Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: namonaraqnaq в 30-08-2010, 09:59:49

Титла: Зеленчуци - снабдяване
Публикувано от: namonaraqnaq в 30-08-2010, 09:59:49
Абе, хора, от къде се снабдявате със зеленчуци?
И имате ли някакви критерии за качество?
Случва ми се вече два пъти да се натровя - веднъж доста сериозно с броколи от Била и този уикенд - с краставици от пазара.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: titan в 30-08-2010, 10:16:45
Това е основен проблем  и аз нямам генерално решение.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: beelee в 30-08-2010, 16:29:24
Действам по усет...
Сезонните БГ зеленчуци и плодове ги пазарувам или от пазара Георги Кирков в София или от баби и дядовци по шосета, спирки и около Седмочисленици.
От Била никога не пазарувам зеленчуци, пластмасови са и някак стерилни. Кокос от чужденеция вземам от Кауфланд, никога не съм имала проблеми.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Томирис в 30-08-2010, 16:45:02
Оставям се в ръцете на бог/овете tooth
Как се натрови с краставици и броколи? Какви бяха симптомите?
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: namonaraqnaq в 30-08-2010, 18:48:13
Ох, за броколите дори не искам да си спомням!
Обожавам ги, купих си една глава от Била, измих я на силна водна струя, задуших си я леко на пара и си я хапнах, половин час по-късно разбрах, че нещо не е наред, стана ми много зле, заболя ме главата - познати пристъпи на отравяне, случвало ми се понякога, когато ме почерпят (с храна съдържаща животинска мазнина предполагам), китайско, общо-взето храна с ненадежден източник. Направих си промивка на стомаха веднага. Но не ми помогна. След половин час отново си направих промивка на стомаха и след още половин час отново. Беше вечер и в момента, в който решавах да си легна, получавах съкращения на стомаха и повици за повръщане, а нямаше какво. Принудих се да ям ябълки и после да ги повръщам и така до 4 часа сутринта -ядене на ябълки и промивки, когато се чудех дали да не потърся лекарска помощ. Накрая заспах в седнало положение, не можех да легна, заради повиците за повръщане.
А последно в събота си купих някакви корнишони, много вкусни бяха - явно тотално нямам инстинкт, направих си салата и от тогава имам чувството, че целият ми храносмилателен тракт е подут, зле ми е, потя се обилно, вече почти ми мина, но вчера цял ден не можах да се храня. Зная, че в такива случаи е добре да се пие много вода, така и правя.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Томирис в 30-08-2010, 19:00:26
Броколито най-вероятно е било от миналата година, защото сега тъкмо излиза и сигурно пробутват миналогодишните обработени с всякакви препарати партиди. Аз лично ще изчакам още докато си взема броколи и карфиол. Краставиците са едни от най-блъсканите с разни химии. Но може и да е някакво съвпадение и да не ти е зле от тях. Не ми се е случвало да се натравям с разни плодове и зеленчуци. Обикновено само с преработени и готвени неща.
апоследък фасулът не е в ред, независимо от кой вид. Нещо вони и не се вари добре. Не знам някой друг дали го е забелязал.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: namonaraqnaq в 30-08-2010, 19:05:03
В смисъл - зеления фасул ли? Не ми е направило впечатление.
А за вариво обикновено купувам от най-дребния и злоглед, "Добруджански" мисля че се казваше.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Томирис в 30-08-2010, 19:12:24
В смисъл - зеления фасул ли? Не ми е направило впечатление.
А за вариво обикновено купувам от най-дребния и злоглед, "Добруджански" мисля че се казваше.
Не, зрелия. С тия варива съм се видяла в чудо - най-мръсни ми изглеждат. Прекарват месеци по складове и трюмове, а по принцип не трябва да се консумират ако са на повече от година. Иде ми да се откажа да ги ям поне докато не намеря надежден източник.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 31-08-2010, 00:16:56
Възможно е да обвиняваш броколито а проблемът да е бил вирусен.
Имах същите позиви за повръщане преди 2 дена от сутринта без да съм ял нищо целия ден.
От други хора научих за летен вирус минаващ за 24 часа .....
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: namonaraqnaq в 01-09-2010, 15:18:56
Възможно е да обвиняваш броколито а проблемът да е бил вирусен.
Имах същите позиви за повръщане преди 2 дена от сутринта без да съм ял нищо целия ден.
От други хора научих за летен вирус минаващ за 24 часа .....
Така е, сега като се замисля, не го изключвам, за краставиците, и мъжът ми прояви същите симптоми няколко дни по-късно, ама пък и той яде краставици, но по-малко.
Но с броколите си беше страшна криза. Отшумя след безброй промивки за 8 часа, изключвам да е вирус.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: namonaraqnaq в 01-09-2010, 15:20:41
Не, зрелия. С тия варива съм се видяла в чудо - най-мръсни ми изглеждат. Прекарват месеци по складове и трюмове, а по принцип не трябва да се консумират ако са на повече от година. Иде ми да се откажа да ги ям поне докато не намеря надежден източник.
Защо не бива да се консумират, ако са на повече от година? :-о
Инак - мръсни са си, голямо миене пада всеки път :-)
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Zloqd в 01-09-2010, 20:06:04
И на мръсния фасул му се намира цаката - повече киснене , а ако се налага затоплям водата и го обелвам. Проблема е, че като стане на няколко години вече по-трудно увира. Затова се оглеждам за някое евтина тенджера под налягане дето да не е от алуминий.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Томирис в 02-09-2010, 08:27:53
И на мръсния фасул му се намира цаката - повече киснене , а ако се налага затоплям водата и го обелвам. Проблема е, че като стане на няколко години вече по-трудно увира. Затова се оглеждам за някое евтина тенджера под налягане дето да не е от алуминий.
Едва ли ще намериш такава. Пък и не знам дали в тия тенджери под налягане дали не изфирясват още повече съставките на боба...
Засега предпочитам лещата.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: v в 05-09-2010, 23:54:47
И в моето семейство се случи нещо като натравяне,но от ябълки ние помислихме че е някаква алергия,купихме ги от голям магазин като Била но се казва Сензбъри и ябълките бяха канадски от тогава прадпочитаме пазарите
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: mariiina в 06-09-2010, 19:09:52
 :kisss:Berat se ,be desa, berat se...te ne rastat po magazinite... :surpris_23:
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: namonaraqnaq в 08-09-2010, 11:08:16
:kisss:Berat se ,be desa, berat se...te ne rastat po magazinite... :surpris_23:
То хубаво, се берат, ама ... За хора, като нас, израстнали в града, без познания по земеделие, с "градски" професии, с известна отговорност към други хора ... Инак лесно е да се каже - зарязваме си работите, продаваме, всичко, което прежалим, купуваме си земя в някоя махала, вдигаме си бабите със склероза и без склероза, децата, кучетата и котките и се отдаваме на земеделие, с каквото реално не сме се занимавали и се надяваме произведената реколта да ни изхрани. Котките и кучетата ще се научат да ловуват и самоизхранват, нищо че и те никога не са го правили. Леко утопично ми звучи на мен, предпочитам по-плавен преход, в случай, че не се налага шокова терапия, иска си и четене и практика, а докато трае прехода - щем не щем и от магазина си берем ... Ей, на тази година доматите ги хвана мана, но поне реколтата от чушки и картофи бива.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: titan в 08-09-2010, 15:50:03
Абе нали знаеш приказката за неволята ? Другото е ,че сега е бъкано с информация , ако те мързи да се самообразоваш това е друг въпрос. Всеки си има глава на раменете и прави своя избор :
1. Остава в града да се трови и рака му е в кърпа вързан
2. Отива в някое по-чисто село и прави земеделие , живее малко по-ограничено, но пък органично
    гарантиращо по-добър живот. 
3. ...... някакви други варианти ( зная няколко , но не искам да станем много маймуни на клона :))))
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Томирис в 08-09-2010, 20:13:22
И на село може да се разболееш от рак. В моето семейство имам примери за това.
Иначе, и земеделието е като другите занаяти - учи се.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: titan в 08-09-2010, 21:43:33
Томи , не искам да те обиждам , но в българското село 95 % от хората са абсолютни дебили . Мога да ти дам около 1000 примера . В случая става въпрос за хора като нас , които вече сме потърсили информация как да живеем правилно ( относително) и искаме да си осигурим най-важното в света средство за производство - земеделската земя.
Виждате по-младите се осъзнават в някаква насока, бягат към града , попиват някакви знания ама защо не се връщат ?
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Томирис в 09-09-2010, 08:41:43
Защо да ме обиждаш, Титане? Аз това за селото го знам и в момента роднини на село нямам. Всичките са избягали още 40-50-те години към градовете. Но познавам такива, които се върнаха на село и в последствие пак починаха от рак. Не е гаранция селският живот, че няма да се разболееш от нещо по-сериозно.
В момента по селата ако има млади хора те са или цигани, или пияници. Деградацията е започнала още със създадването на ТКЗС-тата и продължава да прогресира с пълна пара до днес. След 44-та (точно на тази дата) българският народ се е научил да не работи. Защо да се трепеш да прекопаваш нивата като може да седиш цял ден в кръчмата? Отделно умираш от злоба към ония, които са станали "граждани", пък ти си си останал "селянин".
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: namonaraqnaq в 09-09-2010, 10:45:14
... но в българското село 95 % от хората са абсолютни дебили ...
Сигурно е така, но нима процента в градовете е по-малък?
Освен това, никой не е застрахован от рак. Нездравословното хранене е някакъв фактор, но трябва да ви кажа, че имам баба на 96 - коренячка софиянка, не сяда на масата без месце, яде само бял хляб, защото черният бил за сиромасите и простолюдието, водила е заседнал начин на живот, никак не е фен на салатите инак плодове си похапва за десерт ... Е? Имате ли обяснение. Дори все още се храни с нейни зъби.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Томирис в 09-09-2010, 12:33:50
namonaraqnaq, по принцип не обичам да употребявам думата "съдба", но си мисля че подобни неща играят роля в случая за това колко години ще живеем. Не мисля, че в случая гените са виновни, тъй като много деца на столетници си умират млади. Пък и тая баба една по-голяма част от живота си го е изживяла по коренно различен начин, което не може да не е оказало влияние. Като малка не се е тъпкала с "Барни", не е работила в офис, нито се е блъскала из транспорта на мръсна София. Пък и белият хляб, макар и рафиниран, преди 50 години, мисля, е бил с една идея "по-невреден", както и всеки подобен продукт.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: namonaraqnaq в 09-09-2010, 13:35:45
Напротив, напротив - цял живот е живяла в София, там е родена, израсла и т.н. Т.е. живяла е в София, включително и в мръсна София, почти 100 години. Работила е в офис също така. И на всичкото отгоре яде всякакви боклуци, откакто ги има на пазара, нищо, че не е закърмена с тях. Но понеже яде такива неща от самото им зараждане, можем да преположим, че с израждането им е придобила имунитет :-)
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: titan в 09-09-2010, 21:29:44
Абе тя и моята баба ме учудва , но месо един-два пъти седмично .Обаче нещо я хвана склерозата на 92 , счупи си таза и вече 2 години лежи и само ме пита кой съм ..миличката , :-\
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Томирис в 10-09-2010, 08:12:00
Моята баба, пък, беше свикнала да се храни "стабилно" - по пакетче масло на закуска, манджи, месо, сладки неща. Но по-скоро я довърши не храната, а прекаленото доверие към лекарите - боготвореше ги и пиеше каквото й предпишат. Чак накрая се усети да пие билки, които й помогнаха за някои проблеми, но вече беше много късно. Майка й се е хранела що-годе нормално за селска жена (1-2 пъти в седмицата домашно пиле, свинско по Коледа), но пак прекаленото доверие в съвременната медицина я е разболяло. Прядядовците и другите прабаби са били сравнително здрави и са доживяли до 90.
Като се замисля и аз като ходех по лекари все болна бях. Сега ако случайно се разболея се оправям как знам и по-леко минавам.

Не е само храната първоизточника на всички болежки, но определено е фактор. Както и околната среда и начина на живот. Земеделският живот пак е свързан със стрес - ако не ти стане реколтата си на огромна загуба. И все пак, мисля че светогледа на хората занимаващи се с подобна дейност (поне в миналото) е бил съвършено различен.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: paraborn в 21-10-2010, 16:06:40
Здравейте!

Някой беше казал, дето всеки се ражда, с различно пълна кошница със здраве. Някои цял живот пазят малкото което имат и не успяват, други цял живот се мъчат да го съсипят и пак трудно става. 

 :pensif_29:
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: Андрей в 28-10-2010, 15:36:50
Здравейте!
А защо мислите, че живота по селата е по-добър. В смисъл по-здравословен. Преди време бях чел( или гледал) за едно проучване, резултата от което показваше,  че по села, ферми и земеделски райони обстановката е много по-токсична в сравнение с градовете. Защо? Защото точно тази токсична храна, която купуваме от магазините и пазарите се произвежда точно там. Отравянето там е директно от водата, въздуха и храната. Няма значение как си гледаш гадината. Когато на съседното поле или съседа ти започне да пръски, вятъра го носи и при теб. Влиза в питейната и поливната вода. Измъкване няма.
Е по-друго е ако живееш в чист планински район...
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: amazonian в 28-10-2010, 22:06:42
Абе тя и моята баба ме учудва , но месо един-два пъти седмично .Обаче нещо я хвана склерозата на 92 , счупи си таза и вече 2 години лежи и само ме пита кой съм ..миличката , :-\

Такова тежко счупване води до дезориентация при възрастните хора, едва ли има нещо общо с храненето.
Титла: Re:Зеленчуци
Публикувано от: amazonian в 28-10-2010, 22:18:31
Абе, хора, от къде се снабдявате със зеленчуци?
И имате ли някакви критерии за качество?
Случва ми се вече два пъти да се натровя - веднъж доста сериозно с броколи от Била и този уикенд - с краставици от пазара.

За зеленчуците - освен от пазара, не виждам от къде (в апартамента няма как да си правя градинка), но през лятото в много комплекси в София все още могат да се берат плодове - сливи (джанки) и ябълки, останали от някогашни зеленчукови градинки. Направо не мога да повярвам колко раждаше сливата около блока - от две малки дръвчета всеки ден към две кила сладки плодове в продължение на три седмици през август! Съседите за моя радост не се включват, гледат ме все едно съм луда. Щом спряха сливите, почнаха ябълките. После събирахме орехи целия септември. Така че и за жителите на кутийките се намира по нещо  :Content_14: Всъщност отглеждаме и зелен лук от глави стар лук, отдавна се каня да си засадя и магданоз. Всеки с възможностите си  :Content_22: