Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Салатки => Темата е започната от: Atanassia в 13-05-2009, 19:34:17

Титла: Как да си направя толкова любимите ми шопска салата и таратор
Публикувано от: Atanassia в 13-05-2009, 19:34:17
Споделете как си правите таратор за през лятото и шопска салата
Титла: Re:Как да си направя толкова любимите ми шопска салата и таратор
Публикувано от: Вери в 13-05-2009, 19:39:30
Таратор с някакво мляко от ядки или семена/зърна.
Салатката...вместо сиренце, тофу.
Титла: Re:Как да си направя толкова любимите ми шопска салата и таратор
Публикувано от: benato в 13-05-2009, 19:39:45
С тофу,шопска :D таратора не ме блазни ;)
Титла: Re:Как да си направя толкова любимите ми шопска салата и таратор
Публикувано от: marulka в 13-05-2009, 20:46:03
Това какво прави в "десерти и неустоими изкушения"  :D Той тараторът вярно си е голямо изкушение... не съм била суровоядка лятно време досега и не знам как се прави, предполагам с подквасено ядково мляко?

шопската салата я облагородявам на вариант без сирене отгоре и готово  ;D
Титла: Re:Как да си направя толкова любимите ми шопска салата и таратор
Публикувано от: vasilena в 13-05-2009, 21:07:19
marulka,ядковото мляко може ли да се подквасва?(не съм наясно,тепърва навлизам в материята) ;)
Титла: Re:Как да си направя толкова любимите ми шопска салата и таратор
Публикувано от: Radula в 13-05-2009, 21:09:30
Жаки бе написала в сайта как да си правим сурово кисело мляко. Иначе, за таратора, мисля, че може да стане и само с ядково, просто по-гъсто. А шопската.... в суровоядството няма алтернатива на сиренето в същия вид. Има разни сирена, за които Мер е давала рецепти, може някои от тях да се сложат в салатата.
Като си овкусиш салатите със смян сусам, ленено семе, слънчоглед... стават толкова богати и прекрасни, че може и да не ти липсва повече сиренето.
Титла: Re:Как да си направя толкова любимите ми шопс
Публикувано от: marulka в 13-05-2009, 21:26:53
аз си подквасвах вече 2 пъти кисело мляко от овесени ядки, ползвах подкваса от соево кисело мляко (в Пикадили има)

меляте ядките на брашно, заливате с топла вода да омекнат и после пасирате като добавите още топла вода (горе-долу на 100гр ядки се пада 1 литър вода), прецеждате и наливате в буркани като слагате по 1 лъжица от соевото мляко в буркана и разбърквате много добре

за подквасването има 2 варианта - или завивате бурканите с много кърпи за да се запазят топли, или във фурната на 45 градуса като ви препоръчвам поне 10 часа за да се подкваси добре, особено е подходящо ако си сушите нещо друго да сложите и бурканчетата отстрани до него, тряя се пести енергия и време ;D

на вкус има общо с кисело мляко, но на вид не става така гъсто... ще пробвам и с мляко от други ядки, може да е по-сполучливо... всъщност като се замисля, то и кравето кисело мляко не става гъсто, само това ментеливото по магазините е гъсто, ние си правехме домашно и е съвсем друго нещо... хем на вкус е по-друго (на мен никак не ми харесваше), хем като обърнеш буркана веднага пльоква навън  ;)
Титла: Re:Как да си направя толкова любимите ми шопска салата и таратор
Публикувано от: M_nik в 29-06-2009, 16:21:44
Продава се (ако не ви се прави ядково) и царевично, и оризово, освен соевото мляко.
Не съм пробвала да го квася, но на вкус не е лошо и предполагам би хванало, колкото и ядковото.
Титла: Re:Как да си направя толкова любимите ми шопска салата и таратор
Публикувано от: Valia в 29-06-2009, 19:25:20
Правила съм един път соево мляко,но честно казано-нещо не ми допадна на вкус.Явно трябва да опитам с други ядки.