Форум Земя назаем

Суровоядство => Досие на суровите храни => Супер-храни => Темата е започната от: Лейла в 30-05-2010, 17:04:44

Титла: Чия
Публикувано от: Лейла в 30-05-2010, 17:04:44
Описание:Семена от чиа – древната храна на бъдещето
Представяме ви една суперхрана, за чиито качества всички са на едно мнение. Известна е като чиа. В древността е била толкова ценена, че е била използвана като разменна монета, тези уникални мънички семенца имат изключителни хранителни и структурни предимства.
Векове наред чия семената са били използвани като основна храна от индианците от югозапада и Мексико. Известна като „храната за бягане”, употребата й като високо енергийна храна, даваща издръжливост, датира още от древните ацтеки. Знае се, че воините на ацтеките са преживявали на чиа по време на завоевателните походи. Индианците от югозапада изяждали не повече от една чаена лъжица, когато били на 24-часови преходи. Индианците, които тичали от река Колорадо до Калифорнийския бряг, за да разменят тюркоази за раковини, си носели за из път само семена от чиа.

Друго уникално качество на чиа е голямото съдържание на мазнини – тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3. В чиа има приблизително 3 до 10 пъти концентрацията на мазнини, типична за повечето зърнени и 1,5 до 2 пъти концентрацията на протеини. Тези мазнини, ненаситени мастни киселини, са есенциални (незаменими) мазнини, които са нужни на вашето тяло да разтваря и усвоява мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Семената на чиа са богати на ненаситена мастна киселина, линолеиновата, която тялото не може да синтезира самò.
Накратко за чия:
1. има 2 пъти повече протеин от другите зърна
2. има 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките
3. има 5 пъти повече калций от млякото
4. има 2 пъти повече калий от бананите
5. има 3 пъти повече желязо от спанака

Чия семената са богати на Омега 3 и Омега мастни киселини и имат бор, минерал който спомага за придвижването на калция към костите.

Дневен прием на Чиа
Без ограничение, колкото Ви е вкусно.


от зоя.бг



Преди всичко ме интересува вие приемате ли я, и ако да как.
Титла: Re:Чия
Публикувано от: titan в 30-05-2010, 17:11:27
A ти къде се загуби ? :))
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Лейла в 30-05-2010, 17:14:25
Семейни проблеми в последствие на които провалих всичко и сега пак наново от 1 клас:)
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Лейла в 30-05-2010, 17:19:52
сега видях че е трябвало да публикувам в супер храни, нека модератор да премести темата...
Титла: Re:Чия
Публикувано от: titan в 30-05-2010, 17:41:10
Семейни проблеми в последствие на които провалих всичко и сега пак наново от 1 клас:)
Понякога при тези обстоятелства човек изгражда отново всичко , но много по-качествено .
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Вери в 30-05-2010, 18:41:58
С чиа правя кремове най-редовно и сладки крекери.
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Лейла в 30-05-2010, 19:19:36
Вери може ли рецептата или линк за тези кракерчета.
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Миоджералвомбо в 30-05-2010, 20:51:59
Много благодаря на Лейла за информацията за чия.Даже не знаех за съществуването и.Още утре ще намеря и ще я включа във всекидневното си меню-най малко по 5 лъжици! :thankyou: :thankyou:  :essen: :essen:
Титла: Re:Чия
Публикувано от: titan в 30-05-2010, 22:40:42
После да споделиш как ти се е отразило и откъде си се сдобил :)
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Томирис в 31-05-2010, 20:12:48
После да споделиш как ти се е отразило и откъде си се сдобил :)
Чия има в Зоя.
http://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D0%B8%D0%B0-250-%D0%B3%D1%80.795
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Миоджералвомбо в 31-05-2010, 20:17:28
После да споделиш как ти се е отразило и откъде си се сдобил :)
Току що си купих чиа.сега ще преведа какво пише на пакета от 25гр с цена 3,85 евро.:
          семена от чиа /salvia hispanica/
          не съдържа  ГМО
          Чиата е един превъзходен извор на фибри,киселини,мазнини жизненоважни и Омега3
           информация за 100гр:протеин 20-22г,въглехидрати-25-41гр.,мазнини30-35гр.хранителна фибра-18-30гр Омега 3 -64гр.
     Както са го написали ,може да се каже че математиката им е слаба на тия дето са го смятали,но ще видим... tooth.Ще го почна в подходящ лунен ден  и ще кажа как действа.Ако някои иска да види какво е ,ще му щракна една снимка и ще я кача.На вид семената са като конопени,само че са черни почти всичките.
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Petko в 02-06-2010, 00:58:51
Чиата е супер! И в истинския смисъл на думата универсална - слагам в смутита, фрешове, на филийки, меля си я с други семенца, поръсвам в салатките... с две думи навсякъде :Content_22:
Титла: Re:Чия
Публикувано от: vesselin777 в 03-10-2010, 09:48:13
Досега от всички екзотични растения, които съм пробвал чията е моя фаворит. Мака също ям често, но  чията като че ли ми действа най-осезаемо :weight_lift:. В последно време внимавам да не я приемам вечерно време, че няма заспиване  tooth
Титла: Re:Чия
Публикувано от: eleonorad в 12-12-2011, 20:22:28
Аз също употребявам чия,макар и не много често...дава ми супер енергия,разтварям си в малко вода и като набъбне я хапвам.Особено преди ходене в планината или преди тренировка.
Титла: Re:Чия
Публикувано от: bori79 в 04-02-2013, 15:54:25
Здравейте,

аз искам да попитам Чията може ли да се консумира цяла- т.е несмляна?
Защото например лененото семе знам, че трябва да е смляно за да се усвои от организма, иначе излиза цяло, както е влязло.
Титла: Re:Чия
Публикувано от: hdeshev в 04-02-2013, 22:52:27
Мисля, че може. Аз поне не съм забелязвал несмлени семенца на изхода...
Титла: Re:Чия
Публикувано от: bori79 в 05-02-2013, 10:57:07
Благодаря!
Титла: Re:Чия
Публикувано от: mikulka в 31-03-2013, 16:52:32
Здравейте...аз съм съвсем прясна в темата за суровоядство и веганизъм, засега само ви чета, но много ви харесвам. Моля споделете мнения, как мога да си приготвям чия,как може да се консумира, в какви комбинации тъй, че да е полезна за организма. Все още нямам блендер за да си смилам семена, лененото семе го начуквам.
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Mia в 18-12-2014, 18:59:35
Здравейте...аз съм съвсем прясна в темата за суровоядство и веганизъм, засега само ви чета, но много ви харесвам. Моля споделете мнения, как мога да си приготвям чия,как може да се консумира, в какви комбинации тъй, че да е полезна за организма. Все още нямам блендер за да си смилам семена, лененото семе го начуквам.
И на мен ще ми бъде интересно да споделят по-опитните.
Аз съм си правила няколко пъти чия като я слагам в подсладено ядково мляко. Набъбва за няколко часа. могат да се добавят и ядки и канела. Слагала съм и парченца задушена тиква. Става много приятно и вкусно.  :sorcerer - emotloader: :sorcerer - emotloader:
Титла: Re:Чия
Публикувано от: zinaida в 19-12-2014, 10:39:12
 Аз си накисвам 1 супена лъжица вечерта в чаша вода , сутринта е набъбнала . Мога да си я хапна и така , да й добавя плод (много вкусно става с райска ябълка) или пък да й сложа малко мед и канела. Божествено  :flower:
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Yuls в 19-12-2014, 12:19:27
Чиата е супер! И в истинския смисъл на думата универсална - слагам в смутита, фрешове, на филийки, меля си я с други семенца, поръсвам в салатките... с две думи навсякъде :Content_22:

+1
Понякога я "накисвам" а понякога не.
Най ми харесва да си поръся с нея салатата.
Семената нямат отличителен вкус и се връзват без проблем със сладко и солено.
Титла: Re:Чия
Публикувано от: Newly в 19-12-2014, 13:52:54
Още един фен на чията има тука. Поръсвам по салатите и по готвените постни оризи, каквито често си правя напоследък. Не съм пробвала да я кисна, защото е безвкусна мисля. Иначе явно става и така. Не съм забелязала енергизиращ ефект.
А какво представлява маката? Някой по - назад ги сравни.