Форум Земя назаем
Суровоядство => Рецепти => Разни => Темата е започната от: hdeshev в 30-05-2010, 19:51:56
-
Снощи направих готвена крем супа от карфиол :whistling2 - emotloader: и се зачудих дали днес не мога да направя сурова такава. Оказа се, че мога - с ей тия две ръце и един кухненски робот.
Взимаме половин "глава" карфиол. Почистваме го и го нарязваме на по-дребни парчета. Не си играем да е много на дребно. Изчистваме 3-4-5 домата и ги нарязваме на едро. Добавяме половин глава лук и, по желание, чесън. Хвърляме всичко в голямата купа на робота при S-образния нож и го развъртаме докато се нареже много на ситно. По желание си тананикаме стария хит на Ина - "Върти, сучи"(линк (http://www.vbox7.com/play:f5bfd46f)).
Сега е време цялото нещо да мине и през блендера. При мен стана на две порции - изсипах половината съдържание в каната на блендера, сложих малко вода, сол, зехтин и лимонов сок и пасирах докато стана съвсем фино. Същото направих и с другата половина. Накрая добавих и босилек.
Стана адски вкусно. Усещам, че съм напипал голям хит в летните манджи. :essen:
Забележки:
- Количествата са "на фантазия". Слагайте по малко и опитвайте често, докато го нагласите на вкус.
- Сложете толкова вода, че да сте доволни от гъстотата на "супата". Сигурно можете да сложите повече сочни домати, вместо вода, но съвсем без вода няма да стане.
- Босилекът ми хрумна на момента. Тъй като много обичам кимион, определено ще го пробвам и с кимион. Няма начин да стане гадно. :Content_4 - emotloader:
-
супер идея Ице, до сега студена супа не съм правила, но карфиол много обичам и непременно ще опитам рецептата :love_026:
-
освен ако не е вносен карфиола, няма как да е летен хит защото е зимен зеленчук...
-
освен ако не е вносен карфиола, няма как да е летен хит защото е зимен зеленчук...
Ама нали го има в магазина? tooth tooth
Всъщност, като писах това за летния хит, доволно потривах ръце, че съм открил интересна студена супа за лятото. Мисля да пробвам скоро по същата технология и нещо като гаспачо с домат, морков, чушка, краставица, тиквичка или каквото там ми попадне.
-
Не съм виждала карфиол бая отдавна из пазарите...
-
Не съм виждала карфиол бая отдавна из пазарите...
Понеже живея сравнително близо до единия от магазините Hit, и често пазарувам от там. На щандовете имат карфиол целогодишно.
-
Много добре звучи. Що се отнася до летните супи преди няколко дни много ми се прияде таратор. Чудех се какво да сложа вместо мляко и накрая метнах 2 тиквички в сокоизтисквачката - стана супер.
-
Вместо мляко, ядково такова.
-
Много ми е наситено като вкус ядковото. Предпочитам да си по пийна отделно.
-
Делфинче пробвай със слънчогледово кисело мляко. Чудесно се получи! По-хубав от истинския таратор стана.
-
Днес пробвах рецептата, страхотна е. :Content_14:
Виждам, че коментарите са стари, но къде има рецепта за това слънчогледово кисело мляко. Рових във форума, но не намерих.
-
Никъде не съм писала рецептата но аз го направих с накиснати слън.семена и реювеяк 1:1. Всичко се блендира и се оставя за един ден в буркан на топло за да ферментира.
-
Благодаря за бързия отговор, Деси :flowers2: и прости глупавият ми въпрос, но какво е реювеак? :surpris_23:Предполагам закваска? Из форума четох, че може да се използва соева за първия път?
-
Rejuvelak e ферментирала пшеница най-общо казано.
-
Благодаря за отговора :flowers2: