Форум Земя назаем

Суровоядство => Дневници => Темата е започната от: green flower в 14-10-2010, 16:37:05

Титла: Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-10-2010, 16:37:05
Здравейте!
Най-накрая и аз се престраших да си направя дневник :) Водя си такъв от доста време, но е само на едно Word-овско файлче на компа вкъщи  :). Редовно чета всички теми и мн. ми се искаше и аз да започна да споделям какво ям, как, по колко и т. н.
В последните няколко месеца менюто ми е предимно суровоядно (не пада под 80 %, да кажем), като останалата несуровоядна част се дължи на посещения при роднини, заведения (което е доста рядко) или практическа невъзможност, когато например работя (работата ми е малко особена и се извършва в отдалечени райони по горите  :laugh:). Та несуровоядните елементи от менюто са основно варени картофи, печен пипер, понякога сирене в салатата и съвсем редки посещения при роднините и тогава, например ориз...
Та, ето какво хапвах предните дни:

10.10.2010 г. – Неделя
11 ч. – смути ½ банан, 3 круши, мака
13 ч. – чай липа, жълт кантарион, мед
13:45 ч. – салата 1 малък домат, 1 ябълка, карфиол, стрък целина, зехтин, лимонов сок
17 ч. – шепа орехи, 1 лъжица чиа, 1 ябълка, мед
20:30 ч. – салата 1 домат, карфиол, пасирани орехи, лимонов сок, 2 стръка целина, зехтин, сол
21:30 ч. – чай липа, шипка, мед

11.10.2010 г. – Понеделник
11 ч. – смути 1 банан, 2 стръка целина, мака, 1 ябълка
12 ч. – чай липа, жълт кантарион, шипка, мед
12:15 ч. – салата домат, карфиол, пасирано орехи, босилек, лимонов сок, зехтин, сол
17:15 ч. – резенчета ряпа с пастет от орехи, сусам, кашу, слънчоглед, лен, сол, лимонов сок

12.10.2010 г. – Вторник
11 ч. – смути круша, 1 връзка магданоз, мака
Няколко зърна бяло грозде
Чай липа, жълт кантарион, шипка, мед
13:45 ч. – салата спанак, домат, пастет от орехи, сусам, кашу, слънчоглед, лен, сол, лимонов сок, 3-4 резенчета репичка, зехтин
2 ябълки
20:20 ч. – салата домат, карфиол, спанак, пастет от слънчоглед, сусам, лимонов сок, зехтин, сол
3-4 ябълки

13.10.2010 г. – Сряда
12:30 ч. – смути 2 ябълки, връзка целина, мака
       грозде
15 ч. – чай липа, шипка, жълт кантарион, мед
20:30 ч. – 2 филиики Вита+сос песто със сушени домати домати
22 ч. – чай лайка, мед

14.10.2010 г. – Четвъртък
14  ч. – смути 2 ябълки, целина, мака
16 ч. – чай липа, лайка, шипка, жълт кантарион, мед
16:40 ч. – салата 1 домат, карфиол, спанак, целина, лук, песто от сушени домати

Всяка сутрин на гладно изпивам по 1-2 чаши топла вода. Тези дни наблягам на салатите, нещо не ми се занимава с други яденета. По принцип си хапвам доста обилно и не се чувствам гладна  ;)

Хубавото е, че приятелят ми също се опитва да суровоядства, но за сега го е докарал поне до вегетарианство  :peperudi:, но все пак това е страхотно, като се има предвид, че той беше човекът-кроасан  :o. Ядеше само сладки неща-бисквити, шоколади, кроасани...Та, това му е по-трудно да остави, отколкото месото, което никога не е ядял в големи количества. Аз, пък, трудно оставих сиренето! Ммм, направо, големи мъки бяха, но като цяло не съм се насилвала за нищо. Стана много лесно. Месото никога не ми е було любимо. Известно време хапвах риба, веднъж в месеца, но после и нея зарязах и не ми липсва! Единственото, което мога да кажа, че ми липсваше, беше сиренето. Но дори и сега, веднъж в месеца се случва да хапна някакво домашно сирене.
Иначе, относно физическата ми активност, бих казала, че през повечето време е доста добра. Е, напоследък съм се отдала малко повече на компютърна работа вкъщи, защото трябва да се обработи информацията от лятото. Иначе през повечето време съм по баирите по работа, което намирам за уникално страхотно невероятно  :love_028:! Когато се задържам вкъщи, правя някои асани или ходя на йога, но това с ходенето на йога е мноого рядко поради не-стоене вкъщи. Опитвам се поне пранаяма и някои други дихателни техники да правя винаги, когато мога.
Ох, голям роман стана....Дано посещавате дневничето ми и помагате със съвети и коментари, а аз пък да бъда редовна ;)
Поздрави!
ЦветЧето :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: SiMoNcheTo в 14-10-2010, 17:40:25
 Здравей :) честито дневниче  :flowers2: половината дни ми се вижда много малко храната - смути, 2 чая и салата :) иначе единия ден ми направи впечатление, че 6-7 ябълки си изяла и в салатка си слагаш. Наблегни и на ядки, кълнове не видях никъде.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-10-2010, 17:51:10
Да, тия дни не ми се яде нещо или по-скоро направо ме мързи  ::)
Иначе ям по-разнообразно. Ядките ги правя на нещо като сос и ги слагам в салатата, а кълнове, да си призная  :surpris_23:, от август поне не съм покълвала...Нещо биологичните ми експерименти, макар и биолог да съм  :whistling2 - emotloader:, се провалят...то аз и като не стоя вкъщи, сложа да покълна, после взема та ги зарежа  :(
Това все пак е менюто ми за 3-4 дни назад, не е представително, но, да признавам, че тия дни е малко като количество, може би  :peperudi: Но, сега като ми напомнихте за кълновете, може да спретна нова опитна установка!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 14-10-2010, 18:53:29
Здравей, цветенце, честито дневниче! :flowers2:

Ядките всъщност ги консумираш ежедневно виждам, но зърнените изобщо не присъстват... Освен 2 филии хляб Вита, друго не видях зърнено, то и Вита-та май вече се не знае от какво я правят, виж друга марка хляб или си меси сама, поне да знаеш какво слагаш в него... Другият вариант, хем по-здравословен, хем мисля по-лесен, е да си покълнеш пшеница, ръж, ечемик или каквито зърнени имаш и предпочиташ.

Успех! :flower:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-10-2010, 19:00:55
Такаа, аз довърших яденките за днес с:
2 филии от някакъв хляб със зърна и пастет от кашу, карфиол, зехтин, лук и лимонов сок+ няколко кръгчета ряпа отгоре :)
Странно вчера и днес с тоя хляб  ???, от месеци май не съм яла хляб, но купувах за приятеля ми и понеже него го няма, аз реших да го приключа  ;) По принцип не ме кефят хлябовете, нямам желание да си меся...Правя си крекери, ама и там е една дълга история...Нещо не се справям добре с правенето им. Само веднъж ми станаха като ги суших на слънце....ама може би има нещо общо с двудневното обикаляне на баба ми с тавата да ги мести от слънчевата страна на къщата  :thankyou:, не е моя заслугата! Всъщност, те си стават, просто видът им е много смотан  :surpris_23:, на вкус са супер.
По-късно, вероятно, ще хапна още нещо...я ябълки, я грозде и традиционния чай с мед. Понеже не пия мн. вода, да не кажа въобще :Confus_3:, и налитам много на чай и сокове. Просто тая вода не мога да я пия и това си е. Дори в пустинята едва изпивах по 0,5 л. и се чувствах като че ще се удавя  >:( от толкова много вода!
Преди малко сложих малко ръж и алфа-алфа да покълват, може и пшеница да накисна първо малко...Тия дни просто ме гони пустият мързел, дето не мори, а мъчи. Просто не ми се приготвя храна и това си е. Само стоя и бачкам на тоя компютър, че има много зарязани неща, дето хлопат на вратата  :surpris_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: SiMoNcheTo в 14-10-2010, 22:24:55
 Вода, може би не ти се пие толкова от суровите храни, менюто ти е добро и само напред без да се насилваш за каквото и да е. Гледай да го разнообразяваш, в това се крие разковничето, за да не залиташ към други храни, криещи други вкусове. :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 15-10-2010, 09:15:03
Здравей цвете, честито дневниче  :love_026:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 15-10-2010, 19:05:41
Здравейте, мерси за честитенето за дневничето, много се радвам, че се престраших да го направя:)
Днес пак оскъдно хапване беше, но си имам енергия...
Сутринта пих набързо един чай от лайка с мед, че трябваше бързо да изляза. Не ми остана време и за смути. От известно време в смутито си слагам мака, а преди слагах и спирулина, но ми свърши и още не съм ходила до София да си купя. Иначе много я бях заобичала тая спирулина, но успях да разклатя скоро възникналата любов на приятеля ми със зелените смутита, водораслото му дойде в повече на консервативния вкус ;)
13 ч. - картофена салата
16 ч. - грозде-към 3-4 чепки бяло и черно
17 ч. - малко пастет от карфиол и кашу с кисели краставички
19:20 ч. - салата спанак, карфиол, целина (корен), ябълка, зехтин, лимонов сок, ръж

Тия дни трябва да се вдъхновя за нещо повече като количество и да е интересно, таман да зарибявам другарчето  :peperudi:

В шкафа държа един тон семена, ядки, чиа, киноа и пр., ама хич не ги пипвам...Ще трябва май да разнообразя положението  :Content_22: Предполагам, че ме е хванала традиционната ми пост-лятна умора от ходене по горите и желание да стоя вкъщи и да не мърдам...Хммм  ::)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-10-2010, 00:50:12
Нещо ми се губи последният пост на marulka  :o?!
Иначе аз бързам да си призная среднощното прегрешение със сурови бонбони...няма как, видях една рецепта на сайта на Вери и се втурнах към кухнята, желанието да я опитам така ме удари...Обаче, май тотално я модифицирах, защото бързах, но в общи линии направих смес топчета от смляна чиа, тиквени семки и мед, която овъргалях в смлени годжи-бери плодчета! Май мн. малко мед сложих, ама добре станаха. Не бяха много като количество-10-ина топчета станаха, но подсладиха среднощната работа!
Опитах се да прикача снимка, все пак са ми първите успешни бонбони, макар и видът да не е като по сайтовете  ;) Нещо с визията на храната не го докарвам ???, но иначе  :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 16-10-2010, 09:12:30
много са си хубави даже бонбоните, да можеше така да ни почерпиш както ги държиш сякаш ни ги поднасяш на снимката... :Appetit_17:

изтрих си предния пост, че ми стана терсене, само вървя и са карам по дневниците на хората, ше взема да изгоня и малкото заблудени суровоядци от форума... :surpris_25: ама да си знаете, че не си дояждате, въпреки, че не го казвам :-X
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-10-2010, 13:15:46
Ей, мерси за бонбоните!  :peperudi:
Предният ти пост си беше ок, то е така по принцип! Аз сега тренирам да не се оправдавам толкова като ме критикуват, а да си признавам грешките бързо и да се поправям. Критикувай, критикувай....пък и то е ясно кога човек има право и кога просто се заяжда.
Марулке, виждам, че си писала за суровоядството и колко е трудно в Турция да се поддържа. Май и аз се убедих в това при няколко мои ходения в Анадола. Най-малкото е трудно да си поръчаш манджа без месо, особено като знаеш пет думи, а населеното място е мн. малко...Ние ядяхме само салати и нашият колега ни поръчваше пилаф, което било ориз...Ама ние като бяхме сами в заведението веднъж и си поръчахме "пилаф", ни го донесоха с месо :surpris_23:, явно той е добавял да е без месо...та си карахме само на coban salata ve karasik salata, какво да се прави ;)
Турция има страхотна природа, ама и на нея develompent-а започва да и разказва играта, както виждам!
Днес, да си призная
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-10-2010, 13:17:28
ох, та щях да си признавам нещо.... tooth ....още не съм яла! Като излязох сутринта след мощно успиване, та до сега нямах време за ядене, ама сега търся някое сурово вдъхновение и почвам  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 16-10-2010, 16:35:43
еее, ша са пляскаме, как така не си яла в 3 часа :pensif_29:

аз пък така са намаах с пилаф (ама от булгур, не ориз) и задушени зеленчуци, че ма търкулна дрямка чак :-[ междудругото има много неща, които може да си поръчаш на ресторант без животински продукти, отделно имат много вегански ястия, примерно ако идеш на гости ако има кюфтета, ще са по-скоро от булгур, а не от кайма както при нас автоматично се асоциира кюфте с кайма... ама суровоядстването е съвсем друга болка, може би в по-голям град да има повече неща...

природата не съм забелязала да е по-хубава от българската, имат повече море само... и то голямата файда, че има природа, тук при нас са направили няколко специални парка с маси и пейки и до тях място да си сложиш барбекюто да си изпечеш месо на чист въздух... тва им е любимото развлечение... в магазина 1000 вида лопатки, четки и глупости за барбекю, а иначе едно заблудено семенце не мой си намериш да покълнеш....
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-10-2010, 18:20:47
Хайде, опитах се да наваксам малко със:

15:45 ч. – салата 1 малък домат, броколи, 1 връзка магданоз, лимонов сок, зехтин, смлян сусам
17 ч. – чай лайка, жълт кантарион, мед
18:30 ч. – салата домати, спанак, пиперки, лук, зехтин

Но това не е краят, ще се хапва още доста май  :D
Иначе да природата-поне в Източна, ЮИ и Централна Турция, там дето аз съм обикаляла, ама не по туристически места...доста е дивичко, а и мащабите са различни!
Парковете са друга работа, това не е истинска природа, а заместител...те и в Англия и Германия имат невероятни градски паркове, ама естествени гори-йок (само в Германия малко)! А туй с барбекюта..направооо...ужас :surpris_23:. Ама и тука мои познати въздишат, че им се ходи "на природа", че като вземат да отидат, че като опънат ония ми ти скари и запърпорят ония ми ти мазни меса.... :surpris_22:, пък са млади хора...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 17-10-2010, 00:12:05
Оооо, Марулче, не знаех, че и там барбекюто е на такава почит. Тук е същото.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-10-2010, 21:16:41
Тъъй, вчера пропуснах да си напиша менюто...то не е за разправяне, цял ден гризах едни ябълки, сутринта пих кафе, което направо си беше чудо за мен...не го бях правила от 2-3 месеца май  :(. Вечерта изядох 2 парченца от една веге пица с пълнозърнесто брашно и това беше. Много хубав ден беше, всъщност, ама като пропуснах да си приготвя нещо хубаво за хапване по пътя (ходих на дълга разходка в планината) и...така стана работата с яденето.
Иначе днес менюто е:

13 ч. – смути 1 връзка магданоз, 1 ябълка, мака
13:40 ч. – чай лайка, Утро, мед
15 ч.-лъжица хрян с лимонов сок
15:50 ч. – 4 ролца от марули, пълни с пастет от тиквени семки, лен, сусам, слънчоглед, кашу, ½ глава лук, зехтин, сол, лимонов сок, целина листа; отстрани ½ домат, ½ ряпа, броколи, пиперка
17:45 ч. – грозде1-2 чепки
20:45 ч. – 1 лъжица хрян с лимонов сок
21 ч. – салата броколи, домат, 1 листо маруля, целина на листа, ¼ глава воден лук, пълни с пастет от тиквени семки, лен, сусам, слънчоглед, кашу, ½ глава лук, зехтин, сол, лимонов сок, целина листа
22 ч. - картофена салата с лим. сок, зехтин, воден лук (ама съвсеем мъничко-няколко гребвания...все пак като малка с това се изхранвах основно :whistling2 - emotloader:)
Доста късно хапване направих, ама явно пак ще се стои до малките часове. Много ме е яд, че ми е такъв режимът, то като влезеш веднъж в омагьосания кръг на "късно лягам-късно ставам  :Dormir_13 - emotloader:", трудно се измъкваш! Надявам се като отида тия дни към София (най-накрая ще си купя спирулнка  :peperudi:), да се освестя малко!:Confus_3:
Хубавото е, че вече трети път успявам да отида на йога, а вкъщи започнах да зарибявам другарчето да му показвам асани  :love_028:
Не го пиша в менюто, но всяка сутрин пия по 1 чаша топла вода. Това си е голямо предизвикателство за мен-пиенето на течности, така че съм доволна, че успях да го направя вече едномесечна традиция  :thankyou:! А за отказването от кафето, много ми помогнаха смутитата, които почнах още ранната пролет, както и добавянето на спирулина в тях! Голяма любов е с тая спирулина  :heart_2:!!!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 18-10-2010, 21:23:26
това последното меню е добре като количество, но пак нещо липсва, и какво е то? :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 18-10-2010, 21:28:40
Кълнове. ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-10-2010, 21:44:18
Уффф, знам  :Confus_3: Хайде, след Сф ще залагам пак биологични експерименти! Че, ако ги оставя на другарчето, ще ги умори! По едно време си мислех, че ме саботира и прецква кълновете, ама после установих, че моите методики са грешни...Чудно как като малка успявах да покълвам и да ям тонове леща, а сега ми се провалят опитите. Като дете си покълвах страшно много леща и я ядях без да казвам на майка ми, ама я ядях, ей така, директно от тарелката, в която растеше. По едно време бях почнала и слънчоглед да покълвам, небелен и то защото се разпукваше обелката и ми беше по-лесно да си го беля, а и имаше кълнче и беше забавно  :Appetit_17: Къде е сега тоя ентусиазъм???  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 18-10-2010, 22:03:12
абе ти голяма калпазанка си била като малка, мен изобщо не са ми хрумвали такива неща да правя tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-10-2010, 22:10:08
Хаха, ми на мен само такива ми хрумваха...нали исках естественик и изследовател да ставам  :peperudi: Правех много експерименти, особено в градината на баба ми!  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 19-10-2010, 20:55:43
Ето го и днешното меню, пак дължащо се на лек мързел да приготвям нещо:

19.10.2010 г. – Вторник
10:40 ч. – лъжица хрян с лимонов сок
11:15 ч. – смути 2 ябълки и ½ връзка магданоз, мака
12 ч. – чай лайка, Утро, мед
14 ч. – салата маруля, броколи, карфиол, тиквени семки, лимонов сок, зехтин, сол
18 ч. – орехи към 100-140 гр.
19:30 ч. – лъжица хрян с лимонов сок
20:30 ч. – салата марули, карфиол, ряпа, корен целина, 1 ябълка, лимонов сок, зехтин и няколко лъжички от ориза с броколи на другарчето  :whistling2 - emotloader:
Вероятно по-късно ще хапна от бонбоните, които правих днес-смес от лен, сусам, тиквено семе, слънчогледово, чиа, мед, отгоре с кокосови стърготини. От тях смятам да си взема и за София сутринта, да си хапвам през деня, а и да почерпя  ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 19-10-2010, 21:01:45
е къв човек си такъв, правиш тия готини бонбони и не си яла още от тях :o
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 20-10-2010, 20:20:27
Здравейте!
Снощи имах голямо приключение...нездравословно....в 2 ч. посред нощ ме обхванаха ужасни болки в гърдите, долната част на хранопровода, стомаха, корема, яйчници и бъбреци...Държа ме около час и половина, през което време едвам успявах да стигна тоалетната, повръщане...и другото... :( Страшна болка беше, по едно време мислех, че получавам инфаркт, ама къде ти бъбреци и яйчници ще ме болят даже....Всички вътрешности! Не знам какво беше това! Днес все още като вървя ме боли ниско долу коремът и усещам нещо като опъване в тази област, както и на моменти долната част на хранопровода...  ??? В следствие на това не съм яла през деня кой знае колко, само орехи и ябълки. Но вечерта вече се поосвестих и си хапнах доста стабилно, дори повече, отколкото трябваше, защото ходих в Дрийм Хаус с една дружка и се полакомих да и предлагам да опита разни неща  ;)

20.10.2010 г. – Сряда
14 ч. – 150 грама орехи
17 ч. – 1 ябълка
20:30  ч. – 3 нахутени кюфтенца с маслиново песто, 1 елдена палачинка със салатена плънка и песто, кълнове, вегетарианско суши с киноа (4 бр.)

Дано няма такива случки повече, много гадно беше. Според майка ми е било на нервна почва, но аз до сега не съм имала такива симптоми, провокирани от невротични състояния, доста съм спокойна... :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 20-10-2010, 20:56:48
Ето го и днешното меню, пак дължащо се на лек мързел да приготвям нещо:

19.10.2010 г. – Вторник
10:40 ч. – лъжица хрян с лимонов сок
11:15 ч. – смути 2 ябълки и ½ връзка магданоз, мака
12 ч. – чай лайка, Утро, мед
14 ч. – салата маруля, броколи, карфиол, тиквени семки, лимонов сок, зехтин, сол
18 ч. – орехи към 100-140 гр.
19:30 ч. – лъжица хрян с лимонов сок
20:30 ч. – салата марули, карфиол, ряпа, корен целина, 1 ябълка, лимонов сок, зехтин и няколко лъжички от ориза с броколи на другарчето  :whistling2 - emotloader:
Вероятно по-късно ще хапна от бонбоните, които правих днес-смес от лен, сусам, тиквено семе, слънчогледово, чиа, мед, отгоре с кокосови стърготини. От тях смятам да си взема и за София сутринта, да си хапвам през деня, а и да почерпя  ;)

С това меню си въздействала на черния дроб, а когато той изхвърля повечко материал пък било и жлъчен сок усещането е все едно имаш глина в червата - бодежи,тежест и почти никаква перисталтика.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 20-10-2010, 21:31:59
Охх, звучи доста логично, така подчертано... :love_028:
Аз все се каня да направя шанката, но не идва моментът...почти не оставам сама на спокойствие. Купих си и иригатор, но за това пък съвсем....За сега го карам само на хрян с лимонов сок.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-10-2010, 20:09:02
Днес пак полугладен ден...сутринта пих зелен чай с мед и половин лъжичка спирулина, разтворена в топла вода, защото нямам пасатор тук в София (това към 9 ч.). Цял ден голямо обикаляне, 1/2 вегански шоколад натурален 72%, с тръстикова захар и бла-бла, без млечни...някакъв немски Vivani?! Цял ден се каня да си изям пакетчето със суровите бразилски орехи  :Appetit_17:
Чак към 17-18 ч. на вечеря за РД на леля ми хапнах салата от магданоз и моркови, с кедрови ядки, басамико, зехтин и сол
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 21-10-2010, 21:29:48
бразилските орехи ако са белени, едва ли са сурови (и защо само се каниш, а не ги изядеш?)... колко дена ще си в София и ще хапваш толкоз малко... то жив резил да си на РД и да рупаш магданоз и моркови... защо не си отпусна малко душата, така или иначе не си яла сурово през деня, да беше хапнала от тортата малко барем, вероятно и друго веганско е имало, ако не сурово... така по-скоро си вредиш, отколкото да си правиш добро като седиш, гледаш и гладуваш... :surpris_23:

а, беше правила сурови сладки каза, от тях не хапна ли?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-10-2010, 21:47:31
....тъъй, предния пост го пратих без да искам и после се зашматках....пробвах малко на РД-то и от едно малиново тирамису и половин чаша червено вино.
Орехите не са белени, пак забравих да ги нагъна, много се разсейвам.
Бонбоните ги оставих на другарчето вкъщи, че то горкото, ако нещо не му е под носа, все едно го няма и ще стои гладно...Хубавото е, че като ме няма превключва на суровоядство, защото го мързи да си готви, кухнята е стаята, в която не влиза...там дебнат "лошите"-чинии, вилици...некъв странен уред, а?!, май хладилник му викат  tooth. Та, като остане сам, все пак се престрашава да пристъпи в кухнята и от немай къде завлича една чиния домати, моркови, китайско зеле, ябълки...абе, квото има, и почва да хрупа ей така, че да не губи време :surpris_23:
Сега пред компа изядох малко грозде, че това има в офиса дето спя. Може и да налазя едни круши, ама не знам на кой са!
Утре, за щастие, се махам от Сф и потеглям към Варна, да посетя майка ми, че от три месеца не сме се виждали! :peperudi: Там ще е по-хранителна работата  :essen:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 21-10-2010, 22:22:49
а така иди при мама да те нахрани :kisss:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-10-2010, 22:30:07
Ох, тя мама е една готвачка...с нея не месото, ми яденето ще откаже човек  :Content_4 - emotloader:, ама нейсе!
Днес, между другото, на тоя РД обяснявах на дълго и на широко на едни дами за суровоядството! Те са вегетарианци по-принцип, от Братството са и са доста отворени!  :D Беше ми много приятно да разказвам на някого, който не ме критикува и не ми обяснява как без месо и готвенко ще погина! Впуснах се в едни оди за кълновете, та ме хвана съвестта, че са такава благинка, а аз само ги пренебрегвам!
Напоследък като ми дуднат за суровоядството и веганството, привеждам примера за Западноевропейците и хората от Северна Америка, който от туй "полезно" месо (и не само), направо са цъфнали и вързали-то не било затлъстяване, не било рак, не било сърдечни болести! А иначе горките вегетарианци, живи да ги оплачеш-живеят си и се усмихват благо! Ама им е зле-щото нямат налепи по съдовете и отрови в тялото! Пък и аргументът за етичното и екологичното при мен е много силен! Не само здравословното и личната полза! Ако нямаше толкоз домашни животни да ни хранят, нямаше да има толкова обработваеми площи и щеше да има повече място за дивите животни  :love_028:! Може да е смешно, ама това за мен е важно!  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-10-2010, 22:31:25
Уф, написала съм "по принцип" с тире, ама че съм  :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 21-10-2010, 22:57:44
Аз даже не видях къде си употребила "по принцип", ама щом казваш, че е било с тире tooth

Тва американците не само месото им е проблема, има много вегани, но ядат също така нездравословно, заместват всичко с някви заместители от незнаен произход (от соев или друг вид), отделно пържат като за световно... Та те не са особено добър пример, и да ядат и да не ядат месо, все е зле работата :(

Тя мойта майка по-зле и от твоята, изобщо не се занимава да готви, отваря хладилника и квото има вътре - кашкавал, сирене, разни полуфабрикати... Ужас... :-[ Утре пристига на гости, та аз нея ще я гледам 1 седмица, поне не е претенциозна - сурово, готвено, стига да има кой да й го направи, всичко яде :P
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 21-10-2010, 23:32:32
А, писала е, писала е по-принцип.  :D
Този път ще и простим, но само ако не почне да пише по-вече.  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 22-10-2010, 19:35:09
Здравейте! Днес беше ден за пътуване, менюто:
8:30 ч. - спирулина с топла вода, глях, кофти комбинация
             зелен чай с 1 бучка кафява захар, че нямаше мед в офиса-спалня
11:30 ч. - салата цвекло, ябълка, орехи, ементал, зехтин, балсамико
             зелен чай с 2 фалшиви медчета
14 ч. - 5-6 бразилски ореха
16:15 ч. - 70-80 гр. микс от бадеми, кашу и стафиди
20 ч. - салата домати, краставици, пипер
           1/2 картофено кюфте и 1/2 препечена филийка
            1 шоколадов бонбон
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-10-2010, 23:02:25
Осъзнах, че в последния месец и на мен ми е скучно менюто ми...Трябва да го разнообразя, преди освен скучно, за стане леко вредящо ми с тези малки и нееднообразни хранения...
Днес пак до 17 ч. нищо не бях яла. Ходих на йога и после за блендера и нямах време....
След 17 ч. - 1 литър зелено смути (спанак, магданоз, 2 банана, босилек)
2 домата с хималайска сол и ленено олио (успях да изям може би единия, защото нещо горчаха, не знам защо)
22 ч. - салата домат, 1/2 краставица, 1 зелена пиперка, сирене...дело на майка ми, няма как, при всичкото ми мрънкане през годините, че е кофти готвачка, сега трябваше да приема салатата, която тя направи от уважение към суровоядството  tooth .
Проблемът тук е, че не знам колко ще остана тук, а и обеднях, та не мога да си купя моите си неща, а ми е кофти да искам и от майка ми. 
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 24-10-2010, 14:46:47
е, ти ако от майка си не искаш пари, та от кой tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-10-2010, 15:41:29
Ами, да си ги изкарвам...както и правя  :Content_22:
Вчера се сдобих с блендер и сокоизстисквачка и съм мн. доволна! Сутринта си правих сок от моркови и ябълки, после пих два чая, малк ориз със зулунчуци за обяд.
Ходих до Пикадили за кълнове и авокадо и довечера ще мисля нещо...сега ще разровя гуакамоле как се правеше, а утре ще пробвам и маслиновата паста на Петко  :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-10-2010, 19:04:01
Днес хапвах много хубаво след обяд-пак литър смути (част от него пия сега)-спанак, магданоз, банан, пулпата от морковите и ябълките от сутрешния сок. Стана страхотно!
Вечерях също много добре-салата от 1 авокадо, 1 домат, 1 глава лук, кълнове от алфа-алфа, ряпа, броколи, моркови и карфиол, листа босилек, ленено олио и лимонов сок. Стана една огромна салата, "тлъста"  :essen:
Утре вече ще имам средства и се мятам в Пикадили и до пазара, че днес се набелязах един тон неща...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-10-2010, 19:15:29
Менюто днес:
10 ч. - сок от грозде, моркови и ябълки
11 ч. - билков чай с мед
13 ч. - салата домат, кълнове от алфа и ряпа, ленено олио, лимонов сок
16 ч. - билков чай с мед
17 ч. - 2 филии ръжено хлебче с маслинова паста и отгоре кълнове от алфа и ряпа
19 ч. - картофена салата и 1 филия ръжено хлебче с маслинова паста и отгоре кълнове от алфа и ряпа
Благодаря на Петко за рецептата за маслиновата паста  :Appetit_17:, стана ми любима! :peperudi: Вече съм и измислила някои модификации  ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 25-10-2010, 19:25:16
добре че е Петко да ти оправи менюто tooth

защо викаш алфа на люцерната?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 26-10-2010, 23:15:04
Аз мислех, че алфа и люцерна са едно и също нещо, но една приятелка каза, че като работили в САЩ и ги светнали, че са различни видове...Та аз от там подхванах, не съм проверявала.
Днес:
10 ч. - сок ябълка, морков, магданоз, селъри, грозде
12 ч. - салата 1 авокадо, 1 домат, маслинова паста, кълнове от моркови, червено и китайско зеле
15 ч. - мааалко картофена салата
18 ч. - смути селъри, спанак, 2 банана
21 ч. - салата авокадо, домат, зелена пиперка, кълнове моркови и ряпа
Авокадцето много го обичам. Ама купувам веднъж в месеца по 5-6-7 броя, че като взема да изяждам по 2 на ден и бюджета :surpris_23:
За утре си купих малко елда, да видим какво ще я правя. Скоро се прибирам на Хасково и ще си ям моите неща. Само не знам как ще помъкна блендера и сокоизстисквачката+тур.раница  ???
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 28-10-2010, 00:26:38
ти на тва прибиране в Хасково ли му викаш... за по пряко през Истанбул... tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-10-2010, 00:44:00
Оох, сложно стана...Аз утре се прибирам в Хасково, защото ще пътувам с една приятелка, която е от Момчилград. И от там в петък вечерта-автобусчето и Стамбул  :peperudi:
Днеска храненето...странно ме изби на...ще видите след малко...ама голямо ядене днеска
10 ч. - сок селъри, грозде, моркови
13 ч. - салата кълнове моркови, китайско и червено зеле, домати, пиперка, селъри, ленено олио, лимонов сок
15 ч. - смути банан, магданоз, спирулина
16 ч. - салата кълнове моркови, китайско и червено зеле, домати, пиперка, селъри, ленено олио, лимонов сок
17 ч. - зелен чай с мед
Ииии...в 19 ч. - едно парче пица!  :Content_4 - emotloader:Аз т`ва?! Не можах да си го обясня, ама така хубаво си го нагънах :Confus_3:. Но, аз съм за ненасилието върху себе си, няма нищо фатално и лошо в това. Пак да ми се прияде-пак ще си ям  ;D Беше Маргарита, не особено вкусна...в последствие ми стана мнооого тежко и неприятно, ама свърши вече.
А на всичкото отгоре, в 23 ч. вечерта, по никое време-пак глад! Викам си, че ще удържа, ама не можах и спретнах една салата от пиперка, домат и китайско зеле!
Странен глад днес, явно е такъв период от месеца  :laugh:
Като не си ял тежка храна и малко да хапнеш и ти става едно такова...особено. На мен готвеното, когато не съм го яла дълго, ми действа....(защо няма иконка за изчервяване :surpris_23:)...газообразуващо! Хората ме питат от сурова растителна храна нямам ли такъв ефект, аз им казвам, че от готвена имам tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 01-11-2010, 13:00:57
Миналата седмица беше голям disaster с яденето, какъвто не беше ставал от месеци....? След Варна, за една вечер през родителите на приятеля ми, те вегетарианци, ама опитват да пробутват манджи и не се съобразяват много-много...За Истанбул-не ми се говори за яденето! Иначе беше страхотно! Моята приятелка знае турски и беше в стихията си, тя е свръхкомуникативна и постоянно си говореше с разни хора, разбихме се от обикаляне. Обаче нещо не можах да удържа фронта и се отдадох на запасите и с картофени кюфтета, на чайчета със захар  :-[, доста екмек  ::), печени зеленчуци разни...доста сладко хапнах, което е нетипично за мен, защото не съм фен на сладкото по принцип...
Днес до тук съм само на топла вода, хрян с лимон, чай от лайка и жълт кантарион с мед и около 0,5 л. ябълков и магданозен сок  ;) Странно, като се прибрах и веднага ми се изпари желанието за ядене на кофти неща  :peperudi:, не чувствам липса. Чувствам се доста претъпкана и мисля тия дни да го давам по-леко с яденето, то не ми се и яде поне сега  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 01-11-2010, 23:56:41
Днес довърших деня с още две чайчета с мед (едното от шипка, другото зелено)+за вечеря гръцка салата с фета сирене, ама сиренето го пробутах в чужда чиния  ;D. И преди малко си делнахме 4 круши-домашни  :)
Да видим дали ще вляза в ритъм. Скоро пак ще ми се разбъркат схемите като отида за 2-3 дни в София, очертава се следващия месец и нещо почти всяка седмица да прекарвам по 1-2 дни там  :( :(. Утре мисля да сложа семенца да покълват и евентуално поредния опит за крекери... :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 01-11-2010, 23:59:21
надявам се това е някакъв разтоварващ ден след Турция, а не стабилното хранене, което щеше да почнеш след като се върнеш в Хасково? :surpris_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 02-11-2010, 19:58:34
Разтоварващ беше, да  ;)!
А днес:
10 ч. - лъжица хрян с лимонов сок (час преди това чаша топла вода, нея я пропускам да я споменавам, защото го правя всеки ден)
12 ч. - чай лайка и Утро с мед
13 ч. - зелева и картофена салата (съвсем мъничко и от двете по около 50-60 гр. някъде)
15 ч. - 2 филии ръжен хляб с маслинова паста (по рецептата на Петко-маслини, босилек и зехтин)
16 ч. - пак чай с мед
18 ч. - сок от цвекло, моркови, ябълки и грозде
Сега ще хапваме пак филии с маслинова паста и за мен салата от домат, алабаш (четох в нечий дневник за алабаша и рекох да го опитам) и китайско зеле с лимонов сок, ленено олио и сол, а за другарчето по-стандартна салата, че той взе да не обича моите измишльотини...та, неговата е спанак, домат, пиперка и червен лук :)).
Пак си направих и един чай от лайка и шипка с медец  :) Голяма любов са тия чайове, а като малка ме биеха и не ги исках да ги пия :surpris_23:.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 03-11-2010, 16:43:06
Днес сутринта като се събудих ужасно много ме болеше гърлото и започнах деня с топла вода, лимон с мед (мина ми гърлото още като преполових купичката  :thankyou:) и чай от лайка с шипка и мед.
След обяд хапнах малко от маслиновата паста, намазана върху листо от китайско зеле и няколко ябълки.
В 16 ч. - опитах от питките, които Марулка описа-направих ги с ръжено брашно, вода и малко зехтин, пекнах ги на тигана и готово! Станаха чудесни!  :peperudi: След това "доразвих" маслиновата паста на Петко, защото беше останала съвсем малко...като и добавих...1 авокадо, 1/2 глава червен лук, накиснати слънчогледови семки, 1 зелена пиперка и малко сушени домати, които също накиснах. После намазах питките със сместа и ги дадох на другарчето, аз изядох половинка, че не искам да се тъпча преди йогата днес. :love_028:
Довечера пак мисля алабаша да си ям на салата...Ще видим как ще я измисля.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 03-11-2010, 22:27:32
След йогата...два часа след йогата  ;) хапнах една салата от китайско зеле, целина и алабаш, залята с пастета от маслини, към който бях добавила авокадо, пиперка, лук и слънчоглед...абе, манджа с грозде  tooth, ама си ми харесва. Изядох и бая маслини отделно, едни кафявички, много вкусни бяха...Сега пак чай+филмче за Африка  :D Тия дни нещо не съм пила смутита, а имам бая спанак!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 04-11-2010, 04:21:16
мали, половин питка изяла... преди така те четох, че половин картофено кюфте си била изяла... как точно ги разцепваш на половинки ??? тия питки квито са плоски 5 не ми стигаха кат ги почна... а на картофените кюфтета им губя броя кат ги подфана... :Confus_3: ма не ги правя по стандартния начин с яйце, де, само лук, подправки и мазнина и на фурната...

другарчето ти като теб ли се храни - салата и лебец само? не се ли оплаква? :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 04-11-2010, 04:28:48
"сок от цвекло, моркови, ябълки и грозде"

Това ми се струва множко за организма. Хубаво е сокът да не е от толкова много плодове и да има зеленичко.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 04-11-2010, 11:30:08
За половинката питка-кръстих я половинка, щото беше наполовина на другите, беше най-мъничката и една такава разчупена стана... ^-^
Права си за соковете, че трябва зелении да включвам повече, ще опитам, макар че онзи ден задръстих сокоизстисквачката с един магданоз :surpris_23:, не знам как стана?!
Сутринта:
чаша топла вода
сега смути от ябълки, магданоз, спанак, мака, спирулина и 2 лъжици смляна чиа
за после чайче от лайка и шипка с мед
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: desi82 в 04-11-2010, 19:42:57
"сок от цвекло, моркови, ябълки и грозде"

Това ми се струва множко за организма. Хубаво е сокът да не е от толкова много плодове и да има зеленичко.

 Да но точно тази комбинация има мощно очистващо действие. Или може би имаше и целина в сока + всичко изброено.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 04-11-2010, 21:10:08
За сокчето-наистина е мощно  tooth, но да, хубаво е зеленко да има  :Appetit_17:
Днес обядвах....в 14 ч.....салата от карфиол, спанак, пиперка и смлян сусам с маслини, зехтин и авокадце (не беше съвсем узряло :().
Сега ще има пак някаква салата...предполагам червено зеле, китайско зеле, моркови и...още нещо  :essen: Малко ми е трудно да свикна без доматите, ще ми липсват, много са ми любими, ама дойде време за друго.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-11-2010, 18:32:57
Менюто днес:
12 ч. – смути ябълки, спанак, връзка магданоз, мака, спирулина
13:30 ч. – салата червено зеле, алабаш, цвекло, праз, маслини, пиперка, лимонов сок, зехтин, тиквено семе
14 ч. – чай лайка, турист, мед
17 ч. – сок цвекло, алабаш, моркови, пиперка, ябълки
18:15 ч. – салата карфиол, китайско зеле, пиперка, праз, целина, сос от накиснат слънчоглед, сусам, ленено олио, лимон, маслини.
По-късно пак ще се яде нещо...ябълки, мушмули, чай... ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 05-11-2010, 20:03:43
абе, чеде, вкарай някое кълнче в това меню :pensif_29:

мушмули как са ми се прияли... от няколко години вече... ма не мога да намеря никъде... :surpris_25:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-11-2010, 20:16:10
Оо, имам сега нахут с 3-4 мм. кълнчета, ама го пазя за нещо...дето ще не съм измислила....
Абе, мушмулите отидоха зян  :surpris_25:! Те стоят от бая време и са почнали да ферментират и мухлясват  :(! Разминаха ми се, уви! А са от двора на баба в Балкана, ама на...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 06-11-2010, 20:01:51
Днес:
10 ч. - смути ябълки, спанак, магданоз, спирулина и мака (около 1,2 л.)
13:30 ч. - салата червено зеле, карфиол, праз, заливка от пасирана елда, пиперка, сусам, лимонов сок и зехтин; маслини
18 ч. - зелева салата и 2 пиперки с някакво сирене (нямаше как-от родителите на приятелчето са  :()
19 ч. - чай лайка и шипка, мед
Сложих едни крекери да суша днес по обяд (нахут, елда, пиперка, лук, ленено семе, слънчоглед), да видим какво ще излезе :-\.
Утре се очертава ходене към Западните Родопи, да видим какво ще измисля за хапване...май орехи, ябълки...и още нещо...Днес ми четоха родителска лекция :police: (не моите родители) как трябва да се храня и как с този начин на хранене ще умра най вероятно и то съвсем скоро :whistling2 - emotloader: (и това от човек с не малко заболявания от супер-мега-гига-тера-хипер "здравословния" си начин на живот)...
Тия дни много се впечатлявам от "Анастасия" и не мога да се откъсна от книгата  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 07-11-2010, 17:50:17
Днес, уви, ходенката ни пропадна, остава за утре...
Та, менюто беше:
9 ч. - чай лайка и шипка, мед
11 ч. - смути елда, ръжени ядки, чиа, ябълки, целина, мед, спирулина, мака (сложих мед, че не ми беше сладко)
13 ч. - салата карфиол, моркови, авокадо, праз, "майонеза" от слънчоглед, орехи, сусам, лимонов сок и зехтин+3-4 крекера от нахут, елда, пиперка, лук, ленено семе, слънчоглед (малко се натрошиха нещо, иначе на вкус са супер)
17:30 ч. - пак същото смути
За вечеря сигурно пак от салатата (остана ми, защото е доста тежка с тая "майонеза", която уж беше за крекерите, ама те като се натрошиха част от тях и я бухнах в салатата) и крекерите.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: SiMoNcheTo в 07-11-2010, 23:11:15
 хубаво меню имаш  :Content_14:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 07-11-2010, 23:30:41
Хих, мерси  ;)!
За вечеря си дояждах малко от крекерите и орехи и открих нещо странно... :o Леко киселеят, да не кажа че са вкиснали???!!! Приятелят ми като го накарах днес да яде от тях, каза че са вкиснати, но аз не усетих подобно нещо...Привкусът е съвсем лек сега, много неприятно, ще трябва да ги изхвърля май...Ще ги натроша на перваза да ги изядат гълъбите  :Appetit_17:, те са малко вече.
Сега пак пия смутито от днес, беше останало тъкмо за една чашка и го допивам...Май чувствам тежест от тия крекерчета  :( Мислех да си ям днешната салата за вечеря  по-рано, ама не ми е до ядене сега...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 08-11-2010, 00:03:31
кое се е вкиснало, крекерите или орехите, че нещо се получава двусмислие там?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-11-2010, 00:30:42
Крекерите  ;)! Sorry  за двусмислието. Това бяха първите не чак толкова кофти по форма, които правя...Ама...минала работа   :love_028:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 08-11-2010, 00:35:58
вероятно е от нахута... на мен всички бобови кълнове ми миришат на вкиснато и никак не мога да ги ям... :-\ пробвай да го покълваш по-кратко и да миеш по-често... или, по-добрият вариант - прави си крекери по друга рецепта, без бобови...

формата не е толкова важна, освен ако не държиш да ги мажеш като филийка за сандвич... аз никога не съм имала проблеми да си оформя крекери, но то зависи какво слагаш в тях, някои неща се слепват добре, други не искат... тези крекери, които си правя сега (и в момента пека от тях, то нямам и продукти за друга рецепта, и все същите си правя), ги разделям на топчета и ги оформям като кюфтета, но ги приплесквам повече... така отвън стават по-хрупкави, а вътре са по-меки, на мен така много ми харесват... ако ги правиш много тънки е много по-вероятно да се натрошат...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-11-2010, 00:37:55
Да, и без това беше последният нахут, исках да се отърва от него ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 08-11-2010, 00:42:55
много е гаден, нали? >:(

пс: горе редактирах и дописах още, ако не си видяла...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-11-2010, 14:51:23
Ааа, сега видях дописаното от теб...Ами, да, веднъж ми стават много тънки и се трошат, друг път са дебели и не се сушат достатъчно добре сякаш...
А, нахута не ми е любим, да...
Днес до тук-салата от цвекло, ябълки и орехи....Неочаквано дойдох по-рано в София и плановете за хубави разходки пропаднаха...Че и нищо не си взех за тука за хапване, ама ще го мисля.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-11-2010, 00:24:40
Тъъй...след салатата с цвекло последва леко разбалансиране пак...посетих леля ми и...започнахме с прясно изцеден сок от круши, моркови, цвекло и грейпфрут, беше страхотен!
Но...продължихме с чиния спагети, които едвам преглъщах....с един странен сос, който хич не ми се понрави....плюс парче кекс  :-[ Е, някои роднини си заслужават хапването на спагети  ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 09-11-2010, 02:14:19
"сок от цвекло, моркови, ябълки и грозде"

Това ми се струва множко за организма. Хубаво е сокът да не е от толкова много плодове и да има зеленичко.

 Да но точно тази комбинация има мощно очистващо действие. Или може би имаше и целина в сока + всичко изброено.
Не видях целина.
Може и мощно да е. По принцип това мощното съм го срещала без грозде. И все пак колкото и да има не знам си какво действие, за мен е много захар наведнъж.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-11-2010, 21:50:06
Днес пак мижаво меню...
9 ч. - половин чаша зелен чай с цитрус и една бучица кафява захар  :-[
10:30 ч. - 4 овесени крекерчета с риган (купешки от Зоята  ;))
11 ч. - 1 чаша фреш от грейпфрут
15 ч. - 1/2 чаша кафе-мока, пак заради лелята  :bleh, все ми набутва разни неща за "черпене"
По-късно с приятелки си купихме чай и седнахме на едни пейки пред Народния да си го пием, ама моят имаше много кофти вкус, който според мен беше от фалшивия мед, ама и на другата имаше кофти вкус-сякаш беше мухлясал????!!!! Та, чайчето отиде в храстите  :(
Вечеря-2 филии хляб със семена, маслинова паста и кълнове от броколи.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 15-11-2010, 19:28:31
Отдавна не съм писала тук....
Общо взето миналата седмица я доизкарах на салати и ядки...доста чайове...няколко пъти опитване на лелините сладки (няма как, ама по едно парченце) и събота и неделя яко тъпчене с картофена салата! Направо се разбих  :Confus_3:
Днес:
5:30 ч. - чай мащерка и мед
9:30 ч. - черен чай с лъжичка бяла захар   :( и парче баница (домашна)
13:30 ч. - салата цвекло, ябълка, орехи, балсамико и зехтин + зелен чай с 2 медчета
18:30 ч. - салата соев кълнове (ама мноого), краставица и моркови
Това е до тук. Пак съм в София след съботно-неделно посещение при баща ми. И май пак цяла седмица ще откарам  >:(, много не ми се нрави престоят тук, но няма как... :(
Ще се опитам по-прилично да се храня  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 22-11-2010, 19:37:53
Напоследък имам много смотано меню, чак ме е срам да кажа...
До четвъртък бях в София, там избутах някак си със салати, маслинова паста  :) и др. Ходих във Веда хаус, не бях ходила там. Опитах два вида много готин чай и яка салатка от домати и мнооого кълнове+зеленчукови кюфтенца  ::)
От петък насам се опитвам да възстановя хубавите си практики - чаша топла вода сутрин, зелено смути...Проблем ми беше съботно-неделното ходене в Родопите, не се бях подготвила добре. В събота хапвах за закуска филия ръжен хляб с паста от маслини, слънчоглед и босилек. За обяд същата паста върху една пиперка и някакви зелени маслини от Кауфланд (не бяха мои). Вечерта обаче се "развихрих" с шопска салата и половин порция пържени картофи...Такова "животно" от 100 години не съм яла...после ми стана кофти на корема.
Вчера:
чай от нещо си с бучка бяла захар+1 ябълка
2 банана
зелева и картофена салата
спагети от тиквички с пасирани печени червени пиперки и малко консервирани домати
Днес:
смути спанак, банан, ябълки, магданоз, джинджифил, мака, спирулина
чай лайка и жълт кантарион, мед
малко от пастата на другарчето (мисля, че farfalle се казваха - пеперудки от итал. ез.) със сос от пиперки, домати и лук
Напоследък ми се струва, че не се храня читаво и все не ми остава време да се кротна...Сега пак трябва да ходя в София...вероятно до четвъртък. После от 1-3.12 пак...ще взема да помъкна пасатора и да го оставя в офиса, поне да мога някакви смутита да си правя...пък тук ще оставя блендера...
Сега смятам салата от цвекло, алабаш, моркови и червено зеле да си направя и да я ръсна със сусам  :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 22-11-2010, 20:12:44
тия пеперудки и мойто другарче обича да му пърхат в чинийката :peperudi: много са вкусни, взимахме едни цветни, пише, че уж само грис и сушен спанак и домати за цвят ползват, ма знам ли :surpris_23:

пържени картофи може да направиш на фурна - режеш ги по същия начин и разбърваш с малко олио и подправки (примерно мащерка), ефектът е същият според мен... ако си ги яла навън, нищо чудно, че те боли корем, ползват едно и също олио по 1000 пъти, то колкото повече се пържи, толко по-канцерогенно става, па и колко ли е хигиенично... :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 22-11-2010, 21:19:46
Картофите бяха голяяямо изключение и не вкъщи...вкъщи не съм правила никога пържени картофи! Знам за тях, просто бях прегладняла след цял ден по терена и не усетих как нападнах чуждата чиния :(!
Мисля наистина да променя нещо, че усещам неудовлетвореност от храненето си...Моят приятел, пък, хем не е готов да става суровоядец (не, че аз съм станала), хем мрънка като му готвя нещо, защото "съм пазела хубавите и полезни неща за мен" (а като му ги дам, не ги харесва и се дразни)...няма угодия...  ::)
Важното е, че промяна трябва да има...нещо на промени съм го ударила, мисля и храненето да пооправя, с тия пътувания много трудно балансирам.
Вечерях салата от цвекло, ябълка, смлени сусам и слънчоглед и лимонов сок и зехтин.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-11-2010, 20:11:35
Днес:
11 ч. – маслинова паста с чушка и магданоз, намазана върху 1 пиперка и една филия черен хляб
12 ч. – сок ряпа, моркови, магданоз, ябълки (ок. 400 мл.)
14:30 ч. – салата спанак, тиквичка, лимонов сок, зехтин
18 ч. – листа от китайско зеле (5 бр.), намазани с паста от зелени маслини, босилек, зехтин и магданоз
20 ч. – смути банан ,ябълка, магданоз, мака, джинджифил
Щях да правя някаква салата от тиква, за която приятелят ми прочел в Атерхов, ама така си остана. Чак за тиква ходих и после отече...
Утре и четвъртък - София...да видим...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: oum le dauphin blanc в 23-11-2010, 21:26:31
Тези крекерчета от Зоя как са? Сурови са, нали?  :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-11-2010, 22:29:13
Овесените с риган ли? Да, от Зоя са. После ги открихме с една дружка и във Фантастико в "Изток" ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-11-2010, 23:51:11
Днес:
5:30 - кафе с кафява захар (голяма грешка, много кофти ми беше половин ден от това кафе)
12 ч. - черен чай с ванилия+2 бисквити с мюсли или нещо подобно
13:30 ч . - вегетарианско суши и билков чай с мед в "Дрийм хаус"
18 ч. - 2 парчета млечен шоколад (пътувахме и бях поогладняла доста)
19 ч. - 1 елдена палачинка със салатена плънка и маслинова паста (пак от "Дрийм хаус", купих ги на обяд и си ги разделихме за вечеря с другарчето  :)).
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-11-2010, 20:43:56
Днес най-накрая сложих да покълвам жито и ръж  :peperudi:
Иначе хапването:

11 ч. – смути 1,5 л. целина, магданоз, спанак, джинджифил, 3 ябълки, мака
12 ч. – 3 листа китайско зеле, намазани с маслинова паста от зелени маслини, босилек и магданоз
14 ч. – зелен чай с 2 медчета
15 ч. – 1 парче от пица вегетариана с пълнозърнесто брашно
19:15 ч. – салата тиква, цвекло, дресинг орехи, лимонов сок, сол, зехтин
20:40  :D ок. 400 мл. сок от тиква и ябълки

Ходихме да тичаме в Кенана (парка) с приятелчето, което е необичайна дейност и за двама ни  :weight_lift:. Аз от толкова миткане по пътищата съвсем запуснах ходенето на йога. Само "си дишам" като намеря време и спокойствие  :love_028:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-11-2010, 00:57:51
Моето кофти меню вчера и днес:
26.11.2010 г. - петък
10 ч. – 1/2 баничка с ориз и сирене - беше ужасно мазна и ми стана доста гадно като я нагънах  :(, ама го направих уж да доказвам, че нямам проблем да си хапна и баничка, ако ми се прияде...
11:40 ч. – чай лайка с мед
16 ч. – 4 листа китайско зеле, намазани с маслинова паста от зелени маслини, босилек и сусам
19 ч. – ориз с яйца и зеленчуци+бамбук с китайски гъби - бррр, в китайски ресторант с всичките му там пърженета в не знам каква мазнина и пр. Правихме нещо като изпращане на другарчето и един наш колега, които заминават на експедиция и тъъъй...китайско, какво да правя  :surpris_23: :Confus_3:
      Билков чай с 2 медчета

27.11.2010 г. - събота
9 ч. – смути 2 банана, спанак, целина, магданоз, мака, джинджифил, спирулина
11 ч. – чай жълт кантарион с мед
12:20 ч. – салата китайско зеле, цвекло, репички, маслинова паста от зелени маслини, босилек и сусам, зехтин, лимонов сок
   Малко варен ориз с моркови, лук и краве масло
19:40 ч. – картофена салата с оцет, зехтин и хималайска сол

Утре ще си хапна вече покълналите жито и ръж  :Appetit_17: и като оставам сама, се надявам да е по-добре работата :weight_lift:



Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: SiMoNcheTo в 28-11-2010, 07:34:36
 Баница с ориз за пръв път чувам ;)къде я изкопа :) иначе да знаеш, че в китайския пише ориз със зеленчуци, а слагат и яйце, аз така бях вдигнала лек скандал преди доста месеци, откога яйцето е зеленчук и защо не пише в менюто. Като цяло китайските ресторанти в България(а и предполагам и на други места) са доста мизерни и всичко е запържено и безвкусно и ако не сложиш от соления им соев сос ще преглъщащ със затворени очи :) Но не се вини, смело напред, замисли се над яйцата и кравето масло, сиренето си го остави накрая да го изключиш. Недей да доказваш на никой нищо, но с времето ще я придобиеш тази увереност. На мен сега ми предстои 7 и 8ми декември, но не смятам да им ям от менюто, само ако имам някой примамлив зеленчук и той не е залят със сирене, също и да давам обяснение на който и да е било. Ако ти се яде ориз си прави самичка с нерафиниран. Първо го сваряваш и  вече като е минало повече време от варенето му прибавяш зеленчуците, а след като изключиш от котлона овкусяваш с зехтин, сол, черен пипер, лимон даже съм си слагала. Хубав неделен ден  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-11-2010, 16:00:07
Да, Симонче, права си за ориза в китайските ресторанти. Моят не правеше изключения с яйцата...По принцип животинските продукти са ми по веднъж в седмицата, не, че имам график за по веднъж в седмицата, ама така се случва...Сега като съм самичка 3 седмици, мисля да поработя над добрите навици и...други неща  :peperudi:. Иначе, когато споменавам ядене на готвени неща като ориза вчера, обикновено готвя заради другарчето и той поиска да му сложа масло, което не знам как му хрумна :surpris_23:.
Днес започнах деня с чаша топла вода с лимон и изпращане приятеля ми на далечна експедиция  :Content_22: и продължих с около литър смути от бадемово мляко и банан. Към 15 ч. хапнах салата от карфиол, цвекло, морков, спанак, ръжени и житни кълнове, смлян сусам, зехтин и лимонов сок.
Много се радвам, че въпреки шегите за вегетарианството/суровоядството, доста познати всъщност харесват суровите неща...като например маслиновата паста, част от смутитата (ако не съм прекалила със спирулината  tooth и спанака), суровите бонбони и др.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 29-11-2010, 21:07:51
Днес Пловдивско денче  :peperudi:
6 ч. - топла вода с лимон
10 ч. - сок цвекло, морков, магданоз, портокал, грейпфрут
12 ч. - салата маруля, царевица, домат и малко картофена салата
19 ч. - сок цвекло, морков, магданоз, портокал, грейпфрут
20 ч. - салата домати, краставици, пиперки, лук, маслини

Утре - Софийски приключения  :bleh
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 04-12-2010, 15:53:10
Доста дни не съм писала...
в момента съм в София и менюто до вчера беше подвластно на това, което предлагаха на шведската маса в един хотел...Бях на конференция три дни и общо взето карах на салати (домати, краставици, марули, чушки, маслини...ъъъ, май е това). Бях писала в заявката, че съм вегетарианец, но малкото веге ястия (картофи соте и някакви задушени грах, моркови и царевица свършваха изключително бързо, а и не ми се ядеше готвено...пък и грах не ям). Хапвах си и по малко сирене и слагах кафява захар в чая, защото нямаше мед, а още не мога да пия неподсладен чай. Забелязах как месоядците първо се нахвърлят на веге-ястията, изяждат всичко (не, че аз много държах да ги ям готвени) и после ти обясняват колко си прецакан като си вегетарианец, а като чуят за суровоядството, направо жив те оплакват  tooth. На конференцията бяхме само трима вегетарианци, но само аз се придържах към някакъв по-голям процент сурово. Другите двама просто не ядяха месо. Едната вечер ни водиха на боулинг (много скучно нещо  :Confus_3:) и имаше само пици по бара. Имаше и два подноса с вегетариански пици, но явно храната беше малко като цяло и останалите двама вегетарианци останаха гладни като мен, защото не успяха да се доберат до пиците, а аз пък не ги исках  tooth! Общо взето забелязах, че хората с логистиката не са склонни да се ангажират с менюто на някой вегетарианец, пък ако е веган или още "по-лошо" суровоядец....направо гладен ще си остане... :surpris_23:
Вчера най-накрая си се нанесох в любимия офис  :bleh и вечерях маслинова паста върху пълнозърнесто хлебче и соеви кълнове.
Днес:
чаша топла вода
зелен чай БЕЗ мед :weight_lift:
овесени ядки с топла вода
маслинова паста върху пълнозърнесто хлебче и соеви кълнове.
Ще ходя на "лов" за плодове, че забравих какво е това плод, ама много вали вън  :-\
Липсват ми смутитата и сокчетата  :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: SiMoNcheTo в 04-12-2010, 16:26:32
 ее, като имаш такива визити си вземай ядки, сушени фурми, сливи, смокини, че няма как да мъкнеш кила плодове. За изпът може плод, маслинена паста също може в едно бурканче и кълнове в кутия :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: SiMoNcheTo в 04-12-2010, 16:27:43
 щом често пътуваш си приспособи храненето към този начин на живот :) в началото е трудно, но гледай всеки път да си го правиш по-лесно
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 04-12-2010, 17:31:40
Права си :)! Просто често тръгвам в последния момента, защото не е планирано...или пък е по-дълъг престой или трябва да мина през няколко места...Още по-сложно е март-септември, когато активно работя "на терен", както се казва на нашия жаргон и просто няма време за ядене, нито за съхраняване на храна, често сме по 10 и повече дни непрекъснато на терен...
Трябва повече планиране, де, и всичко се получава ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: SiMoNcheTo в 04-12-2010, 18:57:45
ех, сложно е на терен и без хладилник :) но ядки и сушени плодове не ти пречат, също и хлебчета, лютеница може да си направиш в едно бурканче, хреновка, пастети :) мисля, че няма да се развалят до 3-4 дни, а и вече е студено ;) Успех и ще те следя как се справяш  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 04-12-2010, 20:45:03
На терен - с хладилна чанта.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 04-12-2010, 21:17:37
Ох, Вери...донесе ми страхотна усмивка с този коментар...Би било прекрасно, но просто си представих как натиквам една хладилна чанта в багажник, пълен с въжета, катерачна екипировка, раници, шалтета, спални чували, каски, торбички с кости от умрели животни (не питай  :Content_4 - emotloader:) и един куп други неща....Та, ако това стане, хмм....ще ме пратят сама с хладилната ми чантичка да си ходя по баира...То на нас ни е проблем и че през деня нямаме време да ядем, все бързаме и Шефчето  tooth не мисли кой знае колко за ядене и ние си траем като сме гладни, ама това е друга тема  tooth...нямаме си книга с оплаквания  :surpris_25:
Днес си довечерях със салата от маруля, соеви кълнове и маслинова паста.
Сега ядох и 1 банан, бадеми, лешници, кашу и сушени сливи. Имаше и стафиди, ама аз на обичам. Нещо се понаядох бая  :D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-12-2010, 22:16:34
Днес:
9 ч. - чаша топла вода и 1/2 чаша зелен чай
12 ч. - 2 чаши фреш от портокал
16 ч. - ръжено хлебче и салата айсберг, домати, краставици, лук, маслини, малко варена царевица, люта чушка и кисела краставичка
19:30 ч. - салата маруля и сол
              сурови бадеми, лешници, сушени сливи и кашу
Днес ужасно ме боли вратът, сутринта чистачката дойде в офиса изненадващо  toothи аз се стреснах и скокнах като заек  :Content_4 - emotloader:! Май си "сецнах" врата, ако може така да се каже, едвам го накланям.... :Confus_3:. След малко дишане и асани се чувствам по-добре като цяло... :Dама аз винаги си се чувствам добре след това  :peperudi:!
Мисля един банан да изям сега  :Appetit_4:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: desi82 в 06-12-2010, 10:36:24
Цветенце аз ти препоръчвам миксове сурови ядки със стафиди като си на терен. Пъхаш пликчето в джоба и ако огладнееш са супер практични. Мен много пъти са ме спасявали от глад. Супер полезни са и засищат за дълго.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 06-12-2010, 22:00:12
Да, Деси...май това е най-успешното...ядки и сушени плодове...аз най-обичам сушени кайсии и сливи  :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 10-12-2010, 22:19:08
Здравейте! Тия дни съм болна пак, едни температури, гърла, хреми...Още във вторник като ме втресе и за половин час се сдухах напълно  :surpris_23:
Малко ядох тия дни, нищо не ми се яде...
Днес:
9 ч. – зелен чай с 2 бучки кафява захар
13 ч. – смути банан, бадемово мляко и мляко от кашу, спанак, магданоз
6 зелени пиперки, намазани с остатъка от ядковото мляко, маслинова паста, босилек и зехтин
22:30 ч. – чай от шипки и липа с мед
След като се наобядвах, кръвното ми така падна, че леко загубих съзнание за няколко секунди, ама на безопасно място, Слава Богу  :whistling2 - emotloader:....Днес не мога да дишам от хрема, пари ми брутално на очите и на лицето...
Най-накрая се прибрах и пробвах да си накапя малко ментово масло в носа и после с тампончета. Помага, но за кратко...
Мисля утре да се престраша и да правя шанкх пракшалана, но се чудя удачно ли е, като съм болна?  ??? Направих предварителната подготовка  :bleh тази вечер....да видим утре как ще мине цялата процедура!  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 10-12-2010, 22:42:59
Малко ядох тия дни, нищо не ми се яде...
Нормално е - организма е зает с друго. По-добре не го насилвай.

За хремата - пробвай джала-нети с урина - може и да не я спреш напълно, но поне паренето ще изчезне.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: desi82 в 11-12-2010, 12:10:16
Цветенце по-добре изчакай да се пооправиш и тогава направи шанката, защото след нея ти става много студено и направо те втриса. Аз миналата седмица като я направих и малко се простудих и в крайна сметка на чернодробното ми пречистване бях болна. Пак се получават нещата, но все пак е по-добре да си здрава като правиш подобни процедури.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-12-2010, 12:37:26
Здравейте!
Да, отложих я, и без това едвам се вдигнах от леглото в 8:30 днес (а нали трябва по-раничко  :P) и се чувствам като....парцалче  :-\
Просто сега беше подходящо, защото съм сама вкъщи по-дълго време. Но все пак, ще намеря време като се пооправя. За сега днес се наливам с чай от шипки и липа (брани от баба  :laugh:) и нищо не ми се яде :surpris_23:. То как и да ми се яде, като не мога да дишам и да гледам  :surpris_25:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 12-12-2010, 16:35:57
Към настинката днес се прибави и неприятен зъбобол, който лекувах първоначално с карамфил, но действаше за кратко, а впоследствие, уви, и с Нурофен, защото болката е мн. силна. Ще трябва да се ходи на зъболекар, но докато стане това, най-рано след седмица, да му мисля  :o
Вчера оправих главоболието с малко асани, самомасаж, етерични масла, чайчета и визуализации...
Днес, така както не ми се ядеше, взех та поогладнях и сутринта хапнах 3-4 ябълки, а преди малко една салата от зеле с дресинг от смляно ленено семе, смлян слънчоглед и елда, зехтин, лимонов сок, хималайска сол, поръсена със спирулина :peperudi:. Все пак салатата беше малко, всички ми звънят с огромното желание да ме убедят как тлъста пилешка супа, например, е универсалният лек :Content_4 - emotloader:, а аз си слушам тялото...Като огладнее, ще го храня, като не е гладно, да се лекува и да се оправя  :weight_lift:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Buku в 12-12-2010, 18:43:40
Съчувствия за грипа  :(. В момента куцо и сакато се оплаква от разни настинки и грипове и всевъзможни телесни неразположения. При тия резки промени нищо чудно - в четвъртък беше 20 градуса, днес - минус 20! "Нормално"  :-\. Наистина е добре да си слушаш тялото и ако имаш нужда - подсилвай го... но не и с мазни меса  ;). По принцип е добре като сме болни да не ядем много много. Лично аз в такива случаи го карам на пълен глад, но това е малко радикално и не на всеки му понася  ;D.
За шанкхата - да отбележа, че не е задъллжително да се прави рано сутрин. Препоръчително е (тогава е времето на активност на дебелото черво), но не е крайно необходимо - важно е да е веднага след ставане и на абсолютно празен стомах.
Ако обичаш чай, пий много билкови - страшно помагат  :). Сок от прясноизцеден лимон пък трепе бациллите в гърлото като "Райд" хлебарките  ;D.
Поздрави и бързо се оправяй! :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 12-12-2010, 20:26:06
Благодаря, Вики!
Аз горе-долу така правя, ям малко или почти нищо, наливам се с чай (шипка и липа в случая, че баба ми даде много) и така. Снощи пих сок от лимон и портокал, голям power идва  :weight_lift:. Утре май ще трябва да се излиза за провизии, че като ме нямаше 12 дни, преди това бях оставила само една зелка и 1 лимон и портокал  ;D
Сега гледам Food Matters, препоръчвах го на една приятелка, заедно с куп други филми и рекох да си го припомня. Не мога да намеря, обаче, Meat the Truth с бг субтитри, че тя без субс нищо не разбира, то го няма и по Замундите и Колибите ??? никакъв...
Хубавото е, че повече хора край мен започнат да се замислят и интересуват като им говоря. Аз избягвам да "чета лекции" на повечето ми познати, защото знам, че е обречена кауза, говоря си само с хора, които са отворени, на останалите им го сипвам на съвсееем малки незабележими порции  tooth.
От утре възстановявам смути-традицията  :peperudi:, която толкова ми липсваше в София, добре, че беше една приятелка да ме покани 2-3 пъти на смути в тях като си купи блендер  :kisss:.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 13-12-2010, 12:00:53
Здравей цвете  :love_026: дано всичко  е наред с теб вече
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 13-12-2010, 20:19:31
Здравей, Дани ;)! Настинката се подобрява, зъбчето - не... :(
Днес цял следобед пия литър и половина смути от 2 банана, спанак, спирулина, мака, джинджифил и мляко от кашу, бадеми и сусам.
За вечеря в 18:30 ч. хапнах салата от цвекло, червен лук, покълнали елда и слънчоглед, морска сол, лимонов сок и зехтин.
По-късно мисля да си направя малко сокче от портокал, лимон и грейпфрут  :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 15-12-2010, 19:59:25
Днес ходих да ми оправят зъбчето и от тогава няма болка  :kisss:
Цял следобед ям една супа от тиква, морков и тиквички+пиперка, магданоз и праз нарязани вътре (другото пасирано). Като направих литър и половина супа  :Confus_3:....Пих и чай от шипка и липа с мед :Appetit_17:.
Преди малко вечерях салата от червено зеле с нещо като сусамово-слънчогледов тахан  :whistling2 - emotloader:, знам ли как да го кръстя...Покълнал слънчоглед, смлян сусам+доста зехтин и малко хималайска сол. На вкус е невероятно, мислех да си го мажа на листа китайско зеле, но реших да изям червеното, че като си дойде приятелят, няма да го яде и без това :surpris_23:
Заредила съм се с цитруси (портокали, лимони и грейпфрут), който смятам да изпия следващите дни в комбинация с ябълки, моркови, цвекло, магданоз и целина  :Appetit_17:! Той пазарът пълен с такива, какво да правиш. А от три дни диря карфиол и явно вече е на туршии и никой не го продава...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-12-2010, 21:15:21
Днес хапването:
11 ч. – чай лайка с мед
14 ч. – 1,2 л. смути от бадемово мляко, 2 банана, връзка магданоз, спанак, мака
19 ч. – 400 мл. сок от цвекло, морков, тиква, ябълка, портокал, грейпфрут
20:50 ч. – салата спанак, връзка магданоз, целина, 1 зелена пиперка, праз лук, лимонов сок, зехтин
Разбира се и задължителната чаша топла вода сутрин+лимон и хрян после. За трета поредна вечер правя прочистването на синусите с мед  :peperudi:, страхотно и безотказно е! Не е толкова неприятно, поне за мен, но явно всеки е различен  :-*
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-12-2010, 21:04:34
Тия дни като е студено и не ми се стои много в кухнята да правя, каквото и да е...Едвам цедя по едно сокче и гледам да се тупна пред печката  :bleh
Днес:
9 ч. – чай шипка с мед
11 ч. - ок. 900 мл. смути от бадемово мляко и банан
13:30 ч. – салата цвекло, спанак, сусам, зехтин, лимонов сок
14:30 ч. – около 500 мл. сок цвекло, тиква, ябълка, портокал, грейпфрут, морков
20:45 ч. – салата 1 тиквичка, 1 зелена пиперка, връзка магданоз, спанак, лимонов сок, зехтин
Супер си ми е суровата храна в студеното, нямам проблем с нея  :flowers2:. Вчера, обаче, се изкуших да хапна малко от една мнооого добре направена вегетарианска пица, защото "празнувахме" завръщането на другарчето от далечни земи  :heart_2:.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 18-12-2010, 22:42:17
Днес ходих да ми оправят зъбчето и от тогава няма болка  :kisss:
Цял следобед ям една супа от тиква, морков и тиквички+пиперка, магданоз и праз нарязани вътре (другото пасирано). Като направих литър и половина супа  :Confus_3:....Пих и чай от шипка и липа с мед :Appetit_17:.
Преди малко вечерях салата от червено зеле с нещо като сусамово-слънчогледов тахан  :whistling2 - emotloader:, знам ли как да го кръстя...Покълнал слънчоглед, смлян сусам+доста зехтин и малко хималайска сол. На вкус е невероятно, мислех да си го мажа на листа китайско зеле, но реших да изям червеното, че като си дойде приятелят, няма да го яде и без това :surpris_23:
Заредила съм се с цитруси (портокали, лимони и грейпфрут), който смятам да изпия следващите дни в комбинация с ябълки, моркови, цвекло, магданоз и целина  :Appetit_17:! Той пазарът пълен с такива, какво да правиш. А от три дни диря карфиол и явно вече е на туршии и никой не го продава...


Днес видях в Карфура в Гранд-МОл-а във Варна карфиол...Ако търсиш навсякъде, би трябвало да можеш да намериш, ти на сок ли го правиш?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-12-2010, 23:13:21
Здрасти. Не го правя на сок,  слагам го в салатата или в разни дипове и пастети...
Това за Карфура на Гранд Мол-а ще ми е полезно като си дойда на Варна, иначе тук в Хасково не върши работа  :surpris_23:! 10х  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 02-01-2011, 19:31:18
Здравейте!
За много години и да имаме всички здраве и любов+усмивки и...приключения, за който си ги търси  tooth
Кратък обзор на празниците-при роднините в Западна Стара планина (23-26.12) много несурово във вид на картофена салата :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: и.... :-[ъъъ, боб и пълнени чушки с боб, питка... :Confus_3: Иначе през останалото наблягах на зеле и моркови, ядки, ябълки, медец  :Appetit_17:...и май това е, скромно  :bleh.
На Варна се оправих, нямаше несуровоядстване, с изключение на мъъъндзърко парче баница на село, че баба щеше да припадне като и отказах първоначално, пък специално за мен я бяха правили :Content_4 - emotloader:! А и веднъж пих кафе с една приятелка, ама едвам преполових кафето  ;D.
Иначе си носех блендера в раницата и си правех смутита от банани, бадемово мляко, магданоз и спирулина основно, това май се очертава любимо смутенце  :heart_2:. На Варна нагъвах салати от авокадо, салата айсберг, едни био доматки и кълнове от люцерна и жито. Правех си и от настъргани моркови с кълнове. Бях си купила ленено масло за салатите, но го занесох на дядо ми, че напоследък рекетира майка ми и леля ми постоянно да го снабдяват с ленено масло. Купих това на Балчо, за което Петко беше казвал веднъж.
От Варна си купих нори кори от Карфур в Гранд Мола. Търсих в две Пикалидита (това в Палах център и това на Чаталджа) и не намерих. Помня, че в това на Окръжна имаше, но все отлагах "кривването от маршрутите" до там...и накрая се оказах с кори, ама без уасаби и джинджифил (каквито има на Пикадили-Окръжна) :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3:.
Днес направих първото си суши, ама не сурово! Другия път-сурово, набарах готини рецепти  :peperudi:. Кофтито е, че нямаше с какво да го завия, пробвах с кърпа, ама явно не бяха достътчно стегнати ролцата, а в добавка и ножът ми не е много остър, та някои ролца се разпаднаха. Щеше да е по-гоцко, ако имах уасаби и джинджифил, които обожавам, ама нейсе  :love_028:, ще го преживея!
Иначе днес освен сушито, хапвах:
11 ч. - чай от шипка и мед, 1 филия ръжен хляб със сусамов тахан и мед
15 ч. - салата китайско зеле, морков, настъргана тиквичка, пиперка, зехтин, сусамов тахан и лимонов сок
19 ч. - суши-нори, ориз басмати, авокадо, пиперка, тиквичка, морков  :peperudi:.
Хубава 2011 и много  :heart_2: :) :love_028: :flowers2: :Appetit_4: :flower: :kisss: :Content_22: и  :love_007:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 03-01-2011, 21:21:28
Днес суров ден-хубав ден  :kisss:
11 ч. - шипков чай с мед
1 ръжена филийка със сусамов тахан
цял ден пия литър и половина смути от бадемово и лешниково мляко, 2 банана, връзка магданоз и спирулина.
17 ч. - суши с пълнеж от бадеми, кашу, слънчоглед, елда и чиа и авокаце, морков, тиквичка и пиперка. Завиването на рулцата стана по-стегнато от вчера, но пак с рязането нещо трудно става, ножът ми е много калпав. Все пак, по-читаво се получи  :Content_22:...Много съм доволна от сушито...смятам тия дни да си направя и салатка, в която да натроша малко от корите  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 03-01-2011, 22:13:41
охххх  :essen: много искам малко сушиии, изглежда много вкусно   tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 04-01-2011, 10:22:07
и аз ще си завия тия дни суши, прияде ми се :Appetit_17: в салатката по-добре си слагай други водорасли, няма защо да трошиш норито... аз си купих наскоро едно уакаме и него си хапвам сега, мисля, че е най-хубавото водорасло, което съм вкусвала, само дето в България като гледам цената и ми се отяжда, мойто беше в пъти по-евтино... http://www.bioslunceluna.com/shop/super-foods-dobavki/vodorasli/vodorasli-uakame.html
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 04-01-2011, 12:03:11
Иии, ще го опитам  :Appetit_17:...скоро ще ходя към Пловдив и мисля от там да си купя разни неща, ако намеря, най-малкото мака и разни други от ел. магазина на Земя на заем  :Content_22:...
Някой може ли да препоръча хубаво място за вегетарианска храна в Пловдив, искам да заведа другарчето? Аз се сещам само за Веда Хаус, но ако имате предложения, добре са дошли  :bleh.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 04-01-2011, 18:38:47
Уакамето е разкошно, много ми харесва. Вчера пак се заредих.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-01-2011, 23:50:52
Вчера и днес:

4.1.2011 г. – Вторник
13:30 ч. – 1 купа с банани, портокали, банани, киви и мандарини
15:20 ч. – чай шипка и жълт кантарион с мед
16:10 ч. – салата 1 глава цвекло, ½ глава целина, праз лук, ½ авокадо, броколи, сусамово масло, лимонов сок, тахан
20 ч. – малко сурова супа от авокадо, босилек, магданоз с нарязан праз. ½ паничка

5.1.2011 г. – Сряда
13:30 ч. – 1 зелен чай с 2 медчета, крем супа от броколи, 2-3 хапки от едно шоколадово брауни
16 ч. – 4 сърми с ориз и моркови
23 ч. – чай шипка и коприва и мед
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 06-01-2011, 19:00:58
Вчера нещо имах проблеми със стомаха и не само, от типа на тези, когато бях прекалила със сока от ряпа...всички вътрешности ме боляха, някои тъпо, други прорязващо.... ???
Та, поради тази причина, днес до преди малко нищо не бях яла. Само течности:
6.1.2011 г. – Четвъртък
13 ч. – 800 мл. сок от китайско зеле, грейпфрут, мандарина, моркови, цвекло
14 ч. – чай шипка и коприва, мед
18:20 ч. – салата цвекло, броколи, праз лук, авокадо, сусам, лимонов сок, зехтин, връзка магданоз
18:55 ч. – шепа сурови бадеми
Май ще си поръчваме дехидратори с една дружка  :Content_22:, ама да видим какво ще излезе...

Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 07-01-2011, 19:53:54
Здравейте!
Днес излязох за приятна супа от броколи и пърленка, а се сдобих с киста и кандида, както се оказа  :'(!
Сега ми предстои доста сериозен рисърч в нета и по двете теми :o и явно дълго лечение!
Днес хапнах:
13 ч. - крем-супа от броколи с краве сирене (пропуснах да помоля да не слагат сирене, ама то беше 10 грама максимум)+фокачча с розмарин
19:40 ч. - 500 мл. сок от грейпфрут, портокал, моркови, цвекло и ябълки
Изчезна ми днес апетитът от "хубавите" новини...Много сдухана работа!  :(
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 07-01-2011, 20:09:57
как точно се случи тази киста и кандида? :surpris_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 07-01-2011, 20:28:36
И аз не разбирам...
Кандида се лекува като не се ядат сладки и сушени плодове, ферментирали храни, което включва рожкови и какао, глутено-съдържащите зърнени.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 07-01-2011, 20:46:39
Хммм, кистата...се е случила като фоликулът не се е пукнал и се пълни с течност...Малко грубо го обяснявам, но това е механизмът...
Кандидата е явно в резултат от скапаните антибиотици, които се съгласих да пия на два пъти от края на лятото насам  :Confus_3: :(...поне според лекарката  :surpris_23:. От разговорите с нея тя реши, че това е най-вероятната причина за появата и.
Вчера писах, че имах онзи ден вечерта странни болки в долната част на стомаха...Днес отидох на гинеколог и  :Confus_3: - оказа се киста и другият бонус, за който вече споменах  :(!
Явно ще трябва доста неща да орежа от храната - ядки, семена, сушени плодове, мед, цитруси (четох нещо за грейпфрута и колко е полезен за кандидозата)...но така или иначе ще ми трябва по-детайлен рисърч и отсяване на информацията...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 07-01-2011, 21:16:17
еми те антибиотиците са затова, да ти помогнат уж за нещо, а да ти разболеят друго... сестра ми от антибиотик за ангина (от най-скъпите), та получи гъбички на същото място, съответно след това пари за лечение и на тях... твоят антибиотик явно е бил още по-добър, щом чак кандида и киста... нещо операция не ти ли предложиха за кистата? нямам представа как се махат тия чудесии, но със сигурност от лекари и лекарства трябва да се стои далеч, че винаги може да стане и по-лошо.... :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: lilka в 07-01-2011, 21:19:11
Цветенце, започни да си правиш редовно сокове от червено цвекло, зелена ябълка и моркови.
Прави си редовни прочиствания на дебелото черво например шанкхпракшалана и няколко поне 4 прочиствания на черния дроб.
Не яж никакви животински продукти, мед, сладкиши, но не подценявай студено пресованите масла, мисля че тях не трябва да ги спираш.
Купи си масло то вечерна иглика то е много хубаво за женски проблеми на Хималая има един продукт ивкеър-грижа за жената почни да го пиеш.
Подсладителят, който не подхранва гъбички и микроорганизми е стевията, доколкото знам.
Прави си промивки с турта и бял равнец, като ги редуваш: всяка вечер поне за 21дена.
За кандидата си купи ацидофилус-пробиотик.
За съжаление много от лекарите забравят за пробиотиците като предписват антибиотици, затова често на жените им се появява кандида след терапия с антибиотици, нарушава се естествената флора, убиват се полезните бактерии и остават в превес патогенните.
Пий гореща вода през деня поне 6 чаши, ако можеш и  повече.
Това е което се сетих за сега, ако се сетя още нещо, споделено то клиентки, ще пиша.
Горе главата и ги стисни за гушката :kisss:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 07-01-2011, 21:29:34
Йей, Лилка...страхотно си го написала. Сокчетата веднага ги почвам, и без това обожавам цвекло и моркови....ще махна останалите плодове просто...четох нещо, че цитрусите не са ок за кандидата, но още отсявам информациите...Ще трябва повече и за пробиотиците да прочена, наскоро говорих за тях с една позната...
Марулке, кистата не е от антибиотиците ...Тя моята е фоликулна, което значи, че някой фоликул просто не се е отделил, когато трябва и вместо това е започнал да се пълни с течност...Това е доста често срещано явление. Има други методи за "разкарване" на кистата, не е нужна операция за сега, тя е малка и доброкачествена.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 07-01-2011, 22:33:31
Явно ще трябва доста неща да орежа от храната - ядки, семена, сушени плодове, мед, цитруси (четох нещо за грейпфрута и колко е полезен за кандидозата)...но така или иначе ще ми трябва по-детайлен рисърч и отсяване на информацията...
Точно ядки (орех, бадем, лешник, макадамия), семена (слънчоглед, тиквено, коноп, сусам), от плодовете: грейпфрут, боровинки, малини, къпини, ягоди и всички "берита" не трябва да орязваш.

Аз бих отишла на друг лекар за мнение за кистата без да казвам какво ми е съобщил предния.

А за кандидата изследване правихте ли?

При кандида морков, цвекло и ябълки не са желателни.
От плодовете, както писах, много малко видове са позволени. С някои зеленчуци се внимава.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 07-01-2011, 22:48:09
"Много ми допада режима на Г.Казънс. Той действа мн.изчистващо и благотворно за стабилизиране на кръвна захар,против гъбички и паразити,и др.неща за нормализиране на тялото,кръвта,теглото и т.н. Състои се от 3 етапа.
Зависи от ситуацията,но златната среда е етап 1-21 дни:без ограничения в количества и време на хранене,но всичко в суров вид(само мазнините са към 20-25% от калориите за деня)-салати и зеленчуци всякакви(без цвекло,моркови,тиква,гъби),ядки и семена,водорасли,авокадо,мазнини-зехтин;сусамово,орехово,бадемово,ленено,конопено,кокосово олио или масло,лимони,АФА водорасли и други зелени прахчета като хлорела,спирулина,подсладител-стевия. Изключва се вс.друго,плодове и зърнени.
И кълнове е чудесно да се включват-соеви,бобови,житни понници.
Единствена подробност имаше със зеленчуковите сокове-препоръчително е ежедневно да се консумират зелени смутита."

Постингът е на Жаки от тук:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=263.msg2953#msg2953
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 07-01-2011, 23:01:21
10x, Вери!  :) Тъкмо го четох, след като писах предния път...Толкова мн. инфо има навсякъде...Важното е човек да отбира и да слуша тялото си...пък и процесчето на лечение е дълго anyway ::). Такива проблеми са някакви урочета, че нещо се е бъгнало в системата, сега ще трябва да го repair-ваме  :weight_lift:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 07-01-2011, 23:24:40
Моята кандида преди 3-4 години я оправих с класическа хомеопатия. Тогава бях всеядна, макар и стремяща се към здравословно.

Този проблем се появи и втори път. 2008 лятото, когато родих сина ми. Беше секцио с разни упойки и лекарства. Пак хомеопатията помогна.

На сегашния си акъл първо бих пробвала с храната да си помогна. Не че не вярвам в класическата хомеопатия. Даже напротив. И лекарката много си я уважавам.

Последният път, когато дъщеря ми имаше кашлица (пролетта на 2010), нищо не съм и давала. Сама се справи.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 07-01-2011, 23:38:53
Аз като докторско дете съм тъпкана с всякакви лекарства, от малка яко на антибиотици. Поне веднъж в годината се разболявах зверски и айде дори и на инжекции.
През последните години се опитвам да не пия лекарства или поне нищо по-сериозно от Нурофен (вече не), но като се поразболея приятелят все ме ръчка да звъня на бащата и двамата в комбина ме карат да пия антибиотици. Напоследък като си говорим с приятеля ми за лекарствата и другите методи на лечение (мисъл, хомеопатия, храна, народна медицина...) започва да "вдява" туй онуй. Иначе е много неприятно да те притискат от няколко страни "Изпий го, та изпий го тоя антибиотик", правила съм го дори само, за да млъкнат, което пък на мен не ми прави чест, че не съм отстоявала принципите и вярванията си  :-[, ама акъл море.... :-\
Благодаря за споделения опит, съвети и инфо...  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: desi82 в 08-01-2011, 09:13:12
Цветенце и аз съм преживяла това, което ти се е случило, но при мен не бяха виновни антибиотиците, а противозачатъчните, които пих дълги години. Когато през януари 2007 за първи път реших да ги спирам много месеци бях без цикъл като септември се оказах с киста 6,6 см. Появяват се поради хормонален дисбаланс и е много често срещано явление. И естествено пак ми изписаха контрацептиви за 3 месеца. Кистата се спука още на първия месец, но трябваше да продължа да ги вземам. След като ги изпих в началото на 2008 започнах да ползвам натурален прогестеронов крем. Ползвах го 3 години като непрекъснато намалях употребата му. Сега съм го спряла да видя как ще ми се отрази. Относно кандидата, при мен беше хронична пак заради пустите контрацептиви, които ми убиха полезната микрофлора. Лятото на 2008 я лекувах доста сериозно с пробиотици и коластра. От тогава започнах постепенно да си променям хранителните навици, да ям повече сурови храни и да намалям животинските продукти и повече проблеми съм нямала. Можеш да пробваш режима на Казънс. Струва ми се доста добър. Аз ако знаех преди време за него сигурно щях да го спазвам. Ако искаш да ускориш лечението можеш да пробваш да включиш и пробиотици. Пожелавам ти успех! :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-01-2011, 20:50:17
Здравей, Деси! Благодаря ти много. Аз тъкмо четях в твоя дневник разни инфота по въпроса. Интересното е, че успоредно с твоя пост, четях и мейл от леля ми и тя също ми говореше за коластра и пробиотици. Ще се захващам сериозно  :weight_lift:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-01-2011, 23:19:14
За днес хапването беше:
между 10 и 17 ч. - 2 ябълки и 2 портокала, 20-30 грама печени фъстъци и 1 шоколадов бонбон
19:30 ч. - 1 филия хляб от някакви семена и маслинова паста
Не ми се правеше нищо за вечеря, ни салата, ни дори да си нарежа плодове, защото се върнах доста гладна...
Днес правихме един страхотно готин преход в Източните Родопи, над 20 км. може би, и за периода 7:30-19 ч., когато пътувахме, вървяхме и т. н. хапвах тия ябълки и другите неща в почивките...
Единият ми приятел, с когото бяхме днес, вече знае, че ям сурово  ^-^ и ми беше донесъл ябълките и портокалите да се изхранвам  :essen:, което беше много мило :D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-01-2011, 17:02:05
Днес спонтанно реших да пия само сокчета...отидох в кухнята да си правя и толкова ми хареса, че си помислих, че мога целия ден така да изкарам:
12:30 ч. - 800 мл. сок от цвекло, моркови, магданоз, портокал, ябълки, целина, ряпа (малко) и сипах малко спирулина
16 ч. – 800 мл. сок от спанак, магданоз, червен лук, киви, цвекло, китайско зеле
След първата чаша на втория сок ми стана доста тежко, макар че преди това изпитвах глад...Втората чаша си я пазя за после...
Ще трябва да измислям и някакъв сок за довечера, макар че опустоших хладилника и не остана нищо за смилане и правене на сок почти...освен 2 портокала, лимони и бая цвекло...Сега чета във форума на Recipe Magician темата за 92-дневното соково приключение на Милен и се вдъхновявам...  :D...само дето ми се допи доматен сок в неподходящо време от годината  :bleh поне за мястото, където се намирам...нямам шанс дори за супермаркетни био домати от не знам си къде, ако чак толкова държа на тях  :-\
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 09-01-2011, 18:18:09
Цвете, много неща слагаш в един сок. Прави ги по-прости.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-01-2011, 18:45:51
Yep, права си, Вери!
Просто искам да опитам 100 неща и ги бухам наведнъж...по-правилното ще е да си провя по-малки количества и по няколко пъти на ден...
Уви, вече ми посвършиха продуктите...само с едно цвекло и портокали останах...Има и зеле, но не ми се ще да си правя сега от него, защото е газообразуващо...
Чувствам се доста сита от изпитите 1,6 л. сок днес. Лукът във втория придава особен вкус, комбинацията с другите неща може би изглежда леко странна, но на вкус е супер. Като правя сокчета, ще опитвам да слагам повече зелении, но плодовете си ги обичам много, а и дават бърза енергия  :weight_lift:, но пък нямат протеинчета и хлорофил  :bleh...
Утре съм на пазара за зареждане...Чудя се само на нашия пазар кое колко тъпкано е с пестициди, торове и др.  :-\, но се опитвам да мисля положително за храната. Гледам да купувам по-нетърговски изглеждащи стоки от разни баби/дядовци  ;), дано имам късмет с тях. Понякога с приятеля ми питаме търговците от къде са нещата и имат ли много торове  ::). Някои се усмихват и казват, че то без торове не може, ама това не е проблем  tooth, други, обикновено бабките, казват, че нямат пари за торове и пестициди, че много скъпо. Знае ли човек. Дано скоро имаме възможност да отидем в селото, което сме си харесали и да си садим повечето неща, въпреки че с това нашето обикаляне :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 09-01-2011, 23:08:09
Цвете, много неща слагаш в един сок. Прави ги по-прости.

А на мен ми се скара преди няколко дена, че ми липсвало разнообразие :)
Щом не го мързи момичето, нека си слага всичко, каквото му душа иска, само да се съчетават добре, и да не си пречат..
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 10-01-2011, 00:46:35
Ще ти се скарам, ми. И пак ще го направя, ако трябва.  :Content_4 - emotloader:

Разнообразието не значи да вкараш в един сок съдържанието на целия хладилник.
Плюс това ти караше няколко дни на сокове, bpa.
А и както си разбрал, държа на зеленилостите и по-малко на плодовете, когато става дума за сок. ;)

В първия сок, например, аз не бих сложила портокал и ряпа. Във втория не бих сложила киви.

Цвете, пробвай някой път грейпфрут+чесън на сок и портокал+джинджифил, но ги разреди малко с вода.
Иначе те разбирам за ситостта. Не от личен опит, де. Както си прочела, мъжът ми бая време изкара на сок и се чувстваше супер.
Ако ще си правиш сокове от ония с пестицидите, мръсотийките остават в пулпата.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 10-01-2011, 19:30:15
Привет! Днес станах доооста късно  tooth и нямаше време за сутрешни смутита, сокчета, чайчета и пр. Направо се отправих към пазара и за подарък на приятеля за РД преди това.
Хубаво се заредих с разни зеленчучета  :peperudi:!
Като се прибрах от пазар, вече бях попрегладняла и опуках близо 200 грама сушени сливи :essen:, в следствие на което после 2 часа ми беше много тежко. Те хем много, хем на бързо ги ядох  :Confus_3:
В 18:30 си направих едно суши.
"Оризът" беше слънчоглед, лешник, 2 сурови печурки, маслинова паста, лимонов сок, ленено брашно и вътре сложих настъргани моркови и цвекло, краставичка, магданоз, кълнове от люцерна и пшеница. Стана суперско! Само дето пак не го разрязах като хората с тоя тъп нож :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 11-01-2011, 12:34:59
Привет! Днес станах доооста късно  tooth и нямаше време за сутрешни смутита, сокчета, чайчета и пр. Направо се отправих към пазара и за подарък на приятеля за РД преди това.
Хубаво се заредих с разни зеленчучета  :peperudi:!
Като се прибрах от пазар, вече бях попрегладняла и опуках близо 200 грама сушени сливи :essen:, в следствие на което после 2 часа ми беше много тежко. Те хем много, хем на бързо ги ядох  :Confus_3:
В 18:30 си направих едно суши.
"Оризът" беше слънчоглед, лешник, 2 сурови печурки, маслинова паста, лимонов сок, ленено брашно и вътре сложих настъргани моркови и цвекло, краставичка, магданоз, кълнове от люцерна и пшеница. Стана суперско! Само дето пак не го разрязах като хората с тоя тъп нож :whistling2 - emotloader:


ауу, че вкусно изглежда, непременно трябва да ми споделиш тази рецепта, може и на лично съобщение :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-01-2011, 14:45:58
Благодарско, bpa!  :Content_22: Рецептата я има в поста, ето:
 "Оризът" беше слънчоглед, лешник, 2 сурови печурки, маслинова паста, лимонов сок, ленено брашно и вътре сложих настъргани моркови и цвекло, краставичка, магданоз, кълнове от люцерна и пшеница.
Уви, остана ми само едно листче от норито  :'(...
Днес се натъпках с една огромна гигантска салата от броколи, карфиол, праз лук, настъргани алабаш, морков и цвекло, лим. сок, хим. сол и зехтин  :Appetit_17:! Броколите и карфиола ги мариновах преди това за около час-час и нещо в лимонов сок, зехтин и хим. сол и станаха супер приятни  :peperudi:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 13-01-2011, 19:23:12
Здравейте, вчерашното и днешното меню бяха доста различини...
12.01.2010 г. - Сряда
Бяхме в Пловдив, приятелят ми имаше РД и ходихме във Веда Хаус да се видим с колеги и да хапнем:
13 ч. - чай мате портокал и зеленчукови кюфтенца с нахутено нещо си  ;)
          2 шок. бонбони
20 ч. - 1/2 вегетарианска пица от пълнозърнесто брашно без сирене и кашкавал
13.01.2010 г. - Четвъртък

11 ч. - 400 мл. - сок от портокал, ябълка, морков, грейпфрут, спанак, магданоз
15 ч. - салата зеле, червен пипер, зехтин, хим. сол, сушена люта червена чушка  :Confus_3:, маслини. Днес страшно много ми се прияде кисело зеле и люто....ама направо полудях...и се опитах салатата ми да наподобява кисело зеле+лютата чушка  :bleh
18:30 ч. - салата спанак, морков, червен лук, пиперка, хим. сол, зехтин, балсамов оцет
               1 филия ръжен хляб с мед и сусамов тахан
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 14-01-2011, 03:41:13
Трябвало е да му сложиш лимон и щеше да стане кисело зеле. ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-01-2011, 16:36:33
О, имаше лимон, пропуснала съм го и на двете салати да го напиша...понякога пропускам солта или лимона май да ги напиша :surpris_23:...с хималайска или морска сол, зехтин (или др. масло) и лим. сок си подправям всичките салати. Само едната вчера със спанаците беше с балсамов оцет, тя не беше за мен, а за другарчето, но то не я искаше и аз я хапнах...
Днес крем-супа от броколи, зелен чай с мед и сега чай от коприва пак с мед  :)!
Утре и в неделя отивам по разни водоеми "да броя патки" http://bspb.org/show2.php?id=1767&menu_id=33 (http://bspb.org/show2.php?id=1767&menu_id=33) и ще видим как ще оцелявам...добре, че поне ще е топло, макар че това значи, че малко пилци ще има  :( От тази вечер ще барна някоя салатка, ядки и друго, ако измисля  :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-01-2011, 19:47:55
Днес довърших хапването с вчерашната салата от зеле, пиперите, лютите чушки и лимоновия сок  ;)! Вчера и днес успях да изям зелката  :thankyou:, така че няма повече салата  :surpris_23:
Опитвам се да разбера от 'де туй желание за люто и зели  ;D :surpris_23:...
Преди година много си скапах стомахчето с ядене на люто в Етиопия три седмици, бях като невидяла, освен моите люти чушки и лют червен пипер, обирах и тези на двамата ми колеги-българи, защото те не обичат люто :Confus_3:! Последните дни от престоя ни явно мнооого прекалих и почнаха едни брутални стомашни болки, които бащата излекува с някакви хапченца, ама не се търпеше...и ми беше забранил да хапвам пикантериики :pensif_29:! Ама аз нали съм си говедце  :Confus_3:, пък и мина доста време от тогава. В началото като престъпех забраната и се натъпчех с лютичко, после пищях, че ме боли корем  :surpris_25:! Сега като цяло избягвам люто, но тия дни не се търпи нуждата  tooth, ще се контролирам, че да не почнат пак мъките :police:! Аз от малка си обичам люти чушки, чесън, лук, самардала, левурда и пр. благинки, дето не всеки ги трае :heart_2:! Понякога дори торта ядях с лук  :surpris_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 15-01-2011, 19:08:59
Браво на теб !
И аз си падам по лука, а чесън счукан с лимон,олио и сол мога да изям сигурно около 200 грама на едно ядене  :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3:

Така че те разбирам, въпреки че ми е малко странно торта с лук:)

Но ако искаш да си "позакърпиш" стомаха, мога да ти препоръчам няколко гладувания на вода от по 7 дена, и след това три пъти дневно пиеш разтворен в спирт прополис, калайдисва идеално стомаха, и пак ще можеш да си хапваш каквото ти душа иска, но ... все пак внимавай с количеството :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 15-01-2011, 19:53:53
Тортата с лук беше, защото не исках да си оставям лука и го дояждах с десерта  :bleh
Това със счукания лук звучи страхотно, ще го пробвам  :essen:
Гладуванията са хубаво нещо и ще им дойде редът, както и на разни други режими и пречиствания  :love_028:. Първо се просвещавам литературно и тогава  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 15-01-2011, 23:40:57
Много правилно постъпваш, не бива да правиш нещо толкова важно слепешком, защото последствията може да са смъртоносни  :pensif_29:  :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 17-01-2011, 14:21:19
Тия дни беше доста напрегнато и готино...В петък срещу събота спах само 1 час и станах в 3 сутринта, за това нямах време нито за смутита, нито за друго. "Насладих" се на едно кафе с кафява захар от бензиностанцията.
На обяд реших да съм част от общността  :Confus_3: и споделих един боб с колегите в Елхово. После ядки, едно-друго и за вечеря се прибрахме вкъщи и ни живи, ни умрели....ама успях да сгъна една салата от червено зеле, лимонов сок, зехтин, хималайска сол и маслини.
Вчера:
6 ч. - смути бадемово мляко, банан, спирулина
8 ч. - билков чай с филтър в едно мнооого фешън кафе в Симоновград
9-18 ч. - 1 банан, 1 портокал, лешници, бадеми, кашу (кашуто напоследък нещо ми стана гадно на вкус  :surpris_23:)
19 ч. - 2-3 парченца от вегетарианската пица на приятелчето, малко от неговия десерт  :essen: и липов чай с мед. Вчера добре се поразходихме по р. Марица в участъка от Симеоновград до Харманли, за да броим водолюбивите птици  :Content_22:!
Днес до тук съм на чаша топла вода и салата от алабаш, моркови, ряпа, магданоз, праз лук, маслини, зехтин, хим. сол, лим. сок и сусамов тахан.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-01-2011, 23:12:29
Менюто на 18.1.2010 г. - Вторник
13:05 ч. – 500 мл. смути 1 банан, сусамов тахан, лъжица мед
14 ч. – салата марули, листа от репички, репички, маслини, хим. сол, лим. сок, зехтин
17:20 ч. – 800 мл. смути 1 банан, сусамов тахан, лъжица мед
20 ч. – пълнозърнести спагети с доматен сос, лук, гъби, пиперки
Утре отивам към Сф и после на гости на баща ми за 3-4-5 дена...няма да взимам блендера, да видим как ще оцелявам  :-\
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-01-2011, 16:22:06
Здравейте,
тези дни от сряда до днес бяха доста несурови  :surpris_23:

19.1.2011 г. – Сряда
6:30 ч. – 400 мл. смути банан, сусамов тахан, мед
9 ч. – дълго кафе и 2 кафяви захарчета
12 ч. – чай ванилия и черен от филтър
14 ч. – 1 зелен чай с 2 медчета, 1 салата цвекло, ябълка, ементал, орехи, зехтин, сол, балсамико
20 ч. – зеленчукова супа, 1 филия бял хляб, маслини
22 ч. - 2 чаши чай липа и шипка с мед
20.1.2011 г. – Четвъртък
11 ч. – 2 чаши чай шипка и липа с мед, 2 ябълки
12 ч. – 1 чиния боб
16 ч. - 1 чаша кафе
21.1.2011 г. – Петък
10 ч. – чай, ябълки
11 ч. – картофена салата
19 ч. – картофена салата
23 ч. – чай от шипка с мед
22.1.2011 г. – Събота
7:30 ч. – чай шипка с мед
11 ч. –1 кафе бяла мока с малинов сироп
13 ч. – азиатски спагети с цвекло, моркови, пиперки; зелен чай; 4 ролца вегетарианско суши с киноа (в Дрийм Хаус)
16 ч. – 1 мандарина, 1 чаша варено жито
22 ч. – салата айсберг, краставица, чери домати
23.1.2011 г. – Неделя
15 ч. – 400 мл. смути банан, сусамов тахан, мед, спирулина
15:30 ч. – 5-6 дребни лозови сърмички с плънка от морков, покълнан слънчоглед, смляна чиа, червен лук, зехтин, морска сол, сусамов тахан; заливка от сусам, слънчоглед, лим. сок, зехтин, морска сол (опита за ето тази рецепта http://organica-dobrostan.blogspot.com/2010/12/blog-post_06.html).
Странното е, че пих и кафе 2-3 пъти...и май само вчера ми хареса, предните пъти си беше обикновено гадно кафе за компания при пътуването и после на бащата...Сега определено вкусът на кафето ми е гаден и не го допивах. При нашите си хапнах разни готвени неща (супа, боб и картофена салата), макар че разочаровах баба ми с отказа си да ям млечната и торта, баницата, вафлите и бисквитите и заключението и беше: "Цвети, ти вече нищо човешко не ядеш"  :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ели в 23-01-2011, 16:32:14
 и заключението и беше: "Цвети, ти вече нищо човешко не ядеш"  :Content_4 - emotloader:

[/quote]
 
Здравей! Следя ти дневника, досега не бях писала, обаче това искрено ме разсмя!  :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-01-2011, 16:49:19
Здрасти  :fluretaa:,
и мен ме разсмя като го чух...ако яденето на вафлите и бисквитите е белег за човешко ядене... tooth, направо не знам...
Пропуснала съм в четвъртък вечерта да добавя вечеря към 19:30 ч. - чиния домашно кисело зеле с червен пипер. Миналата седмица имах силно желание за кисело зеле и сега опитах при наш'те :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 23-01-2011, 20:42:21
леле, кво е тва меню в четвъртък, чай и боб tooth :surpris_22: на следващия ден, чай и картофи ми изглежда по-нормално някак си... ама много малко хапваш, седи при баба да те рани като човек! :laugh:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-01-2011, 21:12:33
Добре съм...то и количествата са важни понякога...то боб-боб, ама знаеш ли колко боб съм изяла  tooth?! Пък с картофената салата не можеш ме спря, още на обяд изядох една малка тава  :whistling2 - emotloader:...
Абе, при наш'те много ми се сбърква яденето...
Днес си довечерях в 19 ч. пак със сърмичките със слънчоглед. Лозовите листа не са сурови, а от буркан от баба.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-01-2011, 21:13:39
P. S. Някой да е чувал, че сутрин не е ок да се пият зеленчукови сокове???  ??? :surpris_23: Снощи за пръв път чух подобно нещо, което ми се стори странно и глупаво, аз не виждам причина...Някой да има инфо по въпроса?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 23-01-2011, 21:34:40
P. S. Някой да е чувал, че сутрин не е ок да се пият зеленчукови сокове???  ??? :surpris_23: Снощи за пръв път чух подобно нещо, което ми се стори странно и глупаво, аз не виждам причина...Някой да има инфо по въпроса?

И на мен ми се струва нелепо това твърдение :)
Сигурно е изказано от някой, който обича да закусва с кебапчета с бира :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 23-01-2011, 21:37:26
Лозовите листа как ги прави във буркана баба ти? С варене ли? Аз си ги купувам готови (не са в буркан), и мисля, че само са подкиселени подобно на зеле, защо им трябва да ги вари, повече траят ли?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 23-01-2011, 21:40:25
Цвете, не съм чувала такова нещо. Даже напротив.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-01-2011, 22:03:34
И аз мисля, че е "даже напротив", Вери  :)! Соковете са толкова енергизиращи и пр., как може, особено сутрин, да не е хубаво да се пият зеленчукови... :surpris_23:
Но, всъщност, това ме питаше майката на приятеля ми, която е вегетарианка от поне десетина години и напоследък се открехват за суровоядството, соковете и др. Явно е чула-недочула от някъде...Anyway...
Marulke, лозовите листа баба ги затваря в буркан и вари колкото за капачките.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 23-01-2011, 22:32:10
оо, за капачките ако е само, къв е смисъла, аз си правих преди сурови чушлета в буркан, те си се запечатват, обаче ги обръщах всеки ден в продължение на 2 седмици май беше, не помня точно, леля ми ми беше казала рецептата, траяха цялата зима, лозовите листа ми се струват по-непретенциозни от чушлетата, няма начин да не стават...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-01-2011, 11:25:17
Менюто вчера:

24.1.2011 г. – Понеделник
11 ч. – 800 мл. смути банан, ябълка, сусамов тахан, мед
13 ч. – салата червено зеле, воден лук, алабаш, зехтин, хималайска сол, лимонов сок
15 ч. - салата червено зеле, воден лук, алабаш, зехтин, хималайска сол, лимонов сок
17 ч. – малко картофена салата
21 ч. – 1 чаша червено вино (имаше повод) и задушени зеленчуци

Днес съм на 400 мл. сок от грейпфрут и още 400 мл. сок от ябълки, спанак, портокал, морков ии цвекло. Май започвам да се разболявам, хвана ме някаква начална лека хрема и ме боли гърлото...Ще го карам на течности и водорасли  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 27-01-2011, 22:56:45
Онзи ден, вчера и днес изкарах някакво странно полугладуване, което безспорно ми се отрази добре на настинката:

25.1.2011 г. – Вторник
11:30 ч. - 400 мл. сок от грейпфрут, 400 мл. сок от ябълки, спанак, портокал, морков ии цвекло
16 ч. – смути банан, спирулина, тахан, мед
20 ч. - 1 чай коприва и розмарин с мед
22 ч. – 1 портокал

26.1.2011 г. – Сряда
11 ч. – чай коприва и розмарин с мед, 600 мл. смути банан, тахан, мед, спирулина
14:30 ч. – крем супа от броколи и сирене
20 ч. – ½ банан, ½ портокал

27.1.2011 г. – Четвъртък
11 ч. – чай коприва и розмарин с мед
12 ч. – чай коприва и розмарин с мед
22 ч. – салата зеле, маруля, магданоз, пресен лук, песто от босилек, маслини, зехтин, морска сол, лимонов сок
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 30-01-2011, 01:31:31
Хапването вчера и днес:
28.1.2011 г. – Петък
7 ч. – 500 мл. смути банан, тахан, мед, спирулина
14 ч. – салата цвекло, зеле, домати и гъби, копър, 3-4 парченца печени картофи
22 ч. – салата зеле, пресен лук, песто
29.1.2011 г. – Събота
11:30 ч. – 600 мл. смути банан, тахан, мед, мака
13:45 ч. – салата карфиол, пресен лук,  паста маслини, босилек, сушени домати, морска сол, лимонов сок
20 ч. – 400 мл. сок от грейпфрут
20:30 ч. – 400 мл. сок от портокал, ябълка, жито, моркови и цвекло
22 ч. – салата карфиол, уакаме, пресен лук, покълнал слънчоглед, лимонов сок, зехтин, морска сол
23 ч. – 300 мл. сок от портокал, ябълка, жито, моркови и цвекло
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 30-01-2011, 01:33:19
Хапването вчера и днес:
28.1.2011 г. – Петък
7 ч. – 500 мл. смути банан, тахан, мед, спирулина
14 ч. – салата цвекло, зеле, домати и гъби, копър, 3-4 парченца печени картофи
22 ч. – салата зеле, пресен лук, песто
29.1.2011 г. – Събота
11:30 ч. – 600 мл. смути банан, тахан, мед, мака
13:45 ч. – салата карфиол, пресен лук,  паста маслини, босилек, сушени домати, морска сол, лимонов сок
20 ч. – 400 мл. сок от грейпфрут
20:30 ч. – 400 мл. сок от портокал, ябълка, жито, моркови и цвекло
22 ч. – салата карфиол, уакаме, пресен лук, покълнал слънчоглед, лимонов сок, зехтин, морска сол
23 ч. – 300 мл. сок от портокал, ябълка, жито, моркови и цвекло
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-02-2011, 18:30:34
Напоследък съм позанемарила дневничето, но ето малък ъпдейт:

30.1.2011 г. – Неделя
12 ч. – 800 мл. смути банан, мака, тахан, мед
15 ч. – салата зеле, бяла ряпа ½, 1 морков, уакаме, 6 маслини, лимонов сок, зехтин, морска сол
19 ч. – 1,2 л. смути от 2 банана, смлени чиа, годжи-бери, сусам, лен и мед

31.1.2011 г. – Понеделник
7 ч. – 500 мл. смути 2 банана, мед, спирулина, мака
13 ч. – 5-6 бонбони от чиа, сусам, годжи-бери, ленено брашно, мед
16 ч. – 2 елдени палачинки, малко рататуй в Дрийм Хаус
20 ч. – ризото със спанак

1.2.2011 г. – Вторник
9 ч. – чай праскова
13 ч. – салата моркови, зеле, брюкселско зеле
14 ч. – зелен чай с 2 медчета
15 ч. – 1 черен чай с подправки и кафява захар
17 ч. – йоги чай с мед
18 ч. – 4 бисквитки с овесени ядки и сушени плодове (75 гр.)
20 ч. – 1 гръцка салата без сирене

2.2.2011 г. – Сряда
9 ч. – чай праскова
13 ч. – картофена крем супа
19 ч. – чай ябълка
21 ч. – бобено фиде с краставици, китайски чай
23:50 ч. – 1 чаша портокалов сок

3.2.2011 г. – Четвъртък[/u]
9 ч. – 1 чаша портокалов сок
13 ч. – зеленчукова супа
17 ч. – 1 чай с 2 медчета
21 ч. – салата от спирализирано цвекло, праз, маслини, зехтин, морска сол, лимонов сок

4.2.2011 г. – Петък
15 ч. – 400 мл. сок от портокал, грейпфрут и морков
19 ч. – спагети от тиквички, сос от орехи, сушени домати, маслини, сол, конопено олио

5.2.2011 г. – Събота
12 ч. – 1 зелен чай с 2 медчета
15 ч. – 1 билков чай с 2 медчета
18 ч. – смути банан, спирулина, мака, стевия, котешки нокът
21 ч. – билков чай с 2 медчета
21:50 ч. – салата спирализирано цвекло, сос от карфиол, лук, маслини, сусам, зехтин, лимонов сок

6.2.2011 г. – Неделя
10 ч. – 800 мл. сок от портокал, морков, тиква, банан, кокосов орех
11:30 ч. – 1 парче баница, билков чай с мед
18:30 ч. – спагети от тиквички, сос от сушени домати, авокадо, сусам, лимонов сок, конопено олио, морска сол
21:40 ч. – малко картофена салата
23:50 ч. – 400 мл. сок от ябълка, спанак, моркови

7.2.2011 г. – Понеделник
11 ч. – 500 мл. сок от портокал, морков, блендирано с банан, мака и котешки нокът
13:30 ч. – салата зеле, спанак, 1 авокадо, 1 морков, маково семе, сусам, конопено олио, 9 маслини, морска сол, лимонов сок
18:30 ч. – 1 банан
19:30 ч. – салата ½ бяла ряпа, морков, пресен лук, спанак, дресинг от сусам, лимонов сок, зехтин, морска сол

8.2.2011 г. – Вторник
10 ч. – 1 банан
12 ч. – 1 зелен чай с 2 медчета, крем супа от броколи
20 ч. – салата бяла ряпа, сусам, морков, китайско зеле, царевица, 1 авокадо, връзка магданоз, лимонов сок, конопено олио
   
9.2.2011 г. – Сряда
10 ч. – 1 банан
13 ч. – сушени сливи и 1 банан
16 ч. – картофена салата и зелева салата

10.2.2011 г. – Четвъртък
8 ч. – сок от портокал и ябълка
12 ч. – салата зеле, морков, царевица, сол, зехтин, лимонов сок
13 ч. – леща
15 ч. – 1 плодов чай с 2 медчета
20 ч. – 1 чай с 2 медчета салата домати, краставици и лук
23 ч. – 1 руло нори кори с авокадо и плънка от карфиол, покълнал слъчоглед, лимон

11.2.2011 г. – Петък
10 ч. – 1,2 л. смути от банан, мака, сок от портокал, груйпфрут и ябълки
15 ч. – салата от цвекло, спанак, праз лук, бяло зеле, морска сол, конопено олио, лимонов сок
17:30 ч. – 1 л. – смути ананас, банан и мака

Като не си бях вкъщи, а в София, хапвах разни готвени неща и от заведения...
Живот и здраве, до седмица или десетина дена най-много се местим да живеем на село  :peperudi: и това е голямо щастие за нас. Ходихме на лекциите за пермакултури в Пловдив онзи ден и сега ще си поръчам книжката на Бил Молисън да се образовам малко...темата е много актуална, тъй като искаме да си имаме градинка  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 11-02-2011, 20:27:45
Аз сигурно няма да мога да запомня такова разнообразно меню за цяла седмица назад.
Какво представляват бобеното фиде и спагети от тиквичка?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 11-02-2011, 20:55:13
Аз сигурно няма да мога да запомня такова разнообразно меню за цяла седмица назад.
то затва има нотпад tooth

бобеното фиде го ядат в Япония и изобщо на изток... вместо от пшеничен грис се прави от бобен
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-02-2011, 22:31:22
Хаха, да, аз по принцип си водя дневник и просто го копирах...
За бобеното фиде е тъй, наложи се да го измисля туй за ядене в един китайски ресторант, че не можех да се дърпам да не се съглася за мястото  :police: Общо взето в София всички дни хапвах по нещо готвено-зеленчукова супа, елдени палачинки, ризото...не можа да ми се размине  :surpris_23:
Спагетите от тиквичка са ето тези: http://www.zemianazaem.com/archives/147 (http://www.zemianazaem.com/archives/147), дори спазих рецептата 1:1 (без чесъна и фурмата), стана супер. На всяка салата тиквичките и цвеклото взех да ги спирализирам и мн. се кефя  :Content_14:. Само че морковите нещо не ги "захапва" спирализатора, много са тънки явно и не става.
Другата седмица пак ми предстоят минимум 4 дни в Сф, ако не и повече и да видим как ще ги изкарам  :weight_lift: ....да идва по-бързо селският живот  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 12-02-2011, 09:14:15
Цветенце, какво стана с кандидата?

Знам, че не ми искаш съвет, но много сладко ядеш. И тия банани всеки ден по няколко пъти...
Също така комбинациите на смутита и сокове...мисля, че имат нужда от промяна.
Ако наистина си решила да "мориш" тварите, оптималният вариант е да намалиш драстично сладкото. В противен случай единствената ти надежда е да ги умориш от преяждане. ;)
:)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-02-2011, 20:55:44
Вери  :love_026:, съветите са супер, не е вярно, че не ги искам...мисля, че ако хората тук не искаха съвети и идеи, обмяна на мнения и опит, нямаше да има смисъл от подобни форуми и сайтове  :Confus_34:
Знам, че прекалявам с тия сокове, но за момента са ми най-достъпната храна, обикаляйки напред-назад напоследък, това е единственото читаво нещо...Ще трябва да намаля плодовете, но за момента не мога да се снабдявам с достатъчно разнообразна зеленина...все още, надявам се скоро това да се промени с отиването да живеем на село...
За кандидата, май се "затри" някъде, макар, че е възможно и временно да е....Все пак моята инфекция според лекарката не беше напреднала и е възможно лекарствата да са свършили работа, макар че, както чета, всичко е временно...
Тия дни:

12.2.2011 г. – Събота
9 ч. – смути сок от 2 портокала, банан, мака
   Черен чай с подправки и лъжица мед
15 ч. – 2 банана
20 ч. - ориз със зеленчуци

13.2.2011 г. – Неделя
9 ч. – кафе
14 ч. – малко от ориза със зеленчуци
21 ч. – 1 крем супа от броколи, 1 билков чай с 2 медчета

14.2.2011 г. – Понеделник
7:30 ч. – 400 мл.сок от портокал и грейпфрут
   Зелен чай с лъжица мед
13 ч. – салата зеле, праз лук, 1 авокадо, зехтин, морска сол, сушена люта чушка
18 ч. – смути 2 банана, ¼ ананас, лъжица мака
19 ч. – салата глава цвекло, 1 моркова, спанак, смлян сусам, балсамов оцет, зехтин, морска сол
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-02-2011, 10:49:36
Тъй като пак се разболях, последните 5-6 дни менюто ми не беше кой знае какво, стана един непланиран джуус фастинг, който ми се отрази много добре. От днес съм на житен режим и си беше добра подготовка това със сокчетата. Никой не ми вярва, ама моите методи на лечение са си най-добри за мен  :weight_lift: Разболяването при мен се случи заради работата на село на течение по къщата, където къртихме мазилка и шпакловахме (и се надишахме с не знам какво  :(), после и ходенето по тънък полар във вторник цял ден на студа...и явно тялото ми започна да си иска почивката....Имах два доста тежки дни и после скокнах  и се оправих...Ето го менюто:

15.2.2011 г. – Вторник
7 ч. – чай от ягода и мед със спирулина и мака
11 ч. – чай от арония и кафява захар
13 ч. – салата цвекло, гъби, печени картофи, зеле, краставици и репички
20 ч. – шопска салата с фета сирене

16.2.2011 г. – Сряда
600+800 мл. смути от сок от портокал, банан и мака
300 мл. сок от лимон с мед
Сън пауър
Чай от мента с мед

17.2.2011 г. – Четвъртък
400 мл. сок от портокал и грейпфрут
Сън пауър
300 мл. сок от лимон с мед
400 мл. доматен сок

18.2.2011 г. – Петък
11 ч. – 400 мл. – сок от моркови, спанак, магданоз и цвекло
14:30 ч. – 400 мл. доматен и морковен сок
Малко картофена салата

19.2.2011 г. – Събота
200 мл. лимонов сок с мед
Няколко глътки сок от целина, моркови, спанак, портокал и магданоз
Малко картофена салата

20.2.2011 г. – Неделя
Смути банан, тахан, мед
Салата спанак, магданоз, зелен лук
Смути банан, тахан, мед
Зеле, моркови, магданоз, зелен лук
Смути банан, тахан, мед
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 27-02-2011, 17:15:26
Хехе, май сама си пиша в тоя дневник като лудите, ай да се връща Марулка да ме критикува  :pensif_29:

21.2.2011 г. – Понеделник
10:20 ч. – водата от накиснатия лимец, 1 лъжица мед, 2 лъжици накиснат лимец, 3 ореха, чай от розмарин с мед
100 грама лимец за целия ден и 2 лъжици мед, още 2 ореха
18 ч. – салата спанак и моркови, балсамико, зехтин, морска сол
24 ч. – 1 филия хляб Вита със сос Песто

22.2.2011 г. – Вторник
11 ч. – салата пиперки, домати, лук, краставици, олио, оцет, сол
   Билков чай с 2 медчета
17 ч. – крем-супа от броколи с ½ пърленка с розмарин
21 ч. – 400 мл. сок от портокал

23.2.2011 г. – Сряда
Смути от банани, тахан и мед
Салата цвекло, моркови, целен лук, сусам, лимонов сок, зехтин

24.2.2011 г. – Четвъртък
20:20  ч. – салата бяло зеле, сусам, спанак, лимонов сок, зехтин, морска сол (тук цял ден нищо не ядох, че бях на село да оправяме къщата и не остана време)

25.2.2011 г. – Петък
11 ч. – овесени ядки с мед
15 ч. – картофена крем-супа
18 ч. – 500 мл. смути банан, тахан, мед, мака
20:30 ч. – спагети от тиквичка, сос от печена пиперка с чесън, босилек, орехи, зехтин, лимонов сок

26.2.2011 г. – Събота
9 ч. – смути банан, тахан, мед, мака; ръжени ядки с мед и ½ банан
14 ч. – 7-8 ореха
17 ч. – крем-супа от броколи, 1 билков чай с 2 медчета
23 ч. – ½ портокал

27.2.2011 г. – Неделя
12 ч. – малко ръжени ядки с мед и 2-3 глътки смути от банан, спанак, стевия и мака (стевията определено няма да ми е любима)
14 ч. – салата тиквичка, спанак, магданоз, зелен лук, зехтин, лимонов сок, смлян сусам

Поръчах си едни много семенца от този сайт http://www.gradinarstvo.hit.bg за бъдещата ни пермакултурна селска градинка  :peperudi:, нямам търпение да се преместим вече  :bleh
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Деси в 27-02-2011, 17:52:41
 здравей green flower...напредваш по къщата-това е чудесно...упорито момиче  :bleh
забелязах в менюто ти че е малко бедно на протеини...невиждам почти никъде житни и бобови...кълнове поне... ??? а те са доста важни и трябва да съставляват голяма част от дневното меню...аз предпочитам например зърнените без глутен-просо,амарант,киноа,царевица,ориз иот бобовите най-много леща,грах...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 27-02-2011, 19:04:42
Да, Деси, житните и бобовите ги забравям...нещо с покълването съм скарана, надявам се това да се промени с отиването на село и спазването на по-нормален режим...Днес даже си направихме в Тефтера за село (не се смейте, да имаме тефтер за село  tooth), та си направихме раздел "Списък с правила и принципи за селския живот", които ще спазваме  :love_028:
Вярвам, че ще имаме по-пълноценен режим (и хранителен, и друг)....
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 27-02-2011, 23:58:37
"водата от накиснатия лимец"

Водата по принцип се хвърля, не се пие, когато накисваме бобови, зърнени и ядки.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-02-2011, 00:20:41
Вери, по принцип не го правя, но бях решила да спазвам житния режим, само дето преди това бях болна няколко дни и не ми се спореше с половинката трябва ли или не трябва да го правя и просто се съгласих да спра...
Та, ето тук http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/rejim.html го пише това за водата  :surpris_23:...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: mariiina в 28-02-2011, 08:38:37
 :kisss:Житото е хубаво да се залива с по-вечко вода и тя да се изпива.Това го препоръчва и Ванга. :heart_2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: pipilota в 28-02-2011, 11:29:13
Доколкото съм запозната , някъде из сайта на братството съм чела , че се пие водата от запарената в термоса грухана пшеница. Дънов препоръчва да се продължи пиенето на такава вода 40 дни за лечение на нервност, да те направи по-благ човек. Никъде не съм срещала да се пие водата от накиснати житни.Дори е хубаво първата вода  престояла 4-5 часа, да се изхвърли, измие житото и отново накисне с чиста вода.А дали тази втората може да се пие не зная, но и не бих опитала.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: pipilota в 28-02-2011, 11:32:29
Пропуснах да напиша , че става дума за не-пиене на водата от накиснати сурови и покълнали житни. :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 28-02-2011, 20:15:35
Пропуснах да напиша , че става дума за не-пиене на водата от накиснати сурови и покълнали житни. :)
Да, за това пиша и аз.
Другото не ми е познато и нямам мнение.

Сега погледнах линка...там става дума за вряла вода...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 06-03-2011, 15:26:16
Хехе, май сама си пиша в тоя дневник като лудите, ай да се връща Марулка да ме критикува  :pensif_29:

Олеле, чакай че не мога да смогна да изчета всичко навсякъде, ще стигна и до тебе и ще те разкритикувам, спокойно tooth

Иначе наистина много е умряло в дневниците, аз и преди го забелязах и ми беше много тъжно, защото някои хора питат за съвет за нещо тук и дни наред никой не се появява да каже ако знае нещо по въпроса... :surpris_23: Би било добре да се промени този подфорум щом няма интерес да стане по-различно и по-прегледно (щото пък има и такъв проблем, че в някои дневници има много полезни неща, а човек не може да ги изрови къде точно са сред купищата спам), но засега така ще си седи, пък ще видим... :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 06-03-2011, 19:11:34
защото някои хора питат за съвет за нещо тук и дни наред никой не се появява да каже ако знае нещо по въпроса...
Аз преглеждам форума всеки ден, само веднъж имах един период, когато не влезнах седмица...Та винаги съм отговаряла, стига да знам и да имам опит. Не се обаждам, ако нямам такъв. Това го подчертавам, за да не остана неразбрана пак от някои.

Аз пък забелязвам, че дори и да се даде съвет, искащият си кара по старому. И се получава ти си говори, аз си знам....
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 06-03-2011, 21:13:46
Марулке, добре дошла отново, аз не съм влизала много тия дни да чета и не знаех, че си се завърнала! Много се радвам!  :flowers2:
Вери, аз се опитвам да взимам предвид съветите, което не значи че ги прилагам веднага или на 100 %, в момента ми е малко трудно, но така или иначе са много полезни неща, които дори "цитирам" пред познати  :bleh
Та, тия дни:

28.2.2011 г. – Понеделник
7 ч. – 400 мл. сок от лимон
12 ч. – кафе
10 ч. – орехи
18 ч. – задушени картофи, карфиол, морков, лук, пиперка
21 ч. – 1 чаша червено вино, малко салата от цвекло, моркови и ябълки и няколко броколчета

1.3.2011 г. – Вторник
8 ч. – 1 чаша топла вода с лимон
Орехи
13 ч. – 1 парче пица вегетариана
20 ч . – 1 ябълка
22 ч. - крекери

2.3.2011 г. – Сряда
14 ч. – 1 билков чай с 2 медчета
крекери
16 ч. – малко ориз със зеленчуци
крекери
19 ч. – салата от корен от целина на спирали, спанак, магданоз, лук, лимонов сок, зехтин, морска сол
01 ч. - ½ портокал

3.3.2011 г. – Четвъртък
12 ч. – 800 мл. смути от бадемово мляко, банани, сусамов тахан, мака, мед
14 ч. – салата от цвекло, магданоз, листа от целина, сусам, зехтин, лимонов сок, морска сол
Крекери
22 ч. – салата от спанак, магданоз, морков, пресен лук, паста от маслини, слънчоглед, лимонов сок, зехтин, морска сол

4.3.2011 г. – Петък
12 ч. – 600 мл. смути от банан, тахан, мед, мака
14 ч. -  салата от ½ тиквичка, листа от целина, маслини, лимонов сок, хималайска сол
16 ч. – 4-5 канелени бисквитки с овесени ядки и стафиди
17:30 ч. – 400 мл. – сок от портокал
19:30 ч. – салата от тиквичка, магданоз, морков, лук, зехтин, лимонов сок, марска сол

5.3.2011 г. – Събота
9 ч. – 600 мл. смути смути от банан, тахан, мед, мака
   Овесени ядки, овесени трици и мед
14 ч. – салата зеле, моркови, магданоз, лимонов сок, зехтин, морска сол
21 ч. – ориз със зеленчуци

6.3.2011 г. – Неделя
9 ч. – 600 мл. смути смути от банан, тахан, мед, мака
   Овесени ядки, овесени трици и мед
Бадеми, крекери от овесени ядки, босилек и риган
20 ч . – кремсупа от броколи
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 06-03-2011, 21:58:30
Цвете, сега видях , че слагаш и тахан във смутито от банан, ще опитам и аз  :)...На мен ми свърши сусама преди два дни и тогава реших да променя малко рецептата- сложих две лъжици ленено семе с вода в блендера и след като ги смелих добавих два банана и вода  :Appetit_17: стана много вкусно
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 08-03-2011, 17:00:34
Вери, аз се опитвам да взимам предвид съветите, което не значи че ги прилагам веднага или на 100 %, в момента ми е малко трудно, но така или иначе са много полезни неща, които дори "цитирам" пред познати  :bleh

тя Вери едва ли е имала предвид точно теб (както и аз нямах предвид Вери в предния ми пост)... само така стана, че го пишем в твоя дневник...

а ся да ти тегля критиката, че знам, че нямаш търпение да чуеш tooth из менюто ти рядко се виждат ядки (овесените ядки не са ядки..), вкарвай повече от тях, че си доста слабичка, да не вземеш съвсем да се затриеш....  всъщност тези "крекери" дето се виждат първите дни какви крекери са?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 08-03-2011, 17:02:01
междудругото, дай някоя снимка на тия манджи да зяпаме тука, особено спирализираните :laugh:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-03-2011, 17:12:56
Марулке, крекерите си ги поръчах от Доброхран, бяха от елда и лен; нахутени; домати и целина; жито, кимион и лук. Всичките бяха много хубави.
Вчера и днес съм в София, та хапването:

7.3.2011 г. – Понеделник
6:30 ч. – 400 мл. сок от портокал
   Овесени ядки, овесени трици, мед
13 ч. – салата домати, моцарела (гадна), зехтин, босилек
   Зелен чай с 2 медчета
17 ч. – вегански бургер (домат, краставица, люцернови кълнове, песто от ядки и спанак) в Зоя-та  :Content_22:
   Шейк от мака, коноп, банан
18 ч. – шепа бадеми
20 ч. – ориз с леща, домати, гхи и копър в Братя Грийн

Днес чай с джинджифил и хибискус
На обяд нахутено руло, вътре с тофу, краставичка и морков+салатена гарнитура и пастет от сушени домати и маслини; 1 елдена палачинка; торта от чиа  :peperudi:. Направо се разбих на обяд в Дрийм Хаус. Като не мога да си приготвям и щъкам цял ден и се засилих да обикалям веге-местата  tooth
Сега маам една огромна купа с чиа в офиса  ;), мисля да открадна един банан и да го бухна и него вътре  :Appetit_4:

Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 08-03-2011, 17:37:05
Демек и в кракерите няма ядки... :pensif_29: трябва да консумираш повече мазнини, при жените доколкото знам е по-важно да се консумират заради хормоналния баланс :Confus_3: честит 8ми март, междудругото! :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 08-03-2011, 20:26:50
Вери, аз се опитвам да взимам предвид съветите, което не значи че ги прилагам веднага или на 100 %, в момента ми е малко трудно, но така или иначе са много полезни неща, които дори "цитирам" пред познати  :bleh

тя Вери едва ли е имала предвид точно теб (както и аз нямах предвид Вери в предния ми пост)... само така стана, че го пишем в твоя дневник...
Аха, така е....:)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-03-2011, 00:49:07
Съгласна съм, че ми трябват повече ядки, но от друга страна, ако е до мазнините, мисля че с тоновете зехтин, сусам и сусамов тахан, слънчоглед и маслини си ги набавям  ;). Аз след едно ходене в Турция се научих буквално да поливам салатата със зехтин  :peperudi:
Да се похваля, че утре ми идват семената от всякакви зеленчуци и плодове от gradinarstvo.hit.bg, да видим какво ще излезе....
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 09-03-2011, 10:35:48
Цвете, кажи какво ще засаждаш...аз вече също мисля тази година какво да посадя...на село при моята баба мисля да засадя сусам, а при свекърите повече магданоз и сладка царевица...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-03-2011, 10:36:24
(https://lh5.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TXUJhYnut8I/AAAAAAAAAFs/7EzD3FhfHiw/s640/2011_02_25%20%281%29.JPG)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-03-2011, 10:40:26
Eeee, стана снимката...
Дани, ще засаждам следните неща:
Марули, лук, чушки, краставици, картофи, цвекло, ряпа...ала-бала....Нещата, които си поръчах от сайта са следните (някои като доматите, например, са по няколко различни сорта, но не съм ги изброявала):
Агастаче (Лофант)
Амарант, сорт Алегрия (Amaranthus spp.)
Басела (Basella alba)
Босилек
Диня
Домати
Ерука (Аругула, Рукола, Рокет (Ракетна салата))
Кратуни Фроги
Листно зеле
Моркови
Полски сминдух (Trigonella caerulea)
Гръцки риган
Сладък корен (Sium sisarum)
Тиква
Тревистолистен чесън (Allium tuberosum)
Черен корен
Ядлив слез (Malva verticillata var. crispa)
Ядлива хризантема, сорт Тигрово ухо
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-03-2011, 10:56:54
Не знам дали тук или в Биоземеделие е моментът да споделя нещо за тая градинка и да поискам съвет за някои неща...Вече се консултирах с някои хора по въпроса, но все пак още малко акъл не е излишен....
Целият двор е покрит с ниска изпасана от крави трева. Та се чудим от къде да подхванем нещата....НЕ искаме да орем почвата. Наскоро си купих "Въведение в пермакултурата" на Бил Молисън и книгата ми даде страхотни идеи и насоки, но в крайна сметка не можах да измисля какво, аджеба   :surpris_23:, да го правим тоя двор?!
Дали можеш да ми дадеш някакви съвети за обработката на бъдещата градинка? Закъснели ли сме вече с обработката на помвата и засяването на някои растения?!
Синева ме посъветва да мулчирам почвата с картони, което мисля да направя за част от градината, но при положение, че сега искам да сея разни неща...???  :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 09-03-2011, 11:05:15
Цвете, аз нищо не разбирам от земеделие, до сега съм слушала съветите на моята баба, но те нямат нищо общо с пермакултурата  ;)....миналата година за първи път опитах и засадих някои неща . Не успяха да поникнат ригана, мената и целината  :Confus_3: но поне имах добра реколта от сладка царевица и много магданоз  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 09-03-2011, 14:21:52
Цвете, верно си писала, че слагаш зехтин, ама аз отде да знам, че ливваш яко.. Всъщност имах предвид мазнините в ядките, сусам не знам колко ядеш, като е сложен в салата си представям, че е примерно половин лъжица за поръсване отгоре, а и сусамът ако не е смлян май нищо не извличаме от него, как си влиза, така си и излиза цял :Confus_3

Междудругото, не знам де в Турция са те научили така да заливаш салатата, мен пък ме научиха на мързелива салата като ходих на гости преди, вместо да режеш маруля, лук и т.н. и да ги заливаш, само ги измиваш и ги нахвърляш така в чинията и гостите си зимат... аз повечето салати така си ги правя, че и без друго ме помръзва и ми идва много удобно tooth

Тревата в градината само я изкопайте с мотиката, без да орете, ама почти със сигурност е пуснала корени на дълбоко, така че май пак ще си стигне работата до обръщане... Много ли е голяма тая градина, като те гледам колко неща ще засаждаш... Амарантът как ще го люпиш после, ако въобще излезе нещо? Другите неща би трябвало да станат. Всъщност, Дани, и на мен риганът и ментата не ми станаха, мисля, че ги насадих твърде късно и затова... :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-03-2011, 21:20:44
(https://lh5.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TXfQUikrrJI/AAAAAAAAAG8/mYCYtmvnNdE/s640/2011_03_09%20%283%29.jpg)

Ето спирализирани тиквички, ама са снимани с телефона от треперещата ми гладна ръчица  :surpris_25:
Марулче, сусам смилам по поне 2-3 супени лъжици в салатата, много ме кефи  :bleh
В Турция един наш колега (централна, близо до Анкара) си буаше много зейтин в салатата, както и всички наоколо...В Южна Турция към Искендерун също тъй правеха :surpris_23:
Аз обичам "тлъсти" салати с много неща  :essen:
Градината не е мнооого голяма, ама ще има местенце за тия работи дето съм ги нагласила, надявам се. На мен също не ми стана една мента в саксия миналата година :surpris_23:...
Днеска много се изтормозих, нищо не ядох цял ден - оказах се без заплата (ЗАБРАВЕНА!!!!), а си пазех последните пари за път и много смотано, само чайове точих в офиса...Добре, че се прибрах. Сега набивам една салата от тиквички, пресен лук, лимонов сок, зехтин, морска сол и мнооого маслини....само за това имах нерви и търпение да си приготвя, направо треперех от глад :surpris_22:
Сега съм  :Content_22:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 10-03-2011, 00:08:00
мали, горкото, толко ли нямаше кой да ти даде назаем да си земеш нещо за ядене :surpris_23: ти по принцип не можеш ли да си носиш нещо за ядене на работа, някъв сандвич с крекери примерно, то ако се надяваш да намериш нещо здравословно навън... :Confus_3: салатката е супер иначе, тия спагети ако не знаех, че са от тиквички точно никога нямаше да разпозная от снимката ти... ама цял ден само на тая салата :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-03-2011, 21:06:20
Марулче, не поисках, щото нямаше нужда за едното ядене да искам, а и очаквах, че ще ми ги преведат...Минало вече  :Content_22:
Вчера и днес:

10.3.2011 г. – Четвъртък
8 ч. – 800 мл. смути банан, тахан, мед, мака
   Малко овесени ядки, овесени трици и мед
15 ч. – 1 шепа орехи (тука между храненията пак нередовна история  :Confus_3:, ама имах много работа и постоянно обикалях)
16:30 ч. – крем супа от броколи, 1 пърленка с розмарин
21 ч. – салата цвекло, пресен лук, маруля, маслини, смлян сусам, зехтин, лимонов сок, морска сол

11.3.2011 г. – Петък
9 ч. – смути потокалов сок, банан, мака
12 ч. – зелен чай с мед
   Крем-супа от броколи
17 ч. – салата от ½ маруля, 2 стръка пресен лук, 1 връзка магданоз, 1 малка глава копър, смлян сусам, маслини, ленено олио, лимонов сок, морска сол
21:15 ч. – салата от 1 тиквичка, маслини, песто от смлян слънчоглед, сусам, спанак, лимонов сок, къри, куркума, морска сол, ленено олио
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-03-2011, 21:07:21
това последното песто за салатата е най-якото песто  :essen: Едно такова зеленичко, прекрасно е!  :thankyou:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 13-03-2011, 23:30:54
Цветенце, ако дадеш и някви пропорции за това песто, дето рекламира, цена няма да имаш! Или да си измисля пропорциите сама, ама да не стане фал :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-03-2011, 00:27:30
Ми, да ти кажа, по-добре сама си ги нагаждай пропорциите  :bleh, ама ще ти ги дам ориентировъчно (стана повече, отколкото ми беше нужно за салатката).
1 чаша (за кафе, примерно) покълнал слънчоглед
3-4 лъжици смлян сусам
1 шепа спанак
къри и куркума по една щипка
морска сол (тука всеки слага к`вото и колкото го кефи  :Content_22:)
лимонов сок - аз изцедих половин лимон
1 лъжица ленено олио
Иначе, аз хубаво разправях колко хубаво е станало пестото, ама тиквичката нещо се оказа кофти...И в последствие ми развали удоволствието...
Вчера преживях мини-ужас със стомаха. Цял ден трябваше да ходя по баирите и всичко беше прекрасно, като изключим една безумна болка в езофагуса (долната част на хранопровода), която беше съпроводена с прилошаване, отпадналост, гадене и повръщане (от болката) и подобни. Беше постоянна с моментни силни пристъпи. Направо не можех да ходя и трябваше да спирам да сядам на земята. Болката беше същата, както когато след Африка бях прекалила с лютото и после, каквото и да хапнех, умирах от болка на същото място... :Confus_3: Странното е, че вчера сутринта не ядох нищо, което да предизвика подобно нещо - закусих със стандартното смути с банан, сок от портокал и мака+овесени и ечемичени ядки и мед  :surpris_23: После цял ден нищо не можех да хапна...в по-лека форма се получи подобно нещо и в четвъртък, но мина сравнително бързо...Според баща ми може да е някакъв рефлукс/язва, който може да се проявява с болка, а не с парене и киселини, посъветва ме да пия Омепразол, който блокирал протоните в клетките и съответно не можело да се образува солна киселина и да дразни стомаха...Колебая се, обаче, дали да го взимам...по-скоро не :Confus_34:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 14-03-2011, 00:48:57
Кво е яко да си имаш баща-лекар, веднага си имаш диагноза, и най-вероятно е прав... Ако не ти се беше случило за втори път да те боли на същото място, ми хрумнаха няколко неща, които може да са ти се случили, като например да си яла нещо недобре измито, или пък да си бременна :)

Рефлуксът, се дразни от цитрусови сокове, а ти пишеш, че си пила сок от портокал. Язвата вероятно се дразни от още повече неща... Все пак е странно ако не те е боляло толкова дълго време и сега изведнъж отново, в смисъл ако е язва, тя не би ли трябвало да си боли начесто?

Аз не бих пила нещо, което ми блокира протоните... :-X
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-03-2011, 07:51:13
Me too  ;)!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 14-03-2011, 15:16:52
Супер стана пестото, направих си сандвичи и снимах, после ще си го видиш :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 14-03-2011, 16:26:53
и аз си направих това песто за вечеря, и зелена салата с орехи :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-03-2011, 18:11:19
Радвам се, че ви е хаесало  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Svetlio в 14-03-2011, 19:37:09
Аз не бих пила нещо, което ми блокира протоните... :-X

Не мога да заспя, само при мисълта за блокирани протони! :police: tooth :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-03-2011, 19:43:59
Много е гадно това с блокираните протони...Вече дори не знам защо се консултирам с баща ми, при положение че ще ми предпише някое лекарство...макар че той е сравнително умерен  ;D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-03-2011, 20:32:37
Днес хапнах:

14.3.2011 г. – Понеделник
8 ч. – овесени ядки, чиа и мед (пълна паничка)
12:30 ч. – мока кафе (не знам какво ме изби това кафе да го пия  :Confus_3:)
14 ч. – зелен чай с жасмин
   1 елдена палачинка с плънка от салата (след като се наядох пак ме заболя стомахът, но за малко)
20 ч. – 1 голяма купа с ½ маруля, ½ връзка рукола, 2 домата и обикновена сол (марулята и доматите са гръцки, а руколата италианска, не знам с какво съм се натъпкала, нямах време да ги кисна, бях бая поогладняла). Всъщност имат приятен и не-пластмасов вкус  :surpris_23:
Днес е прекрасен ден, имам страшно много енергия, сякаш летя (нетипично, когато съм в Сф)...и само се хиля на хората, някои отвръщат, други се мръщят  :bleh Мисля, че е от хубавото време  :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-03-2011, 00:58:52
Днес ме гони голям глад и направо имам чувството, че толкова гладна никога не съм била  :Confus_3:. Отиде коня у ряката със суровоядството. Ще кажеш, че е дошъл краят на света днес  tooth. Ни веганство, ни суровоявство....само дето не си опекох половин вол за вечеря  tooth (сакън)!!!
7 ч. - зелен чай - половин чаша
закуска към 8 ч. със сандвич с босилек, моцарела, домати (от Starbucks)+мока кафе (хехе, отдала съм се на изкушения, личи си tooth)
13 ч. - сандвич с някакво пълнозърнесто хлебче с мариновани патладжани, домати и не знам още какво, ама имаше нещо като масло (т. е. не е веган и това) - това от Биомаг, на който не съм фен, ама ми беше най-близо до гнусния Химически факултет, където трябваше да вися цели 4 часа  :(
16 ч. - допиване на изстиналия зелен чай от сутринта  tooth
17 ч. - салата от маруля и рукола
18 ч. - картофено пюре и супа от спанак
20 ч. - салата от маруля, домати и сирене

Е, не ме притеснява никак, обаче...знам какво съм изяла, кое е било ок, кое не и оценявам грешките и тъй...Няма да се тръшкам, я! Ядяло ми се е, `апнала съм сииии  :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 16-03-2011, 01:22:12
Абе не е толкова зле, на фона на всичко, което си изяла, животинските продукти са много малък %. :Confus_3: Межудругото, ако ще правиш снимки, гледай да са на по-суровите и веге неща, да не скандализираме форума tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: benato в 16-03-2011, 07:28:59
Пробвай да махнеш кафето,аз се чувствам много по добре без него. А и те иакарва от баланса. :love_028:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-03-2011, 08:40:54
О, Бенато, аз не пия кафе по принцип...просто тия 1-2 дни нещо ме привлече  :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-03-2011, 10:32:40
Здравейтеее,
току що си купих уред за покълване  :thankyou:! Най-накрая ще ми уври главата да ям повече кълнове! Сега нямам извинение!  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 16-03-2011, 12:49:52
Здравейтеее,
току що си купих уред за покълване  :thankyou:! Най-накрая ще ми уври главата да ям повече кълнове! Сега нямам извинение!  :pensif_29:


Определено нямаш  :pensif_29: ... и ще докладваш всеки ден тук колко килограма кълнове си изяла, за да виждат всички :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 16-03-2011, 17:17:18
...със снимков материал за доказатество! ;D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 16-03-2011, 17:34:14
Именно, и аз това щях да пиша.  :Content_4 - emotloader:
Цвете, сега няма измъкване.  :bleh
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 17-03-2011, 11:02:48
Eй го уредът, зареден със семена от броколи, соя и люцерна  :)
(https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TYHNcMEET6I/AAAAAAAAAHg/4tepNc7WyqA/s512/2011_03_17%20%281%29.JPG)
Ей го обядът - цвекло, спанак, смлян сусам, ленено олио, морска сол, лимонов сок:
(https://lh5.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TYHNcdP2BTI/AAAAAAAAAHk/wb2ldRGG-9g/s640/2011_03_17%20%282%29.JPG)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 17-03-2011, 11:48:44
Честит нов уред цвете  :)   :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 17-03-2011, 14:04:00
ми аз нищо не виждам от тия снимки :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 17-03-2011, 17:52:57
Честито, Цвете!

Аз виждам, но онази в твоята тема за пролетния конкурс не я виждам. Цялата е червена.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 17-03-2011, 17:54:49
сега и аз ги виждам тук, ама по-рано ги нямаше... а в конкурса как виждаш цялата червена, една тортичка с надпис "spring" е :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: desi82 в 17-03-2011, 18:20:56
И аз нещо напоследък не виждам снимките!
Цвети, не ти виждам новата придобивка, но ти пожелавам да си я ползваш със здраве! :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-03-2011, 15:14:49
Здравейте,
може ли някой да удари едно рамо с определянето на тези растения? Съмненията ми са, че едното е рукола, а другото лапад?! :Confus_34:
(https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TYtCbR4J_EI/AAAAAAAAAIE/OscRSLMlv04/s640/003%20%285%29.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TYtCbn5CwYI/AAAAAAAAAII/LNOH3AjIg3I/s640/002%20%287%29.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TYtCe79b5vI/AAAAAAAAAIM/WB4lbrpnykM/s640/001%20%287%29.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TYtCgZLz2OI/AAAAAAAAAIU/ZZGl97QTQeM/s640/004%20%283%29.JPG)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 24-03-2011, 15:58:04
руколата се определя безпогрешно по миризмата! а иначе и тя и лападът имат разновидности и не изглеждат еднакво в различните точки на България и света ;) иначе това второто нещо мисля, че е просто треволяк
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-03-2011, 16:00:19
мръъън, така исках да е лапааад....целият двор е осеян с него, щях да си го паса цяла пролет...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Травъл в 24-03-2011, 16:02:55
Това, от най-долната снимка, има вид на лапад. Не знам какво е рукола, на мен горното ми прилича на глухарче. Но пък в двора ми глухарчетата вече цъфнаха, а гледам, че това растение е още на листа.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 24-03-2011, 16:13:53
първата снимка прилича на рукола, обаче има и треволяк който изглежда така, аз съм скубала такъв от градината, по миризмата със сигурност ще ги различиш, руколата ухае специфично, обожавам тая миризма и никога не бих я сбъркала с друг треволяк tooth според мене е много слабо вероятно някъде в България да израсте случайно рукола защото е едногодишна, няма как да е останала от предни години, а и не е популярна в България, освен ако там покрай вас не е било садено по няква случайност...

лападът е многогодишен, ние имахме в градината такъв дето си расте всяка година без никой да се грижи за него, но изглеждаше много различно от твоята снимка, както и от всичката друга лапад дето съм виждала преди... така, че може и твойто да е някакъв вид лапад и ако го оставиш така, ще си расте там постоянно да си го пасеш :))
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Diego de la Vege в 24-03-2011, 16:24:18
Това второто абсолютно сигурно на 99% е лапад, яж го докато не е дошла радиацията от Япония.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 24-03-2011, 16:41:28
ето тук някъв лапад с който много си прилича, иначе колкото снимки гледах все са с различен вид лапад, има с по-дълги стъбла, има къдрав, продълговат, по-светъл, по-тъмен...

(http://www.gradinata.bg/_images/i010252.jpg)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 24-03-2011, 18:33:52
Горното ми прилича на глухарче - ако съм прав значи е с млечен сок и ще цъфне жълто.
Долното е хрян.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: vesselin777 в 25-03-2011, 09:36:19
 Един съвет и от мен.., естествено че горното е вид глухарче(или рукола, те са от едно семейство), а долното лапад. Ако ядеш или правиш на смути голямо количество  листа от глухарче, пий повечко вода, защото има много ясно изразен пикочогонен ефект. Вярно е, че прочиства организма, но все пак дехидратирането не е желателно. Това бялото мляко дето пуска е естествен растителен латекс и не е зле отначало по-кротко с количеството, защото е доста богат на бялата субстанция и организма може да се стресира.
Лапада е едниственото засега от ядливите зеленолистни, които няма да вкуся повече сурово. Преди време той ме отказа от зелените смутита. От него напрво се дехидратирам, но не през желания отвор  tooth. На принципа проба-грешка разбрах, че не са ми виновни зелените смутита, а лапада.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ptirinha в 25-03-2011, 10:54:34
гледах такъв уред за 32лв в едно магазинче.., но засега се въздържах.., а първо си закупих първите семена за кълнове O0 tooth.., да не слагам магарето пред каруцата.., но ще следя как се развиват семенцата и в тази тема :bleh
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 25-03-2011, 10:55:53
Пти, какво става с твоите кълнове  ;D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ptirinha в 25-03-2011, 10:59:43
емчи това стана де.., днес(нарочно го избрах деня) сложих първите си :Content_4 - emotloader:.., айде на хаирлия да е :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: mariiina в 25-03-2011, 11:03:39
 :kisss:Второто е лапад!!!Първото не нито глухарче, нито рукола.
Виж на изображения в гуглето...може да му намериш точното название и приложение.Не знам дали не е овчарска торбичка  :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ptirinha в 25-03-2011, 11:18:34
на овчарската торбичка листенцата не бяха ли с прилика на малки сърчица на клонче.., спомням си, че като малки ги придърпвахме леко без да се откъсват и като го разклащахме те шумяха(свиреха)...., но пък може да има няколко вида овчарски торбички :surpris_23:.., и на мен второто си ми прилича на лапад(в градината на баба точно в такъв вид беше).., а първото си ми прилича на глухарче
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-03-2011, 18:08:32
Хехе, каквото и да са тия тревички, днес набрах и от двете и ги бухнах в една страхотна салата със:
-лапад или "лапад"  :bleh
-глухарчестото нещо
-спанак
-пресен лук
-пресен чесън
-репички
-кълнове от соя
-кълнове от броколи
-семена от белен коноп
-морска сол, лимонов сок, ленено олио

Това уредче прави страхотни кълнове, които нито мухлясват, нито се вмирисват, както ставаше при предишните ми опити....

Снимки за сега ми е малко сложно да прикачам, защото мобилният ни интернет тук на село не е цвете  tooth, ама като ходя до града  :D, ще го направя.

Поздрави от Родопите и Цветето  :love_026:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 25-03-2011, 20:22:35
Браво, Цвете!
Аз ви казвам, че в уредите е друго. ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 28-03-2011, 12:10:06
гледах такъв уред за 32лв в едно магазинче.., но засега се въздържах.., а първо си закупих първите семена за кълнове O0 tooth.., да не слагам магарето пред каруцата.., но ще следя как се развиват семенцата и в тази тема :bleh

пти, къде го видя тоя уред за 32 лв  ::)

Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 28-03-2011, 12:11:20
Цвете , твоя от къде го купи и за колко пари  ;D
На мен ми се развали хлебопекарната и мисля на нейно място да си сложа един такъв уред за кълнове.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ptirinha в 28-03-2011, 13:03:23
гледах такъв уред за 32лв в едно магазинче.., но засега се въздържах.., а първо си закупих първите семена за кълнове O0 tooth.., да не слагам магарето пред каруцата.., но ще следя как се развиват семенцата и в тази тема :bleh

пти, къде го видя тоя уред за 32 лв  ::)



Не знам как се казва уличката. Но се намира до цветята на пазар "Чаталджа". Като се тръгне от пазара към цветята първата в ляво след цветята, и веднага първата пресечка в дясно. В едно гаражче се намира. Магазина се казва "Здраве за вас"
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 29-03-2011, 10:11:07
Здравейте,
аз си го купих за 32 лв. от

Магазин "Зелен"

ул. "Лавеле" 20

София 1000

тел. 087 936 8774
http://zelenbio.com/product/2276/ured-za-pokalvane.html

Мнооого е готин, сега напредвам с киноа, нахут и люцерна, направо се чудим дали да не си купим втори уред, за да можем да си правим по-големи количества и по-разнообразни, направо полудяхме с тия кълнове, сякаш досега не сме яли, във всичко ги бухаме по много. Аз непиша и не влизам много напоследък, че мобилният интернет на село е тооолкова безумно бавен, че след опит да си проверя пощата, трябва да минавам на успокоителни  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ели в 01-04-2011, 10:52:55
Цветенце, като четох колко си доволна от това уредче, взех, че си купих и аз. Напълних го със семена, махнах капачетата, налях вода и чаках ли чаках да ми се отцеди водата...  tooth Добре,че си сложила снимка, че да се светна къде бъркам.  ;) Ама тъй ще е, учим се...  :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-04-2011, 10:31:13
Здравейте  :flowers2:,
липсваше ми форумът и вие...От четвъртък на село нямах нет, защото приятелят ми взе устройството за мобилен интернет с него в Северна България...
За сметка на това се отдадох на суровоядство и...копане  :Confus_3:! Имам най-хубавите мазоли по ръцете от мотиката tooth. И след всичкото ядене на лапад и коприва, дори и 1/3 от двора не съм изпасла  :thankyou:
Влюбих се в конопа и суровото какао, това са новите ми софийски придобивки! За мой "късмет" сега трябва да ги деля с доброволците, които живеят вкъщи, защото се оказа, че ги харесват, както и тахана, меда и всичките ми други хубави и вкусни неща  :bleh
Сега почвам да чета наред форума.... :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: vesselin777 в 05-04-2011, 18:48:00
 Браво ! Много се радвам  :Content_14: . Знаех си аз, че ще станем армия  tooth tooth tooth .
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 08-04-2011, 17:06:43
На мен как ми липсва копането и мазолите по ръцете, ехаа, много се надявам да се уредим в къща с градинка след като се преместим оттук, особено ако сме някъде по на юг и всичко си расте през цялата година навън... То ние и тук имаме градина, ама хазаите си я гледат, щото пък в тяхната къща няма градина... :Confus_3: Дават ни продукти най-редовно и знам, че са био, но друго си е аз да си ги отгледам :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-04-2011, 08:43:25
Здравейте,
ето две готини салатки, които трътнах наскоро:
(https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TaKiIZh-FEI/AAAAAAAAAJA/bGQdux3pOPA/s640/2011_04_08%20%282%29.jpg)
Тази е с цвекло, коприва, лапад, лук, чесън, репички, сусам-мноого, лимонов сок, хим. сол и зехтин.

(https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TaKiIrmR-HI/AAAAAAAAAJI/fcqKJ-PMxkw/s640/2011_04_08%20%283%29.jpg)
Тази е с настърган морков, кълнове от броколи, синап и соя, маруля, смлени орехи, хим. сол и лим. сок.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-04-2011, 08:44:00
Исках да кажа "врътнах", не "трътнах"  tooth tooth tooth tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 11-04-2011, 09:18:24
ах, трътло ти tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 11-04-2011, 10:29:29
чудесни са салатките цвете  :Content_22:...вчера вечерта и аз правих салата от спанак и цвекло...моите момчета я изядоха ,за мен почти не остана  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 15-04-2011, 08:44:51
Ах, малко съм забравила да пиша тук...с липсата на добър нет и постоянното търчане напред-назад...  :P
Мисля тия дни да направя някакво малко detox-че на сокове или нещо подобно, така го чувствам...Чета Малахов от 1-2 седмици и мн. ми допадат повечето неща  :). Снощи, както нищо ми нямаше, започнах безумно да кашлям и да ме боли гърлото  :Confus_3:...вчера се надишах с един студен въздух, а и един наш мн. добър приятел сподели, че е пипнал бронхит и аз нещо много му се впечатлих и ми стана кофти за него, защото това може да попречи на ходенето му на една експедиция в Турция...та ми стана много жал за него и ми се прииска да му взема и махна болестта :Content_22:. Явно прекалено много съм мислила за това и съм го привлякла към себе си  :Confus_3:...
За сега пих само топла вода с мед и лимон към 400 мл. Чудя се дали става човек да си прави сокчета от лапад и коприва  :bleh, че само това зеленолистно имам?!
Сега другарчето нещо се филмира за пестицидите в бананите  :surpris_23:...и без това трябва да ги намаяваме...само като си спомня в Етиопия какви бяха бананите и портокалите-нищо общо с тия тука  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 15-04-2011, 09:32:39
Стават хубави смутита от лапад и коприва цвете, аз добавям и банан  :Confus_3: но и с ябълка е хубаво :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 15-04-2011, 18:15:06
Днес след медено-лимонената напитка, последва 1,2 л. сок от ябълки, моркови, грейпфрут и портокал и след обяд един Yogi Tea с мед. По едно време дойдоха съседките и изядох с тях шепа бадеми и малко сушени кайси. Към 17 ч. ми се прияде и си направих салата от коприва  :weight_lift:, пресен лук, половин домат, 3 листа маруля, хималайска сол, зехтин и лимонов сок.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-04-2011, 12:19:01
Моята болест се засилва с хрема, кашлица и гърло, но аз упорито съм на сокове, чай, мед и лимон и усмивки  :thankyou:!
Ето една салатена снимка от първите ни дни в къщата на село:
(https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TalrnsgOCcI/AAAAAAAAAJw/tX0WYG9fM9A/s640/2011_03_25%20%281%29.JPG)
Салатата е от спанак, лапад, цвекло, соеви кълнове, кълнове от броколи и синап, пресен лук и чесън, лим. сок, зехтин, хим. сол.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 16-04-2011, 12:36:00
Дръж се, цветенце, нема се плашиш от неква си настинка!  :weight_lift:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-04-2011, 12:47:02
Благодаря, Марулче!  :flowers2:
Тука от 2-3 седмици само в Малахов съм се зачела, допадат ми повечето неща  ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 17-04-2011, 12:56:24
Днес се чувствам значително по-добре  :weight_lift:
Започнах сутринта с голяма чаша топла вода с мед и лимон, преди обяда "обърнах" 1 л. сок от ябълки, цвекло, моркови и лапад +спирулина :Appetit_17:, после една напитка от сурово какао, мака, мед, орехово мляко  ;)!
Сега обядвам нещо като салата, направена от остатъка от ореховото мляко, слънчоглед, лимонов сок, хим. сол+малко нарязана коприва и пресен лучец  :essen:. Накъсах и 4-5 листа марулка  :bleh.
Направо ми е жал да готвя копривата, но се налага заради другарчето, защото на него му писва все сурово и поисква и някоя манджичка...За него направих печени или по-скоро задушени картофи, моркови, лук, коприва, пресен чесън...Гледах да са леко пекнати, да останат хрупкави поне, за това морковите нарязах на дебели шайбички, а картофките на по-тънки  :) Вече направо ми е жал да готвя храната, ама нейсе  :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-04-2011, 20:58:11
Днес съм по Софийско...храненето не е баш сурово  :Confus_3:
"Закусвах" топла вода с мед и лимон, после на обяд в Дрийм хаус по една елдена палачинка и зеленчуци на грил с пастет от грах+маков сладкиш  :bleh (голям обяд му дръпнах). След обяд пих един чай с няколко вида канела и мед, а за вечеря леля ми ме гости с шопска салата със...сирене  :Confus_3:....колко слузи изхвърлих тия дни, с това сирене си произведох още, уви  >:(
Днес си купих дехидрататор най-накрая  :peperudi: :peperudi: :peperudi:! От тоя дето се продава в Зоя-та и Зелен Био...да го видим какъв хубавец ще излезе! Сега ще си правя сурови крекери и пици до насита+ядково кисело мляко, макар че съм леко скептична относно уменията си да го направя това кисело мляко... Сигурно е нещо сложно и омотано като за мен  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-04-2011, 21:04:41
И да си призная онзи ден какво сънувах...  ;)
Вери и Милен на една маса+Гейбриъл Казънс  :Content_4 - emotloader:! И аз ви поднасях една огромна бяла сурова торта, дето бях купила от Враца  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 18-04-2011, 21:27:07
колко струва една такава торта у Враца да кажа на мама да ми донесе кат идва насам tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-04-2011, 21:29:48
Е, па, де да знам....то уж аз я купувах в едно хартиено нещо завита, пък после се спичах като им я слагах на масата, щото аз я бях правила.... :Confus_34: иди че разбери  :surpris_23:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: marulka в 18-04-2011, 21:41:13
оо, купила тортата нашта и се прави, че тя я е правила tooth

аз пък не си помня сънищата изобщо... и по-добре.... :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Вери в 18-04-2011, 21:45:18
Ох, децата ме питат защо се смея.  :Content_4 - emotloader:
Ще си го сложа като подпис.  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 18-04-2011, 21:45:52
Нееее...не се правяяя...първо уж я бях купила от един магазин, а после се оказа, че аз съм я правила и се притеснявах дали ще им харесаааа  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-04-2011, 12:30:14
Здравейте  :flowers2:!
Да си кажа за менюто напоследък...съвсем не е сурово, може би на 70-80 %, макар че ми се искаше да е повече. Събраха се много ходения по терен и ядене по заведения...основно ям салати и чат-пат някой ориз или картофи.
Направих първите си сурови крекери в дехидрататора, малко ги пресуших, но мн. ми харесаха. Сложих смлян лен, сусам, елда, морковена пулпа, подправки:чубрица, кимион, босилек, малко лимонов сок и хималайска сол. Много съм доволна от дехидрататора, супер е  :peperudi: :Content_22:! Тия дни ще забърквам още нещо преди да отида в София... :Appetit_17:
Иначе всяка сутрин си пия топла вода с мед и лимон, после ако има време за зеленчуково-плодово сокче...Днес направих литър и половина сок от селъри, краставица, пиперка, моркови и ябълки! Беше уникално добър сок  :thankyou:!
За обяд днес:
салата от 100 000 неща  tooth - авокадо, маруля, пресен лук, домат, пресен джоджен, селъри, репички, соеви кълнове, маслини, лимонов сок, морска сол, зехтин.Тази салата си я представях от няколко дни как ще я направя огромна и тлъста  tooth :essen:!
Предните дни майсторих едни бонбони от смлени орехи, банан, мед, какао, смлян сусам и мака, но не успях да ги опитам, защото вкъщи имаше едни гладни доброволци  :essen: и за мен остана само едничка  ;D! Хората като дойдат вкъщи, вече сериозно се чудят на уредите ми и милионите малки буркачета и кутиики със семенца, прахчета и др.  :bleh
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: heta в 25-04-2011, 16:18:55
Цвете, аз също пътувам често и за мен най-лесното и вкусно нещо в такива моменти са крекери и тахан. Тахан мога да ям по всяко време, а крекери, сладки или солени, топнати в тахан са истинска удовлетворителна храна.
С крекери разполагам почти винаги, защото сърце не ми дава да изхвърлям пулпа от плодово - зеленчуковите сокове или от ядковите млека и през ден, два се сушат по две тави във фурната.
А във вашия район си имате истинска таханджийница... стига да обичаш тахан. :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-04-2011, 19:23:05
Здрасти Хета,
и аз вече почвам масовка с крекерите  :weight_lift:, а тахан мн. обичам. Един колега ни каза, че в близко село има таханджийница, тъй че ще им ставаме клиенти задължително. Вече проучихме и от къде да взимаме биологичен мед без антибиотици, захар и др. Сега разпитвам за производителите на лимец кои са...
В съседно село обещаха да ни дадат и разсад на билки, хората имат биоферма и са много готини!
Мисля да пробвам ето тази рецепта http://organica-dobrostan.blogspot.com/2011/04/blog-post_14.html, но с по-малки питчици и ще мога да пробвам с различни плънки наведнъж...
Днес вечерях салатка от домати, авокадо и коприва, лим. сок, зехтин и хим. сол + хумос от покълнал нахут, морска сол, зехтин и лимонов сок с нарязани вътре копър и пърия откъснат пресен лук от нашата си градина  :thankyou: :thankyou: :thankyou:!
(https://lh5.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TbWtEPs38mI/AAAAAAAAALU/m75dP9tDnZs/2011_04_25%20%2830%29.JPG)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: heta в 25-04-2011, 20:03:58
Цвете, таханджийницата е в с. Бориславци - Бай Христо е майстора. Тахана му е много хубав, но за съжаление не е суров. Пробвал е да прави суров, но технологията е друга и с неговите машинарии не става. Освен тахан от него можеш да си купиш и мед, негово производство.  :peperudi:

Трябва да си призная, че ти завиждам за къщата, градинката и чудничката атмосфера на района който обитаваш... :Content_22:
 
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 26-04-2011, 21:52:50
Хета, ти май си от Източнородопския край  :kisss:
Знам го майстора, пращаме му туристи от време на време...
Днес много ми беше вкусно хапването...
8 ч. -  топла вода с мед и лимон (400 мл.)
10 ч. - бадемово мляко с мед, мака и какао (800 мл.)
13 ч. - салата айсберг, краставица, домат, пиперка, пресен чесън и лук, спанак, морска сол, зехтин
След обяда суших ето това http://organica-dobrostan.blogspot.com/2011/04/blog-post_14.html  и стана ето това:
(https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TbchSu9Q1BI/AAAAAAAAAMQ/FI2CF-0rVxM/s640/2011_04_26%20%2811%29.JPG)
Малко измених рецептата:
основата е от лен, бадемите от бадемовото мляко, настъргана тиквичка, морска сол, кимион, куркума, чубрица, черен пипер. Плънка: спанак, пиперки, домати, пресен чесън и лук, маслини. Суших ги 6 часа.
Направих си и ето тези кюфтенца http://www.zemianazaem.com/archives/138, но сложих сушени манатарки, сушени домати и орехи+кимион, чубрица, черен пипер, морска сол и суших 2 часа. Малко ги пресолих  :Confus_3:, но пак са хубави  :Content_22:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 26-04-2011, 22:25:23
Цвете, изглежда чудесно, и сигурно е вкусно :Appetit_17: :essen: :essen: :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 27-04-2011, 19:35:20
Благодаря, Дани! Вкусно беше!
Ето менюто днес:
9 ч. - 400 мл. топла вода с мед и лимон
11 ч. - 800 мл. сок от моркови, ябълки, селъри, портокал и магданоз
13 ч. - една от питките с плънка от вчера
15 ч. - 1 шепа накиснати от вчера орехи с мед и какао
17:30 ч. - салата от домати, айсберг, копър, лимонов сок, морска сол и зехтин
19 ч. - 1 шепа накиснати орехи
20:30 ч. - чай от мента с мед

Днес нямаше ток и плануваните за дехидратиране неща отекоха за утре, ако ми остане време...но така е то на село  tooth!

Някой знае ли овчарската торбичка може ли да се яде сурова някак си? Примерно в салати...Тия дни на гости ни беше една германка, която ми показа мн. ядливи растения, които аз, за срам на биолозите  :Confus_3:, не знаех...Ботаниката не ми беше стихията  :Confus_34:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: vesselin777 в 27-04-2011, 19:45:55
 Не става само с четене. Практика си трябва. И мен ме засичат така понякога, но и на мен ботаниката не ми беше силата.
 Един съвет. Внимавай с изкиснатите орехи. Според мен една шепа ти е достатъчна. Аз така преди време си докарах доста сериозно стомашно неразположение, а са толкова вкусни да му се не види, едни такива млечни- как да се задоволиш с малко  ;D.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: benato в 27-04-2011, 21:08:13
Няма как фази питка,макар и сурова ,да се смели за два часа. Поне три оставяй,това е много важно,защото се нарушава храносмилането,едната храна е на един етап,а ти вкарваш друга,която изисква други сокове.
800мл сок на веднъж е множко,може да ти качи захарта и да имаш огромен апетит после. 300-максимум 400 и то на малки глътки.
Просто коментирам,всеки си решава,кое е добре за него. :laugh:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-04-2011, 00:44:18
Прави сте и двамата, Веско и Бенато, особено след като напоследък почитам доста за етапите на храносмилането и кое къде и в каква среда се извършва - е, това и от уни-то го знаем - но все пак... :pensif_29:
Аз със соковете се лакомя много, защото много ги обичам и правя големи количества. Старая се зеленчуковите съставки да преобладават вече над плодовите.
Днес направих огромната грешка да пия кафе у съседите, все пак турска къща, направиха по едно турско кафе в 21 часа и стой та гледай как режима ни на рано лягане и рано ставане отиде на кино...Особено, както вече не пия кафе... :Confus_3:
Ще съм благодарна, ако някой даде инфо за тая овчарска торбичка, че по двора я имаме много. За лепката и едно друго, дето му забравих името, научих, че стават на чайче зимата и какво им е действието, но торбичката искам, ако има как, сурова в салати...? :Confus_34:
 :love_028:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: heta в 28-04-2011, 07:18:46
Овчарска торбичка - листата и стъблата съдържат холин, тирамин, хистамин, ацетилхолин, дъбилни вещества, флавонови гликозиди, фумарова, ябълчена, лимонена и винена киселини, до 154 мг% витамин С, фитонциди, етерично масло, желязо, манган, калций и др. Овчарската торбичка е от сем. Зелеви.
За храна се използват младите листа, като от тях може да се приготвят салати, супи, пюрета...може да се сушат и консервират. Семената са заместител на горчицата и черния пипер. През зимата растението може да се отглежда саксийно. В Китай от векове се култивира и се използва като зеленчукова култура.

Това е извадка от една любима моя книга - Диворастящи растения на нашата трапеза, Илия Чешмеджиев и колектив, Земиздат, 1999

Даже има и няколко рецепти, но по-интересната е за пюре от овчарска торбичка - Смилат се 50 гр. овчарска торбичка и 30 гр. целина. добавят се една чаена лъжичка горчица, 50 гр. масло (заместваме със зехтин), сол и черен пипер.

 :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-04-2011, 07:27:54
Ооо, Хета, благодаря ти много! Даже ще потърся и книгата, която си цитирала. Дядо ми във Варненското ми село има много книги за билки, ще трябва да примъкна някои от там  :bleh
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-04-2011, 21:03:58
Днес:
8 ч. - 400 мл. топла вода с мед и лимон
13 ч. - салата от маруля, овчарска торбичка, тученица, пресен лук, пиперка, хим. сол, зехтин, лим. сок
19 ч. - 1/2 малка пица Вегетариана с пълнозърнесто брашно (ходих в Хасково и мн. бях прегладняла  :Confus_3:)

Утре ще правя пак крекери, питчиците с плънка и някаква сурова торта, ще се запасявам за София, а и обещах на една другарка да споделя благата на дехидрататора  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 28-04-2011, 21:55:03

Някой знае ли овчарската торбичка може ли да се яде сурова някак си? Примерно в салати...Тия дни на гости ни беше една германка, която ми показа мн. ядливи растения, които аз, за срам на биолозите  :Confus_3:, не знаех...Ботаниката не ми беше стихията  :Confus_34:
За германците съм чувал от по-старите хора на село, че като са били в България през втората световна са си приготвяли салата от магарешки бодил. Все още не съм опитвал такава. Но за сурово приложение на овчарската торбичка за пръв път чувам - тя е основно за запарки, чайове и компреси.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 28-04-2011, 21:57:21
Цвете, как е на вкус тази овчарска торбичка  ;D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-04-2011, 22:00:20
Ми, на мен ми хареса...тревичка...не е лоша..  :Appetit_17: Тя беше горе-долу 1/3 от състава на салатата, не исках да се набива един конкретен вкус, който да преобладава. Приятен тревист вкус  :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 01-05-2011, 23:03:14
Такаа, да си споделя ченюто през миналите дни...
В петък...кво беше в петък, че много отдавна  :Confus_34:...
Аха, в петък:
8 ч. - чаша 400 мл. топла вода с мед и лимон
10 ч. - 200 мл. бадемово мляко с мед, какао и мака
14 ч. - салата от домати, краставици и маруля+малко картофена салата
21:30 ч. - салата от моркови с лимонов сок (опит на моя приятелка, у която спах, да бъде съпричастна към суровоядството ми, пък и друго нямаше)...а, и парче халва  tooth

Събота сутринта тръгнахме рано да стопираме за София и пропуснахме закуската, но аз бях дехидратирала от предната вечер у тях един куп питчици с плънка (мъкнах си и дехидрататора у тях, сега ще трябва да измислям как да ходя да го взема  :Confus_3:)...
Та на кръговото на Пловдив, на идване от Асеновград-Кърджали, се подкрепихме с по една питка...това към 9:30....иии после чак в 18 ч . - зелен чай и половин питка...После към 20 ч. - вечеряхме в "Дрийм хаус" портокалов фреш, тиквички от спагети със сос от домати и хумос със зеленчуци, голяма вечеря му дръпнах, но бая бях прегладняла, беше натоварен ден  :weight_lift:
Днес:
8 ч. - зелен чай
13:30 ч . - бях на здравословния  :bleh семинар в София и там хапнах някаква салата от домати, краставици и марули+темпе, сейтан и картофки  :whistling2 - emotloader:
После имаше и разните му там чайове и два сурови бонбона  :essen:.
"Вечерях" половин кило пестицидни ягоди  :Confus_3: към 19 ч.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 01-05-2011, 23:06:08
Използвам случая да кажа, че много се радвам, че видях vesselin777, kyx4o и SiMoNcHeTo  :flowers2: днес! Хехе, плюс Мер, разбира се и други готини хора! :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 06-05-2011, 08:40:19
Скъпо Дневниче  :heart_2:,
много те зарязах напоследък, но нямам никакво време...едвам си проверявам пощичката  ::)
Храня се почти 100 % със сурово...като изключим вчерашната картофена салата  :whistling2 - emotloader:...
Днес пих 400 мл. топла вода с мед и лимон и за сега това е...днес трябва да ходя в Маджарово да вися  :bleh и няма да си приготвям храна за там, защото леко ме помръзва, а и има спящи хора и не ми се бучи с блендери  и др. А пък дехидрататорчето ми е чааак в Момчилград у една приятелка, където го занесох преди да отида в Сф, защото исках да си правим питчици за сутринта  tooth...
Вчера си правих за пръв път конопено мляко сутринта със спирулинка, защото ми трябваше енергия и усмивка  :Content_22: за автобуса с деца, с които се занимавах половин ден :weight_lift:! После така ме болеше главата от мислене  :Confus_3: Добре, че един колега ме черпи торба с ядки  :), сигурно половин кило имаше кашу, бадеми, лешници и бразилски орехи, та изкарах до картофената салата и това ми беше яденето вчера!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: kyx4o в 06-05-2011, 20:49:20
Цвете, я разкажи някой твой сън по-добре! ;D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-05-2011, 13:13:49
Здравейте приятели,
след дълго отсъствие се завърнах, макар и пак за кратко. Тази седмица пак зачезвам по терена за 6-7 дни  ;D
Изминалото време беше крааайно несурово, уви  :Confus_3:, бях на една конференция, където се изкушавах да хапвам неща като броколи, ориз и салати със сирене  :police: После продължих с еднодневно гостуване на нашите иии...сещате се и там  :whistling2 - emotloader:
Та днес вече съм си вкъщи и щастливо пийвам топла вода с мед, лимон и пчелен прашец; смути от банан, коноп, мед, мака и какао; хапнах салата от домати, марули и лук от нашата градина със зехтин, морска сол и лим. сок, а преди малко изядох няколко лъжици сусамов тахан с медец  :Appetit_17:
Чувствам се доста претъпкана от готвени неща, мисля малко да разпусна със сурово и повече сокове  :) Вери и Милен са истинско вдъхновение с видеодневника на соковото им разтоварване...сега гледам Ден тринадесети  :love_028:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 19-05-2011, 16:10:29
Тия дни вкъщи е мноого хубаво и сурово...само, че утре пак по къра  tooth
Вчера:
топла вода с мед и лимон
ягоди
салата от спанак, копър, магданоз, джоджен, марули, домат, лим. сок, зехтин, морска сол

Днес:
топла вода с мед, лимон  ипчелен прашец
1,2 л. сок от марули, моркови, ябълки и спанак
чай от розмарин с мед
3 ролца нори с плънка от смлени бадеми, кашу и слънчоглед+марули, спанак, кълнове люцерна и морков

Тия дни си насях един милион билки  :thankyou: и други разни нещица (патладжани, домати, пипер, камби, зеле, тиквички, краставици, а пъпеши и дини сега ще сеем)!

Да видим как ще се оцелява на бригадата, на която ще ходим:
http://bspb.org/show2.php?id=1864&menu_id=33 (http://bspb.org/show2.php?id=1864&menu_id=33)
ако някой се интересува ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 19-05-2011, 20:16:49
Много малко ядеш цвете  ;)..
....вземи си повече ядки за там  :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: vesselin777 в 19-05-2011, 21:33:44
 Цвете, моля те зарадвай ме и докажи че можеш да комбинираш суровоядството с този тип работа ! Ти знаеш най-добре защо  ;) . Още повече съм сигурен, че на тези бригади има кой да се поинтересува и да популяризираме още повече нашия лайфстайл  :peperudi: :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-05-2011, 11:27:03
Аз бях само два дни на тази бригада и горе-долу устисках...Вечерта ядох някакъв ориз обаче, нямаше как...прегладнели бяхме. Иначе ябълки, банани и ядки, но не се бяхме запасили достатъчно добре.
Иначе, откакто се прибрахме, си хапвам сурови неща - основно салати с марули, спанак, репички, пресен лук, копър и магданоз (това задължително вечер). Сутрин топла вода с мед, лимон и пчелен прашец и по някое смути с конопено мляко, мака, какао и банан или зелено сокче.
Сега, например, пийвам литър сок от марули, спанак и 1 зелена ябълка.
Вчера изядох 2 кг. череши и после не можех да ходя, а се търкалях  :Content_4 - emotloader: Оказа се, че до нашето село има огромна черешова градина, откъдето може човек да си купува черешки, ама още не са станали съвсем.
Нямам търпение да си получа обратно дехидрататорчето и да си сушкам разни вкусотии!  :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-05-2011, 12:34:42
Ето го обядът ми:
филиики с пастет от смлени орехи, мил. сок, морска сол, зехти, нарязан копър и магданоз
[img/]https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TdzaogafzmI/AAAAAAAAAOE/w_xn5vx1dmo/s640/2011_05_25%20%283%29.JPG[img/]

А това е една предишна вечеря:
[img/]https://lh3.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TdkYkSQwelI/AAAAAAAAANk/7uD66VBrHvE/s640/2011_05_17%20%2823%29.JPG[img/]
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-05-2011, 12:36:44
Ето го обядът ми:
филиики с пастет от смлени орехи, мил. сок, морска сол, зехти, нарязан копър и магданоз
[img]https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TdzaogafzmI/AAAAAAAAAOE/w_xn5vx1dmo/s640/2011_05_25%20%283%29.JPG[img/]

А това е една предишна вечеря:
[img]https://lh3.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TdkYkSQwelI/AAAAAAAAANk/7uD66VBrHvE/s640/2011_05_17%20%2823%29.JPG[img/]
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-05-2011, 12:37:53
След третия опит  :Confus_3:
Ето го обядът ми:
филиики с пастет от смлени орехи, мил. сок, морска сол, зехти, нарязан копър и магданоз
(https://lh6.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TdzaogafzmI/AAAAAAAAAOE/w_xn5vx1dmo/s640/2011_05_25%20%283%29.JPG[img/]

А това е една предишна вечеря:
[img]https://lh3.googleusercontent.com/_xxXAmb4w7LQ/TdkYkSQwelI/AAAAAAAAANk/7uD66VBrHvE/s640/2011_05_17%20%2823%29.JPG)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 31-05-2011, 21:17:16
Моето дневниче съвсем замря...я да му дам малко живот  :weight_lift:
И така, от петък до понеделник бях на Варна при мамчето, където менюто беше доста еднообразно:
сутрин чаша топла вода с мед и лимон
чаша зелен чай с мед
овесени ядки, овесени трици, ябълка и мед
на обяд салата от домати, краставици, пиперки, (лук) и авокадо+лимон, готварска сол и лъжичка олио (за съжаление нямах зехтин и морска или хим. сол)
след обяд продължавах с чайче от нещо, ябълка и на два пъти кафе веднъж с кафява захар, веднъж виенско
купувах си и маслинова паста и си я мажех върху филийки хляб Вита с кълнове, което беше представата на майка ми за здравословен хляб...по-добре от бял, наистина.
Вечер същата салата с домати, краставици, пиперки и авокадо...
Туй то предните дни.

Днес до обяд беше определено за доста млечни неща:
7 ч. - кафе с някаква бита сметана и ягодов сироп (след тежка вечер в автобуса от Варна за София)
10 ч. - чай ябълка и канела с лъжичка мед
12:30 ч. - салата домати, марули, краставици, синьо сирене и мл. сос+зелен чай с 2 медчета
На връщане си купих 5 кг. череши от едно село до Димитровград и гледай какво става. Едвам се дотъркалях вкъщи, където все пак хапнах една салатка от марулки, копър и магданоз. Иии....после пак черешки, да не им забравя вкуса  tooth



Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 01-06-2011, 19:55:36
Ден...днешен  :bleh
9 ч. - 1 купа череши
10 ч. - 1 купа череши.....
.....15 ч. - последна купа череши :whistling2 - emotloader:
19:30 ч. - салата от марули, много лук и репички

Утре ще е забързан ден и си правя крекери, кюфтенца и едно сосче за крекерите...
Рецептата за крекерите е:
смлени лен, слънчоглед, тиквени семки, мак, коноп, морска сол, черен пипер, кимион, босилек, риган, джоджен, сминдух, куркума, майорана, девесил, мащерка (целия шкаф с подправки  :bleh) и малко нарязан на дребно спанак.
Кюфтенцата са от накиснати орехи, сушени манатарки, накисната елда и пак 1000000 подправки  ;D
Направих и сосче, с което ще ги мажа утре от пасиран спанак, накиснати нахут и тиквено семе и една лъжичка от сместа за кюфтенцата, че щеше да остане зян  :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ita в 01-06-2011, 21:13:24
Хаха, не е като да не обичаш черешки, а? А тези крекери, които си описала звучат невероятно изкушаващо - дано се получат добре и да са ти сладки :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 02-06-2011, 19:40:48
Днес беше голямо ядене... Започнах с чай с филтърче от едно селско магазинче в 6:30-7 ч.
От 10 до 11:30 точих 1,8 л. сок от марули, спанак, репички и портокали.
12 ч. - обяд крекери и кюфтенца със сосче (рецептите са в предния пост)
19 ч. - салата от айсберг, рукола, селъри, сушени домати, маслини, моркови и някакво нещо като пармезан+зелен чай с две медчета
20:30 ч. - към килограм ягоди, а се запасих и с 3 кг. черешки  :Cherries
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 04-06-2011, 13:35:53
Вчерашното меню беше не сурово :(
8:30 ч. - чаша топла вода с мед, лимон и пчелен прашец
12 ч. - постен фасул и зелева салата
15 ч. - череши (към 2 кг.  :essen:)
20 ч. - 2 крекера с пастетче от пасиран покълнал нахут, смлян суров сусам, лим. сок, зехтин, хим. сол, нарязани пресен копър и магданоз

Днес:
8:30 ч. - чаша топла вода с мед, лимон и пчелен прашец
12 ч. - 1,4 л. орехово мляко с банан, мед, сурово какао и мака
сега направих едно десертче с изцедените орехи от блякото и смлени фулми за основа+кремче от пасиран банан, мед, сусамов тахан, какао и мака  :D и сега го сложих в хладилника да се стегне малко...
За вечеря ще хапвам марулки и спанак от градината с репички, лучец, магданоз, копър и някой и друг крекер да ги доям  :Content_22:

Чудя се кога да пробвам вегаски таратор и ядково кисело мляко, това са ми "суровите цели" за близкото бъдеше  ;D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-06-2011, 20:36:54
Днешното меню:
8 ч. - 1 умрял кон и 1 умряло магаре, както и стоте хранещи се от тях лешояда  tooth на площадката за подхранване на лешояди....отложиха апетита ми за по-късно  :Content_4 - emotloader:
12 ч. - чаша топла вода с мед, лимон и пчелен плашец
15 ч. - сладолед от пасиран банан, какао и мака
21 ч. - 2 марули, навити на ролца и пълни със смес от смлян суров сусам, пасиран покълнал слънчоглед, лимонов сок, зехтин, хим. сол, пресен копър, магданоз и пресен зелен лук  :essen: Много приятно нещенце за похапване!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: petia_gol в 05-06-2011, 20:59:50
Впечатляваща закуска, Цветенце!  :surpris_22: А за останалата част от менюто нямам забележки.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-06-2011, 07:18:20
Добро утрооо, да си напиша дневничето докато не ме е емнал забързания Софийски ден  :weight_lift:

6.6.2011 г. - Понеделник
8 ч. - топла вода с мед, лимон и пчелен прашец
11-13 ч. - 2 кг. череши
15 ч. - зелен чай с две медчета и салата от айсберг, рукола, селъри, сушени домати, маслини, моркови
19 ч. - пак към 2 кила череши

7.6.2011 г. - Вторник
8 ч. - 1-1,5 кг. череши
13 ч. - 2 бъркани яйца  :whistling2 - emotloader: и едно кафе без захар  :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3:
20:30 ч. - салата от домати със сирене

Сега пийвам зелен чай без нищо...Чета тука една книга за чая и съм се наканила да се снабдя с истински чай, че ми писна от тия филтърчета  >:(
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-06-2011, 19:54:03
Днешното ми меню не продължи изцяло по вегански, но за това пък беше сурово до края си  :weight_lift:
13 ч. - салата от домати, краставици, марули, царевица, маслини, синьо сирене и мл. сос+крекери от елда и лен
17 ч. - 2 домата със сол
18 ч. - опитах едни много гадни ягоди, около шепа, преди да ги зарежа
18-до сега - почти 2 кг. череши (остана ми една шепа, не мога повече)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ели в 08-06-2011, 20:21:06
Цветенце, какво е това мл. сос?
А за черешките, ако са ти много, давай да помагаме.  ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 17-06-2011, 11:22:17
Мл. сос е млечен сос  :Confus_3:
Иначе продължавам с черешовите пирове  :weight_lift: и суровото меню като изключим някои леки залитания  :whistling2 - emotloader:
Онзи ден, например, изядох ок. 5 кг. за един цял ден  :surpris_22: и вечерта едвам се търкалях, но продължих в 22 ч. с малка паничка, да не заслабна без череши  tooth
Вчера само 2кг., уви  :bleh....преди това смути от банан и спирулина за закуска. Тук вкъщи беше голям хаос няколко дни и нищо не си приготвях, а и не се задържах много....
Днес започнах с любимата топла вода с мед, лимон и пчелен прашец, продължих със смути от банани и спирулина, за да имам сила да въртя педалите по време на четиридневното ни Родопско пътешествие с колелета  :Content_22:
Към 11 "обядвах" 2 пиперки, намазани с пастет от тиквички, накиснат слънчоглед, лим. сок, зехтин, морска сол и накълцани копър и магданоз. Супер стана. За другарчето задуших малко пачи крак, после зехтин, копър, магданоз и 1 глава воден лук и и той не остана ненаяден  :Content_22:
Сега поемаме към Крумовград, после Кирково, Джебел, Мадан, Рудозем...някъде натам ще перкаме  :peperudi:....
Ще споделя суров опит после...ние ще сме по населени места, така че ще си купуваме плодове, зеленчуци и ядки...Че нямаме два чифта дисаги и не можем мн. багаж да носим, а и в жегата...
Хубави почивни дни на всички и много усмивки и слънце  :love_028:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 17-06-2011, 11:47:39
Ех, цвете...искам и аз сред природата :peperudi:

Приятно пътешествие  :love_026:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ели в 17-06-2011, 11:57:11
Цвете, пет кила чюреши  :o, ти си маратонец, бе!  ;D
Хайде, приятно ви пътешествие! Не се спираш ти, браво на теб.  :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: renka в 17-06-2011, 12:56:11
Хей, Цвете,

Приятно бициклиране в Родопите, ние много сме обикаляли този район с колелетата - покрай Смилян предимно, но и от Рудозем нагоре стигнахме веднъж до село Поляна - няма жива душа в околността, само "поляна" от хълмове или както там им казват бърчини - "И ей, там отвъд тая бърчина почва гръцко .. " :)

Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: kyx4o в 17-06-2011, 13:24:25
 :surpris_22:Цвете, къде ги събра толкова череши? Ще се пръснеш по шевовете... Приятно изкарване!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-06-2011, 12:01:39
Повярвайте ми - когато става дума за череши или ягоди - стомахът ми е като бездънна яма! Още от малка изяждам по една малка щайга за 2-3 часа  :weight_lift:
На пътешествието отново доказах себе си в това отношение, особено втория ден  :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries :Cherries!
Иначе, не го изкарах съвсем суровоядно, уви  :Confus_3:
Първия ден го карахме на черници по пътя, една салата преди това (шопска) и вечерта пак по една салата и си разделихме половин пататник  :Content_22: (това в Крумовград).
Вторият ден беше денят на черешите - червени, розови, малки, големи, жълти ....  tooth tooth Направо такъв път с толкова череши (това от К toothрумовград пред Токачка за Кирково). Вечерта в Кирково по една далата от домати и краставици...
Трети ден - планът беше от Кирково да стигнем до Неделино по един алтернативен път, но се зачукахме по меандрите на р. Върбица в участъка между едни села и 6-7 км. бутане по речното корито без път и с 8 пресичания на реката, ни забавиха много... Пък и ние като цяло не си давахме зор, много спирахме, мотахме се, зяпахме птички  :peperudi: Та тоя ден го изкарахме на бадеми, лешници и сушени кайсии, а вечерта по една салата пак домати и краставици и половин пататник в Златоград.
Четвърти ден - обиколка на Златоград+палачинка, кафе и фасул за обяд  :whistling2 - emotloader:
След обяд кило череши по пътя за Кърджали, където уж щяхме да спим, но в 18:30 решихме, че ще си изминем 45-те км. до село тази вечер и се юрнахме по северния бряг на яз. Студен кладенец към дома  :weight_lift: след едно оризче в К-ли.
Прибрахме се малко по тъмно, но няма нищо  ;D
Днес сме си у дома, където тиквичките вече са станали страхотни+краставиците и суровоядстваме със салата от зеле, настъргана тиквичка, копър и магданоз, морска сол, лимонов сок и зехтин  :thankyou:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 21-06-2011, 12:06:16
искам и аз такаааа  :peperudi: това е щастието  :heart_2:
:love_026:.......
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: petia_gol в 21-06-2011, 15:56:19
Браво Цветенце! И аз като тебе мога да изям огромно количество череши. Като малка се качвах на върха на черешата в двора и после едвам слизах с пълния корем . tooth tooth tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ели в 21-06-2011, 21:17:00
Петее, ти хубаво си слизала, а пък аз по някой път тупвах, като презряла круша от черешово дърво. tooth
Цветее, зарази ни с тия череши. :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-06-2011, 21:29:11
Хаха, с череши да ви заразявам дано  :thankyou:
Днеска едно кашонче от съседната на нашето село черешова градина случаааайно ми попадна  :whistling2 - emotloader:, хахахаха!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 22-06-2011, 21:42:47
Да си напиша менюто днес:
8 ч. - 400 мл. топла вода с мед, лимон и пчелен прашец
8:30 ч. - 2 шепи  :Cherries
13 ч. - 1 шоколадов бонбон  :whistling2 - emotloader:
15 ч. - салата от домати и краставици в Ивайловград
21:30 ч. - пиперка с пастет от накиснат слънчоглед, тиквичка, маслини, много босилек, лимонов сок и морска сол+салатка от зеле, настъргана тиквичка и краставица, зехтин, лим. сок и морска сол
Днес от "черешовата плантация", както я наричам, патрона ни подари една щайгичка черешки  :Cherries  :thankyou:, голямо щастие! Много ме кефи тоя човек дето така подарява череши  :love_007:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: vesselin777 в 22-06-2011, 21:47:53
Страхотна вечеря, чак ми се дощя и аз да пробвам тоя пастет  :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 22-06-2011, 21:49:51
Супер вкусен е, Веско! Аз правя вариации с маслини/без маслини, с тиквичка/без тиквичка....понякога съм слагала и накиснат сушен домат...тая вечер прекалих много с босилека, ама от много босилек глава не боли  :bleh
Обикновено нарязвам на ситно и копър и магданоз, ама днес бяхме мн. гладни, че късно стана...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: desi82 в 23-06-2011, 12:33:38
И аз напоследък съм луднала по черешите и всяка сутрин това ми е закуската! :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 23-06-2011, 12:55:46
Цвете, ти ли си изсушаваш доматите ? колко време издържат? ..........и аз не спирам да ям череши, но по шепа две на ден.
Днес мама ми донесе най-добрата закуска- малини  :essen: :essen: :essen: :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-06-2011, 20:36:24
Дани, за сега не съм си сушила сама домати, но мисля това лято да го правя...Навън или в дехидрататора, ще видим, само да станат доматките!  :)
Днес:
топла вода с мед, лимон и пчелен прашец
череши
шопска салата
череши
мислех пиперки с пастетче, ама се препълних с  :Cherries  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: petia_gol в 23-06-2011, 21:46:52
Цветенце, знаеш ли кои точно се сушат? Не трябва ли да спец сорт?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-06-2011, 22:13:01
Ооо, не знам, аз мислех, че всички доматки може...Ако някой има идея, да каже, моля  :Confus_34:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 23-06-2011, 23:36:04
сега си споминх , че моята баба ми беше пратила едни сушени чери доматки, трябва да  я питам  :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: petia_gol в 24-06-2011, 10:39:10
Някьде Ми се беше мяркала информацията, че сушените домати са спец. сотр, по- месести и не толкова водни.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ели в 24-06-2011, 11:39:45
Тук намерих нещо за сушенето.

http://fermer.bg/advice/129/1/ima-nachin-da-zapazim-polezni-domatite-prez-zimata.html
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-06-2011, 12:30:40
Ели, и аз четох това преди 5 минутки. Общо взето изводът е, че доматите трябва да са по-месести и с по-ниско водно съдържание, а не воднисти и в зависимост от това колко време да се сушат.
Аз сега ще изсуша една тиквичка, че ще прорасне, а няма да можем да я изядем и ще отиде зян...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: heta в 26-06-2011, 19:21:31
Оооо, и аз нямам спирка с черешите... колкото повече ям  :Cherries, толкова повече ми се ядат  :Cherries...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-06-2011, 23:43:17
Тия дни хапвам доста салатки (вкъщи и невкъщи)...Правих си една вечер пълнени краставици и пиперки с пастет от тиквичка, тиквено семе и смлян сусам+зехтин, лимонов сок и морска сол, а отгоре ги покрих с мариновани манатарчици (също мариновани за 5-6 часа в зехтин, лимонов сок и морска сол).
Два дни изкарах на една среща, където хапвах разни салати:
-домати и краставици
-моркови и ябълка или моркови и зеле
-чери доматки, айсберг и краставички
Отделно слагах по някое парченце печена тиквичка, а веднъж пробвах някакъв микс от сирена (синьо, моцарела, бри, ементал и някво друго)...Прииска ми се да ги пробвам и викам "Айде  :Confus_3:"...
А снощи пък си правих салата от айсберг, зеле, краставици, лук, пиперки, зехтин, лимонов сок и морска сол.
Днес менюто беше:
7 ч. - 1,4 л. смути от банани, череши и мака (ТОВА Е МНОООГО ЯКО  :flowers2:)
11 ч. - салата от зомати, краставици, маруля, лук, пиперки и черен и обикновен сусам
15 ч. - салата от домати със зехтин
17 ч. - малко череши, ама наистина малко  :surpris_25:
18 ч. - зелен чай без мед
23 ч. - нори ролца (6 бр., ама много ситни  ???) с авокадо и краставица
Отдавна не съм си покълвала нищо, като се прибера утр, живот и здраве, ще сложа разни семенца  :D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 28-06-2011, 23:45:03
Ммм, забравих...
преди салатата в 11 имаше и фреш от ябълка и морков, а "зоматите" в същата салата не са някакъв нов странен зеленчук, а добрите стари доматки  :fluretaa:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ita в 29-06-2011, 08:43:45
Ей, Цвете, много яко меню - хареса ми идеята с манатарките. А ти откъде си ги набавяш? Дали могат да се намерят в магазин? Сега като каза и ми се доядоха гъбки ;)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 29-06-2011, 18:59:48
Манатарките са от съседа и бащата  :thankyou:
Мога да давам определени количества, ако някой иска...На теб специаааално  ;D!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 29-06-2011, 21:57:50
Днес сутринта пих зелен чай, на обяд пак+гъбена супа (несурова  :Confus_3:), после още един зелен чай и накрая вечерта една салата от домати, краставици, пиперки, лук, маслини и малко люта чушка  ;)
Искам вкъщи да си правя смутита и да не мърдам никъде!!! Обявявам стачка на гадната София и изпитите!!!!  >:(
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: petia_gol в 01-07-2011, 14:15:51
Цвете, разбирам те за бягството. Бях в отпуска преди няколко месеца и София ми се стори много нервна, мръсна и враждебна. Положението много се е променило отпреди няколко години. Дори се замислям къде ще живея като се върна.  :surpris_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 01-07-2011, 16:05:59
Как къде? Ми че на село в някой Балкан  :peperudi: при билките и цветята  :flowers2:
Днес:
8 ч. - 1,2 л. смути банан, череши, мака
12 ч. - салата селъри, айсберг, рукола, моркови, маслини; зелен чай с мед
14:30 ч. - шепа черешки
17 ч. - 1 купа банан, нектарини, сусамов тахан и мед
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 02-07-2011, 19:03:22
Днес малко се претъпках от череши пак....ама нейсе... :whistling2 - emotloader:
9 ч. - 1,8 л. смути банани, череши, нектарини, мака
13 ч. - салата от домат, краставица, тученица, настърган морков, пиперка и грава лук на шайби, копър и магданоз, зехтин, лимонов сок и хималайска сол.
15-19 ч. - 1 купа череши (към килце и половина)...нещо ми стана тежичко обаче.... ;D
Нищо, утре пак, мисля да вечерям същата салата иначе.
Другата седмица ми предстои петдневен престой в Софията и се чудя дали да не помъкна и блендера с мен да си правя смутита, че много ми липсват като не си ги пия всяка сутрин....ако можеше да имам комплект блендер, пасатор, дехидрататор, сокоизстисквачка и спирализатор навсякъде, където ходя...Ах  :love_007:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 10-07-2011, 20:23:52
Тези дни си хапвам добре и сурово. Наблягам на плодове и зеленчуци основно....Понеже съм в София, няма мегдан за смутита, но пийвам чайчета и фрешове тук-таме....салатки....От вчера си правя една много готина "закуска" ..нещо като плодова салата....банани, кивита, праскови, кайсии, накиснати слънчогледови семки и лъжица мед...Много засища! Другото са основно салатки от домати/домати и краставици, чушки и лук и такива ми ти...
Само гледам снимки на тиквичките и краставиците от градината ни, ама е далечеееее....и другарчето ги унищожава като ги пържи  :surpris_25:, ама поне яде нещо  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: бате Бино в 10-07-2011, 21:56:56
Цвете, от черешите се подуваш сигурно защото не ги ядеш разделно. Имам пред вид ако имат всяка по едно червейче, както се случи с моята череша , тогава става смесено хранене и подува :)
другата година ще трябва да ги пръскам.
Пасаторът поне е задължителен ако се ходи напред назад. Иначе трябва да си купуваш боза  за закуска , ама то не  е и бозата от моето време, че да й се радваш :) 
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 10-07-2011, 22:09:50
Ама аз се подувам като изям 4-5 кила за един ден.....разделно или не, това са си 4 кила, иначе не ми причиняват проблеми с газове или т.н., ако си хапвам по малко, ама аз съм ламя  :Confus_3:
Уви, ако помъкна и пасатор....вече мисля да последвам "нечий"  ;) съвет и да си оставя по един блендер при мама, тати и в София... хаха  tooth Само че по-скоро трябва да ги убедя колко им трябват блендери и да си купят те  :whistling2 - emotloader:
Вечерята днес беше домати, пиперки и авокадо без нищо друго, нито сол, нито нищо  tooth Не съм свикнала без сол (поне морска или хималайска слагам винаги по малко), но ми беше ок.
За утре сутринта съм си накиснала сушени сливи и ще ги смеся с малко банан, кайсии, праскови и ядки в една купичка преди да тръгна...Макар, че може и да ми е рано за ядене, но после като знам, че цял ден може и да не ям...Оставям Софията до четвъртък, че после в петък пак изпит  :Confus_34:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: pipilota в 11-07-2011, 14:52:47
Леееее, изумена съм :o,
как можеш да изядеш такова количество череши!? Голяма работа си била ...
 Това за мен си е храна за 5 дни на плодово разтоварване
Извини ме , моля те ,  не стърпях, толкова ме шашардиса.... :o
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 11-07-2011, 15:15:06
Леееее, изумена съм :o,
как можеш да изядеш такова количество череши!? Голяма работа си била ...
 Това за мен си е храна за 5 дни на плодово разтоварване
Извини ме , моля те ,  не стърпях, толкова ме шашардиса.... :o

аз мога  и повече да изям, или поне можех едно време, когато бях напълно здрав, последния път като изядох 3 кг ми се пукна задника от газове...но сега след сухото гладуване като се оправя напълно, пак ще почна стабилните количества...не е никакъв проблем да се изядат толкова череши - 5 кг - разделяш ги на 7 яденета през деня - през 2 часа и половина и готово, никакъв проблем, всеки може да се справи, стига да няма проблеми с газове и други...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-07-2011, 15:33:18
Именно, аз по 5 кила си ги хапвам доволно през деня...примерно 2 сутринта  :weight_lift: и после по малко...Проооблеми няма!  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Синева в 11-07-2011, 21:35:41
О, Цвете, колежке :Cherries
Ела да се състезаваме по черешоядене!  :Appetit_17:
Просто никоя година не мога да се наситя на череши, толкова бързо им свършва сезонът. ;D
Поне по 2 кила на ден  унищожавам. tooth
Бях увеличила дозите, но май ги пръскат гадовете >:(  и реших да намаля.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-07-2011, 21:51:50
Хахаха, ще направим състезание по надяждане с череши "Черешиада" и победителят получава ежедневни доставки на череши на корем  :thankyou: А второ и трето място "само" по 5 кила  :Cherries награда!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Синева в 11-07-2011, 21:57:54
Добре звучи, мм!  :essen:
Но само непръскани. Не ме притесняват червейчетата.
Тези дни така се изкефих, че намерих на пазара ябълки петровки, толкова ароматни, ама и те пръскани бе хора!
Думи нямам, колко смотан народ, щом се плаши от червеи, а от отрови не му дреме. ::)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 11-07-2011, 22:51:41
За съжаление е така с това пръскане....много неприятно...Но има алтернативи и всички ги знаем  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 17-07-2011, 19:56:30
Здравейте приятели,
след 11 дни оцеляване в София, живеейки в офис  :weight_lift:, имах два прекрасни сурови дни на село и утре пак в Голямото село....

Събота:
8 ч. - чаша топла вода с мед, лимон и прашец
10 ч. - 1 чиния нарязани плодове - праскови, кайсии, банани
13 ч. - салата от домати, краставици, пиперки, лук, лим. сок, хим. сол и зехтин
16 ч. - смути от тученица, банан, спирулина
20 ч. - салата от цвекло, морков, тученица, мента, босилек, домат

Неделя:
8 ч. - чаша топла вода с мед, лимон и прашец
12 ч. - салата от домати, пиперки, краставици, лук, лим. сок, хим. сол и зехтин
13 ч. - 1 чиния нарязани плодове - праскови и кайсии
15 ч. - 1 л. сок от цвекло, краставици, моркови, ябълки
17 ч. - 2 корнишона
20 ч. - салата от домати, пиперки, краставици, лук, лим. сок, хим. сол и зехтин

Тук на село вече усилено ядем краставици, даже едвам смогваме, тиквички, пиперки (всякакви форми), картофи, домати (те са от съседите, нашите още не са готови, но са много и огромни), патладжани (от родителите на другаря  ;D) и други.... Жалко, че тъкмо, когато ме няма, ще е пикът на доматите. Целия август ще се шматкам из Кашмир  :thankyou:.... Трябва да обуча приятеля как се сушат домати  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 10-08-2011, 09:47:45
Здравейте приятели,
пиша ви от Индия, от най-северните части на страната в Хималаите. Тук съм вече две седмици и ми остават още 18 дни до прибирането ми в България! Невероятно е!
С храненето не съм много суровоядче и дори веганче, но ми е простено  :fluretaa:
Общо взето режимът ми е много приятен:
сутрин: чай и манго (или сок от манго)
обяд в офиса на организацията, където съм доброволец: обикновено ориз с нещо зеленчуково
вечеря: салатка от домати и разни зеленчучета, които си купувам от местния пазар, а понякога и вечерям някакви местни зеленчукови неща в едно ресторантче.
По терена ядем каквото има, това е положението, макар че аз на 5000 м. нещо нямах никакъв апетит, а и закуската им от зеленчуци и чапати ми се стори тежка....
Много чай се пие тук и то смесен с мляко и аз не го отказвам, защото най-малкото е неучтиво, няма как!
Храната като цяло, макар и готвена, е много интересна и различна, доста лютива (което ми харесва), но аз понякога почти не ям, много ми идва просто като количество. В офиса постоянно ме ръчкат да ям и че нямало да имам сила по терена....Но аз съм си fit, така че нямам желание да се тъпча! Опитвам, каквото ми е интересно и си ям вкъщи салатки и плодове! Ядки, за сега, намирам само печени и пакетирани, а суровите са по улицата и не ми се рискува с тях. Вярно, че си купувам плодове и зеленчуци от улицата, но тях ги мия и е различно!
Ах, ами за храненето, това е, за преживяванията, по-нататък ще обобщавам  :flowers2:
Обичам ви и ви пожелавам хубави дни и много усмивки  :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Diego de la Vege в 10-08-2011, 10:14:54
Йеее, блазе ти!

Намастее!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ели в 14-08-2011, 10:57:30
Еееех, Цвети... цветно момиче насред Хималаите. Чакам за преживяванията.  :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ros в 14-08-2011, 14:58:25
 green flower  :love_026:
Желая ти много здраве и незабравими преживявания  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 16-08-2011, 12:09:17
Здравейте приятели,
тук преживявам малко неприятни моменти в Индия, свързани със здравословни проблеми и хранене! Три дни имах кофти темепература и ме болеше гърлото и от 4 нищо не съм яла.....Аз го отдавам на непоносимост към храната, просто където и да съм навсякъде тази ужасна тежка готвена храна! Вече мисля само за моята си българска храна, тук просто от почти пълно суровоядство и веганство, се хвърлих в една доста мазна и тежка кухня и наистина не ми понася  :(! Но когато си хапвам само плодове и зеленчуци, се чувствам отново във форма! Но тялото ми се претовари от храната, определено!  :Confus_3:
Но иначе тук е невероятно, добре ми казаха "Expect nothing" и съм благодарна за съвета  :pensif_29:!
А на вас много усмивки!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: titan в 16-08-2011, 22:30:12
Йоги има ли ?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 17-08-2011, 08:11:51
Титане, точно тук, където съм няма йоги да се разкарват...аз съм в Кашмир и само будистки монаси и това е  ;D!
Йогите са по-надолу  :fluretaa:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ros в 17-08-2011, 09:12:47
green flower, привет!
Как си и до кога си там?Желая ти слънчеви дни! :flower:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: petia_gol в 17-08-2011, 17:45:29
Цвете, как си днес? Надявам се да си по-добре.  :heart_2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: titan в 17-08-2011, 23:46:40
Е те будистките монаси практикуват яко йога , четох наскоро пак една книжка и там пише ,че йога се заражда в най-южната част на Индия , при тия най-черните , а има и снимки от Хималаите на йоги,които медитират в пещери и наоколо яко сняг и тук там някой Йети ги припикава да не измръзнат съвсем  tooth  tooth  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: ДарбиМак в 18-08-2011, 17:29:21
Кашмир е в Каракорум! Била съм там само че в Пакистанската част. Голяма емоция :)  Пак искам да отида  :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 02-09-2011, 16:38:17
Здравейте приятели,
в понеделник най-сетне се прибрах от Индия  :flowers2:
С голямо удоволствие си хапвам САМО сурови храни (освен едно парче баница на гости снощи  ;D) и се чувствам прекрасно у дома  :thankyou:
Днес ям само салати от домати, пиперки и лук от градината, че доматите са превзели всичко!  :essen: Сега пробвам да суша малко на дехидрататора, ама гледам, че и патладжаните са се развихрили и се чудя какво да ги правя! Уви, босилекът ми пренамерено е унищожен  :surpris_25: заради неполиване  :surpris_22: :surpris_22: :surpris_22:, но това няма да коментирам  :surpris_23:!!!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ptirinha в 03-09-2011, 11:06:00
подозирам причината..  tooth
у нас има хора, които свързват босилека с гробища и по незнайни причини(възможно и само с помисли) босилека ми не вирее :Confus_3:.., по нашия край се носеше чемшир, ама пък аз и него си го харесвам :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-09-2011, 11:06:15
Ааа, босилека просто приятелят ми не го е поливал, защото той като не го яде, значи няма нужда да го полива  :surpris_23:
Но иначе сушените ми доматки станаха супер, само дето малко много време ми се струва, че ги суших, повече от 24 часа  ??? Не съм засичала, но така ми се вижда....Сега ще подготвям втора партида преди да ида в София  :essen:, че да има за песто с босилек и сушени доматки  :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
Днес проядох смокини...ей така...от нищото...Едно време ги ненавиждах буквално  :Confus_3:, а днес изядох една купа!!! Дори не ги бях забелязала на двора и изведнъж другарят цъфна с тениска, пълна със смокини и аз нещо почнах да ги кльопам  :essen: :essen: :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 22-09-2011, 18:56:31
Мило Дневниче  tooth,
напоследък доволно хапвам само сурови и вкусни хранички  :essen:, особено откакто се прибрах на село  ;D
Сутрин започвам деня с:
-топла вода с мед, лимон и пчелен прашец
-по-късно смути с банан, магданоз/целина, бадемово мляко или смути с праскови, мака, сусамов тахан
На обяд пак няколко варианта:
-салата домати, краставици, пиперки, лук и маслини
-салата от домати, карфиол, смлени и предварително накиснати тиквени семки, пиперки, лук, тиквички, моркови, целина
-нищо (това се отнася за дните по терена)  :surpris_23:
Вечеря:
-домати, пипер, моркови, суров карфиол, лук, смлян суров сусам, лимонов сок, морска сол, ленено олио, листа от прясна мента и босилек, маслини, краставица/тиквичка, целина/магаданоз (салатката я пуснах и в "Рецепти").
Днес си направих страхотен чай от джинджифил и лимонов сок с мед. Пресен джинджифил го смлях в пасатора и го попарих за 20-ина минутки, после прецедих и добавих лимонов сок, 1 лъжица мед и пчелен прашец! Изпих 2 големи чаши, някъд към 700 мл., може и повече! Много загрява тялото, страхотно откритие....мисля следващия път да добавя и черен пипер, че да видим каква "бомба" ще излезе  :weight_lift:!
Мисля да подновя покълването на разни семенца сега есента, че цяло лято не остана време...Изсуших и още една доза доматки за зимата! О, даже едната вечер гощавах колегите ми със спагети от тиквички и сос от сушени домати, смлени маслини, смлян суров сусам, лимонов сок, босилек и зехтин. Като по чудо им хареса, обикновено съм свикнала да очаквам гримаси за суровите ми неща, но тия двамата специално са много възприемчиви - пият смутитата ми, ядат закуската с банан, сусамов тахан и мед, салатите за вечеря и т.н.  :thankyou:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Theodora в 22-09-2011, 21:19:18
Аз от веге-срещата станах голям фен на джинджифилените напитки  :Content_22: Вече го слагам почти на всякъде  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-09-2011, 11:14:31
И аз от там се присетих за един джинджифил дето държах, ама не знаех какво да го правя...явно не му беше дошло времето... Днес си juice-нах много ябълки и ги разредих с вода и това ми е до сега... не остана време  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: com_pot в 23-09-2011, 21:16:40
Купих си джинджифил за пръв път в живота тази вечер и съм удивена! Утре почвам с експериментите!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 23-09-2011, 22:08:44
Здравей Цвете, това лято два пъти минавах през твоето село, ходихме да се къпем на Арда  ;D :Content_22: но чак после си спомних от къде това име на селото ми е познато  :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 23-09-2011, 22:10:52
В какво съхраняваш доматките, аз мисля тази седмица да си изсуша черита, ако са останали на село  :D
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-09-2011, 12:23:43
Ей, Дани, ако минаваш пак - дай знак, може да пием по едно смути  :Appetit_17:
Иначе домаките ги съхранявам в хартиен плик и после в платнена торбичка на сухо място. Сега ще суша още....
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 26-09-2011, 08:28:40
Друг път тръгна ли натам, ще ти пиша Цвете  :Content_22: аз се влюбих в река Арда, толкова чистя и приятна за къпане вода...обаче местните рибари много са замърсили около реката  :(
От снощи суша чери доматките на фурната, да видим колко време ще отнеме...аз се страхувам да не се развалят и ще ги запазя със зехтин и подправки в букани  :)а малка част ще отделя в плик, да видя колко време ще издържат така  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: com_pot в 26-09-2011, 09:46:47
аз се влюбих в река Арда, толкова чистя и приятна за къпане вода...

Особено около Маджарово е прелест! И не са само рибарите ...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 26-09-2011, 21:49:15
За съжаление наистина не са само рибарите, които замърсяват Арда, а и района...  :(
Дани, а и всички останали  :flowers2:, сте добре дошли на гости в Родопите  :fluretaa:
Дани, аз също мисля следващата партида доматки да я метна в буркани със зехтин и подправки за застраховка, ако досегашните ми добиви нещо се бъгнат  ;)
Днес една хубава салатка от домати, червени пиперки, праз и магданоз + кълнове от киноа, накисната чиа, лимонов сок, зехтин и морска сол:
(https://lh3.googleusercontent.com/-p2lT3YpKJkI/ToDWw0WTXoI/AAAAAAAAARs/6wkZ3iGrJWE/s512/2011_09_26%252520%2525282%252529.JPG)
А вчера се накефих на настъргани моркови със стабилна заливка от пасиран накиснат амарант, киноа и смлян сусам с лимонов сок, сол и зехтин  :bleh
Планирам да си направя и нещо като кисело зеле по една рецепта от блог дето сега не мога да я изровя, ама ще я постна, ако излезе нещо от цялата работа....
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ros в 27-09-2011, 09:04:29
Еей, Цвете, браво на теб!
Аз също ще се пробвам в сушенето на домати, но не намирам от дребните/чери, черешки/.Освен това мисля да ги суша във фурна и не съм решила цели и надупчени или нарязани/с каква дебелина?/...... :surpris_23:   Какви подправки добавяш в зехтина?
Между другото бях в Родопите началото на септември в с.Чокманово.Обиколихме района.Възхитена съм!!!
А да не говоря за с.Върбово - на около 3-4 км. от Широка лъка!!! Емоцията е неповторима, а Родопите имат магнетично въздействие !
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 27-09-2011, 09:19:27
Ros, аз за сега не съм ги слагала моите в зехтин и подправки, но ще го направя със следващите. Планът ми е да ги натъпча в един буркан с чубрица, риган, босилек и зехтин...може би това ще са подправките...поне на първо четене ми се струват уместни, ще попрочета разни рецепти тук-таме, ако ми хрумне нещо друго.
Родопите са уникални, аз съм в Източните, обаче  :Content_22:, между яз. Студен кладенец и яз. Ивайловград, на 5км. северно от р. Арда  :D
А моите домати, които суша, са два вида-едните са едни много кожести и сухи, по форма са като камби някак си....та тях ги режа на 3-4 парчета...зависи...имам и едни малки чери-подобни, които рязвам на две и готово...това ми е схемата  :Confus_34:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ros в 27-09-2011, 09:23:55
Благодаря ти, Цвете за уточненията!   :love_026:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 30-09-2011, 08:15:48
Здравейте,
ето го линка към моето зеле дето пробвам сега да го докарам
http://www.kimberlysnyder.net/blog/2011/06/23/probiotic-enzyme-salad-demo-2/ (http://www.kimberlysnyder.net/blog/2011/06/23/probiotic-enzyme-salad-demo-2/)
Сложих го онзи ден, да видим дали ще стане нещо....
Иначе едната доза сушени доматки я бутнах в буркан със зехтин и подправки. Правих го така - тъпча ред домати, "соля" с подправки и пак тъпча ред домати и така сякаш ги пресовах доматите и се събраха страшно много сушени в едно бурканче. После долях до горе със зехтин и тъй. Сега ще видим кои ще са по-добре зимата. Само като си отворя плика със сушените доматки и така хубаво ме лъхваааа.... :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Diego de la Vege в 30-09-2011, 10:17:14
... ето го линка към моето зеле дето пробвам сега да го докарам... Сложих го онзи ден, да видим дали ще стане нещо....

Ти ли си тази от линка?!  :surpris_22:  Леле мале!

Някой пробвал ли е да "слага" брюкселско зеле за зимата?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 30-09-2011, 17:50:41
Хахаха, де да бях тази от линка  :thankyou:
Аз бих пробвала да слагам брюкселско зеле
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 02-10-2011, 15:21:45
Днешният ми обяд беше от любимия ми хомус/хумус  :surpris_23: заедно с нарязани на лентички червени пиперки, моркови, праз и тиквички. Хомусът беше от покълнал нахут, пасиран с морска сол, зехтин и лимонов сок и на моята порцийка и метнах нарязан копър  :Appetit_17:
(https://lh4.googleusercontent.com/-b_pvCXgWlY0/TohkZuyxceI/AAAAAAAAASI/KA9Xul9FqS4/s720/2011_10_02%252520%2525283%252529.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-fPVj_ETi7CM/Tohkp-7ia1I/AAAAAAAAASM/MBuUDgBMrlE/s640/2011_10_02%252520%2525284%252529.JPG)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 02-10-2011, 21:06:10
оха, моята вечеря беше същата  :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 02-10-2011, 21:26:21
Еха, супер! Моята беше салата от домати, пиперки, праз лук, настърган морков, тиквичка на ивички, копър и магданоз+зехтин, лим. сок и морска сол.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-10-2011, 22:20:58
Днешното меню беше:
9 ч. - 700 мл. сок от портокал, грейпфрут, пиперки, ябълки и джинджифил
13 ч. - хомус от покълнал нахут, слънчоглед, тахан, зехтин, лим. сок, морска сол
          салата от пиперки, авокадо, праз, маринован патладжан по тази рецепта http://www.recipemagician.com/recepti/surovi-osnovni-iastia/patladjaneno-meze/ (http://www.recipemagician.com/recepti/surovi-osnovni-iastia/patladjaneno-meze/) , но без дехидратирането, лим. сок, зехтин, морска сол
17 ч. - 2 круши
21 ч. - салата айсберг, 1/2 авокадо, маслини, праз, пиперка, морков, 1/3 тиквичка, 1 връзка магданоз

Днес така доста на мазничко заложих с това авокадо и нахутите, слънчогледите и пр. Не знам какво ми стана с тоя нахут напоследък  :Content_4 - emotloader:, само мисля и премислям как трябва да заложа поредната доза за покълване  :pensif_29:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ros в 06-10-2011, 07:00:39
................................... Не знам какво ми стана с тоя нахут напоследък  :Content_4 - emotloader:, само мисля и премислям как трябва да заложа поредната доза за покълване  :pensif_29:!

Цвете, май ще ме запалиш по този нахут/ ама за сем.бобови съм чела, че яденето на покълнали е под въпрос  :surpris_23: ........ и това ме спира, за сега   :Confus_34:/
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 12-10-2011, 19:27:07
Тия дни много прочистващо си хапвам и пийвам зелен чай с джинджифил, лимон и мед всяка сутрин, плодово-зеленчукови сокове и смутита! Много приятно! После салати, плодове....много приятно  ;)
Днес издъних схемата с един боб в Маджарово, нещо ме отпра есенната романтика....а след това ме отпра бруталната тежест в стомаха  :Confus_3: :Confus_3: и щях да умирам! Явно съм го претоварила след дългото време на разтоварване  :Confus_34:! Знам ли?! Направо съжалявам и се почувствах виновна за пръв път от много време....аз така вина за храната нямам подобни пристъпи....но си представих горкото сравнително тяло като му метнах едни бобове как се е почувствало омотано....  :(...чудило се е що го наказвам!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 13-10-2011, 22:48:54
Днес като си купувах бразилски орехи от пазара и продавачката ме попита дали знам как се ядат?!  :Confus_34: И аз учудено попитах какво има предвид, а тя каза, че заради селена и сярата в тях, трябвало по 1-2 на ден, не повече!??? Някой чувал ли е подобно нещо и какви са аргументите за това. Едва ли съдържат толкова гигантски количества Se и S, че да навреди, ако изядеш например 6-7 ореха за един ден?! Или?.....
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-10-2011, 14:27:30
(https://lh5.googleusercontent.com/-iI7WMz1vnZ4/TpgpzegjfyI/AAAAAAAAASo/SmkOyj-zDks/s640/2011_10_14%252520%2525281%252529.JPG)
Днешната обедна салатка-мартеничка със спирализирано цвекло и черна ряпа, поръсени със сусам, лимонов сок, морска сол и зехтин.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: com_pot в 14-10-2011, 14:31:16
Ох, потекоха ми лигите от салатката ти!

А за селена - виж в тази тема - http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=402.0
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 15-10-2011, 09:58:14
Благодаря към препратката за писанията за селена  :flowers2:
Днес се наслаждавам отново на любимия джинджифилово-лимоново-медено-зелен чай  :) заедно с малко дъждец и свеж въздух  :peperudi: Понеже съм сама вкъщи и творя разни писания :weight_lift:, използвам момента за малко еднодневно разтоварване. Другата седмица предстои голям маратон във времето и пространството и искам да съм свежарка за него! Дано успея да се храня така, както обичам, въпреки предстоящото щъкане и никакво време! Цаката е в добрата организация и разпределяне на времето  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-10-2011, 20:58:32
Ей туй е днешната ми вечеря - спагети от тиквички със сос от сушени домати, сушени манатарки, зехтин, лим. сок и морска сол, отгоре поръсени с пресни магданоз и коприва  :essen: Снимката е малко калпава, но манджата не беше  :Content_14:
(https://lh5.googleusercontent.com/-xha7hTE7YuY/TqcCHbd0zbI/AAAAAAAAAS8/ZyLAvhYJnao/s640/2011_10_25%252520%2525282%252529.JPG)
Иначе, наскоpо бях в Гърция по работа и се разболях много смотано. Катерехме се по едни баири и ту жега, ту студ и накрая едно гърло, едни като синузитни състояния  :surpris_25: Но пък съм доволна от добрата си самоорганизация с храненето - носех си кълнове от вкъщи, маслинова пастичка, моркови, пиперки, праз, едно хубаво хлебче и оцелях...Е, и паеля (без месо) си хапнах едната вечер, че испанските доброволци там я направиха специално за нас  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 31-10-2011, 16:49:29
(https://lh5.googleusercontent.com/-poEOp4H9-Lo/Tq60rEdWXEI/AAAAAAAAATc/uiQQ-eUXAJk/s640/2011_10_31%252520%2525282%252529.JPG)
Обедната ми салата с прясна коприва, лапад, мента, босилек, цвекло и тиквичка  :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 01-11-2011, 12:34:53
Ами, понеже съм на вълна коприва и лапад  :essen:
(https://lh3.googleusercontent.com/-6D73yrCJ_74/Tq_INl0lI9I/AAAAAAAAAUE/R3lGW8UnZdc/s640/IMG_0897.JPG)
-коприва
-лапад
-морков
-броколи
-карфиол
-морска сол, лим. сок, зехтин  :thankyou:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 06-11-2011, 12:40:04
И такааа, днес спонтанно проведох един шантав експеримент.....Имах доста цвекло, а след утре, ще пътувам и вероятно то щеше да се развали....Ииии, аааз... бухнах три огроомони глави цвекло, две дребни зелени круши, връзка магданоз и няколко стръка целина в сокото....И резултатът беше ок. литър - 1,2 л. сок, който като изключим 200 мл. за другарчето, си изгълтах сама..
Резултатът....силно виене на свят, прилошаване, гадене, ходене до тоалетната честичко  tooth и др. Прочетох аз в един форум за прилошаването и си викам, че е странно....и то взе че стана.... Има и силно отделяне на секрети (храчки, с извинение  :-[).
А сега от пречистващото цвекло към предизвикателството на Байряма  :Confus_34: Ще ходим на Байрям у една наша приятелка и там всички са наясно с веган/суровоядските ни изисквания... Че няма да е само сурово, предполагам е ясно  :Confus_3:, ама няма как, живеем в такава общност и това е! От наше село щели да ни канят също на джамията и кмета ни предупреждаваше да не отказваме месото и да несе обясняваме, просто да не го ядем  :) Ще се справим! Днес се раздавали и бонбони и като надойдоха сутринта едни деца с едни торбички....аз почвам - банани  :Appetit_4:, ябълки, портокали...все плодове уж, сладко и здравословно  :bleh, ама тия ми ти деца с едни торби пълни с бонбони  :surpris_23: :surpris_22:, направо жал ми стана!
Въобще тия наши традиционни хранения са мега вредни, направо...Да не говорим за кланетата по Коледа, Великден, Гергьовден, Рамазана, Байряма и пр. Всьо равно и много неприятно!!!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: com_pot в 06-11-2011, 14:47:02
Хахаха! Не забравяй и клането по Никулден. Имам понеже такъв експириънс с един шаран, който оживя в мивката и аз, като мъжа в къщата, трябваше да му резна главичката с голи ръце. Още ми се доревава като си спомня.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 06-11-2011, 19:16:09
Оффф, и Никулден, и Петльовден и всички подобни са ми хипер тъпи....с извинение, на който не му допада изказването ми, ама наистина не ги разбирам тия измислени празници, на които трябва да резнем главата на някое живо същество, за да докажем символното значение на не знам си кво си.... Вярата и духовността нямат нищо общо с убийството и нараняването!!!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Faline в 07-11-2011, 04:05:22
Еее Цвете, каква е тази ударна доза цвекло, на мен и от 200 мл ми е ставало хипер лошо  :o
Точно днес пред мен режеха едно запечено цяло пиле и дори се обърнах на другата страна да не гледам, гадна гледка  :-\
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Ели в 13-11-2011, 20:14:45
Цветеее, като наръчник за салатки си, всички са много хубави, тази последната ме плени с цветовете.  :Content_22:
А за сока от цвекло... и аз имах подобни преживявания и за да се убедя, че е индивидуално, направих още сок и преследвах всеки, който ми се мернеше и се вържеше да го пие в къщи, обаче нямаше същия ефект върху тях. Оттогава май не съм цедила, така го ям.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 13-11-2011, 21:26:17
Ох, ето го и последното не-много-сурово произведение:
(https://lh4.googleusercontent.com/-HOId1d4j5bY/Tr64HA2N_MI/AAAAAAAAAZo/uC7WtUDk83M/s640/2011_11_12.JPG)
Сварен булгур, магданоз, пиперка, праз, сушени домати, зехтин, лимонов сок, морска сол. Нямах време да кисна булгура докато омекне, защото ми хрумна късно и направо го сложих да се свари  :surpris_23:
Стана супер.
Иначе днес явно преодолях непоносимостта към цвеклото, която развих за кратко след СОКА  :Confus_3: :whistling2 - emotloader: и хапнах една хубава софийска салата с цвекло  :weight_lift:, за ранна следобедна вечеря - салата от нори кори, моркови, тиквички, кълнове от соя, басмати ориз, маринован джинджифил, уасаби и още нещо  :bleh
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 29-11-2011, 18:28:06
Здравейте  :fluretaa:,
ами реших малко пак да си посподелям менюто тия дни, да стана по-редовна  :essen:
Давам го относително сурово, като изключим някой и друг картоф  :peperudi:!
Днес менюто беше:
10 ч. - 1 л. смути от 2 банана, шепа къпини и 2 шепи спанак, хлорела, лъжица сусамов тахан и лъжица мед.
14:30 ч. - салата от броколи, спанак, настъргана тиква, праз лук, бяло зеле, зехтин, морска сол, лимонов сок.
17 ч. - 2-3 мандарини
Сега ще вечерям шопска салата без сирене и салата от зеле и моркови (това в заведение по предварителна поръчка, няма как).
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Faline в 29-11-2011, 22:45:30
Цвете, и аз наблягам на зелените смутита, особено със спанак ми са сладки  :)
Само че не мога да си представя някога да почна да ям толкова малко, като теб, но ще се стремя към това  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 30-11-2011, 13:29:58
Маалко ли?  :Content_14:Може да изглежда малко, ама количествата ми са големи - смутитата ми например са по 1-1,8 л., салатите са огромни купи от по половин кило сигурно, обилно полети със зехтинче,  доста кълнове, ядки и семена вкарах напоследък....Днес например до сега съм на 4 ябълки и 4 круши за ранна закуска, 2 шепи белени накиснати бадеми с 4 накиснати сушени сини сливи, а за обяд си позволих едно бобче с колегите  :whistling2 - emotloader:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-12-2011, 22:29:07
Ех, прекъснах хубавото сурово ядене напоследък.... с двудневно ходене по терен и много готвено, ама нейсе! Сега пак продължавам! Е, не че толкова лошо беше, ама повече хапвах разни картофи, оризи, шоколад даже и кафе  :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3:!
Вече почнаха подпитванията "на Никулден няма ли да си хапна ама мъъъъничко рибка, тя нали не е месо"!!!!  ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? WTF!!!!!!
Измислих си една много яка салатка от последната седмица с броколи, зеле, спанак, настъргана тиква и морков, праз лук и традиционната заливка от зехтин, лимонов сок и хималайска сол! Опитвам се максимално да намалявам солта, пък била тя и хималайска, келтска, морска и пр.

Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-12-2011, 01:29:00
Днес беше прекрасен плодово-салатен ден  :love_007:
9 ч. - нарязани 1 банан, 1 портокал, 1 ябълка
        зелен чай
12:30 ч. - салата от цвекло, ябълка, орехи и гауда
               зелен чай с мед
16 ч. - 1 банан
18 ч. - зелен чай
20:30 ч. - огрооомна към 600 гр. салата от марулка, авокадце, сушени домати, лук и пармезан
               1 мандаринка
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Theodora в 08-12-2011, 10:15:30
Аз сол(морска) си хапвам доста  tooth Ако се поема достатъчно вода и човек не се събужда подпухнал - всичко е наред.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 08-12-2011, 21:24:30
Ох... много работа, много нещо....
Днес се сдобих с роботче, много готино Kenwood FP 735 - 900 W  :love_007: :thankyou:! Много му се кефя! Направих си салатка от зеле, цвекло и моркови за около 5 минутки  :thankyou: :thankyou: :thankyou: :thankyou:, ако беше с рендето....щях да чегъртам до утре  :surpris_23: Пък и е доста по-мощен от блендерчето, което ще го предам по веригата на друго човече да си блендва и да се радва  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: lilka в 08-12-2011, 21:44:19
 :flowers2: Честито, Цветенце!
Дълго и без аварайно да си го ползвате!
На вкусотийки безчет да се радвате! :peperudi:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 09-12-2011, 13:30:49
Днес си намелих ето този много як пастет  :flowers2:
http://www.recipemagician.com/recepti/dipove-i-pasteti/aromaten-pastet-tikveno-seme/ (http://www.recipemagician.com/recepti/dipove-i-pasteti/aromaten-pastet-tikveno-seme/)
 и го бухнах върху едни "цветчета" от карфиол и броколи, та стана прекрасен обяд  ;D! Само семките не ги киснах толкова дълго време!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 12-12-2011, 10:17:27
Снощната вечеря (https://lh6.googleusercontent.com/-B0leddkWtDs/TuW4JBl4PBI/AAAAAAAAAaE/BKxEz9klB0U/s640/2011_12_11%252520%2525281%252529.JPG)
Накълцан в робота карфиол, морков, праз лук, сушен домат, смлян сусам, лимонов сок, зехтин, морска сол  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 12-12-2011, 10:59:11
Идеята, разбира се, отново от
http://www.recipemagician.com/recepti/surovi-osnovni-iastia/karfiolen-oriz/
 :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 12-12-2011, 19:47:54
Супер идея цвете, точно се връщам в къщи с един карфиол  ;D :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 12-12-2011, 21:51:31
А аз се чудех какво да си правя праза. Само, че ще изчакам до уикенда да се пробвам, че сега съм на хапчета заради коляното и трябва да вечерям нещо по-стабилно.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-12-2011, 18:31:31
Днес денят пак е салатен  :thankyou: и обядът беше:
-накиснат булгур
-праз лук
-смлени коприва, магданоз и лимонов сок
-смляно ленено семе
-рендосан морков
-зехтин, морска сол

Забърках и за другаря един хубав несуров, но вегански обяд от:
-сварен кафяв ориз
-задушени набързо чесън, праз лук, пиперки, сушени манатарки
-черен пипер, гарам масала, морска сол, 2-3 лъжици зехтин  :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 23-12-2011, 14:36:08
Пък вчера си изследвах хемоглобина и се оказа 145!!! Според бащата в горната граница за жени, и дори над нея!!! Неговото предположение е, че е толкова висок заради ходенето ми в Хималаите...аз се върнах на 29.8, не знам дали има още някакво влияние...но ако приемем, че еритроцитите живеят по 90 дни (май толкоз беше), т.е. ако последните ми са се образували края на август, то края на ноември би трябвало да са загинали вече...но все пак наистина има шанс да имам по-високи стойности на хемоглобина заради това?! Мнения????
След месец-два пак ще го изследвам! Някой от вас правил ли го е, какви са ви стойностите?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 23-12-2011, 18:36:43
аз си правех изследване, но ми беше около горната граница, не над нея, но аз не съм ходил в Хималаите  :(
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 23-12-2011, 22:07:59
Аз нищо не разбирам от това, каква е връзката с хемоглобина и хималаите  :Confus_3: tooth
...не съм си правила изследвания дълго време, но правя такива планове, когато мина още няколко чернодробни пречиствания пролетта...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-12-2011, 00:40:29
Дани, връзката е следната:
-хемоглобинът е белтък, състоящ се от белтъчни субединици и небелтъчна съставка. Функцията му е да пренася кислорода в кръвта. Той се съдържа основно в червените кръвни клетки (еритроцитите - онези с форма на двойно вдлъбнати дискчета  :) ) и такаа... Та, когато сме на по-голяма надморска височина, където има по-малко количество кислород във въздуха, тялото ни компенсира, като произвежда повече еритроцити и добрият хемоглобин в тях пренася малкото кислород. Значи при малко кислород, имаме нужда от повечко еритроцити и съответно имаме по-високи нива на хемоглобина. За това на голяма надморска височина ни се увеличава въпросният хгб. Хората, жители на "високи земи", са си естествено с повечко червени кръвни клетки, по-големи бели дробове и пр. адаптации за компенсиране на недостига на кисород във въздуха :).
Ох, дано го обясних правилно, че срам за биологичната ми почти-диплома  :bleh :bleh :bleh! Ама, тъй де, не всеки става да обяснява, дори и да си е научил урока  :Confus_34:!
Та, моят тати-доктор си обяснява  145 хгб с връщането ми от високото - сиреч еритроцитчетата още не са умрели (червените кръвни клетки имат живот от ок. 90 дни....или пък 100...ъъъъ....100 и нещо  :Confus_34:, бе там някъде).
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 24-12-2011, 23:58:48
супер, всичко разбрах, но не мога да го повторя  tooth значи на който му е нисък хемоглобина най-доброто лечение е да го пращаме на високо някъде  tooth....весела коледа  :Content_22:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 25-12-2011, 01:04:27
Това означава, че човек, който диша бавно или редовно практукува пранаяма (а оттам и по-малко литри въздух за единица време през белите дробове) също би трябвало да е с висок хемоглобин.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 04-01-2012, 13:01:46
Здравейте и за много години!  :flowers2: Пожелавам ви много здраве, любов, енергия, хармония и мир :)))!
Гледам по темичките какви хубави неща са хапвали хората за Бъдни вечер и другите празници, прекрасни са!  :Appetit_17:
Моите празници минаха в обиколка по родата от Западна до Източна Бг и с това дойдоха някои хранителни затруднения, като например как да обясниш на баба си, че няма да и ядеш баницата или "постното" пуешко и накрая заключениета "Тая вашата работа, баба, ви направи такива!"  :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Но на Варна при мамчето нямах проблеми и си хапвах всеки ден моите си неща - салатки с био-доматки, зеле, айсберг, марулки, авокадо, моркови и пр. Жената дори се беше трогнала да ме зареди с лимони  :essen:!
Иначе от НГ си държа само сурово, въпреки нечий подли опити  :Content_4 - emotloader:, е, ядох там един немски ръжен хляб, който, честно казано, доста ми хареса, не го очаквах  :Appetit_17:!
Нашата трапеза на НГ беше скромна - салатка от китайско зеле, лук, авокадо, моркови, сушени домати, царевица и дресинг, а за другаря картофена салатка, нищо претрупано  :Appetit_17:, но си ни беше празнично!
Поздрави и усмивки на всички!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-01-2012, 14:11:49
Новото ми изобретение:
(https://lh5.googleusercontent.com/-MdqlaiNzKaw/TwWR8SzS7YI/AAAAAAAAAbE/DoQgMWrF8r4/s640/2012_01_05%252520%2525282%252529.JPG)
Имах авокадо....не знаех какво да го правя...Имах остатък от бадемово мляко...и него се чудех къде да го дяна...И взех, че ги пасиран заедно с лимонов сок + нарязана печена пиперка, малка глава лук и морска сол  :essen:. Сега ще го увия в китайско зеле и  :essen: :essen: :essen:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: com_pot в 05-01-2012, 15:07:37
yummy! Изглежда адски вкусно!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 05-01-2012, 20:30:41
Вечерята е сервирана..... :essen:
(https://lh3.googleusercontent.com/-dwzURSFN_DE/TwXr1kZrs8I/AAAAAAAAAbs/2EUJauvs4RE/s640/2012_01_05%252520%2525287%252529.JPG)
Червено зеле, броколи, накълцани на ситно в робота, 5-6 маслини, лимонов сок, зехтин, морска сол.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 05-01-2012, 21:00:33
Това китайско зеле - или не мога да му възприема вкуса или не съм уцелил на зелка. От две седмици премятам една ама по-ми прилича на маруля с гъбести жилки. Ако си затворя очите и трябва да го опитам трудно ще ме излъже някой.

Днешната ти вечеря ми хвана окото.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-01-2012, 16:36:04
Ето какво сътворих на обяд:
(https://lh4.googleusercontent.com/-_S-fQ_RXI1A/TxrMgYPgDuI/AAAAAAAAAck/_DaxDzKhYQ4/s640/2012_01_21%252520%2525282%252529.JPG)
Маруля, праз лук, кълнове от боб мунг, червена леща, киноа, пулпа от ореховото мляко, малко орехова майонеза (в доста течен вид), накиснато уакаме.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 21-01-2012, 16:37:03
Пропуснала съм пиперката...не е най-сезонната салата, ама много ми се прияде такава...
Довечера нещо по като за сезона  :bleh
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 21-01-2012, 19:15:14
 :essen: Супер е. :peperudi:..аз скоро не съм яла кълнове боб мунг, а толкова много ги обичам...не ги продават в моето магазинче, вече няколко месеца не носят ....
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 14-02-2012, 17:12:28
(https://lh6.googleusercontent.com/-I5ScIvwpdcI/Tzp4UkjxXTI/AAAAAAAAAfk/nOOgB4lv_9o/s640/2012_02_14%2520%25284%2529.JPG)
Късен обяд в условията на липса на вода у дома и спукани водопроводни тръби...ей сега видях кво им е било на нашите баби да носят вода всеки ден от кладенеца  :bleh :bleh :bleh Тоя development съвсем ни е развалил, еей  :pensif_29:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-07-2012, 09:35:10
Ах, моят скъп дневник потънал в забвение... :surpris_23:
Ако си обобщя храненето напоследък, трябва да кажа, че не е точно 80/10/10, ами 70/20/10 (плодове/зеленчуци/ядки и мазнини), което ми се отразява ама много добре!!! Преди нещо се бях вживяла по едни сложни салати с милиони съставки, сега наблягам на хапването на 1-2 зеленчука, дори не на салата, а просто нарязани и по-добре ги приемам. Но, FRUITS RULE  :weight_lift: :weight_lift: :weight_lift:, направо съм като енергийна бомба  :Cherries :Appetit_4:!!! И колкото по-сурово и необработено всичко, толкова по-зле ми идват редките, но все пак случващи се, консумации на готвено (картофена салата, зеленчуци на пара, ориз, леща и подобни).
Относно дошите (че чета на Петко дневника), аз май съм вата-пита или пита-вата, туй не ми е много ясно  ;D. Приятелят ми е чиста вата и определено като е по-дълго на сурово, почва да мрънка за готвено, та му правя гореспоменатите неща + домашен хляб и си е добре човекът  :peperudi:! Но с вкарването на повече плодове сякаш става все по-малко нуждата от готвено...
Сега предстоят едни пречиствания на дебелото черво и после май на черен дроб (макар че той е активен пролетта, но все до край на август ще го сколасаме).
Ако трябва да си обобщя менюто някак, то е:
8-10 ч. - зелен чай с мед и лимон/топла вода с мед и лимон
10-12 ч. - зелено смути (според сезона, но основно банан, магданоз, спирулина, марулка и вариации на тема)
12-16 ч. - плодове, каквито има в огромни количества
17-19 ч. - някакви зеленчуци на салата или просто нарязани - домати, краставици, тиквичи, лук, моркови, цвекло (като имаше и марули, спанак...сега листа от цвекло, магданоз, тученица и подобни)
Между храненията винаги по някой плод, следобед смути от ядково мляко с плод или подобни... Часовете са някакви приблизителни, не че по цял ден тъпча, просто може да е в 8 яденето, може и в 10 да е, в дадения интервал. О, и понякога пия турско кафе у съседите, че стана нещо като традиция и няма измъкване  tooth, но ми го правят по-слабо и слагам мед или пробвам чисто  :surpris_22:...
Правя си и една много приятна напитка с вода, лимон, мед и блендирани с мента и маточина  :thankyou:!
Явно човек като си има собствена градина, почва да се лакоми или знам ли и аз...сега виждаме кое е било недостатъчно и се "заканваме" за догодина да двойно, че все не ни стига, уж! Ние например сме някакви доматени чудовища, с тия домати няма спирка, имаме 200 корена, а сме двама  :essen: :pensif_29: :Confus_3:!
Ами, тъй то в общи линии манджоренето напоследък  :kisss: Ще чета сега за дивите треви и как да ги вкарам в "бизнеса" и тях  :Appetit_17: :Appetit_17:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Theodora в 25-07-2012, 14:05:47
 А така!!!  :Content_14:
 Плодовете рулз! И аз по цял ден ям и шашкам колегите с количества.  tooth
За мен си установих, че 10% мазнини т.е. около 45гр ядки на ден ми е малко - сега ям по 100.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-07-2012, 15:05:21
Ами, аз не ям всеки ден ядки, да ти кажа... Просто не се сещам... но ги консумирам като ядкови млека (бадемово, орехово, сусамово основно).
Пропуснах да спомена някои любими суперхрани, които ям, но не защото са "супер", а щото си ги обичам - спирулина (дори само с хладка водичка понякога), мака (вече по-рядко), какао и годжи-бери...Туй са от купешките суперхрани. Иначе, мен ако питате, всичко прясно, сурово и органично е супер  :weight_lift:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Theodora в 25-07-2012, 16:56:10
Ох, мен ако имаше как да ме пратят на някой тропически остров...щях да слизам от палмите с банани само за да попаса малко зелено .... tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 29-07-2012, 15:45:12
Днес си направих едно ново смути, което май ще ми стане любимо тези дни и за пръв път се престраших да метна щир  :thankyou:!
Блендирах банани, праскови, малко пъпеш (по принцип не ям пъпеши и дини, харесвам само аромата на пъпешите, но не и вкуса), тученица, щир, листа от цвекло и спирулина. От известно време не слагам мед в смутитата  и така сякаш много ми допадат  :Appetit_17:.
Едно смути ми е ок. 1 л./1,2 л. и го пия в продължение на час, час и половина, сама си го изпивам и по-късно още едно  :Content_14:.

Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Theodora в 30-07-2012, 09:15:22
 :Content_14: Само така!

Бтв, аз за меда знам, че не трябва да се меши с нищо, добре си си го усетила.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-10-2012, 15:54:46
Малко самореклама :)
http://www.organichno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=410&Itemid=95&fb_action_ids=4250387052630&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Theodora в 24-10-2012, 16:43:08
Приказка!  :Content_14: Догодина тройна реколта и да ни поканиш на гости!  tooth
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 24-10-2012, 16:56:30
Задължително, може да правим суровоядни събирания, съчетани с разходки сред природата, каяци по Арда, който го влече  :D и бърдуочинг  :fluretaa:!  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: com_pot в 25-10-2012, 11:55:00
Много ви се радвам, еййй! :-)))

Ако ви потрябва помощ - свиркайте! Може да се съберем една тумба ентусиасти да плевим и копаем из именията ви :-)))
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: bpa в 25-10-2012, 13:25:26
Малко самореклама :)
http://www.organichno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=410&Itemid=95&fb_action_ids=4250387052630&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

поздравления  :flowers2: :thankyou: :love_006 - emotloader: :Content_14:!
Определено и аз съм се запътил натам, но ми остава да измисля работата, която ще направи възможно това...
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: purelove в 25-10-2012, 15:24:02
Евала !  :flowers2: А всичко това (дом, градина, природа ..) може да бъде възможно само след революция в съзнанията ни .., която да задраска веднъж завинаги възможността някой да приватизира и натрапва готови заклеймени  познания, които следва да бъдат изхърлени на бунището на историята, където им е мястото.  :pensif_29: Това е то - Fight for the future или правото да живееш живота си както намериш за добре   :Confus_3: Чудесна статия  :flowers2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-12-2012, 17:54:32
Здравейте, сурови и не-толкова-сурови хора  tooth!
Весели празници от моя леко покрит с паяжини дневник  :flowers2:!
Както вече споменах в една друга тема, живот и здраве, догодина ще си имаме сурово бебе  :Appetit_4:!
Нямам много какво да споделям за храненето си, тъй като такова на практика липсва в последния месец и половина  :Confus_3:! Моето "сутрешно прилошаване" е целодневно и поради тази причина мога да изброя десетте си хранения поименно от ноември насам (основно банан и киви, всичко останало си заминава)  :'(!!!
Но скоро се надявам да се върна към нормалното си хранене с предимно сурови храни - плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, смутита, сокчета, чайчета и подобни  :peperudi: (обикновено опитвам и по нещо готвено на гости или от на другарчето, ако ме привлече - варен или печен картоф, сварена киноа/булгур/ориз, варена леща или др.!
През бременността планирам да хапвам повечко...още повечко плодове, огромни салати с много зеленолистни, зелени смутита и ще опитам някои нови неща с повече вит В12 (освен традиционната ми любима спирулина  :heart_2:) - ще пробвам да си правя сама кисело зеле, ядкови сирена, кефир и др. ферментирали продукти.
Поздрави и отново весели и здравословни празници (и след това)  :flowers2:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: com_pot в 25-12-2012, 18:24:17
Ах, че хубава новина за бебето! Пу-пу, стискам палци!

А за гаденето  - пила ли си чай от гьозум? Той се препоръчва при повръщане. Аз го предпочитам студен.

Светли празници на вашия дом и ... очисти най-накрая тия паяжини от тоя дневник! :-))
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Theodora в 26-12-2012, 13:00:01
 :Content_14: А така, и все повече сурови бебета да се появяват!  :weight_lift:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Даниела в 26-12-2012, 13:23:57
Цветенце, прави си джинджифил, това е чудесно средство срещу гаденето  :love_007:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 26-12-2012, 14:11:47
О, Дани, ще пробвам с джинджъра, ама до сега нямах много ходения до града, нито възможност да си купя. Утре, живот и здраве, ще се доберем до Хасково, снегът тук се топи и е ок. Вече ми се прияждат разни сурови неща (основно си мечтая за смутита)!!! Само дано скоро си имам кухня... Че до онзи ден "кухнята" ни представляваше салон, разграден и само на греди  tooth! Че другарят изкърти старите дъски и накова ново дюшеме, щото старите дъски миришеха гадно и аз повръщах само като изляза в коридора, голямо психо съм станала  :Confus_3:! Даже един ден мъжът ми пропадна между гредите докато къртеше дъски  :surpris_22: :Content_4 - emotloader:, ама нищо му нямаше.
Вчера си смятах в chronometer-а дневния калориен баланс и от необходимите ми над 2000 калории, бях приела само 25 % (героичните 2 банана, 2 кивита и шепа слънчогледови семки)... А като си помисля за многото 3-4-5 дни, които съм имала на пълен град  :Confus_3: :surpris_25:! Ама ще се стягам! Вече имам живец, само сила ми липсва, но няма от къде да дойде, като не вкарвам енергия в системата :Appetit_4:!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 26-12-2012, 17:35:23
Хора, някъде да сте виждали дървена голяма купа, която да става за салати? От типа на петата от линка:
http://www.comfort.bg/bg/interesno/view/1539.html Дори по-голяма и по-разлята някак си... Много ми се иска, като проям, да почна в такива купи (само стъкло, дърво и керамика) да си приготвям храната. Определено, по-нататък ще минем на керамични тави, тенджери и тиган (въпреки, че се чудя дали си струва инвестицията, предвид малкото готвене и тенденцията все по-рядко да се случва това).
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: ivan ianev в 26-12-2012, 20:13:06
Най-вероятно е да откриеш такава купа на димитровградския пазар. Близо е до теб, а и там има голямо разнообразие. Освен това цените са поносими, а и можеш да се пазариш /всъщност не е ли това смисълът на пазара?/.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: com_pot в 26-12-2012, 21:36:39
Мен обаче дървените съдове ме притесняват - нали сте гледали филмчето за това какви микроби има в кухненската дъска за рязане. Поради тази причина много хора предпочитат да ползват пластмасови. Та по същия начин ме е страх, че дървените съдове ще задържат микроби заради структурата си. 
 
Иначе такива гаванки съм виждала като че ли по етно магазините, а в Карфур има едни по-тънки като от бамбук.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Кюна в 26-12-2012, 21:49:43
Зависи от конкретната дървесина. Има някои дървении, които са подходящи за кухненска посуда. Но за съжаление не мога да кажа кои, тъй като като цяло предпочитам порцелан и стъкло, а не дървени. ::) Но предполагам с малко ровене може да се намери коя дървесина е подходяща.
Много информативна публикация от моя страна, няма що. tooth :Confus_3:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Zloqd в 27-12-2012, 00:51:48
Зелено Цвете, да знаеш с колко години ме върна назад като спомена за дървена купа - като бях малък и си ходех на село ми правеха попара в дървена купа и я хапвах с дървена лъжица...
Да те предупредя, че в държена купа не е желателно да се сервират продукти със силна специфична миризма. Аз ползвам дървен кълцалник за чесъна - дори и да издялкам един милиметър от повърхноста миризмата на чесън ще си остане. Не, че ми пречи, но ако е съд за десерти няма да е много приятно.
Мазнината  се измива много трудно от дървото или е почти невъзможно.
Сега ползвам порцеланова купа - много лесно се измива със студена вода дори и да е мазна.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 27-12-2012, 21:13:56
Е, аз определено няма да пльоскам каквото и да е във въпросната купа  :bleh. Но, мисля, че с подходяща поддръжка, можем да си гарантираме сравнителна чистота и безопасност на храната...колко други неща са опасни, ама си ги зобаме :surpris_23: Ще търся и ровя, има такива с някакви безопасни покрития, които могат да се измиват с препарат (аз ползвам екологични, биоразградими и пр. :pensif_29:).
Да се похваля, че днес проядох  :Appetit_4:, ще живея  :weight_lift: Хапнах салата от зеле в Хасково и сега у дома сандвич от едно много готино немско ръжено хлебче с авокадце (щях да му мацна и сушен домат, но не знам де ми е пасаторът :Confus_34:).
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Кюна в 27-12-2012, 21:30:33
Радвам се, че се чувстваш по-добре!
Хайде, от тук насетне бременеенето да е леко и безпроблемно!  :Content_22: (как ви завиждам на двете с purelove,  :whistling2 - emotloader: аз съм пристрастена към бременеенето  tooth)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 06-01-2013, 20:26:45
Това е първата храна от повече от два месеца, която си приготвям сама...почти сама, де  :thankyou:
(https://lh3.googleusercontent.com/-ydooRiooRCY/UOm_lA_9YmI/AAAAAAAABQg/csMRMFQiLWk/s640/2013_01_06%2520%25283%2529.JPG)
Има китайско зеле, авокадо, кълнове от боб мунг и лимонов сок. Понеже аз не излизам в коридора, където ни е мивката (една стара мивка, опряна на тухли, жалка работа сме в момента), мъжът ми прави подготвителните дейности - мие, бели и пр. Аз само режа, овкусявам и бъркам  :essen:! Солта ми е някаква непоносима и понеже у дома съм на киви-бананова диета, ако ям нещо готвено и то със сол  :surpris_22:, после се чувствам мн. зле. Отвикнах от солта и после направо ми изгаря вътрешностите.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: kati_na в 24-01-2013, 13:53:34
Здрасти Цветенце,
Честита и безпроблемна бременност. В кой месец си?
Аз карам трети :) .
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: purelove в 24-01-2013, 16:07:44
Еха !  :flowers2:
Доброжелюбна бременност, Кати   :flower:
Разорала съм дълбоко няколко интернет парцела  ;D , задълбочено чета и проучвам подробности около суровата бременност и майчинство на някои авторитети по темата. Има идеи които ми харесват, но засега експлоатацията им е сведена до санитарния минимум  :Confus_3: Хвърлям по едно око на форума, следя публикациите ви по темата. Имам и много за споделяне :) Утре живот и здраве взема ли последния изпит, смятам да пускам корени (че ми е по уютно тук)  :)
Каква козметика и масажни лосиони ползвате ? По време на душ ексфолирам кожата съз захаросан мед,търкам с луфа и след това мажа с кокосово или бадемово масло. За сега нямам зачатъци на стрии  :)
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 25-01-2013, 19:24:30
Kati_na, в мометна съм в 16 г.с. и 4 дни., демек 4-ти месец. Имах тежки времена с храненето, по-скоро си беше принудително гладуване  :(, но свършиха. От 2-3 седмици започнах да си хапвам почти нормално, до преди това понасях само банани и кивита. Вече ям салатки и някои готвени неща - картофи, ориз, зеленчуци на пара... Но наблягам на огромни количества смутита и салати  :weight_lift:
Purelove, аз ползвам био масло от шей (карите), смесено на водна баня с масло от кайсия (може бадем, лавандула или всякакво). Четох много хубави отзиви за каритето и бременността и определено по-доволна от друго не съм била до сега. Бях фен на кокосовото (desi82май го ползваше редовно през бременността си и не само), но то има охлаждащ ефект през зимата, доколкото знам.
Приятни моменти през бременността и хубави бебета накрая!  :flowers2: Радвам се, че има и други такива като мен (в голяма степен), че ми е трудно да срещам подкрепа за начина си на живот, особено сега, и плановете си за бебето и как ще го гледаме!
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: kati_na в 15-03-2013, 15:52:28
Здравей Цветенце,
Не си писала отдавна. Голямо ли е коремчето вече, знаеш ли пола на бебо?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 15-03-2013, 19:36:34
Привет, kati_na, коремчето расте стремително  :weight_lift:! Ще си имаме момченце, вече съм в 24-та седмица и всичко за сега е наред! Ти на какво положение си? Надявам се и при теб, и при purelove всичко да е наред!
Хапвам основно сурово, но не на 100 %  :whistling2 - emotloader:. Сутрин любимата топла вода с лимон  :heart_2:, по-късно плод или смути, на обяд салата, след обяд продължавам с някакви плодове и вечер пак салата или евентуално някой печен зеленчук (картофи, зеленчуци на пара и подобни). Обаче като цяло готвеното ми предизвиква киселини, а онзи ден от един ориз...ъхм...ами замина си половин час след ядене  :surpris_23:. Иначе ми се прияждат готвени неща, основно картофи и също като готвя на мъжа ми, понякога опитвам.
Относно физическата активност, основно дълги пешеходни преходи по пресечен терен около селото ни и района + градинарство! Понякога правя и разни асани, но не се натоварвам целенасочено.
 :heart_2:
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: kati_na в 18-03-2013, 14:33:44
Привет, kati_na, коремчето расте стремително  :weight_lift:! Ще си имаме момченце, вече съм в 24-та седмица и всичко за сега е наред! Ти на какво положение си?

Аз влизам в пети месец. Само проблема с яденето трябва да си оправя, защото ям много неполезнотии: преработени и опаковани храни. Съответно качих и много килограми. Иначе отивам и се прибирам пеш от работа, сутрин правя една 30-сет минутна тренировка за бременни. Затова започнах да пиша във форума - да се постегна, да си оправя храната и да се наслаждавам на бременността си. Аз още не знам пола на бебчо. На 1.04 съм на ФМ и тогава ще се види :) .

П.П. Дано щъркела да ни донесе момиченце, защото батко вече имаме ;) .
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: green flower в 20-04-2013, 21:10:27
Привееет от една все по бременна green flower  :weight_lift:! Моето дневниче, а и чуждите гледам, нещо замряха   :P, та викам си да го посъживя малко...
Пролет е и аз стабилно живея от зелении и плодове. Сутринта задължително започвам с топла вода с мед и лимон, два часа по-късно смути (обикновено банан, киви + зеленолистни от типа на спанак, маруля, живовляк, коприва, глухарче). На обяд салатка, вечер, ако ям въобще - също някаква салатка и през деня вкарвам пак някакви плодове. Пия доста фрешове  - портокал, ябълка, морков и спанак ми е любима комбинация.
Онзи ден пак се "докарах" от едно смути (поне мисля, че беше от него), защото прекалих с живовлека и повръщах цял ден  :surpris_23: :Confus_3:. Сега не му е времето за експерименти, обаче.
Почти не ям готвено, преди няколко дни опитах пържен картоф  :Confus_3: и не останах очарована :Content_14: :Content_14:.
Опитвам се да ям и кълнове, но не съм много редовна, все ги забравям. Чат-пат ям накиснати орехи или бадеми (или мляко от тях в смутитата). Хапвам и сусамов тахан честичко  :essen:.
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: kati_na в 07-05-2013, 12:44:08
Здравей Цветенце,
Само с един пост ли смяташ да раздвижиш дневничето си?
Аз също раста :), чакам момиченце и е много активна, през час се врътка и рита.
Аз си хапвам от всичко, но умерено.

Поздрави :) . За кога ти е термина?

Purelove дали е родила вече?
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Theodora в 07-05-2013, 13:37:07
Оле..от живовляк и аз съм повръщала...внимавай с хистамини/оксилати и т.н...Тва включва дори спанак...  :-\
Титла: Re:Дневник на Зеленото Цвете
Публикувано от: Кюна в 08-05-2013, 11:26:45
Purelove дали е родила вече?

От трети лица научих, че е родила и че са изкарали до термин с близнаците.