Форум Земя назаем

Суровоядство => Досие на суровите храни => Темата е започната от: muki_w в 20-03-2010, 11:01:01

Титла: кафе
Публикувано от: muki_w в 20-03-2010, 11:01:01
търсих да окрия из форума какво не му е наред на кафето и защо не е препоръчително и има ли заместител,например инката? ако може някой да ми пусне линк към тема или да ми разясни,така ми се пие едно кафе  tooth
Титла: Re:кафе
Публикувано от: ribkata в 20-03-2010, 11:49:23
i az taka :)

до преди около година бях меко казано дрогирана с кафе, и това от как се помня. Някои са ми обяснявали за вредата: освен тази наркозависимост практически ти дава само временен стимулиращ ефект и после голям спад и тялото губи повече сили и равновесие с това; ами по сериозните доводи против кафето  са от духовноенергийна гледна точка май, ако практикуваш йога не бива.
То и аз не съм отказала, но заместих моите 4 5 кафета с максимум едно и сега през ден, минах на разни чайчета, като зелен и билкови или плодови, зимата са ми приятни. Лятото не знам, мисля да е студен чай, имам в градината една мента пиперита и ще правя на литри да има за ден два;
Сутрин около 10 си правя ечемичено, намерих хубава марка и понякога меша 50 на 50 с кафето, иначе само е подобно е на инката, но по чисто на вкус според мен. В инката има и цикория, смес ръж и ечемичено?

и да прибавя  - ако ти си пие по добре си давай с нормално и хубаво кафе, безкофеиновото е гадост. За да се махне кафеина се обработва с химия
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 20-03-2010, 12:02:28
В книгата - Вегетарианството - начин на живот пише ,че алкалоидите в кафето унищожават хромозомите в клетките и въобще от алкалоидите се затъпявало, кафе , цигари, дрога ... ама аз когато ти ги говорех тия неща ти ме гледаше недоверчиво с явно неразбиране  tooth
Сега се питам само един алкалоид ли има в кафето или само един ни е представен, или само за един се знае ? Като се замисля как 80 % от хората в "цивилизованите" държави се наливат всекидневно с кафе със сигурност мога да твърдя ,че това е един от най-печелившите бизнеси в света и току така няма да се откажат от него. Винаги ще има платени "учени от определен университет", които ще обясняват на хората как кафето е полезно  в умерени дози ( цитат от по-долния пост на бате Бино ) и разбира се глупаци , които да има вярват и такива , които да самозалъгват себе си. Кафето е отрова и умният човек знае това.
Все едно си прекарал гореща вода през сгурия ,както се изрази днес един приятел :)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: бате Бино в 20-03-2010, 12:14:48
Препоръчвам на заинтересованите по темата да си набавят книгата " Глобалната кофеинизация" . Уникално изследване на проблема кофеин.    от  Димитър Иванов .
 Подзаглавие:  Истината за най-разпространените легални наркомании.

...  Ето кратък цитат от нея :   ..." Препоръката да се пият по-големи дози кафе изглежда неразумна, тя не печели за каузата. Докато фината манипулация е : пий, но с мярка. Тя изглежда премерена, предпазлива, балансирана и почти благочестива. Тъй като все пак потребителят е подочул оттук оттам за вредата от кафето, препоръката да се пие в малки дози му звучи много разумно, на принципа  "Нищо не е вредно, стига да е с мярка". Но точно в тази постановка е голямата измама.Защото тя може да е валидна по принцип, но не и когато си имаме работа с наркотик.. Това го знаят наркодилърите и затова винаги предлагат започване "с малко". Няма пристрастен, който да е почнал с две или три  чашки кафе.Всеки е почнал с една.. "
 
Четох я преди време. Мнение - Много пълна, много информативна, много въздействаща.  Там се разкриват и доста други истини обаче, ще останете доволни. Ето например .... " Позитивната информация за кафето е манипулативна, тъй като прекалено много черни интереси и корпорации са обвързани с този черен продукт. Но защо не чуваме и не четем в медиите за тази глобална манипулация ? Ето отговора на Джон Синтън, бивш завеждащ личен състав на "Ню Йорк Таймс " и един от най-уважаваните амер. журналисти :
" На днешно време в Америка няма такова нещо като свободен печат. Вие го знаете и аз го знам... На мен ми плащат всяка седмица ,за да не изказвам откровено мнението си във вестника, за който работя... Ние сме инструменти и васали на богаташите зад кулисите.Ние сме марионетките - те дърпат конците , а ние танцуваме ... "
Титла: Re:кафе
Публикувано от: HoManik в 20-03-2010, 16:28:00
Доколкото ми е известно токсините в кафето блокират онези нервни рецептори, които са отговорни за усещането за умора. Когато информацията от тези рецептори не постъпва в мозъка, тялото не осъзнава умората си.
Това директно означава, че тялото ограбва собствените си ресурсни запаси, тъй като пред него се изгражна желязна завеса, която не му позволява да проявява адекватно поведение спрямо режимите на бодърстване, умора, компенсация на силите и тн.

С други думи, един от сигурните пътища към ранната смърт.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Keit в 20-03-2010, 17:33:42
Ммда, все хубави неща :surpris_25:Я да допълним картинката: "Кофеинът често причинява главоболие, проблеми с храносмилането, дразнене на стомаха, пептични язви, отпадналост, депресия и тревожност.Той влияе на целия организъм - от нервната система до кожата. Кофеинът повишава нивото на стресовите хормони, потиска важни ензимни системи, които участват в пречистването на организма и повишава чувствителността на нервните рецептори. Само че не се хвърляйте на кафето без кофеин. Кафето, независимо дали е нормално или без кофеин, е силно киселинно /предполагам, че това се отнася и за инката/. Освен това се отглежда с химически пестициди/ Едно кафе - доза отрова/.
Липсва ви приповдигащият ефект на кофеина? Изпийте чаша прясно изцеден сок, който има светкавичен тонизиращ ефект." /Кльощавата кучка/
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 21-03-2010, 09:48:05
Не съм експерт по биохимичните въпроси, затова мога само да дам пример със себе си. Години наред (от гимназията, та чак до преди 7-8 месеца) си пиех кафето като вода. В някои дни дозите бяха по-малки - по една, или 2 малки чашки. Въпреки това след някой и друг час се чувствах вече отпаднала, а около 1-2-3 следобяд направо заспивах на масата (или на лекции, в по-честия случай  :whistling2 - emotloader:).
Някъде октомври миналата година се разболях от грип и 7 дена ни съм яла, ни съм пила - дори кафе. Като се пооправих, изведнъж видях, че не ми липсва и мога да издържа още някой и друг ден... После стана седмица... месец... Досега оттогава съм изпила всичко 3-4 кафета, в изключителни случаи.
Резултат: в момента най-честото нещо при мен е да стана в 5 сутринта, да махам гащи 1-2 часа пеш до Плиска, да кисна на лекции до късно следобед, да се прибера, да уча, да правя упражнения, да си легна чак в 10  :D и пред това време нито веднъж да не ми се приспи или да се почувствам отпаднала! Е, имало е случаи когато пак съм заспивала когато и където не трябва, но като се има предвид, че това е ставало и в дни, когато съм била на по 6-7 кафета... според мен има голяма разлика  :).
На всички с подобен проблем - отървете се! Ужаааасно приятно е усещането да не си зависим от една чашка... И не търсете заместители - правилно каза някой в една друга тема - всичко е в главата  :pensif_29:.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: muki_w в 21-03-2010, 10:02:24
съфорумците,както винаги крайно отзивчиви и изчерпателни  :Content_14: ,но никой не каза за антиоксидантите,снощи като гледах рекламата на нескафе направо го изкараха лечебно. Аз и сега пия рядко,предимно аромата ме изкушава.Титанчо,не съм те гледала с неразбиране,приятелю,а съм поглъщала жадно всека дума,от крайно назидадетлните ти словоизлияния,нямаш педагогически подход  :Confus_34:  :bleh
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 21-03-2010, 10:27:08
Не зная какви антиоксиданти могат да останат след като се изпече кафето и се прекара през гореща вода под налягане или се свари отново :)
А за това ,че нямам педагогически подход вероятно си права. Но се старая  tooth.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 21-03-2010, 11:42:43
Аз пък от години си пия кафе, но не злоупотребявам с него. Не е задължително за всеки пристрастяващия ефект т.е да се увеличава дозата. Аз винаги съм си пила по едно на ден, най-много по две. Имам и дни без кафе. Всичко е много индивидуално. Кафето може и да е без пестициди- предлага се вече био fair trade кафе. Също така кафето може да се приготви и по щадящ начин с френска преса. При себе си забелязвам, че кафето напоследък ми влияе доста силно. Отдавам го на това, че се храня предимно със сурови храни. Четох в една книга, че при суровоядеца едно кафе се равнява на четери.  ::)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 21-03-2010, 12:13:35
Деси , не зная дали разбра , че кафето преди да го направиш на напитка се пече :)) Смешно ми е като споменаваш "щадящ начин", кого щади теб или него ????  tooth  Каквото и да си въобразяваш се увреждаш неминуемо и един ден ще трябва да си платиш за това , дано го осъзнаеш по-рано.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Даниела в 21-03-2010, 15:58:37
Вече станаха сигурно два месеца от както го отказах кафето  :peperudi:
И аз като Вики, за първи път от 20 години сутрин се събуждам свежа, спокойна, а през деня не ми се приспива  :Content_22:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: ribkata в 21-03-2010, 19:24:10
хей момичета, ще вземете съвсем да ме откажете и от все по рядкото едно на ден, което пия
 :flowers2:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 21-03-2010, 19:31:40
Аз пък от години си пия кафе, но не злоупотребявам с него. Не е задължително за всеки пристрастяващия ефект т.е да се увеличава дозата. Аз винаги съм си пила по едно на ден, най-много по две. Имам и дни без кафе. Всичко е много индивидуално. Кафето може и да е без пестициди- предлага се вече био fair trade кафе. Също така кафето може да се приготви и по щадящ начин с френска преса. При себе си забелязвам, че кафето напоследък ми влияе доста силно. Отдавам го на това, че се храня предимно със сурови храни. Четох в една книга, че при суровоядеца едно кафе се равнява на четери.  ::)

Деси, по принцип си права, че не всеки увеличава дозите, но не си ли се замисляла, че самият факт, че го пиеш системно, макар и в малки дози, също е форма на зависимост? Дори и по една чашка на ден да пиеш, щом е всеки ден (или поне няколко пъти седмично), пак си е пристрастяване, макар и малко...
Апропо, не искам да се изхвърлям в разсъжденията си, но на същия принцип се формира и алкохолната зависимост - не е чак толкова страшно да се напиеш 1 път в месеца (с това организмът ще се справи), страшно е да пиеш по малко, но всеки ден. И въобще, зависимостите според мен се получават не от увеличаване на дозите, а от системност  ;).

Иначе епизодично и в малки дози за здравия и природосъобразен организъм нищо не е вредно. Точно онзи ден към 3 следобяд ми беше паднало адски кръвното и буквално залитах като вървях. Взех си едно кафе от близкия павилион (нямах нищо друго подръка, и разполагах с 40 стотинки само) и почти веднага се пооправих. Щом после пак успях да се прибера пеша вкъщи, значи е помогнало. Тялото си казва - трябва само да знаем как да го слушаме ;).
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 21-03-2010, 23:52:52
хей момичета, ще вземете съвсем да ме откажете и от все по рядкото едно на ден, което пия
 :flowers2:


И ти ще плащаш , спасението е в отказването  :pensif_29:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: mariiina в 22-03-2010, 10:18:20
 :kisss:И аз шъ го откажа...некой добър ден...а до тогава ще си ги пия рано сутрин на кьошка смесено с ръж или леблебия...това  са и заместители...за който пита... tooth
Титла: Re:кафе
Публикувано от: oum le dauphin blanc в 22-03-2010, 12:17:19
Отказването от кафето се оказа пълен кошмар! Първите дни беше лесно, но от 2-3 дни така ми се пие една чашка, че 2 не виждам, обаче се държа геройски (вече двайсет и няколко дни не съм пила  :weight_lift: )
През последните дни започнаха на моменти да ми треперят ръцете - на някой да се е случвало? Четох нчкъде, че е симптом на кофеинова абстиненция... отвратителна история.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 22-03-2010, 12:32:34
Отказването от кафето се оказа пълен кошмар! Първите дни беше лесно, но от 2-3 дни така ми се пие една чашка, че 2 не виждам, обаче се държа геройски (вече двайсет и няколко дни не съм пила  :weight_lift: )
През последните дни започнаха на моменти да ми треперят ръцете - на някой да се е случвало? Четох нчкъде, че е симптом на кофеинова абстиненция... отвратителна история.

Ако много ти се пие, пий, не се лишавай насила - важното е, че става все по-рядко и по-рядко :). Чашката днес ще си остане една, утре и от нея няма да имаш нужда. И накрая съвсем ще го спреш. Но е по-добре да става постепенно, за да не си тормозиш психиката, от което организмът ти също страда ;).
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 22-03-2010, 12:35:10
Отказването от кафето се оказа пълен кошмар! Първите дни беше лесно, но от 2-3 дни така ми се пие една чашка, че 2 не виждам, обаче се държа геройски (вече двайсет и няколко дни не съм пила  :weight_lift: )
През последните дни започнаха на моменти да ми треперят ръцете - на някой да се е случвало? Четох нчкъде, че е симптом на кофеинова абстиненция... отвратителна история.

При мен беше така като се отказвах от Кока-кола - та , в края на 2рата седмица треперех , и след 2 седмици още вече нямах и спомен за нея , след 6-7 месеца пих в Лондон кола в едно заведение и ми беше супер гнусна .

Буку не я слушай , отказването става от раз - личен и приятелски опит :) иначе е мъчене , особено психическо ...
Титла: Re:кафе
Публикувано от: oum le dauphin blanc в 22-03-2010, 12:50:37
Няма как да стане постепено при мен. Само от раз действа, иначе е едно безкрайно протакане и отлагане. По същия начин нямах преход и към суровоядството, просто един ден го реших и от следващия вече бях суровояд на 100%.
Успешен и слънчев ден на всички  :Content_22:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 22-03-2010, 12:52:52
Не знам дали става от раз, но не е ли една чашка (стига, разбира се, да остане само една) по-малкото зло, отколкото цял ден да я мислиш, да ти се мержелее пред очите и чак през нощта да сънуваш кафета  ???. Подобни натрапчиви мисли така ти пре...ват психиката, че наистина и организмът го възприема като тормоз (поне ако съдя от собствен опит). Е, вярно, мискининът също си има своите малки хитрости, също може да се опита да ни заблуди, "ауу, зле ми е, уморееен съм, трябва ми кафееее" и трябва да умеем добре да разпознаваме кога нуждата е истинска (и дали или не, да й угодим), или е просто глезотия на ума ни  ;).

П.П. Оum le dauphin blanc, ти постна, докато аз пишех, та чак сега видях :). Всеки е различен - при някои става по-добре от раз, други предпочитат постепенно. Щом си знаеш, че при теб е първото, вече е друга работа - просто продължавай и скоро ще бъде ОК :).
Титла: Re:кафе
Публикувано от: benato в 22-03-2010, 13:11:52
Отказването от кафето се оказа пълен кошмар! Първите дни беше лесно, но от 2-3 дни така ми се пие една чашка, че 2 не виждам, обаче се държа геройски (вече двайсет и няколко дни не съм пила  :weight_lift: )
През последните дни започнаха на моменти да ми треперят ръцете - на някой да се е случвало? Четох нчкъде, че е симптом на кофеинова абстиненция... отвратителна история.
Ами ще си викаш едно,три ,едно ,три.... :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
И аз го отказах,по рано пиех по едно-две, в месеца,но ми се струваше все по зле и така.
А за антиоксидантие е приказка с щастлив край,но за търговеца ;) tooth
Титла: Re:кафе
Публикувано от: oum le dauphin blanc в 22-03-2010, 13:30:22
Писах, писах до сега и нещо стана та не можах да публикувам отговора  :Confus_3:
На кратко:
Постепенното отказване вероятно е по-щадящо психиката, но не работи за лакомии като мен. :)
Преди няколко месеца бях ограничила дажбите до 1 кафе на ден и си карах така известно време, но постепенно пак си достигнах старите дози.
В интерес на истината нямам нищо против да пийвам по 1-2 кафета месечно и не мисля, че е чак толкова голямо зло. При положение, че са сходни култури с какаото (а какаото знаем, че е супер храна) все ми се струва, че кафето носи по-лоша слава от колкото заслужава. Говоря само за био кафе, което е гледано без химии.
Чувала съм, че при всички зависимости (към кафе, цигари, алкохол, готвена храна...) трябва да минат 40 дни, за да може тялото да се изчисти от тях. След това се смята, че не изпитваш нужда към тях и можеш да се контролираш. Ще пробвам, за да видя вярно ли е.

П.П.: Titan, разбира се, че остава значително количество антиоксиданти в кафето и след топлинна обработка. То е същото като при храната, след готвене да не би да не остават витамини например? - просто количествата не са тези, които трябва да са!  :Content_22: 
Титла: Re:кафе
Публикувано от: ribkata в 22-03-2010, 13:44:46
хей момичета, ще вземете съвсем да ме откажете и от все по рядкото едно на ден, което пия
 :flowers2:


И ти ще плащаш , спасението е в отказването  :pensif_29:

мда, все за някое прегрешение се плаща. Като узрея ще стане, само не се знае дали днес или утре  :whistling2 - emotloader:

ама и ти сега си призна за колата!!! срам голям  ;D, такъв боклук гаден никога не съм обичала, кафето е много по напред 
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 22-03-2010, 15:38:51
Аз си мисля, че не трябва да сме толкова черногледи. Вие изкарахте кафето по-голяма отрова от алкохола и цигарите. А те са къде къде по-зле и по-увреждащи здравето. Какво й е на една чаша ароматно био кафе на ден. Не казвам, че е полезно, но все пак. Може би след време и аз ще го откажа, но чак пък такива изказвания. Аз съм за плавния преход във всяко едно отношение. За последната година много постигнах в хранително отношение. И на кафето ще му дойде времето.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: ribkata в 22-03-2010, 15:46:32
и да прибавя около чаша ароматно кафе са се раждали идеи, изкуство, дискусии на ниво и са се срещали и общували големи люде в миналото, а кафенетата са ставали центрове за култура. Помисли само Титане какво би бил света без парижките бистра...и в цяла Европа е имало важни кафенета, няма народ или столица без знаменити такива  :)
тук в сегашното ми подвизаване в Падуа сред трите забележителности дето никой турист не пропуска има и едно красиво caffe storico кафене Педроки, бароков стил, ама това не е важно. Важното е че е в сърцето на града и там са се събирали интелектуалци, студенти, артисти, а по волята на богаташа, който го е поръчал на архитекта има 3 врати към 3 посоки и когато го е дарил на градската управа е поиксал никога да не затваря а един от салоните да е отворен за всички, дори за бедни които не консумират нищо а само сядат да се стоплят или четат вестника, така до днес...
изобщо кафето е традиция, колко народ се е влюбвал с това "да се видим на по кафе" :)
с колата няма сравнение просто.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: benato в 22-03-2010, 16:26:16
То и около чаша ракия са се раждали много идеи tooth tooth
Важно е да не се обвиняваш и да не изпадаш в крайности,щом ти е кеф,пийвай си,организма може да се справи с едно кафе.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Вери в 23-03-2010, 06:58:16
Чувала съм, че при всички зависимости (към кафе, цигари, алкохол, готвена храна...) трябва да минат 40 дни, за да може тялото да се изчисти от тях.
Чела съм и за 8 месеца. Но това са само ориентири, пак зависи много от човека.
Какаото го водят супер храна, да. Но да не забравяме, че много го отричат. Аз не се чувствам така зле от суровото какао, както от преработеното. А мислех, че ще е точно обратното. Може би пак всеки трябва да си прецени сам за себе си, да не се прекалява и злоупотребява. А и дозата прави отровата.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 23-03-2010, 07:45:05
П.П.: Titan, разбира се, че остава значително количество антиоксиданти в кафето и след топлинна обработка. То е същото като при храната, след готвене да не би да не остават витамини например? - просто количествата не са тези, които трябва да са! 

Ти убедена ли си ,че след термична обработка в храната остават някакви витамини ??? или ензими ???
Защото аз не съм , но това е мое лично мнение и не те ангажирам с него. Между другото имам един клиент , който пече кафе и от него зная ,че безкофеиновото е вредно ,защото при извличането на кофеина се ползва олово
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Petko в 23-03-2010, 09:38:49
и да прибавя около чаша ароматно кафе са се раждали идеи, изкуство, дискусии на ниво и са се срещали и общували големи люде в миналото, а кафенетата са ставали центрове за култура. Помисли само Титане какво би бил света без парижките бистра...и в цяла Европа е имало важни кафенета, няма народ или столица без знаменити такива  :)
Ако го караме в тоя стил, веднага бих дал за пример великите писатели и поети, които са унищожавали десетки литри уиски, ром, вина и всякакви боклуци, докато родят някое книжле ;D
Хората на изкуството водят по-нездравословен живот от всека друга прослойка в обществото. Убеден съм в това. Примери милиони.

Аз си мисля, че не трябва да сме толкова черногледи. Вие изкарахте кафето по-голяма отрова от алкохола и цигарите. А те са къде къде по-зле и по-увреждащи здравето. Какво й е на една чаша ароматно био кафе на ден. Не казвам, че е полезно, но все пак. Може би след време и аз ще го откажа, но чак пък такива изказвания. Аз съм за плавния преход във всяко едно отношение. За последната година много постигнах в хранително отношение. И на кафето ще му дойде времето.
Това, че прецаква хормоните, например. И то точно в малки и редовни дози. За сърдечния ритъм да не говорим ;D

Titan, разбира се, че остава значително количество антиоксиданти в кафето и след топлинна обработка. То е същото като при храната, след готвене да не би да не остават витамини например? - просто количествата не са тези, които трябва да са!  :Content_22: 
:Content_14: :Content_14: :Content_14: :Content_14: :Content_14:
Кой са антиоксидантите? Витамини А, С, Е и минералите селен и цинк. И трите витамина се разпадат на ниски температури - около 60 градуса. Селенът също не търпи горещото. Над 85 градуса нищо, освен цинкът, не остава.
Опитват се да ни правят на балами. Това с кафето си е реклама. А рекламата е порно с окраса tooth Също, както навремето, на всяка бутилка олио слагаха надпис "Без холестерол" и "двойно разфинирано". Сякаш олиото се произвежда от свинска мас, а като е двойно рафинирано се успокояваме, че хубаво са го пречистили от лойта :D
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 23-03-2010, 12:41:26
Предпочитам да поканя любимият човек в така наречените кафенета на по чаша чай.
Много харесвам миризмата на кафе, супер приятно ухае.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: ribkata в 23-03-2010, 13:27:20
Не мислех само за писатели, по соро за ролята на някои кафенета като кръстопът за идеи и емоции, имало е там според мен особена атмосфера...
за хората на изкуството така май се получава, може и да има добри изключения, които да са стигнали до хармония и здраве, но общо казано за категорията си прав. Вероятно не е само защото целият им заряд се насочва към изкуството и не остава да се осмислят здравословни принципи...но ако не си минал и пропадал лично през всичко адскичовешко и земно как да стигаш до върховете?
Титла: Re:кафе
Публикувано от: ribkata в 23-03-2010, 13:34:48
Предпочитам да поканя любимият човек в така наречените кафенета на по чаша чай.
Много харесвам миризмата на кафе, супер приятно ухае.

 най красиво и емоционално е ти да направиш чай  :)
но ако е любим човек става и в барчето до офиса дето чай имат само долнокачествен, и тогава миризмата на кафе достига да се получи приятно :)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: benato в 23-03-2010, 15:07:23
Аз забелязах,че наистина миризмата на прясно смляно кафе е по хубава от самата консумация,поне за мен.
Лошото е ,че си купихме много скъпа кафе машина преди време :Confus_3:
За тези пари се купуват сигурно всичките роботи,изтисквачки,сушилни и още и още. Сега само нашите гости получават ароматното кафенце:)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 23-03-2010, 15:55:05
Петко, не знаех, че и хормоните се прецакват. Кои по-точно? Иначе за сърдечния ритъм е ясно.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 23-03-2010, 16:21:37
Петко , изброй поименно на Деси всичи хормони , които се прецакват , също така и неоткритите и неспоменаващите се   tooth
Деси какво значение има кой хормон се прецаква ? Винаги ако нещо в организма ти се прецака се получава дисбаланс , което вече сама знаеш какво е. Имам една позната пие яко кафета, пуши , алкохол  и после защо детето и с различни проблеми  и като прибавим и храненето и става тя една ...
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 23-03-2010, 16:35:09
 :DДобре де разбрах! Наистина не го знаех този факт. Ще го откажа аз кафето ама да видим кога.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: benato в 23-03-2010, 16:44:31
То не може съвсем без да кривнем от пътя,едно кафе да е вредното.... :laugh:  Силния организъм се справя с едно кафе съвсем лесно.
А и при този начин на живот и хранене който има Деси-за пример! :love_028:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: beelee в 23-03-2010, 17:20:03
И аз много обичам кафето, особено ароматът му. За мен то е ритуал, може би защото майка ми също го обича. До преди година някъде, седях и се оправдавай пред себе си с ниското си кръвно и необходимостта от кафе. Обаче всеки ден все повече се успивах :Р Тогава гаджето на една приятелка каза, че го бил спрял и се наспивал за 5 часа.
Първо го бях спряла напълно, после минах на безкофеиново. После и аз реших, че безкофеиновото е третирано, за да се намали съдържанието на кофеин и пак минах на обикновено. Имаме в работата барче, където има 5 вида кафе, аз си вземам най-лекото. Пия по максимум 2 на ден, обикновено по 1, имам дни и без, но просто много много го обичам.
Спрях го най-вече заради рязкото смъкване на кръвната захар, което в дни на режим или при по-дълга употреба на 100% сурова храна наистина е много остро и неприятно усещане. С това въпросното, най-лекото, не наблюдавам такъв ефект. Качването и също ми е много неприятно, затова пък сладко не ям.
Не съм го спряла напълно, но вече не съм зависима, което също е голям подвиг за мен (за справка, от 6ти клас съм "закачена" :Р )
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Вери в 24-03-2010, 02:35:46
Аз забелязах,че наистина миризмата на прясно смляно кафе е по хубава от самата консумация,поне за мен.
Това е било винаги и при мен.
Обожавах, а и сега харесвам да го мириша кафето.  :D То сигурно и това си е вид наркомания.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 24-03-2010, 10:42:53
Бенато, благодаря за комплимента! :)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: mariiina в 24-03-2010, 13:24:41
Аз забелязах,че наистина миризмата на прясно смляно кафе е по хубава от самата консумация,поне за мен.
Това е било винаги и при мен.
Обожавах, а и сега харесвам да го мириша кафето.  :D То сигурно и това си е вид наркомания.

 :kisss:Веринке, баба, права си, макар и може би неосъзнато.Но има инфо и за пемането на уханията и за тяхната полза...знаеш го как се нарича.Петър Баков в книгата си за Ванга /цитирам по памет/казва..."тя ,като че ли поемаше само аромата на храната , почти не се докосваше до нея..."
Титла: Re:кафе
Публикувано от: oum le dauphin blanc в 25-03-2010, 11:33:23
Във връзка с хората на изкството и вредните им навици, ето едни много приятни изключения: http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?nation=All&category=art (http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?nation=All&category=art)

П.П.: Mariiina, голяма си красавица  :flowers2:

-------------------------------
Допълвам още нещо - като минавах на суровоядство и много ме изкушеше някоя храна ми стигаше да я помириша и гладът ми за нея минаваше (от днешна гледна точка съм убедена, че ароматът на готвената храна превъзхожда вкуса й). Сега го прилагам и с кафето, но все още ужасно ми липсва вкусът.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 25-03-2010, 12:10:05
кафенцето е чудесна напитка за спокойни отпуснати хора да се активизират за няколко часа. Предизвиква бурно отделяне на катехоламини, тоест адреналинова буря. По същия начин действат всички съдържащи кофеин напитки.  Ако вече сме стресирани от забързаното ежедневие и напитката прибави още стрес става страшно..
Титла: Re:кафе
Публикувано от: mariiina в 25-03-2010, 14:13:55
Във връзка с хората на изкството и вредните им навици, ето едни много приятни изключения: http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?nation=All&category=art (http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?nation=All&category=art)

П.П.: Mariiina, голяма си красавица  :flowers2:

-------------------------------
Допълвам още нещо - като минавах на суровоядство и много ме изкушеше някоя храна ми стигаше да я помириша и гладът ми за нея минаваше (от днешна гледна точка съм убедена, че ароматът на готвената храна превъзхожда вкуса й). Сега го прилагам и с кафето, но все още ужасно ми липсва вкусът.

      :kisss:Благодаря, благодаря!!!Еееееееееееееех, да бях и на ваште години...миските...ряпа да ядат!!!!
Титла: Re:кафе
Публикувано от: muki_w в 25-03-2010, 16:03:51
няма нито един музикант в този линк,това е,мотото ни е живей нездравословно
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 25-03-2010, 16:27:55
Във връзка с хората на изкството и вредните им навици, ето едни много приятни изключения: http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?nation=All&category=art (http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?nation=All&category=art)

П.П.: Mariiina, голяма си красавица  :flowers2:

-------------------------------
Допълвам още нещо - като минавах на суровоядство и много ме изкушеше някоя храна ми стигаше да я помириша и гладът ми за нея минаваше (от днешна гледна точка съм убедена, че ароматът на готвената храна превъзхожда вкуса й). Сега го прилагам и с кафето, но все още ужасно ми липсва вкусът.

      :kisss:Благодаря, благодаря!!!Еееееееееееееех, да бях и на ваште години...миските...ряпа да ядат!!!!

Прекрасна си, бабче  :kisss:. Наистина слагаш всички топ-моделки със силикони и минижуп... във миши дуп!  :D tooth  И то не само на снимката, а въобще  :).
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 31-03-2010, 07:54:46
За всички съфорумци, които все още не са се отказали от едничката си чаша кафе на ден едно споделено мнение от една суровоядка:
http://www.choosingraw.com/
Титла: Re:кафе
Публикувано от: muki_w в 31-03-2010, 09:25:18
тази е написала цял роман!  :Content_14: хареса ми много
Титла: Re:кафе
Публикувано от: silversmith в 06-04-2010, 14:08:04
Здравейте скъпи съфорумци,напоследък съм в движение и не ми остава много време да пиша но ви чета,нищо не пропускам  :) Сега за кафето -аз съм го спрял от 8-9 месеца ,откакто станах вегетарианец и въобще не ми липсва,но днес направих глупостта да си поръчам  едно-защо и аэ не знам ,ей така машинално.15 минути по-късно обаче  съжалих горчиво, а даже и не бях го изпил цялото-получи се доста бурна реакция-прилоша ми и с извинение си изповръщах червата,едва тогава ми поолекна.Предполагам че организма ми го е възприел като нещо много чуждо за да има такава бурна реакция на отхвърляне,или пък може де се дължи на това че преди 5 дни си правих първото чернодробно пречистване- всичко мина повече от добре като за пръв път ,но все пак 5-10 дни след края на процедурата знаем някои храни е добре да се избягват,сигурно и кафето е сред тях,е сега вече със сигурност се отказах от кафето  tooth
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Val в 08-04-2010, 23:17:37
И на мен ми се е случвало след кафе да повърна. И на мен ми прилоша , повърнах та се наложи чак да легна за час, два докато ми мине. Иначе не съм го зачеркнала тотално. Просто не съм си казала. Но го пия мноооого рядко и то някак си като знам, че няма да ми стане кофти. Ей, така нали знаете как някой път човек усеща предварително как ще му подейства някаква храна или напитка. Но важното е едно: кафето си е вредно!
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Томирис в 09-04-2010, 07:39:44
Чисто кафе е абсурд да пия - пада ми кръвното и кръвната захар. Да не говорим, че това което се продава по магазините е доста нискокачествено и дори кафето да има някакви полезни вещества след преработките те са си отишли. Иначе, не мисля че е чак толкова вредно ако се пие по едно на ден.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 09-04-2010, 13:22:51
Права си Томи , аз смятам ,че дори стрихнина в малки дози не е вреден по един път на ден
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Вери в 09-04-2010, 14:31:11
 :Content_4 - emotloader:
Ще взема да опитам. Може би ще подейства като мощен антиоксидант.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Томирис в 09-04-2010, 16:21:53
Права си Томи , аз смятам ,че дори стрихнина в малки дози не е вреден по един път на ден
Навремето кралете са взимали по малка доза отрова всеки ден за да свикнат с действието й и ако случайно им се даде голяма доза да могат да се справят с нея. Така съм чела, че се лекуват и хранителни алергии. Не съм много запозната с хомеопатията, но знам със сигурност, че там се използват и много отровни растения. Например Bella Dona е често изписван хомеопатичен препарат за гърло.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Вери в 09-04-2010, 19:11:31
Например Bella Dona е често изписван хомеопатичен препарат за гърло.
Хомеопатията не лекува като традиционната медицина. Т.е. симптомите.  ;)
Бате Бино беше пуснал хубава статия по въпроса.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Томирис в 09-04-2010, 19:21:12
Например Bella Dona е често изписван хомеопатичен препарат за гърло.
Хомеопатията не лекува като традиционната медицина. Т.е. симптомите.  ;)
Бате Бино беше пуснал хубава статия по въпроса.
Знам, просто го дадох като пример. Болното гърло е признак, не заболяване само по себе си. Просто познавам хора с тези симптоми, които взимаха Bella Dona.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Petko в 17-05-2010, 22:31:57
Знам, че не е тук мястото tooth но ме интересува признак на какво е болното гърло?
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Val в 17-05-2010, 22:38:22
Гърло - Канал на експресивността и творчеството.

Гърло: болести - Неспособност да отстояваш себе си. Преглътнат гняв. Творческа криза. Нежелание за промяна.


Титла: Re:кафе
Публикувано от: Вери в 18-05-2010, 02:05:51
Ако има и кашлица, териториален конфликт. Най-често срещан при децата в детската градина (не могат да поделят играчка, примерно). Разбира се, този конфликт не се изерпва само с неподелената играчка. :)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Petko в 20-05-2010, 10:57:32
Да се върнем на темата. Какво мислите за усилената рекламна кампания, която се води по радиа и телевизии за огромната полза от кафето. Още малко ще го включат в списъка със суперхраните tooth Било най-мощният антиоксидант... особено след преваряване всичките витамини си остават :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Petko в 20-05-2010, 10:59:12
Не трябвало да се пие по 1 чашка дневно, а поне по 2-3. Дори и да имате високо кръвно ви се разрешават до 5 чаши. Щом лекарите го казват, значи е така :pensif_29: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Даниела в 20-05-2010, 11:06:50
То на нас ни е смешно, ама хората вярват. Вчера имаше някакъв доктор при Гала, на нея лично и препоръча по 4 кафета на ден, защото ставала рано и имала нужда  :Confus_3: >:(
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 20-05-2010, 16:12:13
Интересно ми .при Гала ходят всякакви хораи говорят всякакваи работи , полезни , лъжи и т.н. ...дали самата Гала живее здравословно или няма разбиране за тия неща ?
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Томирис в 20-05-2010, 16:22:28
Народната медицина препоръчва кафе при бронхиален спазъм и астматичен пристъп. Пробвала съм - наистина отпуска дишането, но с това му се изчерпва полезното действие. Когато пиех по 3-4 на ден се чувствах изключително зле, хем съм с ниско кръвно. Това е защото обезводнява много. Сега от доста време не съм пила и хич не ме блазни. Чудя им се на жените как така изпиват по няколко чаши черно експресо (да не напълнеят от захарта и сметаната/млякото) на ден и не пият почти никакви течности. Първо чистото кафе не е приятно, особено ако е нискокачествено, после ти сваля кръвната захар и те обезводнява (поне при мен е такъв ефекта). Да не говорим колко е "полезно" за стомаха.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: hdeshev в 20-05-2010, 16:24:34
Интересно ми .при Гала ходят всякакви хораи говорят всякакваи работи , полезни , лъжи и т.н. ...дали самата Гала живее здравословно или няма разбиране за тия неща ?


Аз понякога хвърлям око на конкуренцията на Гала - двете женици по бТВ от "Денят е прекрасен". Харесаха ми как направиха страхотно предаване за вредата от маргарините и изобщо транс мазнините. Тия дни я гледам едната от тях в реклама на маргарин Калиакра - играе майката в онази реклама с детския лагер на Калиакра. Те ти булка личен пример.  :'( :'(
Титла: Re:кафе
Публикувано от: hdeshev в 20-05-2010, 16:29:50
Да се върнем на темата. Какво мислите за усилената рекламна кампания, която се води по радиа и телевизии за огромната полза от кафето. Още малко ще го включат в списъка със суперхраните tooth Било най-мощният антиоксидант... особено след преваряване всичките витамини си остават :Content_4 - emotloader:

Петко, кафето е една от най-продаваните стоки по света. Никой няма да позволи някакви смотани хорица, които четат повече, да развалят бизнеса. Здравословно е кафето, има антиоксиданти, и по 50 чашки на ден да пием, пак не е проблем. :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3:

Иначе кафе не пия от над две години и съм супер щастлив и доволен. Интересни биха ми били някои системи за отказване на кафето. Писна ми от разни оплаквания покрай мен като "не мога да го спра".  :weight_lift: Като им кажа на такива хора за системата "студена пуйка" и не щат да пробват.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 20-05-2010, 16:30:41
Тия двете ми се струват на мен доста глупави , но това си е мое менение и не ангажирамникой с него.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Томирис в 20-05-2010, 16:34:19
Абе не можеш в един момент да водиш предаване за повсеместно уголемяване на цици, пък в следващия да се пишеш много "здравословен" и "природосъобразен". Двете неща взаимно се изключват.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: hdeshev в 20-05-2010, 17:45:34
Абе не можеш в един момент да водиш предаване за повсеместно уголемяване на цици, пък в следващия да се пишеш много "здравословен" и "природосъобразен". Двете неща взаимно се изключват.

Ааа, не е съвсем така. Виж тук (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1104.msg25514#msg25514) Дейвид Улф как ни учи за колко много неща е полезен силикона  tooth tooth tooth


(то нищо, че всъщност се говори за силиций, ама майтап да става).
Титла: Re:кафе
Публикувано от: ribkata в 20-05-2010, 18:03:29
Да се върнем на темата. Какво мислите за усилената рекламна кампания, която се води по радиа и телевизии за огромната полза от кафето. Още малко ще го включат в списъка със суперхраните tooth Било най-мощният антиоксидант... особено след преваряване всичките витамини си остават :Content_4 - emotloader:

мда, и в Италия вървя преди дветри години...даже една лекарка ми го е хвалила, в умерени дози било полезно. При мен дозите бяха конски.
за отказването (като за цигарите) препоръчвам чиста ликвириция, на български е сладък корен, дъвчиш, смучиш и все едно си пил кафе. Или напитка от женшен.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 20-05-2010, 18:35:21
Не трябвало да се пие по 1 чашка дневно, а поне по 2-3. Дори и да имате високо кръвно ви се разрешават до 5 чаши. Щом лекарите го казват, значи е така :pensif_29: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:

Оооолеле мамо! :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: Ами ако не пием - тежко ни, горко ни! :surpris_25:
А на кафе при ГОла наистина всякакви работи ще чуете...
Аз за последните няколко седмици имах 1-2 случайни "издънки" с кафе и открих, че е започнало да ми действа супер силно (логично, като изчезна кафето, изчезна и резистентността към него) и определено няма да повторя. При всички случаи гледах преди и след кафето да пия много вода, за да се намали до минимум обезводняването, както каза Томирис.
Ице, каква е тая система "студена пуйка", ако не е тайна? Нали не трябва да се ядат пуйки? :surpris_23:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: hdeshev в 20-05-2010, 19:14:23
...
Ице, каква е тая система "студена пуйка", ако не е тайна? Нали не трябва да се ядат пуйки? :surpris_23:

От английски "cold turkey". Като си пристрастен към някой наркотик и го спреш рязко, после получаваш ужасни мъки. Чувал съм, че израза идвал от там, че идва от треперенето и настръхналата кожа като на току-що оскубана пуйка.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_turkey (http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_turkey)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 22-05-2010, 13:05:01
И аз да се похваля че намалих кафето от едно ежедневно на едно през ден т.е веднъж на два дни. По-нататък мисля още да го разредя. :Content_22:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 22-05-2010, 17:31:53
Браво Деси, ти си супер, ако откажеш кафето ще те черпя :))
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Томирис в 23-05-2010, 08:08:05
Браво Деси, ти си супер, ако откажеш кафето ще те черпя :))
Ама не кафе:)
Вярно, най-евтино е с кафе да черпиш ама...
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 23-05-2010, 09:44:11
Няма да е с кафе , споко :))
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 24-05-2010, 15:03:01
Браво Деси, ти си супер, ако откажеш кафето ще те черпя :))
Ама да не забравиш! :)Мисля да си позволявам по едно само преди нощна смяна.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 24-05-2010, 20:53:23
Аз не забравям , но или го отказваш или си го пиеш по едно преди нощна :))
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 25-05-2010, 01:19:04
 :DАми няма как да го откажа напълно защото няма как да изкарам тези нощни без кафе. Ще пия по едно на 4дни.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: xVEGANx в 25-05-2010, 21:44:37
Аз не пия кафе и съм caffeine-free. Иначе можете да го заместите с ръжени "кафе", продава се на пакетчета (печена ръж) и се вари в джезве.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 26-05-2010, 08:57:17
Да черпиш с минерална вода е още по-евтино  ;).
Апропо някой знае ли каква е разликата между така нареченото "кафе от ечемик" (или въобще зърнени култури) и обикновеното? На каква основа му викат кафе, като (доколкото знам) няма кофеин в него? ??? И дали е подходящо да се пие - поне като заместител? Наскоро взех от Биомаг-а точно едно такова "зърнено" кафе на приятелката си - тя пие по една кофа на ден, особено през сесия, та викам така поне да пие нещо полезно. Предполагам, че все си е по-добре от истинското, ама доколко... :surpris_23:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: oum le dauphin blanc в 26-05-2010, 09:39:01
Кафето от ечемик няма нищо общо с обикновеното кафе. Нито като вкус, нито от към кофеин. Много добър начин за заместване е, стиаг приятелката ти да свикне с вкуса му - аз така и не се научих - намирам го за ужасно блудкаво.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 26-05-2010, 13:30:14
Какъв е смисъла да се пие заместител на кафето като всъщност основната съставка заради която го пия /кофеина/липсва???
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Томирис в 26-05-2010, 17:46:48
Какъв е смисъла да се пие заместител на кафето като всъщност основната съставка заради която го пия /кофеина/липсва???
Ако ти е заради кофеина пий зелен чай (или дори черен), йерба мате. Доколкото знам, кофеинът от черния чай няма чак такова пагубно влияние като този в кафето, въпреки че съдържанието му е значително. Зеленият чай по принцип е с малко кофеин, но съществуват видове с много високо съдържание, доближаващо се до това на кафето.
И все пак има и други ободряващи средства освен кофеина. Човек само трябва да се разтърси.

Имам в нас една опаковка ечемичено кафе от "Био-то". Да ви кажа, само на цвят го докарва - нито на вкус, нито на мирис е кафе. Но пък е приятна напитка. Колкото имам спомени, "Инка"-та имаше по-доближаващ се вкус, но тя се прави от цикория, не от ръж. Има и разни смески - леблебия с ръж, но това е синоним на нещо долнокачествено (пиело се е по време на криза, когато кафе не е имало) и не знам как е въобще.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: DOT в 26-05-2010, 17:53:17
а какво мислите(момичетата:)), за ексфолиране на тялото с кафе. Мен ми действа много добре? Мислите ли че нанася накаква вреда?
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Томирис в 26-05-2010, 17:55:33
а какво мислите(момичетата:)), за ексфолиране на тялото с кафе. Мен ми действа много добре? Мислите ли че нанася накаква вреда?
Кофеинът е бая популярна съставка в днешната козметика. Подобрява кръвообращението. Дали е вредно? Със сигурност част от него навлиза в кръвния поток, тъй като кожата е от най-добрите "входове" към тялото. Но дали може да се сравни с консумацията на кафе през храносмилателния тракт? Едва ли...
Титла: Re:кафе
Публикувано от: ribkata в 26-05-2010, 20:29:32
Кафето от ечемик няма нищо общо с обикновеното кафе. Нито като вкус, нито от към кофеин. Много добър начин за заместване е, стиаг приятелката ти да свикне с вкуса му - аз така и не се научих - намирам го за ужасно блудкаво.

Кафето от ечемик е полезно даже, в миналото напитката от ечемик, както и варен или разните каши и брашна, са били основна храна на гладиаторите.
Вики мисля че се казва кафе само защото се прави с моката. 
Титла: Re:кафе
Публикувано от: desi82 в 28-05-2010, 14:31:06
Томирис ами аз си пия и по един зелен чай на ден. Но има дни в които се нуждая от екстра ободряване. Например за нощни смени и имам нужда от кафе. Обаче напоследък съм станала още по-чувствителна към кафето и ми разтрисва яко нервната система. Май съвсем ще го откажа. Въпрос на време е.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: divineflow в 06-11-2010, 09:09:39
Освен хората на изкуството и тези на науката живеят "нездравословно" (по-голям процент от тях). Синдромът на саморазрушението си е бая разпространен в интелектуалните и академични среди. Обикновено се забелязва пропорционална зависимост с умствения потенциал. Защо ли? tooth

А иначе за кафето, не се ангажирам с вредно и полезно. Пих години наред и си мислех, че няма да го спра никога. Реших да проверя дали са ми все още значителни способностите да отказвам алкалоиди и го спрях. Само няколко дни жестока абстиненция, после пеперудки :peperudi: Сега мога спокойна да си го пия отново хаха
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 06-11-2010, 19:34:53
От два дена зверски ми се пие кафе, ама НЕМААААА  tooth. И друг път съм писала, че трябва да умеем да различаваме истинска нужда от просто прищявка (каквито умът ни сервира често).
Помня последния път като пих кафе, след като дълго време не бях близвала - мигновена еуфория, мощно енергизиране, все едно съм пила екстази  :o. Направих една разходка с бърза крачка нагоре по баира (тъй като буквално не можех да седя на едно място) и точно за 10 минути изминах разстояние, което обикновено минавам за 15-20! Почти се уплаших и се сетих какво беше писала Деси - че при суровоядци едно кафе се равнявало на 4 - има резон... Разбира се, този хипер-тонизиращ ефект не трая повече от 20 минути и не мисля, че заради него си струва отново да почна да посягам към кафенцето, особено след като съм положила усилия да го откажа (а и като знам че многото минуси не могат да компенсират евентуалните плюсове, плюс това същият ефект няма да го има, ако консумацията на кафе стане системна  ;)), но от една чашка 1-2 пъти в месеца не бих се отказала, в зависимост от ситуацията. По-рядко - по-сладко  ;D.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: divineflow в 07-11-2010, 09:16:05
То това важи за много неща:) На мен не ми действа така кафето, почти изобщо не ми действа, нито на съня, нито на активността. Само понякога, ако ми е лошичко, ми минава:П
Титла: Re:кафе
Публикувано от: diva menta в 11-01-2011, 18:24:15
В книгата си "Тялото жадува за вода" д-р Ф. Батманжелидж казва по повод на кафето:
"Какво се случва, когато пием чай, кафе или кока-кола, вместо вода? Естествените стимуланти в кафето и чая са големи количества кофеин и по-малки количества теофилин.  Те са стимуланти за централната нервна система и същевременно действат обезводняващо, поради свойствата си да стимулират отделянето на урина от бъбреците. Една чаша кафе съдържа около 85 милиграма кофеин, а една чаша чай - около 50. Кока-колата и подобните и напитки съдържат ок. 50 милиграма кофеин, като една част от него се добавя допълнително, за да се спазва винаги рецептата, дори когато съдържанието на екстракта от плодовете на Cola accuminata не е толкова високо.
Тези стимуланти на централната нервна система освобождават енергията от АТП (Аденозин-три-фосфат)-депатаи я превръщат чрез изгаряне в бедната на енергия и циклична АМП - която на определени нива на обмяната на веществата, дейтва силно ограничаващо. Енергия възниква и от освабаждаването на калция*, който е натрупан в клетките. Така кофеинът освобождава енергията на организма"
И по-нататък:"Голямото количество кофеин ограничава и натрупаната под формата на АТФ енергия в мозъка и тялото - може би това е една от причините за по-малката способност за концентрация при младото поколение, което консумира много кола; това е причина и за хроничната умора в по-късния живот - резултат от прекалената консумация на кафе. Твърде големите кол. на кофеин чрез непрекъснатата си стимулация на (сърдечният мускул, довеждат най-накрая и до неговото отслабване."

 *Калцият в случая действа като алкален буфер, който неутрализира килелинното действие на кафето или колата
И да добавя нещо, което научих скоро - при млади момичета, които с години са пили кола и кафе, могат да възникнат затруднения със забременяването. Причината е в липсата или недостига на калций, който е необходим за самото осъществяване на забременяването. А той (калцият) редовно е бил употребяван, за да неутрализира киселинното действие на колата и кафето. И не само... :(
 
Титла: Re:кафе
Публикувано от: бате Бино в 16-01-2011, 20:46:17
 Да добавя и аз : За неутрализирането на киселинното действие на някои от храните се ангажира не само калцият , но и един куп други минерали и витамини.  Защото тези киселинообразуващите най-често освен кофеин съдържат и доста бяла захар.( ако се добави и бяло брашънце, става още една добра комбинация  :) ) 
Според мен  даже, захарта е по-големият проблем от кофеина в случая.  За съжаление , никой досега не е направил сравнителна таблица, в която да подреди продуктите по степен на вредност. Вероятно  защото никой не се е намерил да го финансира :) 
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 17-01-2011, 11:06:40

"Какво се случва, когато пием чай, кафе или кока-кола, вместо вода? Естествените стимуланти в кафето и чая са големи количества кофеин и по-малки количества теофилин.  Те са стимуланти за централната нервна система и същевременно действат обезводняващо, поради свойствата си да стимулират отделянето на урина от бъбреците. Една чаша кафе съдържа около 85 милиграма кофеин, а една чаша чай - около 50. Кока-колата и подобните и напитки съдържат ок. 50 милиграма кофеин, като една част от него се добавя допълнително, за да се спазва винаги рецептата, дори когато съдържанието на екстракта от плодовете на Cola accuminata не е толкова високо.
 

Хайде и аз да направя едно уточнение, за да не се изпада в излишни заблуждения :). Описаното горе се отнася до черния и, в по-малка степен, зеления чай, и то най-вече купешките, тъй като те (особено така наречените "плодови" чайове) обикновено са си чисти черни чайове с аромати и наистина не са добър вариант. Тук изобщо не става дума за билковия чай, особено от местни растения - липа, лайка, метна, маточина, мащерка - те са си съвсем полезни и е добре да се пият, за удоволствие и за здраве :). Пиша това, защото много хора неправилно тълкуват подобни цитати по отношение на чая.
Малко пояснение - "чай" произхожда от чаеното растение "Camellia sinensis". Всичко друго не е чай,а билкова отвара и също т.нар ошав, които е отвара от плодове. Просто ние сме свикнали да казваме общо "чай" на топлата напитка :). Така че, в този смисъл - всичко описано горе е така, но пак зависи за какво става дума ;).

Цитат
И да добавя нещо, което научих скоро - при млади момичета, които с години са пили кола и кафе, могат да възникнат затруднения със забременяването. Причината е в липсата или недостига на калций, който е необходим за самото осъществяване на забременяването. А той (калцият) редовно е бил употребяван, за да неутрализира киселинното действие на колата и кафето. И не само... :(

Точно по тази причина се препоръчва, при остеопороза или дори най-малката опасност от възникването й, веднага да се спре кофеина във всичките му разновидности. Една чашка кафе на ден (поне така съм чувала) намалява усвояването на калций от организма наполовина  :-\. Особено при хората в андро- и мено- пауза (след 50 години), когато обменните процеси и без това намаляват, с недостатъчно постъпване на калций в организма, той почва да се взема от костите и като резултат идват остеопорозата и всички останали "екстри".
П.П. Чела съм, че в една 1/2л.-ова бутилка кола има кофеин колкото в 20 кафета!
Титла: Re:кафе
Публикувано от: divineflow в 17-01-2011, 13:07:25
Това не е вярно, последното. В колата има по-малко кофеин отколкото в кафето:) Относително де, от кафе до кафе голяма разлика, лаваца и шварц нямат нищо общо, но в колата кофеинът е мъничко:)

http://wilstar.com/caffeine.htm

 :D
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 17-01-2011, 13:30:07
Това не е вярно, последното. В колата има по-малко кофеин отколкото в кафето:) Относително де, от кафе до кафе голяма разлика, лаваца и шварц нямат нищо общо, но в колата кофеинът е мъничко:)

http://wilstar.com/caffeine.htm

 :D


Ха сега де? ??? Кой е крив, кой - прав? Ще трябва да направя справка пак, но източникът ми определено беше достоверен... Освен ако не е било преувеличение, с цел да се изтъкне вредата от колата, тъй като много я подценяват в днешно време  :).
Титла: Re:кафе
Публикувано от: diva menta в 17-01-2011, 14:46:29
Привет, Вики! Не намерих за нужно да уточнявам за какъв чай става въпрос, както и докторът в цитирания от мен текст. За мен чаят, особено щом е уточнено, че съдържа кофеин, е черен. Съвсем друга категория са билковите чайове и в горния текст не става дума за такива. Но Вие сте права, че тези неща трябва да се уточняват, за да не възникват недоразумения. :thankyou: :love_006 - emotloader:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: бате Бино в 17-01-2011, 15:15:03
В половин кола почти колкото в едно кафе средностатистическо. То на бутилката нали има грамовете, може да се сметне. Някой да не е имал предвид Ред Бул? :)  Там нещата са доста различни :)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Buku в 19-01-2011, 10:47:05
В половин кола почти колкото в едно кафе средностатистическо. То на бутилката нали има грамовете, може да се сметне. Някой да не е имал предвид Ред Бул? :)  Там нещата са доста различни :)


Не, определено си ставаше дума за Кока-Колата  :). Друг е въпросът че, както казах, може и да е леко преувеличено; но пък може и данните по етикетите (или на сайта, който divineflow е посочила горе) да не са съвсем точни... нали знаем, че не е особено трудно да се подправят, или поне, че малко хора в днешно време вярват на етикетите  :surpris_23:. Вярно, за корпорации като въпросната, на които сигурно правят сума ти проверки и само ги чакат да се издънят някъде, може би е много малко вероятно, но шанс за съмнение винаги има...

Дива мента, съгласна съм, разбира се, то си е близко до акъла какво имаш предвид (както и цитатът) :). Просто напоследък дотолкова съм свикнала на неправилно и/или буквално тълкуване от страна на много хора, че почти се чувствам длъжна всеки път да си обяснявам възгледите, все едно на полуидиоти говоря. Съжалявам ако съм те засегнала  :love_006 - emotloader:.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: diva menta в 20-01-2011, 23:16:45
Вики: Съжалявам ако съм те засегнала  :love_006 - emotloader:.

Не се притеснявай, Вики, не си ме засегнала :love_026:

П.С. нещо не мога да се оправя с цитирането на нужния ми текст :surpris_23:

Титла: Re:кафе
Публикувано от: violetblossom в 16-11-2012, 16:55:46
Ако някой има проблем с отказването, да пробва една седмица само нова бразилия да пие. Гарантиран успех.
Аз си "пийнувам" вече доста рядко, ама гледам да е лаваца, буонди или някое друго качествено кафе. Щото тука според мене е важна насладата. То е толкова ароматно, плътно и пивко, че едно малко кафенце ти стига.  ^-^
На лаваца имат и някакъв специалитет - горещ шоколад, скоро го пих, той е микс от кафе и какао, е, няма така вкусотия - хем горчи, хем леко сладнее, с почти кремообразна косистенция, почти хранително, за аромата няма какво да говорим...
Титла: Re:кафе
Публикувано от: taurus в 08-04-2014, 21:48:33
Какво мислите за 3 в 1?
Една приятелка я убеждавам да спре кафето, но тя ми казва, че в гореспоменатото почти няма кафе... аз отвръщам, че е пълно с химия, захар и т.н. и само се пълнее... но не се отазва  >:(
Титла: Re:кафе
Публикувано от: iskrena в 08-04-2014, 23:34:55
че какво има да мислим, ве човек   ;D
когато Менделеевата таблица говори, всички мисли мълчат   tooth
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Yuls в 06-05-2014, 10:52:49
Как отказахте кафето? (Запитването ми е само към тези, които не обичат да пият чай)  :peperudi:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: съншине :3 в 06-05-2014, 12:06:54
^ 1:1 - лимон:вода, лично на мен ми действа като 2 кафета  tooth Зеленолистните сокове - същата работа.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Yuls в 06-05-2014, 13:31:22
Благодарско Съншине :) Ще пробвам 1:1 вода с лимон, звучи ми като страхотна идея  :peperudi:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Тихия в 07-05-2014, 19:24:45
Ми просто един казах стига толкова. Два дни след това се чувствах зле. След това дяловът ме напусна и се освободих.
Титла: Re:кафе
Публикувано от: iskrena в 08-05-2014, 01:54:20
аз го отказах защото бях дала обещание, което не можех да наруша и дълги години съжалявах много, защото кафето ми беше утехата след отказа ми от цигарите, но бая се утешавах с него, де - по литър на ден    ;D
сега съм супер благодарна, че така стана - че заради обещанието си вече повече от 6 г не пия кафе.
лошото е, че бях почнала да дъня яко черен чай, но като разбрах колко е киселинен, е, спрях го и него.
сега пия бял чай понякога, но също и почнах да пия повече вода с малко лимон и сол и така нямам вече нужда от такива тоници.

освен това, много вкусно става като човек си свари от тия простите кафета от ръж и леблебия и отделно се забърка смес от какао, цикория, канела, кафява захар или мед малко и се смеси с горещото ръжено - леблебиено кафе, става сууупер    :)
по -вкусно от истинското    ;D
Титла: Re:кафе
Публикувано от: cherry в 08-05-2014, 07:04:14
Как отказахте кафето? (Запитването ми е само към тези, които не обичат да пият чай)  :peperudi:
Цикория с мед  :Cherries
Титла: Re:кафе
Публикувано от: titan в 08-05-2014, 07:40:58
Сега ако вземеш и Яхвех да откажеш може и да се оправиш Искрена :)) хахахахахаха :)))
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Yuls в 08-05-2014, 09:40:10
Тихия, аз така отказах цигарите на времето, но като иде реч за кафе..  нещата стоят по друг начин.
Странно е, че никога не съм подозирала за подобна зависимост..

--

Iskrena, разсмя ме откровеният ти отговор .. 1 литър кафе на ден си е сериозна работа :))
Хората казват: "Казана дума - хвърлен камък" :)
Много е хубаво, че спазваш обещанията си, де да бяха всички хора като теб..  :peperudi:

--

Cherry и Iskrena, забелязах че и двете споменавате цикория.
Образува ли се киселинност от нея ме интересува?

Видях на магазина пакети с цикория и канела, червени боровинки и тн..
Доста се позагледах, но не можах да взема решение.

(http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201310/20131028.xnqlvfgszn.jpg)





Титла: Re:кафе
Публикувано от: cherry в 08-05-2014, 12:20:47
Цикорията е със средна алкалност,ако разделяме храните на високо,средно или ниско алкални.
Чистия мед е с ниска алкалност. :peperudi:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: iskrena в 08-05-2014, 14:00:33
Титан, тъпо изказване, ни в клин, ни в ръкав...  за което ще отговаряш един ден....
Титла: Re:кафе
Публикувано от: iskrena в 08-05-2014, 15:20:11
Юли, не знам за киселинността на цикорията, но и като се има предвид, че тя е преработена, на прах, едва ли нещата са супер   :)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Yuls в 08-05-2014, 16:04:00
Мдаа, прави сте момичета..
Ще взема да пробвам Цикория :)
Сега като се разчетох, видях че старо познатото ни кафе Инка е точно извлек от Цикория.

Спомням си като деца, как бъркахме в чашките с лъжичка инка, малко вода и захар, за да се получи гъста смес а после се очакваше това де се превърне в гъстя пяна, след добавянето на повече вода .. ех години.

Благодаря Ви за информацията  :love_026:  :peperudi:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: миа в 08-05-2014, 17:07:32
Тази есен имам намерение да събера някой друг жълъд, за да пробвам да си направя кафе. :Content_4 - emotloader: И това не бях правила, но нали  винаги си имало първи път.
Ако някой е пробвал вече, моля да казва.
Иначе попадах на тези инфота:
 http://www.mirolm.hit.bg/Dab.htm

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=4218.0 - малко и тука се е писало

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=436025.0  - а тук има въпрос относно кафе от жълъди, а отговора е пълно мълчание.
Във вас ми е надеждата :surpris_23: :Content_22: :peperudi:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: feliks в 15-05-2014, 15:47:46
Аз не съм съгласен, че кафето е някво зло и ако човека е пиел кафе непременно трябва да го спре или да го замени с алтернативи. Това са пълни глупости! Яко си робувате на етикети. Чао
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Shine в 16-05-2014, 11:08:00
Миа, аз съм чувала, че може да се прави кафе от изпечени букови жълъди - не съм го  правила, но съм си хапвала от тях в сурово състояние и са доста вкусни. Тук съм споделила намерена информация от нета: http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=6944.0
Сутрин предпочитам топла вода с лимон, но когато ми се допие кафе, примерно един път месечно, си правя Инка. Вариантът на Искрена ме впечатли и мисля да го пробвам. 
Титла: Re:кафе
Публикувано от: миа в 16-05-2014, 17:19:38
Виж ти, пак научих нещо ново!
А аз се бях стегнала да събирам дъбов жълъд.
Колко още имаме да учим?
Благодаря за инфото! :Content_22:
Титла: Re:кафе
Публикувано от: iskrena в 16-05-2014, 22:27:41
Вариантът на Искрена ме впечатли и мисля да го пробвам. 

много е вкусно, наистина  :)
ръжено - леблебиеното  кафе го приготвям както преди си правех истинското - завира водата и добавям няколко лъжички от сместа, кипва и махам от котлона.
придобива хубав каймак и докато е горещо заливам приготвената в чашата смес от цикория, какао, мед или кафява захар, малко био - канела / може и обикновена, разбира се /.

получава се разкошотия!   :essen:

а и ръжено - леблебиеното кафе в "Кауфланд" все още е само 29 ст.  :)
Титла: Re:кафе
Публикувано от: feliks в 27-05-2014, 16:09:18
Да, Shine, ръжено-либлебиеното кафе цепи басмата;д  такъв каймак дори и nescafe crema не прави..   
Титла: Re:кафе
Публикувано от: Shine в 29-05-2014, 08:46:52
Феликс, това кафе го обожавам от малка - баба ни научи на него. И сега като отида на гости ми прави и ми се струва по-вкусно, отколкото когато си го направя сама. Но въведенията на Искрена ми се звучат доста примамливо, за което и благодаря.    :thankyou:
Понеже не съм фен на кафето и не съм се сещала да добавям към него различни добавки. Сега ще пробвам. Тази сутрин вместо кафе си разредих сиропче от дървесен цвят на бъз, което направих тези дни. И пак се чувствам заредена с енергия за деня.  :Content_22: