Форум Земя назаем
Суровоядство => Досие на суровите храни => Темата е започната от: Ками в 18-05-2009, 23:33:02
-
Намерих няколко полезни статии за лимец :)
Надявам се да ви бъдат от полза ;)
http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?p=2099&sid=23fb2ee74e3199f9b369982adbb38c9e
http://bilkariat.hit.bg/limec.htm
Тук има кратка информация за пшеницата :
http://bg.wikipedia.org/wiki/Пшеница
Ако знаете нещо повече, моля ви споделете ::)
-
Хванах едно предаване по телевизията, в което участваше Емил Елмазов ( човекът, който е написал първите две статии ) и там той обясни, че зърното на лимеца не поглъща никакви химически торове, също така и радиацията не можела да проникне през обвивките му, не се поддава на генно модифициране и че намерените овъглени семена ( който са на около 15 000 години ) имат същата структура, каквато имат и сегашните зърна, т.е. според него това е едно уникално растение, което се е запазило в първоначалния си чистия вид ( или поне такава информация има за сега ).
Според него лимец може да се намери свободно в магазините . . . аз още не съм търсила, но като намеря ще го изпробвам и ще ви споделя ;)
-
Ками, супер е това!
Ако някой знае, нека сподели откъде може да се купи..
-
Това намерих след голямо ровене в чичо Гугъл:
Лимецът го купувам на адрес: клуб "Билкария", бул. "Тотлебен" 24
от тук:
http://forum.rozali.com/viewtopic.php?p=513630
Този линк не знам дали ще помогне, не съм разглеждала сайта:
http://bilkariat.hit.bg/about.htm
-
Вери, много ти благодаря.
За първи път я чувам тази Билкария. Интересни продукти и масла предлагат и много евтини. Дано са качествени. Ти имаш ли наблюдения върху тези продукти? Пробвала ли си някой?
-
Много ви благодаря за споделената информация :)
В началото на другата седмица ще мога да отида на място и след това ще ви споделя какви са ми впечаленията ;)
-
Нямам, Радулче. Аз, а и половинката, сме само странични наблюдатели в момента от 10 хил км. :) Мога само с информация да помогна и естествено с личен опит. Но впечатления и мнения не мога да давам за продукти и магазини в БГ.
-
Вери, да знаеш как се казва лимеца на английски или на някой друг европейски език? В моя речник излиза като Spelt. Но в статията към която е даден линк по-горе пише, че са в една група, но не са едно и също.
-
На английски си е точно Spelt. А на френски е Epeautre. С тези названия го продават лимеца тук.
-
В един от линковете по-горе в темата прочетох това:
"Еднозърнестия лимец (Triticum monococcum L.) е най-древния вид от групата на покритите или несъщински пшеници. В тази група одомашнени са още двузърнестия лимец (Triticum dicoccum Schrank) и пшеницата спелта (Triticum spelta L.). "
От тук се вижда че лимеца и спелта не са едно и също нещо, но са в една група, затова вероятно са много близки.
Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение.
Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.
-
http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=3161
-
Значи това билооо!! Ако знаете от колко време се чудя как се казва това нещо на български! На немски е Dinkel, на словенски е pira. В Словения е доста популярно. Много е полезно. В България има една фирма, която произвежда матраци и възглавници от обвивките на лимеца : http://www.spelta.biz/ Чудя се, откъде ли взимат житото, и какво правят с него, след като са взели обвивките..Ако някой има желание да проучи...ако ли не, аз мисля като си дойда в България , да им звънна..Все пак те от някъде купуват на едро....
-
:Content_14: Прочетох наскоро една книга за пшеницата и кълнове- Кълновете суперхрана даряваща живот от Юли Драгомирецки. Има доста неща за прочистващите и оздравителните свойства на пшеницата и на други покълнали семенца
-
Попадна ми информация, че лимеца съдържа глутен, и който е алергичен, трябва да го избягва. Може би Вери би потвърдила, че ако се покълне, глутена изчезва и няма проблем да се яде. Между другото какво му е толкова на глутена?
-
:Content_14: Прочетох наскоро една книга за пшеницата и кълнове- Кълновете суперхрана даряваща живот от Юли Драгомирецки. Има доста неща за прочистващите и оздравителните свойства на пшеницата и на други покълнали семенца
Това е най-добрата книга за кълнове, според специалисти, които познавам. Казвам го, защото общо са 4-5 книгите на тази тематика :)
-
Глутенът при малки деца може да причини цьолиакия- алергия към протеина в житните. Лично аз не вярвам в появата на алергиите просто ей така. ;)
На други места чета, че глутенът води към пристрастяване и че може да затлачи червата, да образува слуз. Затова е хубаво да се ядат покълнали глутеносъдържащите.
-
Лично аз не вярвам в появата на алергиите просто ей така. ;)
и аз, Bери. Мисля, че ако хората ядяха нормално (здравословни и чисти храни) нямаше да има алергии. Между другото мисля, че са се появили от скоро (поне не е имало такива оплаквания преди)
-
Храненето на една бременна жена, взимането на синтетични витамини, все по-често се случва да се пият какви ли не лекарства за задържане на плода, после раждане с упойки и т.н., евентуално секцио, даване на адаптирано мялко на бебето, въвеждане на храни твърде рано, даване на месо и млечни / дъщеря ми не е алергична, но виждам положителна промяна откакто и тя е веган; преди много често и се появяваха кашлица и хрема; сега, да чукам на дърво, вече 4-ти месец е напълно здрава /; не на последно място ваксините и даване на антибиотик за добро утро.
-
книга за пшеницата и кълнове- Кълновете суперхрана даряваща живот от Юли Драгомирецки.
Благодаря за идеята, инката1988! Tъкмо си го поръчах, да видим дали ще ме запали за кълнове ;D
-
Покрай темата за озонатора и препоръчания от silversmith форум на xnetbg.com , здравни конспирации, под-тема алтернативно лечение, открих статия за лимеца и свойствата му.
-
Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение.
Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.
И аз се поразрових и открих, че от всички тези разновидности, най-стара е Triticum monococcum или Einkorn wheat и е с най-голяма устойчивост против генетично модифициране, т.е. с най-нисък полиморфизъм (възможност за случайно вариране на гените). В българските сайтове някъде под лимец се разбира тази разновидност, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0, а на друго място под лимец се разбира Triticum spelta http://zdraveya.com/kakvo-e-spelta.html. В статията на Емил Елмазов в Янтра се споменава именно спелта - може би той отглежда това. Той също споменава и Камут, което всъщност е търговска марка на Kamut International. Според Уикипедия, самата спелта е резултат от хибридизация, т.е. на Triticum monococcum с други житни разновидности и съдържа глутен, макар и по-малко от широко използваната хлебна пшеница, докато Triticum monococcum не съдържа!!!
Та бих искала да знам, какво всъщност се предлага в България? Днес проверих в магазина за здравословни храни на Лавеле 22 в София и ми казаха, че по принцип имат лимец от Германия, но в момента е свършил. Интересно, какъв точно сорт е това?
-
Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение.
Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.
И аз се поразрових и открих, че от всички тези разновидности, най-стара е Triticum monococcum или Einkorn wheat и е с най-голяма устойчивост против генетично модифициране, т.е. с най-нисък полиморфизъм (възможност за случайно вариране на гените). В българските сайтове някъде под лимец се разбира тази разновидност, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0, а на друго място под лимец се разбира Triticum spelta http://zdraveya.com/kakvo-e-spelta.html. В статията на Емил Елмазов в Янтра се споменава именно спелта - може би той отглежда това. Той също споменава и Камут, което всъщност е търговска марка на Kamut International. Според Уикипедия, самата спелта е резултат от хибридизация, т.е. на Triticum monococcum с други житни разновидности и съдържа глутен, макар и по-малко от широко използваната хлебна пшеница, докато Triticum monococcum не съдържа!!!
Та бих искала да знам, какво всъщност се предлага в България? Днес проверих в магазина за здравословни храни на Лавеле 22 в София и ми казаха, че по принцип имат лимец от Германия, но в момента е свършил. Интересно, какъв точно сорт е това?
Имам камут, спелт и на Елмазов от билкарията боклучавите натрошени зърна. Изказвам мое неангажиращо мнение. Продукта е със силно преувеличени теоретично и недоказуемо качества. Понеже е екзотичен, пазарната му цена достига над 20 лева за килограм. При допустима цена от лев - два за пшеница първо качество, целта е да се шуми с този продукт за да се създаде търсене.
-
Мисля си, че проблемът по-скоро е в това, че пшеницата я генно-модифицират, докато другите 2 култури- не.
-
Ето тук има повече информация за Лимеца - www.bulgariansm.com
-
Мисля си, че проблемът по-скоро е в това, че пшеницата я генно-модифицират, докато другите 2 култури- не.
Именно. Това му е от най-полезните свойства. Всякакви други суперлативи са просто реклама. В днешно време всичко трябва да се изкара панацея за да му обърне някой внимание. Психика на купувача.
-
Скоро си купих "Динкел" /0.5 кг за 5.5 лв/. Скъпичък ми се видя, но реших да пробвам. Омеква по-бързо от пшеницата и се дъвче много по-лесно а и вкуса му сякаш е по-нежен.
-
Важното е да е нежен
-
Ами не е само това. :pensif_29: Усвоява се по-добре от организма, за разлика от пшеницата, а е и алкална
http://zdraveya.com/zdravoslovni-hrani-ot-spelta.html
-
Лимец или Спелта?
Съществува известно объркване между лимец и спелта. Спелтата е хибрид между няколко зърнени вида, но лимецът е най-древният сорт жито, непроменен от 10,000 години.
И латинските наимонования са различни Triticum monococcum (Лимец) и Triticum Spelt (Спелта)
Лимеца е с много по-ниско съдържание на глутен и с по-високи хранителни стойности.
-
В книгата си за лимеца, Елмазов пише :"Разликите между еднозърнестия лимец и пшеницата спелта са предимно ботанически, морфологични, а показанията им като лечебни храни почти се покриват".
Затова дадох линка за спелтата...
-
Ето една табличка за сравнение: лимецът е първата колонка, а спелтата в четвъртата...
http://www.einkorn.com/wp-content/uploads/2009/12/Grain-Nutrition-Comparison-Matrix.pdf
Далеч не се припокриват, Елмазов не случайно използва лимец, а не спелта ;) ;)
www.bulgariansm.com
-
Лимец и спелта е едно и също. Ботаническото наименование на лимеца е triticum spelta.
Ето за einkorn wheat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Einkorn_wheat
emmer wheat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Emmer
spelt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt
-
Възможно е да има минимални разлики между сортовете според географското положение. Все пак не говорим за култивирани растения.
-
Лимец, спелта или динкел е едно и също. Аз съм си купувал хлебче от динкел в Германия и искам да ви кажа, че вкуса е невероятен, леко киселее и се приема от организма много по леко от останалия хляб. В Германия от динкел правят стотици неща ( хлебчета, макарони, сладки, кафе ) и каквото се сети човек. Тука малко се спекулира със спелтата все още и цените са много високи. Eто един сайт с хубаво инфо и от мен: www.nitrobg.com
;D
-
Българското име е капладжа ако не се лъжа;)
-
Лимец и спелта са различни зърна. Много близки, но спелта е с много твърда обвивка и е невъзможна за покълване, а лимецът спокойно може да се хрупа както ядки, без дори да го накисваме :Appetit_17:
-
Различни са, въпреки че се говори за отглеждане на лимец в България, не съм сигурна, дали става дума за Triticum monococcum или има объркване на понятията. Спелта е Triticum aestivum var. spelta. Triticum monococcum (лимец ) е diploid, а спелтата е hexaploid, т.е първият вид има само една двойка хромозоми, вторият - три двойки. Малкият набор от хромозоми е в основата на неподатливостта към модифициране на гените, като все пак спелтата е по-близо до лимеца от съвременната твърда пшеница (Triticum durum), която има набор от 28 хромозоми.
-
amazonian, благодаря ти за детайлния и интересен отговор :)
-
Т. monoccum - 2n=14 ; диплоид
T. spelta - 2n=28 ; хексаплоид
T. aestivum - 2n=46 ; хексаплоид
-
Как обичате да си приготвяте лимеца?
-
Ами то зърното му е доста по-меко от тези на другите житни. Аз просто го накисвам за една нощ , после малко мед и канела и :essen:
-
Да, а може да се яде и като ядка, без да се накисва. Много добър вариант е и за житен режим, вместо пшеница. И край с оплакванията, че било трудно да се дъвче... лимецът почти няма ципа. Ние в Пловдив го хапваме вече 4-5 месеца :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
-
Лимец по хайдушки: Накисваме за 8 часа лимеца заедно с бадеми в дълбок стъклен съд. След 8 часа вадим бадемите и ги изяждаме а лимеца засилваме в най-близката кофа или търсим гладни вегетарианци да им го подарим.
-
:Content_14: tooth tooth tooth
-
Това ми звучи,като пъпешовата диета. 3 пъти на ден,здраво похапваме всичко друго,освен пъпеш :bleh
Лимец не съм хапвал,но не съм и виждал тук при нас, да се продава.Може би трябвада поогледам на други места.Сигерно може и тревичка да става от нега,както житнатаи овесената.Тях си ги садя и после,мина замина,скъсам малко и дъвча.Обаче сокът им е много силен и ако не пийна вода,докато го преглъщам,после ми пари, едно такова.
-
Ох, сетих се за зърнената диета - ядеш всичко, което зърнеш tooth
-
Ох, сетих се за зърнената диета - ядеш всичко, което зърнеш tooth
:D ;D :Content_4 - emotloader:Това за сефте го чувам.
-
Светльо,лимец има в "Билкария"-здравословен магазин,срещу Механотехникума :Confus_3:
-
Благодаря, Малинка! :flower: Дори не знаех, че там има такъв магазин. Ще го погледна, тези дни. Ще го пробвам и лимеца, да го видя.
-
Да,малък е,но доста добре зареден,има много семена за покълване,рожково,стевия и т.н...,а сигурно вече знаеш за новия био магазин http://www.bioburgas.com/
-
Един съвет от мен, ако може - не се давай парите за този буклукчив лимец от Билкария. Никога не съм влизал в тези магазини, но съм виждал лимец купен от тях и просто си умрях от смях като разбрах цената. Ами тя е два пъти по-висока от тази в биомагазините. Да не говорим, че всички зърна бяха начупени. Аз лично ти препоръчвам този http://www.bioslunceluna.com/shop/limec-ednoz-rnest-my-organic-market-bio.html . Не става за житна трева, но е много вкусен и бързо омеква.
-
Лимецът,който аз купувам от там вече цяло лято е в много добро състояние,с цели зърна,които покълват много бързо и са съвсем крехки,а относно цената говорим за 1-2 лева,но никого не убеждавам,а просто споделям. :)
-
Лимецът бързо вкисва или поне аз на такъв съм попадала. По-добре камут. По-лесно покълва и е по-едър и сладък.
-
Може и аз да съм в грешка, но този който видях тук в София беше купуван мисля точно в магазин, който се казва Билкария и цената му гонеше 20 лв за килограм.
-
Лимец е добре, камута...по-добре.Я да видим сега, кое е най-добре? :Content_4 - emotloader: :Content_22:
Иначе ви благодаря. Ще поогледам, ще пообмисля и накрая ще си купя нещо друго :bleh Шегичка! :Cherries
-
Може и аз да съм в грешка, но този който видях тук в София беше купуван мисля точно в магазин, който се казва Билкария и цената му гонеше 20 лв за килограм.
Аз съм купувала от 10 лв килото, на гръцката биофирма. Не знаех, че и за 20 има...Билкария магазин дори не знаех, че има в София.
-
Titan, все пак не всичко е вкус. Камутът няма качествата на лимеца. В по-предните коментари беше дадена много интересна таблица. Там лимецът направо разбива по хранителни показатели всички други житни, а за една вечер определено не вкисва.
-
Лимецът наистина няма равен на себе си. Едно от вълшебните му качества е, че не поема радиация, дори да е расъл на място с висока такава.
Да, 20 лв е килото в Билкария, но е на светлинни години пред тоя дето е Био. От зимата съм изял 8 кг лимец от Билкария. Качеството е супер добро. Български е, а не като другия немски. Расъл е в относително чист район - до Велико Търново. И който се съмнява в нещо, спокойно може да запали колата и да иде да погледне на място там на полето.
Възможно е преди да са имали проблеми с качеството. Аз само казвам от зимата насам. Само в този времеви отрязък се простира опитът ми с това вълшебно зрънце, родено от почвата на Майка България :)
-
Петко, от къде го купуваш в Пловдив?
-
Какво е вложил в повече този пич,та е 40 пъти по висока цената от обикновенната пшеница? Освен семето,няма друго,нали не се тори и пръска,не поема химикали......
20 кинта за кило жито аз не давам. Големи търгаши станаха,а ако се изнесе на тази цена,в европа трябва да е 20 евро и естествено никой няма да го погледне.
Дядо ми все лимец ядеше,става и яде накиснат с мед,а на обяд кълнове-микс. За вечеря ядково мляко от лимец с поници от бразилски орех ;D ;D ;D ;D. И на 80 години правеше дограма. Почина на 88 когато лелите ми решиха ,че му е време и трябва да му барнат наследството,започнаха "активно "лечение и така.
Мисля,че стана модно да си купиш нещо скъпо и здравословно,което животните ядат свободно tooth tooth tooth tooth
-
То, ако го имаше на поляната при животните, щях ли да ходя до Габрово да го купувам. Колкото и да е скъпо, поне за житен режим е идеален вариант.
Бенато, нали се сещаш, че тази 40 пъти по-евтина пшеница, няма нищо общо с пшеницата от времето на Дънов. Тази сегашната е изменена. Човекът отгоре(vesselin777) е дал обяснение на броя хромозоми и колко е лесно да се манипулира днешната пшеница и в същото време почти невъзможното за модифициране зърно на лимеца.
Ще опитам да взема голямо количество лимец, та да има за всички, които ме засипват с молби да им взема. Ще пиша по-късно пак в тази тема другата седмица, когато вече ще действам ;) Който ще иска, нека ме информира отрано на лична ;)
-
Трябва да се прегледат по-прецизно поляните! Бенато , ти ги почвай от запад, аз от изток. Като намерим, ще го продаваме на половин цена и чичо Елмазов ще ни се моли на колене да му оставим поне Магарешкия бодил ,че да не му се разбяга съвсем клиентелата ..:)
-
Петко,аз си покълвам от немския,на половина е,а през колко ръце е минал....
А банани и манго ям от моята градина,както авокадо и маслини,нали трябва да са местно производство ;D ;D ;D ;D
Бино,става,аз обожавам да се разхождам tooth
Пича се възполва от ситуацията,бизнес си е все пак,сам е на пазара и се разнасят легенди. :surpris_23:
Повтарям за 100-тен път,за едни, една храна е лекарство,за други отрова. Няма супер храни освен в рекламата.
Петко,като му ходите на крака и му давате тези пари,ще го направи и 30 кинта. Договорете един тон или повече и го вземете на половина.
-
Аз пък си бера кокоси от моята палма пред блока ;D ;D ;D
Виж за немския лимец не бих дал 10 лв, много са му ;D
бате Бино, прегледал(т.е. опасал съм ;D) съм доста поляни това лято... ква коприва имашеее :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
-
А вие сигурни ли сте, че баш тоя сорт лимец за 20 лв кг (тази генна мутация) е точно този, растящ из българските земи? Да не се окаже като случая с ГИМЕЛ, използващи холандски семена?
-
Само за маката и какаото нищо не казвате...Къде си ги отглеждате и берете? tooth
-
Само за маката и какаото нищо не казвате...Къде си ги отглеждате и берете? tooth
Какао - пред блока, а мака - на балкона в сандъчето;)
-
А вие сигурни ли сте, че баш тоя сорт лимец за 20 лв кг (тази генна мутация) е точно този, растящ из българските земи? Да не се окаже като случая с ГИМЕЛ, използващи холандски семена?
Ами изследвал съм го лично с един уред, който не ме е подвеждал - моят организъм :love_028:
-
Петко,а този в Габрово да не е разкопал тракийска гробница,от къде му е това българско семе ??? Немско е разбира се.
-
Бенато, лесно се установява "на око", че семената са различни - и формата и цвета. Доста по-груби и като мръсни са. Но пък не съм специалист по ботаника, може и да греша, разбира се :)
Петко,а този в Габрово да не е разкопал тракийска гробница,от къде му е това българско семе ??? Немско е разбира се.
Краставиците и доматите също не са изконно български растения, но важното е къде са расли, а не кой им е точният прародител, нали ;) :)
-
Петко, в Садово има един институт...пробвал ли си да провериш там каква информация ще ти дадат за лимеца? Мисля, че ако някой знае къде какъв лимец се сади, би трябвало да са точно те..
-
Една скоба:
Разбира се, че е добре да се храним с храни, отгледани в нашите географски ширини, но не винаги това е възможно и целесъобразно. Относно това кое растение откъде е пренесено - вие задавате ли си въпроса по време на пренасянето му на Балканския полуостров вашите деди къде са били, защото може да се окаже че са били някъде из днешна Украйна, Молдова или бог знае къде :Confus_3: Това значи ли , че и вие не сте характерни за територията на " Майка България" .
Като оставим шегата настрана и на мен ми се иска никой да не е пренасял колорадския бръмбар и рапана, ама какво да се прави.
Относно лимеца - ако има качествен български и аз бих си възползвал. И естествено да не е 20 лв килото tooth
-
Всичко, което расте в Европа според мен е "регионално" и приемливо за консумация. Колкото и да е голяма Европа, търговски връзки и обмен на стоки винаги е имало. От столетия консумираме, например, маслини, въпреки че не растат тук. Да не забравяме, че уж традиционни растения като картофи, царевица, фасул, домати, лук, праскови, кайсии и прочее някога са били внесени от други континенти.
-
Всичко, което расте в Европа според мен е "регионално" и приемливо за консумация. Колкото и да е голяма Европа, търговски връзки и обмен на стоки винаги е имало. От столетия консумираме, например, маслини, въпреки че не растат тук. Да не забравяме, че уж традиционни растения като картофи, царевица, фасул, домати, лук, праскови, кайсии и прочее някога са били внесени от други континенти.
Напълно съм съгласен. Балканска или европейска нека е храната ни. Фурмите ни са от Близкия Изток(Иран), но пък са чудесна храна :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
-
ЗДРАВЕИТЕ,за лимеца мога да ви кажа само едно не купувайте лимец от Г-н Елмазов. Това е човек който спекулира с лимеца, не е възможно да твърдиш че цената на лимеца е висока, защото си сял 30 кг/Д и вадиш 50кг/д, а на всичко отгоре и го белят на ръка :Confus_3:(ЯВНО НИ МИСЛИ ЗА ГЛУПАЦИ)
Във тази връзка мога да ви кажа,че реално цената на килограм лимец не трябва да надвишава 4 лв. вероятно не ми вярвате за това мога да ви кажа следното:аз се занимавам с камут, лимец и спелта отглеждам ги по напълно биологичен начин и мога да кажа че добивите не са така ниси както се твърди г-н Елмазов:peperudi:
-
pier noel, ще се радвам скоро да опитаме още един вид лимец родно производство :Content_22:
-
pier noel , само да не надуеш и ти твоята цена , когато разбереш колко много мераклии за лимец има тук. :)
Айде , раздай по някое пакетче за зарибяване. :)
-
http://hrani.ucoz.com/Imam izvesten opit s limeca prerabotih 2 tona ot zasiat na 20 dka.Randemana e 42% izchisteno zyrno.Na tozi sait ste kacha poveche informacia.Ima razlika mejdu spelta i ednozyrnest limec. :Confus_3:
-
http://hrani.ucoz.com/Imam izvesten opit s limeca prerabotih 2 tona ot zasiat na 20 dka.Randemana e 42% izchisteno zyrno.Na tozi sait ste kacha poveche informacia.Ima razlika mejdu spelta i ednozyrnest limec. :Confus_3:
-
Сложно ли е отглеждането и стопанисването?
Откъде могат да се закупят автентични семена?
-
е ако някои търси имам голямо количество български е и още не е пожънат...?
-
Наш Петко разбира от лимец и каза ,че при лимеца проблемът не е в отглеждането ,а в обелването му. Ти как смяташ да го обелваш? Защото иначе за какво можем да го ползваме, с люспата не става за ядене. Освен да гледаме на лимец.. :)
-
Продавам лимец ( Triticum monococcum L.),реколта 2011г. лично производство от българско семе.
За контакт : einkorn@gmail.com
Прекрасно е ,че продаваш лимец. Но нали вече го обяви в съответния раздел.
( то и затова го направиха този раздел - за обяви)
Едва ли ще се засили интересът ако бъде обявен и в останалите раздели на форума :)
Предполагам всички съфорумци се известяват за "нова тема", така че едва ли някой ще го пропусне. :)
-
Здравеите.Ако някои си итерисува може да си закупи лимец, но не от Елмазов и не на такава спекулативна цена.Аз си намерих известно количество директно от производител,даже и има олющен.
-
Ами подай подробности , Маринчо :) От цената ще стане ясно колко ще са мераклиите :)
-
Цената е 10 лева килото,но не са отсети начупените зърна.
-
Този лимец покълва ли въобще? Накиснах за ок. 12часа, а вече 24 часа съм го оставила да покълва и само са се показали бели връхчета. Опитах го и ми накиселява. Дали се е развалил? Понеже съм покълвала пшеница и става сравнително бързо, има ли разлика между двете при покълване?
-
Маринчо, в момента лимецът от БГ АГРО е на 12 лв килото в магазина. ( с отсети счупени зърна :) ) и без разходи по доставката .. Това е същият лимец на Елмазов, но го разраства друг човек - Даниел Ненков http://www.svoizbor.com/2012/10/spelt-the-carier-of-love/.
Машините за лющене са скъпи и в БГ са само две. Ако твоят е лющен с някаква друга машина , е възможно да не е обелен добре. А и ти не казваш дали става въпрос за български или вносен лимец.
Пуснали са и някакъв холандски, има и немски , както и такъв, дето не е лимец , но ти го продават за лимец :)
Нашият си е достатъчно добър ,пресен е , покълва си, а и Даниел е човек , дето няма да се излага като кифладжия да продава на хората стар , червясал и негоден за покълване лимец, какъвто е вносният "лимец" в Балев и по другите здравословни магазини. Никога няма да купя вече вносно семе - първият път изгни и се размириса отвратително, вторият път червеите бяха толкова много , че от тях не се виждаха зрънцата :surpris_22:
-
Ами моят е на БГ АГРО и май не ще да покълва. Има едно 50 гр. необелени зрънца.
Аз съм обявила ембарго на вносните семена. Люцерна от Китай 50лв. килото! Кога ще се научим да си защитаваме производството? Ми няма да ги подкрепя, невър. :bleh
-
Хайде де, някой да ми каже как се яде това чудо! :Confus_34:
-
машини за лющене има на още пони 4 места които аз знам освен в БГ АГРО.
А относно цената вечи се намира и на по ниска цена от 12 лв,
Тази година си закупих лимец на 4лв неолющен български ,със лющене и транспорт ми излезе около 7лв килото олющен лимец.Става за покълване,брашно отличен е.
-
Тази година си закупих лимец на 4лв неолющен български ,със лющене и транспорт ми излезе около 7лв килото олющен лимец.Става за покълване,брашно отличен е.
Откъде го закупи и тази цена за количества на едро ли е? Дали могат да лющят и конопени семена там?
-
За куцуз преди седмица ми се счупи най-здравия зъб :),дотогава си го накисвах вечер на др. ден си го хапвах с огромно удоволствие.Сега го меля с кафемелачката и го заливам с кипнала вода.Така правя и с просото.
Някой пробвал ли е с сурово царевично брашно?Нахутово?Ако и с др. също споделете,моля.
-
За куцуз преди седмица ми се счупи най-здравия зъб :),дотогава си го накисвах вечер на др. ден си го хапвах с огромно удоволствие.Сега го меля с кафемелачката и го заливам с кипнала вода.Така правя и с просото.
Някой пробвал ли е с сурово царевично брашно?Нахутово?Ако и с др. също споделете,моля.
Пак ударих на камък :)
"...И ти ли,бате Бино?" :)
-
Аз се опитвам да заменя изцяло хляба с покълнал лимец.Купувам го по 3.50 лв за 400 гр. Покълва много бързо и е вкусен като бонбончета :essen:
На обяд го хапвам с малко мед и това представлява обяда ми, но някой път и с малко червено винце :whistling2 - emotloader: :whistling2 - emotloader: :whistling2 - emotloader:
-
Лимеца скоро и него ще го нарочат за лоша, вреда храна. Оказало се всъщност, че съдържал стандартния глутен и то не в малко количество.
-
Феликс, ти не разбра ли, че трябва само слънце да похапваш :-[
я, бягай си научи уроците! :-[
-
авв аз тва го казах с ирония.. смисъл изпъква една храна като супер полезна, супер здравословна хората вярват и след време става нещо такова като това да я нарочат за вредна.. И мога да дам толкова много примери и ще дам няколко
Млечните бяха възхвалявани, но после се разбра за агресивния казеин в кравешкото мляко, даващ слуз и провокиращ автоимунни заболявания, за хормоните в млякото...
Сега пък видиш ли, яйцата станаха суперхрана.. а преди това бяха нарочени за много вредни, убийствено вредни
Някакви годжи берита наскоро обявиха класации за абсолютна супер храна, но като погледнеш състава им едни наши родни плодове по нищо не им отстъпват, ОБАЧЕ ТОВА КОЕТО АЗ СЕ ОПИТВАМ ДА НАСОЧА ВНИМАНИЕТО В КОМЕНТАРИТЕ МИ И КОЕТО НЕ УСПЯВАТЕ ДА ЧАТНИТЕ Е ТОВА, ЧЕ ПРОПАГАНДАТА, РЕКЛАМИТЕ ДОСТА ВЪЗДЕЙСТВАТ НА ТРЕЗВОТО МИСЛЕНЕ.
-
Та, бога ми, малко ли българи се вързаха на пропагандата за вносните био храни, които са безумно скъпи като почнеш от годжита, мака и тем подобни и стигнеш до кокосово масло и забравиха за родните ни хубави сезонни храни
-
имам истински български лимец олющен и неолющен намира се в старозагорско реколта 2013 и 2014.
за олющения цената е 9 лева на килограм.
за неолющения договаряне в зависимост от количеството.
ако има заинтересувани 0895811335 Севдалин.
работя с еконт.
-
Ох, сетих се за зърнената диета - ядеш всичко, което зърнеш tooth
ох.. много се смях тук.. tooth
-
Мили приятели, събирам си рецепти за лимец :angel:
Моля, споделете как си го приготвяте за празник и за делничен ден :peperudi:
Предварително ви благодаря! :flowers2:
-
Мили приятели, събирам си рецепти за лимец :angel:
Моля, споделете как си го приготвяте за празник и за делничен ден :peperudi:
Предварително ви благодаря! :flowers2:
аз ако не го изям суров, след накисване една нощ, правя за мен и сина нещо което сме кръстили протеинов хляб
100 гр лимец /смлян
30 гр ленено семе смляно
100 гр смлян бадем или готово бадемово брашно
3 яйца
щипка сол и лъжица мед
лъжичка сода
твърдо тесто, пече се на 180 гр
-
аз ако не го изям суров, след накисване една нощ, правя за мен и сина нещо което сме кръстили протеинов хляб
100 гр лимец /смлян
30 гр ленено семе смляно
100 гр смлян бадем или готово бадемово брашно
3 яйца
щипка сол и лъжица мед
лъжичка сода
твърдо тесто, пече се на 180 гр
Звучи доста вкусно :)
Благодаря ти за идеята! :flowers2:
-
Здравейте.
Бихте ли споделили откъде се снабдявате с качествени зърна лимец за покълване. Този лимец, който аз купувам има много счупени зърна и го ползвам основно за хляб, но ми се струва напоследък, че и за хляб не е хубав.
От известно време правя хляб по една рецепта от тук https://www.otizvora.com/forum/index.php?topic=1395.0 - хляб от лимец в три стъпки. Имам намерение да модифицирам рецептата като ползвам покълнал лимец вместо брашно от лимец. Затова търся качествено зърно.