Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: черен гарван в 12-05-2010, 00:02:33Титла: йога
Публикувано от: черен гарван в 12-05-2010, 00:02:33
Интересно ми е - защо се получава така, че при йогата човек почва да се гъне като гумен направо... в смисъл, защо като се разтягам по други начини, не се получава такава гъвкавост... докато при йогата си слагаш краката зад главата и всякакви такива работи?! Освен това, викате, че и мускулите укрепват... пък йогите изглеждат някакви супер хилави такива, слаби... но ми е по-интересно всъщност как пък мускулите укрепват, след като не се правят някакви силови упражнения, ами само такива разтегателни... или поне така ми се струва. Пък освен, че стават здрави мускулите... запазват и някаква свръхгъвкавост една такава. Честно казано, тази йога понякога ми се вижда нереална... но пък се вижда, че нещата са реални. Но ми е чудно как се получават тия чудесии. Някакъв си супер дървен, почваш да се занимаваш с йога.... и след няколко месеца - хоп, краката зад главата.... как става тая работа толкова бързо бе :surpris_22: По едно време правих някакви упражнения вкъщи да се разтягам, ама ми омръзна понеже не виждах кой знае какви резултати пък и взе да ме понаболява насам-натам и се отказах... ама защо с разтегателни упражнения не става, а с йога става и то толкоз бързо и лесно сякаш?!


Титла: Re:йога
Публикувано от: бате Бино в 12-05-2010, 13:13:13
Каза ли нещо ?  :)


Титла: Re:йога
Публикувано от: черен гарван в 12-05-2010, 13:19:10
Каза ли нещо ?  :)
Опитах се поне, не знам дали съм успял  :bleh
Понякога твърде сложни са ми въпросите и трудни за обяснение... нормално да липсва отговор може би  :surpris_23:


Титла: Re:йога
Публикувано от: Томирис в 12-05-2010, 17:41:07
Някои хора се раждат по-пластични и йогата развива тази способност. Няма общо с мускулатурата - аз например винаги съм била с една идея по-пластична от повечето мой познати, въпреки че мускули нямам, а по едно време и достатъчно количество мазнинки имах;)
А дали от родено дърво става йога? Дали физиката има значение за това дали можеш да се занимаваш с подобни практики? Нека тук по-компетентните се изкажат.


Титла: Re:йога
Публикувано от: Zloqd в 12-05-2010, 22:09:58
Освен това, викате, че и мускулите укрепват... пък йогите изглеждат някакви супер хилави такива, слаби... но ми е по-интересно всъщност как пък мускулите укрепват, след като не се правят някакви силови упражнения, ами само такива разтегателни... или поне така ми се струва.

Хилави са само аскетичните йоги. Крайният аскетизъм не е добър съветник  :pensif_29:
Само ти се струва, че няма силови упражнения


Но ми е чудно как се получават тия чудесии. Някакъв си супер дървен, почваш да се занимаваш с йога.... и след няколко месеца - хоп, краката зад главата.... как става тая работа толкова бързо бе :surpris_22: По едно време правих някакви упражнения вкъщи да се разтягам, ама ми омръзна понеже не виждах кой знае какви резултати пък и взе да ме понаболява насам-натам и се отказах... ама защо с разтегателни упражнения не става, а с йога става и то толкоз бързо и лесно сякаш?!
Не става за няколко месеца. Аз съм започнал преди някои от съфорумниците да са били родени и още не мога да правя някои асани. Ключът към успеха е в постоянството и здравословния живот.

Някои хора се раждат по-пластични и йогата развива тази способност. Няма общо с мускулатурата - аз например винаги съм била с една идея по-пластична от повечето мой познати, въпреки че мускули нямам, а по едно време и достатъчно количество мазнинки имах;)
А дали от родено дърво става йога? Дали физиката има значение за това дали можеш да се занимаваш с подобни практики? Нека тук по-компетентните се изкажат.
От всеки става йога (само да не му липсва желание). Като правиш упражнения за по-финните тела физическото тяло също става по-финно и структурата му се променя напълно.


Титла: Re:йога
Публикувано от: ronin в 16-05-2010, 23:32:25
  Zloqd, с последното изречение ме изкефи много. Явно трябва опит за да разбереш йога от тая гледна точка. Щото аз преди години си мислех, че хорат правят асани, пречистващи,дихателни и медатитивни упражнемия за да живеят дълго и да боледуват рядко. :surpris_23: А то си е съвсем логично, защото от както почнах да практикувам Айкидо като динамична медитация(т.е. да го възпр. не само като техника) започнах да предвиждам движението на партньора преди да го е започнал. Казвам го като потвърждение на твоите думи.


Титла: Re:йога
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 17-05-2010, 00:15:20
Черен гарван 
Търсиш причина да тренираш или да не тренираш ?
В този сайт има някаква форумна инерция да се приглася на йога. Има резон понеже се почва лесно с влизане в някой училищен физкултурен салон и сядане на земята за чекнене. мързеливите се пристрастяват бързо и извличат полза най-много от социалните контакти в салона със себеподобни.  Ако не те кефят упражненията скачай на рейки, цигун, ушу или просто първата фитнес зала.  Ако се чудиш дали йога е безопасна откъм сектантска ерес - е не е.
Но пък нищо не ти пречи да правиш индийски упражнения за гъвкавост и сила и да не се забъркваш със самовглъбяване в света на мечтите. Все пак йога е индийска религия започваща с физически упражнения и завършваща със шизофрения ( самадхи->състояние на мисълта където илюзия и реалност не се различават ).
Имам около 10 години стаж а баща ми над 20. Познавам много йоги и християни и шиванандисти. Тези които си останаха християни са нормални а другите откачиха отдавна.
В момента практикувам позите скорпион, скакалец, рало, лък.  Дават това, което не се тренира от други спортове. Имай на в предвид, че преминаването от скакалец към скорпион е изключително силово упражнение което ми глътна 4 години тренировки през ден.  Не понасям миризмата на зали за фитнес и физкултурни салони с разни филосовстващи гурута. АКо не ти се ходи или смяташ че си дебел и ще ти се смеят прави като мен тренирай си у вас в стаята. Литература може да си вземеш за смешни пари а книгата на Венцислав Евтимов може да я дръпнеш онлайн. Страниците със съвети за хранене може да ги пропуснеш. Имат нужда от осъвременяване и европеизиране. 
 


Титла: Re:йога
Публикувано от: mariiina в 17-05-2010, 07:19:27
 :kisss:Орто ,баба , що ми се чини , че не си много наясно с това какво е ЙОГА??? или пък мож аз да не съм много наясно...Че това не само чекнения, бе човече, или най-налко са чекнения...те са съпътстващ момент, като поддържаща роля...Основното в ЙО-ГА /НАМЕРИ ГО И ГО ПРОЧЕТИ ПОНЕ 10-ТИНА ПЪТИ/си е мнооого ясно обяснено...пък и ако беше прочел дори само наименованията на главите в Бхагаватгита, може да ти се изясни мааалко...Пък ако не съм права / и това се случва/ ти прощавай...и не се обиждай на стари баби , изперкали...


Титла: Re:йога
Публикувано от: titan в 17-05-2010, 08:05:40
Орто , мислех си снощи да ти драсна отговор , ам заспах на дивана :))  Сега като се събудих ми просветна,че наистина може би сте си губили времето с баща ти ако не сте постигнали някакви резултати за този период, както и другите изперкали нехристияни. Както многократно съм заявявал според мен християнството е една сериозна измама в човешката история , ако не и най-сериозната и е абсолютно безсмислено за един нормален човек. Моралните принципи и правилата за добър живот са описани във ведите , както и в други египетски "книги" от по-ранните периоди. МОга да говоря само за себе си - йога драстично подобри качеството ми на живот, нямам предвид само физическите упражнения.
ХУбавото е ,че имам доста сподвижници, с които споделям и обсъждам всичко , което се случва с мен и тях в йога практикуването ни.
Относно самадхи , лично аз не съм достигал осъзнато този етап. Случвало ми се е нещо далечно доста преди да да се занимавам и да се осъзная , но това ми дава вече ясна представа и точни цели в практиката. Съжалявам за тези , които са гонили Михаля , но явно не са знаели какво искат .


Титла: Re:йога
Публикувано от: blade в 17-05-2010, 09:39:59
Идеята на всяка религия е да бъде заблуда :)
И съответно всеки си защитава своята (или тази, на която вече е подвластен) :)


Титла: Re:йога
Публикувано от: mariiina в 17-05-2010, 09:45:18
 :kisss:Хай сега, хай сега пък Християнството било криво...Че имали цивилизация, империя, която да не изградена върху останките от друга!!!!???Същото се отнася и за религиите...Христос надграджа, доразвива всичко което е съществувало до тогава!!!!Той да не казва нещо по-различно от това което пише в древните сказания, митове!!!???Ама така е като не го четете...не сравнявате, не анализирате...
Слагате пред себи си Библиятя- Стар и Нов завет, слагате старогръцките митове и легенди/и на всички народи на които ги намерите/, до тях слагате Бхагаватгита, Махабхарата Рамаяна,Панчататра, слагате купчинка с народни приказки на народите ...и...четете  :weight_lift:


Титла: Re:йога
Публикувано от: titan в 17-05-2010, 10:00:05
И като прочетем , какво разбираме , християнството е поредния шит в човешката история :)))  храна за малоумни базирана на детски приказки  tooth  tooth  tooth


Титла: Re:йога
Публикувано от: Buku в 17-05-2010, 10:01:54
Библията казва "Няма нищо ново под слънцето". А чичко Шекспир казва "Има много нови неща под слънцето, приятелю Хорацио, за които нашата бедна философия не е подозирала". Въпрос на гледна точка  ;).
За йогата - Орто преди време беше пуснал една статия, та си позволявам да сложа линка и тук http://frognews.bg/news_15642/Ioga_metodat_e_vreden_za_evropeitsite/ . Интересна гледна точка... Не с всичко съм съгласна, но мисля, че си струва да се прочете...
Дали йога е вредна за европейците само, не знам, но точно вчера ми бе разяснено надълго и нашироко (от една иначе интелигентна приятелка) за "вредата" от йога и учението на Дънов като цяло, като за нагледен пример ми беше даден един младеж, който се съблякал гол пред руската църква и седнал да медитира на минус не знам си колко градуса, защото "е чувал, че йогите така правят", в резултат на което малко умрял  :surpris_22:.
Няма да коментирам... Е, само малко  ;D. За някои хора явно нацизмът не е виновен за стотици хиляди избити; комунизмът не е виновен за хилядите хора в лагерите в България само; ама, виж, йогата виновна за един пикльо, дето е седнал да прави нещо, без нужната подготовка (при това я е било точно така, я не...). Огънят не е добър или лош - но може и да те стопли, и да те изгори...


Титла: Re:йога
Публикувано от: benato в 17-05-2010, 10:33:53
То изперкал е широко понятие,ако си вглъбен и не правиш на никого лошо,а напротив,помагаш,ако медитираш,си ИЗПЕРКАЛ.
Но ако си поркаш нормално(по 5-6 ракии),ако потупваш жената и децата,чукаш колежката и да гледаш световното с каса бира е най-големия кеф,да ти си напълно НОРМАЛЕН!
Обществото е наложило модела,но дали това е определящото?


Титла: Re:йога
Публикувано от: mariiina в 17-05-2010, 10:53:50
И като прочетем , какво разбираме , християнството е поредния шит в човешката история :)))  храна за малоумни базирана на детски приказки  tooth  tooth  tooth

 :kisss:Точно така!!!Това ще резбере детското съ-знание, но зреещото и зрялото ще прозре мнооооооооооооого под или по-скоро над детскто разбиране...Затова и тези древни книги са преживели и ще преживеят мноооооооого още векове...защото са написани на особен език...език за многопластово про-умяване!!! :heart_2:


Титла: Re:йога
Публикувано от: ronin в 17-05-2010, 13:40:24
  През комунистическите години четох руска(съветска) статия за вредата от бойните искуства. Даваха за пример един ученик, който станал "егоист" в следствие на заниманията. Станал "по-затворен". Обясняваха, как вече не общувал с кого да е, избягвал нощните компании на съучениците си(на водка, предполагам), говорил по редко и се съсредоточил върху тренировки, отношенията с избраните си приатели, успех и поведение в училище... Както казахме - въпрос на гледна точка.


Титла: Re:йога
Публикувано от: hdeshev в 17-05-2010, 13:51:53
То изперкал е широко понятие,ако си вглъбен и не правиш на никого лошо,а напротив,помагаш,ако медитираш,си ИЗПЕРКАЛ.
Но ако си поркаш нормално(по 5-6 ракии),ако потупваш жената и децата,чукаш колежката и да гледаш световното с каса бира е най-големия кеф,да ти си напълно НОРМАЛЕН!
Обществото е наложило модела,но дали това е определящото?

 :Content_14: :Content_14: :Content_14: :Content_14:


Титла: Re:йога
Публикувано от: titan в 17-05-2010, 16:36:03
Библията казва "Няма нищо ново под слънцето". А чичко Шекспир казва "Има много нови неща под слънцето, приятелю Хорацио, за които нашата бедна философия не е подозирала". Въпрос на гледна точка  ;).
За йогата - Орто преди време беше пуснал една статия, та си позволявам да сложа линка и тук http://frognews.bg/news_15642/Ioga_metodat_e_vreden_za_evropeitsite/ . Интересна гледна точка... Не с всичко съм съгласна, но мисля, че си струва да се прочете...
Дали йога е вредна за европейците само, не знам, но точно вчера ми бе разяснено надълго и нашироко (от една иначе интелигентна приятелка) за "вредата" от йога и учението на Дънов като цяло, като за нагледен пример ми беше даден един младеж, който се съблякал гол пред руската църква и седнал да медитира на минус не знам си колко градуса, защото "е чувал, че йогите така правят", в резултат на което малко умрял  :surpris_22:.
Няма да коментирам... Е, само малко  ;D. За някои хора явно нацизмът не е виновен за стотици хиляди избити; комунизмът не е виновен за хилядите хора в лагерите в България само; ама, виж, йогата виновна за един пикльо, дето е седнал да прави нещо, без нужната подготовка (при това я е било точно така, я не...). Огънят не е добър или лош - но може и да те стопли, и да те изгори...

БУку , само да ти подскажа леко ,че нацизмът ще се окаже система създадена от ционизмът ...натам сочат историческите факти , които не са могли да укрият . А както всички знем , комунизмът също е производна система на ционизма. Непознаването на историята също може да създаде вредни последствия в бъдещето.


Титла: Re:йога
Публикувано от: Buku в 17-05-2010, 17:06:03

БУку , само да ти подскажа леко ,че нацизмът ще се окаже система създадена от ционизмът ...натам сочат историческите факти , които не са могли да укрият . А както всички знем , комунизмът също е производна система на ционизма. Непознаването на историята също може да създаде вредни последствия в бъдещето.

Букувото, беше само един пример. Не съм целяла да се представям като ходеща енциклопедия Британика. Откъдет` щат да са произлезли, слабо ме интересува. Само че ако искаш да ми кажеш, че това са все некви много благи работи, че другаря Джугашвили е бил един много добър човечец, Шиклгрубер и той така, концентрационните лагери са само мит, или нещо подобно (както съм чувала подобни теории от някои хора) - благодаря, по-добре да прекъснем разговора дотук.


Титла: Re:йога
Публикувано от: titan в 17-05-2010, 17:28:02
Не , лагери е имало и да ти кажа там са попадали предимно избрани хора, говря за нацистките лагери. Т.е имало е списъци кои да отидат там , освен криминалните престъпници.  Имах предвид, че и 2 те системи са създадни и манипулирани от ционистите. Само това.
Пък сега хвърлих около на една статия , написана от някакво явно миризливо лайно, че видиш ли , йогата не била за европейците и особено за българите :) Посмях се м замириса ми и затворих страницата.


Титла: Re:йога
Публикувано от: Томирис в 17-05-2010, 17:41:27
Лагери е имало и при двата режима, спори се за газовите камери в нацистките, както и за точния брой на жертвите. От дядото на човек, който познавам (неевреин) знам че е било глад, мизерия, болести и т.н., но газови камери не е видял, а е бил в Аушвиц. Има и други факти, но не е тук темата да го дискутираме. Ако Германия беше спечелила войната, газовите камери със сигурност щяха да са "патент на СССР". Победителите пишат историята и създават фактите. Ако въобще може да се говори за победители в историята.
Нацизъм, фашизъм, комунизъм, империализъм, капитализъм, ционизъм, пък дори и демокрация - в почти всички случаи става въпрос за първоначално добри идеи с лошо изпълнение. Прекалено много общи неща има за да е случайно съвпадение. Същото важи и за религиите като юдаизъм, християнство и ислям.

Защо йогата да не е за европейците, след като произходът на европейците също е свързан с Индия и региона? Не мисля, че културните различия са кой знае каква пречка, след като човек може да се дооформи допълнително.


Титла: Re:йога
Публикувано от: черен гарван в 17-05-2010, 23:12:51
Черен гарван 
Търсиш причина да тренираш или да не тренираш ?
В този сайт има някаква форумна инерция да се приглася на йога. Има резон понеже се почва лесно с влизане в някой училищен физкултурен салон и сядане на земята за чекнене. мързеливите се пристрастяват бързо и извличат полза най-много от социалните контакти в салона със себеподобни.  Ако не те кефят упражненията скачай на рейки, цигун, ушу или просто първата фитнес зала.  Ако се чудиш дали йога е безопасна откъм сектантска ерес - е не е.
Но пък нищо не ти пречи да правиш индийски упражнения за гъвкавост и сила и да не се забъркваш със самовглъбяване в света на мечтите. Все пак йога е индийска религия започваща с физически упражнения и завършваща със шизофрения ( самадхи->състояние на мисълта където илюзия и реалност не се различават ).
Имам около 10 години стаж а баща ми над 20. Познавам много йоги и християни и шиванандисти. Тези които си останаха християни са нормални а другите откачиха отдавна.
В момента практикувам позите скорпион, скакалец, рало, лък.  Дават това, което не се тренира от други спортове. Имай на в предвид, че преминаването от скакалец към скорпион е изключително силово упражнение което ми глътна 4 години тренировки през ден.  Не понасям миризмата на зали за фитнес и физкултурни салони с разни филосовстващи гурута. АКо не ти се ходи или смяташ че си дебел и ще ти се смеят прави като мен тренирай си у вас в стаята. Литература може да си вземеш за смешни пари а книгата на Венцислав Евтимов може да я дръпнеш онлайн. Страниците със съвети за хранене може да ги пропуснеш. Имат нужда от осъвременяване и европеизиране. 
Благодаря за отговора ти :)
Трябва да тренирам, за да поддържам форма, за да се чувствам добре и т.н. При йогата ми харесва, че прави гъвкаво тялото, същевременно със здрави мускули, а също и спомага за по-доброто здраве като цяло. По-скоро не търся причина дали да тренирам или не... ами търся граница какво, къде, как и доколко мога да тренирам, ако се захвана с йога. Тя границата аз ще си я поставя де, ама предпочитам да съм малко по-наясно предварително все пак, а не да вървя в мъглата. Мога да използвам друг опит ..като твоя да речем, вместо да си блъскам главата в стената  :whistling2 - emotloader:
А какво ще кажеш за тай чи чуан.... стори ми се интересно. Но ще разгледам и другите дето каза.
По-скоро вкъщи предпочитам да си тренирам, ама може и да ида до някоя зала да видя какви ги правят там  :bleh Дръпнах си книгата на В. Евтимов ...обаче не забелязах да ги има там упражненията, има доста за дишането гледам, всякакви други неща... но самите упражнения липсват. Ако може да ми препоръчаш някоя от тия книги дето викаш... хем да ги има добре изобразени, хем да са и добре обяснени кое как се прави и за какво действа. Ей такива неща като скорпион, скакалец, рало и другите подобни :) Иначе да те питам, според теб кое е по-важно да прочета от книгата на Евтимов? За храненето каза, че не става.. прочистващите процедури Мер ги е описала доста добре ...вероятно дишането е доста важно щом толкова много страници се пишат за него, според теб важно ли е да се овладее като цяло дишането и конкретно за асаните после ?  :bleh
Иначе за религиозната страна си прав... намерих си една книжка и чета от нея. Висшата цел на йога е някаква егоистична такава, за разлика от християнството. И при йога надделява любопитството и търсенето да се докоснеш до т.нар. невидим свят, който обаче нарочно е скрит от Бог и носи вреда, а не полза. Така че ако не се шегуваш за опита си, нормално да са изперкали хората дето каза. Въпреки че и сред християните има такива де, най-вече протестантите някои са си направо обладани от демоните, ама си мислят, че Бог им говори и разни такива... всъщност смирението може да те предпази от това да се подлъжеш нанякъде в грешна посока. Но на повечето хора им харесва да са "избрани", да усещат някакви неща дето другите не усещат и т.н. и нормално да се случат подобни неща с тях. А пък мантрите са взети от ведите, свещените книги на индусите и са обикновено имена на "богове" от техния пантеон и разни такива... затова мантрите също ще ги пропусна... въпреки че това всъщност го пише в описанието конкретно на мантра-йога, при другите течения на йога не знам как е, ама предполагам мантрите им пак ще са нещо подобно :)


Титла: Re:йога
Публикувано от: amazonian в 18-05-2010, 00:31:25
Аз не съм сигурна, дали йога е нещо индийско или прединдийско, на което са му прикачили след това работи от хиндуизма и будизма. Никой не е длъжен да търси "дълбоката същност", аз например, търся физическото и тва е - при това в по-лесен вариант по възможност  :Content_22: Крокодилски упражнения, да кажем, дихателни  :Content_22:


Титла: Re:йога
Публикувано от: ronin в 18-05-2010, 09:29:59
  Гарване, твое право е да избираш каквото ти харесва, но мисля, че когато искаш да разбереш повече за нещо, трябва да питаш тези, които го познават по добре. Или да съдиш по резултатите. Не мисля, че може да припишем егоистични цели на една система, защото не е на христианска основа. В историата на хинтуизма или будизма не е имало кръстоносни походи. Те никога не са налагали нищо на никого. Никога в историата на човечеството не е водена война в името на будизма. Напровив. Ганди осъществи единствената в човешката история мирна и безкръвна освободителна"революция". И в таи чи тцюан"юмрука на великиа предел" няма да намериш христианска философия. Той е динамичен чи-кунг(цигун) и е на основата на даоизъм и будизъм.(и е доста труден). Успех в търсенето!


Титла: Re:йога
Публикувано от: Petko в 18-05-2010, 09:36:45
ronin, прав си. Религиите са за да владеят и всяват страх и малодушие у хората. Йога не разделя, а обединява хората. Хората там не се карат, не делят нищо, не се вманиачават, не търсят изгода. Колкото до Орто... не го слушай. Той няма нито ден опит с йога. Йога не е гимнастика :)


Титла: Re:йога
Публикувано от: mariiina в 18-05-2010, 10:14:43
 :kisss:Цъ...ти пък не си прав за религиите.Опитайте се да ги погледнете от друг ъгъл...този на историческото развитие на човечеството и необходимостта на човек да се самоопознава и опознава света около себе си.Точно това е била ролята на религиите...в  по-далечното минало   религиите са играли ролята на науката...чрез съответните за времето методи да се откриват връзките и зависимостите на природата , на цялото, с неговите части!!!А защо е изкривено разбирането за тяхната роля...е, това оставям на вас...да прочетете, да откриете!!! :heart_2:


Титла: Re:йога
Публикувано от: blade в 18-05-2010, 19:58:21
В древността религията е била спирачка на науката и преследване на всичко което не е на нейна страна - справка случаят Галилей ;) Също така е учила на преклонение и смирение - все хубави неща, въпроса е за кого ;)


Титла: Re:йога
Публикувано от: titan в 18-05-2010, 19:59:41
Да ме прощаваш, но не си права :)) Гледал съм го от 360 ъгъла , резултатът е само финансови облаги и контрол. Човек ако иска сам да опознае себе си няма нужда от религия :) Господ ще му помогне


Титла: Re:йога
Публикувано от: hdeshev в 18-05-2010, 22:16:13
Да ме прощаваш, но не си права :)) Гледал съм го от 360 ъгъла , резултатът е само финансови облаги и контрол. Човек ако иска сам да опознае себе си няма нужда от религия :) Господ ще му помогне

Но пък човек, може да има нужда от спътници, помощници и учители. И аз съм против организираните религии (да не почваме за католицизма или православното християнство), но пък има файда от това хората да са поне мааалко "по-духовни".


Титла: Re:йога
Публикувано от: titan в 18-05-2010, 23:45:12
можеш да си много духовен и без религия :)) помисли малко


Титла: Re:йога
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 18-05-2010, 23:50:14
Времето се развали, не става за плаж и леко ще завиша активността си под формата на кратки безсмислени изречения:
Петко е прав аз тренирам физическия аспект или йога акробатика. Не разрешавам мързеливи, проскубани индийски търтеи да докоснат и един байт от съзнанието ми с филосовските си възгледи за света.
На кратко поставен въпрос "Йога религия ли е"?  бих отговорил ДА, точно такова е.
Целите и начините за постигане на тези цели са сложна материя изискваща обем на задълбочен реферат.
Но принципно съм на мнение,че писането по форуми си е в пълна степен загуба на време и енергия и надали ще види бял свят.
Признавам си, имал съм изключително забавни мигове с четене на Източна философия. Другата философия също е вярна-"Един грам практика струва повече от тонове теория".  
Ако вали още няколко дни ще се роди моят дневник.
Каква е ситуацията по света и у нас:
Бай търтей се осъзнава че е мързелив и е доста в час и решава да се провъзгласи за учител. Според личностните му качества бързо насъбира ученици, обещавайки нещо.  Там нещото може да е най различно и е без значение, важното е да послужи за стръв. Без стръв няма улов, в случая ученици снасящи кинти. Така се получава симбиоза между учител и ученици, той филосовства те се кефят и така нататък.
Учителят обяснява нещата  за света и всичко останало по начин който ще се хареса на учениците.
А на мен такива вмешателства и обяснения не ми минават.  

Ъъъъ казах ли нещо май не ..... хахахах. Исках ли да кажа нещо .... май не.
Забавлявах ли се ... май да..
Титла: Re:йога
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 18-05-2010, 23:53:02
Пропуснах най-важното (няма EDIT )
Най-важното е и вие да се забавлявате.....


Титла: Re:йога
Публикувано от: hdeshev в 19-05-2010, 09:11:02
можеш да си много духовен и без религия :)) помисли малко

И аз сякаш това исках да кажа. Май просто не можем да се разберем за термините. Далеч съм от идеята да слугуваме на меркантилни православни белобради дядовци, католически педофили или дебели йога "гурута", които не могат една асана да направят.

Аз викам религия на учението, дхарма или както там си го нарича всеки. Организациите като разни църкви - с това не искам да имам нищо общо. Предполагам и mariiina имаше нещо такова предвид.


Титла: Re:йога
Публикувано от: Buku в 19-05-2010, 09:13:28

Най-важното е и вие да се забавлявате.....

Ама естествено, нали затова сме се събрали тук  ;D ^-^.

Понеже отпочнахме темата за религията - въпросът е сложен, но смятам, че истината е някъде по средата. Християнството като цяло е един относително добър вариант за хора като мен - незадължаващ, сравнително неангажиращ (не те карат да се молиш 7 пъти дневно), в основата си учещ на добро и с много ценни и градивни елементи... А това, че всичките му недостатъци са били образувани под влияние на Църквата и че Църквата е гавра както с Библията, така и с Христос, има малко общо със самата идея на Християнството. (Само да уточня - няколко пъти съм чела Библията. Налагаше ми се във връзка с превода на един текст на тази тема. Тази книга толкова пъти е била пренаписвана, редактирана, копирана и превеждана и пак пренаписвана произволно, така че да пасва на нуждите на Църквата, че първоначалния чист замисъл на християнската вяра, за който дори не се и спори, се е опорочил на ен-та степен, а оттам и всичките негативи, които ги има и в днешно време и които не ни харесват - разните продаващи индулгенции попове, у нас двата синода, навън най-богатата държава на света - Ватикана, яростното размахване на Библията като оправдание за Инквизицията и кладите в Средновековието...)
Несъмнено религиозният фанатизъм е едно "справяне с проблемите" на ниво Средновековие, а конкретно този период от историята на човечеството... най-малкото, ако беше толкова благодатен за нас, щяхме още да живеем в него - слава Богу, не е такъв случаят ;).
С йогата не съм достатъчно запозната (Петко, не ми се карай  :whistling2 - emotloader:), че да мога с точност да определя, аджеба, има ли религиозен елемент в нея, няма ли. Мога обаче да видя, че майка ми - която ходи на йога от 2003-та година - не се е задълбала в разни мистични елементи, точно както каза Орто, "прави индийски упражнения за гъвкавост и сила и не се забърква със самовглъбяване в света на мечтите" и "извлича полза най-много от социалните контакти в салона със себеподобни" :). Ако и да е имало някаква "сектантска ерес", то тя не й се е отразила, поне засега  tooth.

Титан, приятелю, че си атеист, вече разбрахме - то и аз не съм религиозна (опазил ме Господ  tooth  :whistling2 - emotloader:), но ми се струва, че прекаляваш за религията - има и позитивни качества, на много хора е помогнала. Това, че можем да сме духовни и без нея, със сигурност е така, но да поразсъждаваме малко... Както вече веднъж написах (и то, ако не се лъжа, в твоя дневник), истинските интелигентни, мислещи и творчески хора са около 3-7% във всеки народ, във всяка епоха. Тези хора не се юрват по църкви/катедрали/храмове/джамии, а търсят духовното у себе си. Точно както и при първото неразположение не хукват при чичо доктор, а търсят начин сами да се излекуват - с прочистване, правилно хранене, билки, силата на подсъзнанието и т.н. На нас вече много от тези средства са ни толкова познати, че ги приемаме за даденост и не си даваме сметка колко сложно е всичко това всъщност (за средния човек). Ти може и да кажеш "какво сложно има в това да си изчистиш черния дроб, вместо да ти кръцнат жлъчката" - ами сложно е, драги, за средностатистическия човек е сложно... А в крайна сметка тези хора да мрат ли? :-\  Не всички са достигнали до определено ниво и според мен, докато го достигнат, за тях е по-добре да има доктори, да има лекарства, да има одухотворяващи средства "второ качество" и, да, да има религия. Може да навреди, но може и да помогне. Електричеството не е добро или лошо, но ако някой реши да го използва не за да си свети вечерно време, а да докара ближния си до състояние на труп... електричеството няма да е криво за това  ;).


Титла: Re:йога
Публикувано от: mariiina в 19-05-2010, 09:17:59
 :kisss:Браво!Браво!Браво!!! :flowers2:


Титла: Re:йога
Публикувано от: titan в 20-05-2010, 02:56:41
Еееех Вики , Вики :)) ще ми бъде приятно да си побъбрим :))


Титла: Re:йога
Публикувано от: Buku в 20-05-2010, 06:19:48
Еееех Вики , Вики :)) ще ми бъде приятно да си побъбрим :))

Мерси, и на мен - само че след 2-ри някъде, малко да ми мине сесията  ;). Тъкмо повод да спретнем нова сурова среща - колкото повече, толкоз повече! :Content_22: