Форум Земя назаем

Природосъобразен стил на живот => Натурална грижа за тялото => Темата е започната от: Ками в 21-05-2009, 11:36:53

Титла: против бръчки
Публикувано от: Ками в 21-05-2009, 11:36:53
Майка ми е попаднала на интересна информация за плодовете и зеленчуците . . . повечето от предложените рецепти са с яйца, но все пак може да има хора на които да им бъдат полезни  ;)



ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ГОНЯТ БРЪЧКИТЕ

Според немски дерматолози, хората, които консумират редовно плодове и зеленчуци, имат много по-малко бръчки. Най-ефективни в борбата с бръчките са плодовете и зеленчуците с червен цвят – домати, грейпфрути, чушки. Антиоксидантите, съдържащи се в големи количества в тях, свързват свободните радикали и забавят процеса на стареенето. Сред най-популярните антиоксиданти са витамините  А, С и Е. Редовното присъствие в храната на големи количества плодове и зеленчуци може да забави процеса на стареенето с години.



ЦИТРУСОВА КОЗМЕТИКА


ЛИМОН :

Киселият плод съдържа имунния стимулант витамин С. Служи като защитна сила и подобрява клетъчната обмяна на кожата, поддържайки я еластична и нежна. Лимонената киселина стяга разширените пори и почиства мазната и замърсена кожа. Малко прясно изцеден лимонов сок, прибавен към последната вода за изплакване на косата я прави блестяща и здрава.         
За лицето е добре да се прави маска с каша от лимонов сок, мед и неварено мляко на равни части, която се намазва върху измитото лице и шия и престоява 30 мин., след което се изплаква.
При суха и лющеща се старееща кожа се прави маска от 1 разбит жълтък, 1 с.л. лимонов сок и 1 с.л. зехтин. След нанасянето на маската се лежи без мимика 20 мин. и после лицето се измива първо с топла, после със студена вода.
При мазна кожа, с широки пори и бръчки, се прави маска от лимонов сок, яйчен белтък, разбит до пяна и лъжичка брашно.
За заздравяване на ноктите трябва да разбъркаме прясно изстискан сок от лимон, 1 с.л. течен сапун и 250 м.л. вода. Потапяме върховете на пръстите си в получената смес в продължение на 10 мин.
При загрубяла кожа на лактите, ръцете, коленете и петите се прави гореща сапунена баня и кожата се натрива със сочна кора на лимон.
При пърхут изплакваме косата след измиване с прецедена отвара от 1 л. вода, в която 15 мин. са се варили корите на 4 лимона. Косата се облива с отварата и се оставя да изсъхне. Прави се няколко пъти месечно.


МАНДАРИНА :

За подмладяване на кожата, след измиване и подсушаване, тя се трие с мандаринен сок и се оставя да изсъхне.
При суха кожа сокът на 1 мандарина се смесва с 1 разбит жълтък. Маската се намазва на лицето и престоява 20 мин. без да се правят мимики, след което се измива със студена вода.
При мазна кожа към 2 с.л. сок от мандарина се прибавя 1 разбит на пяна белтък. Маската стои  20 мин. и се измива със студена вода.


ПОРТОКАЛ :

Портокалът е биостимулатор на кожата и подкожната мускулатура на лицето, шията, бюста. Съдържащото се в него етерично масло съдържа витамините А, В, С, Д и РР. Портокаловият сок стимулира клетъчната обмяна и обновява кожата. Втрит в нея, той стяга порите, подхранва я и я предпазва от бръчки.
За стягане на бюста се използва каша от портокалов сок и 1-2 с.л. пшеничено брашно, или картофи на прах. Преди намазване се прави хладка баня на гърдите. Кашата се налага за 40 мин., като тялото е в легнало положение, а бюстът е покрит с топла кърпа върху маската. Измива се със студена вода.
Титла: Re: Против бръчки
Публикувано от: Ками в 21-05-2009, 16:33:27

Сега се усетих, че трябваше да пусна тази тема в " Натурална грижа за тялото " . . . хмм . . . съжелявам  ::)
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: бате Бино в 31-05-2009, 22:56:35
Да ви споделя ли какво правя аз против бръчките ? Не мога да преценя доколко  е ефективно ( както някои производители на козметика преценяват ,че кремчетата им намаляват бръчките с 37,3% ...   ;)  но имам усещането ,че върши работа.   Поне е най-евтиното и най-бързото средство !  Чували сме за контрастните обливания,които са само за тялото. Това е същото ,само че за лицето. ( моя приумица е) За целта един малък леген ми стои постоянно в хладилника ,за да бъде водата в него 0 градуса.  ( По водопровода в най-студената зима е към 14 )   Пълня още един леген с доста топла вода и  топя лицето няколко пъти, редувайки легените.
Усещането е доста приятно. Ако решите, пробвайте и споделяйте.
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: Ками в 31-05-2009, 23:36:23
Браво на теб . . . много правилно правиш  ;)
Такива обливания ( "фрикции " ) препоръчва и Петър Димков - 40 пъти да си обливаме лицето с много топла вода ( колкото може да понесеме ) и след това 60 пъти с много студена, ако не може да направим толкова повторения, то правиме до момента, докато ни е приятно. Получава се възстановяване на нормалната еластичност на кожата, подобряване на кръвообръщението, намаляване на бръчките.
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: radosti в 01-06-2009, 11:01:21
Контрастните душове използвам да се разсънвам  под душа :)  Наистина действат и после се чувствам прекрасно:)

бате Бино, благодаря за информацията- ще почна да го правя и само на лицето, но първо със студената вода от чешмата -докато свикна:)
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: бате Бино в 03-06-2009, 00:37:13
Здравейте. 
Ками , не става много ясно - първо 40 пъти в топла, после 60 пъти в студена вода? Не се ли редуват ?   Май не се редуват , иначе щяха да са по равно.
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: Ками в 03-06-2009, 01:03:23
Явно той отдава по-голямо значение на студената вода и затова с нея се правят повече обливания . . . информацията ми е от книгата " Петър Димков за живота без болести " от Николай Антонов.
Той даже препоръчва след обливанията с гореща вода, лицето да се избърше и веднага да се направят новите обливания със студена вода - до 20 С ( като още по-добре е да се използва студена до 20 С отвара от трици ).
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: бате Бино в 09-06-2009, 00:38:41
Хванах му смисъла на  предписанието на Димков за обливанията. Страшен съм!
 Първоначално се зарадвах,че съм направил откритие, но после се сетих,че съм посещавал и часовете по  физика, та откритието го е направил някой доста по-отдавна :)
Противно на първоначалната  логика ,се оказа че  ако си потопиш главата в ледена вода 4-5 пъти един след друг - по една секунда, усещането за студ е много по-силно ,отколкото да я потопиш само веднъж - за 20 сек.
Това се обяснява с явлението конвекция. След като веднъж си си потопил главата, около нея се образува тънък воден слой , чиято температура е малко по-висока,заради  излъчената топлина от кожата. Докато ако потапяш многократно но за кратко - такъв слой не успява да се образува и водата направо реже. (Същото се наблюдава и когато влизаме бавно  в студеното море- инстинктивно гледаме да не мърдаме много много ,защото ни става по-студено.  )
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: Ками в 09-06-2009, 00:56:04
Благодаря ти за обясненията  :)
В топлотехниката постоянно говориме за конвекция, но честно казано не я бях свързала с тези обливания ( " фрикции ' )  ;)
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: Radula в 28-06-2009, 23:45:42
Еха, и аз ще пробвам този метод. Обожавам да си мия лицето със студена вода и само с такава го обливам. Дори зимата. Но сега ще пробвам да менкам гореща със студена  :)
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: kriss в 30-06-2009, 19:12:43
Направих няколко пъти контрастните душове на лицето си и има удивителен резултат. Кожата ми светна и стана доста по стегната ,след топлите обливания ставам като рак малко . А и не спазвам чак толкова много обливания - правя докато ми писне само
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: vladi в 18-11-2009, 14:56:36
kriss, и аз съм така, мила.  :)
Когато не забравя, правя лек масаж и оставям да попива като маска следната смес:

1 с.л. кайсиево масло
2-3 капки масло от лавандула

Бадемовото масло също върши добра работа в борбата с бръчките. Препоръчват го за нормална или смесен тип кожа. Кайсиевото е за суха, жожоба за мазна или раздразнена.

Лавандулата може да се замени портокал или здравец.
Титла: Re:против бръчки
Публикувано от: beelee в 18-11-2009, 15:24:35
И аз правя контрасти, но нали вечно трябва да съм наопаки...студената вода ми е приятна, а топлата - ужасна. Затова ходя на сауна - само там мога да понеса жегата :)
На лицето също си правя от край време, защото съм с мазна кожа и просто е задължително.

А в морето винаги скачам с рогата напред :Р иначе много по-трудно се свиква, наистина.