Форум Земя назаем

Пречистване на духа и тялото => Други методи на пречистване => Темата е започната от: amazonian в 05-09-2010, 12:13:18

Титла: Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: amazonian в 05-09-2010, 12:13:18
При Евтимов пише една чаена лъжичка на литър вода (физиологичен разтвор), тук в сайта е една супена лъжица. Аз обикновено я правя с две чаени лъжички и тръгва много добре след като изпия около 2 литра. Защо е тази разлика, как мислите?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: amazonian в 06-09-2010, 21:15:00
Аз и в сайта питах, но без резултат - никой не знае  ???
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Buku в 06-09-2010, 21:51:56
Мисля, че това със солта е доста индивидуално  :surpris_23:. И то не е даже до телесно тегло само... Забелязала съм, че на мен в началото ми трябваше солидно количество сол (супена лъжица, и то с доста вода - повече от 2 л), за да тръгне процеса, въпреки че съм 40 кг; докато майка ми, която е 50, чудесно се оправяше и с чаена лъжичка на литър и по-малко от литър и половина...
Но отскоро установих, че зависи и колко сол консумира човек регулярно. Откакто изключих солта почти напълно от менюто си, много по-бързо и ефективно взе да става процедурата. Изглежда, че като поотвикне организмът от солта, червото я усеща в много по-голяма степен и лигавицата се раздразва по-бързо (което пък предизвиква очистващата реакция).
С една дума - май е най-добре да караш на принципа проба - грешка ;). То само си показва...
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: amazonian в 13-09-2010, 20:39:14
Все пак има една основна методика и вариациите са окол нея, само че разликата между една чаена и една супена лъжица е твърде голяма, за да бъде приета просто за "вариация".
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Petko в 14-09-2010, 00:11:57
Различно е, където и да прочетеш. Така че действай смело. Първият път направи с 1 супена, а след това вече с чаена ;) :)
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: amazonian в 22-09-2010, 14:07:13
Различно е, където и да прочетеш. Така че действай смело. Първият път направи с 1 супена, а след това вече с чаена ;) :)

Благодаря, започнах, само че в обратен ред - от чаена. Страх ме е да не ми се върне високото кръвно от толкоз много сол  :surpris_22:
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Diego de la Vege в 15-02-2011, 10:57:28
Чували ли сте за осмоза и осмотично налягане? С две думи: Осмозата се стреми да разреди по-гъстия разтвор. Ако разтвора който пиете е по-малко солен от концентрацията на физиологичния разтвор (0,9% р-р на NaCl) се получава всмукването му от организма, ако концентрацията е по-голяма, всмукването е в обратна посока - от организма (червата) към разтвора който сте изпили. Така цялата изпита течност се изхвърля, заедно с чревносъдържимото и токсините "чакащи" в тъкъните на дебелото черво. Противниците на солта могат да бъдат спокойни, няма да се напълните със сол именно поради по-голямата му концентрация (знам че звучи странно).
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: zigzag в 15-02-2011, 16:23:29
Diego de la Vege,осмозата е прост физичен процес и е недостоверно да се обясни биохимията в организма с него.Имаме обратна осмоза,избирателна пропускливост.А това се влияе от много фактори.Наистина ли смяташ,че каквото влиза в организма и каквото излиза е само на принципа на осмоза?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Diego de la Vege в 15-02-2011, 23:32:15
Аз лично използвам най-обикновена осмоза, когато пия солен разтвор. Обратната - когато ми се наложи да извлека например витамин В12 от салата с къдрава маруля.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: черен гарван в 18-02-2011, 10:24:10
абе, и аз си правих шанка - пракшалана тия дни и не знам доколко добре се получи... може прекалено затлачен да ми е бил организма и да не се е раздразнил достатъчно, другия път повече... обаче да си кажа, че го направих с една супена лъжица на литър... като аз дори се чудех дали това означава солта да е равна и до ръбовете на лъжицата, или леко издигната.... направих го с леко издигната.... по някое време обаче не издържах на жаждата и не можах да стигна до края на процедурата... демек, сега като се замислих, може би прекалено много сол съм сложил и затова така ожаднях супер много и за няколко часа след това изпих 3-4 литра чиста вода, която си остана в организма ми :surpris_22:
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sunny_ray в 18-02-2011, 22:39:32
Правих тази седмица Шанкха Пракшалана, беше ми за пръв път. Всичко премина добре. Само че на другата сутрин бях много подпухнала в очите. Често се събуждам подпухнала сутрин, после ми разминава, но на сутринта след процедурата бях направо зверски подпухнала. По принцип не употребявам сол, както и нямам бъбречни оплаквания, нямам проблеми. Но се питам, тази процедура дали е съвсем безвредна за бъбреците?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Zloqd в 18-02-2011, 23:42:55
По време на шанката тялото, се обезводнява(ако разтвора е много солен), но солта, която е в него няма как да се изхвърли през червата и в първия момент концентрацията на сол е много висока и е възможно да се получават малки кристалчета в очите,ставите и другите слаби места. Междувременно бъбреците отделят тази излишна сол въпреки, че тялото е обезводнено и когато след захранване човек се налюска с вода концентрацията на сол пада под физиологичния разтвор,което надува еритроцитите докато отново бъбреците нормализират концентрацията чрез отделяне на излишната вода.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: dragonfly в 21-03-2011, 15:46:28
Този уикенд правих шанката, т.е. по правилно е да кажа, че се опитах да я направя. На 3тата чаша вода обаче ми прилоша и повърнах всичко, и корема ме заболя. Не съм някоя лигла, и въпреки неприятния вкус се насилвах да пия, но след втората чаша всяка глътка предизвикваше гадене и спазми в корема. Въпреки че спазвах инструкциите за приготвяне на разтвора /1с.л. с връх морска сол на кристали на 1л вода/, се чудя дали в старанието си да се получи, не съм прекалила и да съм го направила непоносимо солен. На някой случвало ли му се е да не може да пие соления разтвор?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Даниела в 21-03-2011, 15:55:06
Ами не е много приятно наистина , затова аз пускам телевизора и пия на малки глътки като гледам да има някое интересно предаване, за да изключа съвсем от мисълта за топлата солена вода и успявам...Не разбрах ти тези три чаши една след друга ли ги изпи, прави ли упражненията между тях, възможно е много да си бързала  ::)
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: dragonfly в 21-03-2011, 22:15:10
Мерси Даниела,

Да правих упражненията след всяка чаша.. освен това бях спокойна и много позитивно настроена че ще успея. По-нататък ще опитам пак, че сега само като си помисля за солената вода и ми се повдига  :(
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Даниела в 21-03-2011, 22:25:31
Понякога и на мен ми е по-трудно да изпия 15 чаши, а понякога много лесно и неусетно става. И аз нямам обяснение защо така се получава, не съм се замисляла много...но мисля, че според фазите на луната е бил подходящ ден за шанка  ::)
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: malina в 09-05-2011, 22:03:43
Моят първи опит с шанката беше успешен, но много страшен.
Май бях забъркала доста солен разтвор- от престараване- по една препълнена супена лъжица.пих, правих упражненията на 6-7 чаша се почувствах много уморена и ми причерня.Продължих да пия да правя упражненията мноого бавно,зверски ме заболя глава, а после.......се събудих просната на килима. Губят ми се минутки, вероятно много ми е паднало кръвното и съм припаднала.Но така и след 12-13 чаши нищо не излезе.Изгълтах един литър вода,защото бях много жадна, прежалих опита като неуспешен и си легнах, чудейки се какво да правя с едното кило сол което съм погълнала. Чак след един час водата започна да излиза без да правя упражнения- много ми беше лошо- и то наистина до бистра вода, и много повече от това, което бях изпила. Даже бях отслабнала с 1,5 кг.
Сега обмислям втори опит, но определено ще е с по-малко сол :Confus_3:
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Diego de la Vege в 11-05-2011, 14:33:53
... Изгълтах един литър вода,защото бях много жадна ...

Груба грешка, никаква вода докато не излезе всичко! Според мен си припаднала от обезводняване заради прекалено соления разтвор.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Mirage в 18-05-2011, 01:29:30
Смятам скоро и аз да го направя това пречистване, радвам се, че сте споделили опит та да не направя и аз много солен разтвор :) Чудех се, пише в сайта че накрая трябва да повърнем, за да пречистим стомаха и хранопровода, ама аз не мога да повръщам :( Никога не съм повръщала и даже насилствено не мога. Дали мога да мина и без повръщането или да се опитвам? Съмнявам се, че ще успея
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Diego de la Vege в 18-05-2011, 09:44:44
90 % от инфото за шанката (пък и за мн други работи) на бг език е копи-пастнато или преразказано от йога-книжлетата на Евтимов, вкл. това за повръщането и други неща (напр. да не остават червата празни повече от час  :surpris_22: ). Не се впрягай толкова в подробностите, аз нито правя упражненията, нито повръщам и въпреки това се получава идеално.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Даниела в 18-05-2011, 10:11:50
Повръщането е много лесно, като изпиеш набързо две чаши чиста вода и от само себе си се получава...но не е задължително все пак.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sis в 18-05-2011, 21:32:14
  Има една чудесна книжка "Класическо природосъобразно прочистване" на д-р Олга Елисеева,като един от методите, който е описан е Шанка Пракшалана. Тук също пише(едва ли е преписала от Венцислав
Евтимов), че накрая се изпиват 2-3 чаши несолена вода със стайна t и се предизвиква повръщане. Целта е да се изчисти стомаха от слуз и да се затвори пилора.
 Иначе повръщането е лесно, ако с обратната страна на четката за зъби, натиснеш  основата на езика.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sis в 18-05-2011, 21:36:22
  За солта, забравих да добавя, при мен действа идеално 1 с.л равна хималайска сол на 1 л вода с t 45-50градуса.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Mirage в 22-05-2011, 15:19:16
Направих я тази шанкха, сега дайте да видим колко успешно е било. Значи след 6-тата чаша бях в тоалетната, ходих 3 пъти преди да успея да продължа процедурата. На 7-мата чаша ходих още 3 пъти, като на втория път вече излизаше чиста вода само. Обаче много ми се джуркаше корема и реших да си почина малко преди да продължа и ходих още два пъти само вода. Та това ми беше и края на процедурата, тъй като в сайта пишеше да продължаваш докато остане само вода. Не можах да повърна нито след пиене на сладката вода, нито с четка за зъби. Захраних се с манджата му там както си е. Чудя се сега обаче като съм пила по-малко разтвор дали съм я направила правилно?  :surpris_23:
Правихме я заедно с братовчедка ми, тя след 6-тата чаша ходи два пъти и после получи болки в стомаха. След 7мата чаша ходи още един път, и после само прави упражненията докато не отиде още веднъж, но стомаха не спря да я боли. Това нормално ли е? И на двете ни беше за пръв път.  ::)
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: benato в 23-05-2011, 05:30:01
Не вода,а чиста вода трябва да излиза ;) :laugh: Като тази която влиза,а не жълта. Щом я боли корема има някакъв проблем с храносмилането. Но обшо взето ,ако не се спазва всичко в процедурата ,по добре да не се прави.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 23-05-2011, 22:33:52
Вчера правих модификация на пиене  на вода със сол.
Станах рано 06:00 запалих колата и в 07:00 бях на Камен Бряг.  Морето иделано гладко и няма никой.
Без майтап първото което ми хрумна е да скокна във водата и да се нагълтам както никога до сега. Точно това и направих.  Пих на два сеанса по, еми не знам по колко, защото да вляза с чаша в морето е олигофренско. Сърбам си аз и си мисля ако се напълни с хора след 40 минути какво ще правя. За радост, никой не се появи чак до 11:00
Да си знаете и преди съм си пийвал морска водица при плуване ама сега беше доста литри !
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Bunnie в 05-10-2011, 15:38:16
да помръдна малко темата напред.
може ли да се ползва хималайска сол вместо морска?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: бате Бино в 05-10-2011, 17:12:35
 В случая няма май значение каква е солта. Целта е да не се всмуква водата. Организмът да не я разглежда като храна , а като разтвор.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: eleonorad в 12-12-2011, 09:09:03
Здравейте!Днес направих първата си Шанкха!Аз си я водя са успешна,въпреки че изпих само около 1,5 солена вода.И повръщане успях да докарам даже...Чувствам се прекрасно,макар и малко отпаднала...Обаче доста ми се пие вода,ама ще чакам до захранването и после...
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???http://forum.zemianazaem.com/index.php#3
Публикувано от: divineflow в 26-08-2012, 10:38:21
Направо може и с кетамин, вместо сол, за да няма толкова драми около модела и количеството сол. Поне работи всеки път, безотказно, повръща се чиста, напълно бистра вода, упражненията се правят интуитивно и после се чувстваш прекрасно. :peperudi: :Content_22:
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: ve_san в 02-07-2013, 11:16:36
Здравейте, тази сутрин правих шанка пракшалана за първи път, сама и у дома. Бях изчела предварително всичко по темата в сайта, също така изгледах няколко пъти и клипчето, което е на руски.
Бих искала да споделя опита си за да бъда максимално полезна за всички, на които "първият път" им предстои.
Най-напред искам да кажа, че принципте и правилата са много хубаво нещо, но и йога и аюрведа учат да се вслушваме в тялото си и в индивидуалните си усещания и нужди. Смятам, че сляпото възпроизвеждане и спазване на всичко прочетено без оглед на следене на моментните усещания и състояние на организма, могат да бъдат вредни, дори пагуби за индивида (което ясно си личи в някои от по-горните постове - един припаднал, на друг му станало лошо и т.н.). Количеството поета вода и количестовото сол в нея са строго индивидуални, а не постоянна величина !!!
На мен ми трябваше по-малко от литър, за да се "отпуши сифона". На един литър сложих една супена лъжица обикновена сол, даже с връх беше. При поемането на водата не съм бързала. Пийвах по малко, колкото мога, но не спирах да правя у-ията, освен за ходене до тоалетна. Много е важно да се изпълняват правилно и без прекъсване упражненията !!!. Аз се занимавам с йога от няколко години, може би това ми помага да бъда концентрирана и да не се отказвам толкова лесно.
Има един психологически момент, когато започва да ти се повръща от водата, от самия вкус. Тогава е много важно човек да не се откаже. Нали не очаквате, че тази "процедура" е като седене в шезлонг с коктейл в ръката. Не, няма как...Човек трябва да положи малко усилие и да прояви дух и решителност, това е част от самата практика.
Та така, при мен мина доста леко, с много, много посещения до тоалетна. Изпих литър и малко вода, просто нямах нужда от повече. Нещата си потръгнаха сами. Сега ми предстои захранване.
Успех на всички !
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: iskrena в 02-07-2013, 21:22:28
искам да запитам - дали може да се пие просто водата със сол, без при това да се направят упражненията /  не желая да практикувам абсолютно нищо от йога, не смятам, че е безобидно /?

дали би имало ефект или да не се занимавам въобще?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: iskrena в 02-07-2013, 22:02:08
... аз нито правя упражненията, нито повръщам и въпреки това се получава идеално.

хе, ето това е, което ме интересуваше мен по въпроса - значи може да се получи и без упражненията, което е добре, стига и при мен да сработи!
за повръщането и без това си знаех, че няма да го направя, щото и аз не съм по повръщанията!  :)

обаче, понеже аз употребявам доста сол / от хубавата - от брега на Мъртво море или някаква подобна /, то не знам с каква концентрация би следвало да е разтворът, за да ми подейства очисващо.   :surpris_23:
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: shofilev в 02-07-2013, 22:50:29
Това, което се коментира в тази тема е свързано с упражненията. Иначе няма да шанкха, а съвсем друго нещо.
Ето защо, ако искаш просто да използваш лечебния ефект на солта и водата, по-добре се запознай с книгите на д-р Фейредун Батманжелич.Той доста се е потрудил по темата, дори повече отколкото са били склонни да понесат от Биг фарма - отровили са го, за да не пречи повече на фармацевтичния и медицински бизнес с такива идеи за безплатно лечение (с вода и сол) на тежки и "нелечими" заболявания.
Книгите ги има в spiralata.net - можеш да ги изтеглиш безплатно. В интернетнет има и още друга информация по въпроса.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: iskrena в 02-07-2013, 23:06:10
Това, което се коментира в тази тема е свързано с упражненията. Иначе няма да шанкха, а съвсем друго нещо.
Ето защо, ако искаш просто да използваш лечебния ефект на солта и водата, по-добре се запознай с книгите на д-р Фейредун Батманжелич.Той доста се е потрудил по темата, дори повече отколкото са били склонни да понесат от Биг фарма - отровили са го, за да не пречи повече на фармацевтичния и медицински бизнес с такива идеи за безплатно лечение (с вода и сол) на тежки и "нелечими" заболявания.
Книгите ги има в spiralata.net - можеш да ги изтеглиш безплатно. В интернетнет има и още друга информация по въпроса.

но нали синьор Диего твърди, че и без тях се получавало?

а иначе, относно иранския доктор, да, наскоро попаднах в нета на информация за неговия метод, даже си купих две книги, но още не съм ги чела, че ги дадох на приятели да почетат.
но прочетох доста неща онлайн, може би това са две от неговите книги / не от спиралата / и останах възхитена от простотата и истинността, с които са пропити!
не знаех, че е бил отровен...

жалко за човека...
да му мислят, обаче, извършителите и всички, стоящи в това блато -  съвременната "медицина"...
какво ли ще отговарят един ден пред Създателя на всичко видимо и невидимо....
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: shofilev в 02-07-2013, 23:35:38
да му мислят, обаче, извършителите и всички, стоящи в това блато -  съвременната "медицина"...
какво ли ще отговарят един ден пред Създателя на всичко видимо и невидимо....

Тепърва още ще творят в тази посока, та чак ни е бедна фантазията. Ще има много за какво да отговарят.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: ve_san в 03-07-2013, 09:16:49
Цитат
искам да запитам - дали може да се пие просто водата със сол, без при това да се направят упражненията /  не желая да практикувам абсолютно нищо от йога, не смятам, че е безобидно /?

дали би имало ефект или да не се занимавам въобще?

Ако не желаеш да практикуваш нищо от йога, то не би следвало изобщо да пристъпваш към тази практика (шанк пракшалана). Упражненията са част от нея и ако си гледал клипчето https://www.youtube.com/watch?v=FKPNBUd_up4 (https://www.youtube.com/watch?v=FKPNBUd_up4), публикувано на сайта от Мер, ще разбереш защо.

Дали би се получило, дали би имало ефект ? Зависи за какъв ефект говорим. На чисто физическо равнище, може би...Но както постенето не е просто гладуване, така и шанк пракшалана не е само ходене до тоалетната. Изчистват се червата, но се изчиства и ума.

Упражненията са "безвредни", но ако се притесняваш от нещо, винаги можеш да се включиш в група или да поканиш у дома някой, който вече е практикувал шанк-а.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: iskrena в 03-07-2013, 12:25:06
Цитат
искам да запитам - дали може да се пие просто водата със сол, без при това да се направят упражненията /  не желая да практикувам абсолютно нищо от йога, не смятам, че е безобидно /?

дали би имало ефект или да не се занимавам въобще?

Ако не желаеш да практикуваш нищо от йога, то не би следвало изобщо да пристъпваш към тази практика (шанк пракшалана). Упражненията са част от нея и ако си гледал клипчето https://www.youtube.com/watch?v=FKPNBUd_up4 (https://www.youtube.com/watch?v=FKPNBUd_up4), публикувано на сайта от Мер, ще разбереш защо.

Дали би се получило, дали би имало ефект ? Зависи за какъв ефект говорим. На чисто физическо равнище, може би...Но както постенето не е просто гладуване, така и шанк пракшалана не е само ходене до тоалетната. Изчистват се червата, но се изчиства и ума.

Упражненията са "безвредни", но ако се притесняваш от нещо, винаги можеш да се включиш в група или да поканиш у дома някой, който вече е практикувал шанк-а.

благодаря за  отговора!
всъщност, като се замислих после, стигнах и аз до това, че цялата тази практика си е в сферата на йога - явно даже и без упражненията, които сами по себе си са много прости.

но тъй като йога не се разпростира никога само на физическо ниво, а е част от мъдрост, която аз не споделям , то явно не мога да се възползвам и от очистителното действие на водата със сол в такава концентрация.
та, на физическо ниво хич не се притеснявам, че ще ми навредят тия упражнения, а на духовно - когото и да повикам не би могъл да ми помогне, така или иначе / става дума за човек /.

иначе - да, постът никога не е просто гладуване на физическо ниво, той е мощна сила, отвеждаща човека в духовните измерения и точно затова също би могъл да бъде опасен в смисъла на  това -  ако човек не познава  Бога и не пости с праведни мотиви, то тогава нечистите сили биха се намесили в живота му, вредейки му непосредствено или отвеждайки го в петдесета глуха, където да се бие с вятърни мелници в опити за самоусъвършенстване и да бъде по- добър, неосъзнавайки, че само Творецът на вселената би могъл да изобрази образа на Своя Син върху човека, естествено при условие, че последният е направил избор в това отношение!

в тоя ред на мисли, сега ми хрумна, че сухото гладуване, което е пост и което би следвало да е супер полезно за очистване на физическото тяло, явно пак би могло да бъде вредно, ако не е направено с праведни мотиви, а то повечето хора, непознаващи Бога, го правят именно с такива мотиви - да бъдат добре, да изглеждат добре,  но без това да се постави в контекста на една по- широка картина, обхващаща Божието Царство, т.е. те гледат само към себе си и не осъзнават, че човек не съществува никога сам за себе си, а е сътворен за Божиите цели и намерения.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Diego de la Vege в 04-07-2013, 09:26:40
... аз нито правя упражненията, нито повръщам и въпреки това се получава идеално.

хе, ето това е, което ме интересуваше мен по въпроса - значи може да се получи и без упражненията, което е добре, стига и при мен да сработи!
....

От начало и аз правех упражненията, но не забелязвам кой-знае каква разлика (е, с движенията се "изпразвам" по-бързо tooth). Има и нещо друго, упражненията са за йоги, т.е. хора с перфектен СЧТ, без калови отлагания и т.н., като шанкхата за тях е просто промивка на червата и движенията целят бързо преминаване на соления разтвор. Според мен, за по задръстени и лениви черва е необходимо водата да премине по-бавно и то по естествен път, т.е. където перисталтиката е по-слаба (може дори да липсва) там отлаганията са най-много, но и соленият разтвор там ще се задържи повече, имайки време да разтвори гадостите.
... пак повтарям, това са си мои разсъждения, може и да греша.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: iskrena в 04-07-2013, 11:49:58

От начало и аз правех упражненията, но не забелязвам кой-знае каква разлика (е, с движенията се "изпразвам" по-бързо tooth). Има и нещо друго, упражненията са за йоги, т.е. хора с перфектен СЧТ, без калови отлагания и т.н., като шанкхата за тях е просто промивка на червата и движенията целят бързо преминаване на соления разтвор. Според мен, за по задръстени и лениви черва е необходимо водата да премине по-бавно и то по естествен път, т.е. където перисталтиката е по-слаба (може дори да липсва) там отлаганията са най-много, но и соленият разтвор там ще се задържи повече, имайки време да разтвори гадостите.
... пак повтарям, това са си мои разсъждения, може и да греша.

аха, ок, мерси, да знам, че може и така - просто пийване на вода и сол, не виждам какво би навредило, даже да не помогне!   tooth
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sky_t в 18-03-2014, 16:06:54
Здравейте! Днес правих опит за Шанкха Пракшалана. Снощи не ми се получи особено клизмата, беше ми и за първи път. Да е влязло не повече от 50-60 мл. от разтвора, но преди това следобяда си ходих по голяма нужда и се надявах, че са се поизпразнили червата, след това пих един фреш морков с ябълка, а вечерта вечерята ми беше общо взето две шепи спанак. Та надявах се, че въпреки неуспешната клизма да се получат нещата. Започнах в 7:00 ч. изпълнението, слагах по една супена л., без връх, водата беше поносимо солена. След още третата чаша отидох до тоалетната. А също ходих и преди самата процедура. И така след всяка чаша, упражнения, които обаче после видях, че не съм изпълнявала 1:1, защото не бях гледала клипа, а се ориентирах по обяснения и картинки. Всеки път ходих до тоалетна. Количеството, което изхвърлях не беше кой знае какво, но имаше. След 5-6 чаша си изхвърлях само течност, така и обаче не я докарах до чиста вода, защото изпих към 17-18 чаши, а съм 48 килограма, та се притесних. Защо не успях след толкова много течност да стигна до бистра вода (а само до жълта) се чудя? Дано не е било всичко напразно. После и пих две чаши чиста вода, повърнах даже три пъти, накрая вече чистата вода, първия път имаше някакви неща. Захраних както си му е реда. Доколко е успешен този мой опит обаче? Мнения? В моя случай кога мога пак да се пробвам? Чудя се и дали солата не ми е била малко.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sis в 18-03-2014, 16:40:05
На литър вода една равна суп.лъжица е нормално. Аз правих
процедурата преди 3 дни на пълнолуние с 4 л вода и изпих
11ч. Но подготовката е предния ден пълен глад, предшестван
от сутрешна клизма или англ сол и на следващия ден в 9ч
се започва процедурата.
Ако е трудно изпълнимо да се гладува цял ден, то храненето
трябва да приключи в 16.00 и в 22.00 клизма с 6 л вода.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 19-03-2014, 07:12:24
Това пречистване не е никак безобидно и трябва да се практикува или с гуру, или ако си напреднал достатъчно. В противен случай може да нанесе много поражения. На литър вода се слагат 2 супени лъжици морска сол.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sis в 19-03-2014, 11:23:38
Може ли, да си по конкретен с пораженията, за които предупреждаваш.
Аз съм чела обяснение как се прави процедурата от различни автори
и освен опасност при язви, други противопоказания не съм срещала.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sky_t в 19-03-2014, 12:17:35
И аз бих искала да знам по-конкретно какви поражения биха могли да се получат. Количество сол от две супени лъжици ми се виждат доста. След захранването, което при мен се случи следобяд получих киселини, а на вечеря бяха още по зле. Тази сутрин пак имах, няколко часа след закуската. По-принцип от време на време ми се получават киселини, незнам да имам някаквъв по-сериозен проблем със стомаха. Определено не ми се получиха както трябва нещата, надявах се да осетя все пак някакво общо подобрение, но за сега нищо. По-скоро ми се разбута стомаха. Мисля, че може и да има връзка с повръщането. Защото ми се случи три пъти докато излезе само чиста течност, но накрая ми стана много кисело.  :-\ Леко се чувствам подута, явно още е имало какво да излиза навън. Все пак изгълтах близо 5 литра вода. Ужас, не мислех, че съм способна на толкова.  :surpris_22: Е, в крайна сметка оживях и се надявам да не ми се отрази всичко това зле, а поне да имам някакъв положителен ефект, който скоро а усетя. Диетата като гледам при мен се обезмисля, но ще се придържам към по-леко хранене тези дни. 
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 19-03-2014, 17:38:32
Ми той последния пост сам говори. Разбалансирала си храносмилателната система, а и не само нея.Ти си пила много вода защото разтворената сол е била малко и си осолила организма си прекалено. Ако концентрацията е точна, ефекта се постига бързо и солта не се просмуква от червата в такава степен. Аз например пия пет до шест чаши и приключвам, защото ефекта е постигнат. Това е около литър и половина. Тази практика се прави обикновено от хора практикуващи сериозни ограничения в хранителния режим. И не се прави често. Драстична е, особено за неподготвения човек. Захранването също е важно. Ориз приготвен по определен начин.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sky_t в 20-03-2014, 09:34:36
Знаете ли, нещо не ми се връзва тук... Значи илиза, че доста от нещата са спестени или недоизяснени относно това прочистване и не е подчертана неговата сериозност. Например в статията (така да е нарека), където се описва метода е посочено, че след минимум 14 чаши вода се случват изчистването, от там аз си мислех, че всичко е наред, докато не погълнах още вода и реших да се спра. Не се казва, че трябва да имаш много ограничения в храненето (освен предния ден преди процедурата), а то ограничения какво ще рече и това не става ясно. Трябва да сме само вегани или вегетарианци, това ли имаш предвид? Защото ако говорим общо за ограничения, аз определено спазвам такива. Всеки ден фрешове, салата задължително спанак, ако ям хляб си го правя с квас ( доста рядко ям вече хляб ), сладко много рядко ( случва се някога да се изкуша), месо рядко и в ограничено количество, като само ако е от пасящо животно ;). Иначе предимно съм на постни храни. Ами незнам дали се вписвам в профила в крайна сметка. Но то нали затова се чистим, като има от какво. Иначе нямах някави сериозни последствия, освен киселините и че се бях поизморила. :Content_22:
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sis в 20-03-2014, 10:59:33
Не се притеснявай, умората винаги я има. Все пак това е упражнение означава почистване на Рога,
Тъй като водата преминава през цялата храносмилателна тръба трудно , като през рог. Аз се храня по описания от теб начин и съм правила поне 8 пъти упражнението, без никакви усложнения. Хубаво е да се прави поне 2 годишно, ако успееш 4 при смяна на сезоните е супер. Изтегли си книгата на Венцислав Евтимов "Йога" , ако искаш да научиш още за този метод. По отношение на водата, която си изпила, не е прекалено не се притеснявай.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: sky_t в 20-03-2014, 18:53:59
Не се притеснявай, умората винаги я има. Все пак това е упражнение означава почистване на Рога,
Тъй като водата преминава през цялата храносмилателна тръба трудно , като през рог. Аз се храня по описания от теб начин и съм правила поне 8 пъти упражнението, без никакви усложнения. Хубаво е да се прави поне 2 годишно, ако успееш 4 при смяна на сезоните е супер. Изтегли си книгата на Венцислав Евтимов "Йога" , ако искаш да научиш още за този метод. По отношение на водата, която си изпила, не е прекалено не се притеснявай.

Благодаря за успокоението Sis  :)  Пак се пробвам на есен, вече по-подготвена. Грешката ми идва от това, че не съм изпразнила червата както трябва преди Шанката. Ще прочета и книгата. Всичко хубаво от мен!  ;D
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: bpa в 25-05-2014, 21:33:25
Чудех се къде да го плесна този въпрос и май ще го плесна тук, а ако не съм прав за мястото, няма да се сърдя на бате Бино, ако го премести където намери за необходимо :)

Става дума за едно изречение на Венцеслав Евтимов по повод на прочистването с вода и сол на целия храносмилателен тракт... описвайки упражнението, към края той казва следното: "В никакъв случай не бива да се оставя празен стомаха след прочистването повече от час" - това някакси не ми се струва логично, особено след като съм срещал на други места писано, че други авторитети ползват това упражнение като начало на гладуване...

Вие как мислите - може ли да се започне веднага чисто водно гладуване след това прочистване, или по-скоро не ?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: съншине :3 в 25-05-2014, 21:54:54
http://www.zemianazaem.com/archives/113 (http://www.zemianazaem.com/archives/113)

"Абсолютно забранено е да оставите храносмилателната си система без храна повече от час след приключването на процедурата. Захранването трябва да направите не по-рано от половин час след края на процедурата и не по-късно от 1 час."

"помага да се възстановят нормалните функции на храносмилателната система, възобновява мукуса в стомаха, образува слуз, която предпазва стените на тракта. "

Не знам дали съм права, но ми се струва по-неразумно да се захраниш с концентриран сок или плод на "оголен" трактат. Поне аз като си го представя и ме побиват тръпки.  tooth След процедурата се препоръчва да се яде: "преварява се добре равни части ориз и леща, до консистенцията на каша. Добавя се 1 лъжичка масло ГИ. Ако нямате добавете нормално масло. Не добавяйте сол или други подправки и съставки. ; Същото ястие се приготвя и за вечеря, като към него може да се добавя и сварен картоф и морков. Т.Е. отново готвено. През първия ден не яжте нищо друго освен горе споменатото."
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 26-05-2014, 15:16:56
Никакво гладуване след тази процедура. Правил съм я. Много е добра. Вари се специален ориз по определен начин. Добавя се гхи и това е. Две хранения с това. На другия ден полека захранване.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: bpa в 26-05-2014, 19:58:11
Никакво гладуване след тази процедура. Правил съм я. Много е добра. Вари се специален ориз по определен начин. Добавя се гхи и това е. Две хранения с това. На другия ден полека захранване.

И аз съм я правил...и винаги след това съм ял  овесени ядки с масло, както препоръчва В. Ефтимов
Но все още не ми е ясно ЗАЩО не бива да се започва гладуване след тази процедура, бихте ли споделили гледните си точки?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 27-05-2014, 05:59:01
Защото храносмилателната функция на организма е в ненормално състояние. Солта трепе не само лошите, да не забравяме.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: bpa в 27-05-2014, 08:45:54
Защото храносмилателната функция на организма е в ненормално състояние. Солта трепе не само лошите, да не забравяме.

Това е неоспоримо, но... по време на гладуване организма не се нуждае от храносмилателната си функция, и тогава най-лесно се възстановява "добрата" микрофлора...
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 27-05-2014, 10:06:03
Храносмилането се трансформира от един вид в друг. По темата има много добро обяснение от Лунното момиче. Бидейки лекар и бретарианец едновременно, тя е видяла и двете страни на медала. Виж, моето усещане е такова. Ако ти чувстваш, че няма проблем да гладуваш след Шанка, ОК. Пробвай и ще ни кажеш как е.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: G. Kostov в 18-08-2014, 17:00:19
И мен живо ме интересува защо да не може да се ползва Шанка Пракшалана за начало на гладуването? Никъде не е обяснено. Препоръката за захранване до един час, може би е валидна, ако човек е имал намерение просто да направи Шанка Пракшалана? Къде Лунното е писала за това? Някой сигурен ли е , че тази (знаеща несъмнено много) жена е лекар и бретарианец? Виждал ли я е на живо или дипломите и? Аз лично от нея във времето получих противоречива информация и не знам кое е истина. Истина е , че е информирана..
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 18-08-2014, 21:53:10
А защо всичко трябва да е обяснено от някого? Като толкова искате да знаете, направете практиката, за да знаете как се чувства човек след нея. Според мен за хора с преобладаваща вата доша, тя е доста крайна и трябва да се прави рядко. Ако слушате тялото си, то ще ви води към най-добрата за него практика във всеки сезон и всяка възраст.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: ribkata в 19-08-2014, 10:55:47
в процедурата изрично се предвижда захранването с ориз и ги, или с ориз, ги и леща.
Аз поне в началото като пробвам на себе си гледам да следвам буквално...при това древен метод, който не случайно работи.
Е, след първите 4-5 успешни шанки сега понякога не варя стриктно ориз, но спазвам правилото да се яде задължително след шанката, най често си ям бавно купичка разредено домашно кисело мляко. И след това нищо до следващия ден. Но и не огладнявам, само жажда.
някои са писали за влизане в гладуване с шанка, но и те май първо изпълняваха цялостно процедурата (тоест с ядене на малко ориз и ги) и от следващия ден на глад
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: ribkata в 19-08-2014, 10:59:55
И аз съм я правил...и винаги след това съм ял  овесени ядки с масло, както препоръчва В. Ефтимов
Но все още не ми е ясно ЗАЩО не бива да се започва гладуване след тази процедура, бихте ли споделили гледните си точки?

може би не е много подходящо да започнеш глад с остърган и възбуден от солта механизъм
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: dari7 в 23-03-2015, 00:06:41
Здравейте,
Направих си и аз процедурата съвсем спонтанно, след неочаквано ранно събуждане и вдъхновение в първия пролетен ден. Съответно не бях правила клизма, но поне бях яла само лека, растителна храна предния ден. Имах силно вътрешно теглене да го направя, стигнах до прозрачна вода и уж всичко изглеждаше наред, но после установих колко съм оплескала някои неща. Доста въпроси ми се въртят в главата и ще се радвам, ако някой може да сподели мнение и знания:

Защо е толкова важно постепенното захранване след процедурата (без млечни и т.н цяла седмица)? Не съм наясно по темата.
Пресните салати и плодове подходящи ли са по време на захранването?
Какви са евентуалните ефекти от лошо захранване? Подуването и кратки остри болки в червата предполагам, че не са нормални – от проблем с червата (синдром на раздразнено дебело ч-во, имам си го) или от неправилно захранване? Смених ориза с лимец, но май не го дочаках да се свари добре. По-късно през деня се появи слабост (ниско кръвно/захар?), гризнах малко банан и орехчета с мед, които ме освестиха. Обаче пусто, не са според захранването?
Нормално ли е да се получи силна мускулна треска на корема и сякаш самите органи са се стегнали? От усукването? Аз прекалих с упражненията – имам удължено дебело черво и слаба перисталтика -- та за да тръгне сифонът, добавих към йогата коремни преси, диви танци (за добро настроение) и подскачане. И днеска мамата си джаса. :( Извинявайте, мили прекрасни черва! Имах твърде много енергия и вкарах твърде малко разум.
След като е измита всякаква флора и фауна в червата, уместно ли е да се взима пробиотик известно време след процедурата?

Благодаря много! :) Дано всичко е наред. Все още не съм усетила голям положителен ефект, по-скоро имам нужда от почивка и чакам да отшумят някои неприятни усещания. Може би наистина е добре да се прави под супервизия, а не да си трошиш главата сам.
Поздрави и свежест!
Дари
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: ve_san в 28-07-2015, 15:53:45
Здравейте,  
направих Шанка Пракшалана за втори път и реших да споделя впечатленията си, тъй като виждам, че има хора, които опитват, но не успяват (стигат до някъде и се отказват) или успяват но имат странични ефекти. И този път, както и първия, нямах никакви проблеми. Цялата процедура ми отне точно 2 часа (докато стигна до чиста вода). Понеже темата е за СОЛТА - както миналия път, така и този, сложих 1 СУПЕНА лъжица сол (равна) на 1 л. хладка вода. Изпих общо 2 л. вода (по литър на час).
Мога да дам следните съвети:
-прочетете внимателно оригиналната публикация на Mer, ако трябва няколко пъти, докато осмислите всичко;
-не правете процедурата спонтанно - изисква се и физическа, и психическа подготовка (настройка);
-не забравяйте, че това е йогистка практика, и като такава, тя никога не е самоцелна и не може да бъде отделена от цялостния начин на живот, хранене, мислене;
-правилното изпълнение на упражненията е от изключителна важност, как - има клипче в публикацията на Mer;
-вслушвайте се в тялото си, не се насилвайте - това не е съзтезание, нито фитнес или лека атлетика, не се претоварайте, ако след практиката сте уморени, то значи, че не сте дотигнали до желания резултат, чувството е точно обратното - лекота, облекчение;
-каквото и да си говорим, пиенето на солена вода е гадно, така че най-добре го приемете философски, не мислете за това, просто пийте;
-отпуснете се, ако сте напрегнати, няма да се получат нещата;
-правете нещата с осъзнаване - тогава, дори да ви се доповръща, ще знаете защо се случва това и няма да има нужда да прекратявате практиката (нормално е да имате позиви за повръщане, ако пиете водата на екс и правите упражнеията динамично, това обаче не бива да ви отказа, да не забравяме, че оригиналната практика завършва с повръщане);
-вярвайте в себе си - ако се чувствате неуверени, не правете практиката в къщи, отидете на групова такава (има ги периодично);
-дишайте ! не правете упражененията със задържане;
-не пийте чиста вода по време на практиката, колкото и да сте жадни, ще пиете след това, не мислете за жаждата, мислете за положителния резултат;
-не пропускайте захраването ЕДИН ЧАС след края на практиката - аз лично на обяд ям кичари, а на вечеря каквото си искам, но това съм аз, за друг може да е пагубно, така че вие си преценете.
Това е общо взето.
Не се хвърляйте в дълбоките води преди да се научите да плувате в плиткото.
Шанка пракшалана НЕ Е безобидна практика.
Направете своя осъзнат избор преди да пристъпите към изпълняването й.

Поздрави:
Весела

П.С. И аз имам удължено незнам си какво (сигмовидно) черво, но това по никакъв начин не ми пречи :)
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Vov в 28-07-2015, 22:51:50
 :Content_14:
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 29-07-2015, 07:31:34
Поздравления, Весела.
Допада ми гледната ти точка по доста теми в този пост. Да допълня, че тази техника за пречистване не се прави и често. И още, аз слагам две лъжици сол на литър преварена вода. Наистина, нека не се прави просто от любопитство. Не е безобидна, особено за вата доша.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Йорданка Михалева в 01-09-2016, 09:39:32
Здравейте, преди два дни и аз направих процедурата. Мисля, че премина доста добре - изпих 2 л солена вода, без никакъв проблем. Накрая само малко ми прилоша, но издържах. След това цял ден имах ужасно главоболие и отпадналост. Притесняваме обаче, че два дни след това аз все още имам разтройство. На какво може да се дължи и как мога да го спра?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 01-09-2016, 09:52:38
А захранихте ли се както трябва след процедурата? Прави се специален ориз.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Йорданка Михалева в 01-09-2016, 09:57:37
Здравейте, ядох сварен ориз, но не кафяв, а бял. И със зехтин. А вечерта ядох сварени картофи и моркови.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Elia в 01-09-2016, 11:00:48
След такава солена процедура вие сте приели толкова много нишесте от картофи и ориз.Е, каква тогава е ползата от чистенето като отново сте затлачили организма си с нишесте.Аз съм много против тези супер солени процедури и смятам,че може да навлекат на някой сериозни проблеми / особено ако има проблеми с бъбреци или стомах /.Оризът и картофите здраво затлачват всички органи, много нишесте се отлага по стените на органите.Мисля,че такова захранване е абсолютно грешно и неправилно.Естествено,че ще ви боли глава и няма да сте добре - хем много сол, хем много нишесте.
Поздрави !
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Йорданка Михалева в 01-09-2016, 12:27:50
А какво бихте ми препоръчали да ям?
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Elia в 01-09-2016, 15:06:01
След такава процедура е редно да се направи захранване с плодови и зеленчукови сокове.А след това да се премине на обичайната храна - всеки сам решава дали да е суровоядство с употреба на кълнове или преминаване към готвена храна.Едното няма нищо общо с другото и зависи от човека и неговите заболявания, силна воля и желание да изпробва различни режими на хранене.За мен 100 % суровоядство е най - доброто.Обаче не всеки може да го изпълни.
Поздрави !
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Тихия в 01-09-2016, 16:07:47
Прави се специален басмати ориз с ги. Той няма нищо общо с нормалния ориз който се консумира у нас. Така приготвен той помага за възстановяването нормалната работа на дебелото черво. Има много писано по темата. Като правите процедура ще четете всичко от началото до края. В деня в който се прави не се работи активно а се почива. И не се яде толкова много. Дайте поне тогава малко почивка на храносмилателната система.
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: бате Бино в 01-09-2016, 16:18:42
Тихий, ама ти наистина написа нещо конкретно  :thankyou: Е, доживях.. за мен е празничен ден днес  :thankyou: :thankyou: :Content_22: :Content_22:
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Elia в 02-09-2016, 07:35:16
Тихий,
басмати е настина различен вид ориз от класическия, а Гхи също е краве масло обаче без излишната в него вода.Знам ги тия рецепти от индийската кухня.Но и двете неща са продукти обработени на огън, докато кълновете са напълно сурови.И пак казвам - храненето с кълнове и сурова храна е много по - различно от храненето с продукти обработени топлинно.Едното няма нищо общо с другото.Не може да се сравняват двете неща, защото вегетарианството, веганството и суровоядството и по - специално храненето с кълнове са много различни като режими.
А когато се прави разтоварващ режим обикновено той се прави с вода или сурови плодове и зеленчуци.Когато обаче след това се премине на нещо, което е обработвано топлинно / ориз, картофи / се чувства тежест.Организмът свиква с по - лекия режим, затова е трудно.При тази процедура трябва да се направи захранване със сурово, а не с топлинно обработено ястие.И така организмът ще е по - добре, не по - зле.
Поздрави !
Титла: Re:Солта при Шанкха Пракшалана???
Публикувано от: Пламен Костов в 15-01-2017, 15:29:02
Здравейте,  
направих Шанка Пракшалана за втори път и реших да споделя впечатленията си, тъй като виждам, че има хора, които опитват, но не успяват (стигат до някъде и се отказват) или успяват но имат странични ефекти. И този път, както и първия, нямах никакви проблеми. Цялата процедура ми отне точно 2 часа (докато стигна до чиста вода). Понеже темата е за СОЛТА - както миналия път, така и този, сложих 1 СУПЕНА лъжица сол (равна) на 1 л. хладка вода. Изпих общо 2 л. вода (по литър на час).


Дали някой може да каже количеството сол на литър вода в грама или проценти? Имам три вида супени лъжици... Предварително благодаря!