Форум Земя назаем

Общи теми => Книги => Темата е започната от: radosti в 24-05-2009, 00:20:15

Титла: Raw Success
Публикувано от: radosti в 24-05-2009, 00:20:15
Понеже книгата е адски много интересна, ще опитам превеждам по-малко когато мога:) Извинете ме, ако преводът не звучи добре на места или има някакви технически грешки (не ми работи спелинга).
 
1. Да живееш вечно

Има много причини да ядеш само Сурова храни. Не на последно място е връщането на времето – да ставаш по-млад, пак да се насладиш на красотата, здравето и младостта.
Защо ставаме по-млади със суровоядството? Отговорът е прост- Ние ядем по-малко храна.
Истина е.  Толкова е просто- ключът към подмладяването е да ядеш по-малко храна.  Тялото използва всеки шанс да се самолекува и да се подмладява. Яденето на по-малко храна  дава на твоето тяло идеалната възможност, която отдaвна е чакало! В сравнение със готвената и обработената храна, суровата храна е „по-малко храна” по  два начина: по-малко количество по-добро качество!
1.   Количество: Яденето на по-малко сухо вещество  – тъй като суровата храна е главно вода, така реалният обем / количество  е по-малко от концентрираните готвени храни.  Получаваме всички хранителни вещества,  от които се нуждаем без да напълняваме.
2.   Качество: Яденето на храни с по-добро качество – готвенето и обработването не само намалява   хранителната стойност в храните, но в някои случаи видоизменя клетъчната структура  на елементите, съставляващи  храната. Тези изменения често  са вредни за тялото, докато органичните живи храни са безвредни и повечето са вода: дестилирана вода от природата.


Без замърсяване 

Знаете ли, че човешкото тяло е перфекционист? Мечтатата на тялото ни е да живее в девствена среда само на вода, вдишвайки райския аромат на чистия въздух. Тази книга няма за цел да обяснява как и защо въздухоядството е възможно. Но наистина  всичко друго в една или друга степен замърсява нашия организъм. Задръстването е всичко, което затруднява нечий прогрес към оптимално здраве. С други думи щом не сме въздухоядци, живееки на чист девствен въздух и вода, то тогава ние внасяме замърсяващи елементи в нашата система.


Важният въпрос е:  Коя храна е най-малко замърсяваща?- Суровата храна.

Сининим на най- малко замърсяваща е да се каже най- малко увреждаща. Суровата храна може да се счита за замърсяващ елемент нашето тяло, но е много по-малко увреждаща от готвената храна.  Когато ядем тази богата на хранителни вещества сурова храна, съставлявана главна от вода, то ние поемаме много по-малко  замърсяващи елементи, отколкото ако поемаме големи порции от готвена мъртва храна, направена от съставки, които даже не може да произнесем:).  Подобно, този който е на диета, която отхвърля рафинираната захар и  преработена скорбяла/нишесте  внася по-малко замърсяващи елементи в своето тяло, отколкото този, който е на стандартната американска диета.

Наградата

Яденето на  по-малко замърсяваща храна освобождава енергия за тялото, която се използа за детоксикацията  на клетките  и тъканите

Ако ядеш само сурова храна и пиеш фрешове, ще ускориш обновлението на твоите клетки, тъкани, органи и кръв и през цялото време тялото ти ще се преструктурира .

Подмладяването е цялостна регенерация, така че  освен възстановяването от типичните увреждания, които се получват ежедневно , тялото ще има достатъчно излишна енергия до възстанови и отдавнашните увреждания, получени от навиците ни в миналото ни.  Резултатът е, че ние се чувстваме и изглеждаме обновени. Като добавим и богатата духовна свързаност, която е  естествена част от това да бъдеш Суровоядец , ще се чувстваш като в Рая, докато си тука на Земята.  Ако имаше право на едно желание, не би ли искал да бъдеш млад завинаги, достигайки все по-високи нива на  жизненост и здраве?

Има мнение, обаче, че след като нашето тяло се освободи от големия товар с токсини  и се самоизлекува до значителна степен, процесът на подмладяване спира и остаряването започва пак. В средата на моите 20, аз се натъкнах на суровоядството. До 6-тата година аз се освободих от моята най- голяма  токичност и точно тогава спрях да се подмладявам. За да се възобнови процесът на подмладяване трябва да се започне да се поема по-малко храна, но това решение може да има негативно последствие към вашия живот.


Наблюдението
Ефектът на суровоядството ме очарова, откакто научих за този начин на живот.  Исках да науча повече за опита на суровоядците. Често срещах  мъже и жени, които са почнали своето Сурово пътуване много по-късно от мен.  Започнах да забелязвам нещо странно. Тяхният процес на подмладяване не показваше никакви знаци на забавяне дори и след 10-15 години на суровоядство- те все още се самолекуваха, ставайки по-енергични и красиви.

Открих, причината за това: Те имаха повече токсини за прочистване, затова те се наслаждаваха по-дълго на процеса на подмладяване.

За да илюстрирам този факт ще ви разкажа една история. Но първо малко да ви въведа.
 Д-р Биски беше моят пръв учител в суровоядството. Той имаше докторска степен по Хранене и е видял над 25, 000 човека през неговата 50- годишна кариера. Заради изключителният си успех да лекува хората от дегенеративни заболявания, той е много уважаван и търсен от болните хора. Също така той е суровоядец от 4 десетилетия. В неговата книга е публикувано едно безценно интервю. А сега историята:

Майката на д-р Бизки получила удар на 84 годишна възраст, нейните лекари й казали, че й оставят няколко месеца живот.. Той я убедил да подобри  своята диета  под негово ръководство и наблюдението на мед. сестра.  Майка му се възстановила бързо и живяла до 101 годишна вързраст. Нейният процес на подмладяване продължи много повече от моя.  Майката на Фред спечели много повече живот  и енергия, понеже  имаше голямо количество от токсини, което трябваше да се прочисти.  Тя не само избягна смъртта, но и подмина по възраст много от пионерите в суровоядството.

Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Radula в 24-05-2009, 00:49:55
Супер си, Радости!!  :-*
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: desi82 в 24-05-2009, 07:24:44
Много интересно! Ще очаквам и други извадки от книгата! :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 24-05-2009, 21:06:16
Законът на адаптирането

Как ние се задръстваме на първо място? Тялото се адаптира към това което ние правим ИЛИ не правим
Както подчертах по-рано, една от главните причини поради която суровоядството ни кара да се чувстваме млади  е в резултат на детоксикацията, която започва с подобрената диета.
Важно е да се разбере адаптивната способност на нашето тяло.  Много от нас знаят от личен опит, че колкото по-чиста е нашата диета, толкова по чувствителни ставаме.  Например, ако някой  елиминира преработеното нишесте/скорбяла  и мазната храна от менюто си, след 3 години, ако изяде парче пица ще се почувства неименуемо зле.  Тялото ни се адаптира към това което правим или неправим. Когато ние подобряваме нашата диета, след дълго няма да понасяме ниско качествените храни.
Ако човек поеме  цяла лъжица  арсеник , най-вероятно ще умре. Но ако приема по една капка  на всеки три дена  и постепенно през месеци увеличава дозата, след 3 години най-вероятно ще оцелее, ако изпие същата лъжица арсеник.  Да изградиш поносимост към арсеника,   не е най-здравословното нещо, което можете да направите за своето дългосрочно здраве, но примерът илюстрира изключителната адаптивна способност на нашето тяло.
Не толкова далече от примера с арсеника  е това, което ние правим с телата си през наши живот.  Представете си да захранете новородено със сирене.  Вътрешно ще се противите на тази идея. Резултатът може да бъде унищожителен , подобен може би, ако изпиете лъжицата с арсеник.
Ние ясно виждаме грешката да се захранва пеленаче с fast food  мазна храна.  Това, което не осъзнаваме веднага е, че  на много от децата се дава вариант на fast food, като се захранват с преработена бебешка храна 3 пъти на ден. Постоянният течащ нос е тихо предупреждение за това.  Годините минават преработената и готвената храна се увеличават малко по –малко, докато детето  може да изяде цял пикантен хамбургер.  Да изградиш поносимост към „пластмасова храна” не е най-здравословното нещо, което можеш  да направиш за своето  дългосрочно здраве, но ти можеш  да го направиш - ти  го направи.
Като 100% -в суровоядец  ти ще станеш отново чист като новородено.  Колкото по-дълго си Суровоядец толкова по-чувствителен ще ставаш.  Към преработената храна, която си ял преди, ще престанеш да бъдеш толерантен. Аз съм на сурова диета от  почти 7 години. Абсолютно съм  убеден , че половин хамбургер ще ме отведе направо в болницата.  Ако вие дадете същия хамбургер на д-р Фред Бизки- суровоядец от 40 години, това би могло да бъде катастрофално.  Но много хора  могат да изядат 2 хамбургера  с  удоволствие.

Качеството на въздуха

Въздухът е друг вид храна,  която ние поемаме.  Качеството на въздуха има изключително влияние  на нашето здраве.
Телата на 40, 50-те годишните,  които започват суровоядството, имат вече изградена голяма поносимост към токсичната среда.  В сравнение с тях, аз съм значително по-малко толерантен към замърсяванията.  Например в задимена стая  аз кашлям и имам главоболие, а те може да не покажат  никакви признаци на дискомфорт. Очевидно моето чисто младо тяло е много по-чувствително. На клетъчно ниво  аз не съм изградил толкова много буфери  срещу газовете от колите, задимените стаи, почистващите препарати и химикали.
Извод: Токсините имат повече увреждащо влияние върху чистото тяло. 
Излагането на тези токсини няма да съкрати нашия живот  в дългосрочен план.   Като здравословно ядящи,  тялото ни бързо ще поправя щетите  и ще живеем дълъг и здрав живот, ако правим правилно 100%  Суровоядска диета.  Обаче, ако съм принуден да живея денонощно в задимена стая  с 55 годишен мъж, който е суровоядец от 5 години, мъж на стандартна американска диета  и аз който съм суровоядец, моето 30 годишно тяло  ще пострада най-много.  55 годишният суровоядец  ще понесе  минимално клетъчно увреждане, а мъжът на американската диета може би няма  да усети нищо.  Без свеж, с добро качество въздух  и възможността за възобновяване,  моето високо ниво  на здраве всъщност ще работи срещу мен в тази ситуация.
Което води до ироничния факт:
Тялото, което не е пълно с жизненост  и е в отслабено състояние, може да издържи и да оцелее по-дълго  под  неблагоприятни условия отколкото чистото тяло. ( Това становище не казва , че по-малко здравото  тяло „ще се наслаждава на жизненост”, а че просто се има предвид, че ще оцелее).

Суровата храна ни прави по-чувствителни
Това е безспорно: Аз съм значително по-чувствителен към цигарения дим  откакто съм суровоядец,  отколкото когато се храних с готвена храна.  Щетите към моето чисто и уязвимо тяло са очевидни.  В моята първа книга, Raw Spirit, писах за една суровоядка, която пушеше цигари.  Тя не беше наясно колко увреждащо беше пушенето за нея в сравнение с човек на нормална диета. Окуражих я или да спре пушенето или да почне да яде готвена храна, защото  колкото повече ни е чиста храната, толкова повече чуждите субстанции са увреждащи за нашето тяло.
Истина ли е, че хранещият се с готвена храна,  живее толкова колкото суровоядеца, защото той може да издържи по-добре в настоящите условия на Земята?  Наистина ли суровоядците остаряват и умират преждевременно, в сравнение с техният потенциал от 100+ години, заради околната среда?
Мисля, че токсичната среда е една от основните причини, поради която суровоядците и хранещите се с готвена храна да умират на една и съща възраст.  За щастие има решение, които ще опиша детайлно, заедно с други причини, които ни пречат да успеем в дългосрочен план. Ако го правим внимателно  суровоядството е оптималната диета за човешкия организъм, давайки ни способността  да живеем добре и след 100 годишна възраст. Повече от всичко нашето тяло  желае тези естествени „чудеса” да се случат.    

Младият суровоядец

Някой, който започва като млад суровоядството,  постига оптималната чистота на своето тяло по-рано. Също така на клетъчно ниво  те са много по- пречистени в сравнение, с някой който започва суровоядството на късна възраст (като майката на д-р Фред) и това ги прави много по-чувствителни.  Така с пречистеното и на вътрешно ниво тяло, дългосрочният суровоядец е много по – уязвим към замърсената среда на Земята и токсичните химикали.

Изглежда по-благоразумно да станеш суровоядец на 40 отколкото на 20. Има ли друг начин? Да, с постоянна, пречистваща и оптимална диета. ( На края на книгата  отговорът ще ви стане напълно ясен)


Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vladi в 26-05-2009, 09:48:21
radosti, благодаря! Старая се всеки ден да чета за суровоядството и гладуването. Така не спирам да се удивлявам на чудесата и искам да ги изпитвам върху себе си.

Очаквам следващата порция сурова храна.  :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 26-05-2009, 17:04:20
vladi. книгата наистина е много хубава и всичко, което пише ми е адски интересно и полезно :) Надявам се и на вас :)

Старая се всеки ден да чета за суровоядството и гладуването. Така не спирам да се удивлявам:)
Според мен постоянното информиране и напомняне за чудесата и възможностите на суровоядството е много важно особено в началото:) Когато си зареден с ентусиазъм и позитивизъм, наистина цялата промяна става много по-лека и естествена :) Заради  това се радвам, че го  има този сайт и форум:) 
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 27-05-2009, 06:59:07
2. Стабилизиране
Количество и качество
Ако станете суровоядец на 25, след  10 години, има голяма вероятност вашето тяло да се стабилизира и да почне да остарява вместо да се подмладява.
Нека да разгледаме по-детайлно защо тази прогноза за дългосрочният суровоядец  е привидно неизбежна. Като знаете защо ще можете да разберете как да обърнете посоката..
В глава 1 казахме, че се подмладяваме когато ядем по-малко храна.  Да повторим- суровоядството предлага по-добро качество на храната с по-малко количество.
Много суровоядци преди да станат такива са били на традиционната американска диета Суровата храна е с най-високото качество храна, която можете да поемете. Химичните елементи в печеният картоф или хамбургер увреждат нашите тела, докато суровата храна  храни и енергитизира нашето тяло.  Даже още повече, суровата храна е вода.  Въпреки, че порцията/ ястието което ти изяждашш сега може да изглежда  същото по размер, което ти си си готвил преди  ако блиндираш голяма сурова салата до течност и след това изпариш  водата чрез хидрататор  ще остане само шепа суго вещество.  Това е значително по-малко количество от готвената храна. Високачествената храна и малките порции са по-малко замърсяващи, правейки ги перфектни за подмладяване.



По-малкото храна води към никаква храна
В зависимост от възрастта, в която си станал суровоядец, здравното ти състояние и твоето постоянство да се храниш с едно и също качество и количество храна всеки ден , ще доведе до стабилизиране на твоето тяло.  Голямата детоскикация спира  и от дадена точка почваш да остаряваш, защото се заклещваш в своята собствена еволюция. Единственият начин да започнеш отново да се подмладяваш  е да приемаш по-малко храна.  Ще трябва да приемаш все по-малко и малко храна  през годините за да продължаваш процеса на подмладяване. Това е безсмислено – всички суровоядци би трябвало  да ядат един ден минискропични количества храна или да живеят почти  само на течности Тогава какво?
Ползите от екстремната диета наистина включват бавно остаряване, увеличаване на силата, жизнеността и феноменална духовна възприемчивост.  Но дългосрочните течнояди са много по-чувствителни от суровоядците и имат по-малка издръжливост към неблагоприятните външни условия и така тяхното дълголетие  ще бъде попречено не от диетата, а от токсините, които ще приемат с въздуха.
Какво е нормалното за теб?
Нашите тела  са в готовност  да обслужват нашето щастие.  Винаги се стреми към високо ниво на перфекционизъм и здраве.  Всеки път когато му се даде шанс чрез  постене или подобрена диета, тялото ни започва незабавно да се самолекува.

В идеална девствена среда нашето тяло би живяло от чиста вода, малки количества храна и  ароматен въздух.  Но ние вече не живеем в Райската градина. Колко и странно да звучи, ние всъщност трябва да спрем нашето тяло да ни обича толкова много  и да ни тласка толкова  бързо напред.  Нека обясня.
Има нова концепция, с която искам да ви запозная.  За да опиша новата идея, аз въведох нов термин: стабилизиране
Стабилизирането се случва, когато нашето тяло свикне с обичайното количество  и качество на храната. Биологически, ние се стабилизираме независимо на каква диета сме- дали ядем готвена  храна 3 пъти на ден или сурова- 2 пъти.  Ако ние сме постоянни  нашето тяло свиква с дадено дневно меню, това се нарича стабилизиране .
Веднъж постигнали стабилизиране, като изядем повече от обичайното количество храна  често се чувстваме  болни или уморени.  Даже още повече, понеже нашето тяло обича прогреса , дори да си перфектен  и да ядеш точно една порции всеки ден  в даден момент твоето тяло
Е опита да вдигне летвата, окуражавайки те да започнеш да ядеш по-малко.  Често това побутване напред ще бъде усетено като ленност и мудност след изяждането на типичната ти порция.  Така тялото ти те окуражава да намалиш апетита си, за да постигнеш по-високи нива на здраве и енергия. 
Ако не подобряваш своята диета, в даден момент ще започнеш да се чувстваш по-муден и да започнеш да остаряваш. Опасността е в това, че колкото е по-чиста твоята диета, толкова по-бързо този процес се чувства, и в течение на годините ставаш все по-чувствителен  към неблагоприятните условия на околните  средата.


За да избегнат дискомфорта и да възвърнат жизнеността си, много суровоядци поемат малко храна. Забелязваш ли, че този процес няма край?Тялото винаги се движи напред към оптималното здраве, ставайки по-чисто и продуктивно, нуждаейки се от  все по-малко. Това е факт, независимо от това откъде започваш.
Например, дългосрочните течнояди, които са постигнали стабилизиране  на 4 зеленчукови и/или плодови сокове на ден, ще изпитат намаляване на енергията и физически дискомфорт, ако изпият 5 или 6 чаши. От сок! Още повече, тяхното тяло евентуално ще ги насърчи  да приемат 3 ½ сок, а не обичайните 4 . В даден момент те ще почувстват дискомфорт  и ленивост, ако не намалят своят прием на сокове.
Преди да стана суровоядец приемах 3 порции на ден с преработена храна- повечето –пирожки с пилешко, сандвичи Subway, бургери- обичайната диета на един студент.  Моето тяло понасяше менюто добре- аз правех упражнения, рядко преяждах и се чувствах енергичен  Като суровоядец, аз се чувствам добре с много по-малко, От години  ям по-две прости суровоядски ястия на ден. Моето тяло е постигнало стабилизиране. Ако консумирам по-голяма порция или ям повече от 2 пъти, веднага енергията ми намалява.  Допълнително, тялото ми ме кара да приемам по-малко храна  като ми  създава понякога  пристъпи на мудност, след като изям типичната си порция. Казва ми : Яж по-малко мазнини и захар. Колко е невероятно, че 99% от населението  би се чувствало изключително гладно от моето меню,  докато моето тяло иска да приемам все по-малко и малко храна.

Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vasilena в 27-05-2009, 07:21:35
Малко ме объркав всичко това ???....може би трябва да го прочета отново
 ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 27-05-2009, 08:01:24
Да, малко е объркваща и изнедваща информацията, но понататък в книгата обяснява какво трябва да правим ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Mep в 29-05-2009, 15:06:06
Тази книга е невероятна, Радости, страшно много ти благодаря за труда и времето, които отделяш, за да я споделяш с нас  :-*
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vasilena в 29-05-2009, 22:28:08
radosti,преведи ни още малко,моля те :)
 ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 29-05-2009, 23:11:43
Тази книга е невероятна, Радости, страшно много ти благодаря за труда и времето, които отделяш, за да я споделяш с нас  :-*

За мен е удоволствие :) Прочетох я до половината и реших, че трябва да я споделя с вас, защото всичко, което пише е адски интересно и важно...Така че спрях да я чета, за да ми е още по-интересно, като я превеждам  :)

radosti,преведи ни още малко,моля те :)
 ;)

Ще я преведа цялата малко по-малко, но тази седмица имам изпити и затова поспрях...Почнала съм да  превеждам следващия откъс, но утре след изпита ще го довърша и публикувам:) Радвам се, че ви харесва, и на мен ми харесва да я чета, превеждам и споделям с вас, всъщност много повече отколкото да уча за изпити, но няма как  :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vasilena в 30-05-2009, 09:12:05
Благодаря ти Радости :-*.Пожелавам ти успех на изпита....и аз имам такъв проблем с подготовката за изпитите,много повече време отделям ,за да  комуникирам тук с вас,отколкото да уча за изпитите си....Мисля,че това е така,защото ТОВА ми е интересно,а  университетските дисциплини....не толкова,всъшност  въобще ;D
 ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 30-05-2009, 17:32:49


Ще приемам ли всички необходими вещества, ако приемам по-малко храна?

Хранителните вещества, от които се нуждае всеки е индивидуално и зависи от нивото на клетъчната чистота. Колкото повече се прочистваш, толкова по-чисти стават клетките ти. Като се стабилизираш на ново по-здравословно ниво, ти ще имаш повече енергия и ще се нуждаеш от по-малко храна.
Човек на стандартна американска диета има нужда от повече калории и хранителни вещества, за да функционира добре. Човек на изцяло суровоядска диета може да постигне същата издръжливост с по-малко храна, защото тялото е чисто, по-ефикасно и изисква по-малко храна за енергия.  Някой,който е суровоядец от 40 години има нужда от по-малко храна от някой, който е суровоядец от 5 години, а той от своя страна по-малко от този, който от 1 година е суровоядец.

Скърцащо чист

Много започват  суровоядството, за да постигнат оптимално здраве. Естествено някои желаят да станат колкото е възможно по-чисти  и в рамките на самото суровоядство, като изключат някои храни и комбинации, които  усещат като тежки и не идеални.  Лично аз не препоръчвам да изключвате  концентрираните храни като ядки и семена.  Искам да коментирам още този проблем, тъй като е много популярен сред някои суровоядци.
Някои хора мислят, че като елиминират концентрираните храни като ядките , така ще подобрят диетата си, защото храносмилателната  им система  ще се натоварва по-малко. Това е наполовина вярно.  Преди много години, когато околната среда е била чиста и девствена  би било полезно да откажем ядките. Ако се направи правилно  тялото става по-силно, жизнено и в хармония с  увеличения душевен опит.  Обаче,  при  сегашното влошено състояние на  въздуха, ако премахнем ядките , ще  намалим продължителността си на живот, заради  уязвимостта си  към сегашните неблагоприятни условия на Земята.
Премахвайки дългосрочно концентрираните храни, ние намаляваме нашата издръжливост  към враждебните условия  и всяка неочакваща промяна ще даде недобро отражение върху нашата жизненост.  Защо да ходим на опънато въже?  Аз не само усещам  чудесните ползи от ядките и семената, но те ни помагат и да забавим еволюцията на телата ни.
Твърде чисти:  Ние  неискаме  да станем толкова чисти, че околната среда да ни стане враг в даден момент. Диетата на  99% от суровоядците, които четат тази книга, не е в опасна зона. Трябва да изминат няколко десетилетия  на изключително суровоядство , преди да започнеш да се безпокоиш за влиянието на околната среда, освен ако неживееш  сега в силно токсична среда.  Но е добре да бъдеш запознат с  факторите, които  биха се отразили на твоето успешно дългогодишно суровоядство.


Супер чувствителност

Дори след обикновено 5-дневно прочистване, моето тяло започва да се променя. Връщането към моето обичайно хранене,  изисква приспособяване и често се чувствам недобре, когато отново започна да приемам по-голямо количество храна. Моето тяло е в шок, когато започне да приема отново храна, и това е само след 5 дена въздържание. Представете си да ядете малко храна от десетилетия. Постепенността ще бъде от изключителна важност, за да избегнете шока в организма.
В моята предишна книга Raw spirit,  писах за мъж, който е приемал ок. 340 гр. храна веднъж на ден, в продължение на години. Негов приятел го убедил да опита да приема по 450 гр.  Тези 100 грама в повече едва не го убили . Всеки един от нас има праг. Както казах преди, ако днес изям половин хамбургер, има голяма опасност да се нуждая от медицинска помощ. След 7-годишен 100%-в суровоядски период  аз няма да понеса , това което преди съм ям ежедневно.  А голяма част от хората могат да изядат два големи месни хамбургера, и да се чувстват добре. И да подчертая, защото е от  изключителна важност да разберете, че ако  ветеранът  в суровоядството от вече 45 години, д-р Бизки  изяде същата половина хамбургер , най- вероятно ще преживее фатални последствия.
Горните примери илюстрират, че колкото по-дълго  приемаш  храна  в малко количество и с по-високо качество, толкова по-чувствителен ще ставаш  към всяко отклонение от диетата ти. Например течноядите не само ще са по-чувствителни към настоящите условия на Земята, но има и голяма вероятност да шокират тялото си, ако извършват каквото и да е отклонение, от тяхната обичайна диета.
Трудно е да се опише проблемът за  чувствителността , която се появява  в резултат на една дългосрочна диета. Повечето хора не са изпитвали тази опасност, защото те никога не постигат това ниво на хранене.  Дори и ние, като 100%-ви суровоядци,  не можем истински да си представим, чувствителността, с която са се сдобили  течноядите.
Има много нива на чувствителност. Човек консумиращ  само  две леки суровоядски ястия на ден, би имал по-голяма чувствителност, от този, който приема  обилни  суровоядски  ястия няколко пъти на ден. Колкото е по-лека храната и колкото повече позволяваме на тялото си да „пости” с празен стомах, толкова повече чувствителността ни драстично нараства.
Вярвам, че много от пионерите в суровоядството , които  не са доживяли до 100 години , са се натъкнали на здравословни усложнения, защото не са спазвали 100%-вата  суровоядска диета  по най-добрия/оптимален  начин.  В даден момент,  телата им  може би са достигнали критична точка.  Объркани, те може би са се върнали към яденето на животински протеини или на готвени храни, опитвайки се да се справят с проблема. Този шок в тяхното тяло  е завършил  катастрофални последици.
Като четете всичко това, моля ви не се плашете, че ще станете твърде чувствителни . Това е нещо, с което трябва да сте наясно за дългосрочния ви успех, за да можете своеобразно и навременно  да се коригирате. Тази книга ще ви помогне  да постигнете своя най-дълъг възможен житейски цикъл,  който най-вероятно е много повече от   100 години.


Обобщение:

Има 2 важни неща, които трябва да запомните
1.   Постоянство
Ако известно време сте били постоянни по отношение на количеството и/или  качеството на храната , вашето тяло се е стабилизирало на ново ниво на здраве. Веднъж като се стабилизирате на суровоядска диета,  ще трябва да бъдете  предпазливи с количеството и качеството на храната. Неразумно е да се лутате ( йо-йо) между готвената храна и суровоядството.  Всяка промяна трябва да се прави постепенно, за да избегнете шока на тялото.
2.   Да бъдеш „твърде мръсен” или „твърде чист”
Ние не искаме да  навреждаме тялото си, да страдаме от  липса на жизненост и заболявания вследствие на готвената/обработената  храна. Нито пък искаме да се  заклещим в капана на приемането на много малки порции сурови храни или течноядството.  Тези нива на чистота, биха ви превърнали в много уязвими към околната среда.


Суровите храни са сила - те са огън, а не перце.  В наш собствен интерес е да се образоваме все повече за суровоядския начин на живот, за да можем да направим мъдър избор сега или в даден бъдещ момент. Разковничето е да продължите да се движите напред, с най-малко нежелани последствия  сега или в бъдеще.

Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: jj в 31-05-2009, 01:10:43
Radosti,давам ти 10!от сърце ти благодаря за времето което отделяш.Супер си!
Ще ги разбиеш на изпитите,убедена съм!  :-*
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: jj в 31-05-2009, 02:34:30
Мисля че много важно за подмладяването не е само детоксикацията на тялото-но и позитивизма и непрекъснатото учене.Дори на П.Дънов четох,че за да се поддържа човек млад-трябва винаги да учи...вие как мислите???
И моля ако някой има нужда от спешно подмладяване-да заповяда да ми напише дипломната работа-правя го за ваше добро  ;D  ;D  ;D
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 31-05-2009, 10:35:22
Мисля че много важно за подмладяването не е само детоксикацията на тялото-но и позитивизма и непрекъснатото учене.Дори на П.Дънов четох,че за да се поддържа човек млад-трябва винаги да учи...вие как мислите???
И моля ако някой има нужда от спешно подмладяване-да заповяда да ми напише дипломната работа-правя го за ваше добро  ;D  ;D  ;D
 

Абсолютно съм съгласна :)  Даже хора, които не се хранят суперздравословно, но мислят позитивни- пак изглеждат по-млади и жизнени  :) И за Дънов съм съгласна- човек трябва да поддържа и мозъка си- да научава нова информация, умения, да чете, да развива интересите си:) За подмладяването е писала и Линда Гудман- тя съветва да визуализираме клетките си, че обръщат посоката си на еволюция/движение и да работим с утвърждения:)

Май всички този форум предпочитаме да напишем дизертация за суровоядството  ;D, отколкото да учим за изпити  ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: desi82 в 31-05-2009, 14:19:02
И аз съм напълно съгласна, че непрекъснатото учене е много важно за подмладяването. Аз съм приемр за човек, който е завършил преди 5години и сега продължава образованието си. И аз в момента съм в сесия, а продължавам да си влизам всеки ден във форума и да си чета интересни статийки. :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 06-06-2009, 17:32:42
3.    OПТИМАЛЕН НАЧИН НА ЖИВОТ
Как да стана по-хармоничен?
Не твърде много; не твърде малко; точно, колкото трябва

Балансиращата греда на дълголетие

Три  са основните елемента, от които зависи нашето  оптимално дълголетие:
1.   Храната и/или субстанциите, които приемаме
2.   Нашата външна среда
3.   Прочистванията (ще ги засегнем в следващите глави)

 Обикновено дългият щастлив живот включва  умственото, емоционалното и духовното здраве, но сега ще се фокусираме върху физическото.

Нека разгледаме дълголетието  като ходенето по греда- ние желаем перфектното качество и количество храна, за да забавим процеса на остаряване, но и искаме  да избегнем прекаленото изчистване, за да не страдаме от замърсената околна среда. Идеалната диета е здравословна, не твърде драстична, която ни дарява с изключителна издръжливост.. Целта на книгата е да ви води към живот,  изпълнен с оптимално здраве и енергия, и то много повече отколкото сте си мислели, че е възможно.

Среда, която скъсява живота :

-   Твърде чиста диета
-   Малко храна
-   Вредна околна среда

Когато непрекъснато подобряваме своята диета, тялото ни постига все по-високи нива на чистота. Това ниво на чистота е като плюшен бял килим,който никой не иска да сложи у дома си, понеже ще се вижда всяко петънце мръсотия. Живеейки в този доста замърсен 21 век , ти поемаш мръсотия отвън през цялото време. Не ти предлагам и да  потъваш в мръсотии , както е случаят с тези, които са на стандартната американска диета, но е мъдро да имаш буфер.

Храни, които скъсяват живота:
-   Вредна диета
-   Твърде много храна
-   Не опасна среда

Лошото качество на готвената и обработената храна,  алкохолът и наркотичните вещества, или постоянните лоши навици да се преяжда, да се дъвче постоянно нещо, или късното ядене (дори с най-добрата храна), също могат да съкратят живота. При това положение  заплаха за дългия живот е не, околната среда , а диетата.

Най- дългата продължителност на живота:

-   Оптимална диета
-   Оптимален прием на храна
-   Най- малко увреждаща среда

-   Както при всички мъдри неща- балансът е ключът. Когато ние ядем достатъчно, за да посрещнем нашите нужди и не позволяваме на нашето тяло да изпревари по еволюция околната среда, тогава ние постигаме най- голямото възможно дълголетие.  Ще разгледаме „Оптималния  прием на храна” в глава 9

-   „Новата околна среда”

Знаеш ли, че ние всъщност сме чужди на нашата собствена околна среда.  Истински шок е да осъзнаем, че планетата Земя 2007  е претоварена с опасни токсини, в сравнение  с Майката 3емя 3000 пр. н.е.  Въздухът, който дишаме е наситен с отпадъци , които се съдържат във всяка негова молекула. Без съмнение, ние не дишаме чист въздух, ние  дишаме  новата среда.
Представи си, че плуваш във въздуха. И вместо в чиста прозрачна вода, да плуваш в кафява. Както рибата се адаптира, за да оцелее в нашите замърсени реки и извори, ние също трябва да успеем да се адаптираме към нашия свят. „Мръсната” вода е станала част от нашето съществуване.  Проблемът е, че това се случва за сметка на нашето здраве и дълголетие.
Колкото по-чисти ставаме, толкова по-малко ще сме издръжливи към токсините от храната или околната среда. Може би си мислиш, че единственият начин да избягаш от тази каша е да потърсиш утеха в някое място като девствените Хималаи, да ядеш по-малко храна и да прекарваш дните си във високо физическо и духовно здраве.  Това е опция, която наистина ще удължи твоя живот, но едва ли е най-практическото нещо за теб и твоето семейство.

Макар че едва ли е възможна за повечето хора опцията за Хималаите, нека я разгледаме, за да избегнем по-нататъшното недоразумение.

Девствената околна среда не застрашава нашето тяло сега или дългосрочно.  И защото не трябва да защитаваме нашето тяло  от увреждащата околна среда, може да ядем по-малко храна и това би било нашата оптимална диета в тези условия.

Връщане обратно

Има и отрицателна страна в живеенето в девствена среда.  Ако след години живот на чист въздух , решите да се върнете във вашия стар мръсен свят по някаква причина, например спешен случай в семейството, твоята устойчивост към враждебните условия в града би била значително по-малка и ти ще се влошиш много по-бързо , отколкото един суровоядец, който никога не е напускал средата.  Ако си дадеш повече време ти ще се адаптираш отново, понеже законът за адаптацията работи и в двете посоки.  Преди да напуснеш Хималаите е добре бавно да въведеш по-големи количества храна, за да защитиш себе си от влиянието на мръсния въздух , когато се върнеш.

За най – оптимално дълголетие, най- добре е постепенно да се движите напред, така че  да не е необходимо, да правите  и стъпка в обратна посока. Този принцип важи и за храната.  Веднъж като се стабилизирате ( като  сте били постоянни в диетата си много дълго време),  ако се върнете назад  като почнете да приемате повече храна, ще има неблагоприятен ефект.  Нашето  тяло може да се приспособи  към промените в средата  и/или към храната, но само ако процесът е постепенен, а не шоков.  Лошото е, когато това се случва за сметка на вашето здраве и дълголетие.  Като  опънатия ластик, който може да отскочи  обратно, но никога няма да заеме  първоначалното си състояние.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 08-06-2009, 22:34:37

4.   Елиминацията
Тялото ни винаги се движи напред към перфектното. Идеалното  за нашето тяло би било да живее на чист въздух, в среда като Райската градина. Всичко по –малко от това, е като да плувате в мръсен въздух или да дъвчете мазен сандвич.

Подобряването на диетата или качеството на въздуха ускорява нашето предвижване към оптималното здраве. Както споменах в моята книгата Raw Spirit, моментът,  когато нашето здраве се подобрява е,  когато премахнем НАПЪЛНО и за постоянно вредните храни от нашето меню. Здравето се определя в по-голяма степен от това,което НЕ ЯДЕМ , отколкото от това, което ядем. Изчистването и  детоксикацията  са в пряка зависимост от качеството и количеството на храната, която сме премахнали от нашата диета. Нека да го напиша отново. Изчистването и  детоксикацията  са в пряка зависимост от качеството и количеството на храната, която сме премахнали от нашата диета.

Когато се преместим в по-чиста среда, ние премахваме мръсния въздух от нашата диета, което има подобен ефект, ако премахнем лошата храна от нашата диета. И двата начина водят до един резултат- ние почваме да се прочистваме.
Няма значение дали отиваме напред или назад, всяка промяна свързана с тялото ни трябва да се прави постепенно. Да си представим 85 годишна жена , която има дегенеративно заболяване, с дълъг „стаж”  в нездравословното хранене. Шокът  от подлагането й изведнъж  на  100%, вероятно ще бъде пагубен, поради автоинтоксикацията/самоотравянето. Опитният холистичен лекар ще  знае, че трябва жената да направи бавен преход  към подобрената диета и да й помогне за детоксикацията с чести клизми. 
Крайната предпазливост е препоръчителна , когато подобряваме нашия начин на живот. Д-р Бизки засяга това в интервю си в Raw Spirit.

В: Споменах в  тази книга, че суровоядецът  е по-чувствителен към замърсения въздух, отколкото този, който яде готвена храна. Чувстваш ли, че твоето здраве страда , поради факта, че си суровоядец живеещ в Ню Йорк?
О: Разбира се, е това не е оптималната среда , но тялото ни има около 20%  възможности за грешки и ние може да се справим с определени неща. Не всеки може да живее в девствена среда.Ние трябва да водим живот.Познавам много хора, които се оттеглиха в Коста Рика, Еквадор или в други подобни места.Те опитаха да живеят в Райската Градина –да живеят в джунглата само на плодове.  Повечето хора не се справиха добре,а други буквално умряха от тези опити. Познавам човек, който беше парализиран за малко.  Много от тях заболяха ,живеейки предимно на плодова диета. Jonny Lovewisdom     мислеше, че ще успее да живее по този начин. Той се премести в Еквадор и почина в лошо здравословно състояние на 80 години. Виждал съм много хора, които правят подобни неща, мислейки че така ще стават все по-чисти. Според мен те не разбираха как работи тяхното тяло….

Познавам американци, които се преместиха в Еквадор и станаха плодоядни.  Много от тях загубиха своите зъби и не се справиха добре дългосрочно. Те не успяха да се справят с внезапния преход от токсичната среда към много чистия начин на живот.  Освобождаването на ендогенни вещества  (клетъчни отпадъци), е това което им навреди. Всъщност не бяха направили нищо грешно. Просто беше твърде голяма промяната.  Те отидоха от лоша среда към добра, и от лоша диета към много добра.  Може би ако бяха яли зеленина и бяха правили клизми, това нямаше да им се случи.

Основата на нашата среда

Качеството на въздуха на планетата се е влошило от човешкото влияние през вековете. Планетата ни се е замърсила. Постепенно ние хората, трябва да се приспособим към тази среда; нашите клетки се  къпят в нея – това е кафявата вода, в която плуваме.  Тази „нормална” токсичност, с която е наситен нашия въздух , наричам  „Основата на нашата среда”.

Започва с пуфтене от изтощен дизелов двигател. Във въздуха този тъмен облак започва да се разсейва и да се издига. След време ние вече не го виждаме.  Далеч от погледа ни, ние го забравяме.  Но къде отива облака? В Основата на нашата среда. Ако съберем  нашите общи  облаци (от цигарите, автомобилите и заводите), които видимо  изчезват, но все още остават в нашия въздух , можеш да разберем по-добре, защо дишането е като плуването в кафява вода.. Основата на тази мръсна среда е в резултат от  постепенното вековно  действие  на човека.

Основата на нашата среда НЕ включва замърсяването,което  не се е разсеяло – като задимената стая от цигари, живеенето до завод. Така че тези замърсявания са допълнителни.

„Допълнителните” токсини , които ние периодично добавяме към  Основата на нашата среда, се елиминират от нашето тяло , когато ние комбинираме здравословното хранене с прочистващи техники (7 глава).

Като суровоядци или здравословно хранещи се, ние бързо се възстановяваме  и  тези „допълнителни” токсини не влияят върху нашето дългосрочно здраве, ако ние се излагаме на тях рядко.

Основата на нашата среда е различна из планетата. Макар че замърсяването е глобално, някои места са по-замърсени от други.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Nel в 12-06-2009, 11:24:09
Radosti,много интересно е всичко написано и чакам с нетърпение всеки нов ред.
Благодаря ти за труда  :-*
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 12-06-2009, 19:30:16
Съжалявам, че малко бавно става...Имах изпити, а сега започнах с дипломната работа...но се опитвам веднъж седмично да превеждам:)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 13-06-2009, 20:48:32
5.   Как усвояваме храната и въздуха?
Истина ли е  това, че ние сме това, което ядем?
Да. Истина е и това, че ние сме това, което дишаме.

„Глътка чист въздух”

След цялото дискутиране за качеството на  въздуха, важно е и да разберем и как въздухът се използва от тялото.

С всеки удар на сърцето, течността, която отива до нашето сърце е комбинация от CO2 (въглероден двуокис) , кръв, лимфа и усвоени вещества от нашата храна. Сърцето изпраща тази смес до нашите дробове. Въглеродният двуокис е отпадъчен продукт от нашите клетки  и е отровен, ако остане в нашето тяло, така че той бързо се сменя с нов кислород, чрез въздуха, който вдишваме. Все още пълен с хранителни вещества, този обновен кислороден еликсир се връща към сърцето, което ги разпраща към нашите гладни клетки.  Всяка молекула кислород, която ние вдишваме е наситена с Основата на нашата среда, нашата „мръсна вода”. Това е „чистият” въздух, който пътува през нашата кръв и се абсорбира от клетките ни. Няма измъкване от лошото качество на въздуха, освен ако не се преместите в по-чиста среда.
Както разбрахте , намаляването на токсините е това, което позволява на нашето тяло да се придвижи един етап по-нагоре  към здравето. Постоянното дишане на този мръсен въздух , не дава възможността на нашето тяло да се пречисти от него.  С всяко вдишване нашите клетки абсорбират „не перфектен” кислород. Клетките ни безполезно се опитват да се освободят от тази нечистотия, но веднага със следващото вдишване ние им предоставяме нова порция.  Клетките ни се предават и започват да възприемат този „неперфектен” кислород за нормален.  Клетката намалява  стандарта си  и почва да го възприема като „чист” въздух , отказвайки се да се бори .  Основното замърсяване на нашата околна среда е вече част от нашите клетки, от самите нас.  Ние сме продукт на нашата среда.

Ние сме това, което ядем

Същият принцип се отнася и до храната. Клетките на повечето хора, никога не си вземат почивка от лошото качество на храните, които приемат с всяко ядене. Клетките смело се опитват да се прочистят от остатъците от далеч не оптималната храна, но  със следващото угощение  целият боклук отново отива в клетките.  Клетката започва да се превръща в това,от  което не може да се прочисти; оттук ние сме това, което ядем. Или както един ентусиазиран суровоядец  го формулира „ Ние сме това, което не изхвърляме”. Ако ние искаме да се освободим от тази хранителна токсичност, трябва  увреждащите  храни постепенно да бъдат изцяло премахнати от нашата диета. Само тогава нашето здраве и жизненост  могат да се придвижат едно ниво нагоре.

Доброто усвояване е определящо

Има научно обяснение на това, как клетките ни абсорбират храната. Ще забележиш, че процесът по който клетките ни усвояват  храната, която ядем е подобен на този, по който клетките ни усвояват въздуха, който дишаме.

Първо ние ядем! Храната поема по своя опреден път на усвояване от устата към стомаха и после преминава в тънките черва- над  6 метра от тесни завъртени тръби. Там раздробените частици  се абсорбират от микроскопични влакънца, които набраздят целите ни тънки черва. Всички малки влакънца са  бели кръвни клетки от лимфната ни система.
Като миниатюрни таксита, тези клетки пренасят хранителните частици от лимфната ни система към сърцето. Други смлени хранителни частици в тънките черва се абсорбират направо в кръвта , като преминават през черния дроб и оттам към сърцето. Тези смеси от усвоени хранителни вещества , в лимфата и кръвта се нарича  хилус.  Хилусът от всички пътища на тялото се събират и отправят първо към сърцето. Кръвта, която е пълна с отпадни вещества от клетките (въглероден двуокис) също отива към сърцето. Всичко се изпраща към дробовете, където въглеродният  двуокис се сменя с нова доза кислород. Тази нова кислородна смес, която включва  хранителните  вещества от нашата храна, е готова да се изпрати до гладните клетки.

Както виждаш храненето е също като дишането. Храната, както и въздухът се транспортират до клетките за усвояване. Всеки инч от нас  е съставен от стотици хиляди клетки. Ние сме нашите клетки – ние сме това,, което дишаме и това, което ядем.  Практически погледнато ние имаме значително повече контрол върху това, което слагаме в устите си,  отколкото в дробовете . Малко може да повлияем върху основната наша среда; обаче може да избираме нашата храна  и дали да вдишваме допълнителните замърсители на въздуха.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 30-06-2009, 16:29:07
6.   От какво се прочистваме?
Oт нашата среда, нашата храна, нашите емоции и нашите предшественици


Непълно елиминиране

Планетата Земя никога не е била толкова замърсена. Човешкото тяло никога не е било подлагана на такива увреждащи условия. Всеки ден, всеки час, всяка минута ние внасяме външни токсични елементи в нашите тела. Благодарение на закона за адаптирането, нашите тела се променят и успяват да се справят с тази непрекъснато нарастваща  мръсотия.

Нашите клетките не елиминират Основата на нашата околна среда, но те непрекъснато елиминират всяка допълнителна мръсотия, която влиза в нашия „свеж въздух” , като  облаците от газове, изпаренията от парфюми и домашните почистващи апарати.  Нашите клетки ликвидират тези допълнителните замърсявания чрез кожата, белите дробове и червата.  Според мен, ако тази вътрешна мръсотия може да бъде напълно елиминирана, нашите тела щяха да вонят ужасно, заради газовете, потта и лошия дъх.

Причината е, че не става това, е че някои токсини не се елиминират; нашето тяло не успява да се справи и някои от вредните елементи се складират е нашите клетки и тъкани. Ако сме 100 % суровоядци , не-елиминираните токсини ще ни нанесат повече вреда, отколкото ако бяхме нормално хранещи се. Нашите тела могат а понесат токсините натрупани с десетелетия с минимално видимо влияние върху качеството на живот. Но ако искаме чрез суровата диета да отидем на следващото ниво и да живеем над 100 години, нещо трябва да направим.

Уравнението на дълголетието

Околната среда е само един от многото фактори, на които е подложено човешкото тяло. Емоционалното и духовното здраве са също важни елементи, които се включват в уравнението за дълголетие . Ние сме под много по-голям стрес отколкото преди и това е много пагубно за нашето тяло.  Например, когато ние изпитваме стресови емоции – гняв, страх , завист , омраза – нашите  надбъбречни жлези произвеждат  голямо количество адреналин.  В такива високи нива адреналинът се превръща в отрова.

Заедно с това тялото трябва да се справи с „ пластмасова храна”. Менюто на праисторическия човек  не е включвало сникърс,  изкуствени добавки, пица, сода. Дори и сега да сте 100% суровоядни , най вероятно преди също сте яли пластмасови боклуци , и все още имате складирани токсини в клетките си.


Освобождаването на поколения отпадъци

Клетките на нашите пра-пра-пра-пра-пра- прародители, преди 450 години, са били много по-чисти отколкото нашите.  Отнело е поколения, за да се адаптираме към това, която сме днес , с злоупотребите, които е трябвало да свикнем. Шокиращо, но нашите клетки съдържат не- добрите избори на миналите поколения, които са довели до съвременните условия. В даден момент от нашето прочистване, ние ще елиминираме лошият избор на храна нашите  предшественици.  Като суровоядци , нашата строга пречистваща диета ще освободи  тези стари (дори от поколения) токсини  в  нашата кръв, за да се елиминират . Тези токсини са натрупани от готвената храна , която са яли те, тъй като те никога не са прочиствали толкова дълбоко.  Като добавим  нашата чувствителност към околната среда и фактът, че ние сме по-чувствителни към  увреждащото действие на стреса, става ясно защо продължителността на нашия живот страда.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Mep в 05-07-2009, 23:30:33
Този абзац "Освобождаването на поколения отпадъци" е нещо ново за мен - не знаех, че клетките ни наследяват и токсините от предшествениците ни. Дори не се бях замисляла за това.
Всичко е толкова интересно, благодаря ти за огромния труд и отделеното време, Радости  :-*
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 06-08-2009, 07:02:19
7.   Прочистване
Големият въпрос е : Как да успеем дългосрочно като суровоядци в тези неблагоприятни условия?
Отговорът е : Прочистване


Нашата надежда

Слава богу, има голям брой ефективни прочистващи техники, които могат да ви помогнат да бъдете успешни дългосрочни суровоядци- сауна, чернодробно прочистване, foot soaks, и най – мощното от всички- клизмата.
Причина номер 1, за 100%-те суровоядци, които не успяват в краткосрочен и дългосрочен план,  е пренебрегването на клизмите


Нашето дебело черво

Нашето дебело черво е централната пречиствателна станция на изключителната фабрика, която наричаме нашето тяло.  Отпадъчните продукти от 3-те дневни хранения се натрупват именно тук. Дебелото черво също е и главният пункт, за всеки боклук , който е елиминиран от нашите органи,за  токсините от околната среда, за отровните секрети, които се отделят от жлезите ни при стрес,  и за милионите клетки и тъкани, които са изпълнили своята цел  и идват тук, за да умрат.  Тези клетки и тъкани са мъртви протеини  и са много токсични по природа, ако им позволим да ферментират и загният. Отпадъците се натрупват в дебелото черво  и ако не го прочистваме постоянно, резултатът ще бъде по-къс живот, в сравнение ако  бяхме правили прочистване.


Ние трябва да се освобождаваме

100% суровоядска диета  е значително по-чиста , в сравнение с готвената храна.  Но дори най-добрата диета , не е по-добра от лошата диета, ако токсините не се елиминират .

Всеядните натрупват токсини в техните клетки; това е защитата на тялото срещу тази диета. Обратно, клетките на 100%-вите  суровояци  постоянно освобождават   натрупани токсини  в кръвообращението, които  се изчистват  чрез кожата, белите дробове и дебелото черво. Жизненоважно е да изхвърлим тези токсини, колкото се може по –бързо,  иначе ще ни причинят умора, тревога, главоболие и увреждане на чувствителните ни тъкани.  Ето защо специално при суровоядската диета , е изключително препоръчително  да  се подпомага  силното детоксициране,  чрез клизми или други прочистващи техники.

100 %-вото суровоядство е доживотно гладуване(fast)

Гладуването детоксикира тялото ни, понеже цялата храна се забранява. Суроовоядската диета детоксикира тялото , защото  цялата храна се отбягва , освен суровата.  В този смисъл суровоядската диета е доживотно постене.
Повечето хора не се и  замислят  да се подложат на продължително гладуване без да използват   подпомагащите  прочистващи процедури като клизми (enemas, colonics – има ли разлика между двете, аз и двете превеждам като клизми ), търкане на кожата и фрешове.  Ние осъзнаваме, че ако пренебрегнем тези подпомагащи прочистването методи, гладуването ще се превърне в изтощително, болезнено, дори и опасно изживяване.
Трябва да разберем еднаквата агресивна природа между постенето  и  суровоядството. Много хора, дори някои пионери суровоядци, не разбират тази концепция  и  това е една от причините дългосрочните суровоядци да се сблъскват с проблеми. Има много примери за 100%-ви суровоядци, които преминават на 80-90 %сурова диета, защото усещат, че при  100% не се чувстват добре.  Но по всяка вероятност, техните проблеми бързо биха преминали, ако си правиха чести прочиствания на червата.

Трябва да си направя прочистване веднага, така ли?

Повечето хора приемат за факт, че всичкият стар отпадък от предишните години на неправилно хранене,  напускат техните клетки за няколко месеца, когато са на 100 %сурова диета. Макар да е вярно , че голямо количество отпадък се отделя относително бързо, изненадващ е фактът , че човек ще прочиства старите си токсини цял живот.  Всъщност , едва след няколко десетилетия суровоядство, най-накрая човек ще може  наистина да прочисти концентрираните токсини, натрупани от неговите прадеди. Както  не се „задръстваме” с токсини за една нощ, така и не се прочистваме изцяло по магически начин,  за една нощ.


За оптимално здраве, е задължително непрестанно  да отстраняваме токсините. Така, колкото и иронично да изглежда, някой който е 100% суровояд  трябва да си прави клизми по-често, от този, който не е суровоядец. Аз препоръчвам на 100%-вите суровоядци  да си правят минимум по 1 клизма на месец. Тези, които се натъкват на проблеми, когато са на 100% сурова диета , често не разбират защо. Периодични клизми би разрешило проблемите при  95% от тези  случаи.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Radula в 06-08-2009, 10:27:06
още веднъж да ти блгодаря за отделеното време и труд да превеждаш от книгата - много полезно наистина!!  :flower:  :-*
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 07-08-2009, 09:56:01
още веднъж да ти блгодаря за отделеното време и труд да превеждаш от книгата - много полезно наистина!!  :flower:  :-*

Aз съжалявам, че отдавна не бях превеждала, но нали е лято O0
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 12-09-2009, 16:52:33
Защо клизми?
Дори и да имате 3 изхождания дневно (или не), все още ще има отпадъци   във вашата система. Помнете, че в допълнение на хранителните отпадъци , имаме и допълнителни токсични елементи, дължащи се на начина на живот в 21 век ,  за  които не сме създадени да се справяме. Дори и да елиминираме 96%, другите 4% се натрупват постепенно ден след  ден, седмица след седмица.
Трябва да имаме предвид, че много от нас, нямат перфектните хранителни навици на суровоядството. Аз съм бил свидетел как стриктни суровоядци ядат между храненията.  Яденето между храненията предполага дисбаланс между храносмилателните и метаболитните функции. Ako решите да похапнете нещо 1-2 часа след  основното ядене, вие принуждавате стомаха си да остави предното ядене полусмляно  и да обърне внимание на новата храна. Старата храна започва да ферментира и да гние, което отделя токсини , газове и подлага на стрес  целия хранителен тракт. Освен това, новата храна получава неадекватно количество хранителни сокове, като остава наполовина смляна.

Причина номер 1 за токсичността е невъзможността да елиминираме всички токсини от нашите  тела и те се струпват главно в червата. Заради дълбокия прочистващ ефект на суровите храни, много се натъкват на проблеми като акне, обриви, хемероиди и други. Те се объркват и обвиняват диетата. В същност, те са препълнени с отпадъци , които започват да излизат през кожата, докато червата не се освободят напълно.
Една единствена клизма не е  ключът. Клизмите трябва да се правят постоянно , за да продължи  прочистването на токсините. Подходящият брой клизми е уникален за всеки човек , според  диетата и условията.  Например, ако някой страда от кожни симптоми , бих препоръчал да си прави клизми на всеки 7-10 дена, докато се изчисти и с презумцията, че човекът е на 100% суроядство и не прекалява със захарите.  Това може да отнеме месеци. Ако човекът  не е напълно суровоядец , но се храни здравословно , бих му казал, че ще успее да се прочисти, но и бих го предупредил, че яденето на вредни храни като рафинирана захар и преработено нишесте,  дори и рядко, ще направи цялостното прочистване невъзможно.

Силно вярвам, че болшинството от хората , които не са успели на 100% суровоядство , биха успели,  ако правеха клизми. Има документален филм за мъж, които преминава от веганска на суровоядска диета. Първата седмица се е чувствал  така, сякаш е спечелил от тотото. След втората седмица , неговата енергия  изчезнала, чувствал се депресиран , имал неистово желание за кафе и храна, която не е употребявал от години, и е бил на път да се откаже. Отчаян той решил да си направи чревно прочистване . Веднага след това се почувствал както никога дотогава.  Клизмата прочистила събраните токсини, премахнала ненаситния му апетит и му дала много енергия. Ако не беше направил клизма той би изоставил суровоядстката диета.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vasilena в 12-09-2009, 17:44:01
radosti  :flowers2:
 ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: mariiina в 14-09-2009, 09:57:05
 :love_026:УФФФФФФФФФ, хич не обичам ни да ме бъркат ни да се бъркам.....ама никъъъъъъъъъъъъъъде!!! :kisss:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Petko в 14-09-2009, 15:56:47
:love_026:УФФФФФФФФФ, хич не обичам ни да ме бъркат ни да се бъркам.....ама никъъъъъъъъъъъъъъде!!! :kisss:
Трябва да пробваш ;) Ефектът е голям :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 24-09-2009, 18:05:30
За скептиците

Има хора, които са суровоядци или следват друга здравословна диета  и са против клизмите. Открих, че много от тях се кълнат, че са 100% суровоядци , но по-късно разбирах, че ядат някаква готвена храна. Вярвам, че всъщност истинският процент  на  100% суровоядци е много малък. Изненадващо, но има разлика в телата на един 100% суровояд и това на 95%. Този, който е 95%-в  никога не преминавал през изключителната чувствителност  и  дълбокото прочистване на токсините, и заради това може да не оценят нуждата от поддържащото прочистване, докато са на суровоядна диета.

Без допълнително прочистване,  токсините се натупват по-бързо, отколкото се отделят, като се проявяват като продължителен ненаситен апетит и загуба на енергия. Често, полу-суровоядците, които отричат клизмите,  несъзнателно искат да нарушат диетата си,  с цел да забавят детоксикацията.  Имайте това  предвид, когато някой ви каже, че не се нуждае или не вярва в  чревното прочистване.

Моето дълбоко убеждение е, че вие самите подготвяте провала си, като сте 100% на сурова диета и не правите клизми. Суровоядната диета е ДЪЛГОСРОЧНО ПРОЧИСТВАНЕ. Без пълно прочистване, има риск от самонатравяне, състояние при което клетките отделят повече токсини, отколкото тялото може да отдели.  Много дългосрочни суровоядци не разбират, че тази детоксикация продължава цял живот. След години суровоядство те може да заключат, че тяхната болнавост и ниска енергия, говорят, че този начин на живот не е за тях.  Всъщност те  се давят в техните собствени токсини и се нуждаят  от чревно прочистване. Това е една от главните причини, поради която пионерите в суровоядството не са живели добре.

Дълбоко вярвам, че някои от тези пионери  са се озадачили от техните здравни усложнения. Като последна мярка  те са се върнали към готвената диета, която предрича множество страдания и симптоми, включително и дегенеративни заболявания.  Ако вие в действителност сте били на 100% сурова диета за повече от 40 години, ставате много чувствителен  и сте в опасност, ако се отклоните от постоянната си диета.  На това ниво на напредък, връщането към готвената храна  се равнява,  както ако някой от стандартната американска диета вдишва азбест.

Познавам човек, който е развил сериозни дегенеративни заболявания  и се е излекувал чрез преминаването на здравословна диета. Той беше предупреден, че трябва да продължи да се храни така до края на живота си  и че ако се върне към старите си навици, ще си причини много проблеми.  Но като се е оженил е започнал да яде приготвеното от жена му,  защото тя би се разстроила, ако той не изяде приготвеното за него.  Неговите дегенеративни заболявания се върнаха в пълна сила. След като получи и потвърждение от лекаря си, че наистина заболяването се е завърнало, той решил никога повече да не яде от манджите на жена си. За щастие той успя да се излекува отново като премина на по-добра диета.

Време е да разсеем съмненията

Клизмите не са естествени

Както и условията на нашата планета. Лично аз не бих скъсил живота си, заради остарял принцип или философия. Бил съм свидетел на стотици успешни истории, за това как чревните прочиствания са помогнали. На края на книгата ще намерите няколко истински истории. Преди някой да пише против ползите от клизмите, бих му препоръчал сам да ги пробва.

По-добре е да се прочистя „естествено”  и да гладувам отколкото да си правя чревно прочистване

Прочистването може да е чудесно, обаче може да причини и кризи.  Aко даден суровоядец е обезпокоен, защото се е задръстил с токсини, гладуването може само да изостри проблема. Изключването напълно на храната ще накара тялото и клетките да започнат да се прочистват още на по-дълбоко ниво. Гладуването в този случай  ще засили проблема, докато  клизмите ще изведат токсините навън и ще облекчи всеки дискомфорт.

Може ли да използвам друг метод и да имам същия резултат

Другите прочистващи методи също спомагат, но те не са и доближават до ефективността на чревните прочиствания. Има причина за това. Червата са главното място, където се събират отпадъците от цялото тяло. Зaдръстени черва са основната причина за повечето заболявания.

Чревното прочистване е толкова забележително,  че подобрява силата на другите прочистващи техники, като сауната. Влизайки в сауна с мръсни черва, ще се прочистите малко. Но ако първо прочистите червата и после отидете на сауна, ще можете да се прочистите на дълбоко клетъчно ниво.

Защо тогава се чувствам по-добре като добавя зеленина, към моята диета?

Наистина, зеленолистните зеленчуци са забележителни.  Те алкализират тялото, докато го снабдяват с изобилие от минерали и хранителни вещества. Приемат на зеленина, спомага за по-лесното елиминиране на токсините. Да, ние се чувстваме по-добре, когато ядем повече зеленина  и заради това може да си помислим, че те са перфектното решение на нашите проблеми.  Обаче, това, което е в червата, трябва да бъде премахнато.  Ако наистина сте 100% суровоядци и не прочиствате  често  вашите черва, не-елиминираните токсини ще ви „заклещят” след време.

Защо имам повече газове, откакто съм суровоядец?

Едно от най-големите „скрити”оплаквания сред суровоядците  са постоянните чревни газове.Има много фактори, които предизвикват тези газове. Основните 4 са: 1. Токсините в околната среда 2.стресът- нашето емоционално здраве 3. Не-идеалните хранителни навици- преяждане, недостатъчно дъвчене, застъпване на храните, нощното хапване, лошите хранителни комбинации. 4. Продължаващата детоксикация, която ще продължи докато сме живи, тъй като сме на постоянна пречистваща диета.
Ако живеете в девствена среда, без стрес, с oтлични хранително навици, количеството газове ще бъде по-малко, но ще ги има, заради причина 4- нашето постоянно доживотно прочистване. Чревният газ е една от цената за стремежа ни към перфектност в един „неперфектен свят”.  За късмет плюсовете заслужават всеки дискомфорт.

Трябва ли да си правя клизми?

Възможно е да живееш дълъг здравословен живот при 100% сурова диета, без клизми. Но е малко вероятно обаче, да се радваш на изключително ниво на жизненост и дълголетие след като преминеш 100 годишнината си. Искам да отбележа , че няма гаранции зад дълъг живот, ДОРИ И ДА СТЕ на безупречна диета и с чисто черво.  Съществуват и други неща.  Радостта от живота и дълголетието идват и от дисциплината и духовното развитие. Но правенето на клизми е абсолютно важно за максималния успех на суровоядеца. Аз препоръчвам  на всеки 100% суровоядец да си прави минимум 1 клизма на месец, с цел отделените токсини от клетките да не преминават в кръвта.


Какво още?

Кои са другите необходими стъпки,  да се премине средната продължителност на живота?  Вярвам, че тази книга, ще ви даде основата за да станете жизнен столетник. Пионерите-суровоядци  са живели до 80-93 години, или дори до по-малко! Ако суровоядската диета е наистина идеална, ние би трябвало да живеем десетилетия по-дълго.  Единственият пионер, преминал 100 години е д-р Уолкър, който е живял до 118.  Мисля, че той ни е завещал оптималния модел за дълъг живот и здраве.  Един от трите главни принципа  са редовните чревни прочиствания и  клизмите.

Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: mariiina в 25-09-2009, 07:52:02
 :kisss:а няма ли нещо , което като пийнеш и да изхвърлишшш, токсините??? :surpris_25:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Petko в 25-09-2009, 10:46:35
:kisss:а няма ли нещо , което като пийнеш и да изхвърлишшш, токсините??? :surpris_25:
Бабо, остави настрана стереотипите си и почвай с клизми :pensif_29: ;D ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: mariiina в 25-09-2009, 10:55:41
:kisss:а няма ли нещо , което като пийнеш и да изхвърлишшш, токсините??? :surpris_25:
Бабо, остави настрана стереотипите си и почвай с клизми :pensif_29: ;D ;)

 :kisss:цъ, цъ, цъ....аз , малко трудно проумявам, ама извинявай- пак ще питам- малко ми е трудно да си представя например как Св.Иван Рилски си прави клизми, за да се пречисти, а редичката на тези, като него е дъъълга...
  Наистина ли няма друго по- добро средство за пречистване??? :heart_2:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Petko в 25-09-2009, 11:04:58
Св.Иван Рилски се е отделил от хората, заради тези ''странни'' неща, които е вършил. Не го е приел народа такъв ;)
Наистина ли няма друго по- добро средство за пречистване??? :heart_2:
Няма! Питали сме Рашко много пъти за тва, и в книгите да видиш...тва е едно от категоричните неща в този начин на живот.
Сигурен съм, че ще ти хареса, като усетиш лекотата, свободата...Помисли и върху факта, че никой още не се е оплакал от тая практика...няма причина при теб да не сработи ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vladi в 16-10-2009, 15:31:33
Не всички автори са единодушни по въпроса за клизмите. Брег не ги препоръчва, сигурна съм, че ще се намерят и други.

Петко, интересно ми е твоя инструктор какво мисли за шанкхпракшалана. В руски източници съм чела, че я смятат за отлично средство за чистене на токсини, тъй като помита всичко и от тънкото черво, което клизмата не прави.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: desi82 в 16-10-2009, 17:40:09
И на мен ми е интересно за клизмите. В последно време започнах да си мисля дали да не пробвам и все не мога да се наканя! ::)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Petko в 16-10-2009, 21:06:31
Не всички автори са единодушни по въпроса за клизмите. Брег не ги препоръчва, сигурна съм, че ще се намерят и други.
Това за пръв път го чувам...не знаех за минуси при клизмите. И какво им е лошото? Изчистват и полезната чревна флора...това ли? Ами с урина го няма тоя проблем, естествено ;)
Петко, интересно ми е Рашко какво мисли за шанкхпракшалана. В руски източници съм чела, че я смятат за отлично средство за чистене на токсини, тъй като помита всичко и от тънкото черво, което клизмата не прави.
Ами препоръчва я горещо, но след клизми, иначе не е същия ефекта ;)
Поне веднъж месечно може да се прави. И не от тънкото черво, а целия стомашно-чревен тракт изчиства - от гърлото, хранопровода, стомаха, и всички черва наред ;D
Ето точно как се прави - http://www.zemianazaem.com/?p=113 :love_028:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vasilena в 17-10-2009, 18:07:05
Пепсън,ти направи ли я шанката ли още не си ?
 ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Petko в 17-10-2009, 20:44:19
Още не съм...пак го отложих....надявам се да е сега края на месеца :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vladi в 20-10-2009, 07:35:03
Петко, благодаря ти за отговора! Не съм се задълбочавала в материята и не знам какви са минусите на клизмите. егло прегледах дискусия по темата в някакъв форум, ако я намеря, ще пусна препратка - можем и тук да я обсъдим. На мен клизмите не са ми неприятни, а нямам навик да ги правя често.

И не от тънкото черво, а целия стомашно-чревен тракт изчиства - от гърлото, хранопровода, стомаха, и всички черва наред ;D
Именно! Споменах само тънките черва, за да наблегна, че прави нещо повече от клизмата  ;). Точно за това се чудех защо след като има средство, което чисти цялата храносмилателна система от-до, се набляга на клизмата, която чисти само изхода.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Petko в 20-10-2009, 08:56:48
Споменах само тънките черва, за да наблегна, че прави нещо повече от клизмата  ;). Точно за това се чудех защо след като има средство, което чисти цялата храносмилателна система от-до, се набляга на клизмата, която чисти само изхода.
Дебелото черво съдържа много втвърдени напластявания, налепи, които особено във възходящия дял остават и не се отмиват с Шанка Пракшалана. И резултатът е частично изчистване. А и при клизмите накисваме червото, за да се изчисти максимално.
Казваш "само изхода", но иманно от там идват много болести. Виж тук -
http://www.zemianazaem.com/?p=150 - супер статия за това, което ме питаш ;)
http://www.zemianazaem.com/?p=179
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: veronika_l в 21-10-2009, 09:10:47
Чакам с нетърпение продължението  :flowers2:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 22-10-2009, 13:10:32
Аз ви зарязах съвсем :Confus_3:, но сега довършвам дипломната си работа  :police:...Приключили  продължавам да превеждам :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: vasilena в 22-10-2009, 15:48:14
Ооооо,дипомна работа,значи и ти  си на финалната права,radosti ;)
Успех :Content_22:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 25-10-2009, 19:15:42
Стъпка 2: Избягване на недостиги
Могат ли 100% Суровоядци да  имат недостиг на витамини и минерали?
Абсолютно, освен ако не приемат разнообразни свежи био зеленчукови сокове

Зеленчукови фрешове

Обезпокоително често може да се срещнат суровоядци с хранителни недостиги. Развалени зъби, окапване на коса, намалена продължителност на живота и от други не приятни последици, са страдали много от последователите на този предполагаем идеален начин на живот. Неоспоримо, решението в нашия модерен свят са Зеленчуковите фрешове.  
Разнообразните зеленчуковите фрешове са необходими, за да прехвърлим 100-летие с отличителна жизненост; необходими са за нашия дългосрочен Суровоядски успех.

Наскоро срещнах един мой приятел, който беше суровоядец от 10-я. През годините на нашето познанство, той се беше наслушал на моите приказки за важността на зеленчуковите фрешове.  Хранеше се добре- нямаше навик да преяжда с плодове и поемаше 2  или 3 прости ядения на ден. Привикнал към този стриктен  режим, той и негово тяло се противели на соковете. Той беше добре последния път, когато се видяхме, преди 1 година. Но сега имаше нещо различно в неговата външност, но не можех да разбера какво точно.  Toй ми сподели, че неговите зъби са се разрушили, до такава степен, че се наложило да си сложи цял комплект изкуствени зъби. За съжаление, това не е необичайно признание за един дългосрочен суровоядец.
100%-вата суровоядна диета без зеленчукови фрешове е диета на недостига.

Това, което ще споделя с вас е много важно и искам да го кажа директно, затова направо ще цитирам част от книгата на д-р Норман Уолкър- "Свежи зеленчукови и плодови сокове":

   Изцяло суровоядния режим, без приема на достатъчно по количество и  разнообразие фрешове , е равнозначен на липса/ недостиг. Причината за този недостиг, се крие във факта, че голям % от атомите в хранителните вещества на суровите храни , се използват като гориво за енергия от храносмилателните органи за смелването и усвояването на храната, което обикновено отнема 3, 4 или 5 часа след всяко ядене.Taка по-голяма част от атомите се използват за гориво, и малка част от тях за подновяване на клетките и тъканите.
Обаче,  когато пием  зеленчукови фрешове, цялата ситуация се променя, тъй като те се смилат за 10-15 мин.  и така се използват почти изцялo за „нахранване" и обновяване на клетките, тъканите, жлезите. В този случай резултатът е очевиден, като целият процес на смилане и усвояване се извършва на максимална степен и най-ефикасно, и то с минимално усилие от страна на самата храносмилателна система. „


Фрешовете от разнообразни зеленчуци са оптималният начин да си доставим витамините и минералите, от които се нуждаем. Нашето тяло обича зеленчукови сокове. Teчността отива направо в нашите тънки черва и лесно се усвоява. Фрешовете са най-добрият естествен начин да си набавим витамините и минералите, в тяхната най- лесна за усвояване форма- течна, течна, ТЕЧНА! Опитай да пиеш поне два сока по 470 мл. на ден .
                                  Изстискване срещу блиндиране?

Блендирането на плодовете и зеленчуците може да бъде чудесен начин да си приготвяте вашата сурова храна. Блендираната храна се смила лесно. Допълнително, блиндирането “разкъсва” стените на клетките на плодовете и зеленчуците, правейки  хранителните вещества по достъпни за нашето тяло, отколкото биха ги направили нашите зъби, освен ако не дъвчем достатъчно. Обаче блиндирането НЕ замества фрешовете. Изстисканата храна значително по-лесно се асимилира тъй като фибрите и твърдостта  са отстранени. Фрешът е проста и перфектна течност. За разлика от блиндираната салата, при фреша  всяка частица хранително вещество може да се използва за регенериране/ обновление, а не за храносмилане.

Бъди усърден в дъвченето на  блиндираните храни.  Може да бъде изкушаващо бързо да преглътнеш блиндираната храна, защото нищо твърдо не спира между зъбите ти. Обаче щом в храната ти има фибри, дъвченето е необходимо , за да се подготви стомахът за храносмилането. Пренебрегването на тази стъпка може да причини до  непълно усвояване/ абсорбция, без да споменавам газовете  и подуването. Ако блиндираш те съветвам да „сдъвчеш”  всяка една хапка докато напълно се ослюнчи  и се придвижи по сама хранопровода, а не ти съзнателно/ нарочно да преглъщаш.
Норман Уолкър напълно споделя това виждане. Той пише:
„Блендерът не е подходящ за направа на сокове. Неговата функция е само д раздроби зеленчуците,  на толкова дребно, колкото желаете, но пулпата/ целулозата си остава.


Нещо повече,  пиенето на сок заедно с пулпата/ целулозата обременява храносмилателните органи  повече от яденето на подходящо сдъвканите плодове и зеленчуци, тъй като правилното ослюнчване чрез внимателно дъвчене е определящо за пълното смилане на зеленчуците, когато целулозните  фибри не са премахнати. Toва не винаги става, когато фибрите са част от зеленчукова каша. Докато при фреша фибрите са премахнати  и всяка хранителна частица е готова за бързо и незабавно усвояване усвояване."


Кои сокоизтисквачки са най-добри?

Най-добрата е тази, която ще използвате постоянно. Изборът се определя от вашите финанси, времето, което сте съгласни да отделите за приготвянето на  фреша/  почистването и вашето желание за дълголетие.Аз лично използвам  създадената от  Норман Уолкър сокоизтиквачка- „Норуол”/ Norwalk Juicer, чийто сок може да се запази до 3 дена в хладилника, за разлика от други, чийто сок се разваля след 15 мин. (зависело от метода на изстискване)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Вери в 27-10-2009, 07:16:31
Уау, сокоизстисквачка за 2500 долара.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Svetlio в 27-10-2009, 08:07:13
Като има кой да ги дава :Confus_3: За мен това си е гавра и толкова :pensif_29:
Кое и струва толкова...частите ли,направата ли...?Ще си взема една от 100-150лв. и пак ще си имам хубаво прясно сокче и ще го пия веднага.Какво като може да стои 3 дни в хладилник?Аз не виждам никакво предимство в това!
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: mariiina в 27-10-2009, 09:07:32
 :kisss:аааа, зъбките за кво са ви ,бе деца, тях кво ще ги правите... :heart_2:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Angie в 27-10-2009, 10:02:38
radosti, правилно ли разбирам от твоя пост, че между блендирането и директното ядене на плодове и зеленчуци в крайна сметка е по-добре второто,  отколкото да се блендират?
Това нещо ти сама ли го написа или си го превела отнякъде? Ако второто, може ли да ми кажеш откъде? (извинявай, ако си го писала по-рано, но не мога да върна по-назад за да проверя)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Petko в 27-10-2009, 10:09:29
Уау, сокоизстисквачка за 2500 долара.
Ей затва не чета американски автори и изобщо тея дето са на запад от БГ. Щото и да имат мозък в главите си все пари гледа първо да изкара...да те метне, пък дали помага или не, не му пука.
Още като четох преведения откъс се съмнявах в истинността му, но като прочетох и последното изречение ми стана ясно, за класическата маркетингова извратена стратегия.
поне два сока по 470 мл. на ден .
Малко множко е това, според мен...поне 900 мл :surpris_22:
Ама нали имаме да продаваме сокоизтисквачки на балъци :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 27-10-2009, 12:17:34
radosti, правилно ли разбирам от твоя пост, че между блендирането и директното ядене на плодове и зеленчуци в крайна сметка е по-добре второто,  отколкото да се блендират?
Това нещо ти сама ли го написа или си го превела отнякъде? Ако второто, може ли да ми кажеш откъде? (извинявай, ако си го писала по-рано, но не мога да върна по-назад за да проверя)

Превеждам книгата "Raw success"(както се вижда от темата :) )...Малко може би съм го превела неясно, съжалавям за което. Значи:
1. Блендирането е по-добре- защото се разкъсват стените на клетките и така може да усвоим повече хранителни вещества. Но авторът подчертава, че трябва пак да дъвчим и ослюнчваме внимателно блиндираната храна, понеже съдържа целулоза.Ако дъвчим старателно няма значение дали блиндираме или ядем директно плода/ зеленчука.
2. Авторът препоръчва задължително на суровоядците да приемат фрешове- понеже се усвояват директно и отнемат много малка енергия за храносмилане. Така всички витамини,минерали се изполват за подновяване на клетките.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 27-10-2009, 12:21:57
Уау, сокоизстисквачка за 2500 долара.
Ей затва не чета американски автори и изобщо тея дето са на запад от БГ. Щото и да имат мозък в главите си все пари гледа първо да изкара...да те метне, пък дали помага или не, не му пука.
Още като четох преведения откъс се съмнявах в истинността му, но като прочетох и последното изречение ми стана ясно, за класическата маркетингова извратена стратегия.
поне два сока по 470 мл. на ден .
Малко множко е това, според мен...поне 900 мл :surpris_22:
Ама нали имаме да продаваме сокоизтисквачки на балъци :Content_4 - emotloader:



Е, той не ни кара да купуваме неговата сокоизтисквачка...Не казва, че резултатите ще бъдат различни...Така, че бих го защитила...Как всеки препоръчва за смути Витамакс...

А между другото преди да прочета това, почнах от 1 седмица да пия- 750 мл. зеленчуков фреш и вече се пристрастих:), много добре се чувствам....И ще продължа да го правя, тъй като не искам да ми опадат зъбите или косата ::)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Angie в 27-10-2009, 12:36:31
Благодаря, radosti, за уточнението! Сещам се, че някой древен мъдрец е казал: твърдата храна трябва да я пиете, а течната- да я дъвчете. Или нещо такова- в смисъл, че абсолютно всичко трябва да се дъвче добре.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 27-10-2009, 12:42:16
Благодаря, radosti, за уточнението! Сещам се, че някой древен мъдрец е казал: твърдата храна трябва да я пиете, а течната- да я дъвчете. Или нещо такова- в смисъл, че абсолютно всичко трябва да се дъвче добре.

И аз се сетих за тази мисъл, докато превеждах :)...Т.е авторът сам описва- че трябва хапката сама да се придвижи по хранопровода, когато е готова...т.е вече течна...а не ние да я гълтаме съзнателно...В интерес на истината аз все още съм далеч от този начин на дъвчене ::)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: danito в 27-10-2009, 18:32:44
Radosti, да те питам само за зеленчукови фрешове ли става въпрос или и за плодови?  :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 27-10-2009, 20:16:04
Radosti, да те питам само за зеленчукови фрешове ли става въпрос или и за плодови?  :)

Зеленчукови:) Колкото са по-разнообразни толкова по-добре:) Аз си правя най-различни : моркови с краставици/ тиквички/ спанак / магданоз...Тези съм пробвала засега:)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Svetlio в 27-10-2009, 20:28:54
Като стана дума за сокове,товами се стори интересно
http://www.kidsbg.com/home/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13165
Имам и една книга "Сокове от зелечуци ",но незнам от къде съм я свалил.Ако намеря,ще пусна линк.

Не я намерих,но ето една друга също добра "689 безалкохолни коктейла(Соколечение) "
http://www.e-bookbg.com/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=539&dir=DESC&order=name&Itemid=61&limit=15&limitstart=60

Аааа...намерих я.На Норман Уокър книгата.
http://www.cpecs.com/libraly/articles/nw/NW_p2.pdf
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 27-10-2009, 21:04:52
Прецеждане на фреша

Фрешовете са толкова ефективни, защото са просто течност. Усвояването на зеленчукови сокове не нанася никакъв стрес на организма и изисква минимални усилия за храносмилане. Без фибрите, ние постигаме максимално усвояване на хранителните вещества.

Ще  отбележа, че плодовете и зеленчуците ни са замърсени, и тези токсини се натрупват във фибрите. Но тъй като те не присъстват във фреша, не трябва да се притеснявате за токсините в него. Заради това, ако сокоизтиквачката ви не е добра, прецеждайте сока си, за да няма никаква пулпа вътре.

Много, много, много зеленчуци

Разнообразието е начинът, за да сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали. Всеки зеленчук съдържа различни хранителни вещества. По-долу са изброени фрешовете, които ще ви направят успешни суровоядци.  Препоръчва да се прочете книгата на д-р Уокър 'Плодови и зеленчукови сокове". ( част от книгата или да си я поръчате безплатно от :  http://cpecs.com/ Вижте и предната публикация на Svetlio :).   Заради това няма да описвам полезните свойства на различните зеленчуци, а само ще ги изброя:
-   Моркови
-   Моркови – спанак
-   Моркови- спанак- целина- магданоз
-   Целина
-   Моркови- цвекло- краставици
-   Моркови- глухарче- листа от ряпа

Зеленолистните зеленчуци са много полезни. Когато някой пие фреш от тях, виждам как кожата му се заглажда и засиява. Най- великата тайна за красота е пиенето на фреш от зеленолистни и редовните клизми.
Зеленчуковите фрешове са стъпка №1, за да избегнете някоя липса. Моето лично мнение, изследвания и практика сочат, че ДА НЕ СЕ ПИЯТ ФРЕШОВЕ Е ГОЛЯМА ГРЕШКА.

Разбираемо е, че си мислите, че една здравословна диета ви  осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждаете.  Думата „Недостиг„, няма да чуете често от устата на суровоядец. Но поради не достатъчно дъвчене, намалените соли в почвата, ограничения достъп до свежи органични/ био  храни, високото ниво на замърсена околна среда, високите нива на стрес- проблемът с недостига  е реален и за  нас.

Био/ Органик


Консумацията на предимно био храни е ключът на успешната дългосрочна суровоядна диета.
1.Органичната продукция не е покрита с химикали. Средно една не- био ябълка съдържа около  20-30 отрови върху кората си, дори и след като се измие.
2. Свежата био продукция съдържа  средно с 50% повече  витамини, минерали, ензими от конвенциално отгледаните.
3. Имат по-добър вкус.
4. Използването на химикали уврежда здравето и на фермерите.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: benato в 01-11-2009, 10:00:43
Вярно е ,много са полезни соковете,но не мога да приема всичко,за чиста монета. Всеки автор казва,това е така,ако не ,ще се разболеете от това,това,онова. По една две чаши е ок,на ден. Природата би ни дала соковете в готов вид,как са оцеляли хората,без скъпи сокоизтисквачки? :surpris_23: :fun_096: Да, при условие,че 50 години си 100% суровоядец,може да има логика,някаква :whistling2 - emotloader:
Дъвченето е мнооого важно нещо,отделят се сокове,които започват смилането на храната още в устата,перистилактиката се засилва и отиват сигнали до черния дроб,какви сокове са подходящи за смилане на приетата храна.
Американците много опростяват нещата,това е така,другото е иначе,ако не,си загубен :Confus_3:
Нещата са много по сложни,не са само проста химия. Да не говорим ,че всеки е индивидуален и няма универсални решения на въпроси и проблеми!
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Вери в 02-11-2009, 19:27:11
Прав си, Бенато. И аз често си мисля върху това: искаме да живеем по-прост живот, лично аз махнах куп бяла техника и в същото време блендери, дехидратори, сокоизстисквачки...Колкото по-близо до природата, толкова по-добре. В Природата няма да намерим така концентрирано както сокове, така и разните му подсладители като агаве, стевия, меласа...
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Angie в 02-11-2009, 23:22:07
Стевията не е ли растение?
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Вери в 03-11-2009, 00:24:16
Да, растение е.
http://biozona.eu/index.php?main_page=index&cPath=30

Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 12-01-2010, 18:55:42
Продължавам бавно, но славно  :Confus_34:

9. Оптимален хранителен прием
Какъв вид и какво количество храна ще ни донесе дълголетие, като имаме предвид и влиянието на околната среда върху пречистеното тяло

Оптималният хранителен прием  е идеалната пропорция между количество и качество на храната, нужни за постигане на дълголетие, в дадена околна среда.

Диетата на Норман Уолкър е най-добрият пример, който намерих, за да илюстрирам Оптималния хранителен прием. Ако си спомняте, има сведения, че той е живял добре и след 100 годишнината си, като е бил на диетата, която ще научите. (Има полемики относно точната възраст на Уолкър. Въпреки това, аз считам, че неговият модел на хранене е оптималният.) Имайте предвид, че той е живял в Прекот, Аризона, в област където околната среда превъзхожда въздуха в един среден град. Да не забравяме, че през годините околната среда навсякъде се е влошила. Ако това продължи с такива темпове, след 50 год. ше живеем на съвсем различна планета, от тази на която е живял д-р Уолкър.  Имайте предвид, че приспособяването се определя в зависимост от мястото, където живеете и от общите условия на Земята.

По-малкото е повече

Най-вероятно, оптималният прием на храна ще е далеч по-малко по  количество, отколкото настоящата ви диета. Оптималната диета всъщност е добре премислена дългосрочна цел. Препоръчва се да постигнете своя Оптимален хранителен прием постепенно, в течение на няколко години. Бавното, но сигурно намаляване на количеството ще помогнат на тялото и духът ви леко  да се приспособят към промяната. Освен това, така ще има по-малка вероятност от хранителни гуляи и други хранителни разстройства.

Върви в крак със себе си

Да ядеш по-малко е основната стъпка към това да се подмладиш. Казано по друг начин, по-малкото количество храна е това, което ви подмладява.  Идеално ще е , ако удължите този процес на намаляване на храната възможно най- дълго, за да можете максимално да се насладите на подмладяващия ефект и жизненост.  Ако намалиш количеството храна и направо  почнеш да следваш  Оптималния хранителен прием, ще елиминираш възможността да се подмладиш. Така ти ще се стабилизираш на това ниво и след време ще почне процеса на остаряване. Освен това ще станеш чувствителен много по-рано към  вида храна и нейните количества. Дай си време и се забавлявай!
В този случай постепенното е по-добро, за да можеш да създадеш изцяло позитивно изживяване, да продължаваш да се подмладяваш, да увеличиш своята жизненост и дълголетие и да задържиш влиянието на околната среда до последно.

Най-дълга продължителност на живота= оптимална диета, Оптимален хранителен прием, най- малко замърсена околна среда

Митове
Всеки човек е индивидуален и затова в никакъв случай няма да твърдя, че всеки трябва да спазва една и съща диета.  Например, ако на някой, който се чувства добре с 2 хранения на ден, му бъде казано да поема повече храна  с оглед на конструкцията / типа на тялото му, това може всъщност да му навреди. Например, голямото  количество емоционална тревожност увеличава метаболизма и създава нуждата от повече хранителни вещества.  Това не се дължи на типа тяло, а е начин за справяне с стреса. Други „лекуват” себе си, като приемат  постоянно храна през целия ден, оправдавайки своя навик с кръвната си група или дори със зодията си.

Някой, който си мисли, че има проблем с кръвната захар, започва да приема по 6 хранения на ден, и с това често хранене  се чувства по-добре, като твърди, че кръвната му захар се е нормализирала.  Всъщност това зависи от нивото на интоксикация. Отровите, които се освобождават по време на „гладуването” може да причинят слабост, треперене и ненаситност.  Постоянното ядене спира това  прочистване и хората се чувстват по-добре.
Наркоманите, които смъркат по 2 пъти на ден, свикват с тази доза. Ако почнат да смъркат веднъж дневно, симптомите като по-малко енергия, депресивност, неизбежно ще последват. Това не е защото тяхната кръвна захар е спаднала. Сега разбирате ли погрешното тълкуване  на симптомите на прочистването?

Веднага щом напълните стомаха си с храна, прочистването спира и вие започвате да се чувствате по-добре!

Ще се случи естествено

Истината е, че когато някой е наистина 100% суровоядец , години наред, след време той естествено се нуждае от по-малко и малко храна.  Няма значение от какъв пол е, с каква конструкция на тялото е или каква кръвна група е. Всеки може да постигне Оптималния хранителен прием, както всеки може да стане и Течнояд. Моята препоръка е да не отивате твърде далеч и да намалявате количеството на храната под Оптималния хранителен прием,тъй като по този начин околната среда ще ви повлияе по-силно и може да ви навреди дългосрочно.


Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: danito в 13-01-2010, 17:25:56
Много интересно. Радости, благодаря.  :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 16-01-2010, 21:30:41
10. Оптимални навици

Споделена мъдрост
Не е нужно всеки път да откриваме колелото, когато искаме да подобрим нещата.. Това е нашата човешка природа  да учим чрез личния си опит и чрез опита на другите, добър или лош.
Не съм 100% убеден, че тази книга ще ви предложи изчерпателни напътствания за здравето  и дълголетна жизненост. С това искам да кажа, обаче, че ви окуражавам да се доверите на вашия вътрешен здравен лекар, тъй като само вие знаете какво е най- добро за вас в даден момент. Перфектният план за вас да е усвоявате/ прилагате информация и храни, които сте усетили на интуитивно ниво, че са добри за вас.

В духа на споделената мъдрост, нека да продължим да се учим от самия столетник
Д-р Уолкър живя 118 г..  Какво правилно е направил той?


Диетата на столетника
В книгата си” Вегетариански наръчник за диети и салати”, Уолкър предлага 70 различни салати- неговите любими. Количеството мазнина никога не надвишава 2 супини лъжици с ядки и ½ авокадо, а често само ½ авокадо. А салатите съдържат  максимум ½  чаша (състояща се от различни накълцани на ситно зеленчуци и/или 0-1 чаша плодове.

Както  виждате Уолкър винаги яде по 1 л. храна и малко по количество мазнини и плодове.  Мен все още, неговото количество салати не ме нахранват, затова ги правя по-големи. Аз не бързам да го настигам и да ям под 1.л. , защото знам преимуществата на това да правиш нещата бавно и постепенно.

Преяждане
Д-р Уокър явно никога не преяжда.  Претоварването на стомаха преуморява всички органи на тялото и съкращава живота. Вместимостта на стомаха средно е около 1 л., или 4 чаши. Преяждането дори и с правилни храни, в правилни комбинации, пак предизвиква голям стрес на органите ни. Допълнително, изяждането на прекалено количество разтяга стомаха, и вие ще жадувате повече храна на следващия ден.

Следва...
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Даниела в 16-01-2010, 22:05:28
 :love_006 - emotloader: и аз благодаря  :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 17-01-2010, 08:43:59
Дъвчене
Норман Уолкър също е поддръжник на флетчеризма. Това означава, всеки къс храна да се дъвчи до течност, докато сама не премине през гърлото, без да се налага съзнателно преглъщане. Обикновено са необходими 32 предъвквания, като зависи от типа на храната. Това дъвчене е дори по-добро за здравето от това да ядете блендирана храна (която е чудесна), защото по този начин храната има по-голям шанс  да се смеси с вашата пълна на ензими слюнка.
Представете си, че се намирате на изоставен остров, с малко количество храна. Вероятно, ще дъвчете храната по-дълго, за да се насладите повече на храната и да усвоите всички възможни хранителни вещества.. Инстинктивно, вие знаете че добросъвестното дъвчене е най- ефективният начин да се нахраните.Колкото по-малко ядете, толкова по-лесно ще постигнете  флетчеризма до точката, в която ще стане автоматично.

Застъпване/ смесване на ядения
Моите проучвания са установили, че д-р Уолкър се е хранил 1 или 2 пъти на ден, плюс фрешовете, като никога не е ял между храненията. Освен ако  зеленчуковият фреш не е бил част от негово ястие, той първо би се уверил, че предната храна се е усвоила, преди да пие фреш отново. Важно е да се избягват  вредите от ферментацията, гниенето и непълното усвояване, които са резултат от смесване на храненията.  Винаги когато е възможно, изчакайте стомахът ви да е напълно празен, преди да поемете още фреш или храна.

Разнообразие
Д-р Уолкър се е стремял да поема разнообразна сурова храна. Различни комбинации от зеленчуци, семена, плодове, ядки. Органични.

Дневна рутина
След събуждане Уолкър е пиел чаша гореща вода с лимон, за а промие черния дроб и бъбриците. След 15-30 мин. Е изпивал чаша портокалов фреш , за да осигури достатъчно количество витамин С, който ще подпомогне регенерацията на неговите съединителни  тъкани.  Витамин С не се произвежда от тялото, затова трябва да се набавя от храната.  След още 15-30 мин, той би изпил своята първа чаша пресен зеленчуков сок. Това е цялата закуска на Уолкър. Обикновено е поемал 1-2 твърди ястия на ден , състоящи се от една малка негова салата и не повече от  450 гр. плодове.
Както виждате това са съвсем малки количества храна, в сравнение с нормалното. Последователен  в своята рутина, той е  удовлетворявал  нуждите на тялото си и е ял достатъчно, така че околната среда да не бъде заплаха за него.  Той е живял в провинцията. Ако беше живял в сърцето на голям град, той би трябвало  да коригира/ промени диетата си, за да се защити от околната среда, и най-вероятно нямаше да живее толкова  дълго.

Концентрирани храни- ядки , семена, кълнове
Още повече, Уолкър  е акцентирал на важността на това да се ядат малки количества семена и кълнове всеки ден, и няколко шепи  ядки всяка седмица.  Добро правилно е да не се надвишава една шепа ядки на ден. Понякога Уокър е изяждал малка шепа ядки като самостоятелно ядене, или със смокини или стафиди, като обяд. Най-добре ядките да са били накъснати цяла нощ, или да са били накиснати, а после дехидратирани. Дехидратратирането ги защитава от мухлясване и така можете да ги използвате след по-дълго време. Бадеми, тиквени семки и лешниците са идеалният избор, понеже са богати на хранителни вещества и имат малки киселинни качества.
Малкото количество семена и ядки са идеалният източник на концентрирани мазнини и протеини за един суровоядец. Те са пълни с хранителни вещества. Както знаете едно растение пораства от едно малко семе. Когато семето се намокри, то започва да покълва. Така то осигурява същото количество хранителни вещества като едно пораснало растение, но и е пълно с Живот.
Освен че са пълни с  хранителни вещества,  протеини и мазнини, концентрираните храни са ключът  към дългосрочния Суровоядски успех, защото те предпазват тялото ни да „отидем” твърде далече, и то прекалено бързо.
Запомнете, колкото по-малко използваме нашия храносмилателен тракт- като ядем по-малко и намалим концентрираните храни- толкова повече се издигаме на по-висока вибрация. Нашата дълбоко замърсена Земя и всекидневният стрес, могат да бъдат увреждащи за нашата чувствителност и значително да ограничат нашата  дълголетна жизненост.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Лейла в 17-01-2010, 10:45:42
Много интересно, благодаря Радости.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: desi82 в 18-01-2010, 10:07:00
Радости страхотен труд! Много ти благодаря и аз! :flowers2:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Вери в 19-01-2010, 06:22:52
Радости, можеш да помислиш да се издаде книгата на български.  ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 21-01-2010, 17:25:55
Сурови кози продукти
Д-р Уолкър е бил 100% суровоядец, но не и веган. Неговите рецепти често включвали минимално количество  сирене от непастьоризирано, неварено мляко. За някои негови салати използвал 60 грама сурова козе  извара. Суровото козе сирене е до известна степен слузооразуващо, но може организмът да се справи с него, ако е в малко количество. Козята извара, швейцарското сирене  и подквасеното сирене  са за предпочитане, тъй като са най-малко киселинно-образуващи.Продуктите  от сурово козе сирене  са богати на калций, флуор и тиамин. Калция изгражда нашите зъби и кости, флуора прави чудеса за нашите нокти, кръв, коса и кожа, а тиаминът е най-важен от витамините  Б комплекс, тъй като участва във всички жизнени процеси от нашето раждане до смъртта. Сурово козе мляко изобилства от тиамин.
Откакто съм суровоядец, вече 7 години, аз никога не съм ял козе продукти. От веганска гледна точка, има много зеленчуци, които са богати на калций и флуор, Лично аз вземам допълнително Б-12 и Б-6.

Минерални добавки

Д-р Уолкър е бил голям привърженик на пълния спектър от минерали. Той  обогатявал храната си и фрешовете  с:
- хомеопатичен цинк
- ¼ чаена лъжица от алфаалфа прах, когато е нямал пресен да изстиска на сок
- Дулсе- морско водорасло- в купичка на масата, за да си взема от него на всяко хранене
- Келп- в шейкъра
- Океанска вода (не от вътрешни морета и езера)- няколко капки в течности, салати и други храни

Д-р Уолкър е писал научно за ползите от океанската вода:
„Всичките минерали и химически елементи в морската вода са вече в колоидална или течна форма, и в тяхното свойствено състояние. Всъщност, те са толкова естествено концентрирани, че се изисква минимално количество, няколко капки, за да се витализира и енергетизира  цяла чаша плодов или зеленчуков фреш.
Всъщност ние винаги имаме 0,5 бутилка от Каталинска морска вода в кухнята  (купена от здравословен магазин) и добавяме от нея по няколко капки към всяко ястие, дори към питейната вода. По този начин сме сигурни, че си осигуряваме дневната дажба от необходимите елементи.
От всичките 59 елемента, ние открихме, че цинкът участва в почти всички  човешки функции. „

Следва…
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 16-02-2010, 18:43:05
Д-р Уолкър използвал  хомеопатичен цинк. Днес ние имаме повече начини да го набавяме, и аз предпочитам да вземам цинк в минералната му форма, тъй като се абсорбира незабавно, поради малките му размери.

….Салатите ми често включват изобилни количества от дулсе и келп, тъй като те изобилстват от морски минерали, които не се срещат в обикновените зеленчуци.

Ето още един откъс от Норман Уолкър относно набавянето на елементите. Той пише, че той и неговата жена се стараят всеки ден да ядат поне 2-3 от посочените храни :

„Липсата или дисбалансът  на един или на повече от елементите се отразява директно върху здравето .  Жизненоважно е  те да бъдат постоянно приемани и балансирани в нашия организъм.  Храните богати на всички елементи са:  алфа- алфа, цвекло, зеле, краставица, морков, capsicum (люта чушка, червена чушка), дулсе, цариградски лешник, келп, артишок, боб мунг, маслини, папая,  шишарки, тиквени семки, воден кресон.  Разбира се, има и други храни, непосочени тук, които съдържат споменатите елементи, но са в по-малки количества, заради това като ядем всички налични свежи плодове и зеленчуци и редовно пием фрешове, можем да бъдем сигурни , че си осигуряваме всички необходими елементи.”

Системно недояждане за дългосрочен успех


В тази книга, писах че системното недояждане означава консумирането на точно толкова храна, колкото е необходимо да се подържа живота, като едновременно с това се осигуряват всички необходими хранителни вещества.  Това е пътят към подмладяването и жизнеността.  Когато някой системно недояжда, като д-р Уолкър, той става от масата с леко чувство на глад.

Когато ядеш малко, усвояването на храната е най-добро.  Тялото може да използва всяка хапка, ако недояждането ви стане навик.  Друг плюс е, че така автоматично  ще започнем автоматично да дъвчим по-внимателно и това води повече „освобождаване” на хранителни вещества и по-добро храносмилане.

Много суровоядци преяждат или ядат по-цял ден, седем дни седмично.  В началото те могат да оправдаят този свой навик с новия си начин на хранене , който е много по-различен и по-добър от предишния.  Все пак, да си суровеоядец е като да се качиш в най- бързия самолет в света. Посоката: Оптимално здраве.
Tялото бързо се изчиства и стабилизира към Суровоядската диета. Ако прекалените хранителни навици продължават, може да се появат симптоми като Кандида, петна по кожата, зъбни проблеми, подуване, умора и т.н.
За да компенсират ефектите от некачественото суровоядство, често суровоядците  използват хидроколонтерапията и поемат  много ензими.  Въпреки, че отначало усещат облекчение, има клопка .  Хидроколонтерапията и ензимите са най-мощните пречистващи инструменти на планетата.  Така те изстрелват тялото си на следващото ниво  и ускоряват изчистването на тялото си , като това се отразява  в по-малката възможност за грешки , а това увеличава симптомите, ако неправилните навици продължат.

НЕ Е лесна задача за повечето хора да намалят храната.  Това може да е много емоционално болезнено за тях.  Но за да се възползвате максимално от положителните ефекти  от 100% суровоядство  и за да прескочите 100 год. трябва да се помъчите да промените навици  си. [/b]

Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 05-04-2010, 12:58:26
11. Плодове, мазнини и ферментация
Опасно ли е да консумираме твърде много от определенa храна?
Ако го правите постоянно за дълги периоди от време- да.
Особено, ако сте суровояди.


Твърде много плодове

Някои дългосрочни 100% суровояди се натъкват на неприятности, тъй като ядат твърде големи количества плодове. Д-р Биски е бил свидетел на много отчайващи случаи на хора, които са живели години главно на плодове – опадане на зъбите, на коса, недостиг на витамини и множество други заболявания. Ние никога не сме виждали някой дългосрочно да е успял на диета, състояща се основно от плодове. Първите суровоядци, които са се спрели на това хранене, не са се справили добре.

Искам да дискутирам последствията от ферментацията, от гл.т. на приема на плодове и захар. За да ви се изясни по-добре, е важно да разберете, че захарта е ключова за ферментацита. Ферментацията е химическа реакция, която се случва, когато  глюкозата  (захар)  се превръща във въглероден двуокис и енергия. Въглеродният двуокис, дразни нашите клетки и тъкани, ако не се изхвърли.

Всичко, което ние ядем , се разлага до глюкоза  (захар), която се превръща в енергия от нашите клетки. Количеството захар в този процес, определя количеството на ферментацията. Консумирането  на сладки плодове причинява повече ферментация, отколкото яденето на мазнини.  Мазнините бавно се превръщат в глюкоза, давайки ни равномерна енергия, за разлика от плодовете, които действат като шот от уиски.

Ние можем да се справим с определено количество  естествена захар, без проблеми. Всъщност, плодовете и естествените захари, в разумно количество имат алкализиращ ефект върху тялото. Обаче, ако често ядем сладки плодове в огромни количества, високите нива на ферментацията  създава киселинна среда. Забелязал съм, че тези, които основно ядат главно плодове, обикновено не консумират концентрирани храни като ядки и семена. Отбягвайки тези  храни, се доближават по-близо до постенето (fasting) , и това причинява  увеличено клетъчна детоксикация.

Повишена детоксикация+ферментация от свръх захар=  увеличена киселинна среда

Запомнете, че суровоядството  е дългосрочно прочистване  и винаги ще има детоксикация на определено ниво.  Дългосрочно, киселата среда  почва да  извлича алкални соли от костите , за да се справи със свръх- киселинната среда. Това е една от причините дългосрочните плодоядци и суровоядци  да имат проблеми със  зъбите.
Някои мислят, че просто като добавят повече зеленолистни зеленчуци ще решат проблема. Наистина, зеленината помага да се алкализира тялото, като в същото време му осигурява  ценни минерали вещества. Ако някой добави зеленина, но продължава  свръх- консумацията на плодове, в началото наистина ще се почувства по-добре.  Обаче, ако не прочистват чревния си тракт,  след време отново ще се сблъскат със същите проблеми.
Моля, не ме разбирайте грешно. АЗ  ОБИЧАМ ПЛОДОВЕТЕ. Ям плодове всеки ден, те са неотменна част от моята диета.  Дори в редки случаи понякога преяждам с някой плод, но това са изключения и само за едно хранене. Ако преям  с плодове 2 пъти на ден или 2 последователни дни , аз ще усетя  десетократно страничните ефекти.  Има значение какво правите през повечето време, а не малките отклонения.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Zlateva, Gali в 21-05-2010, 22:50:26
Изчетох всичко на един дъх, ама май има и още    ;)   очаквам продължението и ти благодаря, Радости!    :love_026:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: veselah в 28-05-2010, 12:59:36
Чета и ми стана много интересно и на мен,но нещо се замислих над това,което пише,че когато се храниш със сурова храна тялото ти става много по-чувствително към токсините и всички замърсители и дори понякога на е може да се справи с тях ако те се появат. Изглежда сякаш,всъщност хранейки се по-малко и само със сурова храна,тялото ти става по малко способно да се справи с това,което ни заобикаля в най-голяма степен днес,а именно,мръсен въздух,вода,стрес и т.н. Не е ли по добре тялото да се приспособи,понеже това е удивителна негова черта,към средата,в която живее? ???Мисълта ми е,има ли смисъл да си суровоядец ако живееш в центъра на София например,а не сред чисти ливади и поточета.Няма ли това да е пагубно за тялото?Просто си задавам тези въпроси четейки.Ще се радвам на вашето мнение
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Keit в 28-05-2010, 13:29:22
Смятам, че следващите поколения ще са по-осъзнати от нас и завръщането към природата, както и суровоядството ще са предпочитани. Даже си мисля, че храната ще се предпочита цяла и в натурален вид, а не нарязана, пасирана и смесена. Но... трябва да има някой, който да постави началото - някой, който усеща истината и няма да се подвежда от масовото мнение, някой който не се страхува, че ще остане неразбран и ще бъде нахокан...
Ако се съмняваме в това което правим и не се чувстваме добре, че го правим, тогава ще бъде пагубно и за тялото и за душата.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: mariiina в 28-05-2010, 13:29:32
 :(Горката ни Майка Природа...разчекнахме я да я изследваме, разследваме, проучваме...то не беше, дупки, дърпане , късане, чоплене, асфалтиране...че колко атома има, колко калории, какви вещества, пък и дъл за полезни всичките...А как мислите...тя дали ще си направи труда да измисля и да сътвори вреди!!! :surpris_23: :pensif_29:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Angie в 29-05-2010, 00:16:40
Сега ми разказаха за един магазин в Пловдив, който се държи от семейство. Основно магазина продава месо и месни продукти, но също така и на място готвени храни. Доколкото разбрах цикъла при тях е затворен и държали изключително на качеството. Та за тази фирма работели към 100 човека. Когато собствениците искат да въведат някакъв нов продукт, правят проучване сред работниците си и какво установили: че на младите работници на нито един не му допадал натуралния вкус, за разлика от на възрастните. Дали младите хора имат въобще някакъв вкус към натуралната храна, след като от ранна възраст не ядат такава.....
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 22-06-2010, 16:12:08
?Мисълта ми е,има ли смисъл да си суровоядец ако живееш в центъра на София например,а не сред чисти ливади и поточета.Няма ли това да е пагубно за тялото?Просто си задавам тези въпроси четейки.Ще се радвам на вашето мнение

Дори може да ти навреди повече (в дългосрочен план)...затова непълно суровоядство- 80%:))

Angie, много интересно наблюдение :-\
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Zlateva, Gali в 24-06-2010, 08:54:28
И аз стигам до подобни заключения въз основа на информацията, която имам до момента. Все пак не се притеснявам много за това как се чисти организма. Той си е с такава самопочистваща се даденост. И дори и да се поемат неполезни вещества, било чрез храна или въздух, тялото разполага с лимфата, за да се чисти. Важното, според мене, е да помагаме на тялото си да работи по най-лекия начин, а иначе то си знае как да работи.

Суровоядство, но не пълно е и за мене вярното решение. Аз си се наричам "социализиран суровоядец"    :D

хубави емоции    :peperudi:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 30-09-2010, 17:56:16
Плодове срещу мазнини

Предпочитам да видя някой да прекалява с мазнините, а не с плодове. Това не означава, че подкрепям яденето на големи количества мазнини. Въпреки, че е по-малко увреждащо от преяждането с плодове,  за да имате дългосрочен успех, най - добре е да намерите идеалните пропорции за  всички видове храни.
Ако наистина се превърнете в 100% суровоядец, с течение на годините сами ще почнете да приемате по-малко храна.

Преди 7 години, аз се гмурнах в 100%-вото суроядство  изведнъж. След като цял живот  бях на типичната американска диета, не можех да свикна с празното ( но не гладно) усещане в стомаха. Изпитвах ужасната нужда да се чувствам пълен. Така всяка вечер изяждах огромна салата, състояща се от 1 голяма маруля, 10 нарязани домата, 30 гр. Морски  водорасли, шепа семена, маслини и 3 големи авокадота. Изяждах тази гигантска салта всяка нощ в продължение  на 3 години. Така оцелях по време на прехода. Тази голяма салата беше един от начините ми да бъда успешен суровоядец.  Постепенно аз привикнах и към 5-та, 6-та година, аз не изяждах повече от 1 авокадо на ден , и салатите ми бяха миниатюрни в сравнение с тази.

В предишната си книга споделих  историята на един мъж, който  станал 100%-в  суровоядец, загубил 22 кг и се излекувал  от дегенеративни заболявания. По време на сбирките ни, той сподели, че  изяжда по едно бурканче бадемово масло всеки ден. Въпреки  този си навик, този мъж е загубил значително количество тегло и  излекувал тялото си.  Аз изтръпнах като чух неговия съвет: „ Вие се справяте добре!! Продължавайте! Кой го интересува , че ядете по едно бурканче бадемово масло  всяка вечер и заспивате? Най-вероятно този импулс сам ще отмине. А сега изяждайте всяко всичкото бадемово масло, което ви се прииска”. Както аз вече  не изяждам по 3 авокадота на ден , така гарантирам, че и този мъж вече не изяжда  дневния си буркан бадемово масло.

Чувал съм, че Дейвид Уолф  веднъж заявил, че е ял по 9 авокадота на ден, когато станал суровоядец. Сега съм сигурен, че той не би се справил  с това количество.

За  най- добър дългосрочен успех, ние не се нуждаем от големи количества мазнини всеки ден. Ако в момента ядете големи количества мазнини и искате да ги намалите, внимавайте да не увеличите за тяхна сметка приема  на плодове, което  неизбежно ще доведе до усложнения.  Д-р Уолкър е поемал малки количества плодове и мазнини  на всяко свое хранене. Оптималната диета е балансът между тях. Бъдете чувствителни, доверявайте се на себе си и  се учете от успехите и неуспехите на околните


Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Даниела в 01-10-2010, 06:34:55
И аз от известно време изпитвам глад за мазнини. Пия сутрин една лъжица тиквено масло на гладно, и после към салатите поне  още 5-6 лъжици...но чак такова преяждане с авокадо или нещо друго не ми се е случвало
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: radosti в 05-10-2010, 20:31:59
В следващите 2 глави, се говори за ензимите  (неща, които знаем)…пак преповтаря нещата от книгата…говори за важността за емоционалното здраве…за медитацията….за водата


Приложение 1 (със съкращения)

Не е нужно да бъдете 100% суровоядец, за да сте здрави. Много диети подобряват здравето, тъй като изключват определени храни- рафинираната захар и обработените храни . Дори и да изключите само тях, здравето ви ще се подобри. Много по-важно е какво НЕ ядеш, отколкото какво ядеш. Аз препоръчвам освен двете най- вредни храни (рафинираната захар и обработените храни ) да изключите и червеното месо и млечните пастьоризирани продукти. 

Много хора, които са посещавали моите лекции са казвали, че са 70, 80, 90% суровоядци…но на мен това не ми говори нищо. Те могат да са 70% суровоядци , а останалите 30% да са  пица, сода, сладки, торти. Не ме разбирайте погрешно. Колкото повече сурова храна приемаме, толкова повече нашето здраве се подобрява. Но няма да постигнете максималното, докато не оставите  определени завинаги храни без изключение. Чак когато оставите определени храни вашето тяло  ще започне да се преобразява, да става по-чувствително  към духовната енергия.  Това няма нищо общо с религията, а с физиката.

Да поговорим за втората фраза „БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ”. Ако продължавате да ядете тези храни, дори и  рядко, вие не давате възможността на вашето тяло да се излекува и да отиде на следващото ниво.  Представете си някой , който е пристрастен към кокаина и го взема всеки ден. Да кажем, че той го отказва, но  продължава да взема веднъж на 2 седмици. Той никога няма да се прочисти на клетъчно ниво. Защо?

Следващото обяснение важи за всички прочиствания-  от наркотици, кофеин, никотин , преработена захар,  бяло брашно  и млечни продукти.  Нашите клетки са пълни с отпадък, събиран с годините неправилно хранене и те (клетките) са се увеличили и пораснали, за да го поберат . Част от детоксикацията протича незабавно, веднага щом намалим определена дрога или храна.  Обаче тялото запазва  токсините на дълбоко клетъчно нивото, докато източникът  на интоксикация не спре напълно.  За да достигнем следващото  ниво на здраве, тези „заровени” отрови трябва да бъдат отстранени. Когато наистина премахнете опиатите или вредните храните напълно, тогава токсините ще напуснат клетките ви и вашето тяло ще има свободата и силата да отиде на следващото ниво.

Промяната на всеки навик може да бъде предизвикателство-  физически, емоционален или социален.  Аз препоръчвам  да се справяте с една група храна една по една. Целта ви е да се освободите  от рафинираните храни, консервите, червените меса, млечните продукти.  Най- добре е да не прекалявате с животинските продукти  и преработената храна.  Недейте бърза. Можете да елиминирате една по една хранителните групи , като може да ви отнеме месеци или години за всяка от тях.  Правете го толкова бавно, колкото се чувствате добре. Важното е да не се връщате назад.

Приложение 2
Въпроси и отговори:
1.   Моят съпруг  не яде месни продукти 13 години. Когато започна отново да яде месо, той се почувства страхотно. Защо не му се случи ужасния шок, за който говорихте?  Защо дори даже се почувства по-добре от  времето, когато е бил вегетарианец?

Има хиляди процеси, които се случват в човешкото тяло по едно време. Ако се налага да  предполагам какво се е случило, бих казал, че негово черва не са били прочистени. Вегетарианската диета обикновено включва преработени храни, които добавят допълнителен боклук, към вече съществуващия в дебелото черво. Задръстеното черво пречи на тялото да премина на следващото ниво.  В тази замърсена среда, дори внезапни промени не биха шокирали тялото. Месото най-вероятно го стимулира и спира всеки прочистващ симптом, който той бил могъл да получи, ако е на по-чиста храна.

Имайте предвид, че тялото придобива друга чувствителност на 100% веганска сурова храна, много различна от тази на хранещия се с готвена храна.  Моето предупреждение за шока при драстична промяна на храната с отнася преди всичко на дългосрочните суровоядци. Ако сте  суровоядец от 1 месец, дори и да  се върнете към готвената храна  4 пъти седмично,  няма да имате пагубни последствия. Но ако 10- години сте на сурова веганска храна, дори и едно готвено ядене може да има непоправими последици.

Премахването на месото е подобрение в храненето, но е едно от  многото. Ако бях на типичната американска диета, месото е последното нещо, което бих премахвал. Вредата от рафинираната захар и преработеното нишесте е 10 пъти по- голяма  от тази от месото.  Не ме разбирайте погрешно- всяка стъпка напред е стъпка напред. Относно връщането назад на вашия съпруг, бих казал, че по-малките промени, носят по- малък риск, а по-големите промени в диетата се нуждаят от по-голямо внимание.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Вери в 05-10-2010, 20:48:36
Много, много е прав и в двата постинга, които си превела и пуснала, Радости. Макар че той не ми е от фаворитите суровоядци, особено като почне да говори, но съм съгласна тук с него.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Синева в 06-03-2011, 05:03:43
Дали младите хора имат въобще някакъв вкус към натуралната храна, след като от ранна възраст не ядат такава.....

Моите наблюдения са същите. Черпила съм деца с вкусни сурови бонбони и сладкиши и се мръщят, не им харесват. Все пак друго си е вафлата, шоколадовия бонбон и сметановата торта. А смея да твърдя, че се справям сносно с кулинарията. Същите тези деца с мъка можеш да ги накараш да ядат пресни плодове и зеленчуци.
Много са малко децата и младежите, предпочитащи естествени храни. И не само младежите, за жалост.
Естествено форумът прави изключение. :peperudi:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: beelee в 24-03-2011, 10:56:52
И аз имам подобен опит - като черпих с домашни бонбони за един РД, мой колега ми отказа, защото имал 'капризен стомах', а вечерта ядеше крекери и сладки и пиеше спирт с газирано, за$б#...
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: катеринка в 24-03-2011, 12:30:32
Ха ха ха,на моя мъж като му дам да опита нещо сурово,приготвено от мен,го гледа все едно искам да го отровя.Странна работа?! Колко съм му чела лекции за готвената и пакетирана храна,съгласен е теоретично,но само толкова. А за децата няма какво да говорим,мисля,че имат шанс най-малките като се започне от бебе със подходящо хранене и разбира се личният  пример е най-резултатен. Малката ми дъщеря е на три години и прилагам следния трик:вземам я от ясли смъртно гладна в 5 часа и каквото и сложа го омита без да пита,така смятам,че ще свикне със "странните" вкусове.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Синева в 24-03-2011, 13:20:25
Класическото извинение на отказ от сурова салата е: " Подувам се от салати". А от месо не се подуват, а? И не търсят обяснение, защо аджеба ще се подуват от нещо толкова натурално?
Впрочем този дискомфорт при някои си е съвсем реално явлениее и се обяснява със стеснености и деформации на червото, причинено от какво? Именно от храната, която уж не ги подува! ;)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: mariiina в 29-03-2011, 12:30:20
 :kisss:Всичко е въпрос на възпитание на организма.Нашият организъм е нашият инструмент ,както го настроим така ще ни свири! :surpris_23:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Ptirinha в 29-03-2011, 13:50:31
по повод първите ми кълнове.., ме питаха..., ама така сурови ли ще ги ядеш, няма ли да ги кипнеш, даже е хубаво да ги завариш(сваряване).., щото иначе няма ли да поникнат в корема?
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: green flower в 29-03-2011, 14:05:46
 :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Е, това ме уби...да ти поникнат в корема  :surpris_23:...Е, па що не  tooth
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Ptirinha в 29-03-2011, 14:39:05
и мен този въпрос ме остави без дъх.., толкова неочаквано ми дойде..

в тази връзка(сори, без връзка с темата) правите ли опити да защитавате каузата в такива случаи.., или разговаряте в повечето случаи само с хора, които вече се интересуват от темата.., да речем ЗА или ПРОТИВ вегетарианството (знам, че повечето сте суровоядци..)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: green flower в 29-03-2011, 15:11:04
Мии, аз за себе си мога да кажа, че много зависи от ситуацията. Понякога се обяснявам, когато виждам, че хората не са някакви много промити мозъци и отбират от нещо, друг път ми е ясно, че е загубена кауза! Е, понякога и си по-инатливите и отричащи съм се захващала да споря, ама по-скоро за спорта, то е като онова с Аристотел дето излязъл запотен и изнервен от някакъв диспут и го питали що е такъв и той казал, че е спорил с глураци  tooth...празна работа!
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Zlateva, Gali в 03-10-2011, 15:51:02
 :flowers2:   По-здрави!

Аз също открих преди около година, че изпитвам глад за мазнини. Тогава обсъдих това със свекър ми и той ми намери инфо по въпроса - Dr. Udo Erasmus. Изясних си, че това, че съм гладна за мазнини е ОК. Нашето тяло се нуждае от тях. Важното е обаче да си набавяме сурови мазнини, защото топлинно обработените имат променена структура, но това го знаете    :)

Та сега в салатата ми винаги има и маслини и авокадо и студено пресовано олио. То иначе яденето само на зеленчуци е доста трудоемко, нали    tooth
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Theodora в 03-10-2011, 16:57:31
Oх, добре че е този форум за да се успокоявам на моменти... От доста време насам си слагам на салатата мнооого зехтин, така че всичко да лъсне  tooth Последния път щяха да ме изядат жива направо, как съм можела да слагам толкова много... За ядките не знам колко е добре да прекалявам, но на ден често надминавам 100 гр. Повече от 1 авокадо обаче не мога да изям...става ми лошо.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: hdeshev в 03-10-2011, 22:41:12
И аз ръгам доста мазничко. И зехтин и шарлан (много обичам). Особено сега с тия карфиоли...
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Jackie в 12-03-2013, 18:44:31
Здравейте на всички!  :Content_22:
Аз като начинаещ веган се лутам от тема в тема...информацията е толкова много и идва един момент за начинаещите суровоядци и вегани, в който от много четене и търсене направо се загубват! Поне така е с мен! За последните няколко месеца прочетох толкова много неща, взаимноизключваща се информация, че направо се плаша! Кои кълнове са добри и кои вредни, дали да се ядат повече зеленчуци или повече плодове, колко мазнини да се взимат на ден - някои казват повече, други малко..суровоядство vs. веганство - кое е по-добре за човека, да пасираш или да изцеждаш?!?! всеки ден слагам в речника си по няколко нови думи и по няколко въпросителни към тях...не знам при вас как е било, но според мен идва момент, в който многото четене повече вреди, отколкото да помага. Например тази тема: намирам я за изключително интересна, мойте адмирации към др. Уокър (надявам се да му пиша името правилно), но той е намерил неговия начин за "справяне" с живота. Казвам справяне, понеже с живота направо си се справяш, за да го живееш. от една страна замисляли ли сте се, като автора на тази книга - "да надминте 100 години", някой от вас иска ли наистина да надмине 100 години? Когато вече нямате живи приятели, когато не се разбирате с модерния свят, който напредва все повече и повече и вие някак си не се вписвате в него? Едни 80-85 години няма ли да Ви стигнат?
Друго, което се замислих като четях тази тема, която прочетох на един дъх, понеже не можах да спра  :)
и която е наистина интересна и кара човек да се замисли ...на едно място стана дума за това как на хората им се определя режима самостоятелно, защото всеки индивид е различен - това го правят обикновено многопочитаемите диетолози и спортисти - да ти определят менюно, защото те, които са те виждали само два пъти, вече знаят кое е по-добре за тебе да ядеш ...една веганска или суровоядна храна е добра за ВСЕКИ, защото човекът е един вид, той има по един и същ начин устроени и изглеждащи органи...но човек има мозък да мисли и сърце да чувства ..отчасти бих се съгласила с тези диетолози и те са прави, защо?! ами защото наистина всеки е индивидуален - помислете си какво сте обичали да ядете като деца? Децата имат най-неопетнен инстинкт и това проличава и в начина им на хранене, още са необременени от индустиалната храна и вредни навици - например аз като малка ненавиждах картофи под каквато и да е форма, нито яйца, нито леща, да не говоим за лук, паниран карфиол и пр. Има даже храни, които са типични и всички деца не ги обичат. Може би е време да си припомним какво сме харесвали и каво не като малки - някои обичат плодове, други повече зеленчуци...имала съм примери с приятелче като малка, той не сваляше ябълките от устата си, мяйка ми например нон стоп хрупа зеле и зелении, въпреки че не е суровоядка...така че в този смисъл май наистина всички сме индивидуални и е добре тази индивидуалност да не ни се отменя и да не я слагаме в граници и рамки, италианците имат една поговорка (може и да е на някой друг народ, но аз я знам от италиански) - "светът е хубав, защото е шарен"! Нека остане такъв! Cheers !  :flower:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: salvaje в 12-03-2013, 19:27:00
от една страна замисляли ли сте се, като автора на тази книга - "да надминте 100 години", някой от вас иска ли наистина да надмине 100 години? Когато вече нямате живи приятели, когато не се разбирате с модерния свят, който напредва все повече и повече и вие някак си не се вписвате в него? Едни 80-85 години няма ли да Ви стигнат?

Според мен е безмислено е да се поставят цели над или под колко години да се живее. По-важно е последните десет години да бъдат прекарани активно, а не прикован на легло.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Jackie в 13-03-2013, 12:23:29
съгласна съм!  :Content_22:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Theodora в 13-03-2013, 17:11:07
как само последните?!  :surpris_22: аз искам до живот да скачам, ей!
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: salvaje в 13-03-2013, 19:01:28
 :Content_4 - emotloader: Тита, приема се че активността (скачането) намаля с годините, тоест ако и последните години се скача, то предишните се е скачало поне толкова ако не и повече...абе нещо такова...неговоря за извратени случаи където някой е прикован на легло цял живот и хоп последните 10 години се скъсва да скача  tooth

Сега се сетих за един рефрен от Сто Години Самота на Маркес, за който ми е странно, че не се сетих още на първия коментар...Човек умира, когато може, а не когато трябва.

И айде стига с тая смърт, че взе да ми писва! tooth
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: съншине :3 в 22-05-2013, 11:16:57
Много хубава тема!  :Content_14: Аз не мога да спра да чета.  :Confus_34:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Theodora в 22-05-2013, 14:51:38
salvaje, теорията ти не важи в моя свят.  tooth Цял живот съм си рисувала и никога не съм се занимавала със спорт, а сега....знаеш  :Content_4 - emotloader:

new_life, форума е златен, колкото и да го е чел човек, винаги се на намира нещо ново...  :Content_22:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: salvaje в 22-05-2013, 15:38:45
 tooth Ами, Тита, вече не помня теорията ама ти си freak... каква теория може да важи в твоя свят, където за една седмица тренираш, колкото за една година.  :Content_4 - emotloader:

То и в моя свят май неважи...абе какви скапани теории съм теоризирал... :surpris_23:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Theodora в 23-05-2013, 07:43:31
така си е  tooth да живеят фрийковете  :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: klarona в 26-05-2014, 13:05:48
Много благодаря на всички който превеждат книгата :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: iskrena в 26-05-2014, 14:10:29
Малко ме объркав всичко това ???....може би трябва да го прочета отново
 ;)

хаха, ето един здравомислещ човек!   tooth
не знам само дали като го е прочела отново не е попаднала в капана на безумието на тази теория...
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: iskrena в 26-05-2014, 14:14:13
искам тук да споделя мои лични наблюдения - всички хора, дето познавам, които са били на вегетарианска диета изключително, са изглеждали ВИНАГИ  по - стари и по - зле от други, дето не са на такава, дори да са били по- млади с години от вторите...

всеки да си прави извода сам!   ;D
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Мими в 26-05-2014, 18:42:33
искам тук да споделя мои лични наблюдения - всички хора, дето познавам, които са били на вегетарианска диета изключително, са изглеждали ВИНАГИ  по - стари и по - зле от други, дето не са на такава, дори да са били по- млади с години от вторите...

всеки да си прави извода сам!   ;D

Ааааа, Искрена, тук вече ме съсипА! Кажи, че нещо не си довидяла, признай си, бе жена!!!
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Тихия в 26-05-2014, 19:51:08
Мими, още едно доказателство, че храната далеч не е достатъчно условие за да си ОК. Истинските неща наистина са невидими за очите...
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: iskrena в 26-05-2014, 22:36:25
бре, един път да съм безусловно съгласна с Тихий!    tooth

Мимка, ще ми се, душко, да мога да си "призная", ма ше бъде лъжа - колкото и да е странно, забелязала съм го това и съм му обърнала внимание именно щот няма логика...
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: titan в 12-06-2014, 13:28:46
искрена, като те чета и се разцепвам от смях :)) А понеже понаучих някои неща  и гледам и сеира на някои други хора,ама много се забавлявам.
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: molinar1 в 18-06-2014, 12:15:42
Темата е страхотна, много Ви благодаря :)
Титла: Re:Raw Success
Публикувано от: Janeto в 31-08-2015, 21:55:47
искам тук да споделя мои лични наблюдения - всички хора, дето познавам, които са били на вегетарианска диета изключително, са изглеждали ВИНАГИ  по - стари и по - зле от други, дето не са на такава, дори да са били по- млади с години от вторите...

всеки да си прави извода сам!   ;D

Ааааа, Искрена, тук вече ме съсипА! Кажи, че нещо не си довидяла, признай си, бе жена!!!

Душата да е млада, пък после и храната идва  :pensif_29:
Титла: Re: Raw Success
Публикувано от: joropetkov93 в 09-06-2022, 20:00:30
Много интересни откъси от книгата - с кеф зачетох.
За вегетарианците може да изглеждат по-стари, защото вероятно са по-слаби.
На пълният човек не му личат толкова годините, защото бръчките се изпълват.  :D Друг е въпросът, че здравословно вътрешно не е изобщо толкова младолик ако е по-пълен.