Форум Земя назаем

Суровоядство => Витамини и минерали => Темата е започната от: krishala в 13-08-2010, 09:08:00

Титла: Пчелен прашец
Публикувано от: krishala в 13-08-2010, 09:08:00
Пчелният прашец е пряк продукт на цветния прашец. Най-голямо количество цветен прашец пчелите събират през месеците април, май и юни, когато той е необходим за отглеждане на личинките. Свежият прашец съдържа 25-30 % вода и лесно подлежи на разваляне, ако не бъде изсушен своевременно.
Пчелният прашец е богат на важните за човешкия организъм незаменими аминокиселини, които многократно превъзхождат аминокиселините, съдържащи се в говеждото месо, яйцата и сиренето. Ако в диетата отсъстват други източници на незаменими аминокиселини, прашецът би могъл да осигури на организма минималната потребност от тях чрез средната доза от 15 гр. дневно.

Съдържание на някои от незаменимите аминокиселини в говеждото месо, яйцата, сиренето и пчелния прашец
Прашецът притежава висока хранителна стойност - на него не може да съперничи нито един друг естествен продукт. Освен това той има и лечебни свойства, дължащи се на съдържащите се в него в голямо количество ензими, витамини, антибиотични вещества, микроелементи, флавоноиди и др.

Пчелният прашец има добре изразен анаболен ефект. Той е източник на голямо количество белтъчини. Прави впечатление, че личинките, които от 4 -ия ден започват да се хранят с прашец, за много кратко време нарастват 1200 - 1500 пъти. Анаболният ефект е резултат не само на високата калоричност на прашеца, но се дължи и на комплекс от ценни биологични вещества, т.нар. "ускорители на растежа". Прашецът има регулиращо въздействие върху стомашно-чревния тракт. Съдържащите се в него ензими (амилаза, каталаза и др.) стимулират стомашната секреция и способстват за нормализирането на перисталтиката на червата. Откритият в прашеца антибиотик има значителна активност спрямо чревната патогенна флора, като същевременно стимулира непатогенната, което е от особено значение при лечението на чревната дисбактериоза. Особено благоприятно се оказва комбинираното приложение на прашеца с прополис.
Благодарение на значителното съдържание на витамини, аминокиселини и др. пчелният прашец действа тонизиращо и общостимулиращо на организма.

За да се предпази от плесенясване, прашецът трябва да се съхранява в добре затворени съдове и на сухо място. Лечебната доза за възрастни хора е 30-40 гр. дневно, взети на 3 пъти 1-2 часа преди ядене. За профилактика или поддържащо лечение се приемат по 15-20 гр. дневно. При деца от 6 до 12 години се препоръчва в доза 10-15 гр. дневно, а при деца от 3 до 5 години по 5-10 гр. дневно. Пчелният прашец трябва да се приема редовно. Най-подходящо е провеждането на два тримесечни курса годишно: първият от началото на зимата до началото на пролетта, а вторият от началото на лятото до есента. При приемането прашецът трябва да се сдъвква добре и да се погълне с малко количество вода. Може да се взима и в комбинация с мед в съотношение 1:1 или 1:2 по една супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. Пчелен прашец се използва и при състояния на психическа и физическа преумора, резултат от различни заболявания, пренатоварвания, изтощение (възрастово и невротично). Добър ефект има при липса на апетит у деца, забавен растеж и забавено никнене на зъбите.

Въз основа на неговия хранителен, градивен и противоанемичен ефект, пчелният прашец се прилага при лечение на анемии и заболявания придружени от анемия. Включва се и в комплексната терапия на сърдечно-съдовите заболявания, при профилактика и лечение на атеросклероза, при чернодробни заболявания (има хепатопротективно и хепаторегенеративно действие), климактерични смущения и др. При болни с хиперлипидемия след прием на пчелен прашец се установява понижено ниво на серумните липиди, холестерола, триглицеридите и свободните мастни киселини. При болни с мозъчна атеросклероза се постига субективно подобрение - намаляване на главоболието, подобряване на съня, паметта и общото самочувствие. Предвид на високото съдържание на рутин поленотерапията се препоръчва и като профилактика на мозъчните кръвоизливи. По същата причина се прилага и при хематурия, мелена, метрорагия и др.

Счита се, че пчелният прашец е напълно безвреден за организма. Употребата му не води до странични реакции и явления на предозиране. Съставът му обаче не е балансиран по отношение на потребностите на човешкия организъм и затова не е целесъобразно да се приема в дози по-големи от 50-100 гр. дневно. Трябва да се има предвид, че белтъците и други високомолекулни съединения могат да бъдат носители на антигени с алергизиращи свойства.

Противопоказания за лечение с пчелен прашец са алергията към него и тежките увреждания на бъбречния паренхим.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: plm в 30-09-2010, 08:16:12
 Прашеца има твърда поленова обвивка която на практика пречи на усвояването му от организма. За да се усвоява напълно е нужно да е ферметирал в пчелните пити (перга) или да се разтвори в малко кисело мляко за 20-ина минути.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: amazonian в 01-10-2010, 18:27:35
Прашеца има твърда поленова обвивка която на практика пречи на усвояването му от организма. За да се усвоява напълно е нужно да е ферметирал в пчелните пити (перга) или да се разтвори в малко кисело мляко за 20-ина минути.

Може и да се смели в кафемелачка
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Petko в 10-10-2010, 22:10:40
Прашеца има твърда поленова обвивка която на практика пречи на усвояването му от организма. За да се усвоява напълно е нужно да е ферметирал в пчелните пити (перга) или да се разтвори в малко кисело мляко за 20-ина минути.
Пергата е нещо вълшебно! :)
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: titan в 15-02-2011, 17:32:13
В крайна сметка в какво се разтваря поленовата обвивка ?
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Ина в 16-02-2011, 10:10:35
Най-добре в мед и след 10 дни престой на стайна температура и периодично разбъркване е напълно разтворен.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: titan в 16-02-2011, 10:32:48
Ми аз мед не ям :) кисело мляко също ,  в друго не става ли ?
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Ина в 16-02-2011, 10:51:12
За съжаление няма кой знае колко други алтернативни начини, защото не се препоръчва начукване, смилане с мелачки и миксери, както и разтваряне на прашеца във вода. Това води до намаляване на силата на въздействие на продукта поради окисляване на част от съставките му. Но в краен случай от вечерта може да се разтвори в малко топла (не гореща вода) и да престои цяла нощ преди употреба. Не съм сигурна за кленовия сироп..дали пък няма да може да се разтвори в него или в петмез  ???
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: mila83 в 24-04-2011, 17:39:45
Тази пролет успях да си взема от меденото изложение във Варна перга/ това е обработения от пчелите прашец/. Жената ми обясни много обстойно ползите от пергата. Преди време бях вземала перга с мед, но това е съвсем различно като вкус и консистенция направо не мога да се спра а трябва по 1ч.л. Тук е протекла млечно-киселата ферментация и се усвоява по добре от организма. Прашеца не е толкова вкусен в сравненеие с пергата. Супер се зарадвах на листовката, която ми дадоха има сайт www.rumabee.com опитах меда им също ми хареса особено липовия.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: бате Бино в 24-04-2011, 19:24:39
"Супер се зарадвах на листовката," .. :) 
Мила, това й е  и целта на листовката - да продава стоката. :) 
Ако почерпиш, ще ти изготвя чудни листовки за почти всички натурални продукти  на пазара . Като нищо може  даже и да забравиш  за пергата :)

Сега сериозно - пчелните продукти са може би най-специфичната стока. (Вкуса не е критерий, той и шоколадът е вкусен :) )
 В максимална степен зависи от морала на търговеца(производителя). А  по принцип словосъчетанието "морален бизнесмен" е толкова вярно, колкото и "евреин миньор" или "натурални сокове на прах"  .    Ако нямаш пълно доверие в производителя, не рискувай.  Тук "вдъхва ми доверие" обаче не е достатъчно  :)       
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: mariiina в 26-04-2011, 15:24:30
 :kisss:Прашеца може и да го вдишвате директно,  но...за целта трябва да идете при цъфтящите...от магазина и компа...няма как  :surpris_23:
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 27-04-2011, 01:55:22
:kisss:Прашеца може и да го вдишвате директно,  но...за целта трябва да идете при цъфтящите...от магазина и компа...няма как  :surpris_23:

Хората със сенна хрема много ще се зарадват на предложението!   
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: mariiina в 27-04-2011, 08:10:35
 :kisss:А да си чувал, че клин ,клин избива.... :surpris_23:
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: divineflow в 27-04-2011, 08:24:07
Един ден така буквално някой клин може да избие... tooth
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: mila83 в 27-04-2011, 21:26:34
 Да и аз имам спомен, че като деца ядяхме цвета на акацията. Сега като правя салата от люцерна събирам и цвета. Но за да поемем 1с.л. пчелен прашец трябва доста цветя да се посетят. :peperudi:
 При поленова алергия и астма не е желателен приема на цветен прашец. Моя приятелка беше дала на сина си , който е астматик прашец и сподели, че пристъпите са се засилили.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: RoJe в 31-07-2011, 21:09:59
Извинете ме за отклонението, но бих искала да знам къде е най-добре да се съхранява пчелния прашец. Наскоро си взех по-голямо количество, което мисля да ползвам чак наесен, но го оставих в един шкаф... или трябваше да е в хладилника? ???
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: vesselin777 в 31-07-2011, 21:21:28
 Доколкото знам в хладилник и на тъмно. Най-добре в камерата. Потърси във форума. Мисля, че доста добре беше разнищена темата.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: бате Бино в 31-07-2011, 22:41:05
В хладилник или в мед. В мед може да издържи и 2000 години без да мръдне.
Прашец е много важно да си го купиш пресен и да си го изсушиш сама. ОСвен ако нямаш пълно доверие на производителя. Няколко градуса повечко да му пусне и да се заплесне .. и се прецаква всичко.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: vesselin777 в 01-08-2011, 22:50:41
  И аз не бих си купил прашец от непознат, да не говорим за магазин.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: mila83 в 08-08-2011, 22:55:48
Днес разбрах, че отново ще има изложение на меда във Варна от 15 до 21.08 на входа на морската градина. Ще отида да се заредя с медец и восъче с мед, че го обожавам. :essen:
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: rima в 17-08-2011, 06:21:54
Някой склонен ли е да сподели доставчик на качествен прашец? Трябват ми 1-2 бурканчета на първо време
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: sunny в 17-08-2011, 20:24:17
Рима, ако искаш перга /виж това- http://nbps.press.bg/br1/6.htm/, мога да ти взема от Иван от Раковски.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: zinaida в 13-11-2014, 21:40:23
Ще се радвам ако споделите производител , в чиито качества на пчелен прашец сте се уверили във времето. Изчетох всичко изписано във форума и едно е ясно : ако не се купи от правилният човек  , добит и обработен по правилният начин ( сушене , съхранение) , почти няма смисъл да се приема.
Та за това питам вас: вие намерихте ли такъв производител?
Аз лично до сега съм купувала само от този на Амброзия  ....но пък не мога да сформирам мнение дали те са правилните хора....
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: veronika в 14-11-2014, 09:46:05
И аз купувам от Амброзия. И прашец и клеева тинктура и пчелно млечице...
Мисля, че са им качествени продуктите. На стъпалата имах няколко кокоши тръни,
с клеевата тинктура ги отстраних без проблем, а ме болеше доста при ходене.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: бате Бино в 14-11-2014, 22:11:12
Идейно е да се купи когато го вадят - към юни месец , и още преди да са го изсушили. От това печелим 4 бонуса:
1. Сами си го изсушаваме и съхраняваме , като не треперим , дали производителят не го е "пресушил", докато е бил погълнат от сериала си  tooth
2. Когато е суров, отпада анагажимента да се изследва производителя, защото рисковете са тъкмо от сушенето и съхранението.
3. По-ниска цена заради по-голямото количество.
4. Цяла година няма грижа поне за това :)
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: zinaida в 14-11-2014, 22:29:22
Благодаря ти Бате Бино, надявах се да се включиш. Лошото е че ако знаех, щях да си купя юни.....уви .....или трябва да изчакам 8 месеца до следващия юни или отново да се доверя на Амброзия дотогава ...
 :surpris_23:
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Atlantis в 07-07-2015, 15:10:24
Днес успях да се снабдя с 50гр. пчелен прашец от моя позната  :thankyou:
Тя ми каза, че е добре вечер да накисвам по една чаена лъчижка в кисело мляко и да го ям едва на следващия ден.
Сега въпросът ми е.. има ли значение по кое време на деня го ям и дали това замества едно хранене?
И приеа му по този начин с кисело мляко, подходящ ли е ако се прави 3 месечен курс (ежедневно приемане) по примерно 20-30гр или там колкото излиза една лъжичка?
:)

Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Newly в 08-07-2015, 11:53:19
На различни места чета различни начини на приемане на прашеца. Аз също купувам от Амброзия и прашец и мед. много съм доволна. Изядох 2 поредни пликчета (от малките) с прашец, но по едно време ми втръсна вкуса му и спрях. Това беше зимата. Моят приятел се тръшна от супер зловещ и упорит грип, а мен не ме докосна дори. Но ък бактериите ми си стоят.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Atlantis в 10-07-2015, 14:13:55
А дали ще има прпоблем да го разтварям в кисело мляко вечер и да го ям наведнъж сутринта? На много места пише, че трябва да се взима преди всяко ядене за деня, но за обяд и вечеря гледам да ям сурови салатки и не ми се ще да ги смесвам с кисело мляко... Коремът ми като цяло не обича да смесвам кисело мляко с плодове или зеленчуци :)
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: sis в 10-07-2015, 21:57:20
Пчелният прашец може да го смесиш с мед. След 12 часа е идеален за консумация и е вкусно.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Atlantis в 10-07-2015, 22:04:26
Дам наясно съм, че може и с мед да се смеси. Чудех се обаче как да го приемам ако го смеся с кисело мляко :)
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Mia в 11-07-2015, 05:22:58
Дам наясно съм, че може и с мед да се смеси. Чудех се обаче как да го приемам ако го смеся с кисело мляко :)

Аз го слагам като си правя смути в блендера. Мисля че, така се разтваря отлично. :fluretaa:
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Newly в 13-07-2015, 15:06:31
Какво количество прашец слагаш в смути?
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Atlantis в 13-07-2015, 15:53:55
По това, което чета аз на ден трябват 25-30гр. пчелен прашец. На повечето места пише, че трябва да се приема преди хранене през целия ден. Аз затова питах може ли на едно ядене са се приеме цялото количество... независимо дали разтворено в мляко, мед или смути?
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Mia в 14-07-2015, 07:26:34
Какво количество прашец слагаш в смути?
1 ч. лъжичка
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Newly в 14-07-2015, 15:01:30
По това, което чета аз на ден трябват 25-30гр. пчелен прашец. На повечето места пише, че трябва да се приема преди хранене през целия ден. Аз затова питах може ли на едно ядене са се приеме цялото количество... независимо дали разтворено в мляко, мед или смути?
На различни места има различна информация. Някъде пише, че се приема по време на хранене, другаде пише да се кисне във вода или кисело мляко за една нощ. Ти сега споделяш, че си чела че трябва да се взима на гладно през деня... Според мен си го приемай както на теб ти се струва най - удачно и удобно. В последствие можеш да смениш и да опиташ друг начин на приемане. Не мисля, че нещо ще си навредиш.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Ivanka56 в 12-07-2016, 08:41:46
Аз между храненията консумирам пчелния прашец. Последно време даже не си играя да го смесвам с мляко или мед, направо си взимам хранителни добавки, по една капсула с вода и готово  ;) В момента пия тази марка http://bulgaricus.bg/bg/sportni-dobavki/23-pchelen-prashec-8002937459940.html
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: zemqizdrave в 12-07-2016, 16:36:30
Някой знае ли как се добива пчелния прашец? Не питам от къде се купува, а как се извлича от пчелите.
Титла: Re:Пчелен прашец
Публикувано от: Elia в 13-07-2016, 09:45:01
Има цели книги написани по тези въпроси - как се извлича не само прашец, но и пчелно млечице и др. продукти от кошера.Но не всеки пчелар се занимава и с тая работа.Има начини за извличане, описано е всичко в книгите.И то с подробности - и за лечение, и за приложение на всеки пчелен продукт.
Поздрави !