Форум Земя назаем
Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: mills в 25-05-2010, 11:43:27
-
Здравейте на всички! :flowers2: Аз съм Мила, чета форума от известно време и се интересувам
от суровоядство като начин за справяне с болестите. Писала съм тук -там из форума,
но продължавам да имам въпроси, на които не откривам отговор ...
опитвам се да разбера смисъла на суровоядната идея. Защо храната не трябва да се обработва термично, разбирам, но правенето на сокове в машини и преминаването му през метален диск не е ли също толкова пагубно за плода/зеленчука, както и варенето? Друго, което ми убягва, е - какво мислите за суровата риба например? Суровоядците не я употребяват от чисто природозащитна гледна точка ли или има и друга причина? И последно, защо медът спада към суровоядството? Той не е ли "открадната" храна, както млякото на кравите? Пчелите надали правят меда си заради нас ...Много ще съм благодарна на всеки, който ме "светне" по тези въпроси. Още веднъж казвама, че се опитвам да опозная ИДЕЯТА за суровата храна. :Confus_34:
-
Хубаво,че си задаваш въпроси.Не е лошо преди да се захванеш с нещо то да ти е ясно.Аз много харесвам една мисъл,че най глупавият въпрос е незададения.:)
И аз така ровех из нета за информация по подобни въпроси и така попаднах на сайта и на форума.
Меда е много полезна храна и мисля,че не вредим на пчелите като им го взимаме,но не съм много веща в пчеларството :) До колкото знам веганите не ядат дори мед.Интересно ще ми е някой по-информиран да го обясни това. ::)
-
Здравей Милс! В сайта на форума има много подробна статия за това защо суровата храна е най-полезна. Но накратко ще ти отговоря че когато храната премине термична обработка се разрушават абсолютно всички ензими както и по-голямата част от витамините и минералите. Ензимите са супер важни за организма. Колкото повече ензими поема човек с храната толкова по-добре и толкова по-жизнен ще бъде и по-бавно ще остарее.
Относно меда мисля че повечето съфорумци го употребяват. Супер полезен продукт е. Какво като е взет от пчеличките. Аз лично нямам скруполи в това отношеие. Някои суровоядци всъщност може дори да не са вегани и си употребяват сурово козе сирене и сурова риба. Рибата може да се маринова ако е от надежден източик. Но все пак си зависи от убежденията на човек. Тук сме се събрали различни хора и всеки преценява нещата сам за себе си дали да изключи даден продукт или не.
-
Доколкото разбирам, сурово е всичко, непреминало термична обработка (или обработка при температура над 46°C). Вегетарианството/веганството не е задължителна предпоставка за сувовоядство, просто повечето суровоядци са вегани по очевидни причини. Малко хора биха се съгласили да ядат сурово месо и яйца, например, а в млякото рядко можеш да бъдеш сигурен. Някои вегани ядат мед, други - не. И аз не съм достатъчно запозната по въпроса, но явно зависи от това поради какви причини си веган - дали само от здравословна или от етично-морална гледна точка.
-
Не видях някой да е отговорил на въпроса на Милс за правенето на сокове и преминаването на плода или зеленчука през металните дискове. Аз също си задавам този въпрос, ако някой има повече информация ще се радвам да я сподели! :)
-
Не видях някой да е отговорил на въпроса на Милс за правенето на сокове и преминаването на плода или зеленчука през металните дискове. Аз също си задавам този въпрос, ако някой има повече информация ще се радвам да я сподели! :)
Идеалният вариант е плодовете и зеленчуците да се консумирам в натуралния им вид, без да се нарязват, пасират и т.н., а вместо това да се дъвчат много добре. Това обаче често е неприложимо ако живееш в град, където ежедневно си изложен на смог, изпарения от автомобили, замърсена вода, стрес... Като добавим и работата и почти никакво време за почивка е от жизнена нужда да си надавяш бързо голямо количество енергия. Един ферш ще ти даде бърза сила, ако искаш да получиш същата от цял плод трябва да дъвчеш поне час.
Има хора които отричат използването на всякакви уреди, дори не режат храната си с метални ножове. Спорд мен това е непостижимо при един средно статистичесни начин на живот.
-
Мерси за отговора, Делфинка ;) Съгласна съм с това, което си написала. В действителност използвам рядко блендера или сокоизтисквачката, предпочитам да си ги хрупам в естественият им вид. А за хубавото сдъвкване на храната съм чела книги на Дънов, в които пише че едва ли не всяка хапка трябва да се дъвче по 100 пъти, а на мен това ми е много трудно. Знам че доброто сдъвкване на храната е задължително, че се набавя максимума прана, че е полезно за стомаха и т.н., но дори и 50 пъти ми се виждат много. При теб как е?
-
Аз го нямам този проблем. Храня се изключително бавно - дъвча всичко много повече от 100 пъти. Просто не мога по-бързо, но въпреки това обичам сокчета и пасатора за мен е безценен. :essen:
-
Аз писала и друг път за соковете и то подробно. Пият се с определена цел- пречистваща. Чист плодов сок в нашата къща не се консумира.
Относно сокоизстисквачката- нашата няма метални дискове, а пластмасова приставка като на месомелачките.
-
:kisss:Мммммммммдаааааааааа...ънтересна темичка...Винаги ,когато имаме някакви съмнения относно новите прочити на старите неща от живота е да се обърнем пак към нея...Майката Природа...как е там , как си стават нещата...дали наистина са ни толкова необходими всички механично-автоматизирани патерици за да преживеем...или много от тези начини са ни дадени изначале ,като програма , като възможност...
Бавното дъвчене е необходимо не само и не толкава за да смелим още в устата храната, а да дадем възможност на мозъка да се храни с духовната част на храната...опитайте да се храните с небцето...и ще видите ,че след това ще ви се иска да продължите така...така правехме като деца когато ни се даваше нещо малко, но мнооооооооого вкусно...ние удължавахме малкото удоволствие!
Такаааааааааа, сега ...за открадната храна...открадната е защо не сме приели животните като част от живеенето и еволюирането...като подстъпалото преди нас...А ЖИВОТНИТЕ МОГАТ , ИМАТ И ИСКАТ ДА НИ ДАДАТ...някои труд, някои мляко , някои мед...ВЪПРОСЪТ Е КОЛКО ИМ ВЗЕМАМЕ, ЗАЩО ГО ВЗЕМАМЕ И КАКВО ГО ПРАВИМ КАТО ИМ ГО ВЗЕМЕМ!!!А какво им даваме в замяна на взетото??????????????
-
Да ти кажа честно животинките ама нищичко не искат да ни дават :)) това са бабини деветини tooth
-
:kisss:Цъ...не си прав...те го правят с любов и желание...и очакват да им отвърнем със същото...така и те се развиват, надграждат, еволюират...май не си чел Анастасия и нейните взаимоотношения с горските животни!!! :surpris_23:
-
:kisss:Мммммммммдаааааааааа...ънтересна темичка...Винаги ,когато имаме някакви съмнения относно новите прочити на старите неща от живота е да се обърнем пак към нея...Майката Природа...как е там , как си стават нещата...дали наистина са ни толкова необходими всички механично-автоматизирани патерици за да преживеем...или много от тези начини са ни дадени изначале ,като програма , като възможност...
Бавното дъвчене е необходимо не само и не толкава за да смелим още в устата храната, а да дадем възможност на мозъка да се храни с духовната част на храната...опитайте да се храните с небцето...и ще видите ,че след това ще ви се иска да продължите така...така правехме като деца когато ни се даваше нещо малко, но мнооооооооого вкусно...ние удължавахме малкото удоволствие!
Такаааааааааа, сега ...за открадната храна...открадната е защо не сме приели животните като част от живеенето и еволюирането...като подстъпалото преди нас...А ЖИВОТНИТЕ МОГАТ , ИМАТ И ИСКАТ ДА НИ ДАДАТ...някои труд, някои мляко , някои мед...ВЪПРОСЪТ Е КОЛКО ИМ ВЗЕМАМЕ, ЗАЩО ГО ВЗЕМАМЕ И КАКВО ГО ПРАВИМ КАТО ИМ ГО ВЗЕМЕМ!!!А какво им даваме в замяна на взетото??????????????
Да и аз мисля така,трябва да живеем в хармония с природата,да има обмен на енергия между нас и другите живи същества.Това,че те ни дават храна е един вид любов,но ние също трябва да им даваме,за да не се прекъсва този обмен...да има хармония.Ние сме едно цяло и така трябва да мислим и да живеем,за да сме добре и щастливи заедно тук на Земята :peperudi: :thankyou:
-
И аз съм на мнение че колкото по-малко допир имат плодовете и зеленчуците с кухненските уреди толкова по-добре. Никога не съм била голяма почитателка на соковете. Предпочитам да си хапвам плодовете така цели или нарязани както и зеленчуците в салата. Най-много съм си позволявала по някой фреш от цитруси от време на време. Единствено ядковите смутита правя в блендер. За качествени сокове е необходима някоя супер качествена сокоизтисквачка а те са супер скъпи.
-
И аз предпочитам целите плодове, но нищо не дава така енергия както един фреш. Все пак сокът моментално постъпва в кръвния поток, докато на плода му е необходимо време да се смели и усвои.
-
И "хубаво" влияе на кръвната захар.
-
Знаете ли,аз когато изстисквам портокал примерно,така хубаво го остъргвам,че в сокчето си отива и цялото месо на плода.Предполагам,че така не е по-вредно от колкото да се изяде цял или греша?
-
И аз портокаловият сок го пия с много пулпа , само кората остава :)
-
И "хубаво" влияе на кръвната захар.
Е, да, опредлено не е за всеки. Но аз сокчетата само с пулпата си ги пия, защото ги правя в блендера, не в сокоизтисквачката.
-
В такъв случай това не е сок/фреш, а нектар/смути. :)
-
Аз знам, че всичко, което не е минало топлинна обработка е сурово. В този смисъл меда, млякото и някои сирена са също сурови. Има и меса и риби, които са сурови, разбира се - примерно паламуда, дето го веят на терсите в Созопол ;)
Най-интерсното, което знам по темата "Сурово" е, че ако се консумира сурово месо може да се набавя и витамин С, но трябва да се вземе предвид, че витамин С се разгражда много бързо - тоест - ако се храним по този начин трябва да хапваме животните на момента tooth
Това с последното бе с лек шегаджийски тон, а сега по-насериозно :) Изпизлването на метални прибори променя със сигурност храната, но не мисля, че е добре да се отива в крайности. Ние все пак живеем в свят, където освен металните прибори, които влияят на храната ни има много повече неща, които ни съпътстват и ако живеем с идеята да сме "чисти", то може би е добре да започнем да позлваме "чисти прибори" по отношение на матерята, но се предполага, че ги и чистим с биологични чисти продукти и отпадъчната вода не замърсява Земята и т.н. и т.н. и не на последно място е, че ние сме с чисти умове, с чисти сърца и с чисти намерения :) всичко е хубаво да е чисто и до колкото по-далече стигне, толкова ще сме по-близо да Майка си - Земята. Може би е най-добре да се опитаме да вървим в няколкото възможни посоки на "чистенето" и да вървим с малки, но стабилни крачки и да се радвам на лекотата си на движение :)
...сигурно не звучи много ясно, ама не е проблем :) може би последния абзац го написах за себе си :peperudi:
Хубав ден! :Content_22:
-
Меда и млякото в общия случай се пастьоризират.
-
Меда и млякото в общия случай се пастьоризират.
Медът от пита би трябвало да е единствения суров, който се предлага на българския пазар? Достъп до сурово мляко имам, но ще ме изселят от нас като потенциален паразитоносител ако взема да го пия. Пък и не знам дали спазват необходимите хигиенни изисквания съответната кравеферма.
Сушениците, суджуците, луканките, пастърмите, някои италиански и испански шунки - би трябвало да са сурови. Само че в купешките месо почти няма, така че със сигурност и нищо сурово няма. Сурова е уж и пушената сьомга, но за нея не съм чувала приятни неща - консерванти, вредни вещества при опушването и т.н. Чирозите, които споменаваш са сурови, но май се намират само "домашно" производство".
Въобще, по-лесно е да си веган-суровояд и по-безопасно. Или пък непълен суровояд - вегетарианец.
Аз пък обичам да ям с ръце. Но не винаги е възможно. Да не говорим колко хора се "гнусят" като те видят да ядеш с ръце. Странна работа е това "културата", нали?
-
Децата пък пият мляко от кравите на село, което мляко не е пастьоризирано, а само охладено до някаква температура /в момента не се сещам до колко градуса се охлажда/. Друг е обаче въпроса, че по принцип млякото не би трябвало да се приема след три годишна възраст, защото тогава се спира производството на ензима, който разгражда прясното мляко. Тоест...по-добре е да не приемата мляко. Аз все още давам на хлапетата, когато сме на село, но иначе у нас дъщеря ми употребява соево мляко, а малчо е на бебешко+соево ;) и кърма, когато поиска ;D
-
Някои хора (най-вече европейците) произвеждат лактаза дори и след 3 годишна възраст, тоест нямат проблем с усвояването на прясното мляко. Нещо като адаптивен белег заради по-суровите условия и годините на номадски живот. Демек, ако не чувстваш никакъв дискомфорт след консумацията на прясно мляко (обикновено симптомите на непоносимост се появяват до половин-един час) произвеждаш достатъчно лактаза. Купешкото мляко, обаче, трябва да се избягва по всякакъв начин, първо защото е преработено, второ че кравите ги тъпчат с боклуци и трето, защото не е мляко.
По-добре да не се дава на децата соево мляко. Доста е изписано за вредите от соята, пък това което е в кутийте е пастьоризирано, овкусено, обогатено и прочее. Приятно е на вкус, но е боклук. На мен лично често ми става лошо от него. Най-добрата алтернатива са домашните ядкови и зърнени млека.
-
Да, на децата по-добре бадемово или конопено или друго ядково мляко.
Мед тук се намира суров без да е необходимо да е директно от питата.
-
Суров мед има и в България, обаче трябва да не е от магазина, а директно от познат пчелар.
Вярно, че почти всичкият мед е центруфугиран, но ядковите млека и всичко, което се приготвя например с блендер е в същото положение ;)
-
М/у центрофугиран и пастьоризиран има разлика. Първият е и суров.
-
много се радвам, че се започна дискусия по моята тема - научих и доста интересни факти. :)
все пак си купих сокоизтисквачка и ща не ща, ще се ползва :Appetit_4:
колкото повече чета за суровоядството и за здравословното хранене, въобще, толкова повече се убеждавам, че нищо в живота не е лесно...като за начало реших да премина на изцяло сурова храна, като включа някои немазни млечни продукти, месото го изключвам като алтернатива изобщо, сурови морски дарове също може. влязох в един от големите хипермаркети и се уверих, че аз всъщност НИЩО не мога да си купя, за да спазя решения от мен режим...в суров вариант нищо не се продава от морското уж там изобилие! или е пълно с Е-та, или е мариновано в неизвестна субстанция, или изобщо не е това, за което се води ("мариновани скариди": заместител на скариди, птичи протеин, нишесте), някои от най-любимите ми зеленчуци бяха замразени, незнайно от кога и незнайно колко пъти...на тофуто нямаше обозначение (което по закон е задължително), откъде идва соята и дали е гемеонизирана...в крайна сметка напълних един плик с розови доматки, взех една туба минерална вода и приключих пазаруването....ще се радвам да споделите ВИЕ как се справяте с покупките, на кое наблягате, кое препоръчвате и т.н. Ще ми е любопитно, наистина! Поздрави! Мила :Content_22:
-
За млечните продукти те съветвам да са си с нормална масленост - такава, каквато я дава животното. Ако искаш "обезмаслени" просто премахвай каймака или разреждай с вода, но не купувай т.н. "Low fat" продукти.
На всички марки тофу пише без ГМО. Ако има някое от по-евтините и несертифицирани, на което да пише ГМО само от него ще взимам - поне са честни производителите :Content_4 - emotloader:
mills, единственият начин да се храним наистина здравословно е сами да си отглеждаме храната, което е невъзможно за градски жители като нас. Така че ако не искаш да си само на вода, трябва да правиш компромиси. Според мен действието на всяка отрова се неутрализира до известна степен ако се спазва определен режим и дори начин на мислене. Ако си суровоядка дори на ГМО домати пак ще си по-здрава от средностатистически хранещия се.
-
Как се справям...ами отне ми година, за да се спра на определени магазини и фирми. На принципа проба-грешка. В момента почти всичко купувам био. Само с някои плодове и зеленчуци правя компромис.
Млечни, меса, морси деликатеси не се купуват. Неща в опаковки много много рядко. Тофу био, ядково мляко, ако сме на път, царевичен чипс.
-
Вери, някъде бях чела, че разни плодове като ананаса, например, няма смисъл да се купуват Био, защото не поемали никакви вещества.
-
Да, има такива. И авокадото също. Анджи беше пускала тук във форума таблица.
Исках да кажа, че домата, примерно, не винаги ми е био. Зависи от цената. Бананите пък винаги са био.
-
Май за доматът е от по-голямо значение да е био. Все пак това са първите ГМО растения. Бананите май само ги обработват с разни газове за да зреят.
-
Бананите поемат и много пестициди. Освен това има експлоатация на детски труд.
За домата е така. Затова казах, че правя компромиси. Ръководя се от цената.
-
Бананите поемат и много пестициди. Освен това има експлоатация на детски труд.
За домата е така. Затова казах, че правя компромиси. Ръководя се от цената.
Бих искал да попитам,каква е гаранцията според теб ,че в производството на ананаси,например няма детски труд?Или на който и да е друг плод и зеленчук,,авокадо и други южни такива?Как си сигурна къде са раборили деца и къде не ,като тия държави които произвеждат екзотичните плодове,почти винаги са от третия свят?
-
По-горе не съм писала нищо за ананаса, нито за който и да е друг плод или зеленчук.
Писах, че се водя главно от цената. Ако можех, щях всичко да купувам био или fair trade. Ако можех, щях някои неща сама да си ги произвеждам, но на този етап не мога. Та така. Писах, че с някои плодове и зеленчуци правя компромиси. Почнах да повтарям едно и също нещо като папагал.
-
:) И аз гледам да купувам основно био продукти. Тофу не харесвам и не купувам изобщо. Правя компромиси с някои храни, на които не пише, че са био, но тогава просто купувам по-малко. Ако пък храната е био и за това е по-скъпа - пак вземам по-малко. Това точно обеснявах на дъщеря ми днес, че е по-добре да се яде по-малко, но по-качествена храна. Дано да ме е разбрала.
Отделно ние имаме доста корени домати и ягоди, които са наше производство. То все още не може да се кажа "производство", защото имат само цвят, а не плод, но все пак след време ще се радвам на прясно откъснати домати. направо съм луда фенка на прясно откъснатите домати, дето ти омирисват ръцете... хммм...
:peperudi:
-
а лесно ли ви беше на веганите да откажете месото и млечните продукти? при мен беше много странно, защото аз съм страхотен хищник: от дете ям месо на поразия, можех само с това да се изхранвам, години наред всеки ден съм яла основно месо. Ако не можех по някаква причина да си набавя месото за деня изпадах в нервни кризи. един ден буквално се събудих с мисълта "не обичам месо"...бях толкова убедена в твърдението си, все едно някой, докато спя, ме беше "убедил", че не понасям месо. това се случи преди месец и оттогава не съм вкусила месен продукт не искам и да виждам такъв. млечните продукти не са ми по вкуса по принцип, но не мога без кисело мляко и моцарела. та въпросът ми е как се справихте с премахването на животинските продукти и, освен че сте се почувствали здравословно по-добре, някой правил ли си е медицински изследвания да се види как се отразява подобряването на качеството на храната върху организма? мерси предварително :Content_22: :peperudi:
-
Аз много постепенно отказах млечните без никакъв стрес . Постепенно им намерих заместители в лицето на ядкови шейкове и ядкови сиренца. Сега нямам възможност да си правя но не се сещам за тях. Организмът ми вече не ги иска просто. Ако хапна примерно малко сирене в салатата и на следващия ден имам слуз в гърлто която иска да излезе веднага.
-
Месо никога не съм обичала. С млечните обаче беше трудно, защото ми бяха основната храна. В един момент започнаха да ми действат много зле и ги спрях. Това ми беше най-тежкия период (около 2 месеца). После направих един глад на плодове и чай, открих форума и от там на сетне беше лесно :Content_22:
-
Ха, хора разни. И аз от малък много обичах месо всякакво. И особено обичах мазното на пържолата и кожата на пилето. Точно месото обаче отказах адски лесно. Почти не ми липсваше като го спрях.
Виж със сирената историята вече беше друга. Като малък не обичах мляко и сирене изобщо. След спирането на месото бях залитнал по всякакви сирена и кашкавали и се научих да ги обичам дотам, че доста трудно ги спрях. Допълнително млечните се спират по-трудно, защото навсякъде ги слагат. С месото е лесно - нещата с месо си личат отдалече и се рекламират като такива. Иначе почваш да четеш внимателно етикети и почваш да се удивляваш на колко места може да се набута сухо мляко. >:(
-
Месо и млечни отказахме почти от раз. С месото бях готова отдавна да се разделя, но се чудех как ще стане с яйцата и сиренето (много ги обичах). Това се случи по време на Великденските пости 2009. Може би в началото компенсирах с ядки и авокадо.
По-трудно ми е да се откажа от готвената храна. Но ето че сега май месец бяхме изцяло на сурово с 3 изключения- 2 рождени дни и 1 заведение. Дори и готвена, храната ни винаги е била веганска откакто премахнахме месо и животински продукти от менюто ни. С времето вярвам, че ще премина изцяло на сурова храна.
-
Иначе почваш да четеш внимателно етикети и почваш да се удивляваш на колко места може да се набута сухо мляко.
Почти не съм виждала краве сухо мляко. Всичко е палми и соя.
-
...
Всичко е палми и соя.
tooth tooth tooth Предлагам следващите напъни в ГМО сферата да са за кръстосването на соя с палми. Береш соеви зрънца големи като кокосови орехи и, като ги осветиш със светлина с определена дължина на вълната, на стената ще се прожектира ей това лого:
(http://www.monsanto.com/images/logo_monsanto.gif)
Иначе за сухото мляко - виждам го предимно в тестени и картофени изделия. Сладките неща всичките имат. Но това е добро нещо - млякото в немлечните боклуци те спира да ги ядеш и тях.
-
Христо, изхождайки от снимката ти, виждам, че имаш малко детенце (освен, ако този, който пише не е самият той :) ) как се справяте с храната му? какво му давате, какво го учите да не яде и как реагира на различните храни? този въпрос е и към други родители...аз нямам деца, но ми попадна едно видео в ю-туб на един германец, живеещ в Америка (предполагам доста са го гледали), който е суровояд(ец), има 3 малки деца, като последното е на 4 и не е вкусвало готвена храна или животинска такава. клипчетата му са невероятно позитивни, дава много интересни съвети, пазарува дори с камерата си, изключително лъчезарен човек с 3 малки ангелчета. :peperudi: и друго ,което ще се радвам да споделите: пак по темата с клипчетата в интернет, попаднах и на случай на човек, излекувал се от рак на дебелото черво, диабет и свалил 100 килограма със соколечение - литри на ден сокове, основно направени от зеленолистни зеленчуци...реших да пробвам да си спретна един сок и се оказа: килограм спанак, връзка магданоз и краставица излязоха по-малко от 2 водни чаши...не знам този човек как си ги е цедял тия литри! то спанака само докато го измия мина един час ...да не говорим за чистенето на машината след това. :Confus_3:
-
Германецът-суровоядец го знам. Момчето, което се е излекувало със сокове мисля, че е Филип Маклъски. Относно зелените сокове- много зависи от сокоизстисквачката. От твоите количества, Милс, спокойно можем да напълним еднолитрово шише със зелен сок.
Аз имам 2 деца и тук съм писала относно храненето:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=139.0
-
И аз го знам Германеца.Гледах скоро ядяха сурова пица с лапенцата.Гредах и един Дейв камионджията май му викаха.Мислили са,че ще умре до дни,а сега си живее,подмладява се и се свирка :whistling2 - emotloader: O0
-
Светльо, да не е Роу Джъзъс:
http://www.youtube.com/user/liferegenerator#p/u/9/6tuxeyxK3N8
МИлс, това ли е момчето:
http://www.youtube.com/watch?v=f1RgkVpYDeo
-
Вери,този правеше интервю с камионджията.Даже няколко бяха.И виждаш във времето как се стопява и изглежда все по-добре.Не мога да намеря клипчето обаче. :surpris_23:
-
А ето го камионджията
http://www.youtube.com/user/liferegenerator#p/u/234/GwNEkA9p1ko
-
Мерси! Виждала съм го и аз този човек. :)
-
да, точно за него става въпрос :) само, че аз не гледам толкова тираджията, колкото този, който го интервюира: liferegenerator ..ако имате време, погледайте някои от клиповете му. аз за момента от него се уча на всичко. след като четох сайтове за суровоядство, форуми и пр. последните два дни правя основно това - да го гледам :) невероятно е вдъхнавяващо някой да те нахъсва и просветлява говорейки, отколкото само да четеш :pensif_29: като се умориш от четенето, може да погледаш :)