Форум Земя назаем

Суровоядство => Досие на суровите храни => Темата е започната от: Кате в 30-05-2009, 23:29:07

Титла: Чесън
Публикувано от: Кате в 30-05-2009, 23:29:07
Чесънът е истинска панацея за сърцето

Тази широко използвана подправка се отличава не само със специфичния си аромат и вкус, но и с цял куп свойства, които я правян незаменимо средство в борбата със сърдечно-съдовите заболявания

Чесънът е много калоричен - 135 калории за 100 грама. Той съдържа истински коктейл от редки и ценни олигоелементи - магнезий, мед, селен, цинк, никел. Внего има и калций, калий, сяра, желязо.

Защо да го ядем?
Диетолозите го наричат "ангел-хранител" на сърцето и определено не грешат. Благодарение на една от съставките си - простагландина, чесънът понижава както кръвното налягане, така и нивото на холестерола (само една скилидка дневно го смъква с 20%). Неговата редовна консумация разрежда кръвта и не позволява образуването на тромби. Освен това има и антиоксидантно действие, което се отразява благоприятно върху общото състояние на организма.
Чесънът е чудесен диуретик (също като лука и праза). Съдържащите се в растението калий и фруктозани ускоряват изхвърлянето на течности, зтова го препоръчват на всички жени, които се опракват от подпухване, подуване на стомаха и торбички под очите в дните, предхождащи месечния цикъл.
Действа като антибиотик. Чесънът е известен от векове като средство за лечение и профилактика на безброй болести, 4есънът има антибактериален ефект, доказан от Пастьор през 1858г. Тази му особеност се дължи на алицина, субстанция, която унищожава бактериите, причиняващи салмонелоза, както и някои микроби, отговорни за заболяванията на дихателните пътища. Бори се успешно и с инфекциите, укрепвайки имунните сили на организма.
 Полезните комбинации
Чесън-зехтин-домати за защита на сърцето, артериите, клетките
чесън-гъби-магданоз за предпазване от тежките матали и свободните радикали
чесън-босилек срещу проблеми със стомаха - 4есънът ликвидира бактериите, причиняващи салмонелоза, диарии и гастроентерити, а босилекът има антисептично действие върху цялата храносмилателна система

Какво не знаем за него?
-Откакто свят светува, всички цивилизации по света са смятали, че чесънът е враг на черната магия, урочасването, вампирите - неслу4айно на санскритски името му означава "убиец на чудовища"
-Според дерматолозите, растението активизира растежа на косата и предотвратява окапването й през преходните сезони. Затова, ако имате достатъчно кураж, масажирайте скалпа си с 3 намачкани на пюре и затоплени в малко зехтин скилидки, оставете "маската" да престои 1 час на главата ви и я измиите с голямо количество шампуан (или хума?). Правете това веднъж седмично докато не забележите подобрение от нея.
- За да не ухаете прекалено силно след консумация на подправката, сдъв4ете малко магданоз или няколко зърна кафе.

"Коса и стил"
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 29-07-2009, 11:50:47
Чуден имуностимулант и убиец на бацили можете да си направите при това с минимум средства.  Чеснова настойка.  Пие се по няколко капки, не мирише ,а била още по-силна дори от яденето на суров чесън.  Аз съм си направил за години напред..  Гледам всяка сутрин да пийвам.

Големият природолечител акад. Неумивакин разказва в книгата си как навремето по времето на страшната чума - средните векове , имало описан случай ,когато четирима мародери обикаляли къщите на умрелите  и плячкосвали каквото им попадне. Знаели за тях, но не можели да ги хванат. Накрая ги сгепцали и щели да ги бесят естествено, но някой гениален мозък се усетил, че странно защо никой от тях не се бил разболял, при все че обикаляли само по заразени къщи. Казали им : " Ще ви пощадим, но кажете как успяхте да сте живи? "    Ония отговорили ,че странно откъде им било хрумнало , но използвали постоянно една напитка,която сами си приготвяли -  накисвали чесън във вино. Как са го ферментирали и точна рецепта не се споменава.   Но както се казва коментарът е излишен.. 

Натрапва се обаче отново въпросът - как така великата хуманна медицина е пропуснала този факт - вероятно не се е сетила за начин да го патентова :))
А при нея  , подобно на оня принцип   "За умрелия - или добро или нищо" , важи същото - " Или патентовано или нищо "   :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: megusta в 29-07-2009, 11:58:05
Бате Бино, бързо да казваш рецептата за чесновата настойка.
В нашата къща чесън и лук вече не се яде - мъжа ми е голям враг на луковиците и е в състояние да се изнесе от къщи, ако започна да готвя с тях. Така че приела съм жертвата и си хапвам само когато съм в командировка /то хората по друг начин изневеряват тогава, ама нейсе... ;D/.
Та си мислех че една чеснова настойка като лек може би ще се понесе по-благо.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Petko в 29-07-2009, 14:15:38
Даа, това сега трябва да изровим отнякъде - рецепта за чеснова настойка ;D Ще се поразтършувам и ще пиша, ако ме споходи късметът ;D ;)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 30-07-2009, 09:23:53
Бързо давам ето чесновата настойка. На Мегуста и сие..:)
Първо да кажа,какво пише: Чесънат губи свойствата си с времето ( както и ние :)  )
Оставен в хладилник ,пък и извън него -още по-зле - след 8 мес. вече е изгубил напълно фитонцидните си свойства.Тоест - след декември вече става на пласебо.
Затова пък настойката си остава силна и след декември :)   

 Старо народно средство. Необходими условия : Чесънът да бъде свеж ,с големи скилидки. Бутилка с плътно затваряне - от тъмно стъкло. Качествена водка , или разреден медицински спирт. Тука някой адекватно напомни,че не всеки спирт е подходящ.Трябва да е хранителен спирт.( Аз ползвах етилов от аптеката,не знам дали добре съм направил.)Настойката се при готвя във фазата на новата луна. При пълнолуние е вече готова.
в Половин литрова бутилка се слага счукан на дребно чесън - една глава.(Но става въпрос за голяма такава,значи 2-3 нормални, не е от значение точно колко,не се мерят милиграми.) добавя се спирта- две чаши. Слага се на тъмнои се разбълниква два пъти на ден . Когато е готово се филтрира внимателно и е готово. Съхранява се на тъмно и хладно ,пие се по10-15 капки сутрин и преди сън. С годините действието се усилва, образуват се нови ферменти.
 (От моя опит: Не знам ти как ще го филтрираш, но при мен и след филтрацията остана фина утайка.  ,дето се чудих как да я махна .Оставих шишетата няколко дни - всичко да се утаи и да отиде на дъното. После наклоних внимателно шишето и пресипах в друг съд,като утайката си остана на дъното . Е,жертвах едно минимално количество, което се губи заедно с утайката. )   
Това е, Пари нема- действайте, но за това поне не ви трябват много пари.
:)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: megusta в 30-07-2009, 09:59:41
Много благодаря Бате Бино!!! ::)

Само не разбрах две чаши, но колко големи? Това, че се приготвя в половин литрова бутилка предполагам означава водни чаши т.е 200-230мл?
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 30-07-2009, 10:15:55
www.zemianazaem.com/?p=87#comments

Тук е мнението ми относно фиксираните дози.  - от 6.07.09
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Radula в 30-07-2009, 21:02:49
Леле, майко!!! Има ли по-гадно нещо от тая настойка?? хаха
Не само че е с чесън, ами и в спирт/алкохол - гадост! Мислех да пробвам, ама като прочетох...... май ще я пропусна  ;D
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 30-07-2009, 21:56:07
Това са 10 - 15 капчици в чаша вода , бе ,душко,  недей разколебава ценителите,  обикновена настойка , не се мръщи толкова, това е древно озравително средство. Няма да се напиеш,не бой се :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Radula в 31-07-2009, 04:09:56
Усеща ли се чесънът от тези 10-15 капки, бате Бино?  ;D
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: mariiina в 31-07-2009, 12:17:02

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=dietes&Number=1948578939&page=16&view=collapsed&sb=5&part=  от тук е

Покрай сегашната ми диета си разрових "АРХИВА" и открих тази рецепта,която правих през далечната 1986-87г. и отново през 2005г.Навремето ми я даде една медицинска сестра с препоръката,че се използва за прочистване на организма,тонус и убиване на апетита-та затова се хванах и сега я приготвих.Искам само да кажа,че съм отбелязала:ЗАБЕЛЕЖКА:ЛЕчЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОВТОРИ ОТНОВО САМО СЛЕД 3 ДО 5 ГОДИНИ!!!Ето и самата рецепта:
Тибетска рецепта с чесън
Добре почистен чесън/сух,стар/350гр се нарязва и счуква в глинен съд с дървено чукало,стрива се добре и се залива с 200г спирт/70-90*/.Съдът се затваря добре,държи се на тъмно и хладно място 10 дни,след което се прецежда през плътна тъкан.Течността престоява от 2 до 3 дни и лечението започва по следната схема.
С капкомер в чаша с 50г пр. неварено мляко 10 мин преди ядене се поставят капки както следва:
ДЕН ЗАКУСКА ОБЕД ВЕчЕРЯ

1 1 2 3
2 4 5 6
3 7 8 9
4 10 11 12
5 13 14 15
6 15 14 13
7 12 11 10
8 9 8 7
9 6 5 4
10 3 2 1
11 15 25 25
12 25 25 25
За улеснение и по финансови причини купувам мляко и го замразявам в малки пластмасови чашки за кафе.Мисля,че топи и мазнините.Ако някой знае тази рецепта,моля да пише,за да обменяме мнения-аз лично я направих преди 2-3 дни,за да я ползвам отново,защото през 2005г много ми помогна.Аз също съм на разположение.До скоро!
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 31-07-2009, 13:38:50
Може да се каже ,че почти не се усеща ,Радулче. Ама знам ли, вие жените с тази ваша чувствителност :)

Вероятно ще се пръкнат стотици вариации на тема "чеснова настойка" ,  Сигурно някой ще препоръча да се слага и във боза.. :)
Но тази горната рецепта , на кака mariiina , има явни "странности"  - понеже се препоръчва "стар" чесън. 
На всяко  старо растение, или стара билка енергетиката ,фитонцидните свойства ,минерален състав и тнт...  са много по-слаби от на младото,току що откъснато  растение.  Не е ясно как някой "лауреат" е заключил обратното :)
 ( И моите фитонцидни свойства са по-слаби от времето,когато бях на 20 :))   
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Petko в 31-07-2009, 20:11:42
http://www.yoga108.info/yoga/tibetska-recepta.html
Същата рецепта е тва, нищо ново...просто никъде не пише стар или млад чесън...
Добре почистен чесън/сух,стар/
ааааааааа...бате Бино, има се предвид, да не е млад в смисъл да е на скилидки от тези изсушените дето са ;) Нали се сещаш?
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 31-07-2009, 21:02:20
Разбира се ,че се сещам Петко ,нали го ям здраво в последно време. Ама той е на скилидки и през началото на юни. Когато оформи глава, тогава се къса. А пък колко ще стои в избата от там нататък -  от тогава той отслабва.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Petko в 31-07-2009, 21:29:31
Може би трябва само да позасъхне малко, и тогава цоп в хаванчето ;D ;D ;) :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: valentingn в 29-09-2009, 16:08:39
Те хората подкарали бизнеса с чесън
Натанал (http://www.nvherbal.com/upatvane.html)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: диана чалъмова в 22-11-2009, 02:40:16
zdr xaresami va6ata recepta za 4esana i iskam da q napravq no mariiina kakvi sa tezi 4isla kakvo ozna4avat  :Content_22:  : ???
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Вери в 22-11-2009, 09:18:22
Броят капки. :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Petko в 22-11-2009, 10:32:15
Драги съфорумци, късна есен е(макар и да не се усеща още ;D). При тази грипна епидемия и насаждан страх, споделете хапвате ли си чесън като мен :Appetit_17: ;D Какъв предпочитате - пресен или на скилидки?
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Кате в 22-11-2009, 12:38:26
Petko, ние ядем и от двата вида - и пресен и на скилидки. Давам и на детето. Ако е зелен, си го хрупа, ако е скилидка я скълцвам със зехтин и сол (морска) и му слагам съвсем малко в яденето
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: desi82 в 22-11-2009, 18:26:28
И аз си хапвам по малко чесън. Сега използвам само стар.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Petko в 22-11-2009, 18:41:45
Супер! И аз го тача, макар да се оплакват вкъщи често ;D :D :D
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Val в 22-11-2009, 22:06:02
И аз си хапвам. Имам ли възможност / т.е. ако не ми предстои да ходя някъде/ веднага се възползвам. Обичам и зелен, и стар.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Zloqd в 26-11-2009, 01:40:29
Аз предпочитам стар чесън по възможност български. Китайския е добре да мине през лека термична обработка.


-Според дерматолозите, растението активизира растежа на косата и предотвратява окапването й през преходните сезони. Затова, ако имате достатъчно кураж, масажирайте скалпа си с 3 намачкани на пюре и затоплени в малко зехтин скилидки, оставете "маската" да престои 1 час на главата ви и я измиите с голямо количество шампуан (или хума?). Правете това веднъж седмично докато не забележите подобрение от нея.
- За да не ухаете прекалено силно след консумация на подправката, сдъв4ете малко магданоз или няколко зърна кафе.

"Коса и стил"

Разказваха ми един подобен случай, само, че вместо чесън и зехтин било с чесън и мед. Познайте какъв бил резултата - щом човека свалил маската скалпа му бил червен и изгорял и на места кожата му окапала.
Чувал съм , че скилидка чесън има свойството да прогаря и да прави дупка ако се държи дълго време допрян до кожата.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Svetlio в 26-11-2009, 09:47:34
Майка ми е разказвала,че кагото ме е родила,на едно място на главата и,косата просто окапала.Няколко сантиметрово кръгче.Тогава,започнала всеки ден да го натрива,със скилитка чесън,"направо до кръв".След няколко седмици,косата и порастнала отново.Така че,на нея и е помогнало чесънчето.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: beelee в 26-11-2009, 10:34:32
Също помага ако те боли зъб - слага се парченце на зъба и минава.
Чесънът и лука са естествени антибиотици :) Рупам ги с удоволствие, особено зимата ;)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: titan в 02-03-2011, 20:23:33
Одеве реших да си хапна малко чесънче  tooth и гледам прорастнало , това зеленичкото вътре полезно ли е да се яде ? Не че му простих  tooth
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Zloqd в 02-03-2011, 21:23:16
Това зеленичкото взима хранителни вещества от бялата част на скилидката, така, че най-дълго време става за ядене - останалото обикновено започва да съхне.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: titan в 02-03-2011, 21:40:21
Мерси , и аз така си помислих , по вкусно е от самата скилидка и не е толкова люто. Препечена филийка, хубаво масло  :whistling2 - emotloader: панагюрска чубрица , чесън и натурална кафява маслина ...малиииииииии  tooth
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Вери в 02-03-2011, 22:24:46
Това зеленичкото взима хранителни вещества от бялата част на скилидката, така, че най-дълго време става за ядене - останалото обикновено започва да съхне.
Така е.
Титан, направо кълнове чесън си си хапнал. :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: marulka в 07-03-2011, 08:15:30
Титане, оставих те няколко дена без контрол и веднага почна масло да мажеш на филийките :pensif_29: Със свинска мас ако намажеш и поръсиш с червен пипер също е много вкусно, пробвал ли си?
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Вери в 07-03-2011, 08:23:51
Е, той под масло може да е имал предвид кокосово. ;) Примерно....а може и какаово.  ;D
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: marulka в 07-03-2011, 08:42:04
Ша си каже всичко той tooth
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: titan в 07-03-2011, 16:59:11
краве , президент , само такова купувам , от другото ме е страх , но има странични ефекти - храчки , слуз
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Katya в 16-03-2011, 19:34:36
Чесънът е любима подправка в нашата кухня. Той има разнообразен химичен състав. Луковицата му съдържа 36,7% сухо вещество, 1.44% минерални соли, от които най-много калий, натрий, калций, фосфор, магнезий, сяра, силиций и други, витамини от групата B, D, C ( 10-12 mg%) и други. Чесънът съдържа и етерично масло до 158 mg%, на което се дължи специфичната му миризма. В него се намират големи количества фитонциди, поради което той се смята за едно от най-сигурните предпазни  средства срещу коремен тиф, дизентерия, дифтерид, както и други заразни заболявания. Чесънът предпазва от инфлуенция, грип, синузит, ангина, предотвратява и лекува анемия, има доказано профилактично действие при атеросклероза и хипертонична болест.
Изследванията показват, че чесънът запазва тази своя активност и при загряване. Това оказва влияние върху храносмилателната система, като подтиква и усилва отделянето на стомашен сок, възпрепятства гниенето и ферментацията в червата. Чесънът е силно противоглистно и пикочогонно средство.
Зеленият чесън, както и зеленият лук са едни от най-ценните зеленчуци през пролетта.
Информация: „Използването на зеленчуците и плодовете в домакинството“, автори: М.Цолова, В.Стоилова
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Ptirinha в 18-03-2011, 10:42:06
тачи се много чесъна у дома.., но тази година направо не си сядаме без него.., и засега не сме боледували от грипове и настинки(за разлика от друга година, когато все нещо ни помъчваше за по три-четири дена..), не знам дали е от това, ама ми харесва да не боледуваме ;D

а миризмата си ми харесва :bleh
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: diva menta в 18-03-2011, 14:14:36
И преди си похапвахме чесън, но тази зима го слагам на всички салати :whistling2 - emotloader:, особено ако е пресен, не намерих салата, на която да не върви  tooth

"Препечена филийка, хубаво масло панагюрска чубрица , чесън и натурална кафява маслина ...малиииииииии"

И у дома много обичаме такива филийки, само че със зехтин и поръсени с босилек  :bleh

ПП - Ох, нещо се обърквам с тези цитати, не успявам да "цитирам" като хората, нямам опит във форумите, прощавайте!  :Confus_3:
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: черен гарван в 01-07-2011, 13:02:39
аз искам да запитам - вярно ли е, че чесънът понижава кръвното и не е препоръчителен за хора с ниско кръвно? щото като се замисля, аз като почна да ям чесън и ми е супер уморено едно такова и страшно много ми се спи.... това дали е нормално? затова и не го консумирам, защото хем съм уморен, хем ми се спи по цял ден и е някак кофти.... ама да не би пък да действат разни пречистващи процеси и това да е причината?  :surpris_23:
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: vesselin777 в 01-07-2011, 17:26:20
 Ами тя сярата е доста силен окислител. Нормално е, ако си понатрупал токсини, било то от неправилно хранене или от стрес, да поокисли тук-там и да почувстваш чудния ефект на автоинтоксикацията. За твоя информация, аз така се чувствах отвреме-навреме като приемах ММС, а той също е доста силен окислител. При чесъна много рядко съм усещал подобно нещо и то винаги като съм се уливал с количествата. Тогава дори започва да ми дразни стмаха, ама това си е логично.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: черен гарван в 01-07-2011, 17:34:19
чакай сега, че с тия окислители.... простичко обяснено - смяташ, че е резултат усещането ми на това, че организма ми се чисти от токсините.... а нямаш ли предвид тогава автодетоксикация... автоинтоксикация не е ли да се тровя с чесъна, а не да се чистя? и всъщност, защо това окисляване е добро за организма? както и да е... ако не ти се обяснява последното недей ;) ама да питам и още нещо - дали ще мине след няколко месеца ядене на чесън да речем... като се поочистя от окисляването и детоксикацията, дали ще спре това гадно усещане на умора и желание за сън ?  :surpris_23:
мерси за отговора :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Даниела в 01-07-2011, 21:19:42
И на мен ми понижава кръвното чесъна, и затова избягвам да ям...Но пък много обичам , особено пресен чесън :Appetit_17:
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: черен гарван в 01-07-2011, 22:10:07
туй не звучи много добре... предпочитах да чуя нещо, което да ме накара да го ям... някво обяснение що така се получава и че като се пречистя може би ще спре да се получава гадния ефект  tooth
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Stanislav в 01-07-2011, 22:23:05
Аз съм чувал, че го регулира..     :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: vesselin777 в 01-07-2011, 23:55:46
 Гарванчо, имам предвид, че окислява свободните радикали, които според учените са виновни за огромна част от "мизериите", които се случват в организма ни на метаболитно ниво.
 Под автоинтоксикация имам предвид освобождаването на прекомерно много токсини в извънклетъчната течност и кръвта, които си натрупал с времето, в резултат на което се чувстваш зле докато се отделят, защото твои или не, токсините са си токсини.
 Детоксикация си е прочистване, а термина автодетоксикация не съм сигурен, ама май за първи път го чувам и ми е малко странен.
 Не съм сигурен, че след време ще спре да ти пада кръвното. Виж, че и при Даниела го има този ефект. Все пак ти сигурен ли си, че ти става ниско ? Премери ли го поне веднъж преди и след като си ял чесън ? Пробвай, ако ти е възможно  ;) .  Не забравай също, че сярата като окислител в големи количества не може да не е вредна, защото няма начин да не повлияе PH-то на организма. Все пак при нормални и здрави хора вътрешната среда е леко алкална.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: черен гарван в 02-07-2011, 00:11:35
може би прекалено много чесън съм се напъвал да изяждам..... исках да пробвам по-големи количества за по-добър ефект..... освен да пробвам с 1-2 скилиди максимум да видя какво ще стане  :whistling2 - emotloader:
благодаря за отговорите  :bleh
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: vesselin777 в 02-07-2011, 00:47:59
Много съм прост  :Confus_3:, ама то така е като чаткаш по клавиатурата в малките часове. Добре, че погледнах ,че си отговорил, та видях глупостта, която съм написал. Антиоксидантите елиминират свободните радикали, които са причина за гнилостните процеси в тялото. Сярата, като окислител, елиминира тежките метали, които най-често се натрупват в мозъка. Сам мажеш да си направиш извода за "демиджа", който причиняват.  Заедно с това трепе всякакви бацили и елиминира всевъзможни патогени. Поне това е най-масово разпространеното схващане. Хайде лека  ;D
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 02-07-2011, 06:43:54
Яж здраво. Добави и лук - да неутрализира минусите на чесъна и да се донадят още плюсове :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: черен гарван в 02-07-2011, 10:08:29
Яж здраво. Добави и лук - да неутрализира минусите на чесъна и да се донадят още плюсове :)
това сериозно ли го казваш, или се шегуваш.... наистина ли си въздействат положително? винаги съм си мислел, че доста си приличат и няма голям смисъл да се ядат заедно  tooth
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: titan в 02-07-2011, 12:25:38
Аз също ям чесън и лук заедно в салатата ..само че внимавайте много с чесъна , за здравите хора е МОЩЕН афродизиак , държи доста време  tooth
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: donna в 02-07-2011, 13:39:03
Яж здраво. Добави и лук - да неутрализира минусите на чесъна и да се донадят още плюсове :)

Бате Бино, извинявай, но тук не съм много съгласна с теб. Това ``здраво`` какво означава?

Защото и чесънът, и лукът имат антибиотични свойства. При едно такова ``здраво`` ядене на лук миналата година - по 4 пъти на ден цяла седмица, ми бяха паднали доста под долната граница левкоцитите. Не стига, че не се излекувах, но и направих по-голяма беля. А съм чувала, че ``здраво``-то ядене на чесън може да доведе и до анемия - точно заради антибиотичният ефект.

Така че мисля, във всичко трябва мярка и разум. Не бива да се прекалява с нищо. Или при нужда ``здраво``- но за кратко време, след това умерено :)
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 02-07-2011, 19:54:37
Нищо му няма на Гарванчо.Той е нашо момче. Да жули яко и едновременно чесън+лук+лют пипер+карамфил+джинджифил+ лютива мента+ лютива тлъстига +чили сос+ уасаби  ,  че да се прочисти  и обезпаразити най-сетне  :surpris_22:
Той иска, ние не му даваме, ааа...
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: titan в 03-07-2011, 09:16:33
Яж здраво. Добави и лук - да неутрализира минусите на чесъна и да се донадят още плюсове :)

Бате Бино, извинявай, но тук не съм много съгласна с теб. Това ``здраво`` какво означава?

Защото и чесънът, и лукът имат антибиотични свойства. При едно такова ``здраво`` ядене на лук миналата година - по 4 пъти на ден цяла седмица, ми бяха паднали доста под долната граница левкоцитите. Не стига, че не се излекувах, но и направих по-голяма беля. А съм чувала, че ``здраво``-то ядене на чесън може да доведе и до анемия - точно заради антибиотичният ефект.

Така че мисля, във всичко трябва мярка и разум. Не бива да се прекалява с нищо. Или при нужда ``здраво``- но за кратко време, след това умерено :)


По колко лук си яла на ядене , какво е твоето здраво , аз на ядене , в суров вид , слагам половин малка глава, а чесън - български-> по една глава на ден.
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: Mep в 30-07-2011, 22:12:40
Чесънът разширява кръвоносните съдове, затова понижава кръвното налягане - това му действие е много благотворно за хипертоници, но малко дискомфортно за тези, които имат леко ниско кръвно налягане.
Титла: Чесънът-най-лечебната субстанция въобще?
Публикувано от: бате Бино в 13-01-2019, 23:12:12
Не знам да има друго лекарство, без значение дали природно или синтетично, за което  да има повече научни публикации. Към момента те са 6092 ! За какво ли не помага тоя чесън ?  ??? Някой ако има повечко време , може да ги попрегледа и да напише после поне едно есе.  :flowers2:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Allium+sativum
Титла: Re:Чесънът-най-лечебната субстанция въобще?
Публикувано от: zhivko в 14-01-2019, 11:32:09
Не знам да има друго лекарство, без значение дали природно или синтетично, за което  да има повече научни публикации. Към момента те са 6092 ! За какво ли не помага тоя чесън ?  ??? Някой ако има повечко време , може да ги попрегледа и да напише после поне едно есе.  :flowers2:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Allium+sativum
Без да имам претенции на познавач мисля,че много точно си го назвал лекарство.А като такова то може да има и странични показания.Йогите също не го слагат към сатвичната храна.Аз лично не консумирам чесън много години.Баща ми не сядаше да се храни без 2 глави,жена ми също поема добро количество,но не съм забелязал да ги предпазва от грип и т.п.Наскоро се позаинтересувах за ползите и евентуалните му вреди и случайно попаднах на това,ако може да им се вярва:https://media.framar.bg/любопитно/5-вреди-от-честото-консумиране-на-чесън
Титла: Re:Чесън
Публикувано от: бате Бино в 14-01-2019, 12:17:56
Точно пък Фрамар ли избра да цитираш, Живко ? :)  tooth При наличието на 6000 научни публикации :)
"Странични реакции" можеш от всичко да очакваш, което не е в дозировка. Изпий 5 л. вода за половин час и засечи какво ще се случи с бъбреците ти :)
Не знам дали  си прочел обаче  до края дори статията , която си дал :)
"Вредите от чесъна могат да се изброят на пръсти и то за конкретни случаи, докато ползите от консумирането му са множество за здравето на организма"  :Content_22:

Титла: Re:Чесън
Публикувано от: zhivko в 14-01-2019, 13:20:07
Просто споделих на какво попаднах,когато се опитах да задоволя невисокия си интерес към чесъна,с дебело подчертано "Без да имам претенции на познавач..." :love_006 - emotloader: