осъществява по два пътя:"широкия път" и "тесния път".Първото е всеобщата еволюция,на хората като цяло,втория път(тесния)е личната самостоятелна еволюция.По "широкия път" е от значение развитието на добродетелите.Индивидуалното израстване в добродетелност повишава общия стандарт,което рефлектира и провокира личностно развитие и усъвършенстване.С кроволичене и връщане назад,човечесвото като цяло върви към духовно извисяване.Това е много бавен път.За да преминеш по "тесния път" на еволюцията има други правила.И противници и поддържници,поради нуждата си един от друг,стигат до едно и също място.За да правиш добро,трябва да поправяш зло и си зависим от злото.Всички сме уникални,само защото съзнанието ни улавя малък аспект от същноста ни на сияйна сфера.Но като сияйни "яйца" сме абсолютно еднакви(има някой съществени разлики като пол и определен вид,но е друга тема).
Титла: Re:Човекът вътре в нас срещу хората около нас
Публикувано от: canat в 21-10-2009, 21:09:01
уфф, нещо не можех да разбера съвсем, явно не съм суровоядствала достатъчно...
zigzag, какво имаш предвид под:
"За да правиш добро,трябва да поправяш зло и си зависим от злото" ?
Hе е казано, че трябва да поправяш зло, може да има дупка, т.е. липса, т.е. нищо, и ти да даваш нещо.